Despre patriotism

O generație nu s-a născut din nimic, nu am fost parașutați ieri aici. Ne place sau nu, sîntem moștenitori, ”copii de limbă română gata”, ”copii de teritoriu național gata”, ”copii de stat românesc gata”. Teritoriul național, istoria, limba română, toate acestea le-am primit, le-am moștenit. Menirea noastră e să păstrăm și să îmbogățim ceea ce ne-au lăsat cei de dinainte, așa cum moștenitorul păstrează și mărește averea primită de la părinți. Să fim o generație responsabilă, care nu lasă în paragină sau chiar pierde ce a primit de la înaintași. Trebuie să avem umilința de a recunoaște că teritoriul, națiunea, istoria în care trăim și limba pe care o vorbim nu ni se datorează. Nu sînt invenția noastră. Toate acestea le-am primit ”la cheie” de la părinții noștri, care le-au primit de la părinții lor etc. Toate acestea sînt creația a zeci, sute de generații care au clădit sau măcar au păstrat ce au clădit cei de dinaintea lor.

Așa cum omul nu-și este sieși anterior, nu-și este cauză, așa cum omul a primit totul de la Dumnezeu (sau Natură, Univers, Big Bang, Bang Bang, Bam Bum, Bla Bla, spuneți-i cum vreți), așa și cetățeanul român de la început de secol douăzeci și unu, nu-și este cauză pe partea de cetățenie și apartenență națională. Nu am inventat limba română, teritoriul pe care trăim, statalitatea românească și toată istoria la o bere cu băieții sau la o tacla cu fetele. Viața noastră e plină de daturi cîștigate de alții înaintea noastră. În fiecare cuvînt al limbii române, în fiecare metru de pămînt, în fiecare dintre noi trăiesc cîteva zeci de generații. Nu idealizez. Au avut lașitățile lor, prostiile, renunțările, fricile, orbirile lor. Dar, dincolo de toate acestea, astăzi avem o limbă, o națiune, un teritoriu, un stat. Mai bune sau mai proaste, mai bine păstrate sau nu, dar le avem. Toate acestea, împreună cu libertatea, proprietatea, solidaritatea, trebuie să fie pilonii oricărei doctrine și strategii politice.

De ce zic toate astea acum?

Așa cum am mai scris, anii aceștia sînt decisivi pentru existența națiunii române. Mai decisivi decît alții. România, mai mult ca niciodată, are nevoie de politicieni cu anvergură, de…era să zic bărbați de stat dar mi-am adus de Monica Macovei, Codruța Kovesi, Iulia Moțoc, Aspazia Cojocaru, de cele cinci judecătoare din cazul Năstase…de bărbați și femei de stat (sună politic corect dat e adevărat), de politicieni care să-și fi făcut studiile pe bune, care să gîndească cu propriul creier, care să fie capabili să vorbească convingător și relevant fără să simtă nevoia stringentă să arate la băieți că le au cu caterinca, care să nu fie nevoiți să bată nervos cu pumnul în masă sau să dea bani pentru a convinge, care să fie capabili să gîndească în română cu accent românesc și să vorbească engleza cu accent de Oxford, nu să gîndească în română cu accent rusesc și să vorbească engleza cu gramatică de Vacanța Mare și accent de Țociu și Palade. Care să știe măcar măcar limba română și istoria românilor.

Șmecherașii de cartier, popotarii transpirați, tîlharii simpatici și alți hoți de sute de mii de buzunare de la Videle, mafioții în serie, de dreapta sau de stînga, pișcotarii de buget românesc și sugacii transpartinici își au și ei rolurile lor, mici și penibile, ce-i drept, însă atunci cînd lucrurile devin serioase și miza este însăși existența națiunii române, toată fauna asta de puțoi cu ștaif cumpărat la mîna a treia sau furat din depozit pe ușa din spate trebuie să facă cîteva zeci de pași în spate pînă dincolo e orizont.

Patriotism înseamnă, pe puncte, la repezeală, și lista aceasta:

  1. Sănătatea
    a. resurse umane (corpul medical este în pericol – din cauza migrației și a îndepărtării tinerilor de sistemul de sănătate – este o prioritate strategică refacerea corpului medical, stoparea migrației, atragerea tinerilor către sistemul de sănătate, acoperirea geografică uniformă rural-urban mic-urban mare)
  2. Educația
    a. școala românească trebuie să crească cetățeni, nu numai profesioniști
    b. tradiție, cultură, respect pentru istorie, familie, valori, solidaritate, comunitate, modele de urmat
    c. învățămînt profesional
    d. școala și piața muncii
    e. forța de muncă în educație (o prioritate, creșterea calității forței de muncă)
  3. Integritatea teritorială și apărarea țării
    a. alianțele României, partenerii strategici (US și UE), apartenența la o alianță care să ne asigure integritatea teritorială și securitatea strategică
    b. independența energetică
  4. Infrastructura
    a. rutieră și feroviară
    b. importanța infrastructurii asupra accesibilității (la locul de muncă, locuirii, la sănătate, educație, aprovizionare)
    c. importanța infrastructurii asupra economiei (afacerilor), asupra turismului
    d. efecte asupra pieței construcțiilor și imobiliare
  5. Justiția
    a. egalitatea în fața legii
    b. lupta împotriva corupției
  6. Economia
    a. încurajarea inițiativei private
    b. fiscalitate
    c. crearea locurilor de muncă
    d. investiții
    e. scăderea birocrației
  7. Solidaritatea
    a. încurajarea solidarității voluntare, în afara statului
    b. solidaritatea orientată către cei care au nevoie de ea (bătrîni, persoane cu dizabilități, copii orfani sau care provin din familii sărace etc)
    c. implicarea Bisericii și societății civile etc
Facebook Comments

37 Comments Despre patriotism

  1. Canadiana

    Multam de articol @Bleen. Frumos si adevarat. Apropo de invatamant: nu stiu ce si cum, dar, aici,  in diaspora, profesionistii produsi de scoala romaneasca ii bat la cur pe ai lor. De la distanta si indesat.

    Reply
  2. Marghioala

    ” teritoriul, națiunea, istoria în care trăim și limba pe care o vorbim nu ni se datorează. Nu sînt invenția noastră. Toate acestea le-am primit ”la cheie” de la părinții noștri, care le-au primit de la părinții lor etc.”
     
    si resursele naturale le-am primit moca, le-am primit „la cheie” si le-am dat pe nimic veneticilor. de ce noi si urmasii nostri tb. sa ne cumparam benzina NOASTRA via OMV? de ce aurul NOASTRU este al ALTORA? de ce platoul NOSTRU continental al Marii Negre nu mai este al nostru? de ce trebuie sa-mi incarc vibratorul si sa ma uit la telenovele la un curent la fel de scump cu al alora carora stramosii lor nu le-au lasat teritorii cu ape curgatoare cacalau? de ce eu pe persoana fizica ca urmasa a stramosilor mei sunt obligata sa-mi prepar cafeluta, respectiv ceisorul, la gaze scumpe rusesti? de ce iarna tb. sa fiu obligata sa-mi incalzesc fofoloanca la gigacaloriile scumpe ale escrocilor din Primarie condusi de Oprescu?

    Reply
  3. Gramofonu

    Stubbs – pisica-primar: http://articles.nydailynews.com/2012-07-17/news/32717871_1_honorary-mayor-alaska-town-mayoral-election
     
    „Mayor Stubbs has been at the helm of the small town of Talkeetna, Alaska for 15 years – an impressive feat for any elected official, but even more so considering Stubbs is a cat.”
     
    „He’s good. Probably the best we’ve had,” Laurie Stec told WBBH.
    „He doesn’t raise our taxes – we have no sales tax. He doesn’t interfere with business,” she told CNN. “He’s honest.”
     
    “All throughout the day I have to take care of the mayor. He’s very demanding,” Nagley’s employee Skye Farrar told CNN. „He meowed and meowed and meowed and demanded to be picked up and put on the counter. And he demanded to be taken away from the tourists. Then he had his long, afternoon nap.”

    Reply
  4. Louisy

    „Menirea noastră e să păstrăm și să îmbogățim ceea ce ne-au lăsat cei de dinainte, așa cum moștenitorul păstrează și mărește averea primită de la părinți.”
     
    Comunismul (si socialismul) ne-au invatat ca averea este ceva detestabil. Totul apartine statului, care se ingrijeste sa ne dea tot ce avem nevoie, stie el mai bine. Vrei tu sa pretinzi ca stii tu ce e mai bine pentru copiii tai? Ma faci sa rad. Numai statul stie, asa ca iti ia totul, ca sa imparta cum e bine.
     
    Dat fiind aceasta, mi-e greu sa regasesc ce au lasat cei dinainte, ma tem ca deja a fost furat.

    Reply
    1. Louisy

      Si mai e o faza: daca nu-mi place ce au lasat cei dinainte, pot sa demolez tot si sa fac o casa pe gustul meu?

      Reply
  5. Bleen

    Redistribuirea se face la nivel de circumscripție (județ), deci pot sta liniștit acasă pe 9 decembrie, că nu-i dăunez cu nimic lui MRU. Votul meu nu se va contabiliza în rezultatele din Arad. Mă doare sufletul de Videanu dar asta e, dacă nu vine cu doi candidați-trăsnet (la Senat și CD) eu stau acasă. Sau la bere.

    Reply
    1. Gramofonu

       @Bleen Aici nu-s deloc – dar deloc! – de acord cu tine. Deloc-deloc-deloc.
      Cind se face „inventarul” la final, iar nu intra tinerii la categoria „votanti”, iar sint catalogati ca „irelevanti”, iar o sa se mearga cu masurile doar pentru cei care merg la vot.
       
      Du-te, deseneaza-ti pisicile pe buletinele de vot si stampileaza-le.
      In felul asta intri in statistici si nici nu votezi timpiti. Mission accomplished.

      Reply
      1. Bleen

         @Gramofonu Aici eu nu-s deloc de acord cu tine. Dacă mergem la vot, Videanu, Blaga și Mafia aferentă vor zice: ”Iată că se poate! Iată că merge și așa!”. Ei bine, nu se poate, nu merge și așa. Un scor național de sub 25% ar fi o învățare de minte. Un scor sub 20% ar fi excelent, ar fi șansa de care are nevoie dreapta pentru a arunca măsele stricate ca Blaga, Videanu sau Berceanu. Dacă dreapta nu pierdea catastrofal în 2000, nu era Băsescu președinte 10 ani și dreapta nu guverna neîntrerupt (în diferite alianțe) din decembrie 2004 pînă acum. E nevoie de un nou început. Dar pentru a exista un nou început, trebuie să existe un sfîrșit. Sper că sfîrșitul minciunii va veni pe 9 decembrie.

        Reply
        1. SimonaM

           @Bleen  @Gramofonu 
          În cazul unui boicot / refuz de vot / cum mama zmeilor s-o fi numind, trebuie și explicat foarte bine, și făcut public.
          Pentru că dacă doar stai acasă, nu rezultă nimic. Protestul trebuie să fie bine cunoscut public, clar și foarte bine explicat ca să aibă rezultate. Să priceapă cine trebuie. Că dacă nu.. degeaba.

          Reply
        2. Gramofonu

           @Bleen Pai nu votez ce nu ma convinge.
          Ma duc si votez pisicile tale. Intru in statistici, dar nu si la numarul de voturi, asta e tot ce conteaza.

          Reply
        3. Gramofonu

           @Bleen Inventarul final ar arata asa:
           
          Participanti la vot – 10 mil.
          USL – 5,5 mil votanti
          ARD – 1,5 mil votanti
          PPDD – 1 mil votanti
          UDMR – 0.5 mil votanti
          Altii – 0.5 mil votanti
          Pisicile lui Bleen – 1 mil votanti
           
          Atunci o sa-i doara.

          Reply
        4. Gramofonu

           @Bleen Stirea zilei la CNN: „In Romania, 1 mil de persoane au votat pisici. Una la CD, una la Senat. Fericitul proprietar al pisicilor e un blogger care nici macar n-a votat.”

          Reply
        5. Gramofonu

           @SimonaM  @Bleen Protest = mers la vot si votat pisici. Sau tzintzari, sau maimute, dupa gust. Vot anulat = refuz de vot. Stat acasa = dezinteres.

          Reply
        6. SimonaM

           @Gramofonu  @Bleen Nu le numără nimeni p-alea.
          Ai văzut pe undeva categoria ”supărați pe lume și viață cu măscări pe buletinul de vot”? Nu. Anulat, și-atâta.
           
          În plus, să nu subestimăm talentul lui Bleen și al Madamei la a porni boicoturi.

          Reply
        7. Gramofonu

           @SimonaM  @Bleen Si de unde stii ca ai boicotat? a? si de unde stii CIT ai boicotat?
          Iti spun eu: faci campanie pentru pisici, iar la final tot ce-i vot anulat = boicotul Madamei.
          Asa cum tot ce n-a fost la referendum a fost boicot pro-Basescu (voit sau nu).
           
          Li se filfiie de aia care stau acasa. Ca sa-i doara, trebuie sa vada 1 milion de voturi anulate. Asta ar trebui sa fie targetul minim pentru un boicot decent.
          Sa constientizeze: „uite, ba, daca nu puneam toti distrusii pe liste, mai luam 1 milion de voturi. Oameni care ar vota, dar n-au cu cine. Nu oameni care stau acasa de lene”.

          Reply
        8. Gramofonu

           @SimonaM  @Bleen Stii cum arata boicotul pe vremea lu’ nea nicu? ca acolo nu puteai sa nu votezi.
           
          „VREM BRINZA” – scris maaaare pe buletinul de vot.

          Reply
        9. Florina

           @Gramofonu  @SimonaM  @Bleen 
           
          Eu puneam ştampila corect. Dar alegeam cu Antante dizemanepe sau cu Din Oceanul Pacific a ieşit un peşte pic. Greu era să aleg între astea două din urmă. 

          Reply
        10. BarbuMateescu

           @Gramofonu  @Bleen Conform schemei lui Gramofonu, la care subscriu, pisicile lui Bleen intră în Parlament cu 40-50 de mandate şi au un cuvânt greu de spus în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2014 (eventual „miau”), cu şanse mari de a profita de haos în 2016 şi de a obţine 30-35% din voturi deci guvernarea.

          Reply
        11. Gramofonu

           @SimonaM  @BarbuMateescu  @Bleen Ambele: una la CD, una la Senat. Care-i mai tinara sa mearga la CD.

          Reply
        12. Amelia New

           @Gramofonu  Eu cunosc un caine foarte destept si educat pe care-l cheama Rex (monarh, de!) si mai e si negru…. 

          Reply
  6. OstapBender

    1. Sanatate
    In privinta sanatatii, trebuie avuti in vedere atat prestatarii cat si beneficiarii. Spaga dauneaza atat demnitatii (ce demnitatea medicala mai are un medic spagar?) dar si sanatatii (n-ai sa dai, spaga, atunci iti dai duhul). Iar solutia trebuie sa fie de profunzime.
    -domonopolizarea sanatatii. Astfel, contributiile pentru sanatate sa nu mai acopere decat 65-80% iar restul sa vina dintr-o asigurare complementara privata.
    -infiintarea de spitale si clinici private care presteaza in regimul de baza 65-80%+asigurarea complementara. Regimul de baza are in vedere primul nivel de tarif stabilit oficial.
    -spitale si clinici private cu preturi libere, la care sa te poti prevala de asigurarea de baza, dar peste care sa poti plati diferenta respectiva, direct sau cu o asigurare mai buna.
    -salarizarea corespunzatoare pentru medici plus oferirea de facilitati concomitent cu interzicerea drastica a spagii.
    Observatie poltica. Un om politic, un grup un partid care ar reusi reforma in sanatate va avea recunostinta vesnica. Pentru ca e vorba de un efect palpabil.
     
    2. Educatie
    Reforma actuala este deja buna. Totusi, daca vrei cetateni, iti trebuie sa le dezvolti simtul civic, discernamantul si simtul critic. Asta se poate face prin contopirea a doua materii Logica si Filozofia in una singura care sa fie obligatorie la Bac. Scopul Logicii este sa inveti sa gandesti. Asta inseamna materia asta misterioasa. Din pacate, in marea ei majoritate se face prost sau nu se mai face deloc. Iar Filozofia ar trebui sa-ti dezvolte simtul critic si chiar simtul civic. Caci inveti printre altele diversitatea de opinii, plus inveti despre libertate, responsabilitate si sisteme politice. Numai ca in Romania filozofia este un fel de analiza literara. In tara revolutiei si a grevelor, adica in Franta, modeul Romaniei, filozofia este obligatorie la Bac (dizertatie de 4 ore), clasele de literatura fac 8 (opt) ore de filozofie pe saptamana, cele de stiinte economice 4 pe saptamana si cele de stiinte exacte 3 ore sau dupa caz 2 ore.  In Italia, filozofia se studiaza in liceu timp de doi ani.

    Reply
  7. OstapBender

    1. Sanatate
    In privinta sanatatii trebuie avuti in vedere atat prestatarii cat si beneficiarii. Spaga dauneaza atat demnitatii (ce demnitatea medicala mai are un medic spagar?) dar si sanatatii (n-ai sa dai, spaga, atunci iti dai duhul). Iar solutia trebuie sa fie de profunzime.
    -domonopolizarea sanatatii. Astfel, contributiile pentru sanatate sa nu mai acopere deacat 65-80% iar restul sa vina dintr-o asigurare complementara privata.
    -infiintarea de spitale si clinici private care presteaza in regimul de baza 65-80%+asigurarea complementara. Regimul de baza are in vedere primul nivel de tarif stabilit oficial.
    -spitale si clinici private cu preturi libere, la care sa te poti prevala de asigurarea de baza, dar peste care sa poti plati diferenta respectiva, direct sau cu o asigurare mai buna.
    -salarizarea corespunzatoare pentru medici plus oferirea de facilitati concomitent cu interzicerea drastica a spagii.
    Observatie poltica. Un om politic, un grup un partid care ar reusi reforma in sanatate va avea recunostinta vesnica. Pentru ca e vorba de un efect palpabil.
     
    2. Educatie
    Reforma actuala este deja buna. Totusi, daca vrei cetateni, iti trebuie sa le dezvolti simtul civic, discernamantul si simtul critic. Asta se poate face prin contopirea a doua materii Logica si Filozofia in una singura care sa fie obligatorie la Bac. Scopul Logicii este sa inveti sa gandesti. Asta inseamna materia asta misterioasa. Din pacate, in marea ei majoritate se face prost sau nu se mai face deloc. Iar Filozofia ar trebui sa-ti dezvolte simtul critic si chiar simtul civic. Caci inveti printre altele diversitatea de opinii, plus inveti despre libertate, responsabilitate si sisteme politice. Numai ca in Romania filozofia este un fel de analiza literara. In tara revolutiei si a grevelor, adica in Franta, modeul Romaniei, filozofia este obligatorie la Bac (dizertatie de 4 ore), clasele de literatura fac 8 (opt) ore de filozofie pe saptamana, cele de stiinte economice 4/saptamana si cele de stiinte exacte 3 ore sau dupa caz 2 ore.  In Italia, filozofia se studiaza in liceu timp de doi ani.
     

    Reply
    1. Louisy

       @Bleen O idee de biznis: cumparam o garsoniera ieftina in arad si vindem declaratii de luare permanenta in spatiu. Cine sa baga?

      Reply
  8. Rosu

    Foarte buna abordarea si pentru cine are ochi sa citeasca e o excelenta sinteza. Gasesc in special bune abordarile de la educatie. Cresterea de cetateni este de mult ceva ce imi doresc de la scoala. Mai putina analiza literara si mai multa circulatie rutiera, educatie civica si alte asemenea „nimicuri” care fac din tari ca Germania (in sec. 19 avea o criminalitate ingrozitoare si probleme grave cu pauperizarea unor intregi orase) un model de civilizatie…
     

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *