OXAN – mai mult tank decît think.

Mirarea de față nici măcar nu are legătură cu simpatia mea pentru Băsescu, pur și simplu nu pricep și pace cîteva lucruri despre OXAN:
Oxford Analytica e o organizație comercială. Un grup de oameni deștepți din toată lumea face analize și rapoarte spre uzul celor care plătesc. Foarte frumos că mai sînt unii să dea bani pe așa ceva. În momentul în care analizele ajung în mass-media e însă evident că nu mai e vorba de servicii pentru factorii de decizie. Pur și simplu e vorba de instrumente de influențare a opiniei publice. E piață liberă și e dreptul lui Patriciu, să zicem, să ceară un raport despre Băsescu. E dreptul OXAN să îi facă plăcere lui Patriciu pentru că cel din urmă urmărește să cumpere credibilitatea organizației pentru a-și urmări politicile interne. Problema e cu felul în care numele OXAN e folosit ca ștampilă irefutabilă de credibilitate. Pentru că încep să am mari dubii că analizele sînt fondate pe principii limpezi de imparțialitate.

Reputația nu mai ajunge pentru că vorbim de o organizație comercială. Știm bine ce s-a întîmplat cu agențiile de rating sau cu băncile: unde e vorba de interese directe, analiza spune exact ce trebuie să audă cel care plătește. Profitul e rege și acționarii sînt zeii răzbunători. Așa că ar fi înțelept să nu mai credem pe cuvînt firmele care vînd ceva cînd pretind imparțialitatea în analizele lor. Dacă reputația nu mai e suficientă, ce ar trebui să știm ca să dăm crezare OXAN? Cel puțin răspunsul la două întrebări.

1. Cine sînt însă oamenii deștepți care au scris raportul despre România? Imposibil de spus. Pentru că dacă e vorba de oameni deștepți al căror singur contact cu România e presa, așa cum par a fi autorii ultimelor rapoarte, avem o problemă. De ce ar fi numele lor secrete?

2. Din ce zone sînt sursele? Nu e cazul să dea nume, însă, ne-ar putea spune: am stat de vorbă cu 5 investitori, 3 parlamentari, un conilier prezidențial și cu Boc, că era pe-acolo. Am consultat presa, am analizat interviurile lui X etc. Metodologia e extrem de importantă în orice analiză. Lipsa ei nu face decît să întărească bănuiala că e un tricotaj de impresii de prin presă și de pe inetrnet.

Am citit raportul? Poate că răspunsurile sînt acolo. Evident că nu! Raportul nu e pentru public, e parte a unui serviciu plătit numit Oxford Analytica Daily Brief Services. Noi citim doar extrasele de pe Hotnews.ro. Sau fragmente date de alte organizații de presă care au primit acordul să le publice. Chiar dacă aș avea acces la el, nu-l pot publica integral fără un extrem de improbabil acord din partea OXAN.

Nu-i așa că-i tare chestia? Toată presa va flutura raportul OXAN acuzînd dictatura lui Băsescu însă nimeni nu-l poate cita integral, nimeni nu știe cine la scris, nimeni nu știe ce metodologie și surse au fost folosite. Un raport care, atenție, are următorul abstract pe siteul OXAN:

„EVENT: The ruling Democratic Liberals submitted a motion to oust Mircea Geoana as speaker of the Senate on March 4.

SIGNIFICANCE: Geoana, who has already lost his position as head of the opposition Social Democrats, is fighting for his political life. The motion is another step in President Traian Basescu’s long-term goal of consolidating his personal power at the expense of all political parties.”

Dați-mi voie să mă îndoiesc că o organizație care acum cîteva luni producea un raport în care citeam că “O mare parte din media a fost capturata de moguli, care par hotarati sa o foloseasca pentru a influenta politica in propriul lor interes” poate în mod serios să producă acum un altul în care susține exact ce spun Vântu și Patriciu: Băsescu are tendințe de dictator. Mai degrabă mi-l imaginez pe Patriciu întrebîndu-l toamna trecută pe Vântu: „Sorine, oare costă mult un raport la ăștia de la Oxford Analytica?”

Facebook Comments

67 Comments OXAN – mai mult tank decît think.

 1. Yeba

  Ce de rautacisme! Poate ei le-au inteles pe toate 10: colectia Povesti nemuritoare – plus literatura straina, Xaviera Hollander's Memoirs.

  Deci la
  http://www.oxan.com/SubscriptionServices/DailyBri

  se poate citi despre metoda de cercetare OXAN, care mi se pare sfisietoare:

  Daily evaluation of all areas of the globe by senior experts

  Looks behind the news agenda

  Unrivalled connectivity between in-house staff, network and clients

  Contributor Network

  Our in-house team is in continual touch with our contributor network, drawing on their long experience to focus on what is really significant.

  News Review

  Our team continually scans newswire, print, broadcast and online services, filtering out the noise and determining the significance of events in the news.

  Deci eu zic ca elimina banuiala ca ar fi un tricotaj, fiindca o inlocuieste cu afirmatia.

  Reply
 2. Leon cel Treaz

  @

  "Pentru mine, intelectuali suntem toţi cei care am reuşit să citim mai mult de zece cărţi". (Victor Ponta)

  Reply
 3. Americanul

  Un expozeu bine structurat, logic si, chiar daca unii sunt tentati sa nege, neutru.

  Da si organizeaza (pentru cititor) informatii/argumente; mai departe, fiecare poate (cat si cum poate) sa ajunga la o concluzie proprie (in fond, una singura fiind cea valabila, si rezulta, rational, din text).

  Reply
 4. MicutzaCeKurai

  ce-ar fi daca am institui (atzi institui, Madame Blogary) un premiu: Limba de lemn (sa se dea "premiatzilor" linguri din acelea de incaltzat – li se mai zice si limbi – nu-i greu sa pui pe careva sa le sculpteze, sa le faca un piedestal) pe diverse categorii. se monitorizeaza activitatea diverselor categorii pe un an si se fac nominalizari – apoi un juriu competent acorda Limba de lemn politica/jurnalistica/economica/cantautoristica samd. premii de anti-excelentza.

  Reply
 5. MicutzaCeKurai

  @

  nee! nesimtzirea este vesnica, termopanul rezista – iar in ceea ce-i priveste pe nemernici, desi sunt biodegradabili, se eternizeaza.

  Reply
 6. gabhry_el

  Videanu:

  "in prezent, un numar de 27.000 de pensionari, dintr-un total de 5,9 milioane, detin un procent de 18 la suta din totalul sumei alocate pensiilor"

  aşadar, 0,45% din pensionari iau 18% din pensii

  Reply
 7. MicutzaCeKurai

  Bugetul trebuie echilibrat, Tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publica trebuie micşorata, aroganţa funcţionarilor publici trebuie moderata şi controlata, şi ajutorul dat altor ţari trebuie eliminat pentru ca Roma sa nu dea faliment.

  "Oamenii trebuie sa înveţe din nou sa munceasca în loc sa traiasca pe spinarea statului." ( Cicero , anul 55 I.C. – i.e.n.)

  In concluzie… nu s-a modificat nimic de aproape… 2055 de ani!

  Reply
 8. MicutzaCeKurai

  i need perfection / not indignation – cum s-ar traduce asta in ruseste? orisicit fiecare dintre partzi a avut parte de OXAN-ul sau (ma rog, raport), la momentul si timpul potrivit.

  altfel, cu cinism (si multa voma), din orice putem face un caz OXAN (chiar daca nu are parte de raport). de exemplu: crapa una la serviciu (imi cer scuze pentru limbaj) si tot Basescu si PDL este de vina
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7029778-adri
  (asta pentru a vorbi de casa – as face orice pentru casa, ca sa viztimizez PDL).

  sunt citziva mai sus foarte OXANizatzi (de la avizat/avizatzi) pe aceasta tema.

  in ce priveste tema maicii rasssia, deocamdata este singura venita in vizita cu tancul pe la noi (mai nou cu tancul de gaz si cel petrolier – efectele sunt aceleasi). poate va mai cautatzi si voi bunicutzii pe la Canal (eu am ceva rude care s-au dus pe linga casa si-au ajuns taman in Siberia – asa ca am orece dificultatzi de intzelegere in ce priveste politika marelui vecin).

  pentru cei care au deschis mai tirziu blogul, traduc: putem merge pe varianta totzi o apa si-un pamint, mai degraba decit pe aceea ca PDL-ul este vinovat de tot ce misca-n tzara asta (raul, ramul), ce plm!?

  Reply
 9. Leon cel Treaz

  @gabhry_el

  "Nota: Multumim reprezentantilor Oxford Analytica pentru textul pus la dispozitie, din care HotNews.ro a fost autorizat sa publice pasaje".

  A ajuns Tapalaga sa-i multumeasca lui Geoana, pentru ca Geoana a comandat si finantat raportul OXAN.

  Ca mare-i gradina ta, doamna. Doamna Blogary.

  Reply
 10. gabhry_el

  Leon

  Cînd tu nu ştii care e capitala Romîniei (Budapesta?, Sofia?) te interesează că unii vor să-l schimbe pe preşedintele Senatului din acea ţară?

  Reply
 11. nedormitul

  neamţule

  de fapt, cine-l critică pe băsescu mă-sa-i şi ta-su-i, dar nu se poate zice pe post.

  Reply
 12. gabhry_el

  Ce instituţie/individ din afara Romîniei a putut fi atît de interesată de "evenimentul" încercării de înlocuire a lui Geoană (who the fuck is Geoană?) de la şefia Senatului dintr-o ţară numită Romînia, încît să ceară OXAN să-l analizeze contra cost?

  Pe cine din afara ţării interesează şefia Senatului Romîniei sau soarta lui Geoană?

  (BTW: raportul Comisiei Europene care incriminează Parlamentul pentru blocarea luptei anti-corupţie nu merita menţionat în "analiză"?)

  Reply
 13. neamtu tiganu

  Din ciclu "poveste madame Blogary, fara sfirsit". Aceeasi obsesie, aceeasi previzibilitate.

  Cine-l critica pa Basescu e cumparat, rusofil, sau chiar rus, comunist. Basescu e perfect.

  Nu-i numa plictisitor..

  Reply
 14. Leon cel Treaz

  @Andra,

  nu te supara pe zexe. Era si el intr-o practica de iarna pe centura politicii romanesti si a crezut ca tot ce zboara se mananca.

  Reply
 15. Andra

  da murdarel rau esti tu zexe daca "se dezice" cineva de victimologia PDL 🙂

  ar fi timpul pt. o schimbare in filmul asta

  Reply
 16. Leon cel Treaz

  @florin

  te intrebi ca un detectiv:

  "1. Cine sînt însă oamenii deștepți care au scris raportul despre România? Imposibil de spus. Pentru că dacă e vorba de oameni deștepți al căror singur contact cu România e presa, așa cum par a fi autorii ultimelor rapoarte, avem o problemă. De ce ar fi numele lor secrete?"

  La intrebarea ta a raspuns pana acum doar Alina Mungiu-Pippidi:

  "Nici acest raport Oxford Analytica nu e scris de mine (vezi Hotnews). Precedentul facea servicii taberei Basescu, acesta compara pe Basescu cu Putin. Ce aveam noi de spus ati putut citi in raportul anual al SAR si in editorialele mele din Romania libera. Inca o data, si pentru cititorii Hotnews grabiti, nu mi-l atribuiti mie, ca nu l-am scris eu".

  OXAN mi se pare deja o joaca tampita. Mai tii minte Armagheddoanele?

  Reply
 17. zexe

  N-am reusit sa citesc tot raportul OXAN. Vreau sa stiu daca exista vreunul dintre voi care ati reusit sa cititi tot raportul, pentru ca ma intereseaza daca scrie si despre relatia dintre Basescu si Udrea, despre faptul ca bea Chivas Regal si despre faptul ca este bonav mort. Daca nu trateaza si aceste aspecte, raportul este incomplet si lovit de nulitate. Mi-a placut articolul, dar si mult mai mult mi-au placut comentariile.

  In ultima emisiune de saptamana asta Lavinia Sandru se exprima exact ca Andra: "… mila de Basescu". Banuesc ca Andra este una si aceeasi persoana cu Lavinia Sandru iar mila este ultimul sentiment de care le banuiesc, pe amandoua. Centura politicii e larga, sau lunga?

  Reply
 18. Nemo

  @mece, 5 PM: exact.

  Tapalaga "parca ar vrea" sa spuna ca reforma e buna pe de o parte, pe de alta parte, fin'ca e de la OXAN, clar "aia au dreptate, deci Basescu dictator". Ca doar nu poti sa te pui cu OXAN, ca mde, de ce sa gandesti tu cu creierul tau, daca au gandit aia de la OXAN pt tine?

  in realitate, cred ca e asa cam cum spune Florin: "mi-l imaginez pe Patriciu întrebîndu-l toamna trecută pe Vântu: “Sorine, oare costă mult un raport la ăștia de la Oxford Analytica?” " 😆

  @andra, interesant cu americanii astia omniprezenti 😆 ; ba ca le permit americanii rusilor(deci americanii sunt de vina, f*-tu-i in gura sa-i f*t"), ba ca nu stiu de ce.

  In Georgia, imi aduc aminte ca era cam groasa, cand cu americanii; ei "nu prea ar fi permis", dar pe rusi ii cam durea sub talpa. Plus ca "europenii" au fost aia care au dat-o la intors.

  Plus bunicii fugariti de rusi 🙂

  On top of that, lucrez intr-un mediu cat se poate de international si de cosmopolit si confirm: "stilul rusesc" NU este o legenda urbana :mrgreen: 😆

  Reply
 19. mece

  @Florin Cojocariu. de acord. de aceea, pe cat m-a tinut concentrarea, am incercat sa folosesc expresia "fragmentele de raport " sau ceva echivalent si nu "raportul".

  Reply
 20. MicutzaCeKurai

  @florin, promit sa nu mai cobor in veci nivelul discutziei despre "calitatzile" unora sau altora dintre colegii mei – dar despre acreala lui Tapalaga in ce priveste PDL stiu suficient incit sa tac. analiza lui pe OXAN este o simpla acreala, nu o analiza.

  Reply
 21. MicutzaCeKurai

  @andra, daca statea vreun bunicutz de-al tau pe la canal, in mod cert itzi alegeai mai cu grija cuvinetele despre "ura" fatza de rusi.

  Reply
 22. mece

  am citit ce scrie Tapalagă.

  Mai întâi trebuie zis că fragmentele de raport au ca teză principală că proiectul lui TB este dictatura. Terminologia folosită în fragmentele de raport, deşi ocolesc cuvântul în sine, este clară în acest sens („SINGURUL jucator important, sa SLABEASCA parlamentul si sa se asigure ca va CONTINUA SA EXERCITE PUTERE SI DUPA incheierea mandatului, promovarea unor RUPTURI in randul oponentilor sai”.

  După părerea mea analiza lui este "prea" obiectivă. Deşi miza tuturor pasajelor traduse (se mai spune si altceva in studiul asta?) si date si nouă, croşetează doar pe ideea dictatorului Băsescu, D.Tapalaga le analizează trunchiat, greşind. Zic trunchiat pentru că deşi nu este de acord cu formulările explicite din raport cu privire la proiectul de dictatură Băsescu, totuşi reţine, încă de la începutul articolului, că „Raportul OXAN surprinde esenta bataliei politice de la Bucuresti la inceputul celui de-al doilea mandat al presedintelui Basescu, prezinta mizele sale reale si le analizeaza, in mod corect, prin filtrul crizei economice.”. Ori toate aserţiunile din textul tradus sunt părţi care argumetează această ideea a dictaturii. În aceste condiţii raportul – fragmentul analizat – fie este reţinut de bun în totalitate, fie cade în totalitate. Dacă nu eşti de acord cu teza de bază – aceea a dictaturii-, nu poţi spune că argumentele care o construiesc sunt bune pentru că dacă le decupezi din context şi schimbi punctul din care le priveşti, le pui in altă lumină, atunci acestea ar putea face obiectul unei discuţii cu privire la ceea ce înţelege preşedintele prin reformă a statului. Dar Tapalagă exact asta face, ceea ce constituie un nonsens din punct de vedere logic. S-ar putea spune că în lectura lui D.Tapalaga de fapt aserţiunea proiectului de dictatură este secundară faţă de celelalte elemente (modificarea Constituţiei, Parlamentul unicameral, economia etc.). Cred că un asemenea argument nu poate fi reţinut. Analiza lui D.Tapalaga se opreşte în cea mai mare parte a ei tocmai pe combaterea tezei dictaturii. Ori asta inseamnă că şi pentru el taza de bază al raportului OXAN este aceasta.

  Aşadar analiza lui D.Tapalaga este greşită şi dezamăgitoare.

  Nu mă pot împiedeca să nu văd că textul este ilustrat pe hotnews cu o imagine în care TB dă mâna zâmbitor nevoie mare cu Putin. Ori asta-i manipulare de 2 lei.

  – despre păpusari, nu mă pot pronunţa. nu am simţul cabalelor.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @mece: trebuie reamintit ca Tapalaga discuta despre un raport pe care noi nu-l putem vedea in original, integral. Oricit il apreciez pe Tapalaga, si pentru mine e un bun comentator, manevra asta il descalifica. Devine si el, ca si multi altii, un pseudo-comentator de pseudo-evenimente. Banuiala mea e ca si el, ca si multi alti ziaristi inaintea lui, sufera de sindromul "tradarii fara tradator": au sprijinit pe cineva impotriva curentului si se simt tradati pentru ca nu primesc recunostiinta explicita. Atunci vor sa arate ca pot produce si daune si *trebuie* sa fie luati in seama. Un caz celebru e Cristoiu care s-a "suparat" pe Constantinescu. Asta nu schimba insa nimic din semnele de intrebare asupra OXAN, furnizorii de munitie.

   Reply
 23. Andra

  Florin, pai "organizatia aia britanica" a devenit un instrument de manipulare rusa tocmai pentru ca nu "a devenit" un instrument de manipulare americana

  Altfel, am fi citit pana acum o contra-replica pe masura, publicata de o alta institutie la fel de “onorabila”, dar manipulata de americani 🙂

  Ce e asa de greu de priceput: politica rom nu are miza tocmai pt. ca nu stii niciodata cand se schimba stapanul

  Reply
 24. luca

  dan tapalaga e consecvent. Nu e la primul atentat. Are urmatoarea tactica: il sprijina moderat pe Basescu, in sensul comparatiei cu ceilalti, iar apoi il ataca la baioneta. Acest soi de juranloist "independent" este mai alunecos decat Gadea, Ciuvica, etc., care sunt declarati de o parte. Nu este primul episod de acest fel. Uitati-va in arhiva Hotnews, care din alternativa a ajuns in aceeasi oala.

  De fapt Hotnews a murit ca alternativa de informare, fata de main-stream-ul iRealitatea, Anntene, TVR etc.

  Oare al cui este???????????

  Reply
 25. val_one

  @Florin Cojocariu,

  Sa ne aducem aminte si acea nota de 2 virgula ceva,data de un "celebru"

  institut german econmiei romanesti,tocmai in campania electorala.

  Munitie pentru Geoana!.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   Si imi pare rau de Teophyle ca intra si el in jocul asta. Rapoartele in cauza sint niste banalitati compilate din surse superficiale. Inclusiv cel cu mogulii. Am mai vazut pe unii citind din Stratfor. Citeam zilnic Stratfor la inceputul anilor 2000, cind erau la inceput, am fost si abonat un an de zile. Pe vremea aia chiar aveau informatii exclusive. Am renuntat cind mi-a devenit evident ca livrau multa umplutura. De vreo doi ani e la mare moda sa citam Stratfor in media românească. Cu aerul că ne-a spus nouă direct cineva de la CIA cum stă treaba. Ori, iată cum stă treaba cu Stratfor. Pentru că sînt în baza lor de date am primit în ultimul an cel puțin 20 de emailuri cu oferte "excepționale", "last minute", "one-shot" de a mă abona din nou, cu numai 99 de dolari, "oferta limitata", (care se pare ca e limitata cam de un an de zile, ca nu se mai termina). Toate organizatiile de felul asta, cind incep sa creasca si capata focus comercial, o iau razna. Vind unor naivi iluzia ca au acces la informatii exclusive. Au pe naiba:)

   Reply
 26. para

  Prin comentarii, Theophyle spune ca a observat, zilnic, cereri de traducere in Engleza a site-ului Politeia de la un IP de la care a cumparat raportul OXAN.

  Reply
 27. MicutzaCeKurai

  de fapt, nu cu OXAN ar trebui sa dam noi de pamint ci cu … acela de Tapalaga (scolit si el la scoala ranchiunelor vii ale lui Nistorescu) si care se crede acuma extrem de analist (talentatul domn Tapalaga!). ca pe el l-am citit colportind primul alegatziile OXAN.

  Reply
 28. MicutzaCeKurai

  ei si voi: OXAN = ban trage la ban. ma mir de dictatura lui Basescu – daca asta-i dictatura, sub nea Ceasca eu ce plm am trait?

  Reply
 29. Andra

  Eu nu vad niciun sens in a-i plange de mila lui Basescu ca-l ataca rusii. Daca il ataca, e numai pentru ca "pot", adica pentru ca numai atat de putin reprezinta interesele americanilor in Romania. Sau pentru ca rusii ataca acolo unde interesele americanilor in Romania nu sunt importante (cred ca-i doare undeva pe americani de "reforma statului" lui Basescu). N-am nicio mila fata de el, asa cum n-am niciun fel de ura fata de rusi, pt. ca si rusii joaca in Romania exact atat cat le permit americanii, nimic mai mult si nimic mai putin. Mi se pare absurda si fara sens discutia in termenii "se intampla asta pt. ca sunt rusii", pt. ca oriunde "pot" rusii ceva, americanii au putut mai putin, si invers. asta-i tot. romanii nu sunt pe nicaieri in povestea asta.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @Andra, discutia nu e deloc in registrul "a plinge de mila lui Basescu" Vorbim de o organizatie britanica, interesele, regulile ei de functionare si efectele (perverse) in politica românească. Despre cum o institutie "onorabila"pare a deveni instrument de manipulare rusa. Sau nici asta n-are nici un sens sa discutam?
   @micutza: Si pe mine ma mira de ce a ridicat Tapalaga la fileu subiectul. Nu sint insa de acord cu "se crede". E chiar un analist care merita citit. Despre cum risca hotnews s-o ia razna, cu tot cu unii de pe-acolo, e alta discutie.

   Reply
 30. gabhry_el

  Florin

  nu probabil: sigur a încurcat/încurcă politica Moscovei, Băse rămînînd un ic in sfera ei de influenţă

  ştii ce enervantă poate fi o simplă muscă: îţi bîzîie pe la urechi, îţi intră în nas, ţi se pune pe farfurie, pe costum şamd

  pînă la urmă te poate scoate din minţi de-o alergi prin toată casa fluturînd din mîini

  poate fi foarte deranjantă şi obositoare treaba asta 🙂

  Reply
 31. Florin Cojocariu

  As mai adauga ca felul in care se comporta OXAN incepe sa semene cu comportamentul unei organizatii influentate de rusi. Nu spun ca e vorba de agenti rusi, desi niciodata nu stii cu englezii astia, insa e stilul lor de operare. Stirea pleaca de la Geoana si demersul oligrofren al PDL-ului de-al schimba (nu de intentie e vorba ci de executie). Ajunge sa-l compare pe Base cu Putin insa nu sufla o vorba despre relatia lui Geoana cu Moscova. La urma urmei cel mai apropiat de Putin in povestea asta e Geoana si nu Basescu. Ce e important e rezultatul final: In Romania raportul va fi folosit cu succes de filorusi impotriva lui Basescu! Il criticam voalat pe Putin dar de fapt ii dam o mina de ajutor. Destul de abil. De asta imi pare ca OXAN s-a aliniat unui val de loby pro-rus de care nu e strain nici o parte a PSD-ului in Parlamentul European. Alegerea lui Basescu a incurcat probabil lume mai importanta decit sefii PSD…

  Reply
 32. mece

  Aşadar, alături de PSD, PNL & restul şi OXAN-ul invocă dictatura lui Traian Băsescu. Urmează probabil misticii (vor avea revelaţii).

  TB nu este acum un dictator. Dacă un astfel de regim politic inseamnă control total al puterii în spaţiul în care activează, atunci este evident că TB nu controlează mai nimic din ceea ce contribuie la crearea de putere politică în România prin alte mijloace decât cele clasice ale democraţiei (alegeri, adică)– principalele posturi de informare a publicului – cele care formează opinii (TVR; Realitatea şi Antenele) sunt împotriva lui; guvernul agreat de el a căzut în Parlament (cu respectarea regulilor înscrise în Constituţie), iar primul propus de TB după, nu a trecut de acelaşi Parlament care îi e ostil. Să continui? Diferenţa de atitudine după alegeri: TB a validat public demersul PSD de a contesta rezultatul alegerilor în timp ce PSD aducea în discuţia spectrul unor mişcări de stradă. Să continui?

  În ceea ce priveşte pericolul unei viitoare dictaturi (invocat de guru Iliescu), m-am uitat să văd cum s-au instalat cele trei dictaturi ale României de până acum. Regimul cel mai democratic peste care a fost instalată o dictatură a fost cel al României interbelice – aşadar la 10.02.1938 Carol al II lea instalează un guvern de uniune naţională, la 11.02.1938, a fost decretată starea de asediu şi s-a introdus cenzura, iar la 24 februarie 1938 a fost adoptată, prin plebiscit, noua Constituţie. La 30 martie au fost desfiinţate prin decret-lege toate partidele, iar la 15 aprilie au fost închise sediile acestora, ca urmare a dizolvării. În celelalte două cazuri, violenţa jurică a instaurării dictaturii a fost dublată de una fizică. Concluzia e că dacă şi în România celor trei momente singura modalitate de instaurare a unei dictaturi a fost doar violenţa, cu atât mai mult în acestă Românie.

  Ori în condiţiile actuale ale României (membra NATO, UE samd) aşa ceva e imposibil.

  ps. Este incredibil că se reactivează o asemenea discuţie acum. In mare parte am scris acest text în perioada tulbure a alegerilor.

  Reply
 33. orangeskorpion

  da, OXAN are perfecta dreptata sa-l compare pe Basescu cu Putin pentru ca in timpul piratului la fel ca in timpul lui Putin:

  – ziaristii incomozi au fost anihilati si chiar impuscati (cca 20) in frunte cu curajoasa Anna Politkovskaya (astept nume de ziaristi romani impuscati)

  – bancheri incomozi impuscati (vreo 20) – astept nume de bancheri romani impuscati sub dictatura lui basescu;

  – oameni de afaceri rusi bagati la puscarie in Siberia sau fugiti in lumea libera (astept nume de oameni de afaceri romani bagati pe nedrept dupa gratii)

  – Putin a fost suspendat la fel ca Basescu

  – Putin are toata presa vocala impotriva sa la fel ca Basescu; presa il toaca zi de zi pe Putin la fel ca in Ro pe basescu;

  – in Ro Basescu a eliminat canale de televiziune la fel cum a facut dyadya Putin..

  etc.

  despre ce naiba vorbim aici, ilustri necunoscuti (alina, cosmin etc) rauvoitori??

  Citi bani au primit ca sa intocmeasca un asemenea raport?!

  in Romania daca vrei sa faci reforma, iti sar de beregata toti fostii securisti, activisti si cei care vor un os de ros

  Reply
 34. gabhry_el

  "Aceasta tentatie totalitara a sa este sa controleze totul, partidul prezidential sa fie in toate si sa aiba sub controlul sau toate institutiile statului, aceasta este chestiunea care reflecta, de fapt, aceasta actiune impotriva domnului Geoana. (…) Vadeste direct tocmai aceasta tentatie de a elimina opozitia din toate"

  Oxford Analytica, pardon Ion Iliescu
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-70

  Reply
 35. gabhry_el

  da, Băse copiază "modelul Putin"

  în Rusia, Putin este terfelit de televiziunile de ştiri de dimineaţa pînă seara

  îl poreclesc pe toate posturile "Taurul", "Tăuricul", "Tăuraşul", "Tăurelul", "Tăurică"

  Putin a fost suspendat de Duma de stat iar familia lui a fost luată în colimator de toate gazetele, de la Moscova la Vladivostok

  în presa din Rusia, Putin este numit în mod frecvent "scandalagiu" şi "dictator"

  Reply
 36. zexe

  Mana lui Cosmin Gusa este a Laviniei Sandru, chiar si atunci cand si-o tine in buzunar 🙂 …despre mana vorbesc

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *