Cum am cistigat 2 milioane de romani

Am ajuns doar 19 milioane. Ne-am depopulat. Ne-au plecat 2 milioane. Ne fug creierele. Au plecat cei inteligenţi, cei curajoşi, cei muncitori. E ca şi cum am fi trecut printr-un război în care ne-am pierdut 2 milioane de fraţi. Şi surori. Of of the horror the horror.

Se presupune că atunci cînd cei 2 sau 3 milioane erau aci, în ţară, noi eram mai inteligenţi, mai curajoşi, mai muncitori, mai bogaţi. Ţara era prosperă. În 1984, 1992, 1998 şi 2003 România era pe culmile civilizaţiei. Încă nu ne fugiseră creierele şi braţele de muncă. Satele moldovene erau mici frankfurturi iar plaiul românesc era silicon valley deal valley.

E o mare pierdere plecarea celor 2-3 milioane de români? Pentru ei, în niciun caz. Pentru ţară? Nici atît. Dacă ar fi rămas aici ar fi umflat rîndurile şomerilor sau şi-ar fi continuat pre-feudalismul de subzistenţă de pe dealurile Moldovei sau de pe la porţile Maramureşului.

Odată ajunşi pe meleaguri castiliene sau toscane, oamenii ăştia au trimis în ţară, în vremurile bune, cîte 7 miliarde de euro pe an, cît să se umfle Tăriceanu în pene (ăştia de la PNL toţi au pene, d-aia i-au şi luat pesediştii în „alianţă”). La un PIB de 120 de miliarde 7 miliarde înseamnă 5.8%. Şi 70% din bugetul de pensii, d. Vsg (10 miliarde de euro, după Vosganian). Dacă n-ar fi fost prin Spania, Italia, Franţa, Germania sau Regatul Unit nu aveau cum să trimită banii ăştia în ţară. România a fost, în ultimii 5 ani, unul dintre cei mai importanţi exportatori de forţă de muncă din Europa. De mînă şi de creier de lucru. Dacă n-au venit investitorii capitalismului la noi, ne-am dus noi după ei.

Ce le-a lipsit celor 2-3 milioane de români aici în România? Le-a lipsit capitalismul, le-au lipsit capitaliştii. Dacă am fi reuşit să avem şi noi un sistem capitalist, dacă am fi reuşit să avem şi noi capitaliştii noştri, adică oameni care să inventeze şi să pună pe picioare afaceri şi care să fie lăsaţi să facă asta, „căpşunarii” n-ar mai fi fost nevoiţi să ia drumul pribegiei, vorba poetului. Or fi fost ei muncitori, harnici, devotaţi şi inteligenţi dar fără capitalistul rău, cu mentalitate şi comportament pe măsură, rele şi capitaliste, degrabă alergătoriu după profit, n-avea cine să-i pună la muncă. Şi să-i plătească pentru asta. Cum în România nu erau capitalişti dispuşi să umilească clasa muncitoare, clasa muncitoare, dornică să fie umilită pe bani, a fugit să-şi caute norocul, banii şi capitaliştii răi în Spania, Italia, Germania sau Regatul Unit. I-a găsit.

Or fi capitaliştii răi şi profitori, dar fără ei milioane de oameni nu au ce face, nu au unde-şi dovedi hărnicia şi inteligenţa. Fără capitalism, braţele cele mai vînjoase se atrofiază stînd întinse în aşteptarea ajutorului social iar creierul cel mai genial şi mai scormonitor se tîmpeşte în simpozioane onanice şi se îneacă în alcool în bodegi revoluţionare.

România a avut numai de cîştigat de pe urma plecării celor 2-3 milioane de români. Pe de o parte, cei plecaţi au învăţat capitalismul, au învăţat să muncească şi au trimis miliarde de euro acasă, pe de altă parte au învăţat civilizaţia occidentală şi au trimis cîteva sute de mii de voturi acasă, suficient cît să ne scape de personaje ca Geoană, Antonescu, Năstase, Felix sau Iliescu. Dacă ar fi rămas în ţară s-ar fi zbătut între ajutorul de şomaj, venitul minim garantat şi agricultura de subzistenţă. Şi ar fi votat PSD-ul, pe Iliescu şi amicii.

Dacă m-aş pricepe cît de cît la chimie aş face o analogie cu o substanţă inertă într-o anumită combinaţie şi explozivă în cu totul altă combinaţie. Dar n-am nici cea mai vagă idee cu ce se mănîncă chimia. Aşa că înţelegeţi voi cam ce vreau să zic. Cele 2-3 milioane aveau nevoie de civilizaţia occidentală şi de capitalism ca să-şi capete (nu recapete) demnitatea.

Să nu uităm că săracii, amărîţii şi persecutaţii Europei au creat cel mai mare imperiu al lumii, Statele Unite ale Americii.

UPDATE. Şi apropo de înjurăturile pe care românii din afară le-au luat de la USL şi de la fanii săi („Voi nu aveţi dreptul să votaţi, fiindcă voi nu staţi în ţară bla bla”):

  1. „Căpşunarii” au rude în ţară, dincolo de faptul că sînt cetăţeni români, cu toate drepturile care decurg din asta, dincolo de faptul că, poate la un moment dat, vor să se întoarcă în ţară, şi vor să se întoarcă într-o ţară care nu aparţine unor personaje ca Năstase sau Felix. E normal să-i intereseze ce se întîmplă cu rudele lor.
  2. „Căpşunarii” au trimis în ţară miliarde de euro în fiecare an, au contribuit cu peste 5%, în fiecare an, la PIB-ul României. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre o foarte mare parte din votanţii USL-ului, cei care se bat în piept că-i ţara lor.
Facebook Comments

44 Comments Cum am cistigat 2 milioane de romani

  1. Pingback: IMHO | Blogary

  2. Ștefan A.

    Mister BLEEN

    Masa aia de emigranti se va intoarce in tara doar in vizita la rude sau ca turisti cu alta cetatenie . Fiind satui de o tara care vrea banii lor dar se incrinceneaza sa le refuze votul prin corespondenta sau internet . Fiind eu unu care a emigrat in 1990 si cu toata familia , vedem prea putine lucruri evoluate in pozitiv in anii democratiei "originale" . In 22 de ani a fost cam batut pasul pe loc . Destul sa vad ca nu exista nici macar o autostrada care sa uneasca un punct de frontiera cu un oras mai mare a tarii . Ca comparatie , dupa 22 de ani de la terminarea razboiului mondial italienii aveau deja autostrada soarelui . Lunga 761 kilometri , lega nordul cu sudul . Construita cu tehnica de atunci si fara marete firme straine . Tot autohton .

    PS . Romanii vor emigra in continuare . Poate mai putini dar in mod sigur mai specializati, mai instruiti . Asta va fi o alta "victorie" a sistemului FSN si a tuturor partidelor cu aceiasi radacina comuna . Ma intreb cine va platii pensile acestor politicieni de azi peste 20 de ani cind la vreo 14-15 milioane de locuitori masa va fi majoritar compusa din batrini. Ce vor mai avea de vindut din tara asta minunata pentru a gasii banii necesari pensilor marete ca imprumuturi nu le va mai acorda nimeni pentru pensi si salarii .

    Reply
  3. Nemo

    in Vrancea, Oprisan i-a fortat pe aia sa voteze "sa aduca el 120 de masini de dezapezire", nu stiu de unde. asta era miza cu "starea de urgenta", bani garla, distribui io la cine vreu io…punct ochit, punct lovit.

    prefectii de VN si de BZ sunt depasiti pur si simplu de situatie(tampiti) si vorba bancului ala cu Itzic si elephantu': "mah, tu cu atitudinea asta n-o sa vinzi elefantul!".

    Reply
  4. Bleen

    Da' mai dă-i în mă-sa, să se mobilizeze şi singuri, că-s majori. Acuma trebuie să vină preşedintele, prim ministrul, guvernul, prefecţii, parlamentul şi consiliul judeţean să mobilizeze fiecare tîmpit care preferă să crape sub zăpadă decît să pună mîna pe lopată. Ministrul de interne a spus-o cel mai bine: guvernul nu deszăpezeşte, guvernul intervine în situaţiile de urgenţă şi nu-şi permite să lase cazurile de urgenţă ca să facă treaba pe care n-o fac autorităţile locale şi poporenii. Că doar nu se dă zăpada cu elicopterul. Se poate da şi cu lopata. Nu e nevoie de particula lui Dumnezeu sau laserul de la Măgurele. Dacă ăîa de la ţară nici cu lopata nu ştiu, atunci cu ce dracu' ştiu? Sînt toţi aitişti?

    Reply
  5. Glook

    @Nemo: ai dreptate.

    Io nu's de ce nu i-a dat unu baiat de la comunicare una dupa cap la prefectul ala. Ungureanu a zis bine ce-a zis, a intors fraza cu eleganta. Prefectul a dat si el cu batu-n balta. Problema nu e drumul la crasma, problema e ca altceva nu-i mobilizeaza pe oamenii satului. Inafara de prim-ministru nu se mai gasesc oameni prin Romania noastra sa stie sa se exprime mobilizator si asertiv nu asa, cu etichete aruncate aiurea??

    Reply
  6. Glook

    Ce-aveti draga cu crasmele, ala e blogul satului, de acolo emite radio sant, etc. Acolo e zona lor de socializare. Si parca tot pe aici va plangeati ca romanii nu se asociaza, nu se fac societate civila.

    Io daca as putea as face in asa fel incat la crasma sa intre si femeile si copii, nu numa barbatii. Si dupa cei 20 de ani ai lui Brucan as observa transfaormarile.

    De fapt problemele in satul romanesc au inceput cand s-a pierdut obisnuita clacilor.

    Reply
  7. Yeba

    @nedo, 1) din textul:

    Știți unde s-au desfăcut primele căi de acces? Dar nu cu lopata. Prin mers. La cârciumi. I-am arătat și premierului din mașină, la Săgeata. Primele locații unde s-a intrat au fost cârciumile. Pe stânga erau porțile blocate de 50 de centimetri de zăpadă, fântâna era acoperită de un metru de zăpadă, iar dincoace totul era deblocat la cârciumă."

    eu deduc ca nici n-a mai fost cazul sa deszapezească proprietarul.

    2) totul e să motivezi oamenii să iasă la lopată – cu amenzi, muncă în folosul comunității, diverse beneficii, etc. 😆

    „Ce-ai cu noi, mă?/Pentru ce să dăm cu var?”

    Dar să mănânce sunt motivați?

    Reply
  8. Dragos

    "Ceea ce nu ţi se spune însă dar ţi-o spun eu, e că statul nu produce nimic, în concluzie, nu-ţi dă nimic de la el ci de la ceilalţi semeni de-ai tăi de la care statul ia ca să-ţi dea ţie. Eşti surprins? Ştiai că există oameni de la care statul doar ia şi nu le dă niciodată nimic înapoi pentru că exişti tu, eternul asistat, eternul milog, revoltatul cu gura mare?

    Nu ştiai pentru că nu voiai să ştii şi pentru că la televizor nu ţi se spune decît că tu, amărîtule, leneşule, nesimţitule, trăieşti în dictatura care-ţi ameninţă visul romanesc: acela de a trăi de pe-o zi pe alta din ce capeţi de la alţii"

    http://hydepark.ro/articol/articol/un-neam-in-hib

    Reply
  9. nedormitul

    alcoolismul rural este o tendință normală. cred că oricare din noi, dacă ar trăi într-un sat din buzău, poate chiar pleșcoi, ar avea șanse uriașe de a deveni alcoolic și nu și-ar curăța zăpada din fața casei.

    totul e să motivezi oamenii să iasă la lopată – cu amenzi, muncă în folosul comunității, diverse beneficii, etc.

    recunosc că este destul de complicat să schimbi mentalitățile oamenilor prin niște simple măsuri administrative scoase din pălărie. de fapt, pe ei nu-i interesează și trebuie să cunoști mai întîi foarte bine mentalitatea asta, de ce nu îi înteresează.

    Reply
  10. nedormitul

    yeba

    întîmplarea face că am o prietenă, să zicem cîrciumăreasă, care a avut o problemă, se spărsese o țeavă. ei, prietena asta a mea s-a făcut luntre și punte să cumpere niște bidoane cu apă, să meargă cît de cît, pînă se repară avaria. pentru că ea are de plătit niște facturi, o chirie, niște salarii.

    țin să felicit cîrciumarii. am spus-o și o mai spun – dacă dispensarul din sat ar fi privat, pun pariu că și drumul spre dispensar ar fi desfundat.

    Reply
  11. Selvyn

    @ Bleen din nou

    Si Bercea, despre care nu aveam o parere prea buna : Guvernul nu deszapezeste (satele, era de inteles…) SUPER!

    ce ma oftica, totusi, este ca i-au dat stare de alerta lui Oprisan, chiar si cu timing, sa te tii achizitii si rechizitii pe bani adevarati, pentru (si de la ) PSD Vrancea, fara numar, fara numar….

    Reply
  12. Bleen

    Oana Olariu via Oprea Adriana:

    Fu un reporter ieri la Glodeanu Silistea. De la ziar. Subtire imbracat, cu medicamentele pentru inima uitate acasa, merse el fo doi kilometri prin nameti, sa ia pulsul sinistratilor. Seara, cand se intoarse in Bucuresti, ma suna. "Ma, ce vazui io acolo nu prea seamana cu ce arata ashtia la televizor". Adica? "Pai, sunt case ingropate in zapada, sunt locuri unde atingi cu mina varful de la cumpana fantanii, insa astea sunt la margine, langa camp. Spre centrul satului, zapada e ca in Bucuresti". Pai, scrie ce-ai vazut! "Ma cam codesc, ca nu ma cred ashtia, dupa cate vazura la televizor". Soarta! "Si baiatul ala, Ungureanu, cam avu dreptate cand le zise de la obraz ce le zise. Aia prin centru erau la derdelus sau stateau si sa uitau la altii cum dau la lopata". Pai, scrie si asta! "Cum sa scriu, fata? Tu nu vezi ce-i la televizor?!".

    Reply
  13. Yeba

    Pt necunoscători: la A3 s-au desfășurat forțele de artilerie guristă cerand ca Igaș să fie anchetat/schimbat/eliminat fiindcă agită aiurea populația amenințându-ne cu o iarnă grea ca in 54.

    Reply
  14. andrei p

    Cum sa fie bine ca au plecat 2 milioane? Cum sa ne incante ca de o Alina Mungiu se bucura Germania, si Comitetele Europene, si Harvard, iar noi nici nu intelegem pierderea? Ce explozie!? Femeia e cat se poate de intreaga. Sa ne fereasca Dumnezeu!

    Reply
  15. Yeba

    off topic: domnul Duță din Lehliu a stricat regia A3.

    80 de ani, a dat la lopata in jurul casei si „a desfacut fantana”.

    Sabina Iosub: ”Ati mai vazut vreodata asa ceva?”

    dl Duță: ”Da, in 54, dar de atunci nu.”

    Reply
  16. noname

    Excelenta sitagma "tigani uslamisti"! Merita o mediatizare de zile mari!

    Cat despre recensamant, iata o proba: mie nu mi-a batut nimeni la usa! In acest mod se respecta procedurile traditional romanesti pe care le-am aplicat si noi ca tineri utecisti in 1985 reusind sa raportam incheierea recensamantului in timp record pe baza listelor de la intretinere!

    Reply
  17. Bleen

    off topic (sau nu)

    Revista Kamikaze:

    Ce mesaj auzi dacă încerci să-l suni pe Dinu Patriciu pe numărul său de mobil? ”Abonatul vă datorează bani sau nu se află în aria de acoperire”.

    Reply
  18. Dragos

    "Cei care traiesc intr-un loc decid “ce si cum” pentru acel loc"

    da, dar am un interes major ca si bojdeuca&acareturile lu' mamaie de la tara sa nu incapa pe mana tiganilor uslamisti (Năstase-FelixAntonescu)

    a.i. sa am unde sa-mi scriu, la batranete, memoriile. vezi Ion Creanga cu "Dragu-mi era satul nostru cu Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul, în care se oglindește cu mâhnire Cetatea Neamțului de atâtea veacuri!".

    (mai usor de inteles: de ce n-as putea sa-mi aleg administratorul de bloc prin corespondenta/e-mail/SMS daca in ziua alegerilor eu sunt plecat la o curva de peste mari si tari ?)

    Reply
  19. Bleen

    @noname

    Da, dar trebuie să-i declare cineva. Nu sîntem 19 milioane de la sporul negativ (populaţia nu a scăzut aşa repede). Avem vreo 2-3 milioane în afară. Unii dintre ei nu mai au domiciliul aici. Iar pe majoritatea nu-i declară nimeni, deşi ar trebui să-i declare. Dealtfel, INS-ul a recunoscut că această cifră, 19 599 000, cuprinde doar o parte din persoanele plecate în afară.

    Reply
  20. noname

    Cred ca se pleaca de la o premisa gresita. Scaderea populatiei este datorata sporului negativ al natalitatii si nu exodului spre alte zari la faiantarilor si legumicultorilor!

    Iata ce spune Site-ul "Recensamant 2011:

    "Se vor înregistra:

    -toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară (indiferent dacă la momentul recensământului se află în ţară sau în străinătate),

    -persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul (reşedinţa permanentă) în România sau o reşedinţă temporară (indiferent de motivul stabilirii: refugiaţi, solicitanţi de azil, solicitanţi de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri sau în interes personal). "

    Reply
  21. Bleen

    @Tim

    Dacă locul securiştilor şi corupţilor e în cer (la corupţi n-aş merge chiar aşa departe, la Iliescu şi la securişti, da) atunci aşa să fie!

    Reply
  22. Bleen

    La alegerile naţionale, cetăţenii din Văscăuţii-din-Vale decid şi pentru cetăţenii din Văscăuţii-din-Deal. Căci suveranitatea poporului nu e divizibilă, nici măcar pe teritoriu. Ceea ce se întîmplă cu România afectează toţi cetăţenii români, indiferent unde s-ar afla aceştia la un moment dat.

    Reply
  23. Hongse

    Cît despre comparaţia Băsescu-Udrea-MRU/Năstase-Felix-Antonescu, diferenţa e de la pamant la cer.

    Mare dreptate ai aici.

    Reply
  24. Tim

    @Bleen

    Cei care traiesc intr-un loc decid "ce si cum" pentru acel loc. Nu decid pentru ei cei care traiesc in alta parte. De aceea, cetatenii din Vascauti-din-Deal nu participa la scrutinul electoral pentru alegerea primarului din Vascautii-din-Vale.

    "Cît despre comparaţia Băsescu-Udrea-MRU/Năstase-Felix-Antonescu, diferenţa e de la cer la pămînt."

    Da, daca – citez vlastarul prezidential – "editezi fraza" modificata astfel: "Cît despre comparaţia Băsescu-Udrea-MRU/Năstase-Felix-Antonescu, diferenţa e de la pamant la cer.

    Reply
  25. Hongse

    "iliescu-apare, soarele răsare"

    "nu vrem bani nu vrem valută, vrem ca Roman să ne vorbească"

    "nu ne vindem ţara"

    "noi muncim nu gândim" (version 1990)

    "noi nu gândim" (updated and unpgraded version 2012)

    Reply
  26. Bleen

    @Tim

    A, deci pînă se întorc, e bine ca ţara să aparţină unor personaje ca Năstase şi Felix? Cît despre comparaţia Băsescu-Udrea-MRU/Năstase-Felix-Antonescu, diferenţa e de la cer la pămînt.

    Reply
  27. Tim

    "Capsunarii […] vor să se întoarcă într-o ţară care nu aparţine unor personaje ca Năstase sau Felix"

    Pana la "vor sa se intoarca" e cale lunga. Poate ca se vor intoarce candva. Deocamdata, insa, cei care traiesc (!) in tara au prioritate atunci cand pretind (pe buna dreptate) ca vor sa traiasca intr-o tara care nu apartine unor personaje ca Basescu sau Udrea-Cocos.

    Atunci cand "diasporicii" vor fi fiind deja intorsi in tara, vor avea acelasi ordin de prioritate.

    Reply
  28. Hongse

    Doojdoi de ani mai târziu şi sintagma "n-a mâncat salam de soia" se pare că încă mai e de actualitate. Brucan ('cel puţin 20 de ani până învăţăm ce şi cum') era de fapt un optimist.

    Reply
  29. oglinda-oglinjoara

    atât că cele 2-3 milioane de români (şi urmaşii lor) se vor dizolva în popoarele gazdă

    adică, naţiunea română (compactă) se subţiază

    (dar, vorba aia, oricum "in the end there can be only one. one colour of the skin, I mean 🙂 )

    Reply
  30. Nea

    Ce, numai premianta să zică?

    Apa, apa de ploaie explodează violent dacă ţi se blochează supapa de la oala cu presiune. Şi în contact cu fierul, dar aia o ţin pentru mine, am eu un plan.

    Reply
  31. Yeba

    O substanță foarte a propos este azotatul de amoniu (NH4NO3), îngrășământ agricol inocent și totodata material exploziv, Dacă Există Amorsă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *