Un bufon despre un general

Sursa

Probabil Gâdea, Ciuvică, Badea și Ciutacu erau prea scumpi și Blaga a fost nevoit să apeleze la ce a mai rămas disponibil pe piață. Așa a ajuns TRU valetul de casă al lui nea Vasile. Diferența dintre Monica Macovei și Traian Ungureanu e că Monica Macovei poate ajunge europarlamentar oricînd fără ajutorul nimănui în timp ce Traian Ungureanu are nevoie disperată de sprijinul președintelui PDL pentru a fi europarlamentar. De fapt, Monica Macovei poate ajunge orice în Europa, cel puțin pe anticorupție.

Traian Ungureanu în PE:

Monica Macovei în PE:

Iar astă vară, la lovitura de stat, diferența dintre Macovei și TRU a fost aceea între un general și un bufon. Macovei a fost principala legătură cu Occidentul, a fost cea ale cărei explicații au fost preluate de Occident, a fost cea care a impus o narațiune și, mai departe, a provocat o soluție. Nu a fost singura, evident. A fost însă cea mai credibilă și cu cea mai mare influență în Occident. Pentru cancelariile, ambasadele, serviciile de informații și mass media occidentale Monica Macovei era o sursă de grad zero, cu cea mai înaltă credibilitate posibilă. Cuvîntul și influența Monicăi Macovei au cîntărit decisiv în acele zile. Acțiunile și declarațiile politice ale USL-ului aveau nevoie de interpretare și punere în context constituțional și legislativ (occidentalii nu umblă cu Constituția și legislația României în buzunar). Era nevoie, dincolo de știri disparate, de cineva care să lege toate acestea într-o narațiune coerentă. Iar semnătura de la finalul narațiunii trebuia să fie a unei persoane cu credibilitate. O persoană care știe subiectul, știe despre ce vorbește și a cărei onestitate să fie mai presus de orice îndoială. Monica Macovei a avut autoritatea profesională și morală de a impune această narațiune.

Traian Ungureanu și atunci, ca și acum, nu a fost decît un bufon și un agitator de campanie. Cu o oarecare utilitate, foarte limitată, ce-i drept. Astă vară agita feștile ridicole și inutile și țopăia pe scenă în fața a cîtorva mii de oameni aduși cu autobuzele și care habar nu aveau ce se întîmplă. Da, Traian Ungureanu și-a făcut datoria atunci. A luat microfonul și a țopăit pe scenă. Foarte frumos. Însă soarta României nu s-a jucat pe scena pe care a țopăit Ungureanu. Și nu se joacă nici pe scena pe care țopăie acum.

Miron Damian are dreptate. Macovei și Reformiștii au cîștigat. Au arătat că pot face campanie, că pot lua țara la picior și că pot vorbi articulat, convingător și coerent oamenilor. Au venit cu cel mai coerent și mai onest program politic post-decembrist și au avut curajul și energia să intre în luptă. Dreapta nu mai poate exista în afara lor. Asta era cel mai important. Să nu lase ca dreapta să fie preluată de impostori și valeții lor.

 

 

 

Facebook Comments

9 Comments Un bufon despre un general

   1. Augustin

    BleenAugustinCitez din inceputul si sfarsitul declaratiei de bun ramas fiindca e o buna explicatie pentru intoarcerea la originiea de „ziarist”. Pentru cine e oare o surpriza TRU?
    „Nu voi mai scrie în Cotidianul. Nu eu am renunţat. Ziarul Cotidianul m-a dat afară.
    S-ar putea crede că nu e nimic de discutat, din moment ce am încălcat
    o regulă esenţială: am devenit candidat al unui partid. N-am devenit,
    încă. Ziarul Cotidianul s-a grăbit. N-a mai avut răbdare. A găsit, în
    sfârşit, un pretext şi a profitat de el, fulgerător.”
    „P.S. Unul din oamenii de bază ai Cotidanului, remarcabilul poet Mircea
    Dinescu e susţinător deschis PNL. Dinescu a putut fi văzut la ultima
    dezbatere tv a campaniei electorale pentru alegerile din iarnă, în
    tribună cu lideri şi susţinători liberali. Dinescu a explicat public de
    ce îl susţine pe Tăriceanu. Dinescu e trup şi suflet liberal. Nu mă
    deranjază. Se pare că nici ziarul Cotidianul nu e deranjat. Cât timp, nu
    îl sprijină pe Băsescu, Dinescu e ziarist.

    Reply
 1. geronimo

  PNL nu s-a pocăit! Si cum poa` sa se „pocăiască” un partid?: printr-o motiune interna, in care majoritatea sa abjure de anumite fapte grave trecute in palmaresul partidului. De exp, PSD de standardul de „onoare” Iliescu Kaghebici, de mineriade, de tratatul acestuia cu URSS (si asta, tocmai in aprilie `91 !) etc. La fel, pentru a redeveni o grupare politica cât de cât dezirabila, triberalii lui Crin-Tariceanu ar trebui sa se dezică de participarea activa la cele doua suspendări de presedinte legitim (in fapt, de participarea la cele doua tentative de lovitura de stat, din 2007 si 2012), de discursurile antioccidentale ale liderilor sai, de mezalianta cu PSD (care nu e doar una conjuncturala), de trecutul oligarhic al grupului Patriciu si last but not least de faptul ca rinocerizarea PNL adus la un rau de durata, care nu va putea fi rascumparat curand: NEUTRALIZAREA politica a unui potential electorat de dreapta, intr-un  moment (anii 2000) cand multe pareau posibile in lipsa MegaTradarii liberale. 
  In lipsa unor asemenea acte simbolice de pocainta si penitenta politica, refacerea „dreptei” sub egida triberalilor din PNL si pozitia de „capră” adoptata de catre PDListi mi se par absurda, trădătoare si sinucigașă.

  Reply
  1. geronimo

   PNL nu s-a pocăit! 
   PNL nu s-a pocait, iar  de constatarea asta nu poate trece niciun  PDList de buna credinta si cu capul pe umeri. Pur si simplu nu poate fi ignorata.

   Reply
 2. geronimo

  Cand PNL va tăia vițelul cel gras si fiii risipitori din PDL se vor „asimila” FamiGliei  de „dreapta” sub indrumarea lui Blaga, sa-i amintim lui TRU  spusele sale din octombrie 2006:
  „Partidul National Liberal a devenit cel mai periculos grup politic romanesc. Nu e un triumf fără competiție.  Insă ce au reușit liberalii are ceva iscusit si îndrăzneț. O ticăloșie stilata, ca un zâmbet de chelner chipeș si hoț”
  ( si tot el continua in articolul intitulat <Răul Liberal si  si noua istorie> : 
   Contributia liberala la degradarea vietii politice românești înaintează sub masca modernitatii si, din acest motiv, e inconfundabila. Ea se desparte, prin snobism si panas, de masivitatea agrariana a bunilor prieteni pesedisti si de încruntarea manelista a viitorilor prieteni peremisti – PC-isti, totuna.)
  Intre timp „raul liberal” s-a desăvârșit, profetia memorabil formulata de TRU s-a adeverit din plin, insa tocmai „Profetul” abjura si se.. prostitueaza

  Reply
 3. GianinaUrsu

  nu ma asteptam la TRU sa fie asa ciutac, acuma si-a adus el aminte ca a fost MM procuror comunist?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *