Pagini pierdute dintr-un jurnal de campanie

Madame s-a plimbat astazi la șosea pentru a saluta primăvara, arestarea lui Voicu și demiterea lui Sassu. Tot salutînd ea așa, pe o bancă a găsit aceste foi rupte, însoțite de un bilet din partea Sereistului din Pădure: „Madame, îți trimit, prin intermediul acestei bănci de treabă, cîteva pagini de jurnal autentice înspre aducere aminte asupra rolului jucat de Alexandru Sassu în campania din toamna lui 2009”.
Întîmplările sînt autentice.

19 nov 2009
„VH îl apelează telefonic pe AS şi îl cheama în sala negocierilor. Mai înainte mi-l dă la telefon ca să mă convingă de ce dezbaterea trebuie organizată la TVR. Şi că are nu ştiu ce parteneriat cu Realitatea şi Antena3 să organizeze împreună (pretext pentru a aduce gaşca de moderatori pro-Geoană de la A3). Îi explic că dezbaterea poate fi organizată oriunde, chiar şi la Parlament. Îi mai explic cum s-au decredibilizat toate televiziunile de-a lungul campaniei şi de ce nu putem accepta ca ele să găzduiască dezbaterile. (Mi-am amintit între altele de un episod relatat de Felix din campania pentru primărie din 2004. Autentic. Petrecut la ProTV. Când luminile erau aranjate pentru a-l dezavantaja pe Băsescu. Văzuse toată lumea pe micul ecran. A fost o altercaţie acolo între stafful lui Băsescu şi oamenii din ProTV.) H. îl cheamă pe A.S. la noi. Să venim, să discutăm, să ne înţelegem asupra formatului dezbaterii. S. se execută ca un căţeluş. H. voia de fapt să tragă de timp şi să blocheze tot. S. ajunge după vreo 40 de minute. Încearcă să ne convingă de bunele sale intenţii. Îl întreb de ce nu a trimis un car la dezbaterea de la Cluj. Răspunde halucinant: nu avea nici un fly disponibil. Vorbim de TVR. Îi dau eu răspunsul corect: pentru că trăiţi din bani publici şi nu vă pasă de audienţă. Îmi dau seama că omul e sluga umilă a PSD. Joacă teatru, se dă echidistant, dar de fapt el vrea să îl protejeze pe Geoană. S. e membru plin în echipa de campanie a PSD. N-am nici un dubiu. Cădem de acord pe format de cinci contracandidaţi. Primii cinci din sondaje. Acceptăm TVR . H. îşi dă seama că e deja târziu şi nu mai avem cum să organizăm nimic. De asta i-a fost teamă. Să nu organizăm ceva doar cu Băsescu şi Crin. Să re-edităm episodul de la Cluj. Aşa că ne-a ţinut ocupaţi. Se ridică brusc şi pleacă. Zice că nu ne înţelegem şi ei nu mai participă la negocieri. S., căţeluşul său de companie spune că nici el nu mai stă în condiţiile astea. A plecat stăpânul, pleacă şi el. Dar tocmai căzusem de acord pe un format de 5. Hotărâm (staff-urile celorlalţi candidaţi rămaşi în sală) să trimitem o scrisoare la TVR şi să le cerem detalii despre ceea ce tocmai agreasem. Ora, locul, ş.a.m.d.
S. (sau H., nici nu mai contează) se prinde că îi forţăm mâna aşa că în loc să răspundă la scrisoare, trimite el o altă invitaţie scrisă în care, stupoare, invită primii 7 candidaţi (deşi ne-am înţeles pe 5). Interesul lor era să dilueze căt mai mult dezbaterea şi Geoană să treacă cât mai puţin observat. Interesul nostru era să avem mai puţini participanţi şi Geoană să fie expus cât mai mult aşa cum e el. Rămânem toţi mască. Au înţeles acum toţi care a fost jocul şi ce partitură a interpretat S. Dintre ceilalţi niciunul nu are curajul să-i ceară demisia. O cer eu public. Oricum H. şi S. au reuşit să omoare dezbaterea în ziua respectivă. Au mai câştigat timp. Toate staff-urile refuză invitaţia lui Sassu. Urmează un episod jenant. Geoană se prezintă, chipurile, la dezbatere. Vine la poarta televiziunii. Ştia că nu vine dulăul cel mare aşa că o face pe curajosul. Lumea râde. Jurnaliştii au înţeles şi ei toată mascarada şi se amuză de „curajul” lui Geoană.”

30 nov. 2009
„ S. trimisese scrisoare oficială. Invita cei doi finalişti la dezbatere înainte de turul doi la TVR. Propunea chiar nişte zile. Răspundem oficial că acceptăm. Evaluările lor arătau că cel mai bine ar fi să nu fie nici un fel de dezbatere între tururi. Să nu-l expună pe Geoană. Aşa că S. face o manevră inspirată desigur de H., că nu are S. atâta minte. Întreabă BP al Parlamentului dacă să facă sau nu dezbatere pentru turul doi. Ştia că PSD şi PNL au majoritate în BP. Şi BP o respinge. Să recapitulăm: S. trimite invitaţie oficială, propune chiar şi zilele. Invitaţia este acceptată oficial. S. „îşi dă seama” că a procedat incorect. Cere aprobare de la BP al Parlamentului . Care respinge. TVR nu mai poate organiza dezbaterea. Dar, sigur, că a vrut. A scăpat Geoană şi de dezbaterea asta”.

Facebook Comments

14 Comments Pagini pierdute dintr-un jurnal de campanie

 1. Nea

  Ăştia de la Guerilla continuă măgăriile: la ştirile de la 8 au spus că s-a votat menţinerea consiliului de conducere a TVR. Nici un cuvând de demiterea lui Sassu. Cred că putem să le adresăm tradiţionala urare Băga-şi-ar obrazul gros în mă-sa.

  Reply
 2. Bleen

  Şi altă versiune, de data asta, a mea: PSD şi TVR au făcut tot posibilul să-l ascundă pe Geoană în spatele grămezii de candidaţi.

  Reply
 3. chriscross

  dati-mi voie sa critic "anonima" de mai sus:

  acuma eu tre sa ma scarpin in cap si sa ma stradui sa ghicesc cine-i p., u., l. si a.? nu cred ca toti stiu cine-s aia care-s mentionati doar printr-o litera… puneti macar o legenda 😀

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @Florin,

  Asta este versiunea oficiala a Cotrocenilor. Pot sa-ti dau si numele autorului, daca vrei.

  Iti dau o alta versiune, a TVR, ca sa vezi diferentele.

  Påna pe 18 noiembrie 2009, Basescu a fost o prezenta domestica la TVR, indeosebi in emisiunile realizatorului Luca Niculescu. Pe 18 noiembrie, staff-urile de campanie ale candidatilor la alegerile prezidentiale au agreat o dezbatere in formula de cinci, gazduita de TVR si transmisa de Realitatea TV si Antena 3, cu Luca Niculescu moderator unic, din partea TVR. Staff-ul PD-L a insistat la negocieri asupra acestui aspect, dat fiind faptul ca presedintele este compatibil psihologic cu Niculescu. Confruntarea care ar fi trebuit sa inceapa la ora 19:45 n-a mai avut loc, deoarece Alexandru Sassu, presedintele-director general al TVR a schimbat formula de dezbatere in cinci, cu una de sapte, fara sa se mai consulte cu partidele. Presedintele n-a pierdut prilejul sa declanseze un atac frontal impotriva lui Sassu, pe care l-a acuzat ca este mogul si ca si-a infeudat televiziunea publica. Lucrurile stau foate diferit privind dinspre TVR.

  Pe 18 noiembrie 2009, la ora 16,30, realizatorul Claudiu Lucaci posteaza pe blogul sau ca, “Se vorbeste ca TVR (…) propune ca institutia sa fie reprezentata de un ziarist de valoare. N-am sa comentez acest aspect, ci doar am sa pun adevarul in drepturile sale firesti. Luca Niculescu, (…) nu este angajatul TVR”, Si pariaza ca dezbaterea nu va mai avea loc. Ceva mai jos, comenteaza pe un alt post ca “Este un pericol major acreditarea ideii ca un colaborator este reprezentantul TVR”, fapt care atrage deprecierea credibilitatii angaja]ilor televiziunii publice. Emirii stirilor au boicotat dezbaterea, l-au umplut de zoaie pe Niculescu, care – in calitate de redactor-sef al statiei de radio RTF este corp strain – si s-au dus cu påra påna la Sassu, pentru a pune capat rusinii, ca un stranier sa reprezinte TVR la turnir.

  Reply
 5. MicutzaCeKurai

  avem o vorba pentru Sassu: hai, sass! dar n-au ce cauta la conducerea TVR nici Hurezeanu, nici (mai ales) Turcescu, nici Tapalaga si nici Culcer (cica-n cartzi).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *