Eroarea lui MRU

A pus pe primul plan relația cu Băsescu, cu PDL, cu Blaga, cu ceilalți clovni din peisaj. Ar fi trebuit să-și vadă de drumul lui și, secundar, să se ocupe și de relația cu Băsescu, PDL, Blaga și Alianții Frecției Comune de Dreapta. Dacă ăștia îi dau țeapă (și îi dau, că are mulți dușmani, și foarte sus puși și foarte puternici, cel puțin vremelnic) MRU rămîne în aer. Și o dată cu el, și viitorul dreptei (este aberant să consideri că viitorul dreptei stă în PDL, Blaga, Cezar Preda, Boureanu și ceilalți clovni).

MRU trebuie să-și vadă de calea și destinul său politic, fără a neglija relațiile cu ceilalți. Însă trebuie să înțeleagă că relațiile cu ceilalți, inclusiv cu Băsescu, sînt secundare. MRU nu-și permite să se agațe de trecut (Băsescu) sau de irelevant (Blaga, PDL și clovnii). Dacă pariază totul pe negocieri, pe alianțe, pe sfori, pe culise, pierde tot. Not with a bang but a whimper.

Să lupte cu forțele proprii, să cîștige putere și imagine și aderenți, și apoi va fi urmat și de ceilalți. Nimeni nu-i va da nimic pe ochi frumoși. Trebuie să le arate că este puternic și că doar prin el pot ajunge la victorie. Fie vorba între noi, MRU este singura șansă a dreptei – poate că nu e Reagan, poate că mai degrabă e Romney, dar e bine și atît.

Știe foarte bine (iar dacă nu știe, nu are ce căuta în politică) că la dreapta are dușmani puternici cu cuțitele scoase din teacă, gata oricînd să i le înfigă în spate (i le-au și înfipt, un pic, doar cu vîrful, de cîteva ori). Așa că ar trebui să ia în considerare riposta și, cu zîmbetul pe buze, la adăpostul marii solidarități de dreapta, să înfigă și el cîteva cuțite în spatele ”amicilor”. Și dacă se poate, să le înfigă adînc și letal. La urma urmei, în toată viermuiala asta de îmbrățișări băloase și chinuite, se pot înfige cuțite prin tot felul de locuri moi fără ca poporul militant și tembel să-și dea seama.

Sper că nu a luat în serios apelurile la unire și solidaritate, atîta timp cît știe ce jigodii zac în spatele apelurilor. Sper că doar s-a prefăcut că le ia în serios. Într-adevăr, în toată disperarea asta în care zac susținătorii PDL și ai lui Băsescu, nu-ți poți permite să joci pe față împotriva ”solidarității”. Poporul băsist și pedelist te-ar linșa. Din punctul ăsta de vedere, MRU e dezavantajat. El își primește, de la partenerii politici, pe șest, șuturi în ficat, acolo unde nu rămîn urme la suprafață, și nu poate reacționa la vedere fără să fie taxat de poporul băsist-pedelist de trădare. Dar asta nu înseamnă că nu poate să pună și el capcane și să arunce săgeți astfel încît amicii politici să nu poată reacționa.

MRU poate nu are încă un partid, poate nu are o poziție de frunte în PDL, însă are un capital de imagine, de așteptare și un potențial de aderenți pe care nimeni nu le poate ignora, nici măcar Băsescu. Și pe care ceilalți nu le au.

Și că tot am vorbit de poporul băsist și pedelist, MRU n-ar strica să arunce o privire și spre alte tipuri de popor, mai neutru, mai dezamăgit de Crin și PNL, mai scîrbit de ambele tabere. Și, Slavă Domnului, avem suficient popor interesat de politică dar care este scîrbit și îngrețoșat atît de USL, Ponta și Antonescu cît și de PDL și Băsescu.

PS. Cum se stabilesc candidaturile la alegerile parlamentare în Marea Alianță de Dreaptă (nu mai zi Frecție, că se supără galeria pe mine)? După sondaje? Se fac sondaje cu PDL, PNȚcd, PNR și FC (partidul lui MRU) și în funcție de ele se stabilește algoritmul în colegiile eligibile? Dacă e așa, MRU trebuie să se miște repede și să bage în față Partidul lui MRU. MRU este singurul care are o adevărată miză politică. Ceilalți vor candidaturi eligibile pentru ei și pentru eventual cîțiva amici sau rude. Așa că ceilalți își permit, avînd în vedere, scopurile extrem de limitate, să iasă în sondajul intern cu 0%, că oricum primesc un loc eligibil pentru președintele partidului (măcar așa, că sînt puși în vitrină și sînt folosiți să ascundă PDL-ul în spate). MRU nu-și permite asta. De aceea, Partidul lui MRU trebuie să iasă bine în sondaje.

PS2. După sistemul electoral Pîrvulescu-Hrebenciuc-Oltean, cel după care se țin alegerile de la toamnă, nu există surprize la nivel de colegiu. Există doar două tipuri de colegii: sigur eligibile și sigur neeligibile.

Facebook Comments

46 Comments Eroarea lui MRU

  1. Bleen

    Îmi pare rău să vă întrerup, dar iată lecția referendumului: http://www.blogary.ro/2012/09/victor-ponta-ii-cere-monei-pivniceru-sa-demareze-procedurile-de-schimbare-a-sefului-dna-daniel-morar-si-sa-propuna-un-nou-procuror-general-al-romaniei/

    Reply
    1. Bleen

      Cît despre dreapta și trădare, să fim serioși. PDL Blaga nu diferă cu nimic de USL. Deci chiar nu e nicio miză în așa-zisa bătălie dintre cele două entități (care au fost de aceeaşi parte a baricade în două momente decisive: moţiunea de cenzură care a trîntit guvernul MRU și suspendarea lui Băsescu. În ambele momente, USL a fost vîrful de lance iar PDL Bllaga cel care ”a uitat” să încuie porțile cetății. 

      Reply
  2. Canadiana

    eu is practica si am invatat ceva de la modelul electoral american:  vreau sa castige dreapta cu orice pret. de aceea, imi investesc sperantele si suportul in candidatul cu cele mai multe sanse de a fi ales si care pare a fi cel mai in masura sa duca un program de dreapta la bun sfarsit. in cazul de fata, mru. airpa pdl are imaginea compromisa de greseli vechi si noi, la care se adauga blatismul recent al lui blaga, care m-a scarbit profund. neamtu este antipatic, nu are priza la public si nu isi poate gestiona problemele de orgoliu.  deci, mru. pe langa faptul ca este inteligent si are experienta guvernarii, pare un om integru, cu o imagine inca nestirbita, deci capabil de a atrage electoratul sictirit de politicienii corupti. merg cu mru pana in panzele albe, alianta ori ba.

    Reply
  3. SimonaM

    În mod teoretic (dar discutabil) în unire stă puterea (știm că două partide care se aliază nu scot în alegeri suma intenției de vot individuale). 
    Întrebarea de bază este alta. Ceea ce vrem noi să vedem pe dreapta ca ofertă electorală, program de guvernare, opțiuni, țeluri urmărite, toate astea cine ni le oferă?
    E de-ajuns să votăm ”dreapta” ca să piardă USL-ul din voturi (să nu ne-mbătăm cu apă rece, nu dreapta va câștiga alegerile astea)? Sau mai vrem și o reformă, ceva?
    Funcție de asta putem continua să abordăm campania asta. 
    My two cents.

    Reply
  4. Amelia New

    Pe mine ma-ngrijoreaza si faptul ca MRU nu s-a afisat pana acum cu nicio echipa, respectiv oameni (noi) care sa poata candida la alegerile parlamentare; mai sunt numai 3 luni pana la alegeri, iar pentru a avea sanse iti trebuie notorietate macar in colegiul respectiv.  

    Reply
    1. supastaru

       @Amelia New chiar asa, stie cineva vreun alt nume din ICCD care sa nu fie din celelalte partide ale Aliantei?

      Reply
    2. Rezon

       @Amelia New Pe mine ma mai ingrijoreaza ceva. Dreapta are discurs despre principii ultime si despre bambilici electoral. Dar zona mediana, a politicilor concrete, pe domenii, se lasa asteptata.

      Reply
    1. SimonaM

       @oglinjoara Dacă spui ”părerea mea” și argumentezi, e una.
      Dacă spui ” cei care nu sustin acum dreapta ,asa cum se formeaza acum ,tradeaza de fapt.” eu înțeleg că mă faci trădătoare și atunci o iau drept bocanc în gură.
       
      You chill, first. Then tell me how to relax.

      Reply
      1. oglinjoara

         @SimonaM replica asta trebuia să aibă alt destinatar
        eu n-am vorbit despre trădare
        nici cu naivitatea n-am fost de-acord
        am fost de-acord cu „singura soluţie viabilă”

        Reply
        1. SimonaM

           @oglinjoara Eu m-am referit la ce am considerat eu poșetă-n cap. Și alții au considerat acel comentariu la fel.
          Asta am explicat. Nu am refuzat nimănui dreptul la opinie, mai ales când e argumentată. Exemplul de mai jos este altceva.
           

          Reply
  5. OstapBender

    Acestei aliante de dreapta i se potriveste foarte bine vorba „branza buna in burduf de caine”. Ai pe de o parte pe ultrasuspectul Pavelescu, pe micutul baron blatist Blaga, pe incalsabilul Neamtu, care nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase, si pe MRU cel far’ de partid, singurul politician care vorbeste de binele comun si care face legatura dintre prosperitate si democratie. Or, mai ales acum cand democratia a fost pusa la colt, chiar asta trebuie spus. Doar daca e democratie, exista sansa prosperitatii si a justitiei, ca prosperitatea si justitia fara democratie n-au nicio sansa.

    Reply
  6. cristoiu

    pentru parlamentarele de anul asta dl.Ungureanu a ales singura solutie viabila. Daca USL castiga cu peste 50% ,urmatorii 8 ani cel putin vor fi pierduti pentru dreapta. USL va face totul legal,au invatat lectia si vor avea timp berechet. Mai este putin pana la alegeri si cei care nu sustin acum dreapta ,asa cum se formeaza acum ,tradeaza de fapt. Exclud ca ar fi naivi.

    Reply
        1. OstapBender

           @oglinjoara  Vai, de mine. Pai, nici nu apucase bine @SimonaM sa deschida gura ca, trosc, si acuzatia de tradare. Poftim citatul: „cei care nu sustin acum dreapta, asa cum se formeaza acum, tradeaza de fapt” ( @cristoiu ). Daca nici asta nu e o poseta, atunci sa-mi spui mie geamantan. Unde mai pui simtul umorului si toate celelalte.

          Reply
    1. DrMengele

       @cristoiu Daca as fi oncolog, as traduce cam asa. Trebuie sa mergem pe morfina PDL, ca sa nu mai simtim durerile cancerului USL. Ce-ar fi sa ne gindim putin la radio si la chimio? Cu toate efectele adverse (caderea parului, greturi etc….) s-ar putea sa avem mai multe sanse sa ne vedem copiii la liceu… 

      Reply
      1. DrMengele

         @cristoiu Caci oricum am deja greturi ascultindu-l pe buldogul castrat si restul haitei impaciuitoare facind declaratii in media…

        Reply
      2. Florina

         @DrMengele  @cristoiu 
         
        Eu aş merge pe chirurgie concomitent cu chimio. Şi aş zice mersi că măcar e pus diagnosticul la timp, altminteri, în faza terminală, nu mai e nimic de făcut  decît de ţinut feştila la căpătîi şi de consumat usturoiul ca să mai atenueze mirosul de muribund. 

        Reply
  7. SimonaM

    Declar deschis sezonul la poșete-n cap și bocanci în gură pe tema alegerilor.
     
    În mediile ”băsiste” direcția e una singură: ”sa nu mai stergem cu cei din PDL pe jos (o fac destul cei din USL..) noi sa-i denigrăm pe cei din USL!”
    Asta e tot ce aud.

    Reply
    1. Rezon

       @SimonaM Daca vor sa nu mai stergem cu ei pe jos, atunci sa-si mai tina gura. Sau, daca se poate, sa gandeasca inainte de a o deschide.

      Reply
      1. Florina

         @Rezon  @SimonaM 
         
        Păi nu, gura trebuie să ne-o ţinem noi închisă, după ei. În numele sfintelor alegeri, ale sfintei unităţi care există, că doar au văzut ei la tv, în poze şi declaraţii, în numele sfintei feştile şi a funiei de usturoi cu care ne protejăm de duhul cel rău al uslamiştilor! Cine are ceva de zis, e duşman, îi scoate din visul lor frumos pentru care, cîteodată, mă şi întreb ce iau. Nu de alta, dar sînt oameni de la care ai măcar pretenţia unei minime lucidităţi şi a unei logici care să nu le permită negarea evidenţei. 

        Reply
        1. SimonaM

           @Florina  @Rezon Ăștia nu-s de dreapta. Sunt băsiști pentru că-l plac pe Băsescu. Ai lăviu Băse. Dacă apare unul mai lucios pe partea USL nu vor avea nicio problemă să-și transfere iubirea peste ăla.
          Sunt cei care l-au ridicat în slăvi pe Neamțu și care îl iubesc pe MRU, dar nu de tot, că nu-s siguri dacă Băse îl iubește pe MRU.
           
          Și care speră că MRU va fi președinte și Băse va fi prim ministru, pentru că EL nu-și va lăsa țărișoara la restriște.
           
           

          Reply
        2. ToxicMushroom

          cititnd postarea ta ma intreb unde pot fi eu incadrat: imi place basescu dar nu-mi place deloc neamtu, imi place mru dar nu ma intreb daca base il place sau nu ca sa decid daca sa il plac mai mult sau mai putin. si da, nu zic ca mi-ar displacea total o romanie condusa de tandemul mru – base. 🙂

          Reply
      2. SimonaM

         @Rezon Ăștia sunt ”susținătorii”, ei spun asta. E o întreagă mantră.
         
        PDL se va ”curăța” la imagine cu MRU, o vor băga la înaintare de Monica Macovei cu codul etic (let’s keep people busy), iar noi vom vota cu ei ca să nu votăm cu USL. Cu ei, adică tot cu Oltean și Blaga și Stănișoară și .. nu mai zic, c-ați prin ideea.
         
        Iar noi ăia care mai îndrăznim să cerem una-alta vom fi dușmanul poporului. Ce-a fost la boicot e nimic pe lângă ce va fi acuma.

        Reply
  8. EroulBula

    MRU nu mai trebuie sa piarda timpul cu alianta de dreapta. Trebuie sa puna pe roti noul partid si sa mearga separat, la parlamentare.
    Exista fosti alegatori ai PDL care sunt suparati pe ei, din diverse motive (de la functionari concediati sau cu salariile taiate, la oameni deranjati de posetele Elenei Udrea, cei suparati de mimarea integritatii in PDL, de balbaielile din actul de guvernare sau de protejarea lui Ridzi si Pasat). Chiar daca au vazut ce inseamna USL, mai degraba vor sta acasa decat sa mai voteze o data cu PDL. Oamenii acestia trebuie recuperati.
    Exista votanti PNL care au ramas interzisi de aventura Antonescu-Voiculescu-PSD dar care nu vor vota in veci PDL, din cauza tentativei de preluare a PNL-ului, acum cativa ani. Si acestia pot fi recuperati.
    Mai exista o patura destul de insemnata de electorat, de la centru catre dreapta, care n-a mai iesit de ceva vreme la vot, scarbita de intreaga clasa politica. Acum au vazut ca tot ce s-a castigat pana acum poate fi pierdut intr-o clipa de neatentie si si-ar dori sa se implice. E foarte greu pentru ei sa inghita povestea cu partide reformate / curatate si ar prefera sa sprijine un proiect nou, condus de oameni credibili. Ei ar trebui sa fie o tinta de maxima importanta pentru MRU si partidul sau.
    Sigur, mai sunt si votanti de stanga, dezgustati de colcaiala de găşti, găşculiţe si bande care-si disputa suprematia in PSD, care-l simpatizeaza pe MRU si l-ar vota, cu conditia sa nu fie cu PDL . Ei sunt mai putini si nu ar trebui ca, pentru ei, MRU sa-si faca un program politic de stanga-centru-dreapta.
     

    Reply
    1. oglinjoara

      Înainte de a aprinde feştila partidului imaculat şi a intra în hora motivaţională aferentă, spune-mi, te rog, cam cît crezi că ar obţine MRU cu un partid (încă inexistent) la alegeri?
       

      Reply
      1. EroulBula

         @oglinjoara Intrebarea corecta este: In ce varianta se pot obtine mai multe voturi?
        MRU mergand la gramada cu Blaga, Pavelescu, Neamtu, Baconschi sau MRU mergand separat de alianta de dreapta (centru+dreapta)?
        Eu cred ca mergand separat pot scoate mai multe voturi decat impreuna.
        Am descris, mai sus, cateva categorii de electorat care n-ar vota nici USL, nici PDL dar ar putea fi recuperate de o constructie noua, creata in jurul lui Ungureanu.
        Cate voturi ar scoate MRU, mergand separat ? Probabil un 15%, poate un 20%.
        Sigur, exista posibilitatea sa migreze votanti de la PDL la MRU dar, in contextul luptei impotriva USL, acest aspect mi se pare neimportant.
        Daca PDL continua sa planga ca-i vor fugi votantii si parlamentarii catre MRU inseamna ca obiectivul lor principal nu este castigarea guvernarii ci blocarea altor forte care ar incerca sa se afirme pe partea dreapta a esichierului politic.

        Reply
        1. EroulBula

           @oglinjoara Nu intentionez sa continui o discutie de genul: Face 15%! Ba face 5%!
          Am expus, mai sus, motivele pentru care cred ca, mergand separat, MRU si PDL ar putea scoate mai multe procente decat mergand impreuna.
          Da-mi si tu niste motive pentru care crezi ca ar fi mai bine sa mearga impreuna. Bine pentru Romania, nu neaparat pentru PDL.

          Reply
        2. coana zoe

          @EroulBula @oglinjoara Poate ca asta ar trebui as fie mesajul nostru. Ca sustinem un partid neafiliat PD condus de MRU. Partidul nu e gata dar exista ICCD; sint convinsa ca exista citiva oameni in tara care s-ar putea implica. Gabriel Biris a declarat ca i se va alatura lui MRU; am vazut asta la B1tv. Anyways, sint convinsa ca cel mai bine ptr Rom este ca MRU sa mearga singur la laegeri. Avem o luna cel putin sa sustinema asta. Din cite stiu circula si un sondaj deci ideea exista.

          Reply
  9. oglinjoara

    „Drumul lui” l-ar fi dus la un 2,14% la parlamentarele de anul acesta, 6,18 % la prezidenţialele din 2014 (candidat din partea Partidului Forţa Civică), 3,08 la localele din 2016 şi 4,89 la parlamentarele din acelaşi an.

    Reply
    1. EroulBula

       @oglinjoara Mai bine ar pune de-o brigada artistica. Nu de alta dar, la glumeti, daca te bagi la activitati culturale, faci mai putine injectii…….. ăăăăăăăă … asa am auzit.

      Reply
  10. para

    Chiar daca PDL are armata, MRU are capitalul de incredere si nu trebuie sa uite asta atunci cand discuta cu generalii armatei. In niciun caz nu trebuie sa joace jocul marunt al „clownilor”.

    Reply
  11. TI

    – cunosc 2 antibasisti convinsi, dar care prin primavara erau dispusi sa-i dea o sansa lui MRU;
    – pe nehotarati iar nu prea are cum sa-i castige cata vreme e in parteneriat cu pedeleul, nehotaratii dispusi sa voteze isi pierd entuziasmul cand aud de unul din partidele care au fost la guvernare
    – prin marea alieanta MRU nu va face o bresa in randul celor de la liniutele 1 si 2, dar va lua asupra lui pacatele pedeleului si in plus multe locuri neeligibile, deci frectie
    – mai e de luat in calcul reactia lui cristi preda, cum ca cei proveniti din pdl (vreo 2 nume pana acum) nu vor putea candida pe listele altui partid din cadrul aliantei; bine ca sunt acum intransigenti
    in concluzie: ori negociaza in forta (si cu un sprijin de la base) si obtine locuri eligibile (un posibil target cat sa-si faca grup parlamentar propriu), ori merge individual;
    ambele posibilitati sunt fara sanse stralucite, dar daca are vlaga MRU ar trebui s-o aleaga pe a 2-a, castigul potential este mare in caz de succes
     

    Reply
  12. cristi c

    De la început a luat în calcul atragerea peneliștilor (inclusiv fenta puțin penibilă cu demisia).
    Trebuia să-și facă partid și să lase PDLul de tot. Probabil iși atrăgea marea majoritate a votanților tot de la PDL dar mai lua și de la PNL. Devenea o alternativă credibilă.
    Are șanse în formula asta la votanți antiPDL?
     
     

    Reply
    1. supastaru

       @cristi c La un moment dat MRU parca sugera ca ar fi o aripa in PNL care ar merge cu el intr-un nou partid (desprins din PNL). Presupun ca a picat scenariul. Daca reusea, poate avea priza la public.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *