Stînga se îmbracă de la Nokia în iarna asta

Am văzut că cel mai folosit argument împotriva capitalismului zilele astea e așa-zisul „caz Jucu”. Închiderea fabricii de la Jucu e deja exemplul anticapitalist tipic. E ultimul trăsnet, e cel mai trendy argument de hipster întîrziat într-o veşnică adolescenţă mentală de tip Michael Jackson. La Jucu s-a văzut clar cum capitalismul le-a luat oamenilor locurile de muncă şi i-a lăsat pe drumuri, ni se spune.

Printre cei mai vehemenţi anticapitalişti de rit Jucu sînt chiar hipsterii fani Apple & Steve Jobs şi alte gadgeturi. Acestora le reamintesc că problemele Nokia au început în ziua în care Steve Jobs a lansat iPhone. Căderea pieţei telefoanelor mobile şi creşterea pieţei smartphoanelor, revoluţionată de iPhone, a dus la căderea Nokia, finlandezii fiind luaţi prin surprindere şi nereuşind de atunci să-şi mai revină. Nokia a pierdut trenul creativităţii şi acum, încet încet, trebuie să se retragă şi probabil să revină la obiectul de activitate iniţial: tăiatul copacilor (asta era Nokia iniţial: o companie forestieră).

Ar fi totuşi o soluţie ca Nokia să se întoarcă la Jucu: toţi hipsterii şi anticapitaliştii să lase iPhone-ul, Blackberry-ul şi Samsungul Galaxy sau cum i-o zice (nu mă pricep la gadgeturi – eu, ca orice socialist pro-Jucu, am un Nokia unsmart, un 2730 sau 2370 sau ceva de genul ăsta) şi să-şi cumpere Nokia d-alea de care se produceau la Jucu (ăla pe care l-am avut eu dat de minister şi pe care nici măcar nu l-am deschis vreodată, darămite să-l folosesc, era produs la Jucu, scria pe el Made in Romania). De fapt, fabrica de la Jucu este într-un fel rezultatul căderii Nokia. Dacă finlandezii ar fi rămas pe cai mari ca în ultimii 10 ani, nu închideau fabrica din Germania. Cu alte cuvinte, ce te-a ridicat te şi doboară.

Pentru mai multe detalii, toţi hipsterii anticapitalişti, chiar şi întîrziaţii de 50 de ani, să intre aici şi să-şi lanseze comenzile, poate, poate reuşim să repunem Nokia pe linia de plutire şi s-o facem să-şi redeschidă fabrica de la Jucu: http://www.gsmland.ro/telefon-mobil-nokia-1208-1568

PS. Să înţeleg că locurile de muncă de la Jucu au fost create de comunişti şi închise de capitalişti? Căci aşa reiese din toate editorialele bune. Capitalismul e vinovat pentru închiderea fabricii de la Jucu iar pentru deschiderea fabricii de la Jucu, pentru înfiinţarea Nokia, pentru apariţia telefoniei mobile, a internetului şi a smartphone-urilor responsabil e Comitetul Central al Partidului Comunist Cubanez.

Facebook Comments

65 Comments Stînga se îmbracă de la Nokia în iarna asta

 1. Light

  Putin off topic, dar atat de la subiect…

  Istoricul madamei parea a fi pe curs. Impanat sau nu cu scenarita degetelului din deal, ea devenea o dama frecventata de nume ravnite si de alte curti, nume asociate atat de mult cu alternativa incat inducea in mentalul colectiv starea de asteptare. Piesele se asezau cuminti la timpul si locul lor iar proiectia lor in mintea cititorilor sedimenta aceasta asteptare.Ceva crestea, nedefinibil, intangibil, dar simtit empatic de catre ochiul cititor. Brusc, logica bunului simt se pierdu in tropaitul egou-lui atins de teama ca istoria nu mai are timp de a-l mai consemna. Ceva se franse, cursul parea haotic, fara motivatie si fara destinatie, musafirii ce odata innobilau blazonul madamei fura cuprinsi subit de dorul muntilor sau dispretul politicii, iar starea se trezi, in actele de stare civila, cu o alta adresa. Fara acceptul tatalui,Ego-ul ii decise binele fortand o directie pe care, moartea, succesul sau consumul maturizarii peste noapte va arata daca era pregatita sau nu. Durerea de tata fu declarata incapacitate, iar insistentele lui conducand previzibil la decaderea lui din dreptul patern.

  Ce a simtit madama, acum, abia acum intelegem si noi.Si framantarile si frustrarile si reactiile .

  Cert e ca, la multele sale intrebari, de ce romanii nu se coaguleaza, a primit un raspuns pe pielea ei.

  Reply
 2. Yeba

  Off topic, Iliescu si Hurezeanu ce cauta la BNR? Ce fel de grup e asta, ce trebuie sa faci ca sa nu intri, ce trebuie sa nu faci ca sa intri?

  Reply
 3. DanCanada

  Ar trebui sa se creeze o Internationala a Dreptei cu membri: Tea Party, PVV de ex din Olanda, partidul lui Kaczynski din Polonia etc etc inclusiv NR bineinteles…

  Reply
 4. tucu

  Cred ca numai in felul acesta se pot pune lucrurile pe fagasul normal. PDL ul ramine partidul FSN istilor progresisti , iar pentru dreapta adevarata se creaza un partid credibil.

  Reply
 5. tucu

  @Florina

  Udrea a facut doua precizari foarte importante pentru noi.

  1/ a definit electoratul pe care mizeaza PDL -orase mici+rural acolo unde primarul poate influenta votul.

  2/ s a delimitat de Monica Macovei &co. Probabil ca in viitorul apropiat vom vedea o reactie dura a reformatorilor care in final va duce la ruptura. Intr un fel se va repeta scenariul Lazaroiu.

  Nu spun ca Udrea nu a fost sincera sau ca FSN istii din PDL nu au vrut capul lui Lazaroiu dar tare mi vine sa cred ca papusarul sef si a bagat coada.

  Reply
 6. tucu

  E foarte bine ca Udrea s a pozitionat acolo unde ii este locul. O felicit pentru asta.

  O felicit si pentru ca se delimiteaza de Monica Macovei &co netezindu le astfel drumul spre noua formatie de dreapta intitulata … nu conteaza cum.

  Se mira cineva ca nu l a vazut pe Lazaroiu la lansarea de carte de astazi. Cred ca nu a stiut unde sa caute. Trebuia sa se uite in culise.

  Eu sper din toata inima sa reuseasca .

  Reply
 7. mishu jamie

  Probabil Hilton are un sistem inteligent, care a interpretat sintagma "dialogul cu stanga", ca pe un eveniment potential exploziv si a dat alarma. :))

  Reply
 8. mishu jamie

  Stanomir a fost impecabil si singurul care n-a deviat de la discutiile despre doctrine spre, ufff, viatza noastra politica in care nu e decat o doctrina: sa ajungem la putere cum om ajunge si pe urma, pardon, praf in ochii bizonului alegator.

  Reply
 9. mishu jamie

  Alarma de incendiu a fost sigur o manevra subversiva a stangii. :)) Buna ca pauza de tzigara, iar invitatzii lui Cristian P. si auditoriul au primit-o cu mult umor.

  Reply
   1. Florina

    în timp ce oamenii aceia, la Hilton, spuneau lucruri inteligente, Udrea, azi la Sibiu, la alegerea Comisiei de administraţie PDL, a zis că:

    "Va trebui rapid sa decidem ca alegerile sa aiba loc in acelasi timp, si localele si parlamentarele. M-am saturat sa iasa sa ne dea lectii [reformiştii]. Nu avem nevoie sa ne dea lectii nimeni. Cu atat mai mult cei care au venit, au castigat de pe urma partidului"

    şi că PDL o să cîştige că are cei mai buni primari. booon, aşa, deci. ei, bravo, atunci, nu?

    Reply
 10. tucu

  Pentru ca Iaru e cu ochii pe el. Si Laza nu vrea inca sa recunoasca ca este parintele orcui e de dreapta in Romania sau in internet.

  Probabil ca ii e frica ca i se cere pensie alimentara.

  Reply
 11. Sare'n Ochi

  @Dragos, a se scuti cu recomandarile de mahala. Updatele e despre virginitatea purtatorului de cuvant, a guvernului sau a cui doresti tu. sunt in bransa de prea multa vreme sa mai incerce vre-un filaizar (guvern sau nu) sa ma abureasca cu vorbe.

  Reply
 12. Dragos

  Yeba,

  ca guvernul e tampit, nu incape indoiala. insa, tocmai update-ul ma face sa cred ca niste functionari de categoria 3/4 uitati de ghe-ghe-dej in palatul victoria au jucat alba-neagra cu hartii cu antetul guvernului romaniei pe'o mana cu borfasii sindicatelor. n-ar fi prima data…

  hai sa asteptam sa vedem semnaturile de pe propunere.

  Reply
 13. Yeba

  Update-ul nu ne ia greaţa, ba chiar ne-o sporeşte. Guvernul „a îndeplinit o formalitate”, adică e dobitoc de-a dreptul, nici măcar nu acţionează cu bună ştiinţă. Pe scurt, guvernul putea să refuze, să invoce problemele lui Luca, să nu semneze ăla micu care gândeşte greu.

  Pt că daca n-are nici un rol, n-are nici de ce să semneze.

  Ce prezintă CES e o propunere, nu o dispoziţie. Explicaţie: Sunt vremuri grele, CESE (adică echivalentul UE al CES) este o institutie secundară, Comisia o vânează pentru economii, şi în nici un caz nu îşi doreşte acum vreo confruntare în spaţiul public apărând un jeg ca Luca.

  (calitate care se poate stabili uşor răsfoind un dosar de presă. Sorin Ioniţă, membru CESE din partea societăţii civile, ba chiar a Romaniei Curate, ma-nţelegi, ar putea acţiona cu vreun protest)

  Deci CESE n-ar fi încurajat CES să-şi menţină propunerea.

  In concluzie, rămâne ca @Sare, dacă nu sunt hoţi, sunt tâmpiţi.

  Reply
 14. Sare'n Ochi

  @hutzi, scenariul numai l-am descris, de apartinut imi apartine tastatura de la care am scris. secenariul de natura goebelliana, ala cu lacustele, ii apartine lui Dancu. cat despre baiatul acela de la CDU, ca un adevarat crestin democrat, trebuia sa pomeneasca de una dintre plagile biblice. sa-i fie rusine lui Vasile Dancu – nici macar oroginal nu-i! dar cand a fost Dancu original? poate cand a dat faliment cu primele intreprinderi mass mediatice prin anii 90 in Valea Jiului. cu mult inainte sa-l ia Conventia Democratica sub aripa, sa-i dea o paine si sa-l propulseze ministru in Guvernul Nastase. de unde, mai sarac si mai cinstit, s-a-ntors la Cluj sa ne dea lectii de democratie.

  Reply
 15. tucu

  @Nestor

  Sigur ca s ar fi putut cu putin creier.Deoarece Nokia nu mai are piata pentru respectivele telefoane ar fi fost necesara interventia statului Roman care ar fi cumparat telefoanele si le ar fi distribuit ca ajutor social.Partea proasta este ca nu ar fi putut rentabiliza fabrica decit daca faceau cadou cite un telefon pe zi -suntem totusi numai 20 de milioane. Dar asa rentabilizau si companiile de telefonie mobila pentru ca ar fi fost o magarie sa nu le cumpere si cartele sim.

  Cheltuielile puteau fi suportate in parte din economiile facute cu ajutoarele de incalzire transformate in ajutoare de convorbire.

  Reply
 16. Bleen

  Nu uitaţi, azi de la 12:00 (dar e bine să fiţi acolo de la 11:15) e lansarea cărţii lui Pătrăşconiu, Noua Şcoală de gîndire a dreptei. La Hilton, Sala Le Diplomate.

  Vor vorbi: Valeriu Stoica, Sebastian Lăzăroiu, Ionuţ Popescu, Mihail Neamţu, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Cristian Preda, Dan C. Mihăilescu, Ioan Stanomir, Cristian Ghinea, Radu Paraschivescu, Klaus Sollfrank, Cristian Pătrăşconiu.

  Participanţii vor primi cîte un exemplar din carte.

  Reply
 17. nestor

  Fabrica de la Jucu s-a deschis si s-a inchis pentru ca noi nu suntem in stare decat sa plantam porumb, sa taiem copaci si sa ne luam permise de conducere cu certificate de nevazatori.

  Intr-un univers paralel, in care am fi invatat si noi sa ne folosim creierul, din Jucu s-ar fi coordonat cateva zeci de hale de productie de prin toata lumea si poate la un moment dat la o masa plina de romani s-ar fi luat decizia sa se inchida fabrica din Finlanda.

  P.S. In mod uimitor, finlandezii se pricep mai bine ca noi chiar si la taiatul copacilor.

  Reply
 18. Rosu

  @Bleen: e hazliu textul, dar e trista conditia acelora care gandesc in felul ala. Ce e si mai trist e ca se si umplu de resentimente, de o otrava pe care o revarsa apoi in spatiul public ca "atitudine"…

  Reply
 19. tucu

  Dragi tovarasi si preteni,

  Capitalismul e rau, Nokia pungasi,Basescu si Boc -diavolii pe pamint.

  Sa fie clar.

  Daca la putere era Tov Nastase (sau derivatele) Nokia nu inchidea fabrica ba mai mult o deschidea si pe a doua chiar daca in loc de telefoane producea chibrituri.

  Va spun toate acestea ca sa pricepeti logica capitalismului romanesc.

  In viziunea romanului verde, convins si patrit , legile capitalismului sunt un moft . Ele trebue sa functioneze numai cu aprobarea guvernului, a sindicatelor , a mass mediei si in general in conformitate cu interesele de grup si de clan local.

  Ghinionul nostru este ca Nokia nu a facut fabrica la Giurgiu ca nu mai aveau aia curaj sa plece in vecii vecilor. Ce te opui cu Butoane?

  Reply
 20. Sare'n Ochi

  pai cei de la Nokia nu stiu sa ceara: ia sa le zica tonelor de fundatii "eco" si partide "verzi" ca au de gand/sunt nevoiti, datorita greutatilor, sa se intoarca la CAEN-ul de baza, taiatul copacilor… sa vina "verzii" sa cotizeze sub sloganul: "cumpara un NOKIA, salaveaza padurea".

  "Nu fi rau, ia-ti telefon, ca si ghinda-i pui de pom, cum si tu esti pui de om".

  acum 2 saptamani, atat Johannis (daca vi-l mai aduceti aminte), cat si Ioan Rus (daca vi-l mai aduceti aminte) au grait public despre Nokia dupa acelasi sablon: "caracterul de pradator al firmei", "teapa pe care a luat-o statul". amandoi il au ca scriitor de discursuri (pe Ioan Rus il cumosc si stiu ca nu poate lega o fraza cu subiect si predicat), este Vasile Dancu – cumparator de on-line, print mass mediatic si tembeliziuni locale – pe care a declarat ca are ambitul sa le dezvolte regional. co=partener de afacere este Paszkany (finantatorul CFR). pentru cine se pregateste?

  Reply
 21. estu

  Jucu e un bun exemplu in favoarea si defavoarea capitalismului si respectiv in defavoare si favoarea socialismului. De unde rezulta ca ideologia e mai complexa decat tehnologia. Nokia.

  Oricum sa dai ca argument ptr stanga disparitia locurilor de munca din cauza celor care le-au creat e o fortare logica absolut remarcabila!

  Reply
 22. Dragos

  Huitzilopochtli,

  sa zicem ca vrei sa-ti iei (si) viata in propriile maini gandindu-te sa-ti deschizi o gogoserie fabricanta de gogosi tip "single-hole". normal ca te duce mintea sa inchiriezi pravalia de la cel ce-ti ofera cel mai bun pret, vad, acces, parcare, cos de fum; normal ca angajezi gogosari cu cel mai bun raport calitate/salariu. ca esti inteligent doar.

  in 3 ani iti iei plasma si bmw, iti pui termopane, apari in top forbes cu lantic la gat si parasuta la brat.

  lumea e in miscare, apare covrigul si moda must have covrig.

  ei, daca nu te duce mintea sa-ti reprofilezi gogoseria in covrigarie dai faliment, ajungi pe drumuri, te tampesti iremediabil urmarind 24/7 A3 si iRTV. si vei vota usl ca "ceausescu a fost el cum a fost, da' era ordine in tara, oamenii avea servici si invatamantul era performant".

  Reply
 23. Huitzilopochtli

  Bleen, opusul ridicolului e intotdeauna un alt ridicol. La fel de caraghiosi sunt si cei ce-ti spun ca daca nu votezi USL somezi ca la Jucu si astia cu refrenu' Jaful e normal la varsta mea.

  De ce-o fi plecat Nokia din Bochum? Ca urma sa iasa iphone 3G?

  Reply
 24. Bleen

  Ascultam acum Edwin Starr – War, unul dintre cele mai comuniste cîntece din anii 60. Un amestec de Chilian cu Iaru cu Michael Jackson cu Remus Cernea.

  Reply
 25. Bleen

  Mda. Scriu după un telefon Nokia. Cum dracu să nu dea faliment?

  Să înţeleg că Nokia îşi închide fabricile de plăcere? Am cerere de 2 mil de telefoane dar eu îmi închid fabricile ca să nu produc decît 1 milion? Ba nu, Nokia face fabrici la oha, ca pretext să ceară ajutoare de stat. Instruieşte şi angajează mii de oameni la mişto, face linii de producţie, investeşte bani, energie şi logistică fără să producă telefoane. Totul e o punere în scenă ca să sugă sîngele poporului.Mda. Scriu după un telefon Nokia. Cum dracu să nu dea faliment?

  Să înţeleg că Nokia îşi închide fabricile de plăcere? Am cerere de 2 mil de telefoane dar eu îmi închid fabricile ca să nu produc decît 1 milion? Ba nu, Nokia face fabrici la oha, ca pretext să ceară ajutoare de stat. Instruieşte şi angajează mii de oameni la mişto, face linii de producţie, investeşte bani, energie şi logistică fără să producă telefoane. Totul e o punere în scenă ca să sugă sîngele poporului.

  Reply
 26. mishu jamie

  He, he, cand si-au gasit sa inchida si astia fabrika de Nokia, taman acum cand BlackBerry e in freza prin toata lumea, de nu mai poate omul sa posteze pe FB in timp real o poza de la intalnirea NR. Offfff……

  Reply
 27. Bleen

  @tovarăşul

  Nu am ca ţintă hipsterii. Ăştia-s prin definiţie stînga, "the reds", roşul venind de la Roşia Montană. Şi nici nu visez zîne. Ai greşit adresa. Am mai spus-o: hipsterimea stîngistă şi tineretul sub 30 de ani (cu foarte puţine excepţii) e pierdere de timp.@tovarăşul

  Nu am ca ţintă hipsterii. Ăştia-s prin definiţie stînga, "the reds", roşul venind de la Roşia Montană. Şi nici nu visez zîne. Ai greşit adresa. Am mai spus-o: hipsterimea stîngistă şi tineretul sub 30 de ani (cu foarte puţine excepţii) e pierdere de timp.

  Reply
 28. nedormitul

  @dragoș

  a primit. statul a efectuat niște lucrări de infrastructură. în rest, contractul este secretizat.

  ca să ți se desumfle tărîța la loc, contractul a fost semnat de fostul c.j., controlat de liberali (marius nicoară – băiatul cu porno la laptop în parlamentu, pnl – era președintele consiliului județean.

  Reply
 29. TovarasulMC

  Bleen dude,

  tu vrei o zana maseluta in formula corecta desi te bati cu vechile obiceiuri nkvd. Spui de hipsteri ca pun botul la tampenia cu Jucu. Evident ca pun botul si daca le vrei simpatia, pai creeaza o un nou trend numit: demohipster. Poate totusi iti doresti ceva abstract, ca lumea sa vina la acel trend/partid gen… "vointa tineretului"(socialist?). Totusi nu inteleg targetul tau. Catre cine te adresezi?

  Reply
 30. Huitzilopochtli

  Hai sa ne facem ca nu pricepem. Lacustelor finlandeze li se reproseaza ca au primit ajutor de stat la instalare. Sunt convins ca asta este una dintre putinele modalitati de interventie a statului in economie care nu va repugna.

  In momentul in care au facut break-even si-au mutat roiu' bifand cota de piata castigata pe spinarea aborigenilor.

  Cred ca nici macar Dinu Patriciu care te-ar obliga sa-ti treci cardul prin defibrilator nu considera ca asta e capitalism.

  Reply
 31. Bleen

  Azi nu merem la Jucu, stăm acas', facem seppuku. (Divertis – Balada Shogunului). Mă rog, varianta originală era cu lucru în loc de Jucu.

  Reply
 32. TovarasulMC

  Te faci ca nu intelegi nimic din acest scandal. Fabrica aia a fost inchisa de actuala guvernare.

  Urmatoarea tinta: Udrea.

  Clan: Clanul Posetutelor.

  Obiectiv: Samsung.

  Scop: Ceva impotriva.

  P.S. Ai o problema cu hipsterul democrat ?!

  Reply
 33. Nea

  Păi aş zice că Nokia le-a luat oamenilor din Jucu locurile de muncă pe care tot Nokia le crease la Jucu, nu pe alea clasice, preexistente (buticar, consilier la primărie, popă, etc.)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *