Lingaii si presedintele

Zi dezi și seară de seară, fără excepție, Facebook-ul devine spațiul insuportabil al vaietelor privind presa. Nu mai avem presă, nu mai avem jurnaliști, numai lichele și mercenari, au rămas cîteva nume, dar și acelea pînă la primul dezacord mai serios, lasă că știu eu ce-ai făcut acum cîțiva ani, nu mai zic cine te plătește, subiectele sînt manipulate de fiecare, după cum îi e interesul, nu mai avem de unde să luăm o știre nepervertită, dar nici nu ne trebuie. Pentru că orice am afla, nimic nu ne zdruncină convingerile noastre eterne că sîntem cei mai buni, cei mai frumoși și cei mai deștepți din cîți s-au perindat trecător pe pămîntul ăsta. Văicăreala, în sine, ne dă sentimentul superiorității, al validării noastre și, implicit, al superiorității. Ne rupem în figuri de stil, în citate sau articole, trunchiate eventual, numai ca să ne pice bine, și putem fi, astfel, fără să ne dăm seama, ”lingăii voluntari” ai cuiva. Numai că ne numim altfel, conform prețiozității și pretențiilor fiecăruia.

Dar dacă într-o zi ați auzi sau citi următorul fragment, cui l-ați atribui?

”În universul irecognoscibil al ființei mele s-au produs mutații imanente care impietează grav conținutul și credibilitatea faptelor și vorbelor mele, precum și ale urmașilor mei, pe care îi ofer oprobiului public. Ontologic și taxonomic am eludat valențele spirituale și cognoscibile ale spiritualității și superiorității dumneavoastră astfel încît, acum, anunț onorată instanță a poporului suveran că am fost un dobitoc.”

În nici un caz lui Băsescu (eu l-am scris, nu vă bateți capul), cel care nici măcar nu știm dacă a terminat de citit ”Levantul”, d-apăi să mai pună mîna și pe vreo altă carte. Și uite cum vin căderea, agonia și prăbușirea, numai pentru că Băsescu a numit niște ziariști ”lingăi”.

A avut sau nu dreptate? Nu știm, noi aceia care ne văităm zi de zi și seară de seară că nu mai avem jurnaliști, nu mai avem presă, dar știm precis acum, la unison, că trebuie răstignit. Așa ceva nu se face, nu se spune, așa ceva e de neconceput! Glasurile tuturor ”superiorilor” sînt acum în acord perfect și cer pedeapsa, jupuirea în piața publică sau retragerea în pustie a emițătorului cumplitei vorbe. Cum adică ”lingăi”?” Ce înseamnă ”lingăi”? Nu cunoaștem cuvîntul, ne sperie puțin, fugim la dicționar, aflăm și dictăm: să dispară! Off with his head! Precum în ”Alice în țara minunilor”.

Am uitat, n-am știut niciodată sau nu vrem să ne amintim că grobianul ăsta, care abia acum a depășit orice limită admisibilă, lepădătura asta de comandant de vas, în timpul carierei lui politice, i-a dat o muie lui Stolojan. Da, o muie. Că a numit, președinte de țară, o ziaristă ”țigancă împuțită”, că alteia i-a spus ”dacă te sui pe masă îți arăt ce-am învățat” și că, în general, a vorbit pe limba oamenilor simpli, din popor, ori pe limba persoanei cu care se afla în dialog.

Nu mai contează nici măcar că a spus ”lingăi voluntari”, adică le-a făcut un imens serviciu, neacuzîndu-i că avea ceva aranjat cu ei, că ar fi primit ceva în schimb, dar toată lumea sare de cur  fund în sus, lovindu-se la cap și nemaiputînd să judece: trebuia să-i plătească sau cum? Ori lumea a luat-o razna, ori asta a fost problema unora, că nu au primit nimic.

Și acum: mie puțin îmi pasă de persoana Băsescu – nu l-am luat acasă cu acte, nu îmi e rudă, știu, domnul Liiceanu m-a plagiat 🙂 , spun asta de ani buni – puteau să-l înhațe și săptămîna trecută, cum era dat pe ”surse” – ha! Ce mă deranjează e mistificarea, minciuna, datul ochilor peste cap pentru ceva ce toți știam. De multă vreme, de cînd e în politică, unii. Și am să vă aduc tuturor aminte, așa, pentru acuratețe. Istoria nu se scrie nici cu minciuni, nici cu sentimente, ci cu fapte. Așa cum au fost.

Iar a spune că abia acum realizezi cine a fost Băsescu – deși nu există decît speculații, unele trase de păr ca-n filme – înseamnă ori că ai fost prost de bubui, ori că ”sursele”, timp de 10 ani, au fost ori voci în capetele unora, ori la mîna a paișpea, ori i-a fraierit cineva ca pe ultimii proști. Nu mai bine lași justiția aceea pentru care te bați pînă la ultimul strop de bere din pahar să hotărască dacă, cine și de ce se face vinovat?

Dar micilor bișnițari ai informatiei false nu ai ce la face, în afară de a-i ignora. Au vîndut ce n-au avut, în cel mai bun caz ce au crezut că au. Sau alba-neagra în politica de Dîmbovița. Problema e la alții, oameni de la care niciodată nu te-ai fi așteptat să pună la zid, pentru că așa vor și în ciuda oricăror evidențe logice, realitatea.

În final, un strop de masochism nu strică. Cu orice risc pentru mine, îmi doresc ca cei care dau azi cu furia amantei înșelate în fostul presedinte și se vaită cum le-a nenorocit viața, să fi trăit cinci ani sub presedinția politicoșilor Geoană sau Antonescu. Să-i văd azi sănatoși și bogați. Măcar atit. Dați-l dracu’ de DNA, cu sefii lui cu tot, dați-o dracu’ de justiție, ce, nu trăiam și fără?! ”Lingăi voluntari” să nu spună nimeni și noi sîntem mulțumiți.

E un exercițiu util chiar și numai pentru a tăcea în anumite momente. Anumite persoane. Disonanța ”nu avem presă – atîta abjecție nu am mai văzut” nu se mai pune.

PS: Știe cineva dacă domnul Patapievici s-a dezis deja de nemernic, ori va fi pus la stîlpul infamiei? Că dacă nu participi acum la lapidarea publică, atunci cînd?! E ocazia și e șansa vieții, așa ceva nu ai voie să ratezi.

basescu

 (Foto: captură youtube.com)

Facebook Comments

3 Comments Lingaii si presedintele

 1. Luc.Andrei

  Da , scara aceea e dubla , cind unul urca , celalalt coboara , pt. echilibru , e o chestie de perspectiva . Oare cit timp le-ar trebui intelectualilor sa se adapteze la o schimbare revolutionara de regim ? Pt. unii dintre ei schimbarea ar fi fara crize insemnate , de vreme ce ¨teoria¨ e cam aceeasi , dincolo de unele inflexiuni si contingente , trecerea de la dreapta liberala la aceea paleo-conservatoare e uneori spontana si daca schimbi anumite detalii cu variabile , x , y , ecuatia e cam aceeasi ( multi suspina inca dupa elitele interbelice , au scris si hagiografii ; nu au propus mai ieri liberalii o solutie providentiala? ) . Ex. : nu vrem ¨migranti¨ ( nici ei nu ne vor ) , civil. occidentala e decadenta , sub dictatura stingista a corect. politice , restauratia vechilor traditii , e nevoie de personalitati forte , providentiale , poate punem si vreun voievod crestin care sa ne apere de musulmani , etc. , etc. Apoi , exista si democratie populara , directa , cum au inteles si britanicii , jos coruptia , jos politicianismului , sus Patria , sus Neamul ! Hermeneutii Istoriei vor explica situatia pe intelesul tuturor , intotdeauna exista o explicatie .

  Reply
 2. Cri

  1. Stiu ca FB este la moda, dar d-na Neghina ar trebui sa polemizeze doar pe site-urile serioase ( cum este acesta, de exemplu); FB a devenit o modalitate de a-ti da pantalonii jos in public si de a-ti caina frustrarile personale, plus ca a devenit si o metoda de manipulare in masa a alegatorilor naivi.
  2. Ma bucur ca pana si un sustinator fanatic al Basescului, precum Liiceanu, a inceput sa-si puna intrebari vis-a-vis de moralitatea si onestitatea fostului ofiter de securitate ajuns presedinte de tara.
  3.Dl. Liiceanu are o varsta, astfel ca a prins regimul comunist ca om matur; asadar este imposibil sa nu stie ca pe vremea comunistilor, reprezentantii statului comunist in strainatate (precum Base la Anvers ) erau obligatoriu ofiteri de securitate acoperiti; era in fisa postului.
  4. Acum, ca Base nu mai e la butoane, tot mai multi adoratori ai sai incep sa-l parasesca: normal, Base nu mai poate oferi sinecuri sau stipendii de stat grase si nu-i mai poate lua in alaiul prezidential in diverse vizite in lume, pe banii statului.

  Reply
 3. Florin

  Touché! Chiar mi-a mers la inima, m-a racorit! Ma turtisera rau de tot si articolul d-lui Liiceanu si comentariile de pe Contributors, pentru citeva momente ieri dimineata m-am simtit ca-n Iepoca de Aur, eram din nou cu totii uniti in cuget si simtiri, demascand dusmanul de clasa…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *