Lăzăroiu: o nouă Constituţie şi Albă ca Zăpada

Partea I: 5 direcții de atac

O nouă Constituție; votul uninominal; votul prin corespondență; regionalizarea; limită de deficit stabilită în Constituție.

Regionalizarea

„Dar regionalizarea este un proiect esenţial pentru dezvoltarea României în următorii ani din două puncte de vedere: pe de o parte avem fondurile europene, care pot fi absorbite dacă am avea nişte regiuni de dezvoltare mult mai mari, pe de altă parte crearea unor noi regiuni înseamnă şi schimbarea instituţiilor la nivel local aşa cum sunt acum şi relaţia între nivelul local şi nivelul central.”

Votul uninominal

„Toată lumea vorbeşte de liste, de sisteme de vot, de compensare, uitând că noi am avut un referndum pentru uninominal şi au fost 80% au susţinut asta şi acum noi vorbim de liste cât să fie ponderea şi de compensări.”

Votul prin corespondenţă

„Avem trei milioane de oameni care locuiesc în afara graniţelor şi noi nu vrem să le dăm dreptul elementar, dreptul de a vota. S-a dovedit până acum că a înfiinţa mai multe secţii de votare nu rezolvă problema. Votează 100- 150.000. N-or vota trei milioane, dar măcar le dai posibilitatea asta, le dai un instrument prin care nu mai trebuie să străbată distanţe astronomice. Votul prin corespondenţă n-ar trebui să fie introdus doar pentru cei din afara ţării. Ar trebui să fie introdus şi pentru cei din interior, pentru că sunt oameni care efectiv sunt în imposibilitatea de a vota, pentru că se deplasează dintr-un loc în altul, şi practic le iei dreptul de vot.”

O nouă constituţie

„Parlamentul se poate transforma în adunare constituantă şi va proceda la elaborarea unei noi constituţii. Pentru asta ar trebui să vedem care sunt marile hibe ale actualului sistem, de ce am ajuns în situaţia asta, de ce am ajuns ca în 2008 să avem creştere economică de 7% şi deficit de 5%.”

Limita de deficit în Constituţie

„Constituţia ar trebui să prevadă deficit bugetar 0. Cât producem, atât consumăm. Atunci dacă vine cineva cu o iniţiativă să mărim pensiile cu 50% este neconstituţională, deoarece calculele arată că pentru a face o asemenea mărire, trebuie să te împrumuţi de bani ceea ce înseamnă deficit. E simplu. S-a rezolvat problema. Ne putem imagina soluţii şi cu cumpărarea voturilor, care distorsionează în mod evident reprezentativitatea instituţiilor, în principal instituţia parlamentului. Sunt oameni care au intrat acolo doar pentru că au cumpărat voturi. Nu credea nimeni în ei. Atunci pe cine reprezintă ei?”

Partea a II a: Albă ca Zăpada

entuziasm şi speranţe; un fluviu care strînge pîrîiașe; un nou partid; ong-uri cu obiective politice; politică cu îngeri şi sfinţi; traseismul; prezumția de nevinovăție; PDL şi Mişcarea Populară.

Entuziasm şi speranţe

„Nu mi-am propus să ader la Noua Republică. Îl sprijin, şi voi sprijini orice proiect de genul acesta care o să apară în zona de centru-dreapta şi care să vină cu entuziasm şi cu speranţe.”

Un fluviu care strînge pîrîiaşe

„Cred că Noua Republică sau alte iniţiative de genul ăsta sunt proiecte care beneficiază de o organizare de tip spontan, adună în mod spontan aderenţi. La un moment dat, toate acestea vor trebui să intre sub aceeaşi umbrelă, dar ele nu trebuie să lanseze partide. Ele trebuie să lanseze idei, pe care să le şi testeze, să vedem şi noi câţi aderenţi sunt.”

Un nou partid

„Aici cred că este marea greşeală care se face în dezbaterea de două luni de zile şi în PDL, şi în afara PDL, un nou partid. Un nou partid ca să ce? Nu asta este ideea, să ai un nou partid. Ideea este să pui o platformă care să adune cât mai mult dintre membrii societăţii, după care, dacă există această masă, trebuie organizată spre un partid politic. Trebuie să definim ce le propunem oamenilor prin acest nou proiect de societate. Că dacă ei nu cred în asta, cum să construieşti un partid? Pe un lider, pe nişte interese? S-au tot făcut partide pe interese şi pe lideri.”

„Da. Cine crede că vine mâine, cum face Dan Diaconescu, şi-şi face partid şi rupe gura târgului şi sparge norii se înşeală pentru că aşa s-au construit multe partide după ‘90.”

ONG-uri cu obiective politice

„Ar fi o noutate să apară asociaţii care să aibă obiective politice şi economice, nu doar obiective referitoare la reforma morală a societăţii. S-ar putea ca din această zonă să plece presiunea, pentru că, dacă aceste obiective vor fi foarte bine formulate, foarte bine comunicate, ele vor avea şi foarte mulţi susţinători. Şi cu cât ai mai mulţi susţinători, cu atât nu mai poţi fi ignorat, adică partidele, într-un fel sau altul, se vor reaşeza după aceste semnale pe care le dai.”

Politică cu îngeri şi sfinţi

„Cine se gândeşte la o nouă construcţie politică cu îngeri are aşteptări prea mari.”

Traseismul

„Eu personal nu sunt împotriva traseismului. Eu nu cred că este vina celui care pleacă dintr-un partid către alt partid, nu e vina partidului care-l recrutează, e vina partidului de la care a plecat că n-a fost în stare să-şi recruteze oameni care să creadă în valori.”

Prezumţia de nevinovăţie

„Sau în construcţia respectivă s-ar putea să intre oameni care au un proces. Poate să fie orice. Poate să fie un accident de maşină, poate să fie corupţie. Oamenii ăia ar trebui să fie prezumaţi nevinovaţi, până când se dă verdictul.”

„Aici este o zonă în care ar trebui să avem mai multă dezbatere. Pentru că la noi s-a pus problema că dacă ai o plângere la Parchet, trebuie să pleci din partid în momentul ăla. S-ar putea să fii hărţuit, s-ar putea să se dovedească că ai fost nevinovat până la sfârşit.”

PDL şi Mişcarea Populară

„Poate au încercat să confişte o denumire, nu proiectul în sine. Sunt probabil oameni în PDL care nu sunt confortabili cu această construcţie.”

Partea a III a – USL apără trecutul şi de aceea nu are şanse

 

Notă: titlurile părţilor sînt şi link-uri către evz.ro, unde găsiţi interviul integral.

Facebook Comments

93 Comments Lăzăroiu: o nouă Constituţie şi Albă ca Zăpada

  1. Pingback: Pre-istoria Noii Republici şi istoria ne-romanţată | blogdecainerau

  2. Luminita

    Riddick,

    toata clasa politica fuge de referendum, vreau sa spun de unul " pe bune", nu de alta dar "tovarasii" nostrii considera ca ei stiu mai bine ce vrea … grivei, nu au nevoie sa li se spuna cum sa conduca tara asta.

    Sigur ca, niscaiva baroni locali, in fudulia lor incomensurabila, ies la rampa cu declaratii alla Trahanache, din cate imi amintesc, chestiunea a fost ingropata.

    Nu de alta, dar subiectul referendum este o rana deschisa pentru alegatorii romani umiliti de nesimtirea parlamentarilor si,nu se stie ce surprize pot avea.

    Reply
  3. Luminita

    estu,

    nop, nu sunt "aceeasi", spre rusinea mea nici macar nu stiu cine este nenea cu pricina, inteleg totusi ca am o tiza care a bagat … spaima in burghezi, hi, hi, hi

    Reply
  4. Luminita

    anarchix,

    nop, sunt Edith Piaf-ista.

    N.B. S-ar parea ca am fost prea subtila pentru tine, noroc cu "coledzi" mei ca au priceput …. iluzia

    Reply
  5. Never G

    Apropo de politicieni, merita sa vedeti pe B1.ro raspunsul halucinant al lui Emil Constantinescu, FOST PRESEDINTE, la intrebarea lui Ion Cristoiu dece nu-i alaturi de Basescu care a preluat aceleasi teme cu ale lui: "coruptie"…etc. Raspunsul a fost:"NU-I LUPTA MEA", dupa care a dres busuiocul cu acuzatii la Basescu.

    Ion Cristoiu cred ca a ramas cu gura cascata iar pe mine m-a ingrozit.

    Reply
  6. tibi

    ""Votul prin corespondenţă şi votul electronic nu sînt acelaşi lucru.""

    Votul electronic este, cred eu, cel mai fezabil exemplu de vot prin corespondenta.

    Reply
  7. estu

    “Credinţa sa în „umanismul” capitalist e înduioşătoare: „Capitalismul, în schimb, educă voinţa, creează plus-valoare şi generează locuri de muncă”. Nu, nu e un manual de leninism-comunism întors ca o mănuşă, e o propagandă puchinoasă care, în contextul „Jucu”, sună nu numai trist, ci şi cumplit de ridicol.

    Nu stiu cine e Iaru(vorbesc f serios), ca nu urmaresc tembeliziunile, dar aici are dreptate.

    Capitalismul pe care il vedem atat la noi cat si la alte tari mult mai dezvoltate are la fel de multe defecte structurale ca si pseudosocialismul de care s-au bucurat tarile fostului lagar sovietic.

    Si e la fel de atragator.

    Reply
  8. Yeba

    @nedo: Nț. Un om poa să aibă mai multe însușiri, Văcăroiu, de exemplu.

    Revin: tu zi redacția și ora în clar, fii drăguț, ca să nu devin pisăloagă. O să aveți și voi vreodată conexiune lentă, la toți ne vine rândul 🙂 .

    Iar a venit Lili Ruse să-i stea alături lui Lăză, precis s-a zgâriat cu Oana Stânciulescu, la machiaj.

    Reply
  9. Bleen

    Alcoolicul, în schimb, nu e nici prost şi nici lipsit de umor. Ba dimpotrivă. Însă prostul, poate mă repet, e Alin Ionescu.

    Gypsy Gypsanu, un prost care urăşte etern şi consilierul care înjură sinucigaşi. Ce oraş de căcat e şi Giurgiu ăsta!

    Reply
  10. Yeba

    @nedo, in care redactie? Ca un alcoolic, un prost si-un nebun nu e un criteriu suficient. Zi redactia si ora, cu restul ma descurc, mersi.

    Saracu' Iaru, ce vina are el ca am crezut noi ca e ceva de capul lui?! Il suspectez de sinceritate in argumentatie. Iar fudulia e vizibila.

    Reply
  11. judex

    1) Eu vad ca Lazaroiu este cel care reuseste sa impuna agenda publica chiar si din pozitia de simplu cetatean.

    2) Mai observ ca, aparent fara sprijin, a reusit sa scoata de sub reflector atat indragitul cuplu comic din fruntea opozitiei, cat si fruntasii partidului de guvernamant, si asta in urma unui simplu interviu care nu cred sa-i fi luat mai mult de o jumatate de ora din ziua de lucru (sper sa nu fie lenes ca floricelu' si sa fi lucrat si in restul de 23.5 ore…).

    Asta ma face sa cred nu numai ca Lazaroiu este deja liderul de necontestat al momentului, dar si ca are inteligenta sa-si creeze logistica cu care sa nu piarda pozitia.

    Vorbind despre NR, aceasta este inca la stadiul de parau, dar poate deveni torentul daca intelege meandrele care unesc dreapata cu dreptatea.

    PS

    Cat despre Iaru, Hurezeanu, Dragotescu, Plesu, Striblea, etc… ei ne demonstreaza zilnic ca pigmeii nu sunt una cu piticii. Sunt mult mai mici.

    Reply
  12. Bleen

    Florin Iaru despre Mihail Neamțu:

    "Credinţa sa în „umanismul" capitalist e înduioşătoare: „Capitalismul, în schimb, educă voinţa, creează plus-valoare şi generează locuri de muncă". Nu, nu e un manual de leninism-comunism întors ca o mănuşă, e o propagandă puchinoasă care, în contextul „Jucu", sună nu numai trist, ci şi cumplit de ridicol. Departe de mine minciuna şi violenţa comuniste. Dar sper să nu fiu vreodată atât de idiot încât să cred că locurile de muncă mai cresc, încă, în copacul capitalist! Alţii, însă, când nu le iese la socoteală, o întorc din condei: „Stânga rezervă României (…) datorii uriaşe în contul generaţiilor următoare". Cum, până azi, guvernarea de dreapta e singura care a lăsat datorii împovărătoare, fără niciun beneficiu, ajung la concluzia că dl Neamţu e ori orb, ori prost."

    Reply
  13. nedormitul

    bag samă că e ordin intern în redacţie să atace noua republică. măcar dacă ar fi şi credibili. cînd unul e alcoolic, altul îşi dă palme singur iar altul arată ca ieşit de la balamuc, e cam greu cu credibilitatea pe scări.

    Reply
  14. Nea

    Snapshot, iaru pe B1 şi, pentru simetrie, pe PROTV un film în care se decernează titlul "the man-whore of the year".

    Reply
  15. snapshot

    pe B1 onanicioiu si iaru isi faceau ocheade intru bestelirea noii miscari pusa in discutie (nevoia de… bla-bla-bla…). psd-istul o tot dadea cu "Noua Dreapta". atentie – si iaru (cu un pretin ot canada) pune de-un partid (de stanga)!

    Reply
  16. Nea

    Trecui pe lângă un tv deschis pe B1 şi auzii pe Florin Iarul (….., completaţi voi) râzând de ideea de Noua Republică (da cu aia veche ce-aţi făcut?, daţi-mi-o mie, etc., etc.)

    Pora, impecabil: Graba cu care USL calcă pe firul de iarbă abia încolţit spune ceva.

    Reply
  17. nightmare

    am o intrebare pentru dvs . comentatorii.

    cum ar parea pentru dvs o echipa Sebastian Lazaroiu ,Mihail Neamtu si Radu Moraru???

    este ca e altceva decat duetulChe Gargara si repetentul Zambil Antenescu???

    ar avea priza la votanti???

    Reply
  18. Bleen

    Eu mă uit, că sînt pe stick şi nu merge streamingu'. M-a pus dracu' să plătesc rds-ul prin bancă. Banca Transilvania. Acu' mi l-au tăiat pentru neplată. M-am dus la ei, la RDS: "Să nu mai faceţi niciodată greşeala să plătiţi prin bancă. mai ales prin Banca Transilvania. Durează 2-3 zile pînă ajung banii la noi. Dacă ajung."

    Hurezeanu, Drăgoteasca şi Striblea cu cine au semnat? Cu mafia lui Ghiţă sau cu mafia lui SOV?

    Reply
  19. tibi

    Despre Votul prin corespondenţă

    “”În câteva țări – Austria, Australia, Canada, Estonia, Franța, Germania, Japonia și Elveția – există prevederi legislative pentru votul electronic, fără prezență personală, de la distanță. In 2011, in internet la nivel municipal se testa în Norvegia.[4]

    Deși mai multe țări din Uniunea Europeană au testat diferite proiecte de vot electronic, Estonia este în prezent (2011) singurul membru UE care folosește această procedură pe scară largă. La alegerile parlamentare estoniene din 2011, 24% din alegǎtori au votat prin internet.[5]“”

    Cel putin asta scrie pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Vot_prin_Internet

    Reply
  20. Riddick

    @Luminiţa (17:39): PDL (ca "dreaptă" PPE ce este) fuge ca dracu' de referendumuri (nu a convocat niciunul). Să vedem referendumul judeţean de la Vrancea din 6 noiembrie, anti-regionalizare (las', că USL îşi imaginează că vor trece-o în Constituţie, regionalizarea, "their way", cu "consilii regionale"&all; poate dacă falsifică iar referendumul, ca în 2003: cifra de participare, exit-poll, ora 15: 34% – total ziua 1 + ziua 2 – CCR valideaza cu "54,2 %" participare).

    Reply
  21. tucu

    @Estu

    E aceiasi ,si e aceiasi care tinea piept pe blogul realitatii cohortelor de scribi platiti de Vintu si Rosca Stanescu in preajma alegerilor din 2008 si 2009.

    Daca @luminita o tine pe a ei s ar putea sa aibe si dreptate. Te ai gindit si la varianta asta?

    Ce te faci daca cei ce sustin uninominalul pur se indoiesc si ei de inteligenta ta?

    Uite o problema seriasa din care face parte si aprecierea lansata la adresa @luminitei.

    Reply
  22. estu

    eu nu inteleg pe aia de sustin uninominalul pur. sincer sa fiu, cine imi zice asa ceva ma face sa ma indoiesc de inteligenta persoanei cu pricina. Inclusiv Basescu sustine ineptia asta. dar deh, omul are limitele lui si inca destule.

    Reply
  23. estu

    anarchix.daca e aceeasi de pe blogul lui theophille e doar cineva cu care nu prea are sens sa vorbesti, ca o tine pe a ei indiferent de contraargumente.

    daca nu,nu.

    Reply
  24. ribelalu`

    Toate cele 5 puncte sunt absolut necesare si firesti. Totusi as nuanta putin punctul numarul 2, cel referitor la uninominal.

    La ora actuala se vehiculeaza un singur tur de scrutin si principiul "castigatorul ia tot". Nu prea sunt de acord deoarece poate exista cazul in care intr-un colegiu se "bat" pe locul castigator trei candidati cu sanse. Presupunem ca doi dintre ei sunt imaculati iar al treilea este "manjit" dar este sprijin de o forta politica puternica.

    In timp ce votantii fideli partidului puternic vor vota la ordin candidatul "manjit", voturile celorlalti se impart intre cele doua optiuni onorabile. Daca niciunul dintre ei nu obtine majoritatea absoluta exista sanse mari ca postul de deputat sa fie obtinut de un candidat care are 40% optiuni clare pentru el si 60% voturi contra lui.

    Un al doilea tur de scrutin clarifica situatia.

    Istoria recenta a demonstrat ca de foarte multe ori invingatorul primului tur de scrutin a pierdut in al doilea (la prezidentiale scorul este de 3-2 in favoarea outsiderului la alegerile care au avut nevoie de doua tururi de scrutin).

    Daca e vorba de costurile celui de-al doilea tur de scrutin ele pot fi recuperate usor printr-o noua scadere a numarului de deputati. Pana la urma deputatii nu sunt primari sa fie cate o suta in fiecare judet.

    P.S. La ora actuala avem 2859 comune, 320 orase, 103 municipii plus 6 sectoare in Bucuresti. Total 3288 primari. In acelasi timp avem 332 deputati si 137 senatori. Total 469 parlamentari. Rezulta un raport de 1 parlamentar la 7 primari. Imens.

    Reply
  25. estu

    Eu personal as merge cu ceva mesaje dure referitoare la reforma justitiei, as ataca subiectul orelor de religie din scoli (sunt ateu si oricum ar genera multa publicitate), ceva planuri de reindustrializare, readucerea cetatenilor, incurajarea natalitatii, ecologie si in general curetinie prin sate si orase, as baga si o dezbatere despre notiunea de cetatean si dreptul de a vota, ma rog, ar fi destule, orice poate veni cu multe idei.

    Mie imi plac mult si Lazaroiu si neamtu dar sincer sa fiu e prea putin ce propun ei.

    trebuie generata publicitate in jurul unor idei.

    Lumea nu realizeaza dar de fapt basescu a reusit sa impuna mari teme care au prin la populatie.

    Pana acum costurile functionarii statului erau de neatacat, pensiile la fel, de justitie ce sa mai spunem.

    Ei bine,acum sunt destui care realizeaza de fapt groapa spre care ne indreapta sistemul de pensii actual si structura demografica.

    trebuie teme mari, nu astea cu uninominal. Pe asta il avem deja, constitutia se va schimba intr-un fel sau altul,votul prin corespondenta e util dar nu ma framanta la ora asta, regionalizarea e si ea utila dar trebuie bine explicata, despre deficit trebuie lucrat cu atentie, cred ca bunul simt e suficient, nu trebuie lege, sau ma rog, trebuie sa fie suficient de flexibila.

    Reply
  26. Luminita

    anarchix,

    ai gasit solutia ingroparii temei regionalizarii, o "consfintim" printr-un referendum, de preferinta unul votat de "pulime" in proportie de 80%, si apoi ne stergem la …. nas cu acesta.

    Alooo, mai lasati-ne cu referendum-urile astea, ca noi aici, in parlament, avem treburi importante de facut si de votat, prostia aia cu reducerea nr. si unicameralul este gluma preferata la bufetul nostru.

    Reply
  27. anarchix

    @ Bleen

    Nimic despre sfintenia proprietatii si dreptul fiecarui individ de aplica legile proprietatii pe tarlaua lui asa cum crede de cuviinta? Am citit cu interes fiecare postare pe tema ACZ si nici macar o data nu am remarcat bullet point-urile astea.

    Iar treaba cu regionalizarea trebuie lasata pe seama referendumului. Daca poporul a stiut sa faca diferenta dintre bine si rau in privinta lui Basescu (cand a fost scos pe tusa), sunt sigur ca ar stii ce sa faca si in situatia asta.

    Reply
  28. andrei

    Atacam bulevardele astea din 2004. Cum observa si altii, lumea se asteapta la idei mai putin uzate si mai concrete. Aici pare ca scopul e mai degraba schimbarea armasarilor de la aceeasi caruta ruginita. Unele iepe s-ar putea bucura, ca si unii caluti mai feminini, sau chiar si unii "tineri" politruci. Nu cred ca e destul pentru a urni poporul ci, cum am mai scris, e suficient doar pentru a ciupi niste voturi de la PDL. Cum ajuta asta situatia generala, e greu de spus.

    Reply
  29. tucu

    @vocalis

    Nu e vorba de harta , nu ne certam. Incercam numai sa punem niste lucruri la punct.

    Dreptul puterii sau al opozitiei de a si spune public punctul de vedere face parte din jocul democratic. Tin sa ti aduc aminte ca in acele vremuri -cu Sassu director RTV-

    Basescu sau PDL ul nu aveau loc nici la televiziunea publica.Noroc cu Radu Moraru.Sau si mai corect noroc cu Boby Paunescu baiatul unui fost ofiter de securitate ajuns miliardar.Cite o data isi platesc si astia pacatele.

    Reply
  30. vocalis

    @tucu

    Personal, nu-mi plac ziaristii care ”pun microfonul la dispozitia” unui partid sau om politic! Oricare ar fi partidul si oricine ar fi politicianul. Pentru ca asta nu mai e jurnalism, ci altceva. Iar cel ce o face, ca e Moraru sau Gadea, nu mai e jurnalist ci portavoce.

    Si in orice caz, Guvernul si Presedentia pot oricand si oricat folosi TVR. MI se pare firesc sa fie asa.

    Nu vreau sa ma iau la harta cu nimeni, mai ales online!

    Reply
  31. tucu

    @vocalis

    Pe Radu Moraru il apreciez pentru ca a fost singurul ziarist care pus microfonul la dispezitia lui Basescu si a PDL intr o perioada in care erau supusi unui embargou mediatic. In rest face parte dintr o tagma pe care nu o iubesc si care, consider eu, are o parte din vina indobitocirii alegatorului roman.Tagma ziaristilor.

    In general in afara de Traian Basescu nu apreciez politicienii chit ca sunt tineri sau batrini.

    O apreceiez pe Monica Macovei, imi place Traian Ungureanu dar astia sunt rataciti in politica.

    Reply
  32. vocalis

    @Tuca

    Da, ti-am inteles fina aluzie.

    Si in acelasi timp tu il apreciezi pe Morar!

    Ps.

    Ce tineri politicieni apreciezi tu?

    Reply
  33. tucu

    @vocalia

    Eu am incadrat prestatia TV a Dnei Gorghiu in categoria tinerilor mincatori de cacat.

    Nu am retinut ce spune pentru ca nu merita dar presupun ca a facut cariera pe baza debitului verbal. Face parte din categoria diaree -repede si mult.

    Dialogul esteo mare necunoscuta pentru genul acesta de persoane.Prinde insa la prosti care adora zumzetul in detrimentul esentei.

    Reply
    1. Florina

      ca ansamblu de transformări, modificări calitative într-un segment socio-economico-politic, adoptarea unei noi Constituţii poate fi interpretată ca o revoluţie. ca schimbare violentă, exclus!

      vocalis
      vocal dar mai fără arţag se poate? mulţumesc.

      Reply
  34. tucu

    @Bleen

    Sunt si politicieni vechi si batrini care nu au mentalitate FSN, Valeriu Stoica e un exemplu si probabil ca mei gasesti .

    Inca o data nu e vorba de virsta sau de numarul de ani petrecuti in parlament . E vorba de modul de a gindi.

    Nu or fi toti ca Negoita, Banicioiu, Chiuariu ,Ponta, Gorghiu etc.

    Reply
  35. vocalis

    Nu prea inteleg problema cu ”oameni care efectiv sunt în imposibilitatea de a vota”?

    Sa fim seriosi, cine vrea sa voteze o poate face si acum. Si aia din spitale, puscarii, gari o pot face. Iar cine nu se poate deplasa, cheama urna mobila.

    Reply
  36. Sare'n Ochi

    bun interviul din EvZ.

    pune-i un moto materialului 🙂

    Scriitorul brazilian Fernandes Millor a lansat o dezbatere publică cu tema: "Care este diferența dintre un politician și un hoț?". Un răspuns i-a sărit imediat în ochi. "Diferența dintre un politician și un hoț este că pe primul îl aleg eu, în timp ce al doilea mă alege el pe mine. Am nimerit-o?". Iar replica lui Millor a fost: "Stimate domn, sunteți singurul care a reușit să găsească o diferență între cei doi".

    Reply
  37. estu

    Eu personal nu vad nimic spectaculos in punctele astea. Sunt de acord cu ele (dar vreau sa vad ce inseamna uninominal, ca daca iar e din ala pur pai e clar) dar nu sunt nici noi si nici ceva care sa inspire in mod deosebit lumea.

    absolut toate punctele au fost deja ridicate si exista deja sprijin ptr ele.

    ar trebui sa se insiste pe ceva elemente clare de diferentiere fata de oferta actuala.

    Ca asa, daca vin unii de pe nu stiu ce bloguri cu idei deja vehiculate nu vad de ce as vota cu o noua miscare.

    iar din astia de pe bloguri am mai zis, destui dintre ei sunt mai batuti in cap chiar si decat parlamentarii actuali. Chiar si de la PSD cred ca as putea sa gasesc cu putin efort 2-3 mai rasariti decat unii mari reformatori.

    Sa fiu clar, am zis doar de unii. E multa lume foarte recomandabila printre comentatori, evident.

    Reply
  38. emilmaga

    Cineva a spus bine: totul trebuie sa plece de la o idee constructiva care poate schimba in bine situatia actuala, ideea trebuie sa fie clara ca sa poata fi imbratisata de cat mai multi; idei bune sunt, oameni care sa le pune in practica sunt mai putini si acestia se scarbesc la punerea in aplicare. Stiti cum se spune: totul este usor pe hartie, greul incepe cand bati primul cui…in valtoarea social-mediatico-politica actuala putini sunt cei care rezista si mai putini care raman "curati"; povara sta in idee dar si pe umerii clasei muncitoare care a devenit o putoare sociala, neproductiva, guraliva si neprofesionala. Era si un banc pe tema asta:

    – De ce albinele nu au presedinte si guvern?

    – Pentru ca ele trebuie sa faca miere, nu rahat!

    Sa speram ca blogary sau oricine altcineva va avea ce ii trebuie ca sa duca ideea mai departe si sa mobilizeze motorul spre a produce cat mai multa miere; intre idee si productia de miere sunt multe angrenaje care trebuiesc bine unse, aici se impotmolesc lucrurile de obicei.

    Parerea mea 😉

    Reply
  39. Bleen

    Ponta, Robert Negoiţâ, Şova, Adomniţei, Voicu, Chiuariu, Kelemen, Buda şi Urban sînt tineri. Deci nu ăsta e un criteriu. 80% dintre actualii parlamentari sînt noi. Deci nici ăsta nu e un criteriu.

    Reply
  40. tucu

    @Bleen eu iti mai sugerez un titlu si anume ""Batalia cu FSN ul""

    FSN ul este in toate partidele inclusiv in PDL.

    De aceea miscarea sugerata de Lazaroiu ar trebui sa aibe ca obiectiv atragerea tuturor politicienilor care nu provin sau au mentalitate FSN.

    Poate cu ei s ar putea face o uniune politica transpartinica care sa promoveze si obiectivele noastre.

    Basescu a reusit creerea UNPR , din politicieni controversati sau nu care au aderat la un fel de surogat socialist.

    Experimentuil exista si are sanse sa fie o reusita. De ce nu s ar repeta pe alte principii?

    Reply
  41. bilbofil

    Bleen, frumos mai grăiți tu și consiliatul tău! Mă-nclin!

    1. URR s-a dezumflat, din perspectiva mea subiectivă, cînd a văzut că nu are cu ce intra în alegeri și în plus că va strivită de votul util. Conducătorii au devenit mai crispați (sau s-au dat la o parte) iar după locale nu au fost în stare să se prezinte public cu o analiză a rezultatului și cu o concluzie pentru alegerile generale, în care au intrat orbește, practic fără cu platformă, agitînd doar ideea că sînt noi și tineri. S-au împușcat singuri în picior pentru că nu aveau structuri de rezistență.

    2. În vremurile bune, din secolul trecut, partidul lui Iliescu se sprijinea pe „șoșonari”, foști securiști și activiști și colaboratori ai acestora, administratori de bloc, sindicaliști, popi, etc.

    Pe cine se poate bana alternativa? Pe răspîndacii internetului plus anexele lor din „real”. Totul este să existe mesaje simple coerente și larg asumate.

    1. Întărirea independenței și resonsabilității justiției prin înlocuirea actualei structuri corporatist-clientelare cu o curte de arbitraj care să judece abaterile disciplinare ale magistraților și pe fond toate pricinile care implică faptele săvîrșite de un magistrat în exerictarea profesiei sale. ICCJ ar urma să fie doar instanța de recurs, care să verifice repectarea normelor de ordine publică în ascultarea părților (ca în arbitrajul din codul de procedură civilă).

    2. Creșterea responsabilității demnitarilor prin genrealizarea votului majoritar în două tururi (care reduce enorm presiunea votului util – de ex. în 2004 am putut vota candidații URR la primării fără mustrări de conștiință).

    3. Înjumătățirea ponderii bugetului în PIB (exclusiv serviciul datoriei publice și cheltuielile excepționale pe timp de război).

    Asta presupune trecerea la sisteme de asigurări „pe bune” în domeniul pensiilor, sănătății, șomajului, autonomia financiară și adminstrativă a învățămîntului, organizarea pe obiective și evaluarea în funcție de criterii de performanță a administrației publice.

    Astea trei lucruri pot fi vizibil demarate în patru ani și dau substanță acțiunii pe cel puțin un deceniu.

    4. repet, rolul vital îl va avea crearea de rețele mai ales informale de îmbrățișare și susținere a unor astfel de scopuri generale.

    Reply
  42. tucu

    @Riddick

    Te ai gindit macar un moment ca s ar putea ca nici USL ului sa nu i convina anticipatele?

    Ai observat ca USL ul si a definitivat candidatii sau strategia?

    Eu nu.

    Te ai gindit ca la anul s ar putea sa se intoarca criza si sa aven un an mai prost decit anul asta deci mai priopice propagandei USL.?

    Poate USL ul s a gindit , poate ca si lui ii convine nicsorarea influentei baronilor locali.

    Reply
  43. dana goga

    Santajul UDMR a devenit de-a dreptul sfidator la adresa romanilor.

    Din pacate, USL voteaza si ea alaturi de UDMR, de fiecare data cand este vorba de a trage o palma PDListilor.

    Din pacate, palma aia o suporta populatia nicidecum PDL.

    USL face pe niznaiu in cazul legii ANI, cand de fapt, ar fi suficiente 20-30 de voturi de la USL pt ca UDMR sa fie pusa cu botul pe labe si totodata ar fi o ocazie excelenta pt politicienii romani, sa le arate maghiarilor ca totusi ei nu sunt decat 1,6 milioane fata de 18 milioane de romani.

    Dar Ponta si Antonescu nu s-au gandit si nici nu cred ca se vor gandi vreodata la acest aspect, atata vreme cat prin actiunile lor, oricat de absurde ar fi, pot sa-i faulteze pe PDListi – in general, si pe Basescu – in particular!

    Reply
  44. corneliu

    Nici nu trebuie sa mai avem judete, ci puncte de concentrare a administratiei, de exemplu intr-un judet de acum ar fi in medie cam 3 puncte din astea. Se pot calcula pe baza unor algoritmi. Punctele astea sa concentreze administratie din toate comunele inconjuratoare, la comune ramanand un consiliu cu atributii legate strict de democratie si de reprezentativitate. Toata administratia statului sa se mute in punctele astea.

    Iar la regiune sa nu trebuiasca sa mergi absolut deloc pentru nimic legat de administratie. Acolo sa fie doar proiectele mari.

    Reply
  45. Riddick

    De ce nu se face referendum pentru regionalizare ? judeţul vrancea va ţine unul, în curând. PDL va pierde alegerile cu prostiile astea.

    Dacă îşi imaginează că au spin-doctors care să contracareze asemenea mesaje, înseamnă că sunt pe etnobotanice:

    Ultima ora: PD-L, UNPR şi UDMR vor o regionalizare de tip stalinist a României. Judeţul Alba urmează să fie desfiinţat şi împărţit între Cluj şi Hunedoara.

    http://www.ziarulunirea.ro/ultima-ora-pd-l-unpr-s

    …ziarul circulă şi în print.

    Reply
  46. Bleen

    Coordonatele întîlnirii Noua Republică:

    Joi, 13 octombrie 2011, la Casa de Cultură a Studenților din București, ora 18.30 (Calea Plevnei 61, sect.1. Metrou: Stația Eroilor, 300 metri).

    Invitat special: Radu Moraru (nasul.tv)

    Reply
  47. Bleen

    @riddick

    Reorganizare administrativă înseamnă judeţe mai mari, nu landuri şi nici state. Dacă nu-ţi plac judeţele mari n-ar trebui să-ţi placă nici alea mici. Tu confunzi reorganizarea administrativă cu federalizarea sau mai ştiu eu ce. Vom avea mai puţine consilii judeţene, mai puţine deconcertate. Asta e tot. Noile judeţe sau regiuni sau plăşi sau cum le-o zice nu vor avea constituţii, nu vor avea parlamente şi guverne, nu se vor întinde peste graniţele României şamd. Ai înţeles greşit un termen şi insişti aiurea în ţăcăneală cu conspiraţia iudeo-masonică care nu ştiu ce vrea să vă facă vouă, ţie, lui Oltean şi Frunzăverde. Mă rog, Frunzăverde oricum e un "mare lider" de nuştiuce lojă masonică, aşa că el are pile în caz că se pune de-o conspiraţie a masonilor care vor să ne regionalizeze ţărişoara.

    Reorganizarea administrativă nu are nicio legătură cu regiunile UE sau cum dracu le-o mai zice şi ălora. Uite, asta nu-mi place mie la activismele astea: multă adrenalină, creier ioc.

    Reply
  48. Riddick

    Hai, să facă Piticu' angajarea răspunderii ! M-aş cocoşa de râs dacă PDL ar stârni anticipatele insistând de-a-mboulea cu regionalizarea !

    S-ar putea să vină chiar azi refuzul final de la UDMR pe regionalizare.

    Reply
  49. Bleen

    Ciudăţenia lui Meleşcanu era un fel de UNPR. Era o bucată de PSD. Nu era o alternativă la actuala clasă politică. Or, de ceva timp se tot discută despre un partid-alternativă la actuala clasă politică, cu oameni tineri şi noi. O să scriu mai multe despre asta. Am deja titlul: "Omul nou".

    Eu personal nu cred în oameni aşa zis noi şi nici în tineri. E nevoie de oameni inteligenţi, cu credinţe şi mize politice, indiferent de vîrstă. Iar dacă au credinţe şi mize politice nu sînt deloc străini de politică.

    Reply
  50. tucu

    @bleen

    Eu nu cred ca de abea acum descoperim ce vrem . Cei ce se alatura unei asemenea miscari stiu in general ce asteapta.

    Lazaroiu poate fi doar catalizatorul.

    Nu este suficient insa ca Lazaroiu sa sintetizeze dorintele noastre si eventual sa stabileasca prioritatile ci , daca este un lider adevarat sa jaloneze si drumul.Ori din ceea ce se discuta aici reiese ceva de genul hai sa vedem citi suntem si pe urma vedem daca trecem podul.

    Problema ,zic eu a depasit obiectivele. Ceea ce trebue stabilit sunt prioritatile si mijloacele.

    Exista si alte forme de a intra in sfera decizionala a pliticii decit cea a infiintarii unui nou partid. Au existat fornme derivate si din PNL si din PSD care au participat cu succes in alegeri sub sigla independenta.

    Nu inteleg de ce ni se arunca mereu exemplul URR ului.

    Ciudatenia aia a lui Mellescanu (am uitat cum se numea ) nu e buna de exemplu?

    Reply
  51. Dragos

    “Cine se gândeşte la o nouă construcţie politică cu îngeri are aşteptări prea mari” – Sebastian Lăzăroiu

    Un tip interesant, no angel face, pe care l-am descoperit ieri:

    "Tot tampitu' voteaza! Nu asta e democratia" – Sorin Vintu

    "Eu cred ca ori se va introduce votul cenzitar, ori se vor introna dictaturile in statele europene" – Ovidiu Vintu

    "Actuala clasa politica si actualul sistem politic trebuiesc distruse, daramate. (…)Nu sa ii arestam, nu, sa fie eliminati de pe scena politica. Si-au dovedit incompetenta. Trebuie eliminati de pe scena politica, atat" – Sorin Ovidiu

    Reply
  52. Rosu

    @Bleen: de ce semnul intrebarii? Da, vrem:

    1. Sistem de vot uninominal;

    2. Parlament mai "fasnet";

    3. O noua Constitutie pentru a reglementa starea de normalitate, nu tranzitii de rahat turcesc;

    Primele doua sunt deja trecute prin referendum, care, asa cum zice Lazaroiu, devine tot mai vag in mintea politicienilor din Parlament. A treia este o conditie esentiala pentru fixarea in normalitate.

    Asadar, DA.

    Pe mine nu ma intereseaza foarte mult partidele. Ce ma intereseaza este ca aceasta voce a noastra sa fie PUTERNICA.

    Reply
  53. Bleen

    Vrem o nouă Constituţie? Vrem un nou sistem electoral? Vrem descentralizare?

    Să nu uităm că azi trăim pe Constituţia lui Iliescu, pe sistemul electoral al trio-ului Hrebenciuc-Olteanu-Pîrvulescu şi pe organizarea administrativă a lui Ceauşescu. Vrem asta în continuare? Păi dacă nu, atunci avem nevoie de un partid puternic, care să nu joace rol de balama sau anexă a PDL. Un partid de dreapta, care să schimbe Constituţia, sistemul electoral şi organizarea administrativă.

    Reply
  54. para

    Prima mişcare după alungarea de la palat: Albă ca Zăpada a făcut ordine în casa piticilor, a spălat, a pus la locul lor nişte treburi care erau pe-acolo, dar erau în dezordine sau piticii uitaseră de ele.

    Reply
  55. Bleen

    Nu poţi face un partid doar că piaţa vrea şi altceva decît PDL şi USL. Şi în 2004 piaţa voia altceva şi URR a luat 1%. Să ai o platformă politică clară, cu idei, obiective şi soluţii, plus cîteva sute de mii de aderenţi la aceste idei şi atunci vorbim de un partid.

    Pînă la formă să stabilim fondul. Ce vrem?

    Reply
  56. tucu

    @Bleen,

    Este corect ce spui. Problema in cazul nostru este timpul.

    Daca USL ul cistiga in 2012 tot ce s a obtinut cu greu in democratizarea Romaniei se duce dracului pentru ca aproape toata clasa politica de abea asteapta sa revina la bunele obiceiuri iliesciene. Uite la batalia pentru ANI.

    PDL cu figurile pe care le afiseaza si cu atitudinea din parlament risca sa indeparteze de la vot tot mai multi oameni cu bun simt. In conditiile astea votantii majoritari vor fi amatorii de pungi de faina, asistatii, membrii de partid si clanurile iar rezultatul va fi incert.

    Oamenii cu bun simt vor sta de o parte nu pentru ca nu i inrtreseaza politica ci pentru ca i scirbeste.

    Piata cere si altceva in afara de USL si PDL.Si cere acum. Daca nu i dai se va razbuna.

    Reply
  57. Rosu

    Lazaroiu gandeste cu capul pentru a nu-si sluti inima. Socialistii pretind ca gandesc cu inima si isi slutesc mintile 🙂

    Imi place gandirea despre responsabilitate la Lazaroiu.

    Reply
  58. Bleen

    Să nu sărim etapele. Nici nu ştim unde vrem să mergem şi nici chiar dacă mergem undeva şi am şi decis că avem nevoie de maşină. Poate că nu mergem nicăieri sau poate mergem pănă acilişea, la colţ. În cazul ăsta, nu avem nevoie de maşină. Am mai zis-o în comentariile la articolul "Un nou partid": important e ce vrea Albă ca Zăpada, nu ce e Albă ca Zăpada. Fiindcă decît un partid de imaculaţi orbi şi împiedicaţi care nu ştiu încotro vor să meargă şi vor doar acţiune şi suspans mai bine lipsă.

    Reply
  59. Bleen

    Citez din interviu: "Ideea este să pui o platformă care să adune cât mai mult dintre membrii societăţii, după care, dacă există această masă, trebuie organizată spre un partid politic."

    Reply
  60. Bleen

    Lăzăroiu vorbeşte despre un partid. Dar nu ca scop ci ca mijloc. Un partid porneşte de la idei. E o problemă atunci cînd singura ta idee e un partid nou. Idei, platforme, partid. Asta e ordinea. Întîi trebuie să vedem ce vrem să facem (dincolo de lozinci), dacă ideile şi obiectivele noastre strîng aderenţi şi abia apoi, împreună, putem vorbi de un nou partid. Dar ca să facem un nou partid doar aşa că n-avem altceva mai bun de făcut, nu e o soluţie.

    Notă: titlurile părţilor sînt şi link-uri către evz.ro.

    Reply
  61. tucu

    Toata stima pentru sinteza Dlui Lazaroiu cu remarca (trista) ca lasa in aer o problema esentiala pentru indeplinirea acestor deziderate.

    Cine va face respectivele transformari? Un ONG -nu poate. O platforma civica nici atit.

    Pina la urma se ajunge tot la un partid si mai ales la oamenii din partid.

    Si daca Dl Lazaroiu are in vedere PDL ul (chiar si coafat in Miscarea Populara) care nu vrea sa renunte la Dl Olteanu , la Dl Blaga, la Dl Frunzaverde, la Cezar Preda etc, ba mai si promoveaza figuri controversate , atunci Dle Lazaroiu va bateti gura de pomana.

    Dl Olteanu si cei asemanatori lui din PDL pot promova cele mai minunate schimbari pentru ca nu i mai crede nimeni dupa ce o tara intreaga a vazut cum au boicotat multe din initiativele propriului guvern.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *