…suspensorii lui Băsescu

…sunt o fire înţelegătoare. Înţeleg, bunăoară, că există în politică o scamatorie a retoricii: scoţi pe gură un porumbel pentru a abate atenţia de la faptul că, să zicem, stai aşezat pe un arici. Există şi aici cele trei faze ale oricărei scamatorii: ‘the pledge’‘the turn’‘the prestige’. Înţeleg, bunăoară, că poţi, ca partid de opoziţie, depune moţiuni de cenzură şi cere alegeri anticipate, când în realitate ştii foarte bine ce ar presupune asta: câteva luni de instabilitate care ar alunga nu doar investitorii (câţi vor mai fi fiind ei) ci şi împrumuturile de care România are nevoie doar pentru a se menţine pe linia de plutire. Ştii că asta ar reprezenta o victorie a la Pirus, lăsându-te la guvernarea unei ţări intrată în faliment, dar faci, totuşi, aceste scamatorii retorice pentru a-ţi intări imaginea publică. Pot înţelege.

Ceea ce nu pot înţelege, însă, în ruptul capului, e momentul în care începi să-ţi iei scamatoria în serios; momentul în care chiar începi să crezi că-ţi zboară porumbei din gură şi că, de fapt, nici nu stai pe vreun arici. Momentul Vosganian, altfel spus, în trei paşi – the pledge, the turn, the prestige:

În săptămânile care vor urma riscăm ca această stare de nelinişte socială să ducă la dezordine socială şi la blocarea instituţiillor statului. De aceea, este nevoie în acest an de o cotitură politică majoră cu primul pas schimbarea guvernului Boc, crearea unei alte majorităţi parlamentare şi al treilea să fie suspendarea preşedintelui“, a mai spus senatorul liberal.

Imaginaţi-vă cam ce ar însemna o tentativă de suspendare într-o asemenea perioadă. Imaginaţi-vă coşmarul. Asta deja nu mai e scamatorie. Asta e sinucidere. Înteleg că poţi să-l urăşti pe Băsescu. Înţeleg că poţi să dispreţuieşti preşedintele şi să înjuri preşedintele. Nu înţeleg, însă, că poţi să-ţi urăşti sau dispreţuieşti, ca politician, ţara; că eşti dispus s-o sacrifici, cu bună ştiinţă. Ca persoană particulară o poţi face, in extremis, până şi pe asta. Ca politician, niciodată.

Text preluat de pe VoxPublica

Facebook Comments

17 Comments …suspensorii lui Băsescu

 1. para

  @nea.

  am găsit ţigăneala aia, care-ţi plăcea (două drumuri ţara are, care e mai principale). să ţi-o trimit pe mail?

  Reply
 2. ela

  @Alexandru H. :chestia asta o predic in van de cateva luni.

  Nu numai audit financiar,ci si cel de management si calitate;

  Asa se pot face evaluari si standarde de performanta ale functionarilor publici,reorientare profesionala

  Unde mai pui ca pentru asta se acorda granturi;deci,nu costa,cu conditia sa le faci pe bune.

  Reply
 3. Nea

  Hei, Bleen, eu nu te acuz ca Para că ai furat sfirchea lui terente, ci doar că ai luat subiectul de la gură altor bloguri, mai specializate.

  Reply
 4. Alexandru H.

  Eh, se intampla lucrurile astea pentru ca toate guvernele sunt la fel. Eu daca maine as ajunge la putere as ordona ca in primele 3 luni sa se faca un audit general in toate ministerele, sa depistezi fiecare cheltuiala nejustificata si sa-l urmaresti pe vinovat in justitie. Daca toti stiu sa dea vina pe greaua mostenire, pai atunci vreau sa vad si masuri pentru a identifica pe cei care se fac vinovati.

  Reply
 5. nick_d

  "Nu înţeleg, însă, că poţi să-ţi urăşti sau dispreţuieşti, ca politician, ţara; că eşti dispus s-o sacrifici, cu bună ştiinţă."

  Ei au in sange aceasta, si-i deoare-n c.. cot.

  Reply
 6. tibi

  Vosganian face declaraţii aiuritoare, dintr-un motiv foarte simplu : zburdă în libertate în loc să fie băgat la puşcărie împreună cu Tăriceanu, pentru subminarea economiei naţionale. Criza asta de acum, este provocată de iresponsabilitatea cu care au aruncat pe fereastră sprijiniţi de pesede, zeci de miliarde de euro !

  Reply
 7. Marius Delaepicentru

  Băieţi, dacă aş fi în papucii voştri, la ora asta aş avea gata listele cu trădătorii, referinţele deja publice la faptele doveditoare, fluturaşii gata tipăriţi şi distribuitorii gata instruiţi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *