Fuziunea prin absorbtia PDL de catre PNL

Rețelele de partid

Orice partid românesc care se respectă e un conglomerat de:

  1. Rețele din administrație – sînt cele mai puternice. Sînt oameni care intră în administrație cu ajutorul partidului sau se mențin în administrație cu ajutorul partidului. Pot fi incompetenți care au muncit pentru partid și primesc o sinecură, pot fi oameni capabili care sînt ajutați de partid să ajungă în administrație sau pot fi funcționari care intră în partid pentru a putea rămîne în administrație sau pentru a putea promova. Sînt așa zișii tehnocrați, la prima vedere nu au o încărcătură ideologică. Ca parte a administrației sînt orientați către statul maximal, supradimensionat, atotputernic și obsedat de control. Tendința lor e să umfle statul cît mai mult cu putință, ca să aibă de lucru sau pur și simplu fiindcă inițiativa și competența în administrația publică sînt sinonime cu crearea de noi și noi instrumente statale. Cei bine intenționați umflă statul, cei rău intenționați îl fură. Cei mai corupți dintre ei au și afaceri pe numele rudelor sau prietenilor.  Pentru rețelele din administrație patru ani de opoziție sînt o pauză mult prea îndelungată. Se pierd oportunități profesionale și bani în toată această perioadă. E valabil atît pentru competenți cît și pentru incompetenți, atît pentru cei corecți cît și pentru corupți.  Toți sînt supuși presiunilor venite din partea puterii sau presează ei înșiși puterea pentru a fi adoptați. Pentru cei competenți și corecți partidul este un rău necesar și se mută de la un partid la altul doar pentru a fi lăsați în pace să-și facă meseria. Pentru ceilalți, partidul e o oportunitate profesională și financiară și, avînd în vedere că au experiență în corupție și cu ajutorul lor se fac treburile murdare, sînt utili tuturor partidelor.
  2. Rețele de afaceri – sînt oameni de afaceri pentru care partidul e o bună platformă de socializare cu administrația. Acolo ai posibilitatea să cunoști oameni care te pot ajuta la ananghie, care pot aranja să fii lăsat în pace sau îți pot deschide punga bugetului. Sînt oameni de afaceri care pur și simplu vor să se asigure că sînt lăsați în pace să facă afaceri și sînt oameni de afaceri pentru care statul e principala sursă de bani. La fel ca și rețelele din administrație, sînt susceptibile de a schimba partidele cu ușurință.
  3. Rețele familiale – prezența într-un partid poate deveni tradiție de familie dar și platformă de într-ajutorare în familia extinsă. Mai ajuți un văr, un nepot, o soție, un fiu, un fin, nașul unui văr, o cumnată etc.
  4. Rețele de socializare – pentru tineri, dar nu numai,  un partid este  o platformă de socializare dar poate fi și o oportunitate profesională și financiară pe termen lung. Sînt cele mai benigne și cele mai fidele partidului.

Toate aceste rețele se întrepătrund și sînt izvoarele criteriilor de relaționare din interiorul partidului. Partidul e birocrație, business, familie și ieșire cu prietenii.

Fiecare partid mare (adică PSD, PNL și, încă, PDL) are rețelele și ierarhiile sale însă acestea se întrepătrund cu rețelele celorlalte partide. Fiecare partid are o capacitate limitată de a înghiți rețelele celorlalte partide iar această capacitate este dependentă de relațiile dintre rețelele sale și ale celorlalte partide,  de mărimea propriilor rețele și de mărimea hălcii administrative și bugetare de care dispune respectivul partid.

Argumente pentru ruperea USL și o posibilă fuziune prin absorbția (nu se pune problema unei altfel de fuziuni) PDL de către PNL

PSD și PNL sînt două partide prea mari pentru o țară atît de mică. Gîndiți-vă că PDL a fost stăpîn pe buget aproape singur. A avut mai puține rețele de hrănit. PSD și PNL formează o grupare-mamut care are în stăpînirea aceeași țară cu același buget pe care a avut-o și PDL. În acest moment PSD și PNL au mii, zeci de mii de parlamentari, președinți de consilii, consilieri județeni sau locali, primari, funcționari, funcționărași și oameni de afaceri mai mari sau mai mici care cer. O armată supradimensionată mănîncă mult și pustiește totul în cale, doar cu apetitul, fără să mai și lupte. Dacă nu e suficient aprovizionată poate slăbi, în cel mai bun caz și se poate revolta împotriva liderilor, în cel mai rău caz.

Argumente împotriva ruperii USL și a unei posibile fuziuni prin absorbția PDL de către PNL

PSD și PNL sînt de aceeași parte a baricadei încă din 2006, chiar dacă doar informal la început. Cele două partide au relaționat foarte bine chiar și cînd formal erau pe poziții opuse, în 2006, cînd PNL era aliat cu PD și în 2009, cînd PSD era în alianță cu PDL. Din 2011 sînt parte a celei mai de succes construcții politice post-decembriste. În multe situații colaborarea dintre PSD și PNL a fost spontană, a venit de la sine, în mod natural.

În schimb, PNL și PDL nu au mai colaborat, nici măcar punctual, spontan, din aprilie 2007. Sînt deja șase ani de cînd sînt pe poziții de inamiciție. Mai noii membri ai celor două partide nu au decît experiența inamiciției. PD s-a arătat foarte dificil și în relația cu PLD, pe care nu l-a acceptat cu adevărat niciodată și pe care îl consideră în continuare un corp străin.

Chiar și în cazul unei alianțe sau fuziuni dintre PNL și PDL nu e sigur că cele două partide vor putea da o majoritate care să guverneze. Iar alianța în opoziție nu ar conveni decît PSD-ului, PPDD-ului și UDMR-ului, în niciun caz PDL-ului și PNL-ului.

PNL și PDL sînt puțin încărcate doctrinar (cu un plus totuși pentru PDL, din cauza aripii intelectual-băsiste) dar chiar și așa între ele nu există compatibilități. PNL e un partid populist, extremist, virulent antioccidental, care a luptă fără scrupule și cu agresivitate împotriva statului de drept și justiției. PNL este cel mai extremist și mai violent partid românesc postdecembrist.

Așa cum spuneam mai sus, capacitatea unui partid de a înghiți rețelele unui alt partid este extrem de limitată. Dacă PNL și PDL vor fuziona, 90% dintre rețelele PDL-ului vor rămîne pe dinafară. Ar fi culmea ca după ce rețelele PNL au stat în opoziție patru ani și s-au uitat cu jind la rețelele PDL-ului, acum cînd abia au ajuns la guvernare, să cedeze din halca lor. Ai mîncat patru ani cît eu am murit de foame și acum să-mi rup de la gură să te hrănesc tot pe tine? Puneți-vă în locul primarului penelist Gigel care patru ani s-a uitat cu jind la finanțările primarului vecin și pedelist Vasilică și acum vede cu Vasilică, intrat în PNL, primește în continuare finanțări. Eu mor de foame patru ani de dragul partidului, ăsta mănîncă patru ani și acum mănîncă în continuare din ce mi se cuvine mie. Păi eu de ce am făcut foamea ani de zile, de ce am muncit și m-am sacrificat pentru partid? În teorie e simplu să te muți de la un partid la altul și să stai zeci de ani doar la putere. În practică e mai puțin simplu, că nu sînt toți chiar atît de fraieri. În condițiile unei fuziuni sau exod al pedeliștilor către PNL, rețelele liberale ar accepta foarte puțini, doar vedetele care aduc o plusvaloare (un județ în care tu ești aproape inexistent, imagine, distrugerea inamicului etc).  Adică, dacă desființezi PDL și mă ajuți să-l suspend și demit pe Băsescu, da, ești binevenit, nea Vasile.

PNL, chiar dacă formal respinge orice alianță sau fuziune cu PDL, în negocierile pe sub masă cu pedeliștii le va întreține acestora speranța unei fuziuni iar în timpul ăsta va lua exact atît cît îi trebuie și cît poate duce din PDL.

Pentru Crin Antonescu și Dan Voiculescu este vital în același timp să distrugă PDL ca vehicul al lui Băsescu. Băsescu atunci cînd își încheie mandatul la Cotroceni (cît mai repede, speră Voiculescu și Antonescu) nu trebuie să aibă PDL la dispoziție ca vehicul politic. Aceasta se poate face în două moduri: prin fuziune și prin păstrarea lui Blaga la conducerea partidului cît mai mult timp posibil. În același timp, alegerile prezidențiale din 2014 trebuie să găsească PDL incapabil să dea un prezidențiabil cu șanse, trebuie să găsească PDL condus de Blaga. Important este să se intre în vara lui 2014 cu un PDL slab și fără un candidat prezidențial cu șanse. În principiu, n-ar trebui să fie probleme. Un previzibil scor slab al PDL la europarlamentare va antrena scandalul în PDL fără a tranșa însă lucrurile. Blaga va refuza să-și asume responsabilitatea pentru înfrîngere și îi va acuza tot pe Băsescu, Macovei, Boc,Preda și Voinescu.

Despre ce ar putea crede Ponta și PSD despre o eventuală rupere a USL și fuziune a PNL și PDL și despre alegerile prezidențiale vom vorbi într-un articol ce va urma. Eu sînt convins 150% că în acest moment nici Ponta și nici Antonescu nu știu cum vor merge la prezidențialele din 2014, împreună sau separat. Decizia e foarte greu de luat și sînt convins că toată lumea e în expectativă. Marea problemă a pesediștilor e controlul lui Voiculescu asupra lui Crin și posibilitatea ca o dată ajuns la Cotroceni, Crin să-și facă un partid mare din PNL și ce a mai rămas din PDL.

Facebook Comments

19 Comments Fuziunea prin absorbtia PDL de catre PNL

  1. Pingback: Ce scria Blogary in 2012 si 2013 de fuziunea PNL-PDL | BLOGARY

  2. Rheia

    Mă scuzați, dar e proaspătă și importantă: „Premierul Victor Ponta, care participa joi la summitul socialistilor europeni, la Bruxelles, a afirmat ca sustine ideea infiintarii unui mecanism european care sa monitorizeze respectarea statului de drept si a standardelor europene.” Hotnews. În afară de „Să mori tu?”, ar putea cineva comenta, că eu am rămas lebădă.

    Reply
    1. Gramofonu

      Rheia E capcana pentru alalalt. Daca zice ceva mecanismu’, se inflameaza si-i porcaieste, iar ponta apare drept baiatul bun si politicos care tine usa babelor si le zice saru’mina inainte sa le arate cu degetul cum cad pe gheata formata de la galeata lui cu apa. Pe linga antenescu, ponta nici nu mai pare baiat de cartier.

      Reply
    2. Rheia

      OstapB Da, bine, îmi dau seama că pentru el sînt simple vorbe, însă trebuie să aibă un motiv, totuși, dacă le spune în fața presei, Adică, unul în plus față de simplul fapt că i s-a pus un microfon sub nas. În fond, putea să spună orice altceva. Ana are mere, Sîrbu are fată, eu îl dezavuez pe Sîrbu (pe-asta chiar a zis-o, l-am auzit cu urechile mele).

      Reply
    3. Luminita

      Rheia Nimic nou sub soare; Ponta a afirmat ca !!!….. a afirmat in fata cui ? pentru ce public (roman sau european) ? de cand ceeace el afirma contine vre-un sambure de adevar ? adica a afirmat si in fata interlocutorilor sai europeni ?
      pariu ca Pinocchio nu a facut nici o afirmatie (vre-un comentariu) pe aceasta tema in cadrul intalnirilor cu varii politicieni europeni

      Reply
  3. Rheia

    Ce-l poate împiedica pe Antonescu, odată ajuns președinte, să-i croiască lui Voiculescu soarta lui Năastase? Scapă de mîna care-l păpușează și, cel mai probabil, se alege cu platforma mediatică antenistă, că doar mîzga lătrătoare o să ia forma celui care-o plătește. Prost ar fi Voiculescu să-l lase pe ăsta să chiar ajungă președinte. Nu, nu cred că o s-o facă. Antonescu e altceva, totuși, decît mîzgă vorbitoare. E chiar nebun, și cu ăștia n-ai garanții.

    Reply
      1. Rheia

        andrei_p Pe de-a-ndoaselea eu (mă rog, înțelegerea mea) sau pe de-a-ndoaselea ei? Nu te iau peste picior, chiar aș vrea să-mi explici cum vezi tu.

        Reply
  4. geronimo

    Daca Crin va reusi sa faca din PNL un partid mai mare decat PSD, prin fagocitarea PDL si protecția mediatica a Antenei3, eu nu pot sa dau alt sens „întâmplării” decât acela ca oligarhia politica postcomunista si-a găsit un alt vehicol politic, un cal de tracțiune mai propice. Va mai dura o vreme pana sa înțeleagă si cei din PSD ca in fond n-au pierdut nimica; decât sigla si un acronim. Doctrine nu exista, ci numai interese de prada care pot fi servite mai bine sau mai rau de catre o grupare sau alta. Atât. 
     Vorba lui TRU (din vremurile sale bune): in acest caz, oligarhia nu si-a schimbat decât masca, pentru a-si proteja substanța..

    Reply
  5. geronimo

    Opozitia, daca n-ar fi in chinurile facerii prelungite, ar trebui inca de pe acum sa arate cu degetul inspre adevaratele intentii ale celor care vor sa schimbe constitutia si sa impuna republica parlamentara. Ar trebui sa decodifice insistent, fara menajamente si pe intelesul tuturor, faptul ca USL isi doreste sa șunteze intalnirea viitoare cu un alt posibil presedinte imprevizibil si incontrolabil. Cu un alt prezumtiv Basescu, exponent al frustraii publice. Un viitor Basescu e cosmarul oricarui uselist pur-sange. Un presedinte ales de cetateni (de popor!), le va fi mereu ca sabia lui Damocles deasupra capului. Oamenii trebuie avertizati ca sistemul ticalosit vrea sa-si blindeze casta prin faptul ca le va ridica dreptul de a-si alege pe viitor presedintele. Prin varianta republicii parlamentare, politicienii (casta oligarhica) doreste  sa si-l aleaga ea insasi pe viitorul presedinte; de-al ei, „emanat” de ea, controlat de ea. Nu prea cred ca asta le va conveni oamenilor. 
    Numai ca opozitia se macina cu Blaga, din cauza lui Blaga, pentru Blaga sau impotriva lui Blaga. Ceea ce-i risipeste timpul si energia. Estimp, Crin baga lemne pe foc cu ..constitutia lui ( prlamentara, ca si a lui Tariceanu, mentorul ideii)

    Reply
  6. geronimo

    Ceea ce-i unește pe cei din PNL de pesedisti e mai puternic decat ceea ce-i desparte. Ceea ce-i unește  e interesul comun al impunității juridice. De-abia sub protecția ei politica, feriți de ingerințele justiției  grupările de prada se pot autoperpetua si, când e cazul, înfrupta la țâța  statului dupa toate regulile unui ospăț conflictual. Nederanjate. Asta-i singurul sens pe care ei il găsesc politicii, singura motivație.  Din cauza asta nu vad USL-ul despartindu-se curand. Iar, cand o va face, înseamnă ca a venit momentul diversiunii „Stanga”-„Dreapta”. Pentru uzul proștilor ..

    Reply
  7. Nea

    Aici se aplică principiul fosei septice: groapa de sub casă unde spontan şi natural se scurg scursurile, prin simplă atracţie gravitaţională. PSD a jucat mulţi ani acest rol până ce a apărut o groapă mai adâncă, PNL. Deşi îi zice septică, fosa are un rol de igienizare pasivă a tuturor structurilor aflate deasupra.
    Când se umple sau i se surpă pereţii, e abandonată şi, peste ceva timp, vezi deasupra un pâlc de bălării cu frunza mai grasă. Aşa a fost cu PRM.

    Reply
        1. geronimo

          Nea geronimo Aha, atunci e bine. Da` fain mai sta neamu` la coada, la socialism-izare (ce păcat ca înainte de’89, păstram cu toții distanta..)

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *