De ce s-a opus Vasile Blaga candidaturilor Monicai Macovei, lui Cristian Preda si Teodor Stolojan?

Monica Macovei a vrut să candideze împotriva lui Dan Voiculescu. Cristian Preda a vrut să candideze împotriva lui Crin Antonescu. Teodor Stolojan a vrut să candideze împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Aceasta a fost propunerea pe care Monica Macovei, Cristian Preda și Teodor Stolojan au făcut-o președintelui PDL, Vasile Blaga, și președinteluie PDL București, Adriean Videanu. (SURSA)

Blaga a considerat că aceste candidaturi ar dăuna imaginii PDL, accentuînd prejudiciul provocat de fuga liderilor PDL din colegiile bucureștene. Să înțelegem că Vasile Blaga nu a acceptat ca Monica Macovei, Cristian Preda și Teodor Stolojan să candideze împotriva lui Dan Voiculescu, Crin Antonescu și Călin Popescu Tăriceanu fiindcă aceste candidaturi ar fi adus prejudicii de imagine PDL. În același timp, Vasile Blaga este de acord că fuga liderilor PDL în provincie aduce prejudicii PDL dar nu ia nicio măsură. Așa cum s-a opus candidaturilor Monicăi Macovei, Cristian Preda și Teodor Stolojan foarte bine putea să-i oprească și pe liderii PDL care au fugit din colegiile bucureștene. Nu a făcut-o. În acest caz, Vasile Blaga, deși admite că atît cele trei candidaturi cît și fuga liderilor PDL din colegiile bucureștene dăunează imaginii PDL, folosește dubla măsură și se opune candidaturilor celor trei europarlamentari dar nu se opune și plecării liderilor PDL din București în colegii din provincie. Cu atît mai mult cu cît, în al doilea caz, era vorba chiar de sine însuși. Vasile Blaga recunoaște că fuga sa din București face rău partidului, însă nu renunță la ea. E asemeni unui ofițer care fuge din fața inamicului și își părăsește soldații în toiul luptei, dar care, atunci cînd alții vor să lupte, se opune, de teamă că aceștia îi vor știrbi autoritatea și vor prelua conducerea.

Am aflat astfel un lucru extrem de important: Vasile Blaga credea că fuga liderilor PDL din București dăunează imaginii PDL și nu a făcut absolut nimic. Mai ales că putea să facă, avînd în vedere că singurul lider al PDL care  a fugit din colegiul bucureștean se numea….Vasile Blaga. Niciun alt lider PDL, prim vicepreședinte sau vicepreședinte, care a candidat în 2008 la București nu a ales de data aceasta provincia. Singurul care a  făcut asta este Vasile Blaga. Într-adevăr, a mai plecat din București să candideze în provincie un pedelist cu vizibilitatea, și anume Elena Udrea, însă acesta nu avea nicio funcție în partid, fiind simplu membru. Vasile Blaga era, ca și acum dealtfel, președintele partidului, cel mai important lider PDL, cel care, prin exemplu său personal, ar fi trebuit să mobilizeze militanții PDL la luptă. Ce pretenții să ai de la simplii membri, cînd însuși marele lider, Blaga cel puternic și forțos și autoritar, fuge din București de frica useliștilor, cu coada între picioare. Și totuși, trei pedeliști importanți, chiar dacă doar unul dintre ei este lider al partidului, decid să vină în București și să lupte împotriva a trei dintre cei mai importanți lideri ai USL, Dan Voiculescu, Crin Antonescu și Călin Popescu Tăriceanu.

Nu am înțeles în ce fel candidaturile celor trei europarlamentari, Monica Macovei, Cristian Preda și Teodor Stolojan, împotriva a trei dintre cei mai importanți lideri USL, Dan Voiculescu,  Crin Antonescu și Teodor Stolojan, ar fi adus prejudicii de imagine PDL-ului. Lui Vasile Blaga sigur i-ar fi adus prejudicii de imagine, căci militanții PDL ar fi avut posibilitatea să facă comparație între curajul celor trei și lașitatea lui Vasile Blaga.

Există două explicații pentru opoziția lui Blaga la candidaturile celor trei europarlamentari, două explicații care nu se exclud.

  1. Vasile Blaga nu a vrut ca cineva din PDL (sau ARD) să-i facă concurență. Nu a vrut ca nimeni altcineva să cîștige notorietate și încrederea membrilor PDL. De aceea s-a opus ca ARD să vină cu numele unui prezidențiabil și prim ministeriabil (Vasile Blaga ar fi trecut astfel în planul doi, prezidențiabilul și prim ministeriabilul devenind vedetele campaniei electorale). De aceea s-a opus și candidaturilor celor trei. Gîndiți-vă, Vasile Blaga, liderul PDL, fuge din București în provincie (este pedelistul cu cea mai înaltă funcție care face asta – de fapt, este singurul pedelist cu funcție care-și pune coada între picioare și fuge din fața inamicului), iar Monica Macovei, Cristian Preda și Teodor Stolojan, decid să vină ei în București și să dea piept cu dușmanul, și nu cu oricine, ci cu Dan Voiculescu, liderul de necontestat al USL, cu Crin Antonescu,  liderul de necontestat al PNL și cu Călin Popescu Tăriceanu, liderul care a inițiat alianța PSD-PNL, încă din 2006. Cum iese Blaga din scenariul acesta? Un laș, prin comparație cu cei trei europarlamentari. Cele trei dueluri, Monica Macovei-Dan Voiculescu, Cristian Preda-Crin Antonescu și Teodor Stolojan-Călin Popescu Tăriceanu, devin duelurile vedetă ale campaniei electorale și alegerilor și îi consacră pe cei trei lideri ai PDL. Aceasta, în timp ce Vasile Blaga se bate în Sânnicolaul Mare și Deta cu Matei Suciu. Unul dintre cei mai temuți lideri USL, Matei Suciu. Lui Blaga îi e frică să lupte, dar nici nu vrea ca alții să lupte în locul lui și astfel să-i scoată în evidență lașitatea și să-l facă de rîs. În această campanie electorală PDL a fost obligat să meargă pe burtă, căci orice ieșire în evidență a oricărui pedelist sau ardist ar fi amenințat poziția de putere a lui Vasile Blaga. El nefiind capabil să lupte, să vorbească articulat, să mobilizeze, să inspire, să atace, să conducă, a preferat să țină toată Dreapta pe burtă, cu surdina pusă. ARD a fost asemeni unei echipe de ciclism în care liderul e și cel mai încet (de fapt, abia știe să meargă pe bicicletă), și care, pentru a nu-și pierde poziția de lider, preferă să-i țină pe toți în spatele său, să nu permită nimănui din echipa sa să-l depășească și să impună ritmul. Astfel, echipa ajunge ultima, dar Blaga e primul din echipă în continuare. Dealtfel, împotriva lui Dan Voiculescu, Crin Antonescu și Călin Popescu Tăriceanu, PDL nu a aruncat în luptă pedeliști, care l-ar putea astfel rușina pe Blaga, ci candidați FC (Iulian Crăciun), PNȚcd (Sandra Pralong – între timp Crin a fugit și el din București) și NR (Augustin Ofițeru).
  2. A fost blat. Privind scorul acum, sîntem tentați să credem că nu era nevoie de blat. Însă, să nu uităm că înainte de campania electorală, înainte să fie finalizate listele cu candidați, liderii USL nu erau siguri că iau peste 50% și de aceea au negociat dinainte de alegeri cu UDMR-ul. Atunci, înainte de campania electorală, înainte de stabilirea perechilor care aveau să se lupte în colegii, blatul era o opțiune. Monica Macovei s-a oferit să lupte împotriva lui Dan Voiculescu. PDL preferat să cedeze colegiul, candidat fiind Iulian Crăciun. Cristian Preda s-a oferit să lupte împotriva lui Crin Antonescu. PDL a preferat să cedeze colegiul, candidat fiind Sandra Pralong (între timp, însă, Crin Antonescu a fugit în Teleorman – cînd a apărut zvonul că împotriva lui Crin ar putea candida Cataramă, un fost penelist și rival cu bani al lui Crin, Vasile Blaga a reacționat prompt, așa cum nu-i stă în caracter, și deși listele de candidați nu erau finale, a anunțat că în colegiul lui Crin va candidat Sandra Pralong). Teodor Stolojan s-a oferit să candideze împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. PDL a preferat să cedeze colegiul, candidat fiind Augustin Ofițeru. Nu numai că împotriva celor trei importanți lideri USL, nu au candidat lideri PDL, nu a candidat nimeni din PDL, cele trei colegii fiind cedate celor de la FC, PNȚcd și NR. Astfel,Vasile Blaga a avut grijă ca niciun lider USL să nu fie deranjat de vreun pedelist.

Prima explicație este cea valabilă, fără a o exclude pe cea de-a doua. Sînt convins că Vasile Blaga nu a fost interesat atît de scorul Dreptei în aceste alegeri cît de a-și păstra funcția în PDL și puterea de negociere. Cred în același timp că nici nu a vrut să deranjeze prea mult eventualii parteneri politici din PSD sau PNL. Vasile Blaga, sînt convins, vrea un PD ca în vremurile de aur, care, cu eforturi minime, să negocieze funcții ministeriale, în agenții și deconcertate, contracte cu statul și licitații, impunități în fața justiției, în schimbul sprijinului dat, la prezidențiale în turul 2, sau la parlamentare, prin blat, unuia dintre cele două mari partide, PSD sau PNL. Pentru ca Vasile Blaga și cei din jurul său să-și păstreze capacitatea de negociere și, implicit, accesul la vaca de muls a bugetului și la pudelul docil al justiției controlate, trebuie să rămînă la conducerea PDL, trebuie să-l controleze în continuare. De aceea, pentru Blaga și pentru cei din jurul său miza acestor alegeri a fost păstrarea puterii în partid și nu lupta împotriva USL. Acesta este motivul pentru care Blaga nu a vrut prezidențiabil și prim ministeriabil și motivul pentru care s-a opus candidaturilor Monicăi Macovei, lui Cristian Preda și Teodor Stolojan împotriva lui Dan Voiculescu, Crin Antonescu și Călin Popescu Tăriceanu.

PS. Se dovedește, încă o dată, că întrebările puse de mine în campania electorală nu numai că erau corecte, ci ținteau cu precizie milimetrică, acolo unde trebuia. Dealtfel, acesta e și motivul pentru care le-am pus.

Reiau sondajele:

Cine ar trebui să fie candidatul Dreptei la prezidențiale?

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...

Care ar trebui să fie partidul care să reprezinte principiile Dreptei?

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...

Credeți că se mai poate reforma PDL?

Loading ... Loading ...

Care sînt vinovații pentru dezastrul electoral? (puteți bifa 3 răspunsuri)

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...

Facebook Comments

51 Comments De ce s-a opus Vasile Blaga candidaturilor Monicai Macovei, lui Cristian Preda si Teodor Stolojan?

  1. EroulBula

    Banicioiu este noul ministru al tineretului. Nu se intelege daca al tineretului major sau al tineretului minor.
    Vosganian se va ocupa de industrie comert si COMPETITIVITATE. Probabil ca a fost decisiva experienta sa, in materie de competitivitate, la fostul UFD pe care l-a ingropat in datorii, inclusiv la Vantu, si, intr-un final, l-a varsat la infanterie, la PNL.
    Sova va fi ministru pentru mari proiecte si INVESTITII STRAINE. Prevad un aflux urias de investitii din Statele Unite si Israel.

    Reply
  2. severmihail

    Cica Abramburica nu va mai face parte din guvern. 
    Mai mult ca sigur din motive de moralitate. Ponta nu admite plagiatori in guvern.

    Reply
  3. mimisor007

    Si, a propos: pentru dezastrul electoral ( si pierderea previzibila a alegerilor de catre PDL) oricat de ciudat pare si oricat de neplacut, Emil Boc este unul dintre prinicpalii vinovati, pentru ca atat cat a fost la guvernare, a fost unul dintre cei mai prosti comunicatori. Intr-o tara in criza si cu masurile ( necesare) pe care le-a luat, trebuia ori sa invete sa comunice, ori sa-si ia cel mai bun si mai activ purtator de cuvant ca sa explice permanent ( si de preferat dinainte) masurile pe care le-a luat. In loc de asta ( cu toate meritele lui adminsitrative) s-a cacat pe el si a tacut malc de cele mai multe ori. Din cauza asta a trebuit, in extremis ca Basescu sa-i ia locul si sa explice el la bobor ce trebuia sa explice Boc. Stiu, nu va place cum suna. Dar sa indulcim si sa cosmetizam realitatea nu serveste la nimic. Un bun politician, nu-i numai un bun administrator de bugete sau de masuri necesare, e si un bun si activ comunicator. N-a fost. Iar la vot, imaginea conteaza al naibii. ASa ca…da, pentru dezastrul electoral ( care tine de imagine intotdeauna) Emil Boc, cu toate masurile ( nu chiar atat de multe, sa fim seriosi) bunicele luate, este unul dinrte principalii vinovati.

    Reply
    1. SimonaM

      mimisor007 Vezi că ai uitat să spui că și Băsescu e de vină.
      Boc a zis ce era de zis, și încă foarte clar. Numai că ăia care trebuiau să-i țină spatele au mârâit invers. Hai să nu ne mai facem toți c-am uitat. Vreo trei au susținut cu juma de gură ce-a zis Boc, iar restul au zis contra. ”Aoleu, ce ne facem, stricăm baza electorală, nu ne mai votează, primarii noștri n-au bani, supărăm militanții, bla, bla”. Și-n ziua de azi tot PDL-ul își pune cenușă-n cap și-și cere scuze pentru măsurile luate de Boc. Iar tu vii și ne spui că Boc e de vină?! LOL.

      Reply
    2. TI

      mimisor007 tot nu inteleg cum din iunie pana in decembrie au disparut un milion de votanti, base si boc fiind out of the picture si vasile cu carma-n mana-i sigura

      Reply
  4. mimisor007

    Indiferent de motivele  Macovei, Preda si Stolojan nu trebuia oricum sa candideze la aceste alegeri parlamentare. De ce? Simplu: 1. nu si-ar fi castigat colegiile ( sunteti cel putin naivi daca nu visatori daca va imaginati ca i-ar fi votat lumea intr-o veselie in ciuda campaniei agresive din om in om si de toate felurile desfasurate de USL,  iar ei timp si bani sa faca minuni in 30 de zile nu aveau). 2. La Bruxelles pot face mai multe lucruri pt tara asta si conservarea a ce se mai poate conserva din statul de drept, decat dintr-o opozitie  care nu mai conteaza ( la majoritatea pe care o are si era previzibil ca o va avea USL). Deci…macar asa nu si-au irosit si putinul capital de imagine si potential de a face realmente cate ceva. Acolo, nu aici, ca aici nu mai e nimic de facut in parlament, in opozitie adica, in urmatorii 4 ani.

    Reply
    1. BarbuMateescu

      mimisor007 Care dintre ei intra în Parlament, devenea un vector de opoziţie la Blaga şi avea şanse să câştige preşedinţia partidului sau, dacă erau mai mulţi, să ocupe o funcţie de vârf. Cei care nu intrau în Parlament erau „liberi de contract” şi puteau să încerce să demareze alt partid sau … să facă opoziţie la Blaga şi să câştige preşedinţia partidului/funcţii.
      Cu ei plecaţi de la Parlamentul European şi reveniţi în ţară, în Parlament sau nu, Blaga avea probleme.
      Nu la Parlamentul European se construieşte dreapta pentru 2014 sau 2016. După cum vom descoperi în lunile următoare.

      Reply
  5. Bleen

    Radu Bogdan Porcescu”La cum decurg lucrurile, singura opozitie la actualul Parlament ales va fi facuta de grupul PDL din Parlamentul European…:)))”

    Reply
    1. Gramofonu

      Bleen Imi cer scuze pentru toate voturile de pina acum, mai putin cel de la referendumul cu 300 de parlamentari.

      Reply
  6. Bleen

    Blaga, la B1TV:N-a avut timp să repare răul făcut de Boc, din cauza loviturii de stat de astă vară și după aia a stat să facă ARDCristian Preda, Voinescu și alții riscă excludereaCea mai bună filială e filiala București, condusă de VideanuCît despre demisie, să vină un membru al PDL, dar nu europarlamentari și alți sinecuriști, și să-i dovedească lui și partidului că merită să-i ia locul și el îl sprijină
    Extrem de nervos și agresiv.

    Reply
    1. Gramofonu

      Bleen Traducerea si adaptarea: „Ma intrec cu oricine! Boc nu e oricine. Preda, Voinescu, MM, nu-s nici ei oricine”http://www.youtube.com/watch?v=oCQDycs2G3o

      Reply
      1. Rheia

        Gramofonu Frate, n-o să scape nici Blaga de Blestemul Papucului cu Toc! Ține minte ce-ți spun, că am gură proastă, tot ce prevestesc de rău se-ndeplinește.

        Reply
    2. Ilinca

      Bleen Din cate vad pe B1 omul dialogului ameninta cu excluderi nu numai din PDL ci si din opozitie: UDMR si PPDD au fost deja exclusi.

      Reply
  7. Yeba

    Mihai Neamțu, B1: Victor Ponta are cea mai mare performanță politică din ultimii 20 de ani. Turcescu: Ă?! MN: are 40 de ani, este cel mai tânăr prim-ministru, a dovedit o capacitate politică excepțională și sunt convins că documentul semnat de acești doi bărbați de stat etc. etc.

    Reply
      1. meioza

        Gramofonu Yeba Am văzut niște afișe electorale drăgăstoare Blaga + MRU = ♥♥♥
        Cumva Mihail și-a făcut afiș cu Viorel (e cineva prin Arad să îmi confirme)?

        Reply
  8. crisuadi

    Parerea mea : cine a plecat din pdl este de ajuns . Nu mai putem astepta nimic. Cred ca ne facem iluzii asteptand ca nume mari , printre care si Monica , sa plece din partid . Acesti oameni sunt convinsi ca nu poate exista dreapta daca nu porneste de la pdl , de pe structura pdl . Imi pare rau , nu exista nume mari in pdl.
    L-am urmarit pe MRU la b1 , spunea ca are de gand sa purceada la reconstructia dreptei pe principiile consemnate in manifestul sau ce era scris in princiipile partidului forta civica . Mai spunea ca , cine va adera la acele idei este binevenit alaturi de ei . Sau era vorba despre principiile ard – nu mai stiu sigur… Sa vedem cine vine !

    Reply
  9. Yeba

    Ce conține documentul? Crin, râzând: „Să vă spun drept, eu nu l-am citit, fiindcă e plictisitor.” E lungă drăcia asta? (nemâncatul de Cristian Teodorescu) Crin, râzând: „Ei, știți, cum se fa prostiile astea, câteva pagini”. Deci cretini, nu-mi iau vorba înapoi.

    Reply
  10. Nea

    Bleen, încet, încet începem să prindem ideea: Blaga e un gunoi pesedist reciclat prin pdl tot în pesedeu, ca hârtia igienică care nu mai ştie prin câte cururi a trecut până a devenit din nou sul. Dar cred că ajunge acest subiect, am putea trece la ceva mai inedit?

    Reply
    1. Bleen

      Nea De-acum încolo vom scrie doar despre ruperea PDL și desființarea sa. Pînă se rupe și se desființează. După aia, trecem la altceva.

      Reply
      1. Bleen

        Nea Pe partea politică zic. Pe partea doctrinară vom vorbi despre domnia legii, despre credință, despre statul minimal, despre sănătate și educație privată.

        Reply
      1. adinalive

        Florina Nea si era mai bine sa aiba usl-ul 90%? dar da, cat mai e blaga la pdl eu nu-i mai votez si ar fi bine sa realizeze si singur ca data viitoare nu mai trec de 5% daca merge pe aceeasi idee.

        Reply
  11. Taner

    La intrebarea „Cine ar trebui să fie candidatul Dreptei la prezidențiale?” cum e posibil sa il ai pe Antonescu mai votat decat Preda? Cum e posibil ma intreb? Aceeasi intrebare si in cazul lui Cristi Diaconescu, pe care il apreciez, insa este el un om de dreapta? S-a lansat in politica in PSD, totusi.

    Reply
    1. Yeba

      Taner , părerea mea: e și blogul ăsta luat în seamă de troli (votau unii mai demult cu Frunzăverde în neștire, la un poll propus de @Bleen). Pe vremuri iodarea sării era obligatorie prin lege, ca măsură de ținere sub control – cât de cât –   a cazurilor de cretinism. Nu-mi îchipui că între timp situația a devenit atât de dramatică încât oamenii să propună cu bună credință pe Crin sau pe Tăriceanu.
      În altă ordine de idei, pt mine, Cristi Diaconescu trece sticla mai bine și mai profi decât Cristi Preda, este mai călit și mai obișnuit să fie contrazis.  Mai apt să-și țină pentru el dubitațiile metafizice, să fie clar și ferm. ”Candidatul Dreptei” nu înseamnă mai mult decât Candidatul Statului de Drept, să nu ne amăgim. Candidatul Nepenalilor cu IQ>80 etc, uită-te ce guvern a ouat Viorel.

      Reply
      1. Taner

        Bleen Taner Mda, probabil.. totusi, in general, parca nu prea vad pareri USL-iste prin comentarii. Oricum, ma cam ingrijoreaza ca foarte multi isi pun sperantele in MRU. Mi se pare un brand pe cale sa se transforme in cenusa.

        Reply
  12. Gaia88

    Groaznic! Asta mi se pare chiar mai grav decat faptul ca USL-ul a castigat alegerile cu procentul ala dement, si chiar mai grav decat blatul general al dreptei.

    Reply
  13. MisuJamie

    He, he, he, acesti masculi alfa cu cozile intre picioare si pititi prin colegii „sigure”, erau sa ia si leapsha suplimentara. Noroc cu redistribuirile. Cica pana si astea ar fi fost pe spranceana!

    Reply
  14. bogdaniulian

    probabil de aia nu s-a luat nici o decizie importanta acum, nu se face nici o analiza in partid, s-au amanat toate pana la primavara. in aceste conditii, de ce mai raman oamenii care au ceva in cap (cei 3 din articol de exemplu) langa fesenistul asta? ce mai asteapta, ce mai spera de la partidul asta?

    Reply
    1. crisuadi

      bogdaniulian Parca mi-a raspuns impaciuitorist cineva pe acest blog la intrebarea care ma tot framanta : De ce , Monica , celebra Monica , s-a lasat calcata in picioare la faza cu comisia ? Si , da , ce mai cauta -macar ea , ca pe stolo nu-l vad unde ar putea pleca , asa de stanga cum e – cei trei in acest partid ?

      Reply
  15. OstapB

    A fost cât se poate de interesat de scorul electoral. Cu înţelegere sau fără (căci asta e greu de dovedit), misiunea lui este ca dreapta să nu câştige nici prea mult, pentru a pune în pericol USL dar nici prea puţin, pentru a face loc altui partid de dreapta. Misiunea lui este să fie mediocru politic de dreapta, ceea ce a reuşit foarte bine până acum.
    Dar vorba unui mai vechi cântec popular:  „Blaga, who the f… is Blaga?”

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *