Citeva observatiuni post-alegeri

  • Aceleași personaje care azi se plîng că Parlamentul e plin de penali, anonimi și amante, că poporul a votat cu ochii închiși, fără să ia în considerare calitatea candidaților, pe tot timpul campaniei ne-au îndemnat să votăm cu ochii închiși, să nu luăm în considerare calitatea candidaților, să votăm orice, penali și amante, numai să fie sub sigla ”noastră”. Votul dat la 9 decembrie a respectat îndemnul celor care azi se plîng de calitatea parlamentarilor, așa că nu înțeleg ce îi deranjează. Nu au vrut ei vot pe neve? Au avut vot pe neve, oamenii și-au făcut datoria și au votat cu ochii închiși. Dacă votanții făceau mofturi la penali, incompatibili, traseiști și amante, erau tratați de elitiști și moftangii iresponsabili. Important e să votezi, orice ai vota, indiferent că e vorba de penali, curviștine sau traseiști. Orice pretenție e moft, idealism prost situat, ba chiar trădare. Vinovați pentru că Parlamentul e plin de ciurucuri sînt cei care le refuză alegătorilor dreptul la evaluare, dreptul la alegere. Trebuie să faci galerie în campanie, trebuie să susții o tabără sau alta, fără să pui întrebări, să critici sau să ai pretenții vizavi de calitatea candidaților, trebuie să îndemni la vot, să votezi pe oricine, indiferent cît de jos ar fi. Orice alt comportament este iresponsabil și trădător. Ei bine, aceștia au ce și-au dorit: un Parlament de jeguri, votate cu ochii închiși. Dacă e să ne luăm după ei, în 2016 vom vota niște maimuțe.
  • Principalul vinovat pentru dezastrul ARD este Băsescu. Din cauza rămînerii lui Băsescu la Cotroceni după încercarea nereușită de demitere și a ieșirilor sale publice din timpul campaniei electorale, votanții useliști s-au enervat și ambalat și au ieșit masiv la vot, să i-o tragă lui Băsescu. Dacă e așa, cum se face că la localele din iunie și parlamentarele din decembrie USL-ul a avut același număr de voturi (4.3 milioane)? Unde este explozia de indignare anti-Băsescu dintre locale și parlamentare și care ar fi urcat la cote amețitoare scorul USL? Electoratul USL s-a mobilizat identic la locale și parlamentare, venit în același număr la vot. Deci nu mobilizarea USL (indiferent de ce ar fi cauzată ea) este vinovată de dezastrul ARD-ului.
  • O altă cauză, decisivă, a catastrofei electorale de la parlamentare a ARD-ului ar fi pierderea a unei mari părți din structurile locale la alegerile din 10 iunie, pentru eșecul de la locale fiind de vină Boc, Băsescu și măsurile de austeritate. Unde s-au totuși voturile pierdute la parlamentare din cauza lipsei structurilor locale care să mobilizeze alegătorii? Cele cîteva sute de orașe și comune în care PDL nu a mai avut primari nu au rămas neconduse. Primarii PDL au fost înlocuiți de primari USL. Avînd în vedere că, potrivit acestei teorii, primarii sînt cei care mobilizează decisiv la vot și aduc voturi, cum se face că USL nu a cîștigat voturi între 10 iunie 2012 și 9 decembrie 2012? Dacă Băsescu și structurile locale ar fi fost factori decisivi ai mobilizării votanților USL, atunci USL ar fi trebuit să aibă 6-7 milioane de voturi la parlamentare. A avut 4.3-4.4 milioane, ca și la locale. Cauza centrală a dezastrului PDL este mobilizarea USL dintre locale și parlamentare, datorată structurilor locale și lui Băsescu, ni se spune. Și cu toate acestea, între locale și parlamentare nu s-a produs nicio mobilizare electorală a USL. La parlamentare a venit același număr de votanți USL ca și la locale.
  • ”Vina dezastrului electoral nu-i aparține lui Vasile Blaga, ni se spune. Dacă PDL mergea separat, nu sub sigla și numele ARD, avea un scor mai bun. Cei care au luat decizia de a merge sub sigla și numele ARD sînt vinovați pentru dezastrul electoral. Lider de necontestat al PDL în momentul în care s-a luat decizia ca partidul să meargă în alianță, sub sigla și numele ARD, era Vasile Blaga. Acesta este un lider puternic, un excelent organizator, un politician cu caracter și curaj, nu un om de paie. Odată cu venirea sa la conducerea PDL, partidul și-a cîștigat independența față de Băsescu și a scăpat de influențe nefaste. Dacă Vasile Blaga era liderul PDL în momentul în care s-a luat decizia să se meargă sub sigla și numele ARD, dacă Vasile Blaga este un lider puternic, autoritar și curajos, dacă Vasile Blaga este un politician independent, care a asigurat ieșirea PDL de sub influența nefastă a lui Băsescu, nu înseamnă că principalul vinovat pentru participarea PDL la alegeri sub alt nume și altă siglă este chiar Vasile Blaga? După Convenția din iunie, Vasile Blaga a devenit lider de necontestat al PDL, cîștigînd alegerile interne cu un scor zdrobitor (dealtfel, nici nu a avut contracandidat) și avînd putere și libertate totală pentru a-și impune echipa de conducere și ideile politice. Între alegerile locale și cele parlamentare gruparea Blaga a avut putere nelimitată în PDL, gruparea Boc fiind eliminată complet de la conducerea partidului. Responsabilitatea tuturor deciziilor luate între iunie și decembrie 2012 aparține lui Vasile Blaga și grupării sale, cei care au deținut puterea totală în PDL în această perioadă. De ce ar fi altcineva vinovat pentru greșelile lui Vasile Blaga, de ce ar trebui să poarte altcineva responsabilitatea deciziilor luate de Vasile Blaga? În condițiile în care, așa cum bine știm și ni se spune de către jurnaliști (mai ales de către cei apropiați de USL), Vasile Blaga este un lider puternic, un adevărat bărbat politic, independent, curajos, stăpîn pe sine, autoritar, care ia decizii curajoase. 
Cam aceleași lucruri le-a spus și Miron Damian (Doc) aici: Ce a pierdut ARD? Și de ce? (în articol și în comentarii).
Facebook Comments

88 Comments Citeva observatiuni post-alegeri

  1. Bleen

    Convenţia Naţională a PDL pentru alegerea unei noi conduceri va avea loc în luna mai 2013, iar până atunci Vasile Blaga rămâne preşedinte al partidului.

    Reply
  2. Bleen

    PDLSingurele demisii: Crisitan Preda și Sever Voinescu.Cezar Preda a renunțat la demisie.în rest, partidul rămîne unit.La anul se vor face analize.

    Reply
    1. Yeba

      Ideea e 1) să nu rămână piatră pe piatră din vreo reformă, realizată şi aia cu atâta chin, şi să nu ne prindă noua criză economică în vreo relaţie ostilă cu vaca bugetului.

      Reply
      1. Canadiana

        Yeba Ma doare capul. Avem asa: PSD1 (Puie Monta), PSD2 (Cacarau), PSD3 (Nea Vasile) si niste PSDminori (Frunda, Domnudan, Felix). Taica Ilici e mandru de toti. Cred ca nici lu’ Putin nu ii e rusine cu asa bartide faloase.

        Reply
        1. Yeba

          Canadiana, aia cu vaca era ideea 2), dar am circuitele descumpănite…Eu de la ăştia nu aşteptam nimic, aveau aşa o voce moale când vorbeau de ce înseamnă scor dezastruos, demisie, responsabilitate…Parca-i puneai să zică repede Popocatepetl . Le era lor a demisie cum îi e câinelui a linge sare, aşa e proverbul. Doar că nu înţeleg de ce tot ne dă Bleen ştiri despre partidul ăsta.

          Reply
        2. Canadiana

          Yeba Canadiana 🙂 ma facusi sa rad, desi chiar mi-au taiat astia cheful. eu si barbatu-meu ne-am asteniat citind stirile. bine ca nu-i mai auzim si vorbind, ne-am duce naibii la balamuc.

          Reply
        1. Rheia

          Gramofonu Mamă, ai văzut ce-a zis Robertuța? Că din moment ce, după schimbarea echipei lui Boc, partidul a scăzut cu 10 procente, înseamnă că acum nu mai trebuie schimbat nimic la PDL. Prin urmare, de vină a fost schimbarea conducerii, nu nu prostia și ticăloșia noilor conducători. Madam, jos basca în fața acestei logici amuțitoare! Ești cea mai blondă!

          Reply
  3. meioza

    Băsescu pare în zugzwang: dacă nu îl pune pe Ponta premier și-o fură de la USL (nu mai zic că or să aibă ăia iar ce să latre, iar poporul va huidui îndelung), dacă îl pune pe Ponta premier o să își piardă susținerea firavă pe care o are de la susținătorii statului de drept (și or să se laude că l-au pus cu botu’ pe labe, iar poporul îl considera păcălici)…
    Există situație de ieșire?

    Reply
    1. ardei

      meioza Nu are cum sa nu-l puna premier pe Ponta la un asemenea scor. Stat de drept inseamna si sa accepti deciziile care nu-ti convin,
      Sincer, Basescu ar trebui sa ia in considerare demisia. Ar iesi din scena cu fruntea sus si nu stiu daca se merita ca el singur sa traga toate ponoasele guvernarii.

      Reply
    2. FlorinS

      meioza Eu cred ca are o iesire, a avut-o tot timpul! Si foarte probabil are legatura cu documentul pe care l-a inmanat astazi, la poza de grup de la Bruxelles, socialistilor europeni. 
      Acum ramane de vazut care va fi intradevar nominalizarea, care va fi si acceptata ( din prima, as estima), si cum o s-o scalde USL in explicatii in care sa justifice de ce accepta sa fie alt premier in afara de Ponta si de ce nu pornesc suspendarea!
      Probabil va fi ceva de genul.. E nebun marinaru, nu respecta rezultatul alegerilor, dar noi, responsabili si cu gandul la stabilitate si la popor, acceptam, mai ales ca pana la urma e premier tot de la noi…

      Reply
  4. Bleen

    sînt convins 100% că la prezidențiale PSD și PNL vor merge separatcă PSD va fi marele partid de stîngași PNL marele partid de dreaptaFrunzăverde a avut dreptates-a dus acolo unde se copnstruiește dreapta reală

    Reply
    1. Glook

      Bleen Nu-i bai, pana in 2014 se decid si cititorii de bloguri daca vor dreapta religioasa sau nereligioasa. Cum va fi prea tarziu sa stie daca sa-si trimita candidatul la biserica au ba, o sa piarda alegerile, dar o sa se poata mandri ca au dus o lupta de idei inaltatoare.

      Reply
  5. Bleen

    Elena Udrea către Vasile Blaga, la dezbaterea finală pentru șefia PDL: Cu ce a greșit partidul ăsta, Vasile, ca să aibă de ales între doi mafioți incompetenți politic?

    Reply
  6. Beavix

    Penibilă la maxim Udrea astăzi la Turcescu. A fost întrebată ce părere are despre Ponta: e un mincinos? e un mincinos ordinar? este incompetent? e un incompetent teribil? Madama s-a eschivat si nu a vrut sa spuna absolut nimic despre Ponta. Ca nu vrea sa-l caracterizeze, ca nu stiu ce… Pana la urma a zis ca Ponta este „superficial si impulsiv”.  Si ca nu e incompetent, ci doar ca „e greu sa fii prim-ministru atunci cand nu ai condus pe nimeni in viata ta.”
    Bai, cu ce dracu i-a vrajit Ponta pe astia?

    Reply
    1. meioza

      Beavix Udrea a supt și de la Năstase (a primit cu dedicație, cînd era la PNL, funcție de apărătoare a Statului pierzînd procesele pe sume enorme). De ce n-ar face-o și de la Ponta?

      Reply
  7. adina

    Iata ca si CCR are observatii post-alegeri, mai exact observatii la legea uninominalului.
    “I. Legea criticată încalcă dispoziţiile constituţionale aleart.1 alin.(3), potrivit cărora „România este stat de drept […]”, aleart. 2 – Suveranitatea şi ale art. 61 – Rolul şi structura(Parlamentului), întrucât consacră o soluţie legislativă contrarăvoinţei poporului exprimate la referendumul naţional din data de 22noiembrie 2009” (par.XII 1)”
    Comunicatul CCR integral: http://www.b1.ro/pictures/documents/563-CCR13decembrie.pdf

    Reply
    1. adina

      Reacţia lui Ponta la explicaţiile CCR: „Ar fi groaznic ca CC să nu ne permită decât o lege cu 300 de aleşi”
      Intr-adevar, restul ar muri de plictiseala, altii de prea mult somn.

      Reply
  8. crisuadi

    Astia au de gand sa faca ceva macar acum ? Au de gand sa se adune si sa zica : hai , in pizda ma-sii , sa facem, dracu’ , partidu ala ? Punem pariu ca astia n-or sa faca nimic , nici de acum in cinci luni . Punem pariu ca astia se apuca de carierele lor de parlamentari si vor lupta de acolo pentru renasterea dreptei ?
    Punem pariu ca noi facem un partid mai repede ca ei ? De ce ? Noi avem interes . Cred ca trebuie sa ne trezim : astia-s politruci , au alte interese . Baietii nu merita efortul nostru . Actualii politicieni nu stiu sa se miste decat in actuala paradigma politica , ei nu stiu decat un singur fel de a face politica , ori , noi , cred ca vrem altceva .

    Reply
    1. crisuadi

      Ne pierdem timpul cu mru-uri si monici , cu nemti si alte figuri triste . Intr-adevar , cred ca trebuie pornit cu platforme de idei , cu proiecte de programe politice , cu viziuni articulate despre societatea pe care o vrem si oamenii vor veni , cei interesati si nu cei sastisiti de vicisitudinile politicii .
      Numai cei care cred cu adevarat in aceste idei si in astfel de societate si in capitalism vor veni . Restul vor spune ca nu va prinde , ca car , ca mar…Vedetele din politica nu vor veni spre aceasta miscare decat invitati . Mi-i si inchipui cu aerul lor de superioritate cu atata experienta in viata politica si in lupta pentru principiile de dreapta . Monica va avea treaba la briucsel , exact in perioada celor cativa ani in care se va inchega miscarea , Mereu tocmai participa la un vot important in parlament si apoi va pleca la Uasington etc , etc . Neamtu ? Neamtu va fi ocupat cu comisia de selectare a tinerilor antreprenori de stat .
      Partidul de dreapta nu va fi facut nici de acum in cinci ani de catre politicieni .
      Dar – ar Domnul sa ma insel !

      Reply
      1. ardei

        crisuadi Monica Macovei se bucura totusi de incredere, nimeni nu poate spune ca a furat sau a facut nu stiu ce aranjamente. Intr-adevar ea ar fi un punct de plecare, cu conditia sa iasa dracu’ odata din PDL.
        Imi aduc aminte in vara la suspendare cum tot PDL-ul tacea milc si doar Monica deschidea gura.

        Reply
  9. Bleen

    ”PDL nu a știut să comunice după măsurile de austeritate și a ajuns în situația de al treilea partid (poate chiar al patrulea, dacă mai are vreo idee mediatică DD) fiindcă nu a înțeles de ce face ceea ce face. Pedeliștii nu numai că nu au crezut în ceea ce fac, dar nici nu au înțeles ceea ce fac. Pedeliștii au fost mai îngroziți de propriile măsuri chiar decît populația, mai mult chiar decît cei care au fost țintă a măsurilor de austeritate. Pentru pedeliști, măsurile de austeritate și reformele economice au fost măsuri impuse, cărora nu le-au înțeles rostul, motivația și mecanismul. Au fost crime pe care au fost obligați să le facă. Din momentul în care le-au luat, li s-au înmuiat genunchii, au intrat în blocaj psihic și s-au ascuns. Dacă fiecare partid are o operă literară care să-l definească, atunci PDL are Crimă și pedeapsă. Măsurile de austeritate au fost toporul din capul celor două babe. Ca-n fimele psihologice americane, pedeliștii nu pot scăpa de imaginea sîngelui de pe pereți și de pe propriile mîini. Pedeliștii sînt sincer convinși că au făcut o crimă. Și sînt sincer și profund îngroziți de ceea ce au făcut. Cum să explici așa ceva? Cum să mai comunici, cînd tu stai blocat în mijlocul camerei, cu genunchii moi, privindu-ți îngrozit mîinile care îți par pline de sînge și repeți mecanic: Oh, Doamne, ce-am făcut? Electoratul e un cîine care simte frica, e un rechin care miroase sîngele. Și se repede la beregată. Cu precizie milimetrică. Nu ratează niciodată. Degeaba azi PDL umblă deghizat pe stradă, cu ochelarii fumurii, cu pălăria înfundată pînă peste nas, cu capul între umeri, în paltonul ARD, strecurîndu-se pe lîngă ziduri. Nu va rezolva nimic. S-a terminat.”
    Blogary, 8 octombrie 2012
    Blaga, Boureanu și alții pedeliști de vază deplîng azi rebrandingul PDL (din lașitate și fiindcă nu sînt capabili să-și asume responsabilități) dar uită să spună că ei au fost primii rușinați de PDL și de guvernarea Boc, că s-au opus măsurilor de reformă luate de guvernul Boc și că au preferat rebrandingul decît să susțină, să argumenteze și să asume măsurile de reformă.

    Reply
    1. Yeba

      Bleen , nu, vacanţă, nu. 
      Fă-te că lucrezi. Spune-ne ce gândeşte Suveranul, Elwis, MiniMe, whatever. Dacă te apuci de 2015, citim acum, nu-nţelegem, care nu-nţelegem, ni’ca şi mai şi uităm până atunci. Plus că în 2015 nu-i nimica prevăzut, anticipatele trebuie să fie mai devreme. Am o problemă cu 2014, când nu s-o mai alege MM la parlamentare.

      Reply
    2. poweraxxel

      Bleen pe langa analiza aia de 2015, poate te gandesti serios la ceva mai mult. Cam multi vad ca stau si scriu „de dreapta”, poate e timpul sa inceapa sa se si nasca ceva …

      Reply
  10. adina

    toate gafele Basescului nu faceau nici cat o ceapa degerata, daca Blaga nu statea in genunchi la Ponta si la Crinut. Basescu l-a pus acolo ? Sau nu i-a mai placut la Basescu si si-a cautat alt stapan. Cam asa sunt cainii, fie ei si buldogi. Milionul ala de alegatori pierdut in timpul domniei lui Blaga pe mosia PDL sunt alegatori de dreapta care o data, ca-n povesti, si-au imaginat o dreapta autentica, romaneasca, pe principiile partidului liberal / conservatori / taranisti din vremurile interbelice. Acei alegatori n-au vrut sa stea la coada in spatele lui Blaga asteptandu-si randul la portia de minciuni si bullshit servita de Viorel si Crin. Asta e toata filosofia, nu mai cautati vinovati in vremea lui Caiafa cand ei sunt chiar in Parlament (unii) si la televizor (deh, cu ceva trebuie sa se ocupe si ei).

    Reply
    1. Canadiana

      adina Cum naiba de ciumpalacii de serviciu nu vad esentialul: Basescu a intarit justitia, a impus respect pentru Romania si s-a tinut cu dintii de statul de drept. Clar?

      Reply
      1. Beavix

        Canadiana adina Ciumpalacii iți vor spune că Băsescu a manipulat justiția în folosul propriu, că nimeni nu-l bagă se seamă în Europa și că statul de drept ăla al lui Băsescu e poliție politică. Au dat la știri în fiecare zi.

        Reply
      2. andrei_p

        Canadiana adina impactul actiunilor lui Basescu asupra devenirii societatii si impactul actiunilor lui asupra alegerilorsunt subiecte diferite.

        Reply
  11. Beavix

    Două chestiuni.
    Prima, legată de mersul la vot. Așa cum am mai spus pe aici, eu am mers la vot din considerațiuni matematice (pentru a limita scorul USL) și pentru a da un semnal potențialilor reformiști de dreapta că mai există clienți și pentru ei, dacă le vine gândul să facă un partid adevărat într-un viitor oarecare. Cât privește calitatea candidaților care au intrat în parlament: ei oricum intrau, ori dacă votam, ori dacă nu. Așa că (1) am fost conștient că penalii vor fi acolo indiferent de votul meu, și (2) mă lasă rece retorica post-alegeri, plină de superioritate, a absenteiștilor: dragilor, cu ne-votul vostru nu ați schimbat absolut nimic, la fel cum nici eu nu am schimbat nimic cu votul meu.
    A doua, legată de vot. Indiferent de calculele care se fac și de comparațile cu localele sau cu referendumul, votul la parlamentare a fost în cea mai mare parte un vot anti-Băsescu. Dacă ARD-ul ar fi avut numai și numai candidați impecabili, lua fix cât a luat, plus eventual câteva procente. Asta nu înseamnă că Blaga și ceilalți nu sunt vinovați de rezultate, dimpotrivă: trebuie să plece urgent. Sau mai bine să stea ei cu PDL-ul lor cu tot și să plece de acolo oamenii de calitate, care pot face o forță nouă de dreapta.

    Reply
    1. Rheia

      Beavix Nu știm cît lua ARD-ul dacă avea măcar jumătate candidați impecabili. Așa cum nu știm nici cît lua USL-ul dacă justiția apuca să-l vîre la zdup și pe Voiculozaurus Rex. Sau dacă 0049 reușea din greșeală să se chiar omoare. Știm doar că nici unul din lucrurile astea nu s-au întîmplat. Și că pe magistrați, în frunte cu cei de la Curtea Constituțională și din CSM, îi așteaptă vremuri de căcat.

      Reply
  12. ardei

    Taierea salariilor a fost una din principalele cauze. La fel si episodul Arafat. Gafe enorme si nefortate, datorate doar orgoliilor si incompetentei. PDL si-a continuat trendul descendent de la locale. Daca prin absurd vor fi anticipate peste doua luni, PDL va continua sa scada.
    Pentru omul de rind Basescu e cel care ia toate deciziile in tara asta. Serios, in momentul de fata Basescu ar trebui sa se gindeasca foarte serios la demisie. La guvernare USL vor face ce doresc in timp ce electoral el va trage ponoasele.

    Reply
    1. Bleen

      ardei Cum explici că deși măsurile de austeriate s-au luat în vara lui 2010 și episodul Atafat a avut loc în ianuarie 2012, PDL a scăzut cu doar 100 de mii de voturi? Iar după ce a fost preluat de Vasile Blaga a pierdut aproape 1 milion de voturi?

      Reply
      1. DanCanada

        Bleen ardei Oamenii au mirosit non-combatul lui Blaga si faptul ca joaca la ambele porti 🙂 Am vazut azi un comment super pe ILD in legatura cu asta: „Basescu a avut ceea ce astia de acum nu au decat separat: idei si coaie. Degeaba au de unele daca nu au si de altele.”

        Reply
        1. valid

          DanCanada Bleen ardei 
          problema este ca nu prea s-au vazut nici de unele. nu credeam sa ajung sa spun ceva pozitiv de DD dar macar in privinta coaielor, le-a avut mai mari decit toata conducerea ARD la un loc. una e sa te duci sa te bati cu cel mai important pesonaj al USL si alta sa te fofilezi prin judete unde sa nu ai concurenta (si culmea sa iesi pe locul doi si in conditiile astea )

          Reply
      2. Florina

        Bleen  Deteriorarea continua a nivelului de trai si linsajul mediatic constant de tip Antena1. Bine, acuma sa nu intelegeti ca il scuz pe Blaga: asta e un comunist pur-singe, fara scrupule, care nu are nici o treaba cu dreapta. Nu spunea el mai prin vara ca „nu sustinem statul minimal”?
         De ce taierea salariile a fost o vina de neiertat? Pai hai sa ne amintim cum era in 2009. De la inceputul anului toti liderii politici se intrec in declaratii optimiste: datorita protectiei divine, Romania este ocolita de criza, nu se reduc pensiile si salariile. In consecinta, nu se taie nici cheltuielile. Germania taie cheltuieli in draci. Guvernantii romani: „haha, ce proasta-i Merkel!”. Si in mai-iunie, brusc Romania se trezeste in incapacitate de plata! A cui sa fie vina? O lume intreaga ia masuri anti-criza, guvernantii romani stau si beau!
        Taierea salariilor a fost rezultatul refuzului PDL de a face reforma. In continuare avem mii de functionari care freaca menta pe la nu stiu ce directii judetene inutile.

        Reply
    2. Louisy

      ardei Nu inteleg de ce taierea (temporara) a salariilor este o vina de neiertat, in timp ce impozitul Pogea, care a inchis sute de mii de firme, nu e o cauza pentru nimic.
      A, reamintesc ca Pogea a fost in guvernul PDL-PSD.

      Reply
      1. Bleen

        Louisy Ăsta e punctajul: Băsescu, măsurile de austeritate și numele de ARD poartă vina dezastrului electoral al PDL, nu Vasile Blaga. Toată suflarea jurnalistică afiliată USL sau finanțată de Blaga a ieșit cu povestea gata învățată.

        Reply
        1. Marcian Lazar

          Bleen Louisy 
          eu cred ca lipsa lui basescu in campanie si lipsa unui lider explica infrangerea. buldogul si alti citiva papagali nici nu exista politic de fapt, si ei uita asta.

          Reply
      2. DrMengele

        Louisy ardei Este o vina (taierea temporara a salariilor..) atita timp cit votantul e retardat si nu vede mai departe decit lungimea intestinului gros. Partial si vina celor care au fost la guvernare si nu au frecat ridichea bizonului vis a vis de radacina raului (vezi angajarile uriase facute la stat in perioada Tariceanu….). Trebuia dimineata, la prinz si seara intoxicat bizonul doar cu ce facura aia rau. Si nu ar fi fost nici o minciuna in fond…

        Reply
    3. andrei_p

      ardei se exagereaza in ambele directii. Blaga, alaturi de MRU si alti lideri ARD, e cauza principala a insuccesului major al ARD. Gafele lui Basescu au jucat si ele un rol pe care il mai pot neglija complet doar orbii voluntari, dar e important sa mentionam ca in timp ce Basrscu incerca totusi sa faca ceea ce trebuie, Blaga se pregatea sa joace perinita cu USL-ul.

      Reply
  13. Bleen

    PDL 2 416 014 (locale 2008), 2 228 860 (parlamentare 2008)PSD 2 337 102 (locale 2008), 2 279 449 (parlamentare 2008)PNL 1 521 191 (locale 2008), 1 279 063 (parlamentare 2008)
    PDL participă la localele din 2008 cu o strcutură locală debilă și ia 2.4 milioane de voturi. Cu o structură puternică, cîștigată în vară, ia doar 2.2 milioane de voturi la parlamentare.
    PSD, marele învins al localelor, partidul care și-a pierdut pentru prima oară în istoria sa, din 1990 încoace, hegemonia la nivel local, ia același scor la parlamentare ca la locale.
    PNL, partid care a cîștigat la alaegerile locale o strcutură puternică, ia totuși cu aproape 300 de mii de voturi mai puțin la parlamnetare.
    USL (PSD+PNL)
    locale 2008: 3.8 milioane voturi
    parlamentare 2008: 3.5 milioane voturi
    locale 2012: 4.4 milioane voturi
    parlamentare 2012: 4.3 milioane voturi
    PDL 
    locale 2008: 2.4 milioane voturi (cu 1.4 milioane mai puțin decît USL)
    parlamentare 2008: 2.3 milioane voturi (cu 1.3 milioane mai puțin decît USL)
    locale 2012: 2.1 milioane voturi (cu 2.3 milioane mai puțin decît USL)
    parlamentare 2012: 1.2 milioane voturi (cu 3.1 milioane mai puțin decît USL)
    Între 2008 și 2012 PDL nu a pierdut votanți, însă USL a cîștigat vreo 600 de mii de votanți.
    Între locale 2012 și parlamentare 2012 USL nu a mai cîștigat votanți, însă PDL a pierdut aproape 900 de mii  de votanți.

    Reply
    1. Dan Dumitrescu

      Bleen Cum ar fi daca introducem in calcul si numarul de tineri ce au obtinut drept de vot in peioada 2008-2012 versus numarul de pensionari ce ne-au parasit in aceeasi perioada…

      Reply
  14. Bleen

    În 2008, făr structuri locale, PDL lua 2.43 milioane de voturi la localele din vară (recordul all time al PD/PDL). La parlamentarele din toamnă, cu cîteva sute de primari în plus și cu structuri teritoriale puternice, PDL lua mai puține voturi.

    Reply
  15. bogdaniulian

    la mine in birou toti cei care au mers la vot au facut-o ca sa ajunga astia la putere si sa-l demita pe basescu. pentru asta au votat (unii) la 7 dimineata. va puteti imagina singuri profilul. asadar, indirect sau nu, basescu e de vina macar pentru o parte din numarul mare de voturi pro-usl.

    Reply
    1. Bleen

      bogdaniulian Asta nu explică votul de la locale (4.3 – 4.4. milioane de alegători). Și nu explică scortul din 2008, cînd USL a luat peste 4 milioane la locale și 3.6 milioane la parlamentare (adică 51%).

      Reply
  16. sindbad

    foarte subtire rationamentul: se bazeaza pe o cifra care a ramas constanta: numarul de alegatori USL de la locale si de la parlamentare. acesta cifra e folosita de doua ori in expunerea de mai sus.
    daca presupun ca USL a pierdut 1 milion de votanti de exemplu (e exagerat) de la locale pana la parlamentare datorita atacarii statului de drept de dupa locale pana dupa suspendare si a expunerii „calitatilor” liderilor de la varf si ca a castigat 1 milion de votanti tocmai prin mobilizarea de noi alegatori prin liderii locali e asa de absurd rationamentul? dupa cum am vazut ca fug alesii de la un partid la altul, in local cred ca alegatorul fuge mai dihai cand vine „valul” intr -un oras mic sau comuna?
    continuand, cei care au votat USL la locale si nu la parlamentare nu s-au mai prezentat la vot (adica nu au votat ARD) iar pe plan local primarii nu s-au mai ocupat deloc de campanie, de frica de repercusiuni dupa alegeri. frica si apatia s-a transmis si la alegatorii ARD care au stat acasa. 
    liderii locali au si alta „istorie” electorala fata de cei centrali. acestia au fost votati mai „direct” la locale decat pot fi  votati liderii de la varf (care nici nu prea au existat ca imagine) 
    in concluzie, impotenta varfurilor ARD s-a combinat cu destramarea bazinelor electorale locale.

    Reply
    1. Bleen

      Marcian Lazar  
      1. Electoratul USL nu a știut nimic de lovitura de stat (despre lovitură s-a discutat doar pe cîteva bloguri și în cancelariile occidentale). Conform sondajelor, electoratul USL a fost de acord cu suspendarea lui Băsescu.
      2. Liderii USL nu au pierdut la încredere (în ciuda titlurilor din Evz) de la locale la parlamentare..
      Ce s-a întîmplat cu cei 1 milion de alegători USL nemulțumiți de lovitura de stat? Nu au mai votat deloc? Care e profilul lor? Sînt din mediul urban, rural? Ce studii au?  Ce venituri? Ce vîrste? De unde se informează? Dacă au spirit civic și refuză lovitura de stat (despre care au aflat unde?) , dacă sînt atît de implicați și au atitudine, dacă sînt informați și reacționează cu vigoare la mișcările politice, ce s-a întîmplat cu ei de la locale pînă acum? 
      Scenariul tău e absurd și se bazează pe mari mase de alegători care sînt mișcați de colo colo: pierd 1 milion de colo, care se duc nu se știe unde, și cîștig un milion de colo.

      Reply
      1. Marcian Lazar

        Bleen Marcian Lazar 
        desigur ca e absurd de vreme ce a am pus 1 milion, am si zis, dar ce am vrut sa spun e ca nici sa crezi ca exista niste broduri groase in jurul „electoratului USL” nu e departe de o aventura. eu cred ca exista un miez foarte dur si o parte mai volatila. nu stiu cat e in cifre, dar nu cred ca de exemplu un anume segment al votantilor PNL a mai venit la parlamentare dupa tot circul din vara toamna si cooptarea lui Gigi.
        dar exista insa un lucru care nu poate fi contracarat decat in timp: subtirica clasa de mijloc uraste diminuarea veniturilor in criza, ori plafonarea lor, ori chiar ne-cresterea lor exponentiala, cum se intampla in 2002-2007. oameni care nu prea au avut niciodata mare lucru, au cumparat multe intr -o frenezie mimetica si au intrat in multe datorii. au luat apartamente pe maxime, nu au vandut terenuri la timp, au cosmaruri cu cifre, cu scenarii, cu „what if”.  pentru acesti oameni, PDL e identificat aproape superstitios cu esecul lor, cu finantele lor uscate in criza.  acest sentiment de „piaza rea” de „duca-se ” e mai puternic decat orice mobilizare si mesaj inteligent. cum acesta este in mod normal un electorat de dreapta (desi la noi totul pare o apa si un pamant, mai ales din inconsecventa liderilor) el va fi cucerit pentru mai multe legislaturi de usl daca ii renaste speranta de castig, iar in cazul in care va fi lovit si mai rau va incepe procesul de mitologizare a victimei Basescu gen „ce tiampiti am fost”.
        problema e ca basescu nu e o victima inca, pentru ca are functie. daca nu se hotara un boicot in vara, eu cred ca eram deja la inceputurile acestei faze de mitologizare care nastea sanse sporite chiar la aceste alegeri.
        chiar Hrebenciuc a zis un mare adevar: e bun basesccu ca sa avem raul in geam.

        Reply
    2. Bleen

      Marcian Lazar Și nu se verifică pe cifre: ARD a avut rezultate catastrofale la parlamentare și în zonele în care a avut rezultate decenta la locale și nu și-a pierdut primarii.
      De exemplu, într-un colegiu rural din Arad PDL a avut în jur  de 50|% la locale și a bătut USL-ul iar acum, la parlamentare, a avut 25%.

      Reply
      1. Marcian Lazar

        Bleen Marcian Lazar votul de la locale are alta consistenta fata de votul de la generale. pe de o parte, omul de langa tine ramane cel de langa tine si stii mai multe despre e si il votezi. pe de alta parte, la votul de la locale, pierderea PDL a fost in premiera. erau sondaje, dar pana nu se verifica infrangerea ea inca nu exista.
        la generale, infrangerea era iminenta, ramasese de vazut amploarea ei. in sensul ca cei din structurile de jos au trecut la USL sau au asteptat inghetati sa treaca valul peste ei. 
        sper ca nu se intelege ca iau apararea liderilor de sus, au fost submediocrii

        Reply
        1. Bleen

          Marcian Lazar  În 2004 ADA a pierdut la diferență mare localele și stătea foarte prost în sondaje la parlamentare, pînă în ziua alegerilor.

          Reply
        2. Marcian Lazar

          Bleen 
          nu e aceeasi situatie. ADA era virgina la parlamentare, nu era PDL+ PNL. o virgina poate suci multe capete. ARD e o constructie de genul „cioara vopsita”

          Reply
      2. ardei

        Bleen Marcian Lazar  Dar oare PDL a dat oamenilor ceva ca sa fie votati? La tara fara o punga de faina si o galeata in prealabil nu te voteaza nimeni.

        Reply
  17. Glook

    Io n-am inteles de ce se tot dau mesaje cu strangerea randurilor in jurul lui Blaga. Ce, urmeaza alegeri?? Sa stranga randurile ca sa ce? Ca sa ramana cu aceleasi idei si metode dezastruase si in opozitie? Sa fie la fel de non combat sau blatisti si in opozitie? Ce logica o fi avand chestia asta??

    Reply
  18. a_muraru

    Un comentariu la punctele 2/3: este posibil, teoretic vorbind, ca diferenta dintre iunie 2012 – decembrie 2012 sa fie data, in cazul votului primit de PDL/ARD, nu numai de abandonul unor votanti, ci si de eterna, la noi, manipulare a votarii. Daca arta fraudarii (semnificative) a fost insusita de USL, ar trebui sa-i consideram pe cei de la PDL cu totul neajutorati, nepriceputi? Asadar, sint mai multe posibile cauze ale diferentei de un milion votanti intre iunie si decembrie 2012. Ar fi interesant sa se alcatuiasca o lista comprehensiva a acestora: daca ne oprim asupra citorva doar, concluziile noastre vor fi chiar premisele.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *