“Grasul”, “slabul” şi proştii

Revin la armata de papagali si la interpretarile lor in regim vazduhistic despre care scriam de dimineata. Revin la ideea grotesca si falsa pe care au propagat-o voios jurnalisti pentru care a gindi este fapta penala si politicieni obisnuiti sa se acopere cu locuri comune si sa traiasca intelectual cu “pachetelul” sarac de idei primit de la partid. Revin cu un mesaj primit de la cineva de mare incredere, un mesaj care, sper, e edificator:

Este plictisitor, probabil, sa stai acolo, la Bruxelles, cu multe mii de Euro pe luna. Asa incit d-na Corina Cretu, europarlamentar PS-D, si-a facut blog. De unde lanseaza acuzatii mizerabile in directia PDL si a lui Traian Basescu. Citez de pe blogul respectivei:
Reamintesc că metafora „grasului” care stă în spinarea „slabului” este calchiată după un afiş nazist, unde” grasul” era evreul. A repudiat cineva din PDL această comparaţie? Victor Ponta a avut dreptate să taxeze aceste manifestări de sorginte fascistă ale unor lideri PDL.
Corina Cretu ataseaza si imaginea cu pricina.
Acum, nu iti trebuie multa scoala sa iti dai seama ca simbolul grasului care calareste un om slab e unul comun multor epoci si culturi, nefiind nicidecum propriu propagandei naziste. Daca d-na Cretu ar fi citit, spre exemplu, basmele calatoriilor lui Sinbad Marinarul, ar fi vazut ca acolo apare, in relatarea calatoriei 5, imaginea omului rau care il calareste pe Sinbad, ca si pe celelalte victime, pina la epuizare.
E greu cu cartile astea, d-na Cretu, stiu… Iata-l pe Sinbad ducindu-l pe omul cel mare in spinare, intr-o caricatura politica americana din anul 1876:

Si pentru a va lamuri, d-na Cretu, pina la capat, sa va spun ca si bolsevicii (va explica d-nul Iliescu cine erau aceia) au folosit aceasta imagine – repet, foarte comuna. Iata un exemplu cu un poster din vremea Razboiului Civil (1918-1921). Explicatia: un bogat (gras), tzarul si preotul sunt tinuti in spinare de cei slabi si saraci.

Iata si o imagine de propaganda a Aliatilor, din perioada Primului Razboi Mondial, in care apare Kaiserul, in contextul scandalului ocazionat de scufundarea “Lusitaniei”.

Facebook Comments

5 Comments “Grasul”, “slabul” şi proştii

 1. Marius Delaepicentru

  Dacă-l mai punem şi pe Harap Alb, pe care Spînul îl călărea, vedem că Corina Creţu s-a gîndit totuşi prea departe în termeni geografici, şi prea aproape în termeni istorici. Doamnă, orice-aţi spune, se vede că tot pp..ilula vă obsedează. Sau cum zice ardeleanul: "flămîndului tăt pita-i'n gînd".

  Reply
 2. MicutzaCeKurai

  corina cretzu, fufa lui iliescu))))) – daca a slujit bolsevicul, trebuie sa gaseasca si dusmanul comun: lupta de clasa (hai la lupa – ma rog, lupta, sau o fi fiind vreo angrama?) cea mare…

  Reply
 3. zexe

  Tema de meditatie 🙂

  Observ ca, ultimele doua poze, directia de mers este spre stanga. Ce semnificatie poate avea acesta particularitate si ce semantica aduce cu sine mesajul scris in limba rusa?

  Reply
 4. Alexandru H.

  In termeni internauti, asta se cheama Legea lui Godwin: toate discutiile in contradictoriu ajung in cele din urma la subiectul Hitler, fie ca e o comparatie, o insulta, o apreciere sincera, un trolling.

  PSD – trolling Romania since 1989.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *