Se cauta ministru al Economiei. Stiu trei!

Mie îmi place mult Andreea Paul și cred că orice premier și-ar dori în subordine o asemnea fiară, informată, tenace și inteligentă. Mi se pare și foarte sexi! Machiată discret, nerujată și îmbrăcată spartan, însă mereu pregătită cu replici tăioase, solid argumentate… cu gropițele alea de nemțoaică în obraji, profesoară severă (la ASE) și eu student timid venit la re-re-examinare… În fine!

Pentru preluarea portofoliului de ministru al economiei, orice persoană fără măcar o zi de lucru la activ în sistemul privat de supraviețuiere mi se pare perfect incompatibilă. Poate vorbi avizat din tratate, informat din dialogul cu antreprenorii, principial ca Andreea Paul, însă nicidecum din experiență și niciodată din suflet.
Pentru un ministru al economiei de dreapta, găsesc incompatibilă orice persoană care n-a avut măcar o butică de cartier, cu măcar un angajat, care n-a cunoscut groaza unui control venit după șpagă, care n-a trăit disperarea de a găsi bani de salarii și care n-a văzut în somnu-i, puțin și agitat, sclipirea coasei falimentului.

Am mai multă încredere într-un prieten de-al meu director și asociat MEBO la o fabrică de ceva pentru casă, în doamna cu cel mai tare chioșc din Piața Domenii, la care se lucrează în două schimburi și într-un prieten fără studii superioare care are un restaurant și un mic atelier de ceva premium de mâncat. Ei sunt istoria vie a economiei românești, ei sunt veteranii tranziției, ei îți pot spune tot ce e de făcut în economie. Inclusiv în domeniul Energiei. Lucram pentru prietenul meu cu fabrica de ceva pentru casă când a venit samsarul unui băiat deștept cu niște curent puțin mai ieftin, la pachet cu niște “stimulente”. Să fi fost prin 1993! Ei îți pot spune cum poți intra în incapacitate de plată dacă vânzările ți-o iau brusc în sus, ei îți pot explica cu mâna pe inimă de ce trebuie plătit TVA-ul și impozitul pe profit după încasare și nu automat, la facturare, cum se face de două decenii încoace.

Îi găsiți ușor pe prietenii mei. Căutați-i și propuneți-le conducerea ministerului Economiei. Fac față garantat! Deși, nu cred că vreunul dintre ei ar accepta să trăiască din salariul de ministru.

[Update:] E valabil și pentru Lucian Bode, fost angajat la stat.

CUCUI

Facebook Comments

58 de comentarii

  1. GEEFO,

    Serios? Și atunci de ce mai iau miniștrii șpăgi de milioane de euro? Sau tu crezi că nu iau? N-ai înțeles! Abordarea mea este salariu decent sau ștreang.

  2. ElCucui,

    scuze de intarziere, raspunsul este da, m-as baga. Munca de ministru sau munca in demnitati similare nu se face pentru bani. E adevarat ca nu poti sa o faci nici ca voluntariat, totusi abordarea asta "mie ce-mi iese la chestia asta?" nu mi se pare normala. Ce, cand faceai de planton schimbul 2 primeai solda marita? 🙂

  3. Lazaroiu, in loc sa rasuceasca cutitul in rana ar face bine sa arate si un pic/dram de compasiune pentru ziarijdii&ziarizdele analiste de la posturile "de stiri" ce au mancat cacat cu polonicu' pentru cauza uslamista.

    sa-ti fie rusine, Lazaroiule !

  4. Lăză, pe facebook:

    O rugăminte către USL. Nu vă certaţi. Nu vă despărţiţi. Încă. Am făcut două predicţii: că USL se va rupe şi că USL nu poate lua 50% plus unu la alegeri. A doua mi se pare mai spectaculoasă Aş vrea să rămâneţi împreună ca să se întâmple a doua.

  5. EXX,

    prietenie e mult spus, e decat o reevaluare tip Basescu-Oprea pentru binele neamului romanesc ce stapaneste aceste meleaguri de dor&jale de peste 2000 de ani.

  6. s'o visa talentatul domn Ponta PM-u' lui MRU, da' eu zic ca morcovul ce'l are acum in cur ii indica dureros drumuri de bejanie tip "spre Dabuleni". cu sens unic. ar fi mare minune ca acest oportunist ordinar sa se mai califice in Kiseleff pentru vreun job tip "deschis poarta- 'raiti! -inchis poarta"

  7. Ponta: „Atacurile din mass-media au mers prea departe, folosindu-se cuvinte precum clone, second-hand”… Ultima a folosit-o Crin aseară. Lăză e tare.

      1. amintiţi-vă ce spunea despre ACZ, că va fi altceva decît îşi închipuie mulţi. e, acum gîndiţi-vă cum s-a desfăşurat şedinţa de azi din Parlament, ce discursuri s-au rostit, ce model de civilitate şi responsabilitate ni s-a oferit.

  8. Ponta: "Dacă sînt lucruri bune pentru ţară, de ce să ne opunem? Doar de dragul de a ne opune? Dacă e bine pentru ţară, nu ne vom opune."

    WTF?????

  9. Oricum, guvernul MRU nu e un guvern revoluţionar şi nici reformist. Este guvernul care trebuie să administreze situaţia pînă la alegeri (vorbim de un guvern de 8 luni). Ar putea totuşi, dacă acest lucru e posibil, lua o măsură de impact mediatic (scăderea CU de la 16 la 15 sau scăderea CAS sau oricum, o măsură uşor de explicat mediatic şi cu impact de imagine). Are nevoie de o bîtă de pocnit adversarii în campania electorală iar asta nu poate fi decît o singură măsură, uşor de înţeles şi cu impact mediatic.

  10. Premierii, notează autorul, "se retrag din funcţie doar după ce au dat vizibil greş", aşa cum au eşuat premierul grec Papandreou şi omologul său italian, Berlusconi. "În România e altfel". În România "a demisionat un premier pe care colegii săi din UE îl invidiază şi în care instituţiile financiare internaţionale au încredere. În ziua în care Emil Boc a demisionat, Fondul Monetar Internaţional a acordat note excelente reformelor guvernului său".

    http://www.dw.de/dw/article/0,,15726387,00.html

  11. Ce e mai interesant e faptul ca daca trece acest guvern PDL va putea sa impuna in constiinta publica ideea ca dispun nu de una ci de doua garnituri guvernamentale, avand in vedere ca sunt ministri considerati ca foarte buni dar care au facut pasul in spate. USL patimeste si prin faptul ca spune de x sau y ca e un dezastru dar nu are persoane vazute ca fiind "ministeriabili" cu care sa il inlocuiasca. Incet,incet mitul partidului corupt dar priceput migreaza dinspre PSD spre PDL. Pentru ca nu mai poti azi sa vii si sa spui ca Funeriu nu e bun si o vom pune pe Andronescu sau ca o schimbi pe Boagiu cu Orban/Mitrea.

  12. gata..m_am prins..blanculescu, daianu, dan popa si altii se lauda pe la a3 ce buni ministri erau ei..asa ca blogary a devenit gazda serialului.. ce ministri buni eram noi..

  13. elcucui: da' ce-au dom'le, salariile demnitarilor de trebuie trase in banda europeana, nu-s la paritate cu pretul benzinei precum celelalte salarii?

    Pai, daca-i serviciu public, sa se sacrifice, nene!

    Daca-i interprindere, cum zisesi in alt reply, fie organizam licitatie ( la fel ca pentru asfaltari sau orice alt proiect cu bani publici), fie aducem chinezi, sa ne putem lauda ca facem outsourcing. In cazul licitatiei merge adaugata si clauza "franghie si sopon" in caietul de sarcini .

  14. Premierii, notează autorul, "se retrag din funcţie doar după ce au dat vizibil greş", aşa cum au eşuat premierul grec Papandreou şi omologul său italian, Berlusconi. "În România e altfel". În România "a demisionat un premier pe care colegii săi din UE îl invidiază şi în care instituţiile financiare internaţionale au încredere. În ziua în care Emil Boc a demisionat, Fondul Monetar Internaţional a acordat note excelente reformelor guvernului său".

    Revenind la ideea de teatru al absurdului, autorul e de părere că propoziţia pe care a rostit-o Emil Boc spre a-şi lua adio i-ar fi putut-o şopti "compatriotul său, Eugen Ionescu". Fiindcă premierul şi-a depus mandatul de şef al guvernului "pentru ca românii să-şi păstreze ce au câştigat: stabilitatea economică a ţării".

    Succesele şi eşecurile unor guverne sunt azi uşor de identificat "pe baza curbelor trasate febrei pieţelor financiare internaţionale". Ministerul român al finanţelor a reuşit în aceiaşi zi de luni "să plaseze obligaţiuni pe termen de un an la dobânzi de mai puţin de şase la sută, încasând mai mulţi bani decât sperase guvernul".

    În schimb, "crescândul pericol de instabilitate politică după demisia lui Boc a determinat pieţele să sporească instantaneu taxele de risc. Pieţele nu apreciază câtuşi de puţin incertitudinea".

    Autorul conservator german îşi exprimă, indirect, şi aprecierea pentru şeful statului român. El aminteşte că preşedintele Traian Băsescu "l-a însărcinat în aceiaşi seară pe fostul ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, să formeze noul guvern".

  15. YEBA

    Nu am zis nici că Bode e vreun bou. Poate să aivă dreptate Andrei când spune că-i băiat giorno. Eu vb de-un principiu care a funcționat, chiar dacă tu găsești (și) alte cauze.

  16. YEBA,

    Minte ascuțită am spus și eu. Am un prieten cu un traseu academic care pleacă din Romania (înainte de '90), trece prin Franța ca să se oprească în Anglia. Este foarte ascultat când este de schimbat ceva în facultatea lui conservatoare, și încă de pe vremea când era lecturer, dintr-un simplu motiv: a lucrat în alte două sisteme de învățământ. De multe ori are ultimul cuvânt. Tot așa și cu Funeriu.

  17. @ElCucuy,

    Da, ma gandeam eu ca-ti place, pe aici lumea n-are gusturi rele :), toata lumea s-ar duce in re-re.

    Tai "meserie", precis tu vezi mai bine, eu vad la tv unde mi se parea minte ascutita, dar fara sa sufar consecintele.

    A. Vladescu & Funeriu cred ca au fost buni si fiindca erau greu de corupt, da. Nu cred ca experienta lui Funeriu se potrivea, cred ca l-a avantajat exact faptul ca este din afara sistemului si, fiind foarte destept, a putut gandi alternativ.

    B. Sper ca PDL are tehnocrati membri de partid, nu stiu ce calcul au facut, if any, dar sunt foarte multumita pina la prima gafa, a zis @Andrei ca Bode e super 🙂 Asta-i Alba Maxima.

  18. Cred că Voinescu a vrut să facă o glumă. I-au zis ăia de la Firma de Consultanţă: "Bă, vine Campania Electorală şi tu tot freci pipa aia plin de importanţă. Fii şi tu mai volubil, mai funny, mai zi o poantă, mai fă o glumă… Uite, spune-le gluma aia cu Toader Paleologu la Primăria Capitalei, să nu zică lumea că nu ştii a spune bancuri."

  19. Sebastian Lazaroiu

    "Ma uit de curiozitate la Antena3. Incerc sa mi dau seama cat de puternica a fost lovitura in plex. Si se vede. Urmariti tonul vocilor: ciuvica, nistorescu si ceilalti. Vorbesc mult mai tare. Mai au putin si se cearta intre ei. E o stare de nervozitate care arunca in aer studioul. Cum e ca Antena 3 sa piarda inca doua randuri de alegeri dupa ultimele 6?"

  20. YEBA, încă o dată, îmi place Vass. Dar una e să fii un excelent consilier și alta e să conduci o întreprindere. Ministerul/Economia e o mare întreprindere. Îți mai trebuie niște aptitudini de conducător. Pe lângă experiență.

  21. @Andrei, da, domnule, m-am prins, de-aia ti-am dat si eu o modesta replica orginala. Ca n-a zis nimeni ca e superkaliflagilistic, numai tu, preventiv 🙂 .

  22. @Nea, de data asta nu ți-a ieșit. Mai bine ca buticăreasa mea la combaterea economiei gri-negre nu se pricepe nici Bode, nici Vass cu toate cifrele ei. Habar n-au unde să caute, deci ce să combată.

  23. 1. Salarii onorabile și frânghie și sopon la primul 'spor' depistat. De ieri începând. Altfel, ca ministru la Economie, în prima zi de serviciu, te și trezești cu 2-3 milioane în conturile unor prieteni de-ai tăi. Și nu mai poți renegocia nici măcar ca Videanu prețul energiei hidro.

    2. Tema de doctorat al APV nu turează moatoarele economiei, din păcate. Amicii mei sunt generici. Ca ei se găseau și printre membrii PDL. Să nu-mi zici acuma că un simplu membru nu are susținerea unui fost director în minister, că nu te cred. Și eu cred că era mai bună Vass, dar taie, te rog, "meserie" dintre calități.

    _________________

    A. De ce crezi că au fost buni Vlădescu, Botiș sau Funeriu?

    B. N-am înțeles – nu pot fi tehnocrați și membri de partid în același timp? Sau altfel – PDL-ul n-are și membri tehnocrați?

  24. 1. Asta este alta discutie, nicidecum potrivita la vremea holerei. Dupa fabuloase mariri de salarii si avantaje de tipul retea separata de policlinici, se vede pe numarul de vile ca judecatorii au ramas spagari, asa ca nu pretind ca stiu cu ce trebuie aliniate.

    2. Aia de la tema de doctorat a APV. Nu stiu deloc ce-l califica pe Bode si cum a fost numit, sigur se gasea un economist foarte ager, dar fie n-a fost identificat in timp, fie s-a pornit de la premisa ca, nefiind guvern de tehnocrati, e mai important sa fie om cu sustinere in partid. Or, „amici Cucuys” nu sunt. De-aia era buna Vass – meserie, teorie, imagine, ambitie, partid (cat era).

    Dar politica nu-i loc de jelit sub palariuta.

    Vorba lui Ivan, vom pune presiune.

  25. Păi Cucui şi Yeba, vă împac eu: Să-i propunem lui MRU să înfiinţeze un Minister al Economiei Gri şi să pună ministru un buticar.

    Şi, de ce nu, unul al economiei negre, aici e simplu, Vântu are un CV puternic

  26. @Andrei, Unde ai citit, n-ai pus sursa! 😆

    Adevarul este ca e un dobitoc sinistru din fundul țării, o nouă mișcare eșuată a bețivului chior, o înfrângere clară a pedelacilor și, pe cale de consecință, o victorie limpede a ”oamenilor din piață”, demonstrându-se astfel necesitatea anticipatelor.

  27. YEBA,

    1. Salariile demitarilor trebuie trase în bandă europeană. Altfel scuza micimii salariului pentru orice tip de ciordeală (bag la ciordeală și figurația în AGA și CA) se va perpetua ca și până acum. Am detaliat ideea în editorialul: "Demnitate pentru demnitari" din ediția print KMKZ.

    2. O condiție obligatorie, nu și suficientă, opinez. Caz în care oricum sunt mai buni ai mei decât cei doi nominalizați. Ce fapte îl recomandă pe Bode ca priceput în macro-economie? Cei 7 ani de Electrica? Sau ce i-ar descalifica pe ai mei că nu s-ar pricepe? Dă-mi o temă de macro-economie la care ar da ai mei chix, te rog.

  28. Lucian Bode este un politician tinar cu viitor urias. Inteligent, talentat, de dreapta. Punct ochit, punct lovit, o miscare strategica impresionanta a PDL si o victorie clara a aripii reformatoare Basescu-Stolojan.

  29. Nu vreau sa mai iau de guler cu nimeni si nicidecum cu autorul si/dar imi ingadui 2 obs.

    1) daca nu accepta …salariul…, despre ce vorbim?

    Tocmai asta este. Or, poate s-ar sacrifica si ar accepta salariul, dar n-ar putea accepta rutina si sedintele. Aici e o cheie.

    2) exista o diferenta intre micro- si macroeconomie, nu e transformare la scara. Poate mediul privat e o conditie necesara pentru viziunea de ansamblu, dar suficienta in nici un caz. Chirurg la Ministerul Sanatatii.

  30. numai ca astfel de dregatorii sunt (pre)destinate boierimii, care nu vrea/poate/stie sa munceasca. la noi si nu numai, inca !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *