Trei strategii pentru Reformistii lui Macovei

Reformiștii au de ales între trei strategii:

  1. Atacă filialele, una cîte una. Reformiștii nu au nici timp, nici resurse pentru asemenea luptă. E ca și cum ai ataca 40 de cazemate cu sabia, contracronometru. E prea mult, chiar și pentru un samurai, mai ales pentru unul fragil. Reformiștii nu au nici resurse, nici timp pentru o astfel de strategie care presupune mișcări ample de încercuire pentru fiecare filială, presiuni și multă, multă răbdare. Nici măcar Elena Udrea nu are timp și resurse pentru o astfel de strategie. Este clar cea mai proastă alegere pentru reformiști.
  2. Atacă centrul, comanda partidului. E ceea ce face Elena Udrea. Are deja doi garanți, figuri centrale și mitice ale PDL, Traian Băsescu și Emil Boc. După ce comanda va da semne de slăbiciune sub lovituri și apropiații lui Blaga vor sări pîrleazul, filialele vor ceda una după alta, fără luptă. Cel puțin așa speră Elena Udrea. Reformiștii nu pot face asta atîta timp cît armele absolut necesare unei astfel de strategii, Traian Băsescu și Emil Boc, sînt la Elena Udrea.
  3. Se luptă cît mai curajos, spectaculos și cinematografic cu putință, sperînd să intre în folclor și cartea de istorie și, pornind de la mitul astfel creat, să construiască mai departe. E profilul Monicăi Macovei și ar fi cea mai bună strategie. De fapt, e singura acceptabilă și realizabilă.

Din păcate pentru gruparea Reformiștii, în PDL nu există cultura dreptei și a integrității. Există cultura administrației-partid și miturile Băsescu, Boc și Blaga. De aceea șansele lor la Convenția din 23 martie sînt aproape nule. Pe de altă parte, vestea bună e că programul politic al Reformiștilor e cel mai coerent și mai onest program politic post-decembrist. Indiferent ce se va întîmpla la Convenția din 23 martie, el nu trebuie, sub niciun motiv, abandonat. Reformiștii au de ales între falsa loialitate, față de structurile PDL, și loialitatea autentică, față de valori și față de alegători. Dacă pentru a fi loiali valorilor și alegătorilor, dacă pentru a pune în aplicare programul politic, reformiștii lui Macovei trebuie să plece din PDL, atunci ei au datoria morală să plece din PDL.

Este posibilă o contopire a ultimelor două strategii, adică o alianță Macovei-Udrea? Este dezirabilă. Ea nu se poate realiza decît cu Monica Macovei candidat la președinția PDL. Macovei și reformiștii nu aduc niciun plus moțiunii Udrea. Singurul lor atu se spulberă în momentul în care se încolonează în spatele Elenei Udrea. Reformiștii nu pot aduce moțiunii Udrea un plus de imagine, căci în momentul în care vor anunța public că sprijină moțiunea nu vor mai niciun fel de imagine. Cu sau fără reformiști, șansele moțiunii Udrea sînt aceleași.

În schimb, Elena Udrea îi poate ajuta pe reformiști și șansele moțiunii lor ar crește semnificativ dacă Elena Udrea și-ar folosi rețelele din partid pentru a-i susține. În același timp  însă, Traian Băsescu și Emil Boc pot alege să-i sprijine ei pe reformiști. Însă, atenție, Băsescu și Boc sînt arme mai puțin eficiente în mîinile reformiștilor decît în mîinile Elenei Udrea. Reformiștii nu sînt la fel de apropiați de cultura organizațională a partidului ca Elena Udrea și miturile Băsescu și Boc i-ar ajuta mai puțin decît se așteaptă.

Cel mai mare risc al Reformiștilor lui Macovei (vă dați seama cum e luna asta prin teritoriu, cioc cioc la ușa filialei, ”Cine e?”, ”Reformiștii lui Macovei!”) era să se facă de rîs. Să piardă jenant, să cadă în derizoriu și penibil. Nu cred că se mai poate întîmpla asta, indiferent de numărul voturilor pe care la va primi la Convenție. Dacă Moțiunea Macovei are doar 7 voturi, în derizoriu nu cad reformiștii, ci PDL.

PS. Văd că Blaga vorbește de unitatea partidului și asta pare a fi strategia lui de comunicare. Vestea proastă pentru Blaga e că singura variantă în care PDL ar rămîne unit este cu Monica Macovei președinte al partidului. Celelalte două variante, Vasile Blaga și Elena Udrea, garantează ruperea și dispariția PDL. Dacă Blaga ține cu adevărat la unitatea partidului, atunci să se retragă. El a declarat că nu pleacă din PDL dacă pierde, deci în cazul în care el pierde, PDL rămîne unit. Astfel, dacă Blaga cîștigă, PDL se rupe, dacă Blaga pierde sau renunță, PDL rămîne unit. Să vedem, ține Blaga la unitatea partidului sau la președinția partidului? Ce va alege? Satisfacția personală sau binele partidului?

Facebook Comments

18 Comments Trei strategii pentru Reformistii lui Macovei

  1. crisuadi

    Elena Udrea are imagine proasta la antene si la publicul de acolo , dar , in cazul de fata , nu stiu de ce ne-ar durea? 
    O iubesc pe Elena si am iubit-o dintotdeauna si ca cum arata si ca politicianca . Este mult mai buna decat marea majoritate a PDL-ului si ca toti uselistii , chiar si ca Adita . Cred ca Nuti stie si arta compromisului si nu e atat de proasta sa nu-si dea seama ca i-ar creste imaginea alaturi de reformisti sau ca proteguitoare de reformisti . Dca ar castiga . Cred ca l-ar accepta si pe ‘nea Vasile sa mai ramana in partid , daca ar pierde . ‘Nea Vasile .
    Nu pot sa-mi dau seama ce se va petrece in PDL. Al dreaq ‘nea Vasile nu spune nimic… As vrea sa castige Sile . Ar fi mai misto , mai palpitant si abia atunci vom vedea cum se aleg apele , cum pleaca reformistii sa-si faca partid (sanchi!) , cum o iau si pe Nuti , toti…langa ei . Abia astept !

    Reply
  2. Ilinca

    Paleologu s-a decis sa nu se decida intre motiunile din PDL:
     http://www.ziare.com/theodor-paleologu/pdl/paleologu-nu-voteaza-cu-nimeni-la-alegerile-din-pdl-nu-pot-fi-decat-un-electron-liber-1222183
    Darz ca Leonida la Termopile…

    Reply
  3. razvanpasq

    Poate are cineva o idee despre motivul pentru care Basescu (cu al sau simt social foarte fin) o sustine pe Udrea cea compromisa (s-a mai spus, pe merit sau nu, nu conteaza) si nu pe Reformisti. As pune aceeasi intrebare despre Boc, dar stim toti cum functioneaza el. Is it part of a bigger plan?
    Daca are cineva mai batran o vorba inteleapta, va  rog, altfel o sa il cred pe Base un batran ramolit.
    Multumesc

    Reply
    1. Gramofonu

      razvanpasq Tot el a sustinut-o si pe Boagiu, si cind a candidat contra lui Ontanu la 2 nu stia nici care-s atributiile primarului…Dar Baconschi, cu al sau avem bilete la mare, lasati dreq lovitura de stat?
      Parerea mea e ca se pricepe la oameni in general, dar in particular…

      Reply
    2. Yeba

      razvanpasq eu mi-aduc aminte ffb că la momentul interviului pe B1 se anunțaseră numai doi candidați și nu era deloc evident că Macovei va candida.

      Reply
    3. Glook

      razvanpasq Macovei e un lider nu protejata unui lider. N-are nevoie de sustinerea altui lider ci de o strategie si o echipa, ca viziunea o are (chiar mai multa decat Basescu pe anumite directii).

      Reply
  4. Bleen

    Nu cred ca ai explicat de ce sustinerea grupului reformist de catre Boc si Basescu ar fi ineficienta. Eu cred ca multi sustinatori PDL, desi percep o diferenta clara intre varianta Blaga si Udrea, un progres real prin transferul destinului partidului sub controlul grupului Udrea este intuit exact pentru ca Basescu si Boc sustin aceasta alternativa. 
    Eu cred ca tocmai sustinerea motiunii Macovei de catre Basescu si Boc ar putea misca lucrurile inspre un compromis „dezirabil” Macovei-Udrea.

    Reply
  5. dnmtsn

    adevaratele c***e ale reformistilor se vor vedea abia dupa ce vor pierde alegerile in PDL. Atunci, daca au ce trebuie, se cara si o iau de la capat, cu toate riscurile. Daca n-au, raman acolo la caldurica oferita de nea Vasile. Adica reformism, inteleg, da’ nici sa ramanem fara coledzi nu se poate… fara „structura” PDL din teritoriu, cine-i mai baga pe ei in parlamentul european? chiar si reformistii trebuie sa puna ceva pe masa la cina…
    (ah, ma enerveaza livefyre asta de mor. de ce nu merge in chrome? trebuie sa folosesc IE doar ca sa postez comentarii pe blogary. nu puteti avea si voi un sistem normal de comentarii?)

    Reply
    1. Bleen

      dnmtsn Monica Macovei nu are nevoie de PDL pentru a fi europarlamentar. În 2014, dacă vrea, ca independent, ia mai multe voturi decît PDL-ul. TRU are cu disperare nevoie de partid pentru postul de europarlamentar. De fapt, nu pentru postul în sine are nevoie, că nu prea dă deloc pe acolo, ci pentru veniturile aferente postului.

      Reply
      1. Yeba

        Bleen, chat:: dar ce face? ai idee? de ce nu prea dă deloc pe la serviciu? Joacă poker noaptea, bea?! Pentru că nu-l văd alergând după biznisuri. Intelectualicește vorbind, el trebuia să fie la Reformiști, spre deosebire de Raluca Turcan care zic că e bine unde e. Să spunem că el e Dănuțul lui Blaga, dar de ce nu s-ar duce la serviciu, să fie și el vizibil…

        Reply
      2. dnmtsn

        Bleen dnmtsn macovei, poate, n-as Baga mana-n foc. Ceilalti, probleme Mari. Oricum, momentul adevarului e dupa ce motiunea reformistii va pierde.

        Reply
        1. Bleen

          dnmtsn Bleen Macovei sigur. Baconschi nu e europarlamentar și nu are nicio funcție politică (e președintele FCD). Ionuț Popescu nu are nicio funcție, omul are bani, n-are probleme de-astea. Problema lui e că nu vrea funcții, nu că vrea funcții. Sever Voinescu nu are nicio funcție, a refuzat să candideze la parlamentare, are cabinet de avocatură. Cristian Preda e singurul europarlamentar, alături de Monica Macovei. E profesor universitar. Și pun pariu că candidează și el independent.

          Reply
        2. dnmtsn

          OK, n-am zis bine de prima data; inlocuieste „europarlamentar” cu „loc caldutz in PDL sub pulpana generoasa a lui nea Vasile”. Cred ca Macovei e singura care poate ar avea curajul sa se desprinda de caldurica aia. Insa singura, ce poate ea face?

          Reply
  6. abis

    E foarte buna analiza. Parerea mea:
    1. Blaga nu se va retrage. Pentru el, sa piarda acum este ca si cum ar iesi din politica, pentru ca e clar, nu va mai avea niciun viitor in PDL, epoca lui ar apune definitiv. Daca ar trece la PNL, acolo va fi primit initial cu bratele deschise, insa va avea soarta oricarui transfug, mai tarziu ori mai devreme va fi tras pe linie moarta: cum au fost Duvaz si Sasu in PSD, de ex. 
    Din pacate in acest moment Blaga are prima sansa in 23 martie
    2. Udrea nu se va retrage in favoarea Monicai Macovei. Atat timp cat are sustinere de la Basescu si Boc, atat timp cat are suficienta ambitie si incredere in sine, va merge pana la capat. Ceea ce va insemna fie ca va castiga la Congres (mai putin probabil), fie ca va pierde in fata lui Blaga (mai probabil). Dar chiar daca va castiga, imaginea ei este atat de proasta (pe merit sau nu, asta este alta discutie) incat inevitabil va trage partidul in jos
    3. Monica Macovei, singura care ar reprezenta o solutie pentru PDL de a mai insemna ceva in politica in viitor, pare incompatibila cu echipa Udrea; nu o vad la aceeasi masa cu Udrea ori cu Pinalti. Mi-e teama ca orice ar face, nu are nicio sansa la Congres si ca singura varianta realista este ruperea partidului

    Reply
    1. Nemo

      abis analiza ta mi se pare cea mai probabila. 
      nu stiu insa daca se va rupe partidul, dar cu siguranta Macovei si Preda vor candida independenti.

      Reply
  7. leroux

    „Să vedem, ține Blaga la unitatea partidului sau la președinția partidului? Ce va alege? Satisfacția personală sau binele partidului?”
    Pun pariu pe 1000 de euro ca Blaga va alege unitatea partidului… Cine tine pariul? Mirele deschide tu o lista cu nume, prenume si IBAN

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *