Tariceanu: Va fi sfirsitul ceausismului, va fi sfirsitul ideii de comandant suprem

Tăriceanu, opere incomplete de la lovitura de stat din vară

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a enumarat, miercuri, la Antena 3 cateva dintre motivele pentru care Traian Basescu trebuie suspendat. Printre acestea, faptul ca „Basescu l-a numit pe Ponta fara sa vrea”.

„Printre alte motive, l-a numit pe Ponta fara sa vrea, el a declarat inainte ca nu va numi dupa alegeri pe nimeni de la USL ca premier, indiferent de rezultatul alegerilor”, a spus Tariceanu.

Fostul premier a mai adaugat ca Basescu trebuie suspendat si pentru ca „a vorbit despre negocierile cu FMI, nu avea voie sa dea declaratii, era atributia Guvernului” si pentru „atitudini xenofobe”.

Tariceanu a mai adaugat ca Curtea Constitutionala a luat mereu decizii „in favoarea presedintelui”.

Crin Antonescu il cheama pe Traian Basescu joi in Parlament

„Curtea Constitutionala are un profil care ar face de rusine o asemenea institutie in orice tara civilizata”, a subliniat deputatul PNL. Cu toate acestea, el a insistat ca evenimentele din ultimele doua zile se incadreaza in „jocul democratic”, iar cei care acuza o „lovitura de stat” fac un imens deserviciu Romaniei.

USL a depus miercuri, la Birourile Permanente ale celor doua Camere, documentul elaborat de juristii USL prin care se cere suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cererea de suspendare va fi citita joi in plenul Parlamentului, iar vineri se va da votul.

Viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu a declarat ca in Parlament va fi invitat si presedintele tarii pentru a-si exprima punctele de vedere, iar, ulterior, a invitatia a fost reluata si de noul presedinte al Senatului, Crin Antonescu.

Suspendarea presedintelui si ulterior votul de la referendum vor duce la „sfarsitul ceausismului si al obsesiilor unui om care se considera seful statului situat deasupra legii, va fi sfarsitul ideii de comandant suprem”, a declarat fostul premier PNL Calin Popescu Tariceanu, vineri seara, la dezbaterile din plenul Parlamentului.

„Este perfect legitim si democratic ca faptele presedintelui de dupa anul 2009 sa fie supuse evaluarii romanilor. Parlamentul convoaca astazi un referendum, iar poporul va spune daca are nemultumiri fata de ceea ce a facut Traian Basescu in ultimii trei ani”, a explicat liderul liberal.

Calin Popescu Tariceanu s-a declarat convins ca „evenimentele de astazi si decizia referendumului popular vor reprezenta in Romania un moment decisiv de trecere spre o democratie parlamentara”.

„Va fi sfarsitul ceausismului, al ideologiei prezidentialismului, obsesiilor unui om care se considera seful statului situat deasupra legii. Va fi sfarsitul ideii de comandant suprem”, a continuat fostul prim-ministru PNL.

„Cred ca nimeni nu are dreptul sa spuna Statul sunt eu. Din contra, alternanta la guvernare este o conditie a democratiei. Romania este o democratie, iar institutiile vor functiona in continuare si fara Basescu si fara cuplul Anastase-Blaga. Oamenii nu sunt institutii.

Institutiile trebuie sa functioneze in continuare indiferent cine le conduce la un moment dat. Consider ca uzurparea puterilor Executivului de catre presedinte este foarte grava. Constitutia noastra stabileste clar ca Parlamentul cenzureaza actele Guvernului. Presedintele nu este supus controlului parlamentar”, a mai transmis Tariceanu.

Nu in ultimul rand, fostul premier a apreciat ca presedintele Basescu „ne mai da o proba de dispret, de nepasare si de deconsiderare a Parlamentului”.

„Procedurile din Parlament se desfasoara in conformitate cu Constitutia, iar decizia finala va fi luata de popor. Suntem constienti ca refacerea dupa regimul Basescu nu va fi usoara”, a mai spus Tariceanu.

„Din acest motiv, cred că şi conştiinţa fecăruia va fi trezită pentru a-i determina să vină la vot în ziua referendumului. Acest lucru trebuie făcut prin toate canalele media, trebuie dat acest mesaj foarte clar că românii îşi decid într-o manieră foarte importantă viitorul pe următorii ani şi, dacă vor să rămână într-o Românie marcată de conflicte, de tesiune, de certuri,

 de dezbinare, atunci sigur că pot să stea acasă”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, boicotarea referendumului anunţată de către PDL reprezintă „un grav atentat la democraţie”.

„Spun acest lucru, deoarece participarea la vot a cetăţenilor este, aş spune, un drept, dar şi o importantă obligaţie civică pe care fiecare dintre noi o avem pentru ca să putem influenţa destinul nostru, al copiilor noştri, al fiecăruia în parte. Cred că nu avem dreptul, dacă nu participăm la alegeri, să ne plângem de situaţia care ne afectează din punct de vedere social, din punct de vedere economic sau din punct de vedere politic”, a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat că, după anunţul PDL privind boicotul, prima reacţie a fost să se gândească la un proverb popular: „Fuga este ruşinoasă, dar este sănătoasă”.

„În felul acesta, Partidul Democrat şi preşedintele Băsescu încearcă să găsească o soluţie, alta decât votul liber exprimat al cetăţenilor, pentru a reveni la Cotroceni”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu, arătând că boicotarea referendumului de către PDL poate pune în pericol cvorumul necesar.

Potrivit liderului deputaţilor PNL, decizia PDL „este extrem de gravă şi în acest fel se demonstrează încă o dată că minciuna este arma preferată a preşedintelui”.

„După ce s-a plâns, după ce s-a văicărit, după ce a uzat de toate legăturile posibile pentru a se impune această majoritate de jumătate plus unul, acum decizia pe care o iau este aceea de a refuza participarea la referendum şi eu cred că cei care au acceptat această solicitare au fost induşi în eroare de acest demers pe care Băsescu şi acoliţii lui l-au făcut”, a mai declarat Tăriceanu.

„Ar trebui să aibă (Traian Băsescu, n.r.) o reflecţie serioasă asupra viitorului său politic, să ia exemplu de ceea ce se întâmplă în ţările democratice, şi am să dau exemplul generalului de Gaulle, care în anul 1968, în urma unui referendum organizat pe o cu totul şi cu totul altă temă, nu un referendum referitor la admitere, ci un referendum referitor la un proiect pe ca

re el îl iniţiase şi care a fost respins, a considerat pe bună dreptate că francezii l-au dezavuat şi şi-a dat demisia”, a exemplificat Tăriceanu.

El a precizat că în cazul României, preşedintele suspendat Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia din funcţie, după ce afirmase că optează pentru „întoarcerea la popor”, iar cele mai multe voturi de la referendum au fost pentru demiterea sa.

„Aici lucrurile sunt cu mult mai clare pentru că, politic vorbind, cetăţenii au votat direct pentru demiterea lui într-un număr extrem de mare (…) când peste 7 -8 milioane de cetăţeni îi spun preşedintelui că nu-l doresc, el trebuie să ţină cont de voinţa cetăţenilor, aşa cum în trecut a spus că numai întoarcerea la popor este soluţia validă pentru ieşirea din crizele politice. Suntem într-o criză politică, motiv pentru care preşedintele trebuie să-şi dea demisia şi să nu se ascundă în spatele unor proceduri de ordin administrativ, care îi pot permite eventual să se întoarcă în funcţia pe care a deţint-o”, a susţinut Tăriceanu.

Fostul premier a mai precizat că este normal ca reprezentanţii USL să nu rămână „resemnaţi sau impasibili” în faţa situaţiei post-referendum, iar juriştii USL lucrează la o strategie privind rezultatul referendumului.

El a fost întrebat dacă preşedintele interimar, Crin Antonescu, ar trebui să-şi dea demisia în urma prezentării la urne a sub 50% din cei cu drept de vot, motiv care duce la invalidarea referendumului.

„După părerea mea, pentru impasul în care ne găsim este vinovat exclusiv preşedintele care a îndemnat în mod făţiş cetăţenii să se abţină de la vot, punând astfel sub semnul îndoielii valabilitatea pragului stabilit de Curtea Constituţională”, a mai spus Tăriceanu, precizând că rezultatul referendumului este „viciat şi nu este în spiritul a ceea ce a hotărât Curtea Constituţională”.

 „Boicotarea referendumului anuntata azi de PDL as califica-o ca un grav atac la democratie. Spun acest lucru deoarece participarea la vot a cetatenilor este un drept si o importanta obligatie civica pe care fiecare dintre noi o avem pentru ca sa putem influenta destinul nostru, al copiilor nostri, al tuturor. Cred ca nu avem dreptul daca nu participam la alegeri sa ne plangem de situatia care ne afecteaza din punct de vedere social, din punct de vedere economic sau din punct de vedere politic. La auzul acestei decizii, prima reactie a fost sa ma gandesc la un proverb popular: ‘Fuga este rusinoasa, dar este sanatoasa”, a spus Tariceanu, care a precizat ca Traian Basescu incearca sa gaseasca solutia revenirii la Cotroceni, aratand ca prin boicotarea referendumului este pus in pericol pragul validarii scrutinului.
Surse: ziare.com, stirileprotv, jurnalul.ro, rtv.
Facebook Comments

12 Comments Tariceanu: Va fi sfirsitul ceausismului, va fi sfirsitul ideii de comandant suprem

 1. CiprianCiucu

  Traiesc eu pe alta lume sau e un articol vechi? 
  „USL a depus miercuri, la Birourile Permanente ale celor doua Camere, documentul elaborat de juristii USL prin care se cere suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cererea de suspendare va fi citita joi in plenul Parlamentului, iar vineri se va da votul.”
  Nu am vazut informati acesta in alta parte.

  Reply
   1. Gramofonu

    Florina CiprianCiucu si, cu toate astea, joi 29 e deadline la a 3-a suspendare.
    Daca vor s-o faca, atunci e ultima ocazie.

    Reply
    1. Gramofonu

     OstapB Asa-mi aduc eu aminte ca ar fi calculat Bleen acum vreo luna-doua. Scopul fiind numirea PM, iar calculele lui se bazau pe 9 dec ca data a alegerilor. 
     Nu exclud ca memoria sa-mi joace feste.

     Reply
    2. Yeba

     Gramofonu, io v-am scris ca Anul Sarpelui e pt lovituri de stat si desavarseste ce s-a initiat in Anul Dragonului, dar nu ma credeti…

     Reply
    3. Yeba

     OstapB, USL l-a demonizat, dar mai rămâne observaţia că banul e ochiul dracului, deci nu-l vezi dacă nu te apropii…

     Reply
 2. Rheia

  Of, n-ajunge că l-am suportat doi ani în facultate pe cretinul ăsta, că-l aveam asistent și la apă, și la canalizări; că l-am suportat alți ani ca prim-ministru; acum trebuie să-l suport și ca pe alternativă la Crin Antonescu?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *