PD-L, lista sau uninominal?

Astăzi PD-L decide dacă cei patru prim-vicepreşedinţi vor fi aleşi uninominal, de către delegaţii de la Congres (sau Convenţie, sau cum îi zice), sau vor fi aleşi pe o listă propusă de fiecare candidat la preşedinţie. Argumentele pentru votul pe listă sînt binecunoscute: echipă unită şi loială preşedintelui, leadership omogen şi eficient etc. Această modalitate de alegere a conducerii partidului e agreată de Valeriu Stoica şi, se spune, de cei mai mulţi dintre liderii partidului. Cealaltă variantă, votul uninominal, este susţinută de Roberta Anastase şi Theodor Stolojan, deşi cei doi nu au făcut publice argumentele pentru această modalitate de alegere a conducerii (în schimb, au reamintit argumentele care susţin cealaltă variantă – nu am înţeles de ce). Pe scurt, că poate aveţi treabă şi nu vreau să vă reţin, argumentele pentru alegerea uninominală a conducerii partidului ar fi următoarele:

1) sînt reprezentate la vîrful partidului mai multe curente politice din partid, nu unul singur (lucru extrem de important pentru PD-L, un partid care-şi revendică şi liberalismul, şi conservatorismul, şi creştin democraţia)

2) nu rămîn pe dinafară lideri importanţi ai partidului (eu aş propune ca şi candidaţii învinşi la preşedinţia partidului şi care au obţinut un minim de voturi să obţină automat funcţia de prim vicepreşedinte)

3) nu se pune în pericol unitatea partidului. Curentele învinse la alegerile prezidenţiale sînt păstrate în zona puterii, rămîn în cărţi, pot influenţa în continuare politicile partidului. În cazul votului pe liste cîştigătorul ia totul, învinşii nu iau nimic, astfel sînt demobilizaţi, îşi pierd orice motivaţie, sînt trecuţi total pe tuşă, vocea lor e ignorată, ingrediente ideale pentru o ruptură în partid.

4) partidul nu riscă radicalizarea, nişarea (există cuvîntul ăsta?), îndepărtarea unor părţi importante din electorat, îşi păstrează disponibilitatea pentru toate curentele politice (de dreapta, în cazul PD-L) din societate. Un leadership PD-L în care liberalismul nu ar fi reprezentat deloc ar fi mană cerească pentru PNL şi ar anula eroarea pe care acest partid a făcut-o adoptînd votul pe listă.

5) liderii partidului învaţă politică, adică se califică la locul de muncă. Învaţă să negocieze, să facă compromisuri, să accepte opinii contrare, se maturizează, se dezvaţă de dadaism şi de slugărnicia din jur, le cresc coaie, cum se spune în politologie.

PS. Liderii PD-L ar trebui să se uite la ce a ajuns PNL-ul în căutarea unităţii şi a omogenităţii: o mini-armată de clone isteric-insipide.

Facebook Comments

39 Comments PD-L, lista sau uninominal?

 1. canadianul

  Bleen,

  imi place chestia aia cu donatii ! e reala ? va trimit si eu niste parale canadiene ! mai ales ca lucrati cu Paypal!

  Reply
 2. canadianul

  Si la voi e cu moderare ???? Iaca n'am stiut ! da'eu am rabdare , ca nu doare! Mai incerc mai tarziu !

  Reply
 3. canadianul

  Na! ca v'am gasit ! Bleen omule , nota patruzeci la chestia aia cu un metru optzeci de bere! Mai viu , ca'mi place cum v'o trageti! E mai pe inima mea aici, parca'i mai dulce… atmosfera bre, nu virgula !!! sa nu va ingramaditi sa'mi raspundeti !

  Reply
 4. MicutzaCeKurai

  si canoea (era sa-mi scrintesc degetul pe tastatura) este prea larga pentru intreg PC-ul. un colac de salvare galben cu sageata albastra si-ar fi prea mult.

  Reply
 5. Bleen

  Cred că iar am futut o virgulă. Băgameaş, ne trebuie o secretară de 19 ani şi un metru optzeci ca să ne ajute cu virgulele.

  Reply
 6. MicutzaCeKurai

  Sun-Tzu)))))

  daca stai suficient de mult pe malul riului (ramului?), fluviului, este imposibil sa nu vezi cadavrul dusmanului plutind intr-o zi la vale. sau cam asa ceva?

  Reply
 7. Bleen

  PD-L are nevoie de reformă, nu de reformatori cu orice preţ. Are nevoie de deschidere (n-am zis-o eu ci o persoană importantă – veţi citi interviul zilele astea), nu de reformatori încoţopeniţi într-un sistem închis.

  Reply
 8. zexe

  In orice partid politic din lume echipa castigatoare ia totul. Altfel, orice alta varianta iese din firea lucrurilor iar alegerile isi pierd rostul. Este in legea firii si a selectiei naturale

  Eu as opta pentru o structura de conducere minimala si flexibila aleasa in mod uninominal. Mai multi vicepresedinti slabesc considerabil autoritatea presedintelui de partid. Indiferent cine va fi presedintele PDL, acesta va avea nevoie de aceasta autoritate. Sa ne aducem aminte de Basescu in PD daca tot dorim sa dam exemple.

  Reply
 9. gabhry_el

  la uninominal Blaga o spulberă pe Macovei (şi îl bate şi pe Stolojan)

  Videanu pe Preda (şi îl bate şi pe Stoica)

  Berceanu pe Voinescu (şi îl bate şi pe Flutur)

  Ioan Oltean o bate pe Roberta Anastase

  Sulfina Barbu o bate pe Andreea Vass

  Frunzăverde îl bate pe TRU

  (mie îmi face o impresie tot mai bună Mircea Toader)

  Reply
 10. Andra

  Bleen

  n-o sa castige increderea bazei partidului daca face din blogul lui un teren pe care "partidul" (si el personal) sunt injurati non-stop, iar el numeste asta "dialog autentic"

  chiar imi place Preda, dar aici fie greseste (ceea ce e greu de crezut), fie il pregateste basescu pt. vreo functie ne-politica.

  Reply
 11. Bleen

  Nu e suficient ca "reformatorii" să primească funcţii pe listă, trebuie să cîştige încrederea membrilor de partid. E mai important să cîştige încrederea bazei partidului decît să aibă funcţii date de sus.

  Reply
 12. Leon cel Treaz

  @gabhry_el

  reformatorii nu vor functii in partid. Oricum, marea schimbare s-a produs: marul a ramas trandafir, iar PD-L s-a transformat in PDL.

  Reply
 13. gabhry_el

  numai pe listă au vreo şansă "reformatorii" la ceva funcţii în partid

  să-i ia Boc pe listă

  uninominal au foarte mari şanse foştii PD-işti să ocupe conducerea partidului

  Reply
 14. Leon cel Treaz

  @Bleen,

  propui ca şi "candidaţii învinşi la preşedinţia partidului şi care au obţinut un minim de voturi să obţină automat funcţia de prim vicepreşedinte".

  Minimum cat? Minim minim sau minim mediu?

  Reply
 15. MicutzaCeKurai

  cu bun simt, va fi uninominal. dar, sa citez din articol: "clonele isteric-insipide" se egzista si prin PD-L (din pacatelea), dublate si de un puternic instinct de pupin-catzaratism (deh, instinctul!). "nisare"))))) – daca nu se egzista, trebuie inventat.

  si-ar mai fi o problema – este problema bine inculcata/inoculata de educatzia socialist-multilateral-dezvoltata (mai ales pe vremea anilor '50): oamenii cu coaie pun in pericol oamenii de la virf (daca se manifesta inainte de a fi la virf). asa ca vor fi castratzi. lista castreaza, asa ca lista poate sa se egziste. pupat piataza independentzii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *