Comunismul hipsteric se intoarce, mereu

“Elysium”: pentru comunistul din tine

“Oamenii era săraci. Ei trăia pe Pămînt. În cocioabe, nu direct pe pămînt. Capitaliştii era bogaţi şi trăia, toţi, pe staţia orbitală Elysium, că pe Pămînt se stricase aerul. Din vina la capitalişti, cu poluarea şi încălzirea globală care le face ei. Pe Elysium, care era ca un inel, de se învîrtea şi făcea gravitaţie, cu atmosferă, cu tot, capitaliştii avea de toate. Piscine, grădini, ditamai vilele. Numa’ gagici mişto la piscină, ţoale de firmă, ceasuri originale, toate calitative, nu fake, toate băuturile, toate mîncările. Înainte să omoare oamenii care încerca să intre clandestin pe Elysium, ei asculta muzică simfonică. După aia ordona să tragă cu rachete în navetele spaţiale cu care venea oamenii, săracii. Şi omora oamenii. Ăia care mai scăpa, îi prindea cu roboţii şi îi trimitea înapoi pe Pămînt, la cocioabele din aerul ăla, stricat.”

“Oamenii voia să vină pe Elysium nu la lux, vile, piscine, gagici, mîncările care era toate acolo şi care ei n-avea, ceasuri calitative, alea. Oamenii venea să scape de boli. Capitaliştii de asta era ei cei mai criminali. Avea, nenorociţii, maşini care vindeca toate bolile, imediat, dar la oameni nu le dădea. Ţinea fabricate, gata, toate maşinile care să vindece toţi oamenii, şi le păstra. De-ai dreacu’, să moară oamenii. De criminali ce era, care sînt ei de capitalişti. La sfîrşit, se vede clar: era toate maşinile acolo, în depozite, dar le ţinea doar pentru ei şi nu le dădea. Nici măcar la copii. Cum a vrut o doamnă, şi un nenorocit n-a lăsat-o să-şi vindece fetiţa, că n-avea cetăţenie pe Elysium.”

Sculaţi, voi oropsiţi, orbital, ai soartei 

“Maşinile era ca un pat care puneai în el omul bolnav. Trecea cu nişte raze peste om, se vedea boala pe un ecran, şi cînd trecea iar cu razele peste om, îl vindeca. Zece secunde, maxim. Automat, de orice boală. Decît maşina singură, fără doctori. Care trebuie să le dai şpagă, sau bani la privat, că unii nu mai stă la stat, de criminali şi nesătui ce e. În loc să muncească cinstit, pe cît le dă statul, care e pentru oameni, nu împotriva la oameni. Capitaliştii era, aproape toţi, albi. Şefu’ la guvernu’ capitalist nu era, dar el, nefiind criminal, Jodie Foster, care era complect criminală, uneltea să-l dea jos, cu cel mai complect criminal capitalist, tot alb şi ăla. Matt Damon, care era om, fusese mare nenorocit, legendă, de la exploatarea capitalistă. Însă renunţase la crima organizată şi muncea la uzină. Capitaliştii avea roboţi foarte deştepţi, cu mîini şi picioare, dar nu îi băga la muncit, ci folosea oameni, doar ca să îi exploateze.”

“Într-o zi, Matt Damon s-a iradiat rău din cauza la exploatarea din uzină. Ca să scape, s-a întors la criminalii organizaţi, care ajungea băieţi buni dacă nu era în capitalism, să-i strice. Criminalii i-a promis bilet la tratament pe Elysium, clandestin, dacă îi ajută să fure, la el în creier, tot ce informaţie avea în creier cel mai complect criminal capitalist, venit pe Pămînt în inspecţie. Matt îl saltă cu băieţii, îi fură tot din creier, dar slugile la Jodie Foster, rasişti din Africa de Sud, îi pune pe fugă. Pe fugă, băieţii îşi dă seama că ăla avea în creier un soft de făcut toţi oamenii de pe Pămînt cetăţeni pe Elysium, ca să se vindece complect gratis de toate bolile. Pînă la urmă, ajung pe Elysium, se bat cu ăia, Matt bagă softul din creier, toţi oamenii sînt cetăţeni, fetiţa se vindecă, Pămîntul primeşte gratis toate paturile automate de vindecat automat toţi oamenii, dacă nu le strică. Matt moare, dar fără jertfe nu este dreptate la oameni.”

Vizionare plăcută

“Elysium” e SF-ul cu Matt Damon pentru comunistul din tine. Un film-parabolă. Elysium este America. Tehno-patul tămăduirii totale este “ObamaCare,” sistemul de asigurări medicale de tip socialist, pentru popor, introdus de Barack. Capitalismul reprezintă capitalismul. Pe care Obama şi colegii din Partidul Democrat vor să-l rezolve, pentru ca America, liderul lumii capitaliste, să nu mai fie rea, ci bună. Deci socialistă, lăsînd capitalismul fără lider. Oamenii de pe Pămînt, care n-au voie în Elysium, sînt puzderia de imigranţi ilegali, mai ales mexicani, pe care obamiştii ar vrea să-i naturalizeze automat, cum sar graniţa, cu “ObamaCare” gratis, învăţămînt moca, alocaţii cu toptanul, pentru voturile cu care Partidul Democrat să poată extirpa capitalismul. Dînd exemplul “corect”, pentru toată lumea încă liberă. Stilul folosit în redarea intrigii filmului descrie nivelul de sofisticare al comunistului pe care de-alde Obama trebuie să-l găsească în tine, pentru succes planetar. Da, inclusiv în ţara ta.

“Elysium” e un film de la Hollywood (prost, filmologistoidistic vorbind, dar ce ştiu eu) pe care megastarul Matt Damon n-avea cum să-l refuze. Comunismul hipsteric alege bine, Matt era ideal. Mămica lui, profesor universitar, fostă soţie de broker, e comunistă. A fost hipsteriţă încă din anii ’60. Hipioată. Se enervează că Matt e o rotiţă în angrenajul capitalist. Că apare pe coperţi de reviste cu reclame care fac oamenii să cumpere lucruri de care n-au nevoie. Normal. Cu un plan ştiinţific, obligatoriu, s-ar produce doar ce-i trebuie poporului, eliminîndu-se risipa şi dezumanizarea prin consumerism. Lenin, Stalin, Mao ar aproba. Sigur, copiii nu pot fi judecaţi pentru păcatele părinţilor. Pot fi judecaţi pentru păcatele lor. Comise repetînd şi păcatele părinţilor, considerate virtuţi. Aşchia nu sare departe de gard, gen. Hollywoodul s-a gîndit că sigur ţi-ar plăcea un SF comunist, cu Matt Damon. Doar comunismul e viitorul luminos, cum zicea şi marele autor de science-fiction N. Ceauşescu. Treaba lor. Dacă în tine există sau nu un comunist, o comunistă, e strict treaba ta. Ţine de inteligenţă, bun-simţ, luciditate, lipsă de ignoranţă. Bref, ţine de nehipsterism.

Text preluat de pe Kamikaze

Abonamente Kamikaze

Facebook Comments

3 Comments Comunismul hipsteric se intoarce, mereu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *