Suplimentul de onoare al Academiei Române

Regele Mihai și patriarhul Daniel au devenit colegi întru nemurire. Cu o lejeră unanimitate, nemuritorii Academiei Române i-au primit în rândurile ei strânse ca aripile unui zăgan ce-și face siesta pe un vârf de munte, ca membri de onoare. În perioada interbelică, regele și patriarhul făceau o pereche potrivită. Nepotrivirea de astăzi pleacă de la faptul că Mihai este un fost suveran, tratat de demnitarii republicii mai degrabă ca un fost președinte, pe când faptele îl confundă pe patriarh mai degrabă cu un manager general al bisericii. Meritele pentru care regele și patriarhul au intrat în Academie sunt interpretabile, omenește vorbind.
La o analiză la rece, preafericirea sa are suficiente motive să nu-i fie jenă de cele 3230 de pagini publicate, care conțin scrisori pastorale, înțelesuri, studii de teologie socială și misionară, cateheze și omilii, întinse pe suprafața a 12 lucrări în volum, la care se adaugă încă vreo câteva mii de pagini de articole, cuvântări și prefețe. În privința regelui, lucrurile stau o țâră mai diferit, întrucât de ori de câtă răbdare și bunăcredință am da dovadă, este dificil, dacă nu chiar imposibil să gratulezi un om de 89 de ani, doar pentru că a avut nenorocul să fie uns rigă la vârsta de șase ani, după ce Carol II a fost luat pe sus de un fenomen cu păr roșu și dus în lume, să-l recompensezi academic că a domnit până la etatea de nouă ani, și apoi din nou, de la vârsta de 19, până la 26 leat. Pentru aceste fapte putea oricând să fie numit eventual membru de onoare al Institutului de Istorie Nicolae Iorga .
În rest, urmează ca cineva cu simțul critic ceva mai temperat să identifice vreo faptă demnă de a fi încoronată de Academie, în următoarele profesii și evoluții ale regelui. O fi pentru că majestatea sa este pasionată de automobile, în special de jeepuri militare, pe care le șurubărește până la ultimul știft, fiind capabilă să le demonteze și pună la loc ca un adevărat mecanic auto? O fi pentru că înălțimea sa mai este înnebunită și după avioane, fapt ce l-a ajutat să se angajeze ca pilot de curse comerciale pe răstimpul exilului? Sau o fi pentru că este tatăl a patru fete, dintre care cea mare s-a însurat cu un fost actoraș, care imediat după ce s-a măritat cu prințesa și-a arogat titlul de Radu de Hohenzollern-Sigmaringen și a îmbrăcat uniforma de colonel al Armatei Române, cu care a apărut la televizor, deși nu se știe nici până în ziua de astăzi ce rol vrea să interpreteze și pentru cine anume, inclusiv când a candidat la președinția unei republici, ca ginere al unui fost rege?

Facebook Comments

23 Comments Suplimentul de onoare al Academiei Române

 1. Yeba

  @para, da, asa am inteles din ce-ai scris, voiam si eu sa evidentiez ca Base a fost bun la faza asta, nu ca ei…

  Reply
 2. Yeba

  @para, neamtu: deci Base a refuzat sa fie academician, ca sa stim cum stam. A gasit bile, nu le-a dat pierdute.

  Reply
 3. Nea

  Val, Leon,

  Iar perla dudei fiind asta: Prezenta în uniforma aia albastră nu-ş ce palat primit de la stat şi a spus: Iar asta e uşa care dă spre rege.

  Aşa că el nu va ajunge rege şi, cel mult, la rege.

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @nae,

  cica, daca ajunge rege, Duda a promis sa schimbe deviza casei de Hohenzollern din "Nihil sine Deo" fie in "Nihil sine money" fie in "La illaha illa Radu Duda".

  Reply
 5. Nea

  Cornel ne lucrează subliminal, vrea să spună că Mihai poartă coroana de acadenician pe-o sprânceană.

  Reply
 6. para

  ori de câtă răbdare și bunăcredință am da dovadă, este dificil, dacă nu chiar imposibil să citesti textul asta.

  Reply
 7. Leon cel Treaz

  @Domnule,

  Regele are cinci fiice: Margareta (Margareta de România-Duda) (născută în 1949); Elena (Helen Nixon McAteer) (născută în 1950); Irina (născută în 1953);

  Sofia (născută în 1957); Maria (născută în 1964).

  Cinci nu e totuna cu patru.

  Reply
 8. Nea

  Un academician spală pe altul şi amândoi popoul lui Bombonel.

  Acu vreo 7 ani, Mihai l-a decretat (cine l-o fi rugat?) pe Bombo "omul anului".

  Câtă clarviziune, câtă nobleţe!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *