După 22

În urmă cu circa 22 de ani, mai exact pe 15 iunie 1990, s-a petrecut în București unul dintre acele evenimente puțin remarcate de contemporani, care lasă o amprentă abia vizibilă pe memoria colectivă, dar care, până la urmă, se dovedesc a cântări greu atunci când balanța istoriei măsoară consecințe. Pentru mulți români, data de 15 iunie 1990 este asociată cu discursul rostit de Ion Iliescu în fața minerilor, la Complexul Expozițional. Nici nu este surprinzător, atâta timp cât șeful statului de atunci găsise de cuviință să le mulțumească unor grupuri de indivizi care tocmai ce se comportaseră față de bucureșteni cam la modul în care o făcea Armata Sovietică atunci când elibera un oraș european. Brutalizaseră locuitorii capitalei țării cu impunitate și ei știau asta, iar șeful statului venise să-i asigure că totul este în ordine.

Nu acel eveniment este însă pretextul prezentei reflecții. În ziua în care oamenii lui Ion Iliescu se adunau la Complexul Expozițional mai avea loc în București și o altă manifestație. Un grup de circa o sută de studenți, activi în Liga Studenților și în Piața Universității, se întâlneau în cantina complexului studențesc din Grozăvești. Nu se știe cine a avut idea organizării acestui eveniment, care nu a fost făcut public; participanții s-au anunțat unul pe altul și au venit. Cred că și ei au fost surprinși să vadă cât de mulți avuseseră curajul să participe la o manifestare atât de temerară, căci la ora la care era programată începerea evenimentului sala era plină până la refuz. Personalul cantinei, care nu fusese informat că se va organiza „ceva”, a fost rugat să părăsească incinta și, după o repriză de bombăneli, s-a conformat. Reuniunea Ligii Studenților din 15 iunie 1990 putea să înceapă.

Numai în mințile unor tineri de 20 de ani putea să se găsească acel sâmbure de nebunie care să-i facă să participe la un asemnenea eveniment. O parte dintre colegii lor, cei care avuseseră nefericirea să  se găsească în sediul Universității în momentul invaziei minerești, fuseseră bătuți, arestați și torturați. Ca să ajungă în Grozăvești, cei care doreau să participe la protest trebuiau să treacă printr-un București aflat sub asediu, traversat de camioane pline cu mineri care agitau topoare și bâte în timp ce urlau sălbatic. Presupun că așa arătau orașele Chinei în timpul Revoluției Culturale, intrate sub stăpânirea Gărzilor Roșii maoiste. Noii revoluționari, veniți să consolideze cu puterea ciomagului regimul lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, controlau transportul public și, în particular, metroul, ale cărui săli și peroane erau bântuite de patrule gata oricând să aplice justiția proletară oricui le părea suspect, dar mai ales studenților din  universitatățile bucureșteane. Și totuși, un grup semnificativ de membri ai mișcării studențești din acele zile au reușit să se strecoare, să se întâlnească și să articuleze o voce a rezistenței.

Pentru regimul lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, care părea a fi ocupat spațiul public într-un mod total, trebuie să fi fost o surpriză de proporții. Într-adevăr, în urma unui proces electoral viciat, în timpul căruia Puterea a deținut un cvasi-monopol al mediului audio-vizual pe care nu s-a sfiit să-l utilizeze, Stânga ajunsese să domine viața cetății și să exileze orice oponent într-un spațiu periferic. Dar nici această stare de fapt nu i s-a părut suficientă; dorea reducerea totală la tăcere a oricăror voci dizidente, iar victoria electorală părea a oferi momentul potrivit pentru a trece la fapte. Astfel că sediile partidelor politice de opoziție au fost distruse, fruntașii lor au fost vânați, spațiul simbolic din Piața Universității a fost violat. Și tocmai atunci când victoria Stângii părea totală, Liga Studenților din Universitatea București a anunțat că rezistă.

Este important să înțelegem acest fenomen și consecințele sale, dacă dorim să înțelegem semnificația evenimentelor din realitatea zilei de azi. Din ce consta acel ultim resort al rezistențe? Supusă unei presiuni enorme, capacitatea de a rezista a poporului român este contractată până la o ultimă redută. Care este această ultimă redută, aceast ultim refugiu esențial de care ne agățăm atunci când trebuie să renunțăm la tot restul?

Este departe de mine gândul de a prezenta ceea ce făceau studenții universităților bucureștene în acele zile ca pe un eveniment izolat. O bună parte dintre profesorii lor gândeau la fel ca ei și nici cei din alte centre universitare nu făceau excepție. Dar rămâne faptul că studenții din Universitatea București au fost cei care au salvgardat vocea rezistenței în acel moment de cumpănă, când toți ceilalți fuseseră reduși la tăcere, astfel că răspunsul pe care îl căutăm se găsește printre cele afirmate de ei, atunci.

Conceptul central al discursului lor, așa cum mi-l amintesc acum, după 22 de ani, era Dreptatea. Nu era vorba despre justiție socială ori emancipări progresiste și, nici măcar, despre apărarea drepturilor fundamentale ale individului. În ziua în care Ion Iliescu afirma impunitatea grupurilor de mineri, acel grup de studenți afirma exact contrariul, anume că toți cei responsabili pentru actele de violență, pentru arestări ilegale și torturi tebuiau să răspundă pe măsura faptelor lor. Era o exprimare a statului  de drept, a ideii că guvernanții nu sunt mai presus de lege, că nu pot decide, după bunul lor plac, pedepsirea celor care le displac. Era exact acel adevăr neplăcut, pe care persoane ca Ion Iliescu și Adrian Năstase ar vrea să-l facă uitat.

Atunci, în acea lună iunie a anului 1990, a început un proces de maturizare democratică a României, proces care plasează în centrul său construcția statului de drept. Marea demonstrație de forță a Stângii lui Ion Iliescu și Adrian Năstase marca un final. Mica demonstrație a studenților din Grozăvești marca un început. Era începutul unui proces care s-a dovedit a fi foarte dificil, căci pentru politicienii cu mentalități stângiste a fost greu să înțeleagă că nu pot guverna după cum le dictează bunul plac, sfidând reguli și legi. Niciodată nu a fost acest lucru mai evident decât în timpul ministeriatului lui Adrian Năstase, o perioadă a stagnării și sfidărilor grosolane. Transgresiunile sale păreau a se bucura de impunitate veșnică, dar lucrurile nu au stat așa. Justiția românească a ajuns la nivelul de maturitate care îi permite să-l condamne pe Adrian Năstase, chiar dacă numai pentru o mică parte dintre ilegalitățile pe care le-a comis.

A urmat melodrama din strada Zambnaccian. Cabotinismul unui personaj care nu a privit niciodată dincolo de superficialitate și imagine publică a generat o încercare de ieșire din scenă demnă de politicienii lui Caragiale. A fost momentul în care fluxul de știri de pe Antena 3 s-a intersectat cu telenovelele de la televiziunea Acasă,  formând o mixtură cu puternic iz balcanic. Adrian Năstase părăsește viața politică într-un mod lipsit de onoare și demnitate, purtat pe o targă și legat la gât cu  un fular. Odată cu el iese din scenă și o anume Stângă politică, cea care a handicapat politica românească în ultimii 22 de ani. Pentru politicienii de tip Adrian Năstase, glonțul de calibrul 38 tras în seara zilei de 20 iunie a marcat începutul sfârșitului.

Dar există o lecție pentru toți oaenii politici români în această poveste. Poporul român este capabil să îndure mari lipsuri și suferințe. O istorie frământată l-a facut rezistent și capabil să depășească momente dificile. Dar pretinde un singur lucru de la conducătorii care îi cer să suporte greutăți: să fie oameni corecți. Mulți politicieni au crezut că sunt intangibili, că pot să păcălească Justiția și să amețească opinia publică, prea proastă pentru niște „șmecheri” ca ei. S-au crezut „băieți deștepți”. Dar niciunul nu a scăpat fără să plătească, în cele din urmă. Unii au fost pedepsiți prin vot, dar pentru alții pedeapsa a fost mult mai gravă.

Facebook Comments

207 Comments După 22

 1. Florina

  Nu, dom’le, nu, calmaţi-vă, nu-i nevoie de evantai, acolo-i aer condiţionat. Şi nu, nu mai fiţi nici atît de disperaţi să influenţaţi CCR, că CCR-ul ăsta lucrează cu marfa pe care i-aţi dat-o tot voi, Constituţia iliesciană din 2003. Trageţi – ho, nene, ce te sperii aşa uşor? – aer în piept şi inspiraţi aerul înălţimilor, domnu’ Dragnea, doar sînteţi la putere.http://www.ziare.com/victor-ponta/traian-basescu/liviu-dragnea-ponta-nu-va-sta-cu-evantaiul-in-spatele-lui-basescu-la-bruxelles-1175089

  Reply
 2. Never G

  cocosila Inca n-au legitimitate si folosesc manipularea la greu. Daca castiga parlamentarele atunci nu le mai sta nimeni in cale.

  Reply
 3. Never G

  anarchix E vorba de interes comun. Pre multi ii uneste frica de mana lunga a legii. Pre altii banutii pe categorii de consumatori

  Reply
 4. cocosila

  Never G Nerusinarea USL-istilor e atat de mare ca nu le mai pasa de opiniile critice. Democratia e in real pericol. Opozitia trebuie sa stranga randurile, sa-i promoveze pe cei care sunt credibili si sa fie foarte atenti la manipulari. Nu trebuie sa uitam marile diversiuni iliesciene. Astia n-au nici mama nici tata!

  Reply
 5. Never G

  cocosila Da! Lucreaza dupa un scenariu bine pus la punct dinainte. Parca traim intr-un film  horror. Iarna au loc demonstratii cu  protestatari platiti. Cade guvernul Boc. E dat jos guvernul Ungureanu prin tradatori. Se instaleaza Ponta si incepe sa darame tot ce s-a construit in favoarea democratiei cu greu in 22 de ani. Sa nu uitam ca alegerile bat la usa.Cum e posibil ca un guvern numit in urma unei tradari, nu prin alegeri, sa ia decizii cu bataie lunga, care sa se rasfranga si asupra nepotilor nostri. Practic parlamentarii puterii sunt vreo 200 sau 250 si ei schimba legile dupa bunul lor plac.  Nu se lucreaza dupa un program de guvernare. Se repliaza si fac ad hoc legi pentru intarirea puterii USL-ului. Mi se pare aberant ca ei sa dicteze prin forta complotului tot ce misca in tara noastra.Problema e ca multi oameni normali  s-au obisnuit cu democratia si cred ca e un bun castigat. Nu-si dau seama ca orice pas inainte pe care il face restauratia reprezinta o suta de pasi inapoi pentru noi.  Mai avem putin si USL-isti ne inchid gura.

  Reply
 6. Yeba

  Ze Phsyco , nu vreua să glumesc sau să par și mai naivă decât sunt. Vorba e că dacă așa se pune problema, ca tine și anarchix, înseamnă că suntem back to square 1, ceea ce totuși nu cred, ca să mai pot totuși dormi…

  Reply
 7. Yeba

  rezon , cred ca acum s-a dus s-o scoață din puț. Pâș, pâș cu targa și perfuziile după el. E un puț lângă secția Ginecologie din AKH Wien. 

  Reply
 8. anarchix

  Florina „It’s all bull shit and it’s bad for ya” – George Carlin.Asta e ce culege Basescu dupa ce a incercat  sa educe retarzii si jigodiile cu constitutia lui in trei culori, editie de buzunar. 

  Reply
 9. Never G

  Florina Nu-i de gluma!  Astia ataca din toate partile! Societatea civila trebuie sa se implice mai mult. Vai de noi daca ii lasam sa ne copleseasca. O sa ajungem pana in toamna sa votam ca pe vremea lui Ceausescu.  

  Reply
 10. cocosila

  Florina LUcia Hossu Longin este principala vinovata de enclavizarea partidelor istoricehttp://conco.ro/cum-s-au-lasat-lucrate-partidele-istorice

  Reply
 11. Ze Phsyco

  anarchix Exact. De asta ziceam sa nu mai glumim la adresa bietului om. L-au trimis criminalii astia direct in gura lupului.

  Reply
 12. anarchix

  Ze Phsyco Situatia e naspa pentru respectivul.  Base mai are un pic si pleaca si RO e la un pas de RO lui nastase. 

  Reply
 13. Florina

  Asta-i restauraţie totală, mult mai rău decît am anticipat. Nu ne întoarcem în anii guvernărilor pesediste postdecembriste, ne întoarcem exact în anii ocupaţiei sovietice, cînd pînă şi istoria ne-a fost mizerabil răstălmăcită. A pune măcar alături, nu mai zic a compara şi a asimila procesele comuniste înscenate unor oameni pentru convingerile lor, cu procesele unor corupţi, judecaţi nu pentru valori în care au crezut, ci pentru ceea ce au furat, depăşeşte deja sfera politicului şi intră în patologia revanşardă bolşevică. Scîrboasă tentativă de a schimba istoria, incalificabilă profanare a memoriei adevăratelor victime ale comunismului.http://www.youtube.com/watch?v=hbhxwmUttqE

  Reply
 14. Yeba

  anarchix , nu prea inteleg. Are juramant de tacere? Declararea adevarului i-ar intregi imaginea de righteous.

  Reply
 15. Ze Phsyco

  meioza Fara misto acum. Poti sa-i trimiti un mail lui Turcescu si sa-i aduci aminte, poate face el niste sapaturi… si asa are capsa pusa pe imberbul imperial.

  Reply
 16. anarchix

  sanantonio Mai degraba spre binele lui. Se pare ca e din asta righteous.  Cred ca da omul proba de microfon in primele ore la noua slujba.  

  Reply
 17. meioza

  Ze Phsyco Pulică Năstase nu e ăla care a fost prins cu bolidu’ cînd avea 16 ani (deci era un pic penală treaba)? Mai știți ce s-a întîmplat cu cazul respectiv?

  Reply
 18. sanantonio

  Nemo, ești absolut convins că ai dreptate, așa că nu am ce argumenta. Ar fi bună, totuși, și o farîmă de îndoială.

  Reply
 19. Nemo

  sanantonio eu sunt plictisit de corectitudinea asta politica idioata. COMPORTAMENT TIGANESC, TIGANI IN GENERAL(nu aia de la Chitila). asa cum e vorba de „negri in general”. samd.cand or sa fie astia mai multi, astept sa vad daca o sa mai fie aceeasi corectitudine politica. in SUA anul trecut au fost pt prima data mai multi copii NEalbi nascuti, in Ro sunt singura etnie care creste.da, exact, Nastase are comportament tiganesc. sintagma asta este intrata in mentalul colecgiv si acolo o sa ramana, independent de „corectitudinea politica”

  Reply
 20. adina

  rezon comisia asta de etica nu o sa analizeze teza de doctorat a lui Ponta, ci teza de PLAGIAT a lui Ponta. Diferenta mare….

  Reply
 21. sanantonio

  Merechene ai înjurat tot neamul de țigani, nu p-ăia din Piața Chiliei (ce-o fi aia și ce rău fac țiganii ăia, habar n-am), de-aia m-am ofuscat. Dacă-i spuneai ”țigan împuțit” lui Năstase, îți dădeam LIKE. Așa…

  Reply
 22. sanantonio

  Merechene, nu e bine să jignim o rasă din cauza unui infractor. Cunosc mulți țigani respectabili, îmi sînt prieteni apropiați. Famiglia Năstase e formată din jigodii, fără legătură rasială.

  Reply
 23. Ze Phsyco

  sanantonio o fi repetitia mama invatarii dar sa repeti aceleasi adjective in fiecare zi de 200 de ori devine… so boooriiiiing…

  Reply
 24. sanantonio

  Florina Atunci să se lase de medicină. Am auzit că Prigoană face angajări la serviciul vidanjare.

  Reply
 25. sanantonio

  O fi off-topic, mi-o asum. Am citit declarația imberbului Năstase și m-a mirat replica pe care i-a adresat-o polițistul care a intrat în cameră după împușcătură (”Bine că nu te-a mușcat!”), colegului său. Urmăresc acum emisiunea lui Cristoiu pe B1 și am și auzit întrebarea. Seamănă pînă la identificare cu ”Bine că nu te-a-mpușcat”. Părerea mea e că asta a auzit, de fapt, Andrei, dar face pe prostul. Să-ți fie rușine, Andrei Năstase! Cariera unui om care nu și-a făcut decît datoria e în pericol din cauza impertinenței tale!

  Reply
 26. Ze Phsyco

  rezon Lui El Insusi i se aduce Cola !!!! Te rog nu-l mai denigra… si asa are hipertensiune, diabet si alte alea  necunoscute.

  Reply
 27. Ze Phsyco

  sanantonio Situatia asta risca sa ne lase fara adjective. Riscam sa devenim penibili folosind aceleasi 20 de adjective. E mai rau ca in Twin Peaks…

  Reply
 28. sanantonio

  Florina O curvăsărie de joasă speță din partea Spitalului Floreasca. Aș da în judecată spitalul și pe cei implicați pentru favorizarea infractorului la sustragerea executării pedepsei. Cum adică, creme-de-la-creme a medicinei românești nu sînt în stare să determine dacă un ”pacient” (ignorați numele, vă rog) este sau nu transportabil și tratabil într-o alta unitate spitalicească? Beuran, Brădișteanu și artistul ăla plastic, îmi scapă numele, ar trebui să împartă celula cu ”pacientul”.

  Reply
 29. sanantonio

  Ze Phsyco Să nu se fi plagiat pe sine însuși. Poate nu-și mai amintește că a scris-o tot el cînd avea 12 ani. Alzheimer?

  Reply
 30. Ze Phsyco

  sanantonio Si daca in nemernicia lui si-a plagiat propria progenitura de clasa a V-a ? Are bietul copil curaj sa zica ceva ?

  Reply
 31. sanantonio

  rezon Sper să fi scris compunerea asta cînd era în clasa a V-a, dacă a făcut- la maturitate ar trebui consultat de un medic (futu-i, era să scriu doctor) psihiatru cu experiență.

  Reply
 32. rezon

  http://www.nicolaeburnete.eu/NICOLAE_BURNETE.htmlPlagiatorul din Comisia Nationala de Etica, el il va judeca pe Ponta. Citez de pe site-ul lui: „Albul zăpezii cu care a
  debutat acest an, alb ce acoperă tot ce vezi cu ochii, ne dă senzaţia
  unei lumi de linişte şi puritate, senzaţia unei lumi de basm. Albul acesta ar trebui să ne facă şi pe noi să fim mai curaţi, mai drepţi, mai buni !”Mang
  scria si el la fel pe site-ul lui, intr-o nota liricoid-zaharisita.
  Plagiatorii romani de partid si de stat par sa fie niste suflete
  sensibile, infiorate de frumusetea acestei lumi in care ei, fericiti,
  copiaza.

  Reply
 33. rezon

  http://www.nicolaeburnete.eu/NICOLAE_BURNETE.htmlPlagiatorul din Comisia Nationala de Etica, el il va judeca pe Ponta. Citez de pe site-ul lui: „Albul zăpezii cu care a
  debutat acest an, alb ce acoperă tot ce vezi cu ochii, ne dă senzaţia
  unei lumi de linişte şi puritate, senzaţia unei lumi de basm. Albul acesta ar trebui să ne facă şi pe noi să fim mai curaţi, mai drepţi, mai buni !”Mang scria si el la fel pe site-ul lui, intr-o nota liricoid-zaharisita. Plgiatorul roman de partid si de stat par sa fie niste suflete sensibile, infiorate de frumusetea acestei lumi in care ei, fericiti, copiaza.

  Reply
 34. Ze Phsyco

  sanantonio Cine spune de cele mai multe ori in interval de 30 minute mantra „Jos Basescu” castiga concursul si ocupa fotoliul ala de sef.

  Reply
 35. sanantonio

  Florina Nu înțeleg cum se face desemnarea? Propune PSD 4, PNL 3 și ălamicu 1, se aruncă sulița în văzduh și în capul cui cade, ăla e numitul? 

  Reply
 36. Hongse

  sanantonio Mai mult decât posibil. Au fost ultimele trei secunde din emisiunea lui Turcescu, de-aia eram curios de detalii…

  Reply
 37. sanantonio

  Hongse Acum, pe bune: nu cred că e musai să aibă un doctorand, e îndrumător prin faptul că are catedră într-un centru de învățămînt care are dreptul de a susține examane de doctorat. Totuși, e o părere nebazată decît pe logica personală, n-o lua de bună.

  Reply
 38. Annia

  Hongse Nu cred. Pana la Legea Funeriu, numai profesorii universitari aveau dreptul sa fie abilitati pentru coordonarea doctoranzilor; or, il dottore e doar lector universitar, dupa stiinta mea.

  Reply
 39. sanantonio

  Hongse Mai am doi coordonatori în afara lui Ponta, pe Mang și pe Burnete. P-ăștia doi i-am ținut pe banca de rezerve, îi schimb la pauză că Ponta a ratat nepermis.

  Reply
 40. Ze Phsyco

  Hongse Cred ca nefericitul se da cu capul de toti peretii. Oare indrumarile pe care le-a primit au fost si ele plagiate? Pentru ca daca este asa atunci s-ar obtine un plagiat prin plagiat care nu mai este plagiat (negarea negatiei)

  Reply
 41. Hongse

  De la B1, Ponta nu numai că e dottore, dar e şi indrumattore la dottoratul altuia. Da’ s-a incheiat emisiunea. Are cineva mai multe detalii? E pe bune? Cine-i nefericitul?

  Reply
 42. sanantonio

  LunguVictorEugenMihai Un subiect foarte sensibil, Panait, foarte greu de disecat pe bloguri. M-aș alătura, în schimb, unei petiții care să solicite redeschiderea dosarului Panait, dacă nu cumva o fi deja redeschis.

  Reply
 43. LunguVictorEugenMihai

  Spre potolirea lui Alexandru Lele, a fost trimis la fața locului, tânărul Cristian Panait, care a încercat inițial să îi însceneze o percheziție acasă lui Lele, operațiune eșuată, pentru că procurorul a insistat să filmeze toată operațiunea. Între ciocan și nicovală, între șefi, colegul incomod și propria conștiință, procurorul Cristian Panait nu a mai suportat presiunea psihică și într-o zi s-a aruncat de la balcon și a murit. Ați reținut stimați miloși? A murit de-a binelea, fără fulare, fără prompteriste cu glas șoptit, fără doctori pesediști de jur împrejur. Mătușa lui a fost singura persoană, care s-a luptat o vreme cu morile de vânt, cu documente, file de jurnal și mărturii, neprimită la nicio televiziune. Ea a fost cea care a povestit și ce îi spusese Cristian Panait cu puțin timp înainte de a comite gestul dramatic: „porcul de Ponta m-a făcut!”http://blog.webphoto.ro/politica/va-prezint-un-sinucigas-fata-de-care-ati-uitat-sa-aveti-compasiune/

  Reply
 44. Ze Phsyco

  Hongse Blaga & co. sunt ocupati cu garantarea independentei fata de Basescu. Se lucreaza in 3 schimburi… foarte greu… si consum mare de energie.

  Reply
 45. Hongse

  Nu disperaţi! Avem totuşi opoziţie activă! Nature şi FAZ, că ai noştri ca brazii de-alde Blaga…

  Reply
 46. Ze Phsyco

  Hongse  L-au rostogolit pe burta dupa care un politist i-a pus bocancul pe ceafa in timp ce alti politisti i-au desfacut catusele. Fularul a fost pus tot de politisti pentru a masca urmele violentelor suferite de Maritul Gatlej.  

  Reply
 47. rezon

  Auzi, nene, lume revoltata ca Nastase a fost incatusat! Dar cum ar trebui sa procedezi cu un infractor inarmat? Sa zica mersi ca nu l-au dat politistii aia cu capul de toti peretii

  Reply
 48. rezon

  Intr-adevar, intrunirea Ligii Studentilor din 15.06.1990 e un episod putin cunoscut, aproape clandestin, care merita povestit.

  Reply
 49. Mistral

  acum il copiaza si pe Mickey Mouse :)http://www.kmkz.ro/de_ras/poze-de_ras/mai-animalutule/#comments

  Reply
 50. Mistral

  Lucrurile trec însă din registrul ridicolului în cel al gravităţii instituţionale, atunci când dl. Ponta refuză explicit să ia în considerare demisia, în condiţiile în care se face vinovat de furt intelectual. Consecinţele pentru credibilitatea statului român sunt devastatoare. Aici nu mai este vorba de ambiţii şi conflicte politice interne, nici măcar de obligaţii de morală publică, de decenţă sau credibilitate personală, ci de soliditatea şi seriozitatea primei instituţii executive româneşti, care este guvernul.O persoană care a dobândit în mod fraudulos prestigiosul titlu academic de doctor în drept, prin supunerea unei teze copiate în proporţie de 40%, nu mai poate fi prim ministru, cel puţin nu într-o ţară a Uniunii Europene.Invocarea unei maşinaţiuni politice este un simplu pretext pentru acoperirea d-lui Ponta. În chestiune este persoana sa, nu partidul său, sau orice altă constelaţie politică. Este o ecuaţie cu un singur termen, cunoscut: dl. V. Ponta. El este cel care trebuie să plece, din respect pentru instituţia pe care o conduce şi pentru ţara pe care doreşte s-o reprezinte.http://www.contributors.ro/societatelife/d-nii-nastase-si-ponta-pun-statul-de-drept-in-pericol/

  Reply
 51. Annia

  hope18 Mi-e greu sa cred ca tace din aceleasi motive ca cei mai multi din PDL. Nu stiu, dar, coroborand asta cu atitudinea din ultima vreme, de elev cuminte, care respecta cu sfintenie regulamentul scolii, a dictatorului, ma gandesc ca poate se pregateste ceva de anvengura. Sau e doar my wishful thinking…

  Reply
 52. Ze Phsyco

  Cum sa-ti dai cu dreptu-stangu si viceversa. Guvernul marilor capacitati intelectuale. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12618167-traian-basescu-catre-ministrul-muncii-doamna-campeanu-astept-inspectia-muncii.htm

  Reply
 53. OstapBender

  DanCanada Oricum, expresia „poporul roman” este problematica. In principiu, ea ii cuprinde pe toti romanii, asa cum spui „echipa de fotbal a Angliei”, unde subintelegi toti membrii ei. In fine, cred ca politicienii, dar nici astia TOTI, ca parte a poporului sunt mai vinovati, pentru ca manipuleaza cu „galeti” si „fain”, deci ca manipulatori, decat partea de popor care se lasa cumparata. Un poltician isi asuma in teorie pe langa responsabilitatea personala (grija fata de de sine, familie etc) si o responsabilitate publica, adica se angajeaza sa vegheze la binele comun. Asa ca, daca propozitia „Poporul roman e tampit” este adevarata, deduc „Politicienii poporului roman sunt cei mai tampiti”. 

  Reply
 54. Mistral

  http://www.google.com/imgres?hl=en&gbv=2&biw=1280&bih=642&tbm=isch&tbnid=pa5mdn4-zFlwvM:&imgrefurl=http://www.kmkz.ro/de_ras/texte/absolut-toate-glumele-despre-burberry-vs-paulshark/&docid=TGSulIl-eZMTHM&imgurl=http://www.kmkz.ro/wp-content/uploads/2012/06/mistret.jpg&w=450&h=383&ei=SaLoT8a-OceRswaKk-C7AQ&zoom=1&iact=hc&vpx=186&vpy=154&dur=481&hovh=175&hovw=203&tx=111&ty=84&sig=113050113768377879594&page=1&tbnh=141&tbnw=159&start=0&ndsp=17&ved=1t:429,r:0,s:0,i:72Uitati- va la gusa lui Adelu atunci . Probabil ca acum e mai mare . Daca iti apleci un pic barbia in piept si tragi in gusa , e doar tesut gras , iar asa se poate explica  „traiectoria ” glontului . 

  Reply
 55. Annia

  Are cineva cunostinta despre pozitia lui MRU referitor la ceea ce se intampla? A facut vreo declaratie? A reactionat?

  Reply
 56. Mistral

  SimonaM Daca te iei dupa Urania , vineri 29.iunie , e incarcerat 🙂 . Hai nu fii suparata , ii razbim noi .

  Reply
 57. Annia

  SimonaM Oups! Greseala imi apartine, de fapt, mie. Nu stiu daca e caldura de vina, mai degraba starea de enervare. 

  Reply
 58. DanCanada

  OstapBender Nu s-a spus „toti sintem prosti”, s-a spus „mentalitatea de grup a romanilor e zero”. Bineinteles, sintem destepti si prosti luati individual, dar ca „popor”, let’s face it, sintem un popor tembel. Nu vad nimic rau in a spune. E la fel ca la alcoolisti, fumatori inraiti – sa recunosti ca ai o problema e primul pas.

  Reply
 59. Ze Phsyco

  OstapBender N-am incercat sa te contrazic. Niciodata n-am folosit sintagma „poporul roman”. Am folosit in schimb „bizon votant” cu referire stricta la cei care se lasa cumparati cu margele colorate. Din pacate categoria asta e mult, mult prea larga.

  Reply
 60. hope18

  SimonaM Simona, scuza-ma cred nu m-am exprimat corect.Am inteles ce ai spus.La mine a fost doar un oftat de dezamagire fata de ce se intampla

  Reply
 61. OstapBender

  Ze Phsyco Am vrut sa arat ca propozitia „poporul e prost” e in princpiu este o falsa judecata, ca in logica „Toti S sunt P”. Or, e clar ca „Nu toti romanii sunt prosti”. Tipul asta de judecata „Noi, romanii, suntem hoti, prosti, tampiti etc” cred ca e sau o forma de autoculpabilizare sau vreo chestie de manipulare securistica sau vreo forma de lene intelectuala. In niciun caz, nu este o judecata. Cel mai adesea exprima o lehamite care nu mai poate fi tolerata. Un naduf.

  Reply
 62. DanCanada

  SimonaM Cine are autoritate asupra juridicului? Parlamentul? Guvernul? Daca e parlamentul – no chance, aia nu s-au priceput nici sa se decida ce sa faca cu maidanezii. Guvernul? Pai guvernul e o gasca de impostori si sansele sa fie inlocuiti cu unicorni albi sint nule… 🙁

  Reply
 63. SimonaM

  hope18 Alea sunt niște ONG-uri care au fost foarte vocale, ale căror lideri au ieșit la tv. Răspundeam comentariului Anniei. Nu știu de alte ONG pe la tv.Nu cred că fi spus undeva că ăia ar fi oameni onești. Chiar cred că există pe-aici pe blog niște comentarii unde spuneam invers.

  Reply
 64. Ze Phsyco

  OstapBender Si a mai fost impus si polonezilor, cehilor, ungurilor. Si acolo exista partide socialiste dar nicaieri votantii nu se lasa indobitociti cu galeti si faina !

  Reply
 65. OstapBender

  DanCanada Cine este „poporul roman”? Pana la urma e chestie de educatie. Daca democratia, meritocratia, spiritul critic s-ar manca din mica copilarile o data cu cornul si laptele, altfel ar sta treaba. In ceea ce priveste comunismul, acesta a fost impus atat romanilor dar, asta o uita forte multa lume, cat si nemtilor. Aproape jumatate din Germania a fost comunista. „Poporul roman” a fost tot atat de comunist cat a fost „poporul german”.

  Reply
 66. AngelaTocila

  hope18 şi eu sunt la un pas de a ceda nervos, mai ales după demisia varanului din funcţia de senator. mi se pare imperios necesar ca legile să fie schimbate, pornind de la împiedicarea migrării politice, cel puţin pe durata mandatului. În momentul ăsta, Parlamentul nu mai reprezintă ceea ce s-a votat. Am sărit de la una la alta, dar cred că sunt înţeleasă, sorry 🙂

  Reply
 67. SimonaM

  Annia ONG-urile alea ale lui Pavelescu, Alistar și Mungiu Pippidi? Ei tocmai au ajuns la putere. Știu că sună anapoda, dar azi e ziua în care eu mi-am cam pierdut speranța în a vedea ceva opoziție undeva în viitorul apropiat.

  Reply
 68. Annia

  SimonaM :)! Si aia organizata? ONG-urile alea, ale caror lideri ies la tv? Noi ne plangem pe blog, dupa orele de program, dar actiuni concrete nu prea intreprindem. Repet, am un sentiment de neputinta si exasperare  mai ceva ca-n perioada 2000-2004.

  Reply
 69. SimonaM

  DanCanada Ok.. Cine ”sa se ia masuri IMEDIATE: curti cu jurati, condamnatul sa fie luat direct din sala de judecata etc etc” ?

  Reply
 70. Nea

  AngelaTocila Avem extrem de puţine arme. Una dintre ele este o presă independentă. Decât să fumaţi pachete de ţigări, faceţi-vă abonamente (online sunt foarte ieftine) la Kamikaze. Altfel ne vom sufoca împreună. 

  Reply
 71. DanCanada

  AngelaTocila Hm, sorry dar eu personal am de mult impresia ca poporul roman e iremediabil timpit. Marile noastre momente din istorie sint mai degraba exceptii confirmind regula ca optiunea CALDURICA a fost cel mai des aleasa. Comunismul n-a ajutat deloc si iaca dupa 22 de ani toata lumea discutind o telenovela de prost gust, in loc sa se ia masuri IMEDIATE: curti cu jurati, condamnatul sa fie luat direct din sala de judecata etc etc.Si circ este in continuare: urmeaza partea a doua cu procesele tov. Voiculescu, alba-neagra intre Base si cretinii astia doi etc etc.

  Reply
 72. Nea

  Florina Cred că Ponta a fost animat de intenţii bune câd a plagiat. A vrut să scrie o lucrare de calitate. Dacă o scria din capul lui, ieşea un căcat, că nu avea cum scoate  altceva de acolo.

  Reply
 73. SimonaM

  Annia Mie-mi pare că fix cu societatea civilă vorbești acuma.. Aici e opoziția. 67 comments, 33 people listening…

  Reply
 74. Florina

  În lumina ultimelor regrese constatate în  activitatea academică românească, precum şi a greu estimabilei nonvalori prezente la vîrful politicii româneşti, propun, pentru  o mai corectă evaluare a lucrărilor de doctorat, un nou criteriu de evaluare, şi anume de la cine sau din ce lucrare a fost realizat plagiatul. Spune-mi pe cine/ce ai plagiat, ca să-ţi spun cine eşti va oferi, astfel, o imagine mult mai clară a activităţii intelectuale a celor care, mai nou, se pare că ne şi conduc. 

  Reply
 75. poweraxxel

  Asadar piesa de teatru prin care Nastase se sustrage platii datoriei
  fata de societatea care a decis ca merita sa traiasca o anumita perioada
  in anumite conditii continua. Continuarea scoate insa in evidenta acum,
  mai mult ca niciodata, ca oamenii politici (in special PDS-istii) sunt
  mai presus de lege. Chiar si atunci cand orice roman pleca spasit spre
  puscarie, ei au un nou aliat, doctorii de partid.
  Vremea trece si tot mai multi romani realizeaza ca nu este vorba
  decat despre cum sa fugi de lege. Unii cu mila iar altii fara, cu totii
  ii vor spune: Adriane, ridica-te si umbla … spre puscarie!

  Reply
 76. Never G

  Rheia  Pentru mine e o mare dezamagire ca au ciocu’ mic. De cate ori deschid gura o scalda. Au fost alesi uninominal si au dreptul sa-si apere principiile.  E ca o tradare a electoratului care si-au pus sperantele in ei in 2008. Sper sa se cearna acum si sa-i vedem in toata goliciunea lor pe cei ce nu ne merita.

  Reply
 77. Annia

  hope18 Eu nu fumez, dar impartasesc aceeasi stare de exasperare. Si ma intreb: unde este societatea civila?!!!! Fiindca, e clar, pe PDL nu mai putem miza. Nu se poate sa asisti la modificarea, pe sest, a regimului semiprezidential cu unul parlamentar, fara sa reactionezi. Oricat l-ai uri pe Basescu, nu se poate sa nu-ti dai seama cat de grav este ceea ce se intampla in ultimele zile.

  Reply
 78. Ze Phsyco

  Voi va uitati la B1? Mihalache asta este jigodie de toata jena! Bre, astia n-au parinti? Si daca au parinti ce zic ei cand descopera ca au in curte o asemenea jigodie? Asa l-au crescut? Asa l-au educat? Bai….

  Reply
 79. hope18

  AngelaTocila Nu as vrea sa fac  cunoscuta opinia mea despre trasaturile morale ale acestui popor pt ca nu cred ca sunt magulitoare.Dar,trebuie sa recunosc ca de azi dimineata am fumat 2 pachete de tigari punandu-mi obsesiv aceeasi  intrebare:Cate nelegiuri mai trebuie sa faca hoarda asta de neispraviti ca sa plesneasca coarda? Asta pt ca stiu ca sunt si oameni normali si tara asta trebuie sa fie a lor, nu a unor nulitati agatate de putere

  Reply
 80. AngelaTocila

  Azi e una din acele zile în care mă tem că procesul de involuţie devine ireversibil. Ştiu că mâine îmi voi fi revenit şi voi crede din nou în momentul acela de suprasaturaţie la care reacţionăm de obicei. Totuşi, coarda se pare a fi încă departe de întinderea maximă şi nu putem decât să asistăm la demolarea a tot ce stă în calea acestor prădători. Înţeleg că duşmanul cel mai mare pe care l-a avut România de-a lungul istoriei, a fost mereu din interior şi asta pentru că a fost tolerat, bagatelizat, nerecunoscut ca prădător decât târziu… cu turcii şi tătarii era mai simplu, intenţiile lor erau evidente.

  Reply
 81. EleninaNicuţ

  in conditiile in care PDL isi cauta „independenta” fata de TB, ma intreb cine va face sesizarea de neconstitutionalitate pe modificarea legii CCR…

  Reply
 82. LunguVictorEugenMihai

  Olguţa Vasilescu a demisionat din Senat. Alți opt senatori și-au depus mandatele. care mai este majoritatea?
  oricum, toate aceste jigodii si-au depus demisia DUPA ce au facut muci legile Romaniei, in special Constitutia.

  Reply
 83. Glook

  Rheia http://www.blogary.ro/2010/09/marea-problema-a-lui-sov/ Ca mie mi-a luat cel putin 5 minute sa-l caut, ca nu ma pot concentra de nervi.

  Reply
 84. Rheia

  Never G Probabil li s-a dat consemn de ciocu’ mic și mers pe burtă, ca pinguinii din Madagascar. Doar că ei sînt mai degrabă o adunătură de lemurieni….

  Reply
 85. Rheia

  Nea Eu cred că e ce zicea Bleen în postul din 14 septembrie 2010, Marea problemă a lui SOV. Recitiți-l.

  Reply
 86. Rheia

  Eu cred că e ce zicea Bleen în postul din 14 septembrie 2010, Marea problemă a lui SOV. Recitiți-l.

  Reply
 87. Ze Phsyco

  Hongse Nu mai poate omul sa faca o smecherie ca apari tu si dai totul in vileag ! Esti un antidottore, asta esti  🙂  🙂  🙂

  Reply
 88. Hongse

  LunguVictorEugenMihai Mie nu-mi e clar ceva.  Şi dacă decid să fie judecat altundeva ce-o să fie? Îl amână până-n noiembrie când e reales iar în senat, se reia la ICCJ şi-şi mai dă iar demisia?

  Reply
 89. LunguVictorEugenMihai

  Nastase se trateaza de celulita la Spitalul Floreasca (vine si materialul in curand)

  Reply
 90. Never G

  Bleen  Iti dau dreptate! L-am vazut pe Ialomiteanu la B1 spunand referitor la Monica Macovei ca vorbeste procurorul. Avea ocazia sa o sustina si sa prezinte aberatia situatiei. El a preferat sa-i indemne pe toti la sa zicem „cumpatare”. Mi s-a facut scarba!   Halal politicieni care fac sluj in fata USL-ului cand sunt atacate: statul de drept, justitia si democratia.  

  Reply
 91. Nea

  Dacă ştiam că-i văd pe Vîntu încătuşat şi pe Bombo înfulărat, votam   useleaua la alegerile trecute. Sau te pomeneşti că n-o fi meritul lui Ponta şi Crin? Şi pe Voiculescu, dându-i demisia în lupta cu evaziuea. 

  Reply
 92. Ze Phsyco

  GabiDumitru „Nu este suficient ca spitalul penitenciar sa aiba conditii hoteliere de
  lux si aparatura de utlima generatie. In spital trebuie sa fie personal
  medico-sanitar calificat” astia chiar ne iau de prosti !

  Reply
 93. adina

  Bleen neee, il pun in celula cu Nastase si Felix isi foloseste limba aspra de varan sau coada lunga de motan sa rupa gratiile si sa zboare amandoi in lumea larga, AN pe spatele motanului Felix. Stii pisica aia cu puteri magice din Alice in Tara Minunilor ?

  Reply
 94. Ze Phsyco

  Rheia  Mama lui de like ca iar nu functioneshte !  Tie nu ti-e teama ca o sa te plagieze lumea la greu ? „plod de rigips cu leduri”  🙂   🙂   🙂

  Reply
 95. Rheia

  cocosila Eu mi-aș da salariul pe un an, doar să-i văd pe rîmele de la Antene pupîndu-i mîna Monicăi Macovei, Bine, prin batistă, că nu i-ar ajunge femeii to Atlanticul să se spele după aia…

  Reply
 96. Rheia

  cocosila Mă tem că Voiculescu va folosi arme ÎNAINTE de condamnare. Ăsta e securist din fier-beton, nu plod de rigips cu leduri, ca Năstase.

  Reply
 97. Glook

  adina Nu fiti copii, nu vizati la referendumuri in plus, cand noi avem referendumuri in minus. Nu vazurati ca nu mai avem referendum nici pentru schimbarea constitutiei, ajunge o declaratie constitutionalo-declarativa a parlmentului dupa modelul Grebla. 

  Reply
 98. adina

  Glook zice bleen mai sus ca ramanem fara parlament, adica fara hoti. Ai sa participi la votarea legilor prin referendum.

  Reply
 99. Bleen

  cocosila Dacă Voiculescu va fi condamnat la pușcărie cu executare, va apela la suicidul de catifea sau catifelat: își va trage în cur cu limba lui Gâdea.

  Reply
 100. Glook

  Bleen O intrebare de cetateanul turmentat: si totusi, eu cu cine votez? Sau sa ma limitez doar la al meu sat elvetian si sa uit de Eterna si fascinanta Romanie?

  Reply
 101. Bleen

  Prima consecință după verdictul dat în unanimitate de completul de 5 judecătoare de la ÎCCJ în dosarul Trofeul Calității: Dan Voiculescu își demisia din Parlament și scapă de ÎCCJ. Nemaifiind parlamentar, dosarul său nu mai poate fi judecat la ÎCCJ, ci la o instanță inferioară. S-ar putea să rămînem fără Parlament de frica judecătoarelor de la ÎCCJ. Își dau toți mafioții demisia din Parlament și în toamnă nu mai candidează nimeni.

  Reply
 102. apicultor

  poate sa incerce… degeaba se duce mai jos, prbl se transeaza mai sus la csm. iesirile presedintelui csm sunt incurajatoare, de se pastreaza componenta csm-ului, eu am asteptarile mari vis-a-vis de corupti fie ca ii cheama an, poteras, voiculescu… ochii pe noile numiri in csm, acolo va sta cheia independentei justitiei in urmatorii ani

  Reply
 103. Glook

  Bleen Da secretara de la parlament nu se poate imbolnavi subit ca sa nu i se poata inregistra demisia? Nuuuu… ea nu e politician, nu poate fi asa parsiva. Bre, nu mai citesc nimic ca ma apuc sa injur. 

  Reply
 104. Bleen

  Din cîte zice Dan Tapalaga, demisia tot un fel de tentativă de sinucidere e. Cel puțin prin consecințele asupra libertății autorului.Și vă mirați că la noi politicienii compromiși și corupți nu-și dau demisia și nu se sinucid!

  Reply
 105. Bleen

  @Dan Tapalaga”Alt mare barbat, Dan Voiculescu, a demisionat din Parlament. Adevaratul motiv e ca pe 29 avea termen, care putea fi ultimul. Adica risca la fel ca Nastase o condamnare. Demisionand din Senat, dosarul nu mai poate fi judecat la Inalta Curte. Pierzand calitatea de parlamentar, cazul trebui judecat de o instanta inferioara, probabil de Tribunal. Tara de adevarati barbati, oameni de stat (cu ochii pe tot ce se poate fura). Nastase se zgarie cu pistolul la gat, Varanul fuge de judecata prin demisie.”

  Reply
 106. Ze Phsyco

  Bleen Mai putem vorbi de vreun PDL incepand de azi? Adica de trei zile scatofagii astia din Parlament scuipa in directia MM iar un netot (nu-i spun numele ca nu merita) n-are alta treaba si incepe sa ne povesteasca  azi cum ca Blaga este GARANTUL independentei fata de Basea? Asta-i Opozitia? Astia si-ar vinde si mamele  proxenetilor din Indonezia numai sa nu ramana fara putere politica. Niste scarbe !!!

  Reply
 107. LunguVictorEugenMihai

  Boghy sau problema este de justitie – c nefiind parlamentar i se judeca la Tribunal procesele si acolo mai poate cumpara, mitui, intimida pe cineva? ICCJ si-a pierdut „credibilitatea” la USLinosi… :)))

  Reply
 108. LunguVictorEugenMihai

  i-ai alungat pe toti de la vechiul material :Dasa ca reiau: adica? Dan Voiculescu isi anunta demisia din Senat. doar nu l-a lovit un puseu de constiinta?
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12616696-dan-voiculescu-isi-anunta-demisia-din-senat.htm
  Dan Voiculescu si-a anuntat luni demisia din functia de senator,
  nemultumit de atitudinea colegilor sai in ceea ce priveste proiectul de
  lege initiat de el, prin care propunea dublarea pedepselor pentru
  evaziune fiscala.

  Reply
 109. Florina

  Am o singură obiecţie la articol, în rest mă-nclin. Telenovelele de pe Acasă sînt bijuterii artistice în comparaţie cu ceea ce s-a desfăşurat în studioul A 3 în noaptea de 20 iunie. acolo a fost o piesă de cămin cultural şi nimic mai mult. Iar în telenovelele de pe Acasă sînt şi bărbaţi de onoare, la A3 nu  a fost unul măcar. Cînd unul dintre ei e rănit în telenovele, vecina mea de la parter suferă şi plînge. Miercuri noapte, aceeaşi femeie a zis Doamne fereşte, mamă, circ – şi s-a culcat. 

  Reply
 110. Bleen

  Pentru non-combatul PDL în cazul Năstase și al atacurilor jegoase ale USL-ului împotriva Monicăi Macovei, PDL trebuie decăzut total și definitiv din drepturile de partid moștenitor al dreptei. Trebuie să punem cruce PDL-ului, definitiv. Și tuturor politicienilor lași și complici ai acestui asalt împotriva justiției, statului de drept și democrației.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *