Guvernare și comunicare

Am ales un titlu sec pentru că îmi ajunge creativitatea lui Vlădescu care, după Gheorghe, a rămas cu un artist consilier care face reclamă muzicală în versuri  la o bancă. Metaforele astea încep să ne încurce. Iată despre ce e vorba.  Siteul data.gov.uk e o platformă administrată de o fundație coordonată de Sir Tim Berners-Lee, unul din inventatorii internetului. Rolul ei e de a lua date brute de la guvernul britanic și de a le prezenta, sub forma unor „aplicații” ușor de folosit și înțeles, publicului larg. Găsim acolo tot felul de statistici, de la starea de sănătate, la infracționalitate, de la aplicații care îți spun ce a fost în regiunea ta cu cîteva milioane de ani în urmă, la rapoarte financiare.

Aplicația care m-a lăsat cu gura căscată e una simplă: o reprezentare a bugetului Marii Britanii din ultimii 6 ani: Where Does My Money Go?. Ca să vă motivez să vizitați siteul, iată o captură de ecran:

În doar cîteva clickuri poți vedea evoluția în timp, pe sectoare și regiuni, dupa procente sau valoare reală. În zece minute îți faci o idee surprinzător de clară despre felul în care Marea Britanie își cheltuie bugetul și cum evoluează lucrurile de la un an la altul. Pare simplu, nu?

Ei bine, acum spuneți-mi ce știți despre bugetul României de anul ăsta? Unde merg cei mai mulți bani? Cam care e totalul? Nu știți. No problem, îl căutăm pe net. Dar unde? Eu n-am găsit decît un șir lung de articole de presă despre buget, dar nu bugetul…

Statul e, prin definiție, un foarte prost comunicator. Nu în ultimul rînd pentru că programatorii, designerii și comunicatorii cei mai pricepuți nu lucrează la stat decît, poate, în China și Corea de Nord. Ce fac însă Open Knowledge Foundation si guvernul britanic e genial: Statul dă datele brute, talentații le ambalează și le prezintă în formate ușor de digerat. Fiecare face ce știe mai bine.

Acum faceți o vizită pe portalul „e-guvernare” operat de inspirat denumitul „Centrul National de Management pentru Societatea Informationala”. Și întrebați-vă cîte milioane de euro s-au cheltuit pentru a face un site confuz, cu texte scrise în limbaj de sergent major, fără diacritice. (Nu vă povestesc cît de complicat e să obții un certificat autorizat ca să poți plăti impozite, de pildă)

Domnu’ Vlădescu, vă rog frumos, concediați-l pe Bitman  și cu banii lui plătiți niște băieți care să facă un site cu cap și ergonomie, să poată vedea contribuabilul unde se duc banii fără să caute două zile și să poată plăti dările fără să citească textele de pe site cu dicționarul tehnico-juridic în mînă. Lumea v-ar iubi și s-ar minuna ce comunicator talentat sînteți. Nu cred că ar costa mai mult de cîteva mii de euro să faceți ceva asemănător cu britanicii. Gheorghe și Bitman sînt fumați, e o chestie nouă la modă acum, internetul!

Facebook Comments

14 Comments Guvernare și comunicare

 1. Turnofftheglory

  😆

  Mai om bun, tu nu stii ca statul e gata sa dea sute de mii de euro pe o tampenie de site? Nu vor, nu nu pot.

  Cred ca Udrea la Turism avea un site bunicel, fara a fi spectaculos.

  Reply
 2. para

  @Florin

  La noi, bilele astea colorate n-au contur.

  Una din bilele care alimentau sistemul s-a topit: FND-ul.

  Reply
 3. Leon cel Treaz

  @

  Vladescu a avut nevoie de consilierul de imagine Gheorghe, care sa-l dea in gat ca a mers la negocieri cu FMI-ul cu un ceas de 40.000 de euro pe mana. Un epicurean si un plezirist.

  Reply
 4. .ion.

  De ce Dzeu are Vladescu nevoie de consilieri de imagine ? Tot aud intrebarea asta si nu reusesc sa-mi raspund. Pe bune acum..

  Reply
 5. MicutzaCeKurai

  pe stat (vorba vine… indivizii care-l umplu ca paduchii latzi) il (ii) intereseaza doar cum sa-tzi umble eficient la buzunare, dindu-tzi impresia ca esti liber sa faci ce vrei cu banii tai (oh, vieatza ta!). de ce sa-tzi explice el (ei) tzie, contribuabil penal (ca asta este relatzia pe care acest stat si-a stabilit-o cu cetatzenii lui – prezumtivii evazionisti), cit esti sclav si de furat/hotzit/tilharit. vretzi consult pe unde va sunt banii? cititzi Top Capital 50, 100, 500, 1000 samd. acolo este bugetul, dezvoltat frumos pe ani, cu poze explicite si mult mai reusite decit pe site-ul administrat de englezoi. pentru sumele bugetate/bugetare care nu ies la socoteala, solicitatzi lista cu parlamentari.

  Reply
 6. anarchix

  Nu vad cine stie ce schimbare in bine.

  Bani se vor duce la Siveco si/sau UTI. Cine are impresia ca banii vor fi dati unor artisti in ale IT-ului fumeaza ceva tare bun.

  Reply
 7. zexe

  Absolut corect! ….dar nu-l banuiesc pe Vladescu ca te-ar asculta. Ca te-ar putea intelege, e posibil, dar iti va urma sfatul numai daca imaginea sa personala ar ramane in prima pagina. Nu stiu cum a ajuns Vladescu in guvern dar e clar ca nu isi are locul acolo. Nici el si nici Seitan. Am credinta, insa, ca premierul va face o remaniere cat mai curand.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *