Marean Vanghelie – necrolog

Cu profundă durere, Madame Blogary anunţă trecerea în nefiinţă a celui care a fost, adică a lui Daniel Marean Vanghelie. Tragica dispariţie a intervenit în urma unui accident de tren soldat cu un mort şi cîteva cabluri de cupru împrăştiate pe linia ferată.

Născut în 28 februarie 1968, în Bucureşti, Marean Vanghelie face cursuri primare şi gimnaziale în Bucureşti, iar începînd cu 1982 şi terminînd cu 1983 urmează cursurile Grupului Şcolar Industrial Alexandru Sahia, din cartierul Pantelimon. După un an de pauză de meditaţie sau chiar meditaţii reia cursurile, pe care le abandonează un an mai tîrziu, pentru a le relua în 1997. Termină liceul în 2000, după care dă bacalaureatul de două ori, cam în acelaşi timp cu economatul. Un an mai tîrziu, în 2001, se înscrie la două facultăţi deodată, de drept şi de ştiinţe economice. În perioada studenţiei îşi regăseşte pasiunea, niciodată pierdută, pentru penal.

Ca experienţă profesională, e de notat că în anii cumplitei dictaturi a activat ca gestionar la Cooperativa Dragomireşti Vale. Revoluţia îl prinde ca şef secţie marochinărie la aceeaşi cooperativă. În 1991 iese din marochinărie şi intră în politică, împreună cu Miron Mitrea.

Din 2000 şi pînă în 2010 a fost primar al sectorului 5. În 2005 candidează la Primăria Capitalei dar, în ciuda unui outdoor cu un lighean care mie personal mi-a plăcut foarte mult, pierde alegerile. Trei ani mai tîrziu bucureştenii îl răzbună, alegîndu-l primar pe Oprescu, adică cam aceeaşi cocălărie cu altă pălărie.

În 2004 este cercetat penal în afacerea Economatul şi pentru modul în care a utilizat fondurile primăriei, an în care este implicat şi în privatizarea magazinului Bucureşti. În 2008, la alegerile parlamentare, garantează pentru colega sa de partid, fost şi viitor ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu. Tot la alegerile din 2008, un alt erou în slujba statului român (cel puţin aşa scrie pe monumentul de la Bellu), Cătălin Voicu cîştigă mandatul de senator într-un colegiu din sectorul 5, cu ajutorul lui Vanghelie şi largul concurs al electoratului local.

În 2009 încearcă să pună mîna pe Ministerul de Interne şi, după ce eşuează în încercarea de a-l impune ministru pe Voicu, reuşeşte să dea jos doi miniştri, pe Gabriel Oprea şi pe Liviu Dragnea. Pentru eroul nostru, acelaşi an, 2009, coincide cu aşa zisele „happy times” la Ministerul de Interne, mai ales după numirea în fruntea ministerului a colegului său de partid, Dan Nica. E şi perioada în care reuşeşte, fără să vrea, în urma unei declaraţii cu dosare şi Moş Crăciun, să pună SRI-ul pe urmele Departamentului PSD de Apărare Internă împotriva Justiţiei, condus de Mitică Iliescu sau Cătălin Voicu (mă rog, SRI-ul ştie mai bine).

Ceremoniile funerare vor avea loc sîmbătă, la Cimitirul Bellu, Vanghelie urmînd a fi înhumat în capela familiei Lahovary. La ceremonii vor asista fruntaşii conservatori Dan „Felix” Voiculescu, Codruţ „Stamen” Şereş, Maria „25% de la tine cu 25% de la mine fac 50% de la noi” Grapini şi fruntaşii social-democraţi Victor „Titulescu” Ponta, Ion „Iliescu” Iliescu, Adrian „Bombo” Năstase şi Mircea „Winner Takes All Night Long” Geoană.

Se va ţine un minut de reculegere, urmat de cele 15 minute de posteritate la care are dreptul.

Citate celebre:

“Sumele alocate transportului în comun sunt infirme”.

“Am cîştigat procesele pe toate liniile”.

“Echipa PSD care am avut o serie de probleme cu ei”.

“Transportul în comun care mergem”.

“De la PNA am primit neurmărirea începerii penale”.

“S-au verificat toate actele pe foştii trei ani pe care am fost primar”.

“E adevărat că nu am studiile primarului Parisului şi nici ale domnului primar Căldărescu care aţi spus dumneavoastră (în context era vorba despre scriitorul Mircea Cărtărescu). Pot să conduc chiar mai bun ca amaîndoi la un loc”.

“Sînt un om pămîntean şi mă interesează decît Bucureştiul şi atît”.

“Da’ de ce în discutia cu mine acuma, de ce nu aţi găsit exact unde am greşit pînă acum? De ce nu aţi greşit nimic? De unde?”

“Avînd o relaţie foarte bună cu cadrele didactice, m-au sunat o profesoară de română…”

„Acel tînăr care s-a transformat în 300 este vorba de unul singur”.

„Deci mănînci, exişti”.

„Sînt atît de nervos şi de supărat, încît nu vorbesc decît administrativ.”

„Gigi Becali este un om uman”.

„Şi-ntr-un pom dacă mă puneţi, eu am puncte de vedere.”

„Vocea mea se va face auzită oriunde. Şi pe sub apă.”

„Avem nevoie de lideri adevaraţi, nu de maimuţoi implementaţi.”

Surse: ziare.com şi adevărul.ro

Facebook Comments

30 Comments Marean Vanghelie – necrolog

 1. Pingback: Linkuri si offtopice - 8 decembrie 2013 | BLOGARY

 2. neamtu tiganu

  @val-one, eu am invatat pe blogurile romanesti ca Germania e o tara comunista, asa ca nu se pune.

  Modelu romanesc e altu, nu stiu precis care? Gindeste-te ca angajatii patinoarelor ar putea fi bugetari, pfui, drace!

  Reply
 3. val_one

  @Neamţu,

  Solingen are două patinoare.Unul acoperit,Eissporthalle,administrat pe primărie şi Ittertal,

  ai cărui proprietari sînt nişte turci.La fel şi în Aschaffenburg,patinoarul este proprietatea comunităţii locale.În general,patinoarele sînt considerate locuri de agrement ce necesită costuri mari de întreţinere la încasări relativ mici şi ca atare,chiar în ţările bogate,

  sînt administrate sau măcar subvenţionate de comunităţile locale.Un guvern de dreapta poate astfel foarte bine să sprijine agrementul şi unele sporturi ce atrag un mare număr de oameni de toate vîrstele.

  Reply
 4. neamtu tiganu

  Vad mare agitatie cu un patinoar, habar n-am despre ce-i vorba. Doar o intrebare, ce treaba are un guvern de dreapta cu construirea patinoarelor?

  Dupa cite stiu conform indeologiei dreptilor, patinoarele, stadioanele, salile de sport sunt finantate de cluburi, privati, investitori si nu de stat!?

  Reply
 5. val_one

  @zexe, abia aştept să văd cu ce argumente mai poate să vină Tolontan după reportajul de aseară de la „Naşul”,fix despre acel celebru patinoar.

  Reply
 6. zexe

  @All, Tolontan la Radu Moraru, adica la "Nasul", in aceasta seara. In discutie patinoarul din Brasov.

  Reply
 7. spamtacus

  anunt facut dupa ce, o viata intreaga, marvaghelie a fost intr-o permanenta trecerea in… nestiinta!

  Reply
 8. para

  pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine, poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri..

  Reply
 9. plesneala

  am cautat, citatul (cat pe ce sa scriu "ciutacul")era:

  "…sa mai citeasca cateva almanahe…"

  Reply
 10. Pingback: A murit Vanghelie « prisacariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *