Cititul n-a omorat pe nimeni, spun psihologii

Ma incearca tristetea cand vad ca cititul a devenit un chin pentru “specialisti” si reactia prompta la telefoanele jurnalistilor un prilej de bucurie. Mai jos incerc sa raspund expertilor care au reactionat la articolul din Qmagazine (unii in ziarul Ring, altii in Romania Libera). O sa le raspund in aceeasi nota. Cu deosebirea ca eu am citit ce au zis ei. Trebuie sa recunosc ca dezbaterea de pe forumul hotnews sau blogary la prezentarea articolului are o calitate mult mai inalta decat contra-argumentele sociologilor/psihologilor.

Teoria consilierului prezidenţial a fost demontată şi de sociologul Alfred Bulai: „Nu ştiu cum a ajuns domnul Lăzăroiu la o astfel de concluzie şi pe ce date se bazează. Este o prostie fără margini. Numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaţilor pentru că ele au speranţa de viaţă cu 10 ani mai mare. Oricum, înclinaţia spre violenţă nu ţine de sex, ci de vârstă. Doar tinerii pot avea comportamente deviante, dar în România populaţia este îmbătrânită.

Citind declaratia d-lui Bulai nu pot sa nu ii dau dreptate d-lui Funeriu care sustine ca sunt universitati care trebuie comasate si profesori universitari care trebuie recalificati. Multi dintre ei nu mai pun mana pe carte dupa ce isi dau examenele. Dar nu e cazul d-lui Bulai. Domiciliul din buletin al d-lui Bulai este Realitatea TV si e genul de om care raspunde la orice telefon de jurnalist. I se pune o intrebare legat de ce a zis cutare sau cutare si raspunde pe loc. Nu cred ca dl. Bulai a citit articolul din Qmagazine si nici nu cred ca il va citi avand in vedere ca are 22000 de semne. De retinut din declaratia sa ca “numarul de femei este mai mare decat numarul barbatilor”. Cred ca orice student la sociologie poate sa emita acest argument. Doar ca el nu e bun pentru orice. Dar cand te suna un jurnalist, merge si asta.

La rândul său, sociologul Hanibal Dumitraşcu e de părere că „nu există astfel de statistici şi nu exită nicio premisă ştiinţifică”.

O mica erata. Dl. Hanibal Dumitrascu este psiholog, nu sociolog. Daca domnul Dumitrascu si-ar face putin timp intre doua aparitii televizate si ar citi Anuarul Statistic poate ar gasi cifrele acolo. Iar premisele stiintifice le gaseste in articole de specialitate. Dar nu-mi fac iluzii.

Nici riscul unei revolte generate de tensiuni sexuale nu este evident. „Argumentele lui sunt discutabile. Dezechilibrele există, dar ele se reglează de la sine”, spune sociologul Mircea Kivu.

Dl. Mircea Kivu intelege ce am scris in Qmagazine si suspectez ca a si citit. Dl. Mircea Kivu stie, la fel de bine ca si mine, ca nu toate dezechilibrele demografice se regleaza de la sine. In orice caz, cu dansul poti dezbate argumentele pentru ca ii place sa citeasca.

Nici sociologul Ştefan Bruno nu consideră că dezechilibrele demografice ar duce la revoluţii: „Motivul pentru care noi, bărbaţii de 20 de ani la vremea aia, am ieşit în stradă la Revoluţie, n-a fost că n-aveam partenere”.„Speculaţie” este termenul pe care îl foloseşte acesta pentru argumentul sociologului prezidenţial cu privire la necesitatea legalizării prostituţiei de teama creşterii agresivităţii.

Nici dl. Bruno Stefan nu a citit articolul de vreme ce reactioneaza nu la ce am spus in articol, ci la ceea ce jurnalistul il intreaba.

Pe de altă parte, sociologul Marius Pieleanu vede o legătură între creşterea agresivităţii şi prostituţia ilegală: „Legalizarea ar duce la detensionarea pulsiunilor sexuale. O parte din agresivităţile care apar la noi ar dispărea”.

Dl. Marius Pieleanu, care e un cunoscator al teoriilor deviantei, intelege macar legatura intre legalizarea prostitutiei si diminuarea agresivitatii sexuale. Nu cred ca a citit articolul din Qmagazine, dar macar are decenta sa raspunda la ce a inteles si la ce se pricepe.

Facebook Comments

13 Comments Cititul n-a omorat pe nimeni, spun psihologii

  1. Yeba

    Solutii sunt. Eu o sa propun in "Vocea Tiraniei" ca surplusul de barbati incalziti global sa ia in casatorie (a) bone filipineze si (b) vaduvele zecilor de mii de morti de foame anuntati de dl CTP, care, dragi telespectatori, nu mai are nevoie de nici o prezentare.

    Reply
  2. Titus L

    @Sebastian Lazaroiu:

    Si DA si NU. E meritoriu ca cineva s-a gandit sa faca (in sfarsit!) niste studii privind dezechilibrele demografice. Desigur, la moda sunt studiile numite sondaje, de piata, de opinie etc. pentru ca dau senzatia ca putem controla ziua de maine cu oamenii de azi. Ziua de poimane nu ne intereseaza, o vom controla la fel incepand de maine, fiind mainele zilei de maine.

    Totusi deranjeaza modelul teoretic si probabil asta i-a deranjat si pe sociologii si psihologul mai sus enuntati. O covariatie nu inseamna automat si o legatura directa intre variabile. Teste nu ne permitem sa facem (noi) desi vad ca se fac dar probabil de la alt nivel. Dar putem sa analizam un model teoretic la un nivel logic adunand si alte informatii. Ca sa nu o mai dau pe la Ploiesti, comportamentele agresive pot fi controlate si prin alte metode decat legalizarea prostitutiei. Ce spuneti de educatie?

    De exemplu, daca ar fi adevarata teoria agresivitatii din motive de nepracticare sexuala, calugarii ortodocsi ar trebui sa fie mai ceva decat shaolinii. Iar daca familia ar fi doar o institutie destinata sa satisfaca sexual niste hominide, Gary Becker a luat Nobelul degeaba.

    Reply
  3. Bruno Stefan

    Am citit articolul din QMagazine, precum si preluarile (destul de fidele) de pe ziare.com. Comentariile mele au fost mai multe si mai nuantate, iar ceea ce a fost preluat nu reprezinta nici rezumatul si nici ideile principale afirmate. Dar asta e o practica obisnuita a multor jurnalisti grabiti si avand amandoi experienta trunchierii interviurilor si chiar a modificarii sensurilor ideilor noastre nu mai trebuie sa ne miram de ceea ce apare ca fiind "opinia" noastra. Chiar rupte din context si integrate in altul convenabil jurnalistei, vorbele spuse imi apartin si le pot oricand argumenta. Tema dezechilibrelor demografice imi este cunoscuta din experienta de cercetator si din lecturile diferite (am scris despre subiectul asta din 1993 in cateva articole si carti), iar opiniile ceva mai diferite mi le pot dezvolta, daca e cazul. Aici n-a fost vorba atat de opinii contrare, cat de selectarea nepotrivita a unor fraze, care suna intr-adevar aiurea si nepotrivit. Nu-i prima oara cand se intampla si nici ultima. Noi sa fim sanatosi.

    Reply
  4. cXc

    Daca importam chinezoiace vom dezechilibra si mai tare "piata matrimoniala" din China si vor veni sa si le ia inapoi, pasnic sau altfel… 🙂

    Reply
  5. Iulia Dimitruc

    Femei sunt destule, educatie mai putina.

    Cate dintre "doamnele" din jurul nostru, au citit codul bunelor maniere?

    Poate ca ar trebui introdusa in programa scolara!

    Ma gandesc ca nu ar trebui citita dupa varsta de 30 de ani…

    O carte elementara; De altfel, toti citim, dar selectia o facem dupa sau nu.

    Reply
  6. Dana Iesan

    Mi-a atras atentia comentariul de la RTV. Legat de subiect.

    Nu sint sociolog, dar ma preocupa diviziunea hormonala.

    Stiu ca statele arabe au o incarcare masculina, iar unde e testosteron in exces se isca rapid vrajba.

    Ma voi duce pe articolul din QMag, cat si la discutiile de pe HotNews etc.

    Deocamdata, domnule Lazaroiu, va felicit.

    Macar ati scos din adormirea de pe sticla hormonii intelectualitatii romane. De profil.

    Reply
  7. eu

    Ipoteza dumneavoastră e argumentată.

    Dar ar mai fi o ipoteză.

    Liberalizarea extremă a societății în care instituția căsătoriei să nu mai aibă aceiași relevanță în contextul social. Concret. O femeie, mai mulți parteneri în viață.

    Caz concret, cazul Quebecului în Canada.

    De la o societate catolică cu puternice valori conservatoare din 1960, până acum s-a produs o revoluție socială, o societate libertină – cu efecte sociale directe de genul o rată f.mare a divorțurilor și schimbarea multor parteneri, plus alunecarea de la căsătorie spre uniuni civile( nu sunt identice căsătoriei) inclusiv recunoașterea acestora din urmă de stat pe plan legal. Asta în privința relațiilor bisexuale.

    Evident prostituția e tolerată dar s-a mers și mai departe se tolerează homosexualitatea și lesbianismul, relațiile între partenerii de același sex :).

    Interesant,ar fi faptul că contrar credinței că ar trebui să avem o rată de criminalitate mai mare, conform statisticilor oficiale și studiilor,( dl Ouimet de exemplu) constată că criminalitatea e la cel mai mic nivel înregistrat de mai mult 100 de ani, Montrealul de exemplu 20-30 omoruri pe an la aproximativ 2 000 000 locuitori.

    Teoria dânsului merge în direcția controlului social, cu cât anumite comportamente antisociale sunt netolerate de către populație cu atât șans de reproducere a lor e mai mică. A doua teorie de data asta a dlui Cusson spune că schimbarea mentalităților(numărul mare de crime de onoare- prezente în societățile mai arhaice extremizate și conservatoare- gen talibani, sau în trecut în Evul Mediu în societățile religioase catolice) descresc exponențial odată cu acceptarea unor comportamente, sex înaintea căsătoriei, în afara mariajului etc.

    Amândoi autorii sunt de acord că previzibilitatea aplicării legii are o influență mult mai mare asupra criminalității.

    Desigur, principalul pericol pe care personal îl văd în viitor pe lângă îmbătrânirea societății e scăderea demografică , – număr mai redus de femei și nr de copii pe femeie- (măsurile care nu stimulează natalitatea). Soluția ar fi imigrația, nu știu dacă România e pregătită nu are structurile necesare.

    Evident sunt doar un novice în sociologie, deci toate cele exprimate sunt sub semnul subiectivității.

    Reply
  8. alex rauta

    pana vin chinezoaicele, pleaca ai nostri care-ncotro, sa-si consume energia pe piata neagra a constructiilor si nu pe cea matrimoniala.

    Reply
  9. Sebastian lazaroiu

    Desi nu sunt convins daca chinezoaicele ar corecta piata matrimoniala. Stiu multi barbati care au o inclinatie catre asiatice : )!

    Reply
  10. Sebastian lazaroiu

    Tu glumesti, dar asta poate fi o solutie. Cu importul de fete. Ar corecta piata matrimoniala dar ar distorsiona piata muncii. Deci nu e asa simplu

    Reply
  11. Dragos

    Bulai, Hanibal, Kivu, Bruno, Pieleanu…hm ! Actorul Eugen Cristea n-a avut nimic de comentat la faza asta ? Dar Ciuvica ? De Mircea Badea nici nu va mai intreb, lu' asta sigur ii da mana sa nu comenteze…

    Serios acum, de ce nu iese domnul Basescu la TV sa ne zica viril: "cetateni ! avand in vedere pericolul ca in 2019 sa make war not love mai trebuie sa taiem si 320000 de oo".

    ps: de ce nu importam 160000 de chinezoaice micute ca sa nu ne doara capul ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *