Blaga si Macovei

Prin susținerea lui Macovei pe unul din locurile eligibile la europarlamentare, Blaga dă următorul mesaj susținătorilor săi: ”Luptați împotriva mea, faceți-vă imagine și notorietate luptînd împotriva mea și astfel veți obține ceea ce doriți de la PDL. Cel mai important este să vă faceți imagine pe persoană fizică politică, să aveți vizibilitate și notorietate, chiar și înjurîndu-mă pe mine.”

În același timp, este important pentru el să aibă presă bună din partea jurnaliștilor și oengiștilor apropiați lui Macovei. Mai mult, este important ca Băsescu și Mișcarea Populară să aibă presă proastă din partea acestor jurnaliști și oengiști. Asta îmi aduce aminte de povestea următoare (nu știu dacă se bazează pe un fapt real sau e legendă): Băsescu, în ședință cu Blaga. ”Auzi, Vasile, tu îl plătești pe Boda să te laude pe tine sau și să mă înjure pe mine? ”Nu, Șefu’, cum se poate așa ceva? Doar să mă laude pe mine.”  Ei bine, în cazul de față pentru Blaga este mult mai important ca respectivii să-l înjure pe Băsescu și Mișcarea Populară decît să-l laude pe el. Pînă la europarlamentare este extrem de important pentru Blaga să aibă liniște din partea ”jurnaliștilor și oengiștilor arondați dreptei” și să pună presiune, prin intermediul respectivilor, pe Băsescu și Mișcarea Populară și pe cei care s-ar putea alătura Mișcării Populare. Iar asta se poate realiza în cîteva moduri, despre care nu o să vorbesc acum. Însă unul dintre ele, poate cel mai important, este cedarea unui loc eligibil de europarlamentar Monicăi Macovei. ”Jurnaliștii și oengiștii arondați dreptei”, specialiști în contorsiuni logice și etice, vor avea grijă să transforme PDL-ul și pe Blaga în îngerii dreptății atunci cînd interesele (naționale, se înțelege) o cer.

Dacă acum cîteva luni îți luai o tonă de înjurături dacă încercai să insinuezi o asemenea enormitate ca înțelegerea dintre Blaga și Macovei, astăzi nu mai e o enormitate și scîrbăvie, e un sacrificiu necesar pe altarul țărișoarei. Vorba unui comentator de pe Blogary (Yeba): Dacă e atît de important ca Monica Macovei să ajungă europarlamentar și nu contează pe listele cui candidează, ar putea candida și din partea USL, nu? La urma urmei, scopul contează, nu mijloacele, și un scop nobil scuză orice mijloace. Deși n-am înțeles cum prezența Monicăi Macovei ca europarlamentar la Strasbourg, în orice condiții, e mai importantă pentru interesul național decît lupta acesteia pentru dreptate pe scena politică de la București. Oricum, ceea ce ne vor spune jurnaliștii de care făceam vorbire mai sus e că Vasile Blaga, Ioan Oltean, Cezar Preda, Cantaragiu și Gigi Chiru sînt politicienii Binelui, sînt de treabă și frecventabili și că oricum nu contează pe listele cui ajunge Monica Macovei europarlamentar, important e să ajungă europarlamentar și să ajute de acolo.

Soluția lui Blaga să împace și capra și varza e să-i promită Monicăi Macovei ”un loc fruntaș”, fără să specifice public ce loc, să-i cîștige tăcerea și bunăvoința pînă la europarlamentare, să cîștige aliați în presă în războiul împotriva lui Băsescu și Mișcării Populare iar în martie, cînd se depun candidaturile pentru europarlamentare, să o pună pe un loc neeligibil, locurile eligibile (nu prea multe) păstrîndu-le pentru fidelii care l-au ajutat să cîștige președinția PDL împotriva Elenei Udrea și Monicăi Macovei. Pentru Monica Macovei ar fi mat. Să protesteze împotriva lui Blaga pentru că nu a primit un loc eligibil ar fi chiar mai penibil decît plimbarea în lesă de peste an. Astfel, Blaga o va avea pe Monica Macovei pe listele de europarlamentare (chiar dacă Monica Macovei, supărată că nu e pe loc eligibil, nu va participa la acțiunile electorale) și va cîștiga, în toată această perioadă, aliați împotriva lui Băsescu și Mișcării Populare. Monica Macovei nu există electoral, nu aduce voturi, însă aduce aliați în lupta împotriva lui Băsescu și Mișcării Populare și presiune pe cei care vor să se alăture Mișcării Populare. Fiindcă, la nivelul elitelor politice, jurnaliștii și oengiștii din jurul lui Macovei au o influență considerabilă, demnă de luat în seamă (așa cum anteniștii au influență la vîrful USL – cu deosebirea că anteniștii au trecere și la marile mase telespectatoare, chiar dacă nu chiar așa de mare pe cît se crede).

Facebook Comments

6 Comments Blaga si Macovei

 1. Bleen

  Yeba Uite, Cristi Hrițuc e chiar mai răutăcios (dar, mă rog, e fondator MP, deci poate că e normal să fie mai răutăcios)https://www.facebook.com/cristian.hrituc?hc_location=timelineRodica Culcer spune ceva de genul: De ce sa te duci intr-un proiect nou care nu are siguranta ca va reusi, stai acolo unde esti, linge unde ai scuipat si mergi mai departe. Trebuie sa iti atingi obiectivul sa ajungi din nou in P.E, trebuie sa il intretii si pe fi-tu la facultate. Restul: principii si alte chestii de genul asta…praf in ochi, le scoatem cand e cazul. Eventual…Monico, daca ajungi iar la putere…un post de director ceva?

  Reply
 2. Canadiana

  Yeba, din putzul gandirii mele de om la mijlocul vietii: nimic nu e alb sau negru, totul e gri (exceptie face Base :))),  dar nu despre el e vorba in propozitie). 
  MM nu este un politician, asa cum e Base sau Udrea. Nu are conformatia structurala sa se bata cu alti politicieni sau sa-si faca loc in politica. Cred ca ea a ascensionat in politica pe merite profesionale si pe valul succesului PDL. Singurele ei arme deci sunt cele strict profesionale. Schimbarile/declinul PDL a prins-o nepregatita si nedumerita. Neavand nici un fel de arma ca sa contracareze si sa iasa ne-sifonata la suprafata, a ales calea care, dpdv personal si profesional, este cea mai facila si care, crede ea, are cele mai mari sanse de izbanda. 
  Eu prevad insa ca Blaga o foloseste de manechin in vitrina cat poate,  fara a-i oferi un loc eligibil in PE, fiindca Blaga are datorii in alta parte.

  Reply
 3. Yeba

  Ce fel de om e MM? Nu inteleg deloc, ca sa fiu blândă.
   Deci vem următoarele combinații
  1) ea stie de manevrele de mai sus si le accepta, consideră despre sine că merită să fie în PE, deci nu contează că pt asta (prin natura situației) tb afurisit Băse propagandistic, că doar n-o fi vreun sfânt și oricum, nu-l afuriseșe ea, direct, plus că știe ce are de făcut odată ajunsă acolo.  Respectiv, va sluji pe bune dreptatea.  Asta îmi ridică mie problema integrității morale și/sau a realismului ei politic (excepțional, din observațiile mele), și anume: ce va putea fac dc n-are susținerea reală a niciunui partid din țară? Sau vrea să conteze pe sprijinul PMP, cât o fi el? 
  Să treacă la PMP după ce se alege? Să devină MEP independent? Dacă se desprindea de Vasile și se manifesta că ar vrea să candideze independent, acum exista foarte bine electoral. Dar pt asta nu trebuie să ai disperări cu pletele în vânt, tb să fii rece și calculat.
  2) ea nu știe de manevre, dar, oricum, consideră despre sine etc. 
  Asta îmi ridică problema adecvării la realitate. Poate a devenit complet disfuncțională politic, s-a șocat că n-a câștigat (în sine o chestie de neiertat pt un politician) și nu are pe nimeni care să i-o sugereze. 
  Un loc 5 ar fi numai bun pentru ca Vasile să-i spună că a vrut, dar nu s-a putut.
  Oricum o sucesc, rezultă că a intrat într-o maximă fundătură de credibilitate.  Și nu se poate spune de la congres încoace Vasile a făcut ceva nou, etic și inteligent.

  Reply
 4. geronimo

  Dreptu-i ! La fel si Yeba, a punctat bine. Macovei e un „diamant” bun de pus pe piept si scos in lume, însă nu de către oricine si mai ales nu cu orice preț. Sincer, sper sa nu ajung s-o vad in postura neeligibila, pe post de vedeta obosita, îngroșând alaiul fiilor risipitori rămași pe lângă palma cu grăunțe a lui Vasile Bleaga.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *