Quo vadis PDL? Criza de leadership (I)

După mai bine de 1000 de zile de guvernare, PDL se găsește într-un moment de cumpănă.

Partidul se confruntă, simultan, cu trei crize simultan: o criză de leadership, o criză de comunicare și o criză de identitate. În ciuda acestor trei încercări ale PDL, opoziția rămâne fragmentată și incapabilă să creeze un proiect alternativ pentru România. Opoziția are mari șanse să nu impună, în iarna lui 2012, o nouă majoritate în parlament.

Criza de leadership

Actualul președinte al PDL este Emil Boc, un conducător onest, rațional, tenace, muncitor, dar lipsit de carismă. Nu strălucește, nu atrage noi convertiți. Emil Boc a devenit președinte al PDL după ce Traian Băsescu a devenit șeful statului în 2004. De la preluarea mandatului de președinte al PD, devenit în 2007 PDL, Emil Boc s-a remarcat prin consecvență: a propus și susținut poziții și politici publice care nu i-au adus  popularitate. Tenacitatea s-a văzut în modul în care a reușit să reziste asalturilor opoziției și supraviețuiască ca prim-ministru, chiar și atunci când a ratat testul unei moțiuni de cenzură. Cu toate aceste atuuri, Emil Boc rămâne un lider fără tracțiune pentru 2012-2014. Dl Boc este bun administrator și o persoană de bun simț, în spatele căreia se ascund totuși și personaje incompetente sau îndoielnice.

PDL are nevoie de-o viziune coagulantă și de un lider capabil să extragă energiile creative ale membrilor și, mai ales, ale simpatizanților. Nu argumentez că PDL are nevoie de un nou Traian Băsescu, ci de o persoană care să nu lase impresia că este doar un adjunct. Emil Boc poate doar gestiona problemele cotidiene ale PDL (așadar mici elemente de tactică), nu are însă capacitatea de a oferi o direcție partidului (zero strategie).

Următorul leader al PDL trebuie să fie capabil să combine recunoașterea din interiorul partidului cu atașamentul față de valorile populare; simțul practic, care să-i permită să stăpânească arta negocierii și a compromisului, cu gândirea pe termen lung. El nu trebuie neapărat să fie un pedelist cu „state vechi” în partid, ci o persoană care să se bucure de sprijinul activului PDL și de respectul liderilor locali. Dacă PDL se va lăsa absorbit într-o structură de tip Mișcarea Populară, un asemenea lider s-ar putea ivi.

Criza de leadership în PDL se manifestă și la nivelul celor patru prim-vicepreședinți. Sorin Frunzăverde, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur și Roberta Anastase nu fac neapărat o echipă: cu greu se vede coordonarea, voința de înnoire sau viziunea pe termen lung. Agenda personală bate agenda reformistă. Frunzăverde & Baconschi sunt rareori prezenți pe agenda internă. Anastase e departe de-a provoca entuziasmul. Gh. Flutur este energic, dar suspectat de poziționări împotriva lui Traian Băsescu (reforma administrativă). Toader Paleologu joacă o partitură strict privată, de decor. Sever Voinescu e retras într-o poziție asumat conformistă („nu sunt reformist”, declară purtătorul de cuvânt PDL într-un interviu acordat recent lui Cristian Pătrășconiu).

Criza resursei umane în PDL se vede în calitatea slabă a ministeriabililor. Traian Igaș: prost comunicator, om slab și fără experiență în domeniul girat (Internele); Ion Ariton – deconectat de la dezbaterea internațională privind criza economică mondială; Ioan Nelu Botiș – ministru cu probleme de integritate; Valerian Vreme – o figură guvernamentală ștearsă; Gheorghe Ialomițeanu – tehnocrat cu performanță scăzută și comunicare politică nulă. Miniștrii care au confirmat sau au care au luat măsuri curajoase s-au confruntat cu ostilitatea colegilor și a activului PDL. Daniel Funeriu a fost criticat pentru duritatea măsurilor anti-fraudă luate la examenul de Bacalaureat din acest an. Sebastian Lăzăroiu – poate cel mai politic membru al Guvernului în vara lui 2011 – a fost executat cu mare satisfacție de Ioan Oltean & co.

Atitudinea tot mai laxă față de corupție și justiție reprezintă un alt punct slab al conducerii PDL. Confruntați cu propunerea Monicăi Macovei de a institui un cod etic dur, liderii partidului au preferat să îngroape proiectul, ascuzându-se în spatele prezumției de nevinovăție. Acest mesaj ambivalent demonstrează incapacitatea actualei conduceri a PDL de înțelege nevoia reformării vieții politice și a abandonării practicilor politice oneroase.

Primenirea sau, dacă vreți, reforma PDL trebuie să fie în primul rând o evoluție la vârful partidului care să permită ascensiunea unor lideri carismatici, vizionari, determinați și novatori.

Facebook Comments

21 Comments Quo vadis PDL? Criza de leadership (I)

  1. Sare'n Ochi

    Emil Boc a devenit presedinte al PDL cu un n inainte de a deveni Bsescu presedinte al statului – in 2003. Stratedia lui de castigare a primariei cluj-Napoca a fost cea aplicata de catre Bsescu pentru a castiga alegerile din 2004. prima fraza a acestui articol este un cacat. despre restul nu ma mai pronunt, ca nu am citit. nu-ti incepi un articol enuntant un cacat! eu stiu ca sunt o gramada de pseudo-analisti amabili sa faca din Emil Boc un trepadus si din Traian Basescu un semi-zeu – dar cei doi nu traiesc separat. Boc a facut toate sacrificiile posibile pentru ca Basescu sa fie ceea ce este. Autorul acestui articol habar nu are ce enunta apasand pe taste. sunt de acor cu faptul ca Emil Boc a devenit prizonierul anturajului sau – dar NICIODATA nu voi fi de acord cu minimalizarea rolului sau in acesti ultimi aproape 8 ani. habar nu am cine este autorul acestui pseudo-material de duzina (enuntiativ, fara continut – doar subiecte, fara verbe, fara predicate), nu cred sa fi avut onoarea sa citesc ceva scris de domnia sa pe vremea Maretului Nastase. sunt de acord ca nu exista calitate la nivelul propunerilor ministeriabile ale PDL – dar nu orice tastator pe blog isi poate permite minimalizarea lui Emil Boc, numai de dragul enuntului schimbarii. aveti solutii:? aratati-le! fara mancat de rahat inac din enunt. Emil Boc este presedinte PDL de dinainte cu un an (am fost prezent la predarea de stafeta) ca Basescu sa castige ceva. Basescu nu castiga nimic fara castigul primariei Cluj-Napoca (in fata lui Ioan Rus si Gheorge Funar) de catre Emil Boc. daca vreti sa discutati despre istorie, discutati corect/onest. altfel nu veti face nimic cu viitorul.

    Reply
  2. Dan MAȘCA

    tibi : nu te supara, dar tara asta are ca Funeriu o multime de oameni.

    Am un baiat in clasa a v-a la o scoala publica, clasa germana nativ.

    Crezi ca a inceput reforma in invatamint ?

    Sa fim seriosi. Iti spun ca nici nu vreau sa mai am de a face cu scoala, iar daca nu ai sansa sa traiesti in orase mari, unde mai sunt scoli private si ai de unde sa alegi, atunci asta este , ajungi sa te lasi pagubas.

    Atita timp cit nu am libertatea de a-mi educa copilul acasa, nu exista nici un fel de reforma, ci doar o cosmetizare si o trimitere a copilului la inchisoare.

    Pai ce este aia sa le pui la scoala cartele de acces ?

    Ce este sa le pui camere video ca sa nu mai fure ?

    Pai sa isi puna ei in birouri si senat si primarie camere video si sa transmita pe net tot ce fac , ca doar sunt platiti din bani publici.

    Nu cred ca merita ridicati in slavi niste oameni ,care este adevarat ca fata de alti ministrii sunt mai rasariti putin, dar departe de a face reforma.

    Reply
  3. Rosu

    Un pic de off-topica: bine, mai, dar mi-am luat o circa de "thumbs down"…

    Doar pentru ca am facut observatia ca sa nu aruncam odata cu apa din covata si copilul. Cautand tot felul de "restarturi" sa nu dam cu piciorul la ce avem deja.

    Reply
  4. Stefan Vlaston

    Daca ramanem la nivel de discutii mai mult de saptamana aceasta, fereastra de oportunitate dispare. Interesul scade si oamenii interesati initial isi vad de treburile si obligatiile proprii, clasand dosarul la capitolul fara perspective.

    Reply
  5. ribelalu`

    O intrebare fara legatura cu subiectul. Daca PC iese din USL, USL mai exista? Parca membrii fondatori sunt PSD si ACD, nu PSD, PNL si PC…

    Reply
  6. Rosu

    Oameni buni, stati asa un pic.

    E adevarat ca pedele e cam nespalat si cei sapte ani de-acasa au fost de fapt trei, restul au fost la gradinita de stat… Problema noastra este in ce masura putem gestiona 1-2 mandate de pesede-penele. Nu sunt un mare fan al pedele, dar un Funeriu tot as vota… Sau Baconschi, sau altii. NU ma intereseaza performanta maxima in politica, avem nevoie si de ea, dar un Parlament si o majoritate se construieste din oameni care gandesc la toate nivelurile, nu doar din strategi ilustri.

    Asadar ce ne facem ca sa nu dam cu piatra in magazinul de sticla? Cum obtinem politici de dreapta cu un partid nou-nout, cum se castiga alegeri

    din postura de "new guy" ?

    De acord ca criza de leadership este evidenta.

    Eu inca nu m-am convins ca un nou partid ar fi o manastire ortodoxa imbatabila la dogmatica si de o tinuta morala impecabila…

    Reply
  7. ribelalu`

    Eu consider ca indiferent daca PDL isi face sau nu Miscarea Populara, AcZ trebuie sa mearga mai departe.

    PDL este de dreapta acum, pentru ca toti s-au inghesuit la stanga. Si cum in dreapta trebuie sa fie cineva, s-a nimerit sa fie PDL-ul venit din Internationala Socialista. Dar e o "dreapta a stangii". Dincolo de PDL e teren viran, nemuncit si probabil ingrasat de atata stat degeaba. Ala trebuie sa fie tragetul AcZ.

    Reply
  8. ribelalu`

    Nu cumva de vina pentru efervescenta asta a PDL cu Miscarea Populara este de vina tocmai AcZ? Poate PDL crede ca electoratul de dreapta merge pe principiul "primul venit, primul servit".

    Reply
  9. picus

    si daca PDL s-a dumirit acum ca-i trebuie o Miscare Populara pentru alegerile 2012 de ce l-a mai dat afara pe Lazaroiu?

    Reply
  10. picus

    of, nu mai pot de criza PDL…; conducerea PDL nu exista;si la ei conduc tot baronii judeteni

    inca nu s-au convins oamenii ca PDL e irecuperabil ca vehicol al eliminarii sistemului Iliescu? PDL e un cal mort; lasati-l in plata lui sa moara;

    noua ne trebuie un alt partid; nu peste noapte, dar pina la urma partid; cei care vor doar miscare (Miscarea pentru integrare in Miscarea Populara a lui Frunzaverde?) nu reusesc sa explice cum va avea ea un cuvint de spus in politica romaneasca;un partid care sa-si propuna sa faca ceea ce PDL n-a putut face din cauza metehnelor sale, aceleasi ca ale PSD.

    Reply
  11. Spartakus

    PDL o avea el criza de leadership, dar nu simte deloc criza, asa ca so what? Credeti ca Pinalti, Flutur si ceilalti baroni o sa simta mustrari de constiinta ca au ingropat dreapta din Romania, in caz ca pierd in 2012? O sa-i doara la vreo o suta de metri de vila de soarta dreptei si de cea a votantilor de dreapta. Au strans la bani cat sa huzureasca in Opozitie nu doar patru ani, ci vreo cinci mandate, ba sa le ajunga si pe lumea cealalta, in caz ca Scaraotchi e magar si nu vrea sa le repartizeze un cazan confort I cu incalzire centrala.

    Si, in timp ce pasionatii de basme cu Alba ca Zapada mor aici de grija PDL, baronii din PDL tocmai ce confisca ideea Miscarii Populare si se roaga la Mos Craciun sa le aduca o mare coalitie de dreapta, cu cine o vrea si cu cine s-o gasi. (http://www.evz.ro/detalii/stiri/frunzaverde-vrea-de-la-mos-craciun-o-miscare-populara-947081.html)

    Vreti sa fiti a cincea roata la caruta lui Flutur? Eu, unul, nu-mi doresc asta, ca-s satul de gogosile fluturasilor din PDL. Asa ca, daca nu vreti nici voi, miscati-va mai rapid decat ei si faceti-le o surpriza de Ignat. 😀

    Reply
  12. Bleen

    Următoarele alegeri în PDL sînt peste 4 ani, cred. Deci nu se mai poate vorbi de schimbări. Vor fi schimbări după congresul extraordinar din ianuarie-martie 2013, cînd se va analiza înfrîngerea din 2012 şi cauzele intrării în opoziţie.

    MR Ungureanu e un candidat prezidenţial de maximum 7%. Oricum, el stă foarte prost la notorietate, şi n-o va recupera la Washington. În rest, graseiază prea mult şi îl bate chiar şi pe Patapievici-tînăr la neologisme.

    Reply
  13. norul (pe surse)

    @Eugen

    Haide sa ne gindim la urmatoarea rocada: MR Ungureanu pleaca de la SIE intr-o mare ambasada a Romaniei de pe malul raului Potomac… E scos din servicii in 2011 pentru a intra in 2012, dupa un an la Washington DC, in politica de virf la Bucuresti. In locul lui e trimis Predoiu. Diaconescu pleaca la Justitie, pentru a consola UNPR. Si deja se profileaza un nou candidat prezidential pentru 2014, prieten si protejat al lui Basescu, atlantist excomunicat de Tariceanu. Not bad, hm?

    Reply
  14. eugen

    …propuneri? eu nu vad in pdl… doar sacrificarea lui maior de la sri sau razvan ungureanu de la sie.. cu sprijinul neconditionat a TUTUROR pedelistilor _ mari sau mici, vechi sau proapeti..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *