Ulise şi sirenele. Centura de castitate

Centura de castitate era un obiect metalic care se folosea chiar din Evul Mediu la femei sau bărbaţi pentru a preveni infidelităţile sau, în cazul femeilor, mai vulnerabile, pentru a preveni riscul violului. Credeţi că e vreo legătură între centura de castitate şi viitoarea alianţă PSD-ACD? Probabil că nu vedeţi nici o legătură.

Vă amintiţi probabil mitul cu Ulise si sirenele. Ulise se leagă de catarg, îşi pune ceară în urechi şi aruncă săbiile mateloţilor în mare pentru ca aceştia să nu taie legăturile. Face acest lucru pentru a nu auzi cântecul unor misterioase sirene, care l-ar fi distras pe Ulise şi ar fi izbit corabia de nişte stânci uriaşe. Bănuiesc că nici acest mit nu vă duce cu gândul la alianţa între Ponta-Antonescu şi Voiculescu.

Dacă urmăriţi cu atenţie argumentele mele o sa vedeţi legătura.

O bună întrebare ar fi de ce se fac alianţele în politică? Este raţional sau nu ca partidele politice să facă alianţe pre-electorale?

O alianţă politică pre-electorală presupune, de fapt, o înţelegere între două sau mai multe formaţiuni care de obicei vizează:

  • un program care să armonizeze principiile şi valorile acelor formaţiuni politice (corespunzătoare doctrinelor)
  • o schemă de distribuire a beneficiilor asociate unei potenţiale majorităţi parlamentare (mandate eligibile, funcţii în stat, domenii de influenţă, etc.)

În general se crede că partidele politice recurg la alianţe pre-electorale atunci când speră să câştige mai mult împreună decât separat.

Aşa s-a format alianţa D.A. în 2003. Două partide, PNL şi PD cotate în alegerile din 2000 cu scoruri apropiate de aproximativ 7-8%, şi în sondaje cu scoruri de 13%, respectiv 8%. Succesul electoral al unei alianţe poate fi judecat din perspectiva acestui obiectiv: au luat cele două partide mai mult decât ar fi luat separat? Alianţa D.A. a fost un succes electoral pentru că obţinut cu aproape 30% mai mult decât ar fi luat cele două partide separat.

Dacă o alianţă electorală se construieşte ca o contrapondere la un partid dominant (aşa cum a fost PSD între 2001-2004) atunci ea este de două ori raţională: 1. Se polarizează bătălia politică şi cresc şansele opozantului de a surclasa partidul dominant şi 2. Se minimizează riscul jocului la două capete ale partidelor fărămiţate din opoziţie (partidul dominant va fi întotdeauna tentat să încurajeze dezertările, mai ales atunci când nu poate face singur majoritatea).

Alianţa D.A. a avut costuri minime şi după celelalte două criterii de constituire: programul politic şi împărţirea funcţiilor. Iată de ce. Toate studiile arătau că electoratul PD era foarte apropiat din punct de vedere socio-demografic de cel al PNL, chiar dacă un partid se proclama de stânga, iar celălalt de dreapta. Aşadar, o aglutinare nu ar fi ostilizat anumite categorii dispuse să dezerteze. Din cauză că cele două partide aveau un număr relativ mic de militanţi, distribuţia resurselor de putere în caz de victorie nu ridica problema clasică de „a lăsa pe cineva pe dinafară”. Dimpotrivă, Alianţa D.A. după câştigarea alegerilor avea nevoie de resurse umane pentru a umple poziţiile de guvernare.

Să analizăm după aceleaşi standarde alianţa în curs de formare între PSD-PNL şi PC sau mai curând între PSD şi ACD (PNL+PC).

Prima observaţie, şi cea mai evidentă, de altfel, este ce caută un partid care are 1-2% în sondaje alături de două partide care au peste 20%. Pentru a răspunde la această întrebare nu trebuie să ne străduim să căutăm prea multe explicaţii. Este vorba despre resursele mediatice şi financiare pe care PC le pune la dispoziţie. Deci e raţional să ai un partid care nu contează din punct de vedere electoral, doar pentru infrastructura din spatele lui. Mă întreb totuşi dacă nu cumva alte posturi de televiziune nu vor fi interesate să preia „celălalt public”, ostil actualei alianţe, şi atunci se va produce o polarizare pe piaţa media care în acest moment nu există (acum raportul de forţe este disproporţionat în favoarea opoziţiei).

O a doua observaţie nu mai primeşte un răspuns la fel de raţional. De ce două partide care în sondaje însumează peste 50% se aliază împotriva unui partid aflat la putere care în sondaje are între 15-18%? Un posibil răspuns este că, de fapt, alianţa este o construcţie de imagine menită să dezmembreze actuala majoritate, şi aşa fragilă, înainte de 2012. Cu alte cuvinte dezertările din tabăra puterii vor fi mai probabile la sfârşit de 2011 sau început de 2012 dacă se va constitui o forţă dominantă în opoziţie, care să pară implacabilă şi care să poată „tranzacţiona viitorul” unor parlamentari PDL sau UNPR sau UDMR în ansamblu.  Astfel, o asemenea alianţă ar avea şi o majoritate actuală, nu doar viitoare şi ar prelua pârghiile puterii înainte de alegerile din 2012.

Am o obiecţie la acest răspuns şi ea se leagă de o a treia observaţie pe care vreau să o fac. Spre deosebire de Alianţa D.A. care putea să promită mult celor puţini, şi mă refer la militanţi, sponsori, etc., actuala alianţă este în situaţia de a propune puţini celor mulţi. Pentru că plăcinta puterii este aceeaşi. Una e când şi-o împart două partide de 10-12% (cum erau PNL şi PD în 2003), alta e când o împart trei partide (atenţie! la benificii PC revendică aproximativ 7%) care însumează peste 50%. Aşadar multe guri de hrănit, foarte probabil vor apare conflicte şi dezertări (de ce el şi nu eu). Din acest punct de vedere costurile alianţei PSD-ACD sunt mult mai mari decât costurile Alianţei D.A., pierderile de militanţi fiind foarte probabile.

Şi mă întorc acum la răspunsul de la punctul doi. Cum ar putea să convingă o alianţă cu multe guri de hrănit şi conflicte interne inerente alţi parlamentari sau chiar un partid întreg (UDMR) să intre într-o bucătărie în care e o harabură de nedescris şi în care rişti să primeşti o furculiţă în ochi înainte de a înfige propria furculiţă în plăcintă. Mai ales că trădătorii, sau ultimii veniţi, sunt trataţi tot timpul ca nişte slujnice.

O patra observaţie se referă evident la diferenţele doctrinare auto-proclamate între cele două partide care se reflectă în primul rând în diferenţele de structură demografică ale bazinelor de votanţi. Nu voi insista prea mult asupra acestui aspect evident. Mă voi limita să spun din nou că o asemenea alianţă va avea costuri mai mari decât alianţa D.A. pentru că, previzibil unii votanţi ai PSD sau PNL vor denunţa această construcţie.

Aşadar construcţia nu pare raţională din multe puncte de vedere. Se opune unui inamic fragil, are costuri mari de împărţire a resurselor, are costuri mari de armonizare a programului politic, polarizează o piaţă media favorabilă opoziţiei şi nu poate tranzacţiona viitorul decât pentru naivi. Eu aş estima că va lua un scor agregat de maxim 40%, ceea ce e evident nu poate fi numit un succes electoral după criteriul enunţat mai sus.

Şi totuşi alianţa are un element raţional. Ceea ce unii filolosfi numeau iraţionalitatea ca strategie raţională.

În 2004 PSD bătuse palma între tururi cu UDMR şi PC asigurându-şi majoritatea. După al doilea tur de scrutin când preşedintele, ales din tabăra celalaltă, urma să nominalizeze premierul, UDMR şi PC au sărit în barca Alianţei D.A. De ce? De frica anticipatelor.

În 2008 PSD şi PNL se înţeleseseră să formeze majoritatea cu câteva zile înainte de alegeri. La câteva zile după alegeri PSD bătea deja palma cu PDL pentru a guverna împreună. De ce? De teama anticipatelor.

În 2009 Alianţa pro-Johanis era gata să propună un alt cabinet. După ce preşedintele, din tabăra adversă, a fost reconfirmat în funcţie UDMR a venit alături de PDL la guvernare. De ce? De teama anticipatelor.

Ce avem comun în toate aceste situaţii. Eu văd trei puncte comune:

  • Niciodată nu a existat o alianţă formalizată şi pre-negociată a celor care se visau la guvernare.
  • Preşedintele era din tabăra cealaltă şi avea prerogativa nominalizării candidatului la funcţia de prim-ministru.
  • Teama de anticipate.

Alianţa PSD-ACD trebuie să învingă cele trei obstacole şi, de fapt, cel mai important, tentaţia trădării. Alianţa PSD-ACD este o centură de castitate pentru cele două partide importante, PSD şi PNL. Dacă oricare ar dezerta, orice altă construcţie majoritară ar fi posibilă. Crin Antonescu şi Victor Ponta se leagă de catarg, îşi pun dopuri de ceară în urechi, şi confiscă orice obiect tăios al colegilor de partid, Năstase, Vosganian, Fenechiu pentru ca aceştia să nu cedeze şi să taie frânghiile în cazul în care cei doi lideri i-ar ruga să o facă.

Românilor li se propune deci o construcţie deloc naturală din punct de vedere politic, dar menită să înfrâneze un instinct natural al politicianului: de a veni cât mai repede la guvernare. Ambalată frumos în cuvinte precum „anti-dictatură”, „prosperitate”, „viitor luminos”, alianţa este doar puţină bormură pusă în ceai pentru a linişti instinctele omeneşti.

Nu vreau să fiu răutăcios, dar un străbunic mi-a spus că mitul cu Ulise şi sirenele are o versiune mult mai cinică. După ce Ulise s-a legat de catarg, şi-a pus ceară în urechi, a aruncat în mare săbiile mateloţilor, pregătit să înfrunte cântecul amăgitor al sirenelor, a văzut dintr-odată, trecând pe lângă, o altă corabie cu mateloţi veseli care îşi făceau de cap cu nişte sirene. Vă puteţi imagina figura lui Ulise?

Facebook Comments

101 Comments Ulise şi sirenele. Centura de castitate

  1. ElCucui

    @mfg, corect! Micile detalii dau marile sensuri. Și viceversa. Dacă te surprinde rezultatul cercetării lui Aligică vino la sală. O să te inițiez în evaluarea oamenilor după papuci. Habar n-ai câte îți poate spune o pereche de papuci despre proprietar! Așa, la treninguri și la adidași poți să te mai și păcălești…

    Reply
  2. Pingback: Cruciada “săracilor” (“Ne-am râs de cinste, râde ea de noi”) | Sareinochi's Blog

  3. alex rauta

    eh, daca imi dati voie, ofer si eu un scenariu pentru alianta PNL-PC. Au existat niste atacuri ale lui Crin Antonescu la adresa PSD (nu particip la BPN-ul lor ca nu am ce sa caut intre comunisti). Aceasta, plus amintirea jocului individual al dlui. Antonescu din turul 1 de la prezidentiale, i-or fi facut pe PSD-isti sa ceara un fel de garantie de buna credinta. La o adica, PNL sa nu poata sa joace rolul imaculatului fortat de tiranul Basescu intr-o alianta cu PSD pe care sa o denunte atunci cand ii vine mai bine, l-au pus sa se murdareasca un pic in public. Sa inghita o broscuta extrem de conservatoare. Si in felul asta se obisnuieste si electoratul PNL-ist cu ideea.

    Dle Lazaroiu, s-ar putea ca de fapt dl. Voiculescu insusi sa fie centura de castitate a dlui Antonescu, forjata chiar de baietii abili din PSD. Altfel, alianta lor pur si simplu nu are sens.

    Reply
  4. ElCucui

    Titus L. Nu ai voie să-ți diminuezi bucuria decât dacă ești profesor care nu dă meditații. Dacă ești doctor care nu ia șpagă abia acum ai posibilitatea să te faci util la țară, unde lumea are nevoie de doctori. Să zicem în județul Languedoq-Roussillon. Iar dacă ești neciubucar din administrație, capul sus! Am soluția. Vorbește cu toți colegii tăi să vă dați demisia și să vă angajați la privat. În nici șase luni, statul o să se confrunte cu o așa mare penurie de specialiști încât o să bage adânc mâna în buzunar când va mai face angajări! Acum, amestecați fiind cu frecangii și incompetenții, într-o schemă supradimensionată, guvernul nu știe să vă prețuiască!

    Reply
  5. mfg

    @ElCucui
    „Ei, află că în afară de mici ironii legate de fizic – e plin de “bazați” acolo! – nu am auzit nimic de rău. Nu tu reducerea salariilor bugetarilor, nu tu datorii pe 3 generații, nu tu distrugerea învățământului, nu tu impozitarea pensiilor, nu tu “au distrus țara!”.”

    „Cât despre relevanță ce să vă zic? Vezi pe acolo fel și fel de oameni. În afară de Boc, nu i-am mai recunoscut decât pe Cătălin Zmărăndescu și pe Robert Niță (fost Foresta Fălticeni). Le-aș cere părerea dar nu cred că știe vreunul cine e prim-ministru.”

    Vezi? Deseori fenomenele care par a surprinde la prima vedere tind sa se inlantuiasca urmand o logica simpla, naturala, pe care o gasim frecvent chiar fara mult efort intelectual.
    Numai sa nu uitam sa facem cunoscute detaliile relevante.
    Altfel spus, tot ce avem nevoie e sa umplem bulele cum se cuvine.

    Reply
  6. Titus L

    ElCucui:

    Foarte bine. Eu ma bucur pentru toti cei care mai pot sa se bucure de viata. Din pacate acestia sunt din ce in ce mai putini, de unde si bucuria mea din ce in ce mai mica, si cu atat mai mica cu cat bucuria unora se cladeste pe necazul altora. Si uite asa ii raspund si lui Nemo: chestie de rezonanta.

    Reply
  7. Titus L

    Florina:
    1) Esantionul reprezentativ este sirena aia pe care ar fi vrut sa o testeze Ulise impreuna cu ceilalti mateloti inainte sa ajunga sa navigheze in apele pline de mister. Eu pe doua pagini pot sa-mi imaginez ce ar fi iesit, dar nu pot sa scriu aici.

    2) Asa cum poporul roman are conducatorii pe care si-i merita, intotdeauna si eu am avut profesorii pe care i-am meritat. Inclusiv la sala aia la care mergeam si eu pe vremea cand Guvernul Boc era doar in ghiocul vrajitoarelor.

    Reply
  8. Florina

    ElCucui

    Alege! Banii sau umorul. In cazul 2, iti trimit nr. de cont.

    Titus L

    1. Ce este esantionul reprezentativ? Eseu, minim 2 pagini, tnr 12, spatiat la 1,5. (Nu, nu din wikipedia!)

    2. Ce profesori ai avut la MTCS/MCS? Fara limita de pagini, font si spatiu la alegere, bibliografie la fel.

    PS Eu nu merg la sala. 🙂

    Reply
  9. ElCucui

    Deci, pentru zona VIP m-a recomandat vechimea. Mi-au luat în considerare și anii în care am fost pilot de încercare la uzina „Semănătoarea” (în halele căreia funcționează clubul). Eu nu muncesc la fiare, merg cu copiii la piscină și, ca să mai pierd timpul, mă mai bag la saună. În rest, mă închid singur în fumoarul de sticlă de la etaj și mă uit la RealitateaTV, că acasă n-am voie. Fac asta în semn de solidaritate cu cei care se chinuie la aparate.
    Cât despre relevanță ce să vă zic? Vezi pe acolo fel și fel de oameni. În afară de Boc, nu i-am mai recunoscut decât pe Cătălin Zmărăndescu și pe Robert Niță (fost Foresta Fălticeni). Le-aș cere părerea dar nu cred că știe vreunul cine e prim-ministru.

    Reply
  10. segondo nome

    @ElCucui

    Deci persoanele care frecventeaza sala VIP a clubului de fitze-fitness IDM din Bucuresti nu sunt afectate de criza si nu il injura pe Boc?

    Uau! Eu zic sa tragem imediat concluzii referitoare la "cei ce muncesc". Pentru ca, sunt sigur, abonatii VIP de la IDM sunt relevanti statistic.

    ???

    Reply
  11. Nemo

    @El Cucui: …deci n-ai umor! (parerea mea e ca n-ai nici sapca!):lol: si cam multe fitze 😀 mai ales cand lumea vrea sa stea cu dopul in…, nu poti sa-l scoti. case closed.

    hai sa dau si eu odata un link, ca (se) merita 😀
    -Cartarescu despre Antenescu(via Arghezi): „Toba asta are mare căutare:/ Niciodată golul n-a sunat mai tare.”

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tacerea-mieilor-918139.html

    Basescu a cucerit boboru’ si prin umor si misto; e ceva ce Antenescu n-are, dar ince-incet, incepe sa ia cate o gura de asfalt de mistouri; sa vedem cum rezista la rumegat. Ceva imi spune ca personalitatea dumnealui nu-i permite.. 😆

    Reply
  12. Titus L

    @El Cucui:
    Dom’le, erai mai amuzant pana sa aflu ca ai timp si bani de fitness la clasa VIP. Desigur, pentru acesti oameni care „muncesc” guvernarea Bocului este foarte buna spre perfecta, nici nu imi trebuie demonstratie ca sa fiu convins.

    @Petru Moldovan:
    Sunt absolut convins ca dumneata si daca te intalneai cu Ceausescu nu il impuscai. Numai ca eu sunt tare curios ce ar raspunde esantionul reprezentativ la astfel de intrebari.

    Reply
  13. 1

    e de mirare (oare?) că omul care s-a conformat tuturor regimurilor politice să fie în topul încrederii şi al lumii fine de p-aici (nu numai al CCSB 🙂 )

    Reply
  14. Petru Moldovan

    @Titus L

    Iti raspund eu la sondajul tau: e) l-as ignora.

    Asa e normal sa faca un om civilizat.

    Tin minte ca pe vremea cand era prim-ministru Tariceanu s-a apucat sa viziteze SMAEB (un targ de motociclete si echipamente moto) si m-am pomenit langa el fara sa vreau. Asta se intampla dupa dizolvarea aliantei D.A. Cand l-am vazut am mers in pas alert in sala alaturata in timp ce nevasta-mea imi spunea "sa plecam de aici ca imi vine sa-i dau un sut in c…". Intre timp auzeam in jurul meu: "Ce cauta asta pe aici, hai mai bine sa mergem la alt stand ca imi vine sa-i dau un sut in c…"

    Bine, pana la urma nu i-a facut nimeni nimic exact pentru ca suntem oameni civilizati (chiar daca la prima vedere motociclistii sunt mai din topor): nu ne place, fugim de el ca de sconcs dar nu-l atingem ca n-a furat nimic ca sa merite sa ia bataie…

    Reply
  15. ElCucui

    Titus L, eu îți mărturisesc că, frecventând același club de fitness cu premierul, m-am nimerit de cel puțin trei ori în aceeași cabină de saună cu domnia sa. Pot să îți spun că e politicos, zice „bună seara” și, spre deosebire de mine, nu are burtă deloc. Asta mă enervează puțin, dar mă consolez cu gândul că eu am tot părul în cap. Și nu-mi trebuie ochelari, cam la aceeși vârstă. Și mă râd pe dinăuntru că, deși stăm la un metru unul de altul, nici măcar nu-i trece prin cap cam câte vorbe de duh i-am pus în gură pe la bulele din cele două ziare cu profil umoristic.
    În fine, am tras și eu cu urechea, precum Petru Moldovan, curios fiind să aflu ce comentează ceilalți membri ai clubului pe seama lui Boc. Ei, află că în afară de mici ironii legate de fizic – e plin de „bazați” acolo! – nu am auzit nimic de rău. Nu tu reducerea salariilor bugetarilor, nu tu datorii pe 3 generații, nu tu distrugerea învățământului, nu tu impozitarea pensiilor, nu tu „au distrus țara!”.
    De aici trag concluzia că are dreptate Traian Băsescu – oamenii care muncesc nu consideră că guvernarea este proastă. Cel puțin ăia care muncesc la aparatele de fitness. Bag eu mâna în foc pentru ei!

    Reply
  16. Titus L

    @Sebastian Lazaroiu: m-as mira ca un consilier prezidential, de meserie si formatie sociolog si fost director al CURS sa nu se uite pe sondaje. Oricum ar fi, ar fi o greseala daca nu ar face-o. Problema apare cand sondajele si teoria jocurilor ajung sa devina politici de guvernare.

    E, dar pentru ca trebuie sa discutam la obiect, citez din articolul de mai sus:

    "Prima observaţie, şi cea mai evidentă, de altfel, este ce caută un partid care are 1-2% în sondaje alături de două partide care au peste 20%"

    sau

    "O a doua observaţie nu mai primeşte un răspuns la fel de raţional. De ce două partide care în sondaje însumează peste 50% se aliază împotriva unui partid aflat la putere care în sondaje are între 15-18%?"

    sau

    "Pentru că plăcinta puterii este aceeaşi. Una e când şi-o împart două partide de 10-12% (cum erau PNL şi PD în 2003), alta e când o împart trei partide (atenţie! la benificii PC revendică aproximativ 7%) care însumează peste 50%."

    Deci cum faceti, va uitati pe sondaje, sau nu?

    Reply
  17. Bleen

    PDL a primit două cadouri nesperate: o identitate şi un bazin electoral. Rămîne de văzut dacă ştiu să profite de această extraordinară oportunitate.

    Reply
  18. Florina

    Titus L, la 11.33 am

    Daca punctele b), c) si, mai ales, d), nu ar contine un numar satisfacator de variante prin care actiunile respective ar fi realizate, eu n-as raspunde.

    Reply
  19. judex

    @Bleen&Aligica, 5.06 pm:

    Eu cred ca efectul principal al ACD depaseste cadrul strict al calculelor meschin-politicaniste, chiar daca rezultatul final depaseste intentiile autorului(…eventual, eu vad insa doar o probabilitate de 40% in ca evolutia lucrurilor sa reflecte esuarea unui proiect, cred mai curand ca acesta a fost, de fapt, rezultatul proiectat initial de arhitect) . Mai cred ca Felix, Antonescu si Ponta sunt doar niste papusi gonflabile impinse spre sinucidere, care s-au angrenat (as putea paria ca ei inca nici nu stiu de ce…) cu voiosie intr-o topaiala in ciorapi, pe muzica de kazaciok manelizat, si pe o scena umpluta la refuz cu cozi de trandafiri.

    Efectul principal al ACD este, de fapt, unul singur: clarificarea scenei politice din tara. Ca urmare, beneficiarul principal este alegatorul roman, care are acum o scena clara ca ghiata, in care prestatia unor formatiuni nepatate si transparente (albe ca zapada, cum ar veni) este avantajata. Pe noua scena, rechinii specializati in evolutii in apele tulburi menite sa le ascunda coltii si culoarea, vor aparea in "high definition" acum.

    Ca urmare, urmatorul test electoral, cred eu, va fi primul in care electoratul roman isi va alege conducatorii care intr-adevar il reprezinta, eliberat fiind de impostura generalizata, definitorie pentru aproape toate formatiunile politice si civice, din 1990 pana in 2010.

    Reply
  20. Titus L

    @Florina: ce sanse as fi avut ca sa va intalnesc pe acest portal? Si cum statistica este un fel de probabilitate inversa…
    Sa facem un sondaj pe un chestionar asa cum l-as concepe eu?

    Reply
  21. Nemo

    @SL: bun articol 🙂

    -asa cum se observa, e „graba” lui Voiculescu, respectiv AntEnescu(am gasit formularea asta la un comentator pe hotnews si mi se pare definitorie pt Crin, o propun pt utilizare extensiva 😀 ). ma gandeam ca un motiv pt asta ar fi sondajele, care arata un nou trend: PDL la 18%(de la 15% acum 2 luni).
    -planul PSD-PNL-Felix era pt „primavara”, pt ca atunci urma sa se atinga un nivel maxim de „revolta sociala”(aia principiala de care vorbea Bleen la un moment dat, „afecteaza” un numar prea mic de romani 🙂 ). asta e valul pe care au urcat Crin&. noile sondaje insa dau de gandit, daca se va urma acest trend. prin urmare: Antenescu&Felix vor sa „bata fierul cat e cald”.
    -faptul ca unii penelisti s-au revoltat, spune ca sunt unele framantari in PNL. au o dilema: fie sa se uneasca cu PSD, sa incerce sa obtina peste 50%..ceea ce este greu de estimat pana in 2012(o explica SL in text), fie sa mearga separat, sa incerce sa-si pastreze bazinele electorale, dar raman la mana lui Basescu. deci, penelistii au una mica-mare dilema, in perioada urmatoare 😀
    -ca sa nu ne mai ascundem dupa cires, factorul esential intr-o oarecare crestere a PDL il reprezinta economia.., prb ca „impactul socio-psiho-economic” a fost oarecum trecut, de aici inainte lumea ar putea incepe sa gandeasca si mai putin emotional.., cu conditia sa fie macar UN PIC de crestere economica, o luminitza, ceva..
    -ACZ este nerealista, in noul context. „reformistii” si „vechea garda” din PDL sunt nevoiti sa lucreze in comun: PDL are structura in teritoriu, un nou partid ACZ nu poate lucra fara asta, oricat de multe principii ar impinge in fata reformistii.
    Problema e si la unii si la altii: vechea garda sa priceapa ca trebuie sa faca pasul inapoi, gen Ion Oltean, ala de iesise cu mesaje sociale, Videanu si altii. Reformistii sa lase de la ei si sa nu fie absurzi, sa incerce sa fie coerenti, vorba lui Aligica, „sa lucreze serios la un plan”.
    Zicea Bleen mai sus ca „nici o reactie de la PDL”. asa cum spune Aligica, si eu cred ca PDL este buimac, de cateva luni inganau cantecul de sirena pt PNL, dar aia deja se legasera in sinea lor de catarg 😆
    Pana una, alta, observ ca Preda(C) a iesit cu declaratii „clare”: s-au rupt orice legaturi intre PDL si PNL. Prb ca Blaga si ai sai inca nu cred ce li se intampla…

    -pt prezidentiale, singura varianta ramane Mugur Isarescu. i-am citit interviul si am observat c-a exclus varianta de PM, nu aceea de presedinte. ori nu l-a intrebat reporterul, ori.., ideea e ca VARIANTA ASTA NU ESTE EXCLUSA. E singura optiune valabila pt sustinerea unui candidat de la PDL(nu au figuri carismatice, populare, cu retorica[sa nu ne mintim, asta prinde f bine, daca nu o ai, nasol; de ex, Baconschi, prea elitist, a pierdut trenul cu Schengen, ca ala era singurul efect, ii folosea lui Baconscshi pt propulsare…].

    Sa fim lucizi..”masurile de dreapta” din Ro au fost luate de Basescu SI Isarescu…, doar ca Isarescu nu a iesit in fata, si-a pastrat „piedestalul”.
    Pai, daca oricum omul este pe un piedestal „patriotic”, sa faca dovada de patriotism cand va fi nevoie si sa-si prezinte candidatura la prezidentiale, din postura de independent si de „Isarescu”.
    Mentionez chestiile cu patriotismul, pt ca am citit declaratiile lui Ponta, alea despre China si Rusia, ma gandesc ca va fi Antenescu presedinte si Voiculescu #2 si
    mi se face parul maciuca, de ce o asteapta pe Romania, in conditiile astea.

    @Florin, pacat ca nu mai scrii/comentezi…, tu esti acela care a adus crestin democratia principiala pe blogary 😀
    ps. oricum, mai sunt si altii care nu vor mai comenta… 😀

    Reply
  22. Bleen

    Dragos Paul Aligica spune:

    13/01/2011 la 15:56

    "Miscarea PNL este o lovitura data la doua tabere din PDL.

    Pe de o parte erau cei care isi bazau toata strategia pe alianta cu PNL si asigurarea continuitatii la guvernare. Asta ar fi trebuit ca la congress sa tina loc si de program, si de reforma, si de relansare, si de reinoire etc. Calare pe calul salvator al refacerii Aliantei DA, veneau in goana eroii PDL, in dinti cu protocolul semnat cu PNL … in ultima clipa…Imagini dramatice, succes de public garantat.

    Pe de alta parte erau “reformistii” care sperau sa aiba o motiune separata, la fel de eroica, la fel de dramatica prin care sa se distanteze de conducere si sa-si asigure…. Nu stiu ce sa-si asigure, caci nu am inteles niciodata care e strategia reformistilor din PDL, in masura in care idea de strategie colectiva face parte din vocabularul lor. Dar ceva banuiesc ca ceva doreau sa-si asigure printr-un gest gratuit grandios… “Da, pierdem, dar pierzand, flacara reformei ramane vie, ramane aprinsa samd…. “ Sper sincer ca nu doreau sa-si asigure imaginea minoritatii principiale care se lupta dramatic pentru valorile sale, persecutata de fortele reactiunii. Romania fiind la aceasta ora o tara cu o supraproductie de oameni principiali persecutati de fortele reactiunii, nu cred abordarea ar fi avut mari sanse de izbanda.

    Una peste alta, miscarea PNL i-a bagat in ceata si pe unii si pe altii. Ea deschide calea alternativa ce presupune munca, reconstructie, efort, inteligenta, rabdare, pragmatism, leadership etc. Lucruri indeobste nu foarte prizate de oamenii nostri politici – reformisti sau nereformisti – a caror principala abordare presupune exact evitarea neplacerilor mai sus enuntate.

    Momentan ambele grupari sunt buimace prin transee. Mai dureaza ceva pana vor realiza ca placile tectonice ale politicii romanesti s-au miscat si ca acum trebuie sa gaseasca o solutie constructiva negociata. Si ca relansarea partidului nu poate fi facuta nici prin gesturi teatrale, nici prin exercitii cosmetice si nici prin fraude doctrinar-politice. Asta daca nu cumva ne bucuram prematur ca vom fi scutiti de circul unei motiuni reformiste kamikazde sau de penibilul unei motiuni bazata implicit pe idea de alianta cu Alianta PNL-PC."

    http://www.contributors.ro/intalniri-on-line/pd-l

    Reply
  23. segondo nome

    Acuma nu ca zice Bleen, dar mie alegoria domnului Lazaroiu imi suna cam asa:

    Ulise si marinarii ar fi PNL si PSD, sirenele ar fi PDL iar corabia de nebunii mateloti-sirene ar fi ADA reloaded. Ei nu zau? Si marmota-n ciocolata? Maxim am spus!

    Reply
  24. Titus L

    @Florin Cojocariu: am inteles ca este in urma trenului acest mesaj, dar poate fi o explicatie si pentru nedumerirea altor cititori: oscilatiile acelea bruste cu mai mult de 10% in intentia de vot de la o saptamana la alta, pot fi si reale. Se intampla astfel de oscilatii in momentele in care apar afecte puternice in populatie datorita unor evenimente de o natura mai speciala, cum ar fi catastrofele, dar si unele realizari spectaculoase. Este aproape firesc ca dupa o campanie electorala foarte incordata, partidul care castiga – aici PD-L – sa beneficieze de o crestere brusca de simpatie, ceea ce se si vede pe grafic. Nu este normala insa scaderea, aproape tot atat de brusca. Ar putea fi interpretat ca ar fi avut loc o catastrofa, iar faptul ca se mentine cota scazuta a PD-L ului si dupa scaderea brusca a intentiei de vot poate insemna ca se mentine si catastrofa la guvernare. Ma rog, e o interpretare…

    Reply
  25. Titus L

    Ce ma uimeste este ca nu vor, nu pot sau vor sa nu poata sa priveasca spre oameni si altfel decat ca spre pionii de pe tabla de sah. Atatea calcule care nu iau in considerare faptul ca "pionii" au de data acesta si vointa proprie, ca si nevoi. Sondajele, nu pot arata decat cum se pot agrega raspunsurile la intrebarile puse acolo. Ipotetic, sa zicem, sondajele nu ar fi putut arata ca 13-15 iunie 90 putea fi posibil in forma in care a fost. Crede cineva ca vreun sondaj (in care domnul Lazaroiu este maestru) va contine intrebari de genul:

    Daca l-ati intalni pe Boc…

    a) l-ati scuipa?

    b) l-ati bate?

    c) l-ati injunghia?

    d) l-ati tortura?

    e) l-ati ignora?

    Cat de convingator sa fie operatorul ala de interviu ca sa castige increderea celui intervievat sa spuna in mod real ce ar face el daca l-ar intalni pe Boc? Cati dintre noi chiar stiu ce vor face daca il vor intalni vreodata pe Boc?

    Domunle Lazaroiu, ca sfat prietenesc, opriti-va de a mai citi sondaje, priviti oamenii asa cum sunt ei in mod real, refaceti legatura cu oamenii din turnul in care v-ati cocotat. Cotroceniul e pe deal si are ziduri inalte, nici zgomotul nu trece de ele, nu-i asa?

    Reply
  26. dori

    Dupa cum insinua strabunicul lui Froid …sobolanii parasesc corabia ademeniti de SIRENE nu din ancestrale instincte dobandite prin genele egoiste de animale politice…

    Reply
  27. Gurkha

    Danke Varo, dar ai devenit un jalnic. 😉 Si din moment ce insusi nea Florinache spune treaba asta, hai sa o lasam moarta. Mergem la Riddick pe blog, pare mai sincer.

    Reply
  28. tucu

    Mie ,in afara de dilema in care m ati aruncat cu povestea cu ceara,imi vine sa cred ca Antonescu a procedat corect. Plec de la urmatoarele premize:

    1/-Antonescu fara goarna e nul deoarece el e tare in productia de zgoomote fara sa fie capabil sa creeze evenimente.

    2/ Pina mai ieri ""Stapinii goarnelor"" erau PSD ii prin Vintu si Voiculescu deci se sufla in goarne cu voie de la sediul PSD.

    3/Vrind nevrind in 2012 sunt doua rinduri de alegeri ,alegeri la care goarna e importanta mai ales atunci cind nu ai ce zice.

    Cu mintea lui analitica ce s o fi gindit Crinolina ?

    ""Unde goarna nu e nici cistig electoral nu e.Concluzia logica a venit ca atunci cind iti intra o chinta servita-trebue o goarna.

    Vintu nu era disponibuil fiind ocupat cu vizitele la tribunal.

    A ramas Voiculescu care era foarte nemultiumit de cirpanosenia lui Ponta.

    Crin a plusat si…acum are goarna.

    Concluzuia -turnati -va ceara in urechi altfel daca dati de antena 3 spargeti televizorul.

    Reply
  29. Varo Marian

    Admin (Florin)

    Poate ne explici si noua, talpii partidului, unde greseste Gurka in comentariul lui, ca eu nu imi dau seama. Ca voi sinteti mai mult un grupuscul sorosist in partid, asta nu mai reprezinta de mult un secret. Voi ati ajuns sa decredibilizati PDL mai mult decat adversarii nostrii traditionali.

    Cu stima

    Marian

    Reply
  30. Barengott

    De mult astept o astfel de alianta. Pe fata.

    Voi o tot tineti cu controlul lui Voiculescu, Patriciu, Vantu a celor 3 partide. De fapt, astia sunt controlati de PDL. Fac totul pentru a usura misiunea PDL-ului pentru urmatoarea perioada.

    O constructie atat de eficienta, ca nici la tribunal nu au ajuns la timp. Si vor sa conduca o tara lol!!!! :d

    Reply
  31. Codreanu

    @Florin Cojocariu

    Imi permit sa va citez:

    ".. tocmai cei care confunda detaliul cu esenta"

    Daca tot ati adus vorba despre esenta, permiteti va rog, o simpla intrebare:

    De ce toate replicile pe care le dati celor care au o alta parere, opinie, idee decat ale dvs, se rezuma "in esenta" la:

    "Esti prost, stai jos!" ?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Codreanu: interventiile de genul "de ce ai/n-ai basca" nu reprezinta pareri si opinii argumentate. Teo ocoleste complet sensul si ideile articolului pentru a ne arata cit de cult e el si cit de incult Lazaroiu. In afara de cazuri de felul asta eu nu-mi amintesc sa fi raspuns mai dur cuiva care are o alta parere decit mine. Daca raspunsul asta nu e convenabil, poti incerca si varianta asta: pentru ca sint un frustrat orgolios. Alegeti pe care din ele va pare mai probabila.
      @Varo: de acuzatiile astea cu Soros sintem satui. Am vrea si noi sa vedem banii aia pe care pretinzi tu si altii ca-i luam ca sa decredibilizam PDL-ul. Spre deosebire de multi din "aparatorii indirjiti" ai PDL care au profitat de accesul la resurse si acum au ce pierde, noi nici n-am cerut si nici n-am primit nimic, niciodata, inafara donatiilor voluntare, mai mult simbolice. In alta ordine de idei, inafara de faptul ca afirmatia e calomnioasa (si stii bine ca n-ai nici o dovada), neglijezi cel putin felul in care Bleen s-a batut ani de zile pentru PDL, atunci cind era nevoie, nu acum cind sint mai toti viteji pentru ca daca pica PDL le pica si lor finantarile. Pe vremea aia era securist tinichigiu platit de Basescu. Ca sa fiu scurt: esti jalnic.
      @femeistul: incearca si umor inteligibil, nu e inca totul pierdut.

      Reply
      1. Florin Cojocariu

        As vrea sa profit de ocazie pentru a anunta retragerea mea dintre autorii si comentatorii Blogary pentru o buna perioada de timp. Acesta e ultimul meu comentariu. Incepind de anul asta am alte prioritati personale si profesionale. Voi ramine insa un cititor fidel. Mirel isi va perpetua dictatura si va continua sa va aprobe replicile in momentele lui de slabiciune. A fost o onoare sa discut cu voi. Bafta si virtute!

        Reply
  32. sebastian lazaroiu

    Nu e vorba de mitul in sine. E vorba de o alegorie folosita de John Elster, un critic al alegerii rationale, care da mai multe exemple printre care si ceea ce numeste "exogenous self-binding" – exemplu Ulise si sirenele….

    Ulysses and the Sirens: Studies in Rationality and Irrationality (Cambridge: Cambridge University Press, 1979).

    In Ulysses and the Sirens: Studies in Rationality and Irrationality, which is perhaps his most-cited book, Elster critiques the notion of rationality in the economist’s sense, as a faculty that is concerned with maximizing the satisfaction of agents’ present preferences. He contrasts this notion of locally maximizing rationality with what can be called globally maximizing rationality. This latter concept is perhaps best illustrated by those interesting situations where the best “strategy” is irrationality.

    Reply
  33. marin sorin

    @Teo

    prietene, pune mina si citeste ca lumea daca citesti. SIRENELE SI-AU PUS CEARA IN URECHI. daca vrei sa fii exact citeste Homer in original, in greaca veche…

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Cartea XII, traducerea in limba engleza: (http://www.online-literature.com/homer/odyssey/12/)

      "We agreed to do as she had said, and feasted through the livelong
      day to the going down of the sun, but when the sun had set and it
      came on dark, the men laid themselves down to sleep by the stern cables
      of the ship. Then Circe took me by the hand and bade me be seated
      away from the others, while she reclined by my side and asked me all
      about our adventures.

      "'So far so good,' said she, when I had ended my story, 'and now pay
      attention to what I am about to tell you- heaven itself, indeed, will
      recall it to your recollection. First you will come to the Sirens
      who enchant all who come near them. If any one unwarily draws in too
      close and hears the singing of the Sirens, his wife and children will
      never welcome him home again, for they sit in a green field and warble
      him to death with the sweetness of their song. There is a great heap
      of dead men's bones lying all around, with the flesh still rotting
      off them. Therefore pass these Sirens by, and stop your men's ears
      with wax that none of them may hear; but if you like you can listen
      yourself, for you may get the men to bind you as you stand upright
      on a cross-piece half way up the mast, and they must lash the rope's
      ends to the mast itself, that you may have the pleasure of listening.
      If you beg and pray the men to unloose you, then they must bind you
      faster
      .

      Reply
  34. Teo

    Domnule Lazaroiu, de unde ati citit, domnule, "mitul cu Ulise", din vreo brosura cu povestioare pentru copii sau din vreo culegere de mituri repovestite? Este absolut enervant cum unii incearca sa para intelectuali desi habar nu au sa scrie un eseu sau un articol, nu stiu despre ce vorbesc, dar isi expun cu tupeu spoiala de cultura. Cum sa fie asta un articol pertinent si pragmatic atunci cand nu trage concluziile care ar reuni premisele, adica pompoasa paralela literara de la inceput, si continutul scrierii? Domnul Lazaroiu lasa comparatia facuta in obscuritate mai ceva ca un Kafka in fata criticilor. Intreaga constructie "pertinenta" poate fi spulberata prin fractura de gandire (sa nu mai spun dovada de semidoctie grava) care te loveste in moalele capului de la inceput – pai de ce si-ar mai fi pus Ulise ceara in urechi daca i-a pus pe "mateloti" sa il lege de catarg?? Fire curioasa, Ulise le-a pus ceara in urechi celorlalti marinari, asa cum fusese sfatuit de Circe, si i-a pus sa il lege si sa il pazeasca tocmai pentru ca voia sa asculte sirenele fara a innebuni si a se duce dupa ele. Mai cititi Homer inainte sa va dati wanna-be intelectual si cateva reguli de scriere a unor compozitii simple, unde probabil o sa gasiti scris mare – complicat si obscur nu inseamna complex (ci doar penibil, asta e de la mine). Oh, doamne!

    Altminteri, amuzanta toata desfasurarea asta de forta, chiar cu "arme literare" :)), pe tema aliantei.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Teo: eroarea lui Lazaroiu nu schimba nimic din sensul articolului. Iar semidoctii sint, de regula, tocmai cei care confunda detaliul cu esenta, avind impresia ca concureaza la "Cine stie cistiga". Ii mai dau de gol si frazele lor imaginat ironice si inutil de baroce in care spun in mult prea multe cuvinte ceva ce pot spune intr-o simpla propozitie. De obicei pentru a-si pune in valoare capacitatea de a cauta pe wikipedia, semn de mare avans intelectual. Ai cistigat 10 puncte, stai pe faza pentru urmatoarea eroare!

      Reply
  35. Bogdan

    Pai avand in vedere ultimul an de guvernare PDL sta chiar bine in sondaje, intra in parlament cu un procent decent si va mai creste pana la alegeri.

    Oare PPR chiar va ajunge in pozitia sa intre in parlament?, sper ca totusi nu.

    UDMR trebuie sa navige atent ca sa isi obtina cele 5 procente, sunt in competitie cu gruparea Tokes acum, deci continuarea guvernarii pentru a avea acces la resurse pare optiunea de bun simt pentru ei.

    UNPR nu e nicaieri, dar oare vor fi mituiti destui parlamentari de la ei cu locuri eligibile ca sa rastoarne guvernul?

    Si Alba ca Zapada unde e frate, sa avem si noi putin fun 🙂

    Reply
  36. silicon_v

    Scriu si eu o chestie de nuanta. Multa lume spune ca Antonescu nu a castigat nimic de la PC-Antene, fiindca oricum Antenele il promovau din greu

    De exemplu:

    "Obiectia mea de baza priveste rolul adevarat al PC in ACD. Eu inclin sa cred ca nu este cel de simpla goarna prin Antenele ce le tine agatate sub centura. Iata de ce:

    a) Antenele propagau deja mesajul crinului, si asta, cum ar veni, pe gratis."

    Dar s-a gandit cineva ca Voiculescu a vandut un demo? Stiti genul de oferta comerciala: "il puteti utiliza gratis 90 de zile. Daca il place, cumparati. Daca nu, vindem la altul."

    Probabil lui Antonescu i-a placut al naibii de tare perioada asta de demo. Sau i-a fost frica ca o sa fie rejectat si Ponta va cumpara, adiva va trece pe locul 1 in prime-time.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @silicon: foarte interesanta observatia cu demo-ul. Si cea mai probabila explicatie pentru prezenta lui Antonescu in ultimele luni acolo precum si pentru orbirea brusca care pare sa-l fi cuprins.

      Reply
  37. Sare'n Ochi

    se evita permanent discutia despre transparenta banilor care intra in partide (y compris PDL). banii "sponsorizeaza" partidele (total netransparent). partidele "sponsorizeaza" cu functii si posturi (total netransparent). acesta este cercul vicios pe care nimeni nu vrea sa-l mangaie pe creste sa-l transforme in patrat 🙂 partidele politice sunt principala sursa de coruptie din Romania. transparenta banilor care intra in partide ar da sanse unei politici coerente de cadre in interiorul partidelor. nu ar mai exista gasti (sa zicem) si atitudine de mafie: ti-am dat, da-mi!

    Reply
  38. torino

    Un articol excelent si comentarii savuroase. Remarca cu corabia vesela m-a amuzat de-a dreptul ( este normal ca un consilier prezidential sa aiba umorul acesta insidios?!). Stim cine sunt sirenele dar ma intereseaza ce nume vor avea matelotii tineri si ,eventual , stewardesele . Dialogul intre realismul lui Codreanu , idealismul lui Bleen , certitudinile lui Florin ( citatul din Kant a fost edificator) si , la urma , micile incondeieri cu carbunele pe figura ale Florinei m-au facut optimist : avem de toate , idei , doctrine , determinare, umor… si , mai ales , o cifra clara a procentului care vrea reforma Romaniei – 18. Diferenta o vor face dorintele , fantezia , visurile , naivitatea si utopia si intr-o foarte mica masura – dar edificatore- faptele bune.

    Reply
      1. Florin Cojocariu

        @Bleen: m-am uitat pe graficul evolutiei, mi se pare foarte ciudat. Acolo scrie ca e vorba de medie mobila (rolling average). Pentru cine nu e familiarizat, asta inseamna ca fiecare punct din grafic e o medie a citeva puncte dinainte si de dupa punctul in cauza. De obicei se iau 3 puncte: cel dinainte, cel pentru care se face calculul, si urmatorul. Se insumeaza si se imparte la 3. Operatiunea asta aplatizeaza curbele si scoate "accidentele". Problema e ca graficul de acolo (http://2.bp.blogspot.com/_KYotjuraIvM/TSzHCiRx-CI/AAAAAAAAETQ/sC0-X3J90go/s1600/Alegeri%2Bparlamentare%2B-%2BEvolutie%2B-%2B2011%2B01%2B11.png) arata foarte accidentat. Nu prea pricep cum se poate ca rolling averages sa aiba salturile alea nefiresti de 5-15% de la un punct la altul. Ar insemna ca variatiile intre puncte, fara medii, sa fie in unele cazuri de peste 20%. Apoi, rezolutia graficului (distanta intre doua puncte consecutive) e de citeva zile-o saptamina, atit cit imi dau eu seama ochiometric (priviti ianuarie-aprilie 2010). A facut CCSB-ul un sondaj pe saptamina pe esantion national in ultimii 2 ani? Daca da, am mari rezerve fata de calitatea lor. Mai mult, ce fel de date sint alea care arata o schimbare de intentie de vot de peste 10% de la o saptamina la alta? Probabil ca tendintele sint corecte, as lua insa cifrele lor cu foarte multa precautie.

        Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Imperialistu: nu stiu daca sintagma onoreaza sau nu, cert e ca imi provoaca o repulsie profunda talibanii de tot soiul, mai ales cei care injura in numele PDL-ului si al reformei. Cine e Gadea?

      Reply
  39. merisor

    @Florin Cojocariu, Citatul era din Kant, dar mai bine fa cumva si ia-ma cu tine in barca veseliei, ca e o tristete pe aici…(uite am si eu o certitudine)

    cu stima

    Reply
  40. Gurkha

    Da, Bleen stie! Bleen usistul termopanizat stie exact cum gandesc pedelistii. Baiatule, du'te de te cauta, esti dezechilibrat rau. PD-L' ul este Dreapta, Alba ta ca Zapada este doar iluzia unor frustrati.

    Asa ca ciocul mic, usistule!

    Edit admin (Florin): am lasat comentariul de saminta, sa se vada public cam cit ii duce capul pe unii talibani PDL-isti.

    Reply
  41. Florina

    Codreanu

    a mic. "Legile sunt doar…" – confuzie intre autoritate si legea naturala;

    b mic. "Ideologiile si doctrinele in sine toate sunt bune, pe hartie." – nu, doar par asa;

    c la fel de mic. "toate promit bunastarea tuturor, disparitia foametei si a saraciei…bla bla bla." – nu, daca sint interpretate corect;

    d si mai mic. "liberal care sa-si respecte …" – da, altfel formulat. nu, nu la noi.

    e la fel ca d. "vreun socialist care sa declare ca…" -da, altfel formulat. da, la noi.

    f nu mai conteaza. "vreun conservator care sa declare ca “femeia trebuie pusa la cratita si la facut copii”?" – cam cu cit sa ne intoarcem in timp, asa, aproximativ?

    g, greu mai e. "raiuri pamintesti" -greseala de interpretare;

    h, ufff. pot, cu efort, ce-i drept, sa scriu si eu ca tine pina cind imi taie Bleen microfonul.

    i si j si gata. Florin, la 9.20 pm are dreptate. Noapte buna. 🙂

    Reply
  42. Turnofftheglory

    Ce dracu s-a dat drumu la echipa de underground a patidelor? Peste tot talibani, penelisti, pedelisti si pesedisti. Fratilor mai este pana la alegeri si un taliban nu ma motiveaza ever, din contra. Nu suntem stransura si nici numere, avem cap si judecam. Nu iubirea ne motiveaza sa avem simpatii si afiliatii politice.

    Vad blogeri liberali acuzati de cretinei penelisti sa sau portocalizat, bleen a devenit fitos, imi amintesc cum Boldea avea tupeu sa ma acuze de pesedism.

    Maine poimane o sa aud ca il exclud pe Djuvara din PNL, Bleen va fi declarat pesedist de vreun tampit din Modrogan, si sa nu uit, domnule Codreanu, fara principii si apartenenta doctrinara, fara morala si justitie un partid e vax!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @turnofftheglory: nu mai pune si tu la inima, daca te uiti mai cu detasare e chiar distractiv: sub sentintele astea se ascunde un vid mai mare ca niciodata. Sa fim optimisti. Eu de cind am citit articolul lui Lazaroiu ma tot gindesc cum sa urc in barca celor care se distreaza cu sirenele:))) UPDATE: pentru cei care se iau prea tare in serios: asta e o provocare deliberata, nu telul meu in viata:)

      Reply
  43. judex

    Dintre toate analizele asupra infiintarii ACD, nu ma mira ca analiza lui Sebastian Lazaroiu este una dintre cele mai pragmatice. Si eu cred ca subrezenia politicienilor de stransura din parlament (cea care face necesara pre-legarea acestora in vederea votului de suspendare a lui Basescu reprezinta) ingredientele de baza ale liantului.

    Am, insa, o obiectie de principiu cu privire la rolul exact al PC, si doua adaugiri:

    Obiectia mea de baza priveste rolul adevarat al PC in ACD. Eu inclin sa cred ca nu este cel de simpla goarna prin Antenele ce le tine agatate sub centura. Iata de ce:

    a) Antenele propagau deja mesajul crinului, si asta, cum ar veni, pe gratis.

    b) Dupa alipirea-comasarea-compatibilizarea-sincronizarea(pe scurt, dupa completarea complotului) cu PSD, Antonescu va trebui sa imparta timpul de scena cu Ponta. In aceste conditii, Crin, din perspectiva personala, ar fi trebuir sa se opuna din rasputeri aliantei cu Ponta, odata antenele "cucerite". Doar daca Ponta nu e deja pe faras, si Crin stie deja asta (parca Ilici ii face a avansuri lui Crin la un moment dat…).

    In concluzie, simplele Antene nu explica prezenta PC la reverul lui Crin (in gaura lasata libera de lasarea acasa a ornamentului Djuvara…), iar alierea cu PSD ar fi trebuit respinsa de Antonescu.

    Deci, nu Antenele sunt radacina tranzactiei PNL-PC. Eu cred ca PC doar il aduce pe Voiculescu in prim plan, cu scopul de a masca pe adevaratul arhitect al formatiunii, dar numai Alba-ca-Zapada ar putea afla cine.

    Mai important, insa pentru viitor, cred ca este altceva. Eu as adauga analizei lui SL doi parametri care, desi amintiti en passant, cred ca au fost mult subestimati:

    1) SL aminteste filozofic de "iraţionalitatea ca strategie raţională". Apoi: "Aşadar construcţia nu pare raţională din multe puncte de vedere…si nu poate tranzacţiona viitorul decât pentru naivi. Eu aş estima că va lua un scor agregat de maxim 40%, ceea ce e evident nu poate fi numit un succes electoral după criteriul enunţat mai sus."

    Ei bine, Ro a avut de curand o manifestare clara ca filozofia asta a coborat in practica politica, iar "naivii" sunt suficient de multi ca sa se impuna. Dovada ca sunt suficienti sa castige alegeri, a fost produsa pe un esantion semnificativ, in cel mai "avansat" centru politic al tarii: va amintiti de castigarea in fanfara a alegerilor in Buc de catre Oprescu pe promisiunea de a suspenada numaistiuce ? Din perspectiva asta, cred ca 40% este un procent optimist, daca analistii PD-L raman la concluzia ca "alianta este de conjunctura si doar la TV" cum zicea un grangur de partid deunazi…Sa fie "naivii" baza electorala a noii formatiuni ? Cine ii lumineaza pe acestia ?

    Reply
  44. Codreanu

    @Turnoftheglory

    Cred ca ma confundati.

    Eu nu sunt nicidecum un Mesia si nici nu ies din vreo lampa sa-ti indeplinesc dorintele.

    Eu iau realitatea asa cum este ea si constat ca nu am alta solutie decat sa aleg intre Iliescu si Basescu, intre Ponta si Crin, intre Boc si Tariceanu, intre Voiculescu si Vantu, intre Patriciu si Tiriac.

    Degeaba il vreau eu pe Bleen presedinte sau premier daca pe tava respectiva mi se ofera cu totul alte personaje.

    Atata vreme cat o sa personalizati totul, cautand omul si pertidul perfect, o sa imbatraniti in fata computerului visand la o "tara a minunilor"

    Reply
  45. merisor

    @Florin Cojocaru. Doar de dragul conversatiei, un exemplu:

    "Inteligenta unui individ se masoara în cantitatea de incertitudini pe care e capabil sa le suporte"

    Kant

    cu stima

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @merisor: Kafka spune cu totul altceva decit tine, nici intr-un caz ca e bine sa nu ai certitudini. Ce-o fi cu avalansa asta de sentinte pseudo-metafizice? (Vroiam sa scriu Kant, oare de ce mi-a iesit Kafka?)

      Reply
  46. Codreanu

    @Florina

    Legile sunt doar rezultatul concret al logicii si al bunului simt de care dispun cei care le propun, le accepta si le aplica. Ideologiile si doctrinele sunt doar un fel de "locomotive electorale".

    Ideologiile si doctrinele in sine toate sunt bune, pe hartie.

    Indiferent ca vb de comunism sau capitalism, pe hartie toate promit bunastarea tuturor, disparitia foametei si a saraciei…bla bla bla.

    Sau ai vazut tu vreun liberal care sa-si respecte adevarata doctrina liberala si sa declare in campania electorala ca "cine e prea prost sa faca bani sau cine nu-si gaseste loc de munca va muri de foame?"

    Ai vazut vreun socialist care sa declare ca "oricat de destept ai fi, noi iti luam jumate din salariu sa dam la aia mai prosti"?

    Ai vazut vreun conservator care sa declare ca "femeia trebuie pusa la cratita si la facut copii"?

    In privinta doctrinelor si ideologiilor, inaintea alegerilor, bietul alegator are impresia ca e pus in fata a vreo 4-5 raiuri pamantesti, el trebuind doar sa il aleaga pe cel care i se potriveste!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Codreanu: am impresia ca nu operam cu acelasi inteles al termenilor. te-as ruga sa incerci sa te documentezi putin inainte de a face teorie politica dupa ureche.

      Reply
  47. Codreanu

    @Bleen

    Tocmai aici este problema pe care eu am incercat sa o sesizez!

    Dupa care lege? Dupa care criterii? care e partidul bun, care e cel rau?

    Pot exista 1001 si una de proiecte de legi.

    Atata timp cat acele legi exista doar in doctrinele partidelor, in promisiunile electorale si/sau in visurile cele mai "suspendate" ale alesilor, societatea tot dupa legile in vigoare isi desfasoara activitatea.

    PDL si-a propus un anumit program care, dupa parerea mea, l-a dus pana la capat, intr-un mod rezonabil si viabil.

    Ca ceea ce a reusit sa faca PDL este bun sau este de-a dreptul absurd, nu intra in cadrul discutiei pt ca Ponta si Crin niciodata nu vor fi de acord cu ceea ce a realizat PDL la fel cum nici Basescu sau Boc nu vor accepta vreodata propunerile Opozitiei.

    Dvs puneti problema "dupa care legi ne ghidam"

    Raspunsul e foarte simplu.

    Nu avem cum sa traim si sa convietuim decat dupa legile in vigoare, cele care se aplica la momentul de fata.

    Ca sa raspund concret "ar trebui sa existe proprietate privata..?"

    Habar nu am. Voiculescu spune ca nu cu toate ca profita din plin de ea.

    Basescu spune ca da.

    Crin spune ca da si nu.

    Ponta nici nu intra la socoteala.

    Acest lucru, intr-o democratie, il hotareste electoratul. Cu toate ordonantele de urgenta, cu toate asumarile, cu toate deciziile lor, guvernele se schimba. Puterea trece dintr-o mana in alta si cu asta trebuie sa ne consolam.

    Nu putem avea guvern de stanga caruia sa-i pretindem actiuni de dreapta la fel cum nu putem sa pretindem unor adevarati liberali sa puna bazele unui stat social in care toata lumea munceste obligatori si isi primeste (la fel de obligatoriu) salariul lunar!

    Daca dvs considerati ca proptrietatea privata trebuie sa existe va alegeti partidul care sustine acest obiectiv. Daca aveti alta parere, alegeti alt partid.

    Si dupa numararea voturilor va veti lamuri care este parerea majoritatii despre "proprietatea privata"

    Reply
  48. Bleen

    @Codreanu

    "Indiferent de doctrina, crezuri, idealuri, ceea ce are efect si ceea ce intr-adevar conteaza sunt NUMAI legile dupa care o societate isi desfasoara cotidianul."

    Ok, păi hai să luăm proprietatea. Ar trebui să existe proprietatea privată, să fie garantată prin lege sau ar trebui suprimată, tot prin lege? După care lege ar trebui să ni se desfăşoare cotidianul?

    Reply
  49. Codreanu

    @Florin Cojocariu

    Eu credeam ca ne raportam la realitate si discutam despre un partid real, despre o societate reala, despre membri de partid, despre premieri si despre presedinti reali, cu ale lor bune si rele.

    Daca insa doriti sa intram in domeniul utopiei, bineinteles ca internetul ne ofera un cadru optimal pt defulare.

    Nu e vb de nervi.E doar un fel de nedumerire. Dar daca o sa luati la modul personal ceea ce am scris, mai bine intrerupem dialogul.

    Cat despre doctrine, sa fim seriosi. Indiferent de doctrina, crezuri, idealuri, ceea ce are efect si ceea ce intr-adevar conteaza sunt NUMAI legile dupa care o societate isi desfasoara cotidianul.

    Ceea ce intr-adevar conteaza este NUMAI ceea ce se aplica in viata de zi cu zi.

    Reply
  50. Pingback: Tweets that mention Ulise şi sirenele. Centura de castitate | Madame Blogary -- Topsy.com

  51. alex rauta

    frumoasa explicatia avansata in acest articol si acopera bine o alianta PNL-PSD. Nu e clar de ce PNL sau PSD ar simti nevoia sa-i puna lui Dan Voiculescu o centura de castitate, sa-l lege de catarg, sa-i arunce Moise Guranii din trust si sa-i infunde urechile cu posturi in Senat. In fond, intr-o organizare bipolara, Voiculescu este prizonierul furiei dezlantuite a propriilor angajati. Nu poate decat sa atace PDL-ul, nu mai are loc de intors. Ce se putea intampla daca PC era lasat pe dinafara? Antena 3 sa-l mute pe Gadea din prime-time si sa difuzeze desene animate in loc de emisiuni cu Ciorbea in ziua alegerilor.

    Reply
  52. Codreanu

    Citat din Bleen.."Va ajunge PDL sa fie un partid de-adevaratelea?"

    Domnule Bleen.

    Ce pretentii ai matale ca un partid sa devina "de-a adevaratelea"?

    Ce trebuie sa faca acel partid? Care sunt criteriile?

    La ora asta PDL e la putere.

    Premierul e de la PDL

    Guvernul e majoritar PDL

    Parlamentul e majoritar al PDL

    Presedintele tarii e de la PDL

    Legea salarizarii, legea pensiilor, legea bugetului, legea educatiei, codurile juridice, absolut toate apartin PDL, au fost votate de Parlament, au fost validate de CCR si urmeaza sa intre in vigoare!

    Ce vrei mai mult de la un partid, domnule Bleen?

    Ca sa fie "de-adevaratelea" considerati ca PDL trebuie neaparat sa-l spulbere pe Crin, sa-l faca praf pe Ponta, sa-l infunde in puscarie pe Voiculescu, sa-l bage la galere pe Vantu, sa-l lase pe drumuri pe Patriciu!???

    Si apoi, cu "avant revolutionar" sa puna "garda veche" in lanturi si sa-i mazileasca pe Blaga, Videanu, Berceanu, Udrea?

    Astea sunt pt matale conditiile ca un partid sa fie "de-adevaratelea"?

    Domnul meu, in cazul asta, cu tot respectul, inclin sa cred ca sunteti irecuperabil pt o societate democrata, moderna, europeana.

    PDL e un partid care, va place sau nu, si-a sacrificat – cu buna stiinta – cresterea in sondaje in favoare intereselor nationale.

    Pana la urma, sunt nevoit sa recunosc ca nu inteleg ce inseamna pt dvs un "partid de-adevaratelea"!?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Codreanu: un partid "de-adevaratelea" e un partid bazat pe doctrina, dotat cu program care articuleaza doctrina. Nu e cazul PDL-ului, asa ca te enervezi degeaba. Sau poate o fi si nu stim noi. Caz in care ar trebui sa ne exemplifici, nu sa te burici la noi. UPDATE: ca sa fie mai clar, poti sa ne explici care e doctrina lui Berceanu, Oltean si Videanu? Cind anume au enuntat-o si ce fapte politice in sprijinul respectivei doctrine cunosti?

      Reply
  53. Codreanu

    Bleen stie ce face PDL.

    Bleen stie ca "PDL plange"

    Ne spune el, ca el stie! (pai va puneti cu Bleen?)

    Atata vreme cat Basescu traieste, te asigur domnule Bleen ca PDL stie mereu ce face.

    Ca din pozitia matale pretinzi ca stii mai bine ce face si ce drege PDL…ma rog, fiecare e liber sa se creada inteligent. Unii infantili o dau inainte cu "jos Basescu" altii o tin de-a puia-gaia cu "garda veche" 🙂

    (Valabil si pt mine, desigur)

    Reply
    1. Bleen

      @Codreanu

      Pentru pedelişti acesta era un moment extraordinar să iasă în faţă. Nu au făcut-o. Tac şi minimalizează alianţa PNL-PC, pentru a nu-şi speria militanţii. Prima reacţie din partea unui pedelist a fost a lui Mircea Toader, care a declarat că e o alianţă de conjunctură, de faţadă (adică "nu dezarmaţi, fraţi pedelişti din teritoriu, tot cu noi se aliază PNL şi nu veţi pierde accesul la resurse, parol să mor io"). Le e frică să iasă public şi să declare ceva, fiindcă pedeliştilor din teritoriu le va fi clar că PDL nu se mai poate alia cu PNL, aşa cum tot promit greii din PDL.

      Şi da, Bleen mai ştie ce se întîmplă prin PDL, chiar mai bine decît mulţi dintre pedelişti.

      Reply
  54. merisor

    @Florin, se spune ca e bine sa nu ai certitudini. Eu vad si asta ca pe o varianta posibila, prea a fost rapida ascensiunea lui Crin. Si apoi ce mari merite are asistatul in PNL de l-au cocotat pe fotoliu de pres. Ca are canapea disponibila in birou?

    cu stima

    Reply
  55. merisor

    Buna si multa sanatate in 2011.

    Vad ca nimeni pe aici nu-si pune problema unui santaj asupra lui Crin Antenescu. Cum am scris si pe blogul meu, daca Felix a efectuat o miscare de incercuire, surprindere si apoi capturare a lui Crin in timp ce se odihnea in "hulubarie"? In rest, daca PDL-ul nu stie sa se scuture de paraziti acum si sa profite de prostia opozitiei, isi merita soarta.

    cu stima

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @merisor: Crin s-a încercuit, surprins și capturat pe sine de unul singur. De aia nu pune nimeni problema pe-aici.

      Reply
  56. tucu

    Bleen

    Ai perfecta dreptate.Este din ce in ce mai evident ca o parte din PDL se simte bine in vechiul sac cu sobolamni.

    De asta si intrebarea mea catre Dl Lazaroiu.Nu pot crede ca Basescu si anturajul privesc linistiti cum li se pregateste frigarea spre bucuria multor PDListi.

    Nu stiu care este solutia desi sper ca in interiorul PDL sa se fi coagulat o masa critica care sa faca posibila ori schimbarea la fata a a partidului ori aparitia unei ramuri cu sanse de cistig.

    De fapt cred ca incepe un joc foarte dur in care nu ai decit 2 sanse -cistigi sau piierzi.

    Reply
  57. Bleen

    @Tucu

    Îţi zic eu ce face PDL: plînge. Tema alianţei cu PNL era principalul argument al gărzii vechi pentru convenţia din primăvară şi principala modalitate prin care erau evitate dezertările. Li s-a luat jucăria acum. Se pare că nu numai Blaga este prietenul tuturor, iată că Felix i-a luat faţa de data asta. PDL ca partid are o extraordinară oportunitate în faţă. Din păcate, nu va profita, fiindcă pentru PDL ca mafie această oportunitate e o mare tragedie. Va alege PDL să fie un partid de-adevăratelea sau va prefera să rămînă la stadiul de mafie? Eu cred că va urma cea de-a doua cale, aia cu mafia. Inexplicabila* ratare a PNL-ului creează premisele formării unui nou partid. Acum e momentul propice.

    *nu e deloc inexplicabilă, pentru PNL e o afacere extrem de proastă, e cea mai proastă afacere politică pe care a făcut-o vreun partid la noi. Însă ambiţia lui Antonescu e nepreţuită. Pentru restul există PNL.

    Reply
  58. tucu

    @Florina,

    Daca am ajuns sa nu ne mai pese ca marele sef de partid Dl Voiculescu a fost colaborator al securitatii ,atunci am ajuns rau.

    Daca nu ne deranjeaza ca cel care a cerut eliminarea Monei Musca pentru colaborare-Crin Antonescu nu gaseste nimic rau in a se incuscri cu Voiculescu am ajuns rau.

    Daca judecam asa nu vad de ce Dan Diaconescu in direct nu ar fi mai bun.Ori Gigi Becali. Astyia macar nu au turnat.

    PS in ce dezastru se gaseste tara? Intru-un dezastru real sau in dezastrul prezentat de RTV si Antena 3 ?

    Reply
  59. tucu

    Dle Lazaroiu,

    Articolul este frumos pertinent si corect.

    Problema mea si probabil a multora nu este insa ce minuni face opozitia ci ce face PDL ul sau daca vrei unde este Alba ca Zapada.

    Ar fi benefic sa publici viziunea domniei tale privind modul de actiune al PDL pentru a recupera terenul pierdut si mai ales modul in care putem atrage cei peste 40 % nehotariti de partea noastra.

    Reply
  60. Turnofftheglory

    Draga Codreanu, la PDL nu se poarta moralitatea si cinstea? Intreb si eu asa ca sa ma aflu in treaba. Sau poate ca respectul cu plecaciuni al lui Videanu se inscrie in nota normala a PDL. Poate linguselile adresate blondei sunt cool. Poate ca PDL a inceput sa semene cu PSD in anumite zone si atitudini.
    Poate ca ar trebui PDL sa se dea dracului cu capul de pereti si sa descopere ca si-a antigonizat alegatorii.
    Cat despre trasul de sireturi cu Bleen, nu va bat obrazul, dar si in 2009 si in 2010 a facut efectiv apoplexie sustinand, ati ghicit, PDL. Macar un multumesc ii datorati.

    Reply
  61. Florina

    "Eu cred ca se exagereaza treaba asta cu Securitatea. In toate partidele figureaza o serie intreaga de oameni care au colaborat cu partidul comunist, si la liberali, si la PSD, si la PDL, nemaivorbind de presedintele Basescu. Asa ca haideti sa nu mai facem pe fecioara Maria. Pentru a salva tara de la dezastru in care se gaseste, te faci frate si cu dracul doar sa treci puntea."
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8200341-spune

    Stiu, e tangential subiectului.

    Reply
  62. Pingback: Pauza de publicitate. Dinu Zamfirescu si Sebastian Lazaroiu | CRISTIAN PATRASCONIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *