Boc, la volanul Jeep-ului pe trei roti, fara frine si directie

„Un stat maximal cu cheltuieli minimale” – deviza PDL

Statul român este un samsar imobiliar care s-a îmbogăţit în anii 2005-2008, pe cînd se numea, hai să luăm un nume la întîmplare, Tăriceanu.

Administraţia este un Jeep Grand Cherokee pe care samsarul nostru l-a cumpărat la second hand şi suprapreţ de la nişte amici de business (aici luaţi voi la întîmplare nişte nume de amici de business) deşi îşi petrece majoritatea timpului în Bucureşti, rareori are treabă în afara oraşului şi niciodată pe vreun drum forestier de munte. Însă eroul nostru e fericit la volanul jeep-ului său cînd se tîrăşte prin traficul bucureştean, se blochează prin intersecţii sau se strecoară pe străduţe cu sens unic şi maşini parcate pe trotuar, pe stradă, prin intersecţii şi parcuri, ganguri, terase, peste cîini comunitari, pietoni şi biciclişti. Unii zic că prietenul nostru ar avea-o mică şi că în 50 de ani de frig comunist i s-ar fi micşorat şi mai mult. Şi că, astfel, Jeep-ul ar fi compensaţia ideală. Alţii zic că decizia eroului din poveste ar avea legătură cu amicii de business care vînd jeep-uri, motorină şi piese de schimb.

Vine şi anul 2009, afacerile imobiliare merg din ce în ce mai greu, investitorii străini se retrag sau dau faliment, preţul terenurilor scade iar comisioanele samsarului nostru aşijderea. Astfel, îşi pierde cea mai importantă sursă de venit. De altceva nu se poate apuca, fiindcă nu prea are de ce. Şi nici nu ştie să facă altceva. Ratele sînt mari, băncile nu-i mai dau credite de refinanţare, copiii urlă de foame. Iar jeep-ul costă. E destul de vechi şi se strică des iar piesele de schimb sînt scumpe (mai ales că le ia şi la suprapreţ de la amicii de business amintiţi mai devreme), asigurarea e scumpă, consumă mult, mai ales în oraş şi, după cum am spus, fostul samsar nu are nevoie de maşină decît în oraş.

După lungi amînări, amicul nostru, care între timp şi-a schimbat numele în Boc, vine şi cu soluţia salvatoare: să reducă cu 25% cheltuielile cu jeep-ul. Astfel, renunţă la o roată şi bagă cu 25% mai puţină motorină şi ulei, ba chiar, atrăgîndu-şi furia vechilor amici de business (notă: e o diferenţă între amicii de business şi partenerii de business – statul român nu are parteneri, doar amici) renunţă chiar şi la o parte din piesele de schimb.

Ar putea să renunţe la Grand Cherokee şi să-şi ia în schimb o Toyota Yaris sau chiar un Fiat 500 model nou, zic gurile rele de dreapta. Gurile bune de stînga zic că Jeep-ul e bun, că poţi căra cu el toate neamurile, inclusiv vecinii şi ar fi o crimă să renunţe la el şi să-i lase pe aceştia pe jos, că soluţia salvatoare ar fi renunţarea la oglinzile electrice, la CD/mp3 player şi la aerul condiţionat. SOV, Năstase et comp propun chiar renunţarea la închiderea centralizată. Băsescu zice nu, închiderea centralizată e bună, renunţăm la orice numai la închiderea centralizată nu. Gurile rele de dreapta revin şi se opun transportului în comun cu jeep-ul şi susţin că ar fi mai bine ca neamurile şi vecinii să se deplaseze (vorba poliţistului) din punctul A în punctul B cu propriile lor maşini sau chiar cu bicicletele. Iar cei care nu pot şi nu pot să-şi ia maşină sau bicicletă, să meargă pe jos.

Amicul Boc nu-i ascultă nici pe unii, nici pe ceilalţi. Că el şi PDL-ul sînt de dreapta dar că e riscant să renunţe acum la Jeep, că nu e momentul să treacă pe Toyota Yaris, că maşina nu se schimbă la jumătatea drumului, că neamurile, vecinii şi alţii pedelişti au visat, cît erau în opoziţie, la Jeep-ul lui Tăriceanu et comp şi că nu prea ar vrea, după atîta luptă politică, să se înghesuie cu toţi prietenii de grătar şi nepoţii într-o amărîtă de Yaris…. Aşa că mai bine să păstrăm Jeep-ul dar să reducem cheltuielile cu 25%. Vom consuma 7 litri la sută, mergem pe trei roţi, cu ulei de soia, fără frîne şi direcţie. Mai ales fără direcţie, zice un mucalit din tribună.

La rîndul lor Ponta, Crin şi compania aşteaptă să le vină rîndul la făcut ture prin cartier dar nu le-ar prea conveni să le facă cu un Yaris de intelectuali minimalişti, trebuie să fie călare pe jeep ca să simtă şi ei că o au mare şi ameninţă cu revoluţia dacă Boc nu le păstrează Jeep-ul pentru 2012. E ca şi cum ai aştepta o vacă de muls şi ai primi un ponei. Ori asta nu se cade.

Gurile rele de dreapta revin şi-l întreabă pe Boc pentru ce îi trebuie maşina, unde merge cu ea, care îi e destinaţia, pe ce drumuri merge, ca să vadă de ce tip de maşină are nevoie, una mare de teren sau una mică de oraş? Boc răspunde că el nu ştie unde merge dar că va consuma doar şapte litri la suta de kilometri, fără cheltuieli nesimţite.

Şi uite aşa, în toamna lui 2010, Boc, la volanul Jeep-ului pe trei roţi, fără frîne şi direcţie, încearcă să se strecoare prin traficul bucureştean. Încearcă e bine zis. Deocamdată e blocat împreună cu maşina în intersecţie, cu privirea fixă, buzele tremurînd şi mîinile încleştate pe volan. Nişte miniştri se fac că meşteresc sub maşină în timp ce băieţii din PR-ul PDL-ului şi consilierii de imagine îi zic: „Şefu’, fă şi tu din gură vrrîîmmmm, vrrîîîmmmm, ca să nu se prindă fraierii că stăm pe loc.”

Facebook Comments

19 Comments Boc, la volanul Jeep-ului pe trei roti, fara frine si directie

  1. Yeba

    @Gabriela, ma intreb daca inaltimea ar trebui sa fie subiect de glumite intr-o discutie din afara Antenelor. Ar insemna sa credem ca Micul Ponta pare capabil doar fiindca este inalt, ceea ce, desigur, ar lasa pe din afara insusirea lui de baza, cea de tupeist agresiv.

    Jeepul cu 3 roti si fara frina in intersectie e imaginea unui evantai de posibilitati, inclusiv sanse, prin comparatie cu cea a jeepului parcat la Patriciu in curte, de ex.

    Reply
  2. Florina

    Bleen

    De stiut, stiu unde trebuie sa ajunga. Oricum, mai exista si instructorul. De putut sau de vrut se pune problema. Ca, in ultima instanta, exista si varianta "ia-ma nene". Daca vrei!

    Reply
  3. campolungo

    @ Barengott

    Nu stiu care intelegere stipula 350.000 de concedieri, dar intelegerea cu FMI contine un angajament de minimum 114.000 de concedieri (nici intr-un caz doar 15.000). Ramane sa discutam si ce ar insemna devolutia rapida a aparatului de stat, care ar fi efectele sale sociale. Patriciu vorbea de 600.000 de concedieri, dar asta ar insemna haos social si externalitati negative nu doar pentru sectorul bugetar, dar si pentru cel bancar, de exemplu. Socul devolutiei, cuplat cu cel al reducerilor salariale, cu cel al cresterii TVA si al inghetarii pensiilor e greu de suportat pentru o tara ca Romania. Stiu, ne dorim sa se faca mult in timp scurt, dar nu poti repara dintr-o data tot ce s-a stricat in Romania in ultimii 10 ani, fiindca risti sa faci si mai mult rau.

    Reply
  4. Barengott

    @campolungo:

    E putin. Intelegerea era de 350000 pana la sf anului. Acum nu vor fi decat 100000 cel mult, iar in 2011, nimic. Nu e mare branza sa reduci cu 15.000 numarul bugetarilor cand ai o medie de 30.000 care ies anual la pensie.

    Practic e un pas inapoi. Vin alegerile din 2012

    Reply
  5. campolungo

    Pentru conformitate, in august, guvernul îşi mentinea angajamentul de a concedia 74.000 bugetari pana la sfarsitul anului, după ce a disponibilizat deja 27.000 salariati, sa renunte la minimum 15.000 angajati în 2011, sa mentina înghetate pensiile şi să elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta şi subventiile de incalzire.

    Dau aceste cifre fiindca mi se pare ca discutam prea mult in generalitati si cu prea mult resort umoral. Deci obiectivul guvernului, asumat si cu FMI, e cuantificabil si usor de evaluat. Ramane sa discutam daca ni se pare mult sau putin sa reduci aparatul bugetar cu 10% intr-un an dupa ce a fost dublat in perioada a cinci ani anteriori.

    Totodata, guvernul s-a angajat faţă de FMI că legislaţia de implementare a legii de salarizare unitară va include mai puţine sporuri, va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat şi vor fi legate de responsabilităţile angajatului la locul de muncă şi de calificare. Culmea, noi il acuzam pe Boc ca mentine sporurile nesimtite, in timp ce "opozitia" din parlament ii blocheaza legea de reformare a sistemului de salarizare. Kafka, frate!

    Reply
  6. Bleen

    @FLorina

    Păi tocmai asta e, că nu se ştie traseul. Traseul către unde? Dacă nu ştii unde vrei să ajungi, nici nu poate fi vorba de traseu.

    Reply
  7. Alexandru

    Solutia e simpla:

    Parcam Jeep-ul pe str.Ion Campineanu, vine firma lui Prigoana (deputat roman apolitic), ia Jeep-ul, il duce la Baneasa, taxeaza parcarea cu 100€/zi, propietarul se face ca uita de el , Prigoana il valorifica si uite asa scapam de cheltuieli…

    Apoi ne plangem la UE ca nu avem masina si primim cadou un Golf electric !

    Reply
  8. Florina

    Asa cum e, si nu e bine, e drept, macar se cunoaste traseul. De voie, de nevoie, traseul trebuie urmat. Pe timp de zi, ca daca ajungem la cel de noapte, nu va mai fi bine deloc.

    Ca sa mai inteleg si eu cite ceva din comentarii, va rog sa nu folositi multe detalii tehnice auto. Multumesc.

    Reply
  9. Bleen

    Mai încet cu off-topicul pe scări. Nu despre Ponta şi congresul PSD vorbim aici. Şi nici de lupta electorală din 2012 şi nici de şansele PDL la alegeri. Nu ştiu cum faceţi dar o tot daţi pe militantism. Pentru voi nimic nu e relevant decît locul în clasament al echipei favorite. Dacă militanţii gîndesc aşa, vă daţi seama cum gîndesc politicienii?

    Avem peste 1 milion de bugetari şi o putere politică căreia îi e frică sau nu vrea să restructureze sistemul bugetar. Guvernul Boc găseşte tot felul de improvizaţii numai pentru a evita restructurarea. Ce s-ar fi făcut Boc dacă era în locul lui Ciorbea?

    Cît despre guvernările ADA (2005-2007), PNL-PSD (2007-2008) şi PDL-PSD (2009), nu au făcut decît asistenţă socială de lux, dînd ajutoare sociale lunare de cîteva mii de lei (mă refer la salariile şi primele bugetarilor angajaţi inutil).

    Am citit de curînd că aproape toate autorităţile locale au mărit fondul de salarii şi prime cu pînă la 70% cu o lună înainte de reducerea cu 25%. Astfel scăderea cu 25% făcută de guvernul Boc nu a însemnat decît o creştere cu 12.5% (la o creştere în luna anterioară cu 50%).

    De ani de zile ţinem pe bani sute de mii de bugetari (unii de lux) în timp ce în privat şomajul creşte, falimentele se înmulţesc, salariile scad. Iar noi ne jucăm de-a galeriile de fotbal. Singura problemă care-i macină pe comentatori e soarta echipei favorite. Hai Steaua, să moară Dinamo.

    De acum încolo voi fi foarte atent cînd discuţia deviază în lupte între militanţi. De ce nu încercaţi voi să faceţi militantism pe forumuri dedicate sau pe site-urile echipelor de suflet, PDL, PSD, PNL? Sînt atîtea bloguri de trepăduşi exaltaţi unde v-aţi simţi ca acasă.

    Reply
  10. Nea

    Nedo, nu e vorba de cât te ustură sub Boc sau ce program minunat o să aibă Ponta pe hârtie. E vorba de oamenii cu care o să defileze Ponta. Apropo, ce mai face Vanghelie, ce-i muclesul ăsta dinspre Zăbrăuţii de Rahova?

    După ce am mers cu 150 oră spre zid cu gipul de care zicea Bleen, condus alternativ de şoferi ca Văcăroiu, Tăriceanu, Năstase, etc. nu vreau să mă dau cu Priusul. Sunt mulţumit să stau niţel pe buza şanţului, să-mi trag sufletul.

    Şi o întrebare adâncă: de ce toţi preşedinţii de la Ceaşcă încoace au avut nume în escu, dar prim miniştrii de după 90 nici unul? Ce manevră se ascunde aici?

    Reply
  11. Hantzy

    Nea, trendu' asta de umflare fu inversat, dar nu motivat de vreo viziune economica, ci pur si simplu de necesitate. Altii ar fi facut acelasi lucru! Spun asta pentru eu nu vazui niciun lumpen dintr-ala de zici mata, vreun parlamentar sau presar sa zica ca nu e trendu' bun, ca nu vrea reforma, ca nu vrea restructurare … ei zic doar ca ceea ce se-ntampla nu este reforma. Si cam au dreptate!

    Reply
  12. Nea

    într-un puseu de optimism, mă gândeam că tot la UE-NATO ar fi speranţa: aşa cum României i s-a impus să scape peste noapte de armata de pifani şi ofiţeri semianalfabeţi de care te ciocneai la foecare colţ de stradă, ar putea primi ordin să renunţe şi la armata de funcţionari.

    Apoi mi-am dat seama că UE nu e tocmai un organism antibirocratic.

    Drept consolare, 2 versuri din Petre Stoica:

    Funcţionarii de la primărie dorm cu muştele bâzâindu-le pe la gură

    Şi visează că-şi semnează cu cerneală violetă propria lor avansare.

    Dar mi se pare că are dreptate Campolongo, trendul de umflare a fost inversat, iar asta e de apreciat când presa, lumpen-funcţionărimea şi peste jumate din parlament te ţin sub foc automat să nu cumva să faci o mişcare în sensul cel bun.

    Reply
  13. Hantzy

    campolungo,

    niciodata sa nu zici niciodata! E foarte posibil, chiar si probabil, ca in viitor sa plangem dupa Boc. In firescul romanesc e posibil sa dam de-o buturuga si mai mica, si mai al dreqului, ba chiar si mai blonda … insa ultimul lucru care ne trebuie e sa nu incercam! suntem atat de aproape de marginea lacului, incat pana si putul nu poate fi decat izbavire!

    Bleen are dreptate! Exact aceeasi imagine a rezervorului pe trei sferturi si a covrigului neimplinit avusesem si eu la initiativa "minus25%". Daca vrei sa faci distanta cu un bolid ce-ti inghite doo galeti la suta, nu ajunge sa-i torni mai putina zeama in rezervor! Trebuie sa umbli la carburatie, sa-i imbunatatesti Cx-ul, sa renunti la climatizare macar sau la alte kitsch-uri tehnice. Ori Boc exact asta n-a facut! Cand mai an le dadea pensionarilor "inca 2%" stia deja ca nu peste mult timp va veni momentul sa le taie 15%. Si nici macar n-a mai putut … e-he-heeee!

    Reply
  14. Barengott

    Corect, Bleen. Din pacate, asta e realitatea.

    Pentru cine se indoieste, cititi scrisoarea catre FMI. La anul doar 15.000 bugetari si-a propus sa renunte. La numarul de 1,2-1,3 milioane cat sunt in tara, numarul e un fleac. Mai multi ies la pensie anual. Deci, s-a ales praful de promisiunea de a concedia 350.000 bugetari ce trebuiau dati afara pana la sfarsitul anului. Asta inseamana in continuare, salarii mici – bugetari multi.

    De ce nu invers? Pentru ca nu poate/nu vrea. Sau nu-l lasa partidul.

    Reply
  15. campolungo

    Cand iei o administratie cu peste un milion de functionari, cu o structura de salarizare total netransparenta, cu o enorma rezistenta la schimbare, e greu sa speri ca o repari in sase luni. Schimbari au avut deja loc, se vor produce in continuare, gradual. Boc a schimbat trendul imprimat de PSD si PNL de supradimensionare a administratiei cu propria clientela, am inteles ca toate salariile sunt publicate pe web-site la ministere (correct me if I'm wrong). Exista o rezistenta enorma la schimbare si in PDL, insa gradual lucrurile se vor misca si acolo. E adevarat ca exista o clientela de tip mafiot si acolo. Legea salarizarii unice ar fi urmat sa elimine si sporurile de care vorbesti.

    Reply
  16. campolungo

    @Bleen

    Obiectivul de restabilire a ecilibrului bugetar si evitarea falimentului de stat pentru 2010: atins in proportie de 80% (fingers crossed). Cand operezi in conditii de avarie, cu spatele la zid, programele minunate de relansare nu isi au rostul, fiindca nu sunt bani. In rest vorbim discutii: "sa faca si ei ceva"…"sa vina cu un program"…"sa acorde stimulente fiscale" si infinite generalitati. Mi-e si lehamite.

    Pentru 2011 ramane acelasi obiectiv, in plus avem reformarea sistemului de pensii (blocata de "opozitie" in parlament), reforma sistemului de salarizare (blocata de "opozitie" in parlament), reforma sistemului de sanatate si a educatiei (ghici unde zac aceste legi?). Avem si obiectivul de absobtie a fondurilor europene, iar pentru ca acesasta absorbtie sa aiba sanse minime trebuie fonduri de garantare de macar 1.5 miliarde. Ghici de unde? Tot de la bugetul ala ravnit de toti parazitii Romaniei.

    Reply
    1. Bleen

      @campolungo

      Inside information: tuturor şefilor de instituţii, pedelişti sau nu, de la prim ministru în jos, le e frică să facă restructurări sau nu vor să facă. Nimeni nu vrea să desfiinţeze agenţii sau departamente sau direcţii sau servicii sau măcar birouri. 1) nu ştiu cum s-o facă 2) nu vor s-o facă şi să-şi dea afară oamenii lor 3) le e frică să se pună rău cu sistemul (în care mulţi se vor reîntoarce, nu vor fi miniştri sau şefi la infinit) 4) nu ştiu ce vor, nu au nici cea mai vagă idee unde sînt, nu ştiu ce conduc şi spre ce

      Aici nu vorbim de relansare, vorbim de obiectivele acestui guvern, de ce vrea el să facă, de cum îşi imaginează PDL-ul că va arăta România în 2011, 2012 sau 2050. Ca să relansezi ceva trebuie să ştii unde relansezi. Şi abia după ce ştii unde, vezi şi cum. Şi ăia la Cap Canaveral, cînd lansează rachetele, le pun cu vîrful în sus, nu în jos.

      De ce îi plătesc funcţionarului Gigel de la ghişeul nr. 2 salariu de 2000 de lei plus prime de 2300? Păi ca să stea să primească şi să verifice adeverinţele de tip X25T11. Aha! Şi dacă renunţ la adeverinţele X25T11? Nu-i aşa că n-aş mai avea nevoie de funcţionarul Gigel de la ghişeul nr. 2 şi mi-aş scădea costurile cu 4300 de lei pe lună? Şi întrebările ar merge mai departe însă intrăm pe terenul doctrinelor. Exact pe terenul minat pe care funcţionăraşii de tip Boc, ambiţioşii isterici de tip Ponta sau Crin şi mafioţii de tip PDL, PSD, PNL, UDMR nu vor să intre nici morţi. De ce? Fiindcă ori sînt limitaţi (vezi Boc), ori n-au interes (vezi ambiţioşii şi mafioţii).

      Reply
  17. Bleen

    Ca să realizeze 80%, 50% sau măcar 20% din ce şi-a propus, acest guvern ar trebui să-şi propună ceva şi eventual să ne aducă şi nouă la cunoştinţă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *