Ce ar fi putut face PNL in cazul nominalizarilor pentru procurori sefi?

Care sînt variantele de reacție a PNL la nominalizările lui Ponta?

  1. PNL numește ministrul justiției iar acesta retrage numirile lui Ponta. Exclus. Ar fi fost un afront inacceptabil pentru Ponta și PSD și USL-ul se rupea imediat.  Este inacceptabil ca un ministru să treacă peste prim ministru, ca un membru al USL să treacă peste unul dintre cei doi copreședinți. Autoritatea lui Ponta era aruncată în aer și el tratat ca ultimul gunoi.
  2. PNL numește ministrul justiție iar acesta nu retrage numirile lui Ponta. În acest fel PNL nu numai acceptă ci și cauționează numirile lui Ponta. Ele devin numirile USL-ului și numirile PNL-ului, partidul care dă ministrul justiției. Ministrul justiției și PNL cauționează alegerile făcute de Băsescu și Ponta.
  3. PNL renunță la ministerul justiției și capătă al minister în schimb. În acest caz, retragerea PNL nu este una de protest, prin care lasă întreaga responsabilitate a numirilor din justiție lui Ponta, ci un troc politic. PNL nu renunță, din principiu, la ceea ce i se cuvine, ci face un troc prin care primește ceva în schimb. Cu alte cuvinte, își dă acordul pentru nominalizările din justiție și transformă ceea ce s-a întîmplat zilele acestea într-o acțiune normală din circuitul politic. PNL legitimează schimbările din justiție prin acceptarea, la schimb, a unui alt minister.
  4. PNL se retrage de la guvernare. După lupte seculare și patru ani de opoziție, PNL stă cîteva luni la guvernare și se retrage. Spre disperarea șeptelului politic din teritoriu și de la centru și a sponsorilor. Mii de oameni renunță la funcții, influență și contracte, întregi rețele rămîn fără obiectul muncii. Ar urma un adevărat exod spre PSD, debarcarea lui Crin și delimitarea de Dan Voiculescu.
  5. PNL renunță la ministerul justiției și nu acceptă alt minister în schimb. Gestul este unul de protest, cu puternică încărcătură simbolică. PNL nu cauționează și nu recunoaște numirile făcute de Ponta și îi cere acestuia să și le asume integral. Preluarea ministerului de către Ponta și PSD e una nelegitimă. Rămîne totuși la guvernare, pentru a mulțumi șeptelul clientelar. Așteaptă momentul propice pentru a-și duce protestul și revolta mai departe. Probabil se va rupe de PSD după europarlamentare, după o posibilă intrare în PPE și alianță cu PDL, cît mai aproape de data alegerilor prezidențiale. Atunci, Crin Antonescu și PNL vor deveni stindardul dreptei unite, a luptei împotriva regimului băsist cu care Ponta și PSD-ul au pactizat pentru a putea folosi justiția împotriva dizidenților, eroicilor luptători pentru dreptate, Dan Voiculescu și alți penali.

Ați văzut ce simplu era?

Facebook Comments

44 Comments Ce ar fi putut face PNL in cazul nominalizarilor pentru procurori sefi?

    1. AntonescuRogoz

      @geronimo : In ce priveste aceasta dezbatere, pe mine ma intereseaza doar doua lucruri :
      1)Cine poate aplica decizii politice ? Cine detine puterea politica in Romania ?
      2)Daca Basescu ar fi condamnat propunerile lui Ponta (desi pe cea privind-o pe Kovesi nu avea de ce, dupa cum explica si Sever Voinescu), am fi vazut in urmatoarele luni condamnari, sau doar am mai fi aflat-o cate o chestie din dosarele nu stiu cui, dar fara urmari concrete ?
      In rest, in comparatie cu ceilalti politicieni din prezent, am incredere in judecata lui Traian Basescu – si nu e clar daca numirile vor ramane cele propuse de Ponta acum.

      Reply
  1. geronimo

    In legatura cu ce va face PNL, varianta nr. 5 imi pare cea mai plauzibila:
    ~ PNL renunță la ministerul justiției și nu acceptă alt minister în schimb. Gestul este unul de protest, cu puternică încărcătură simbolică. PNL nu cauționează și nu recunoaște numirile făcute de Ponta și îi cere acestuia să și le asume integral. Preluarea ministerului de către Ponta și PSD e una nelegitimă. Rămîne totuși la guvernare, pentru a mulțumi șeptelul clientelar. Așteaptă momentul propice pentru a-și duce protestul și revolta mai departe. Probabil se va rupe de PSD după europarlamentare, după o posibilă intrare în PPE și alianță cu PDL, cît mai aproape de data alegerilor prezidențiale. Atunci, Crin Antonescu și PNL vor deveni stindardul dreptei unite, a luptei împotriva regimului băsist cu care Ponta și PSD-ul au pactizat pentru a putea folosi justiția împotriva dizidenților, eroicilor luptători pentru dreptate, Dan Voiculescu și alți penali.

    Reply
  2. Beavix

    Hai că mă mai agit doar un pic pe tema asta. 😛
    Pentru a încerca să înțelegem tărăboiul ăsta, cred că cel mai util ar fi de analizat nu comportamentul lui Băsescu, nici cel al lui Daniel Morar, ci acțiunile PSD-ului.
    Faptul că PSD-ul a preferat să se cace în capul colegilor de alianță, și să cadă la pace cu Băsescu, mă face să cred că numirile lui Ponta le servesc foarte bine interesele. Și fiindcă nu am niciun motiv să cred că interesele PSD în domeniul justiției sunt benefice pentru țară, consider că Băsescu a făcut o greșeală pentru că s-a lăsat atras în acest joc al PSD-ului. Și-a luat practic pe cap jumătate din responsabilitatea lui Ponta în ceea ce privește numirile. Dacă lucrurile vor merge prost, nu va mai putea să afirme că doar Ponta e vinovat pentru că a pus oameni nepotriviți. A negociat chiar el numirile cu Ponta, a pus-o pe Kovesi pe listă.
    N-aș exclude ipoteza ca PSD-ul să-l fi atras pe Băsescu într-o cursă, tocmai pentru a-i pune și lui în cârcă aceste numiri și a-i decredibiliza astfel viitoarele critici la adresa procurorilor. Mergând mai departe pe această ipoteză, nu aș exclude nici ca PNL-ul să fi participat cu bună știință la scenariu. Mie mi se pare că reacția peneliștilor de până acum a fost destul de palidă. Nu că ar fi trebuit să rupă imediat alianța, dar mă așteptam la niște înjurături mai zdravene.
    Faptul ca PSD-ul a acceptat-o pe Kovesi ma face să cred că nu o privesc ca pe o amenințare la adresa intereselor lor, așa cum era Morar. Nu pentru că Kovesi ar fi un om de-al lor, sau pentru că nu ar fi capabilă să conducă DNA-ul. Pur și simplu pesediștii cred că Kovesi nu le va putea sta în cale atunci când va veni vremea ca ei să facă niscaiva manevre pe la DNA în sprijinul corupților. Dacă așa o fi, atunci Băsescu nu a câștigat nimic din aceste negocieri.
    Întrebarea care urmează e: ce altceva ar fi putut sa facă Băsescu? Păi trebuia să-l lase pe Ponta să facă propunerile, fără să se implice în această fază. Ar fi trebuit să aștepte apoi avizul CSM. După care trebuia să intre în joc, aprobând sau respingând numirile.
    Pentru cei care susțin că numirea șefilor era urgența numărul unu: Băsescu avea și varianta în care ar fi aprobat numirile lui Ponta, chiar dacă oamenii nu erau pe placul său. Putea atunci să iasă și să zică „interesul național mă obligă să aprob aceste numiri, dar nu sunt convins că premierul Ponta a făcut cele mai bune alegeri, așa că voi veghea în continuare la independența justiției, bla bla bla”.
    Avantajul lui Băsescu în acest scenariu era că și-ar fi păstrat de partea sa pe Morar, pe Macovei și pe toți cei care au susținut până acum lupta pentru independența justiției. Și nu i-ar fi putut reproșa nimeni nimic dacă lucrurile ar fi luat-o razna: responsabili erau Ponta și USL-ul.
    Desigur, e foarte posibil să aberez eu. Pesediștii să fi pus în realitate interesul național deasupra intereselor personale, și alianța de moment cu Băsescu mai presus de alianța cu Crin și Voiculescu. Sau poate că au căutat un prilej să spargă USL-ul. Om trăi și-om vedea.

    Reply
    1. AntonescuRogoz

      @Beavix : In ultimul timp, PSD a aratat ca e mai interesat decat PNL de relatia noastra cu UE si Ponta a aratat ca il intereseaza sustinerea socialistilor europeni. De asemenea, PSD are un numar suficient de mare de parlamentari si un electorat suficient de numeros si fidel incat sa nu trebuiasca sa vina cu demago-nationalism si populism antibasist in halul in care o face aripa Crin a PNL. PSD nu are nevoie sa mearga pana la disperare pe cartea anti-Basescu (sau pe cartea pro-Voiculescu), iar Victor Ponta chiar vrea sa fie numiti odata sefi la Parchete si, din pragmatism, stiind ca are nevoie de aprobarea presedintelui, a acceptat sa nu nominalizeze numai oameni doriti de el sau de PSD. Basescu, pragmatic ca intotdeauna, a trebuit sa accepte si el un compromis, caci ministrul Justitiei face propunerile si USL are 70%, iar, in acest context, trebuie sa zicem mersi ca ministrul actual al Justitiei este din PSD si nu din PNL. E vorba de realpolitik, dar si de dorinta de a nu strica si mai rau imaginea Romaniei la Bruxelles.

      Reply
  3. Florina

    Să recapitulăm poziţiile aliaţilor noştri – unul european, UK, respectiv american:
    „Am mai spus si cu alte ocazii ca eu consider ca este chiar urgent sa fie ocupate aceste functii. Pentru ca functiile de procuror general si de procuror-sef DNA au fost vacantate deja de peste opt luni, cred, iar alte pozitii de conducere din sistem sunt neocupate chiar si de mai mult timp. Acest lucru nu este normal intr-o perioada cand Romania intreprinde reforme importante in sistemul juridic si duce si acest efort de lupta impotriva coruptiei” – Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti
    „Ambasada SUA a afirmat constant ca este de o importanta critica sa fie nominalizati procurori independenti si calificati. Suntem multumiti ca s-au facut nominalizarile de procurori si ca procesul consultativ poate merge mai departe. Incurajam premierul (aflat in functia de ministru interimar de justitie), presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii sa continue sa coopereze pentru a ajunge la un acord asupra acestor pozitii vitale, intr-o maniera cat mai expeditiva” – comunicat Ambasada SUA la Bucureşti

    Aşadar, pentru agitaţi: trageţi aer în piept, luaţi un pahar cu apă, calmaţi-vă puţin măcar înainte de a spune că şi americanii şi britanicii au făcut vreun troc politic cu Ponta, că v-au trădat şi ăştia ori mai ştiu eu ce minune.

    Reply
    1. geronimo

      Florina Mi-ai luat-o inainte, Florina! Exact asta asta mai doream si eu sa postez. Ce conicidenta!

      Reply
    2. Amelia New

      Florina Stai sa vezi cum o sa schimbe iar macazul la A3: sa nu vina Inalta Poarta sa ne spuna noua…,

      Reply
  4. geronimo

    Nu contează cu cine te aliezi, ci ceea ce ești DISPUS sa faci prin astfel de alianțe  Or, n-am nicio îndoială ca  Basescu NU  a negociat in întruniri de taina „interesele romanilor” – dupa cum ii place lui sa spună  („interesele cetățenești , as prefera eu). Base a trebuit sa convină cu Ponta pentru a salva ceea ce se poate salva din independenta atât de greu cucerita a justiției  Vorba lui Yeba, e nevoit sa lucreze cu materialul clientului. Ba mai mult, n-am nicio îndoială ca Base vrea sa împingă dacă se poate lucrurile înainte si sa elimine amenințarea PNListo-Voiculesciana de pe eșichier. In asemenea circumstanțe, e morala alianța cu PSD? Evident, e morala, caci planurile si actiunile președintelui sunt licite. Sunt cele ale binelui public. Daca însă PSD-ul va demonstra in viitorul apropiat ca nu „achiesează” de facto, că planurile sale sunt esențialmente disjuncte de ale președintelui,  putem trece Mica Intelegere la capitolul „încercări eșuate”, insa nu-i putem imputa lui Base altceva decât.. esecul. Nu si cele ..”sfinte”
    PS. Mai pe scurt, nu conteaza cu CINE te asociezi in vederea unui scop, ci ceea ce esti DISPUS sa faci in vederea sa

    Reply
    1. geronimo

      La o scara infinit mai mica, intelegerea cu Ponta si PSD imi pare oarecum asemănătoare cu pactul Faustic al aliantei occidentalilor cu URSS  in al doilea razboi mondial. Era moral ca aliatii vestici sa se asocieze cu Stalin impotriva Germaniei naziste? Pana la un punct era, caci impreuna luasera bombele in cap de la Hitler. Insa mai era necesara sacrificarea postbelica a Europei de centrale si de Est in mainile lui Stalin, atata timp cat amenintarea germana intra tot mai mult la apa? Evident, nu! caci nu-i erau datori lui Stalin mai mult decat acesta le datora vesticilor: intr-ajutorarea in circumstantele date : eliminarea, in echipa,  a pericolului  iminent

      Reply
  5. Beavix

    @OstapB Faptul ca Basescu a luat parte in mod activ la stabilirea candidatilor, impreuna cu Ponta, il face si pe el responsabil pentru ce se va intampla in justitie de acum incolo. Daca va iesi iar cu critici, i se va raspunde „STFU fraiere, tu si cu Ponta ati pus sefii la parchete”.

    Reply
    1. Rheia

      Beavix Acest cadril cu procurori devine din ce în ce mai bedesemist, ca s-o parafrazez pe preferata mea, SimonaM. (Bondajul și disciplina fiind la proceduriști, iar se-me-ul la numiriști.)

      Reply
  6. Amelia New

    Marele Licurici a grait: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14561859-ambasada-sua-suntem-multumiti-facut-nominalizarile-procurori-procesul-consultativ-poate-merge-mai-departe.htm

    Reply
    1. Amelia New

      si HM Foreign Office: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14561851-ambasadorul-britanic-martin-harris-nevoie-urgenta-ocuparea-functiilor-parchete-bine-facut-nominalizari.htm

      Reply
  7. Beavix

    Ceea ce nu-mi place mie în toată afacerea asta e faptul că, dintr-o dată, Băsescu și PSD sunt pe aceeași lungime de undă, și tocmai pe cel mai delicat subiect: justiția. E ceva foarte, foarte ciudat aici; din punctul meu de vedere Băsescu a făcut cel mai prost compromis posibil, și poate să-mi zică orișicine că e vorba de interesul țării și alte bla-bla-uri. Tăcerea și acceptarea PSD-ului ascunde de fapt șerpăraia propusă de Ponta:
    http://www.contributors.ro/editorial/de-ce-s-a-razgandit-ponta-–-o-pista-de-interpretare/
    Așa că nu procedurile sunt cheia problemei, ci compromisul pe care Băsescu l-a făcut cu oameni din vechiul sistem.

    Reply
    1. Yeba

      @Beavix, s-a scos articolul: Sorry, but you are looking for something that isn’t here.
      Site Admin
      as
      zice că Băse lucrează cu materialul clientului. Tu ai putea să spui
      care era cel mai bun compromis posibil? Eu nu-mi dau seama câte opţiuni
      avea, de-a găsit-o tocmai pe-asta…

      Reply
    2. Nea

      Beavix Ştii cum e: avem un parc în care peste 70% din posesorii de câini îi lasă să se cace pe alei, care devin mizerabile. Administratorul parcului trebuie să apeleze la o firmă de salubritate (foarte rău famată, dar singura dispusă să facă puţină treabă) şi e acuzat de compromis de către cealaltă firmă (care noaptea deversează vidanje în parc) şi de puriştii indignaţi că firma nu lucrează bine. Nu era mai simplu ca posesorii de câini să ia mizeria în pungă?

      Reply
      1. Beavix

        Nea Da, stiu cum e, putem gasi tot felul de explicatii si exemple prin care putem justifica absolut orice pe lumea asta. Asa fac toti politicienii, de aia suntem unde suntem.

        Reply
  8. Bleen

    Nu reușesc să înțeleg un lucru. Trebuia ca Băsescu să nu renunțe la Morar și să-l pună PG, dar, în același timp, trebuia să fie competiție.

    Reply
  9. Rezon

    Eu nu am o problema cu trocul Basescu – Ponta. E o alianta conjuncturala pentru neutralizarea lui Voiculescu si a lui Antonescu. Daca ar iesi asta, ar fi un rezultat bun. Nu am o problema nici cu primatul jocului politic, fiindca nu cred nici eu in vreo utopie tehnocratica. Dar raman la parerea ca rezultatul acestui troc e suboptim. Optim ar fi fost sa fie evitata scoaterea din joc a lui Morar. Oricum as privi lucrurile, asta mi se pare o mare pierdere pentru partida proeuropeana.

    Reply
    1. Bleen

      Rezon Deci pînă la urmă e vorba de o persoană, nu de principii și proceduri. Nimeni nu vrea să spună că trocul e sub-optim, toată lumea vorbește de încălcarea principiilor și procedurilor. Paradoxal e că cei care vor competiție îl vor în același timp pe Morar PG. Păi ori e competiție, ori nu? Nu au curajul să zică asta, așa că se ascund în spatele unor principii și proceduri inventate peste noapte, cu dedicație. Ori vrem proceduri transparente și competiție, ori îl vrem pe Morar PG.

      Reply
      1. Rezon

        Bleen Rezon Nu stiu ce vor altii, stiu ce voiam eu. Voiam o competitie si o procedura transparenta, la care sa participe cei mai buni, inclusiv Morar. De ce? Pentru ca asta l-ar fi obligat pe ministru sa aleaga dintre cei mai buni si i-ar fi redus plaja de decizie discretionara.
        Evident, nu aveam nicio garantie ca va iesi Morar. Nici nu ascund ca mi-as fi dorit asta. Dar as fi fost multumit ca MJ ar fi fost macar pus in situatia de a justifica public alegerea unuia fara rezultate in defavoarea unuia care a confirmat. Deci, nu e vorba de persoane, nici de proceduri cu dedicatie, ci de un mecanism care punea un fel de presiune asupra celui care ia decizia. Era o sansa in plus pentru o numire decenta, nu o garantie.

        Reply
    2. adina

      Rezon cred ca tot circul asta „uite procurorii nu sunt procurorii” poate servi si la delimitarea lui Daniel Morar, a Monicai Macovei si celor din jurul ei de Basescu. Pana la urma ei sunt vazuti ca oamenii lui Basescu, iar Morar poate folosi desprinderea de Basescu ca o rampa de lansare, construindu-si imaginea procurorului scapat din lesa politicienilor, intangibil, un fel de Fat-Frumos pe cal alb al Justitiei.

      Reply
  10. andrei_p

    Eu vad un pas mai departe. Planul de unificare al dreptei, construit si executat in secret de Antonescu, Blaga si Basescu, in sfarsit incepe sa prinda contur si sa dea rezultate. Cu PNL in PPE prin vehicolul condus de Blaga, cu USL carand povara guvernarii, cu Ponta marcat pe viata (politica) de parteneriatul cu presedintele care a taiat salariile, tot ce mai are Antonescu de facut e sa-si puna ceasul sa sune cateva ore mai devreme din cand in cand.

    Reply
    1. SimonaM

      andrei_p 
      Antonescu, Blaga și Băsescu, plan secret? =)))))))))))))))))))))

      Io cred că-i ceva în apă, altfel nu-mi explic.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *