Trei obame în pat cu Vanghelie

Marean, în cămaşă de noapte, îngenunchează lângă pat şi începe să-şi spună rugăciunea:
Eu sunt înger, îngeraşul tău
Ce ţi l-a dat Hrebenciuc cel Rău
Totdeauna fă ca mine
Că te învăţ să faci bine
Tu eşti mic, eu sunt mare
Tu eşti slab, rămâi aşa în continuare
În tot locul te-nsoţesc
Şi de Zeus te păzesc
Se mai uită odată la icoana lui Geoană de pe perete, apoi se îndreaptă spre un colţ mai întunecat al camerei, în care e un manechin îmbrăcat în costum. Cu mâna dreaptă îşi acoperă ochii iar cu stânga face o mişcare rapidă şi scoate un portofel din buzunarul manechinului. Îl bagă la loc apoi, se plimbă fluierând prin cameră, privind distrat pe pereţi, apoi, când trece pe lângă manechin se loveşte de acesta şi în timp ce-i cere scuze, îi subtilizează din nou portofelul. Al treilea exerciţiu. Îşi imaginează că e în autobuz, în aglomeraţie. Cu mâinile strânse la piept, cu paşi mărunţi, înghesuit, se îndreaptă spre manechin, întoarce capul şi se răsteşte la un călător imaginar: „Boşorogule, nu te mai împinge aşa! Te caută moartea pe acasă şi tu te plimbi cu autobuzul. Ha, ha, ha!” (râde satisfăcut de propria glumă). Ajuns în dreptul manechinului, mimând în continuare înghesuiala, se apleacă spre acesta şi, în timp ce-l întreabă: „Coborâţi la prima?” îşi coboară mâna stângă, cu dificultate, pe lângă corp, şi cu două degete îi scoate portofelul din buzunar. Cu portofelul în mână face pasul ştrengarului, se aruncă satisfăcut în pat, deschide portofelul…..

„Ia să vedem, cât am câştigat astăzi?!” … şi începe să numere banii. Deodată îşi aduce aminte de ceva… „Almanahele!”, aruncă portofelul şi se întinde spre noptiera pe care se află un teanc de cărţi. Stând pe marginea patului, ia una dintre ele şi începe să-i citească titlul, silbaisind: „Teoria mişcării browniene de eliberare de sub jugul Dictatorului Băsescuuu….Băsescu. Neee, e prea grea. Şi nici nu se termină cu bine. Ceva mai uşor…” Ia o altă carte, şi la fel, îi citeşte titlul silabisind: „Cum se fură meseria. Neee, naşpa.” Ia o a treia carte şi citeşte: „Cum se fură meseriaş” Hmmm, mda, aşa mai merge.

Dă să se întindă pe pat şi ridică încet un colţ al păturii. De sub pătură apare capul unei păpuşi-Geoană. „Obama?” Trage şi mai mult pătura, apare capul unei a doua păpuşi, aflate lângă prima, păpuşa-Crin. „Obama??” Trage şi mai mult pătura şi apare, lângă cele două păpuşi, o a treia, păpuşa-Duda. „Obama??? Ăă…scuze Alteţă… Principele Obama?” Acoperă speriat păpuşile: „Ăştia de unde au mai apărut?”

Îşi ia mobilul şi sună pe cineva: „Alo, Viorel? Cum? Greşeală? Tu eşti Miroane? Alo? Alo?” Formează din nou: “Alo, domnu Iliescu? Cum? Iar greşeală? Auzi, Miroane, lasă-te de glume şi dă-mi-l pe Viorel sau pe domnu Iliescu la telefon. Alo? Alo?” Nervos, formează a treia oară: “Alo? Domnu Năstase? Cum? Nu e domnu Năstase? Procuratura? (speriat). E o greşeală, mă scuzaţi. Ba da, e o greşeală. Nu, nu vreau să vă deranjez…Cum mă cheamă? Ă…ă…Miron. Miron Mitrea. E o gre… Vă rog să…Cum? Miroane, tu eşti mă? (răsuflă uşurat) Mă speriaşi. Ce-ai făcut cu partidul? Dă-mi-l la telefon! Alo? Alo? Alo?” Se uită la ceas: “E târziu, e doi şi un sfert. Să-l sun la ora asta? Dacă se supără?” Formează un număr. “Alo? Domnu Dinu? Da? Precis nu eşti tu, Miroane? Nu, nu sunt obsedat dar Miron tot îmi…Sărumâna. Să trăiţi. Domnu Dinu, uitaţi care e problema… Ştiu că e doi şi un sfert dar…Bine… Uitaţi, eu tocmai voiam să mă urc în pat, să citesc nişte almanahe înainte să adorm şi.. ce să vezi…am descoperit sub pătură trei Obame… Cum? Şi ăştia nu e toţi? Mai e şi altele? Bine, bine….Da, dar ştiţi, n-are loc toate…Eu pot să dorm decât cu o păpuşă…Puteţi să-mi….Cum? De ce? La derută? Ca să nu se prindă Dictatorul care e adevarata Obamă a Mamei Omida? Dar mie puteţi să-mi spuneţi care e? Să ghicesc? E târziu, e doi şi un sfert, nu pot la ora asta să mă joc de-a alba-neagra…mai ales că toate Obamele din patul meu sunt albe… Aha…aha… Jucăm noi cu albele ca să mutăm primii? Io ştiu, domnu Dinu…Dictatorul e bun…aţi văzut, lui Gigi i-a dat Şah Marţ cu mascaţii în negru de la SPIR…Eu de atunci în fiecare noapte visez doi mascaţi sub pat şi doi în şifonier…Alo? Domnu Dinu, da’ scuzaţi-mă că îndrăznesc, da’ mi se pare că aveţi vocea cam schimbată… Miroane, tu eşti? Alo? Alo?” Se uită la ceasul de la capul patului: “Doi şi un sfert. Întotdeauna e doi şi un sfert. Niciodată nu se schimbă.” Se chirceşte pe marginea patului, ca să nu deranjeze păpuşile, le înveleşte patern şi adoarme. Pe uşă intră Băsescu împreună cu patru mascaţi. Le spune în şoaptă: “Dacă se trezeşte, vă mişcaţi cu încetinitorul, ca în vis.” Doi se bagă în şifonier, doi sub pat. Băsescu iese.

Textul a fost scris acum un an pentru Divertis. Ar fi trebuit modificat (nu mai ţin minte ce modificări mi s-au cerut) însă a urmat o operaţie şi trei luni de recuperare şi nu am mai avut timp să lucrez la el.

Facebook Comments

26 Comments Trei obame în pat cu Vanghelie

 1. ela

  mi se pare mie,sau primarii care maresc salariile acum sunt preponderent din PNL? Ca prea racneste mefistofelicul vosgac ,sa nu aibe ceva pregatit.

  Reply
 2. para

  Mircea Badea ar putea să fie fericit. De când lătra el despre paraîndărăt…

  Aseară nu era fericit.

  Reply
 3. mece

  Monica Macovei:

  "(reporter)Guvernul trebuie să facă urgent rost de bani.

  M.M.: Să taie cheltuielile.

  (reporter)Exact asta vrea să facă. Taie salarii şi pensii.

  M.M.: Nu. Nu mă refer la aceste cheltuieli. Mă refer la cheltuielile materiale. Nu înţeleg de ce trebuie să plătim atâtea maşini, de ce trebuie să plătim telefoane mobile. Dar, în primul rând, trebuie tăiate costurile achiziţiilor publice. Să verifice costurile pe piaţa liberă şi, dacă achiziţiile statului sunt mult mai scumpe, atunci să modifice contractele."

  http://www1.romanialibera.ro/opinii/interviuri/ma

  Reply
 4. mece

  apropo de rugăciuni. am scris asta într-un mail gândindu-mă la fervoarea cvasireligioasă cu care vorbesc unii despre Germania:

  Germania noastră

  Care esti in Bundestag

  Sfinteasca-se administraţia ta

  Vie guvernarea ta

  Faca-se legea ta

  Precum in Berlin asa si în celelalte landuri

  Bunăstarea noastra cea de toate zilele

  Da-ne-o noua astazi

  Si ne iarta noua greşelile noastre

  Precum si noi iertam gresitilor nostri

  Si nu ne duce pre noi in şomaj

  Ci ne izbaveste taxe şi impozite

  Ca a ale tale sunt executivul

  Legislativul si puterea judecătorească

  Angela Merkel.

  Greece to Germany:
  http://www.youtube.com/watch?v=Lnrb8HnQvfU&fe

  Reply
 5. gabhry_el

  da, Elena Udrea s-a jucat cu Bogdan pînă cînd Răzvan era cît pe ce să facă spume

  de aia o tot întrerupeau cu reclame din 5 în 5 minute

  Reply
 6. mece

  moşu e în redundancy check din 22.12.1989, numai că spre deosebire de unitatea mea de calculator, România nu l-a scuipat, ci a oscilat între un consum în masă şi moflăiala ălui sătul, dar care nu poate pleca de la masa pe care încă bucatele stau întinse.

  Reply
 7. Yeba

  E tareee! Plus ca s-a imbracat si s-a aranjat ca lumea de tot! Trebuiau sa aduca intariri, olgute, ceva.

  Reply
 8. AccesDirect

  Tre sa recunosc ca Udrea are un sange rece si o stapanire de sine fantastica. Eu, dupa primele cinci minute m-as bloca de enervare si i-as trage un cap in gura Dumitrescului.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   frateee, la Realitatea e Udrea cu Piela Chireac si Razvan Dumitrescu. Nu resusesc s-o dovedeasca! Doi nesimtiti si o femeie care le raspunde coerent si argumentat. Rafalele lui Dumitrescu sint incredibile, nici n-o lasa sa raspunda si pune alta intrebare. Nesimtire in stare pura. Astia doi pe vremea lui Ceausescu ajungeau departe in partid!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *