Un nou partid

Sute de mii de oameni, zeci de milioane de euro, zeci de mii de litri de motorină, sute de maşini, milioane de ore pierdute, zeci de milioane de kilometri, mii de bidinele, tone de aracet, sute de mii de metri pătraţi de bannere. Miliarde de megabiţi de trafic. Pentru ce? Singurele legi a căror soartă e pe muchie de cuţit şi la care votul Partidului Imaculat Moraliceşte este necesar dar nu şi suficient sînt legile bune. Doar aici Partidul Imaculat Moraliceşte poate şantaja Guvernul şi poate bloca o lege bună. Legile rele, populiste, coruptofile trec oricum, că au majoritate confortabilă de 90-95%. Paradoxal sau nu, Partidul Imaculat Moraliceşte are de ales între a nu face nimic şi a face rău.

21 706. Atîtea secţii de votare au fost în 2009. Probabil că şi la parlamentarele din 2008 cam tot atîtea au fost. O forţă politică, pentru a se asigura că voturile nu-i sînt anulate, trebuie să aibă reprezentanţi în toate aceste secţii de votare (în secţiile în care nu are, în condiţiile actualului sistem de vot, riscă să nu i se numere niciun vot). Să zicem că fiecare dintre aceşti 21 706 reprezentanţi în secţiile de votare este plătit cu 100 de lei. Asta înseamnă 2 170 600 lei. Sau 505 000 euro. Ok, să zicem că nu are rost să pui oameni şi în rural, că oricum nu te adresezi ruralului, ci urbanului intelectual, scîrbit, dezamăgit şi cu internet. Scădem astfel cheltuielile la jumătate, la 250 000 de euro. Astea-s cheltuielile logistice cu resursa umană în ziua (şi, mai ales, noaptea alegerilor). Pe de altă parte, aceşti 21 000 sau 10 000 de oameni trebuie găsiţi, recrutaţi şi instruiţi. Ca să nu mai spunem că e preferabil să fie oameni fideli cauzei, să nu-ţi anuleze voturi în noaptea numărătorii din cauză de oboseală, nerăbdare, timiditate sau fiindcă îi cumpără concurenţa. La astea adăugăm cheltuielile cu campania electorală: maşini, întreţinere maşini şi combustibil, săli închiriate, protocol (o măslină, o bere, un suc), bidinele, aracet, tipografie, grafică, sedii, curent electric, întreţinere, chirie. Uite, de exemplu, la combustibili: ai cîte 3 maşini de fiecare judeţ (asta înseamnă 120 de maşini), fiecare face cîte 10 000 de km electorali şi consumă 7 la sută. Asta înseamnă 84 000 de litri de combustibili. Înmulţit cu 6, vine cam 500 000 de lei. Adică 115 000 de euro. Ăsta e doar un exemplu.

Şi ar mai fi nevoie de candidaţi. Ei bine, ceea ce nu ştiu mulţi e că în 2008 PDL, par egzamplu, a avut probleme în a recruta candidaţi. Pur şi simplu nu a găsit oameni dispuşi să candideze (sînt oameni care au ajuns în Parlament mai mult cu forţa, momiţi sau ameninţaţi de baronul local şi care nu dau doi bani pe parlamentarism, cu atît mai mult cu cît trebuie să-şi neglijeze carierele sau afacerile). O asemenea nouă forţă, ca să conteze în alegeri trebuie să vină cu 400 de candidaţi pentru Parlament, cu cîteva sute sau măcar zeci pentru primării (să zicem că nu se bagă în rural, ci doar în urban) şi cîteva mii pentru consiliile locale şi judeţene. Şi aici vorbim, dincolo de bani, de cea mai importantă resursă: disponibilitatea. Cîţi oameni vor fi dispuşi să-şi lase carierele, afacerile şi să-şi neglijeze familiile pentru a intra în politică? Avînd în vedere că vorbim de oameni curaţi, pentru care politica nu înseamnă bani, trebuie să spunem că aceşti oameni, capabili, competenţi, profesionişti, realizaţi, cu educaţie şi venituri peste medie, vor fi nevoiţi să-şi reducă drastic pretenţiile financiare şi implicit nivelul de trai. În loc de Grecia sau Barcelona, şedinţă la Primărie.

Aici se poate face un test. Să chemi oamenii din Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Dîmboviţa miercuri la ora 14:00 la Tîrgovişte. Să-i anunţi cu o zi înainte. Întîlnirea de miercuri ar putea dura pînă la 16 sau pînă seara după ora 23, în caz că în discuţie sînt probleme importante, ce privesc interesul naţional. Apoi, săptămîna următoare, alte 4 judeţe, tot aşa, în capitala unuia dintre ele, să convoci lumea joi de la 11:00. Dacă răspund la convocare 75% din cei chemaţi, îţi faci partid. Dacă nu, nu.

După care ne putem gîndi şi ce va face acest partid dacă intră în Parlament (în mod normal, ăsta ar trebui să fie obiectivul maximal, chiar dacă cam prea ambiţios şi nerealist: trecere pragului electoral). Cu cine se va alia acest partid? Va susţine o coaliţie condusă de PDL? Şi dacă nu va fi de acord cu anumite decizii ale guvernului PDL şi cu prezenţa anumitor personaje mai puţin imaculate în guvern, va vota o moţiune de cenzură împreună cu USL? Va accepta compromisuri? Adică îşi va nega însăşi motivaţia existenţei? (mă refer la un partid al imaculaţilor, nu la un partid de-a adevăratelea, pe bune). Veţi spune: nu va da jos guvernul, va vota doar legile bune şi nu le va vota pe cele rele. Bad thinking. Wishful thinking. Partidul Imaculaţilor Moraliceşte va putea şantaja Guvernul doar la trecerea legilor bune. Căci cele rele, populiste, stîngiste, vor trece oricum, cu votul imensei majorităţi (se vor înţelege de minune la ele şi PDL, şi USL, şi UDMR, şi PP-DD). Singurele legi care nu vor putea trece fără votul Partidului Imaculat Moraliceşte sînt legile bune. Doar la acestea poate ameninţa Guvernul. Ce va face Partidul Imaculat Moraliceşte dacă în Guvern e numit un secretar de stat neimaculat moraliceşte? Va trînti o lege bună, pe care opoziţia socialistă nu e dispusă să o voteze? Şi mai trebuie să spunem ceva: pentru legile bune votul Partidului Imaculat Moraliceşte este necesar dar nu şi suficient. Repet, dacă n-am fost înţeles: singurele legi a căror soartă e pe muchie de cuţit şi la care votul Partidului Imaculat Moraliceşte este necesar dar nu şi suficient sînt legile bune. Doar aici Partidul Imaculat Moraliceşte poate şantaja Guvernul şi poate bloca o lege bună. Legile rele trec oricum, că au majoritate confortabilă de 90-95%. Paradoxal sau nu, Partidul Imaculat Moraliceşte e ori inutil, ori malign.

Apropo de imaculaţii neimplicaţi veniţi de nuseştieunde, cine vor fi aceştia? Cum vor căpăta notorietate? Cum vor afla alegătorii de aceşti candidaţi? Fiindcă, aceşti candidaţi dacă pretind că sînt imaculaţi moraliceşte şi competenţi profesionaliceşte, trebuie să-şi probeze moralitatea şi competenţa. Iar asta o pot face doar comunicînd cu alegătorii. Ca alegător, ca să votez cu Ics Necunoscutul, trebuie în primul rînd să ştiu că Ics Necunoscutul există pe lumea asta, că candidează la aceste alegeri, că e din partidul Charlie’s Angels, apoi Ics Necunoscutul să-mi ceară votul, să-mi spună de ce trebuie să-l votez, şi să-mi dovedească, cel puţin pe partea verbală, că e aşa imaculat moraliceşte şi competent profesionaliceşte cum susţine (principalele argumente ale sale în aceste alegeri). Toate astea presupun comunicare.

În ziua alegerilor 70-80% dintre votanţii din colegiile Ics şi Igrec trebuie să ştie cine sînt, ce pretind că sînt şi ce vor candidaţii Imaculaţi Moraliceşte Ics Necunoscutul şi Igrec Necunoscutul iar cel puţin 40% dintre alegători trebuie să fie şi convinşi că Ics şi Igrec sînt Imaculaţi Moraliceşte  şi, mai mult decît atît, Imacularea Moralicească să fie relevantă pentru alegătorii din cele două colegii şi, chiar şi mai mult decît atît, Ics şi Igrec să arate că au forţa să cîştige alegerile şi să schimbe ceva în politică (votul util nu e deloc de neglijat – e principalul motiv pentru care URR a fost un eşec – în 2004, în condiţiile luptei dintre DA şi PSD n-aş fi votat cu URR nici cu pistolul la tîmplă, oi avea multe defecte dar nu sînt retardat).

Am pornit de la premisa că liderii şi candidaţii Noului Partid nu au notorietate politică, fiindcă nu vin din politică, vin din afara politicii (ăsta e şi motivaţia existenţei Noului Partid, e şi principalul mesaj). Nu au niciun vreun alt fel de notorietate, fiindcă oamenii de bun simţ, imaculaţi moraliceşte şi competenţi profesionaliceşte care nu sînt dive, fotbalişti, actori sau manelişti nu au notorietate. Deci oamenii ăştia pornesc cu cîteva luni înainte de alegeri (cînd Partidul va deveni probabil realitate) cu notorietate zero. Ei se ştiu ei între ei că sînt imaculaţi moraliceşte sau competenţi profesionaliceşte (mai mult sau mai puţin) dar cele cîteva sute de mii de alegători care trebuie să-i voteze nu ştiu asta. Nu ştiu nici măcar că există un asemenea partid al Imaculaţilor Moraliceşte şi Competenţilor Profesionaliceşte. Şi vor trebui să afle.

Una peste alta, pentru a reuşi, un nou partid are nevoie de:

1. cîteva milioane de euro (1 milion de euro, dacă ţii cu tot dinadinsul să pierzi aiurea 1 milion – vreo 15 milioane ar fi decentuţ, ca să ştii că-i cheltui cu folos, probabil)

2. cîteva zeci de mii de oameni dispuşi să-şi dedice partidului 12 din 24, 5 din 7 în timpul anului şi 24 din 24 şi 7 din 7 în timpul campaniei electorale şi s-o facă pe bani puţini sau deloc sau să dea bani de la ei (vreo 30 000 de euro, dacă-s candidaţi la parlamentare).

3. multă, enorm de multă inteligenţă strategică şi experienţă în politică şi în campanii electorale. Din păcate, însăşi motivaţia existenţială a Partidului Imaculat Moraliceşte Populat de Necunoscuţi Etici exclude din start inteligenţa strategică şi experienţa politică şi electorală.

Şi totuşi, un nou partid ar avea şanse, dacă şi-ar concentra energiile şi dacă s-ar folosi de forţa adversarilor. Nu intru în detalii. 😎

UPDATE. Am uitat de profesionalismul şi competenţa funcţionarilor. Cum Partidul Imaculat Moraliceşte nu are structuri, logistică şi resurse umane nu va da decît cîţiva parlamentari, în cazul cel mai fericit. Executivul şi administraţia, funcţionărimea şi companiile naţionale, licitaţiile şi autorităţile locale, tot ce înseamnă stat, de la premier la cel mai mic cătun rămîne tot în mîna PDL, PSD, PNL, UDMR. Aşa că, ce dracu am făcut? Ori sîntem golani, ori  nu mai sîntem golani!

Facebook Comments

135 Comments Un nou partid

  1. Pingback: Partidul lui MRU | Madame Blogary

  2. Thomas the Unbelieve

    Nu prea sunt io de acord cu tine Bleen (în unele puncte de vedere, nu tot timpul) dar tre' să recunosc că ăsta e impecabil.

    P.S. Sincer, cum faci cu postacii, nu am prea văzut pe aici, îi ştergi sau se abţin ei?

    Reply
  3. Selvyn

    @ Mirel

    trimite-mi si mie pe mail un formular de adeziune, te rog…

    si da-mi datele pentru donatii….

    Multumesc!

    Reply
  4. Theodor

    de buna seama cheltuielile calculate sunt asa, din ochi, de bun simt.

    costurile detaliate in articol genereaza alte intrebari:

    -de unde vin banii? cine plateste toata distractia?

    ar fi meritat sa fie facut un calcul plecand de la legea finantarii partidelor politice, o veni si vremea aia.

    dincolo de raspuns, e… politica. si sa nu uitam: cine da banii, comanda muzica, n`asha?

    Reply
  5. Bleen

    @noname

    Dacă ai trimis adeziunea de pe mailul cu care te-ai înscris la comentariu atunci să ştii că n-am primit niciun mail de la această adresă.

    Reply
  6. Bleen

    @noname

    Ai trimis adeziunea scanată la madame@blogary.ro? Eu am răspuns tuturor celor care au trimis adeziune. E posibil totuşi să fi omis vreun aderent.

    Dacă a printa, completa, semna, scana şi trimite pe mail o adeziune e greoi, păi atunci chiar că n-are rost să mai vorbim de mişcări, voluntariat şi altele.

    Reply
  7. noname

    Un anonim va scrie de pe glie:

    1)daca va inspaimanta costurile unei campanii electorale conventionale, daca spuneti ca vreti sa realizati ceva imaculat, de ce nu apelati la mijloace neconventionale:

    – voluntariat pe scara larga(inclusiv din partea initiatorilor miscarii)

    – parintii pensionari cu pensionarii lor

    – mijloacele de mobilizare ale "primaverii arabe" sau "occupy wall-street" etc?

    2)ar fi bine daca ati accepta varianta de a pleca de jos in sus cu miscarea si de a accepta ca orizontul de asteptare este de 8-12 ani pt ca miscarea sa fie cu adevarat daca nu imaculata, macar curata

    3)am trimis prin e-mail o adeziune si nu am primit niciun raspuns. Modul de completare si transmitere a adeziunilor chiar pe stil nou e f greoi. Poate sa fie in consonanta cu quasinebulozitatea in care s-a desfasurat intalnirea voastra de la lac…Incurajati sau nu adeziunea anonimilor la miscare sau revanim la nasterea fsn care a ouat multi pui vii dupa aceea? Cred ca mi-am raspuns singur la intrebarea de mai sus!

    4) fara sa ardeti toate (dar toate) puntile, miscarea se va bucura de un fiasco similar cu al Conventiei Democratice!

    Reply
  8. alin argeseanu

    actiunea de reconstruire, redefinire a Romaniei nu poate fi redusa la durata campaniilor electorale sau la un interval de timp de 1 maxim 2 mandate…din pacate, fara un proiect de minim 15-20 de ani nu este posibil…altfel vor fi irosiri de energie si , mult mai grav, irosirea sperantei… inainte de toate este nevoie de tenacitate, de obsesiva tenacitate…articolul este o corecta analiza a efortului financiar si uman implicat de proiectul unui nou partid… dupa mine, epoca asaltului romantic al redutei, a trecut cu experianta ApR…din acest motiv URR nu a mai avut parte de energiile umane…anii din urma au aratat o combinatie intre forta organizatorica si actiunea de comando politic in campanie, cu efect devastator..numai ca toate acestea se consuma, se duce efectul de noutate iar azi asistam la un trist razboi de transee…si la o profunda apatie … cum eu nu cred ca rolul maselor si cum toata istoria ne demonstreaza rolul elitelor si a personalitatilor (vezi expresia plastica a lui teodor paleologu cu pleasca pentru pdl), ma gindesc ca prima etapa in acest proiect este cea de a fixa nucleele umane pentru judetele, localitatile determinate ca cele mai deschise pentru mesajul noului partid…atentie, se poate gresi grosier, acceptind clisee de genul: timisoara este un oras sensibil pentru acest demers…s-ar putea ca realitatea sa releve un dezinteres maxim in raport cu actiunea politica si o concentrare excesiva pe cariera …din acest motiv, nucleele ar trebui constituite din 5-6 oameni de afaceri, cu afaceri decuplate de banul public,cu afaceri orientate catre pietele externe si care sunt dispusi sa investeasca pe termen lung intr-o miscare politica..tot ai trebuie apoi sa selecteze oamenii care aleg sa se dedice politicului, cu respect pentru setul de valori promovat…a spera ca din cotizatii sa se finanteze asa ceva e naiv…daca este imposibil sa gasim 5-6 oameni dispusi la drum lung, e impsosibil sa gasim 1000 de cotizanti pentru mai mult de 6 luni..

    Reply
  9. mishu jamie

    @bleen, @nightmare: Am fost de 2 ori obswervator la alegeri (cate 2 tururi), ca voluntar din partea Pro Democratia (btw, alta dezamagire). Fara doar si poate putem ajunge la a avea observatori in toate sectiile de votare si daca nu vom ajunge la aceasta cifra, atunci conteaza mult si observatorii independenti. Nu cred ca este cazul sa punem problema precum drobul de sare de pe soba.

    In privinta atitudinilor pro sau contra PDL sau Traian Basescu, cred ca nu trebuie sa abordam problema "personal". Trebuie sa ne clarificam intai cateva lucruri vizavi de, de pilda, ce vorbeam sambata, sistemul electoral, sau schimbarile la Constitutie, sau sistemul de alegere/numire in Justitie. Apoi am fi prosti sa nu ne dam mana, punctual, cu cei care opintesc in aceeasi directie cu noi. Sigur ca nucleul dur al PDL va vedea o formatiune de dreapta ca pe un rival. E posibil sa ne dea si la gioale, sau sa faca tentative sa inghita noua miscare. Daca vor intelege ca, de fapt, majoritatea sustinatorilor NR oricum n-ar fi votat cu ei, cel mult ar fi stat acasa, e posibil sa o lase mai moale. Sigur, este o consideratie personala din ceea ce vad si aud in jurul meu, cred ca avem sociologi mai pregatiti care sa "citeasca" lucrurile astea si sa spuna cum stam.

    Reply
  10. Bogdan Damian

    Nu înțeleg dacă este o replică la întrebarea mea. Dacă da, vine din partea cui nu o așteptam. Nu duc lipsă de spații de exprimare. Duc lipsă acută de timp. iar pentru fiecare comentariu cheltuiesc de la 15 la 30 de minute pentru conceperea și redactarea unui răspuns cât mai echilibrat. Oricum remarcă rezerva pe care mi-am exprimat-o de a să fi dat un click aiurea. Din partea moderatorului aștept un DA sau un NU fără alte explicații.

    Reply
  11. Tomiris

    Faptul ca "radicalismul" contestatar (rezidual) se manifesta mai mult la romanii plecati (scapati) decit la cei care stau de 20 de anii in pat cu violatorii lor – are explicatii semnificative. Pirghia "auto-educarii" este greu de contracarat, putind fi rasturnata doar o data cu schimbarea fiziologiei socio-politice. In schimb, am putea declara razboi celuilalt instrument de domesticire si alienare – mediei aservite parazitilor ancorati de putere. Tele-populatia se raporteaza la o falsa realitate, crezind-o oglindita mediatic. Privesc omul si societatea prin ecranul "formativ". Putini sesizeaza ca "oglinda" confiscata deformeaza, triaza, ascunde, creeaza valori si misiuni artificiale, dirijeaza nazuinte – si ca trebuie sparta.

    Indrazniti/Forumul este conceput in ideea de a oferi o platforma de dialog-dezbatere libera, o alternativa de comunicare si schimburi informationale nefiltrate/necenzurate ! …deschis publicarii in mod LIBER, fara cont utilizator (puteti deschide/publica subiecte sau raspunde) http://www.voceapoporului.com/

    Reply
  12. bilbofil

    bleen, dacă reușești să unești pentru început căte va zeci și, în timp, cîteva sute de oameni în jurul unor valori și al unor obiective SMART și nu în jurul persoanei (adevărat, carismatice) a lui Mirel Axinte într-un județ, în doi ani de zile ai pus nisip în angrenajul baronial și în 4-6 ani vei fi principala voce politică. Se paote aplica în fiecare județ și, mutatis mutandis în fiecare sector.

    Evident, cum ar fi răspuns spartanii: „dacă”…

    Reply
  13. nightmare

    plus,de asta ….niciodata nu sti cine face contestatie si se reia numararea voturilor….nu in comisiile electorale se fura …se poate fura la soft sau vot muultiplu …dar si acolo este foarte greu,pentru ca ,daca ai dubii poti suna sa vezi daca a mai votat o data

    Reply
  14. nightmare

    bleen..

    pana sa plec din tara,am fost in absolut toate comisiile electorale la toate alegerile administrative si parlamentare ,pana si la referendumul de la Constitutia lui Iliescu ,care a durat 2 zile …niciodata,dar absolut niciodata ,comisia n-a cazut la pace in privinta unui vot ….au fost cazuri cind s-au numarat de 4-5 ori si s-a verificat fiecare vot in parte….nu se incurca nimeni cu asa ceva ,pentru ca e caz penal si sunt oameni de la toate partidele si nu stii cine ciripeste si te trezesti in presa centrala….

    am fost in comisii electorale din partea PD si dupa PDL ,inca de la infiintarea PD-lui,cind ppresedinte era P.Roman ,pe care l-am cunoscut personal ,ca si pe Basescu de altfel.

    Reply
  15. John Galt

    Daca nici macar nu cititi link-urile pe care le pun unii aici, de ce mai vorbiti de solutii?

    V-ati uitat macar pe el? Toate povestile de mai sus n-ar mai avea sens.

    Vot electronic Criptarea balotului de votare, verificarea fiecarui vot in orice moment in mod transparent.

    Reply
  16. Bleen

    La 3 dimineaţa, după o zi şi o noapte de stat împreună se dezleagă limbile, se leagă prietenii iar mica înţelegere e la putere.

    Reply
  17. Bleen

    @nightmare

    Comisia decide care voturi sînt anulate. Dacă comisia decide să pună la anulate toate voturile ACZ, atunci toate voturile ACZ vor trece la anulate. Pe procesul verbal se scrie aşa:

    USL – 236 voturi

    PDL – 172 voturi

    PP-DD – 47 voturi

    .

    .

    .

    ACZ – 6 voturi (să nu bată la ochi)

    anulate – 117 voturi (din care 43 ale ACZ)

    Se pun la anulate sau la celelalte partide. Ne înţelegem: primul vot al ACZ la anulate, al doilea la mine, al treilea la tine, al patrulea la el, al cincilea la ACZ însăşi. Şi uite aşa cum 80% din voturile ACZ se duc la anulate şi la concurenţă.

    Reply
  18. nightmare

    chiar ,daca n-ai reprezentantul tau in sectia de votare ,te asigur ca se numara absolut tot si se intocmeste un proces verbal care trebuie sa bata la fix voturile nule cu voturile anulate si cu voturile fiecarui partid in parte…daca difera 1 singur vot preocesul de numarare se reia.

    daca se fura undeva ,te asigur ca nu in sectiile de votare se fura ….

    Reply
  19. nightmare

    bleen

    pentru logistica si aici ma refer la oamenii in sectiile de votare nu-i nici o mare scofala…cei din sectiile de votare sunt platiti de administratia locala,de la presedintele de comisie electorala pana la ultimul reprezentant al unui partid….cred ca sunt destui membrii cu soti ,sotii,bunici,matusi,unchi,nepoti care sa vina sa faca un ban cinstit si sa numere niste voturi….te asigur eu ,ca se vor inghesui sa se duca in sectiile de votare…administratia locala asigura banii si mancarea pe ziua respectiva.

    Reply
  20. Calin

    Fa partidul – pastreaza principiile – inchiriaza o infrastructura deja existenta. Cine se implica se va implica cand e nevoie, apoi trebuie sa-i dai liber … toti avem o viata, nu?

    Reply
  21. daniel

    @Florin NR are deja proiect concret, materializat în conceperea unei infrastructuri de comunicare, de organizare. Iar proiectul concret va fi desigur, înfiinţarea în primă fază a unui nou partid. Sunt convins că proiectele concrete pe domenii vor sosi şi ele. Deocamdată strategic la nivel de imagine, NR e poziţionată ca o alternativă la ceea ce există pe piaţa politică Ro. Şi nu e rău, începutul din ce observ.Am postat un mic sondaj, câţiva din cititorii blogary cărora le mulţumesc, au răspuns. părerea predominată pe întrebare.

    1.Care e forma de organizare pe care o susţineţi? 68% adică 32 au răspuns PARTID

    2.Care e numele care e considerat cel mai de actualitate? 51% 20 au răspuns AB

    3. Cum aţi dori să fiţi reprezentaţi în raport cu organizarea acţiunilor? 40% 19 useri au răspuns Consiliu director ales de membrii asociaţiei.

    4. Care sunt criteriile pe care le favorizaţi pentru alegerea într-o formă de conducere a persoanelor? 71% adică 30 de persoane au răspuns Capacitatea de comunicare(combativititate, fluenţă verbală, argumentaţie)

    5. Care ar fi infrastructura de comunicare 45 , 21 persoane Forma Online actuală. Blog la egalitate cu nr celor care au votat Un pic de toate.

    6. Cum aţi vedea organizarea finanţării? 71,8% Cotizaţia de membru

    7. Cum aţi vrea să ne definim în raport cu scena politică 48% au votat În alianţe pe chestiuni punctuale care convin obiectivelor asociaţiei, respectând criterii de etică internă a asociaţiei.

    8. Care e deschiderea faţă de actualii politicieni, care ar dori să devină membri? 56% Să vină , dacă şi membrii sunt de acord

    9. Care sunt principalele obstacole actuale? 82% Lipsa leadershipului. Oamenii care să canalizeze energiile şi să organizeze acţiunile

    10. 10. Care sunt mijloacele de acţiune pe care preconizaţi să le adoptăm?

    67% Preferă comunicarea online egalitate cu apariţii TV.

    Evident, e un simplu sondaj.

    Dar aici pe blogary s-a încercat impunerea unei viziuni de sus în jos. Timpul va judeca.

    Roma nu s-a construit într-o zi.

    Reply
  22. Florin Cojocariu

    @dan: nu eu am făcut ARSIT-ul. Alții sunt inițiatorii proiectului.

    în rest, dincolo de nuanțe, constat că nici AB nici NR nu au proiecte concrete. Nu înțeleg ce produs vând organizațiile astea două. Un studiu, un marș, o listă cu semnături, o lege nouă, ce? Uneori mi se pare frustrant, e ca și cum încălzesc publicul până la isterie și când e să înceapă adevăratul concert se sting luminile și ni se spune să mergem acasă.

    Poate că ar fi cazul ca și unii și alții să-și definească un proiect căruia vor să-i dea drumul anul ăsta. Am pus un pariu că nici unii și nici alții nu vor face nimic concret anul ăsta. Se vor scrie proclamații, analize și dizertații și cam atât. Mi-aș dori să-l pierd.

    (Analizele sunt bune, în măsura în care aduc ceva nou, o perspectivă, o idee, o soluție. Analizele circulare care revin periodic la aceleași subiecte sunt pierdere de vreme.)

    Reply
  23. tucu

    Este greu sa iei o hotarire corecta daca uiti urmatoarele:

    1/ Cel care a creat Romania de astazi pe care tot incercam sa o schimbam in bine traieste, are un nume Ion Iliescu, are un partid PSD are aliati strinsi in USL si incearca ca in 2012 sa recucereasca puterea.

    2/PDL este un partid care are in el o parte din tovarasii de drum ai lui Ion Iliescu dar si o parte din cei ce vor ca si noi schimbarea

    3/ Un nou partid poate schimba citiva parlamentari dar nu schimba administratia locala formata din romani de ai nostri din popor cu metehnele si obiceiurile ce nu mai apartin unui partid ci filiatiei noastre balcanice.

    Dupa 600 de ani de administratuie turceasca, 60 comunista si 12 iliesciana in 8 ani nu ai sa scoti din primarul nea Gheporghe un european si nici nu ai sa l faci sa uite cuvintul ciubuc.

    4/Chiar daca ai aduce la putere un partid de sfinti acest partid nu va reusi sa schimbe metehnele actualei generatii de birocrati care ne fac viata amara.

    Eu zic sa incercam sa ne stabilim niste obiective pragmatice cum ar fi (lista ramine deschisa):

    -bararea accesului la putere a USL

    -o selectie mai buna a celor propusi de PDL si partidele cu care acesta se poate alia

    pentru functii publice

    -presiuni pentru punerea justitiei pe un fagas normal

    -simplificarea un votului celor din diaspora

    -un uninominal clar fara redistribuiri si alte magarii.

    -etc etc.

    Cred ca cine doreste sa sprijine un nou partid are la dispozitie incercarea lui Mihai Neamtu care vine tot dinspre noi.

    Ar fi si caraghios sa ne inpartim fortele lansind doua formatii.

    Reply
  24. Bleen

    Cît despre delimitări, eu mă pot delimita foarte uşor de PDL, mi se rupe de PDL, ca să fiu sincer. Însă nu mă pot delimita de Traian Băsescu. Dintr-un motiv extrem de simplu: nu am de ce. Nu-mi plac lucrurile forţate. N-o să inventez acum nemulţumiri şi motive de delimitare doar fiindcă aşa e trendy sau fiindcă ar servi nuştiucărei strategii (ar servi doar USL-ului, atît).

    Reply
  25. Dan MAȘCA

    Bleen ( 12:52 ) : cum sa nu ai treaba cu politica , Basescu, PDL, USL si alte neamuri ale birocratiei si hotiei excesive ?

    Zi de zi ai treaba. De ce a facut Florin Cojocariu ARSIT ? Ca nu avea treaba cu cei care au facut si fac codul fiscal, asa de meserias si schimbat o data la sase luni si care prevede articole prin care te face hot, de genul celui prin care nu poti sa iti decontezi benzina masinii de pe firma, care este folosita s pentru activitatile firmei ?

    Ai de a face fara sa vrei, chiar daca am votat Basescu ca fost membru al ADA si ca om fara de partid la al doilea mandat ?

    Ai de a face si le spun ca doar ma intilnescu cu ei, mai discutam si explicam ca ar putea face lucruri marunte si bine facute, pentru a elimina birocratia, a diminua rolul statului in multe locuri in care nu are ce cauta. Sunt vechii si noii. Ca unii sunt altfel decit ceilalti, nu inseamna ca eu trebuie sa aleg raul cel mai mic, atita timp cit este rau si cind de fapt stiu bine ca exista si binele cel mai mic, iar acest lucru il stiu si altii.

    De ceva vreme, pentru prima data, am decis ca in 2012 voi vota cu toti sa nu se supere.

    Reply
  26. Dragos

    Radu Moraru, cu episodul "proprietare reale Lido vs. fratii Paunescu", l-a depasit (de departe – n.m.) in abjectie pe Razvan Dumitrescu in sceneta "Pixelul albastru". Macar lui Razvan Dumitrescu i-a tremurat mana…

    Reply
  27. Bleen

    Problema unui Partid Imaculat şi Nou e că pune accent pe ceea ce este, nu ce vrea să facă. Dacă vrea să ia neimplicaţi, atunci el trebuie să fie compus din oameni care nu au avut nicio treabă cu politica şi, chiar dacă au avut cîte ceva, să nu fi avut cu Băsescu şi PDL.

    Reply
  28. Mih

    "Viitoarele legi necunoscute pe care le pregatesc uslasii"? Cum naiba sa nu te mobilizeze gandul la ele cand "uslasii" sunt cei care ne-au condus din anii '90? Uslasi sunt Iliescu, Nastase, Roman, Tariceanu, Voiculescu, Ponta, Antonescu, & Co (include si "suportul" coanei Justitie, cu Barbulescu, Pivniceru, Costiniu si toata dinozaurimea lor).Ba mai gandeste-te si la cum vor "consolida" relatiile cu "prietenul" de la Rasarit…Disperarea de "dupa" nu-ti va mai folosi la nimic, poate cel mult la dorinta de a emigra…

    Reply
  29. Bleen

    Temerile concrete de USL se mai numesc, în limbaj popular, şi vot util. Vot care merge spre PDL. Nu va merge spre PDL doar în situaţia în care PDL va fi partidul mai mic. Atunci votul util va merge spre ACZ.

    Dar, dincolo de calcule, viitorul îl vom afla dacă ne întrebăm şi ne răspundem sincer: ce vrem? Sincer, fără lozincăraie electoralistă. Sincer.

    Reply
  30. Alexandru

    Nu vad ce ar trebui sa argumentez. Un partid nou trebuie sa fie format din oameni disperati, nu din oameni gen blogary, unde exista acel confort intelectual de a dezbate la infinit problemele dreptei, de a inventaria solutiile bune, de a ghici faptul ca Lazaroiu ia 30% in alegeri etc… Ei deja si-au format ideea ca NOUL PARTID trebuie sa intre in alianta cu PDL-ul, sa-l sprijine pe Basescu, sa lupte impotriva USL-ului pentru a nu strica ceea ce s-a construit pana acum etc.

    Or un partid care sa atraga nemultumiti si dezamagiti nu functioneaza asa. Nu e expresia fricii teoretice, ci rezultatul temerilor concrete. Te mobilizezi pentru ca USL-ul a impus nu stiu ce lege proasta, nu te mobilizezi de frica viitoarelor legi necunoscute pe care le pregatesc uslasii. Si, mai ales, te mobilizezi pentru dreapta cand ai curatat-o de excesul de pedelism, cand redevine MISTO sa fii de dreapta si nu mai trebuie sa te explici ca nu esti remorca nimanui.

    Si eu sunt fan Basescu dar e prea mult "basism" in documentele fondatoare ale Noii Republici. Uneori trebuie sa-ti omori tatal ca sa ti se auda vocea. Si primul care mi-ar da dreptate e chiar Basescu, "ucigasul" lui Roman si al "social-democratiei" pediste.

    Reply
    1. Florina

      cu disperaţi şi exaltaţi nu se poate construi niciodată ceva care să dureze mai mult decît îi ţine starea respectivă pe indivizii implicaţi. după care se epuizează de la sine sau se vindecă, depinde de situaţie.

      Reply
  31. Bleen

    @para

    Focusul e mamăl succesei. Ieşirea din vag e un fel de a doua naştere.

    Dragostea adevărată e 99% xxx şi 1% chestiile pe care le citim în romane de dragoste şi pe care le vedem în comedii romantice.

    Ba nu, mint. Dragostea adevărată e 99% xxx şi 1% cînd plăteşti întreţinerea şi duci gunoiul.

    Reply
  32. para

    Bleen a stins nişte cărbuni aprinşi, să nu ne fie de deochi, nu?

    Eu văd NR ca o mişcare ce să funcţioneze mai ales on-line, cu minime tangenţe muşcătoare de buzunar în realitate. Voluntariatul e cuvîntul de bază, la fel cum nimeni nu ne plăteşte ca să ne consumăm nervii pe blogary, putem să alocăm nişte timp şi pentru o treabă care poate avea consecinţe palpabile în realitate.

    @Florin 8:51 a spus foarte bine.

    Să nu confundăm xxx-ul cu dragostea adevărată, vă rog.

    Reply
  33. Bleen

    Şi încă ceva: ăsta este un articol în care am inventariat argumentele împotriva unui nou partid. Există şi argumente pentru.

    Dar, după părerea mea, în loc să-ţi consumi energiile făcînd partide, mai bine lupţi concret pentru schimbarea sistemului. Un nou sistem electoral poate fi începutul. Eu zic că e mai mult decît atît. Şi uite aşa mi-am adus aminte că în loc să citesc, stau să vorbesc despre partide.

    Reply
  34. Bleen

    Eu, cel puţin, între a vota PDL şi a ajuta USL să cîştige, aleg prima variantă. Eu, ca fost votant şi simpatizant PDL, să fie clar. Ştiu: cînd vom scăpa de răul cel mai mic? În desene animate şi telenovele, în fiecare zi. În politică, niciodată.

    Reply
  35. Bleen

    @Florin Cojocariu

    1. Un partid cu Şerban Foarţă, Dan Perjovschi, Mircea Diaconu, Remus Cernea, Mircea Toma, poate chiar Mircea Badea, cu Elan Scwartzenberg (aşa se scrie?), cu Şerban Huidu, cu Andreea Marin, poate şi Costi Rogozanu, ar lua din neimplicaţi. Însă pînă acum s-a vorbit despre un nou partid doar prin raportare nemulţumită la PDL. Toţi cei, dar absolut toţi cei care vorbesc de atragerea neimplicaţilor sînt implicaţi pînă în măduva oaselor, au votat şi susţinut atît PDL cît şi pe Băsescu. Mesajul "O nouă clasă politică" a scos la luptă doar militanţii PDL, care vor să i-o tragă lui Ioan Oltean. A spune că electoratul urban şi activ al PDL (adică ăsta care face bloguri şi mişcări) votează după găletuşă e o exagerare. Posibil ca în lipsa ACZ o parte dintre foştii alegători ai PDL să nu mai iasă la vot, însă cei care votează util vor ieşi la vot şi vor vota PDL. Poate şi cei mai nemulţumiţi ex-pedelişti de acum (nu toţi însă) vor vota PDL, atunci cînd USL-ul va fi la un pas de 10 ani de guvernare. ACZ s-a născut în sînul PDL şi e o mişcare de nemulţumire la adresa PDL.

    2. În 2008 votul nu a depins deloc de candidaţi. S-a votat politic. În realitate nu a fost uninominal dar alegătorii nu aveau de unde şti asta, nici măcar poltiicienii n-au înţeles legea. În Bucureşti, lideri celebri ai PNL au pierdut în faţa unor necunsocuţi din PDL care n-au scos capul de la cutie nici în campanie. Scorul de la parlamentarele din 2008 este acelaşi cu cel de la consiliile locale din 2008.

    3. Pe de altă parte, noi vorbim despre ce vrea să fie ACZ, nu ce vrea să facă. Aici s-a făcut o greşeală. Toţi s-au lăsat păcăliţi de nume. E Albă ca Zăpada, e o apariţie nouă pe scena politică, deci e un partid al imaculării, al unei noi clase politice. Şi astfel accentul a căzut pe ce vrea să fie ACZ, nu pe ce vrea să facă.

    Reply
    1. Florina

      Mihai
      uite cum văd eu ce faceţi voi, ce faci tu.
      pui ideea de schimbare şi capacitatea de persuasiune aferentă înaintea calculelor. îţi epuizezi resursa de energie şi entuziasm în scopul convingerii unui număr cît mai mare de oameni că schimbarea asta e necesară. bun, dar ca idee, ea există de mult în mintea multora. practic, tu vrei să-i convingi că se poate şi transpune în practică, cu ajutorul lor. dar dacă, să zicem, după asta, prin februarie, cum spui, constaţi că aceste calcule, cele din articol, nu-ţi permit să şi faci ceva concret, ce te faci? mai ai 8-9 luni pînă la alegeri, poţi rămîne cu căruţa-n drum. şi de ce îmi este mie teamă cel mai mult este o altă dezamăgire care i-ar putea cuprinde fix pe cei de la care încă se mai aşteaptă implicare. dacă oamenii ăştia, înflăcăraţi de acum şi pînă-n primăvară de idee, vor constata că nu a fost iar decît o bună intenţie fără şanse de aplicabilitate practică, va fi mai rău decît acum. pentru că aşa s-a ajuns, printre altele, la starea de apatie vizavi de politică, aşa s-a ajuns la absenteismul ăsta crîncen. prin moartea fiecărei speranţe care încolţea, prin lovirea cu capul de realitate. adică, zic eu, trebuie să-ţi asumi şi riscurile unei potenţiale dezamăgiri provocate multora, cu consecinţele inevitabile.
      sper să nu se întîmple asta, aşa că, succes!

      Reply
  36. Rosu

    Vreau sa subscriu la ce a scris @mih. USL sa nu castige – e destul de limpede ca USL nu e o alternativa cu care se poate convietui.

    Reply
  37. Nea

    Scuze că revin cu un calcul:

    Iliescu – investiţii electorale 0 lei – 11 ani de mandat

    Constantinescu – investiţii electorale 10 cartuşe de Kent= 50 Euro – 4 ani mandat

    Geoană – investiţii electorale peste 20 milioane Euro (resursele PSD + Vântu + Voiculescu) – 1 noapte de mandat

    Reply
  38. Florin Cojocariu

    Argumentul canibalizării voturilor PDL e fals. Vorbim de absenteism de 50-60% la orice tur de alegeri. Dacă-l scoți din casă pe unul care stă acasă n-ai canibalizat nimic. Apropos de context, iPad-ul n-a canibalizat nici iPhone-ul, nici Mac-ul. De ce? Pentru că era altceva. ACZ ar canibaliza electoratul PDL dacă ar veni cu aceeași ofertă: salarii, pensii, găletușe, bani de la buget. O ACZ care promite lacrimi și reformă nu va fura nici măcar un vot de la USL sau PDL.

    Așadar, calculul e greșit. Dacă ACZ ia 5-6%, nu numai PDL va scade, vor scade amândouă, și PDL și USL. În cel mai rău caz rezultatul e același pentru cei doi mari.

    Apoi, fiind vorba de uninominal, voturile vor depinde puternic de candidați. Îți dau exemplu Bucureștiului. Aș paria că dacă Lăzăroiu candidează, ia peste 20-35%, fără nici un efort anume , dacă vorbim de nivelul de prezență la vot din 2008. Cu o strategie agresivă pentru mobilizarea dezamăgiților, Lăzăroiu poate câștiga pentru simplu motiv că bazinul electoratului lui e mai mare și complet diferit de bazinul lui Videanu și Oprescu. El nu trebuie să convingă un votnt de-al lui Oprescu să-l voteze pe el. Trebuie să te convingă pe tine că merită să ieși din casă să votezi.

    Reamintesc că ăsta era raționamentul lui Lăzăroiu când a argumentat cei 35% ai ACZ.

    În final aș spune că luciditatea e foarte bună, câtă vreme nu devine doar o rafinată justificare pentru inacțiune. Entuziasmul e și el bun, câtă vreme nu e de fapt o mască a nerăbdării.

    Să bem cu toții câte o ceașcă cu ceai.

    Reply
  39. tucu

    Acum citeva lui pe Madame Blogary statea la masa si cu Sebi Lazaroiu si cu Mihai Neamtu si cu DPA si cu Bleen .

    Astazi Mihai Neamtu a declansat o miscare independenta de Blogary, Lazaroiu a disparut cu cuiele lui cu tot, DPA declara ca politica trece pe planul doi iar Bleen incearca sa descopere ce e de facut.

    Logica ne ar fi inpins spre o unire a eforturilor. Viata sau graba ne a inpins in directia inversa.

    Eu zic ca nu este bine sa ne calcam pe picioare. Mihai Neamtu a plecat deja pe un drum. Ar trebui sa l sprijinim.

    Complementar noi am putea actiona si altfel.

    Exista un partid cu relele lui pe care l am sprijinit toti. PDL ul.

    PDL ul are in el multa umplutura dar are si oameni de calitate.

    Haideti sa incercam un ""recensamint"" cu oamenii din PDL sau din parlament (or fi si independenti, poate si liberali poate si UNPR isti) care merita sprijiniti printr o activitate sustinuta de lobby facuta in circumsriptiile unde avem parlamentarii sau viitorii parlamentari dezirabili si unde avem suficienti adepti ca acest lobby sa conteze.

    Avem mai multe sanse sa obtinem in parlament o masa critica care sa accepte ca exista citeva lucruri pe care legislativul trebue sa le faca indiferent de orientarea politica

    decit sa incercam sa concuram Noua Republica sau cine stie ce miscare populara mosita de Basescu.

    Reply
  40. Mih

    Se vorbeste insistent despre o rupere radicala de "trecut"/vechi/partidele actuale-care-sunt-toate-o-apa-si-un-pamant.

    Eu cred ca o rupere de trecut, de vechi mentalitati/greseli/interese/orgolii, ar fi si (re)descoperirea virtutilor CONTINUITATII. De ce nu s-ar pleca de la, sau de ce nu s-ar alatura noii constructii, tot ceea ce exista deja la DREAPTA (oameni, idei,informatii, proiecte, solutii). De ce sa nu includem in ceea ce vrem sa facem si valorificarea a tot ce avem deja ? Ma gandesc in primul rand la oamenii cu experienta politica si a caror orientare de dreapta este mai mult decat evidenta si certa.

    A sti ca TE ALATURI la ceva deja existent si ca poti ADAUGA astfel incat sa ai in final o constructie reusita, solida si durabila, poate fi un mod de a contracara efectul unor "entuziasme" vulnerabile si mai ales, de a contracara atacurile stangii (nu trebuie ignorat faptul ca vor lupta pe viata si pe moarte pt a zadarnicii orice sansa de victorie a Dreptei, asa cum, pana acum s-au opus si au si reusit, in mare masura, sa impiedice afirmarea unei Drepte autentice si puternice in Romania).

    Reply
  41. John Galt

    O femeie apreciaza SIGURANTA unor IDEI. Atat! Justetea lor.

    Pentru ca daca Dreptatea e de partea ta atunci vei iesi invingator din absolut orice lupta, indiferent daca esti singur impotriva tuturor (uneori tocmai asta se si intampla asta). Singurul mod in care ceilalti (ne) pot invinge este sa ne faca sa gresim noi. Sa ne lovim de propria noastra eroare.

    Acesta e motivul pentru care acum TOTI sunt ingroziti de aparitia acestei formatiuni. TOTI simt ca ei deja au pierdut, ca se bazeaza pe minciuna, pe incompetenta, dar in acelasi timp ca noi sunt mult mai aproape de Adevar, de ceea ce ei n-au avut curajul de a spune sau a face niciodata.

    NU VA MULTUMITI CU PUTIN!! Aici e cea mai mare greseala. Fenomenul care se intampla acum are potentialul de a schimba DEFINITIV absolut orice scena politica. Oamenii simt acest lucru si sunt mult mai hotarati in a alege ceea ce e conteaza cu adevarat, chiar daca acest lucru inseamna suferinta. Nu va amagiti singuri ca un e asa, nu abordati acest subiec cu sferturi de masura – ca exact din cauza aceasta veti pierde.

    Aceasta miscare poate gasi un numitor comun pentru TOTI ROMANII, indiferent daca sunt in tara sau nu. Indiferent din ce partid au facut parte. TOTI avem fix aceleasi valori, chiar daca nu stim asta.

    Acum e nevoie de o intoarcere la lucrurile cu adevarat fundamentale, cele care conteaza. Nu va rataciti in detalii, nu intrati in jocul celor care ne-au tinut pe loc atatia ani. Lasati-i sa se bata cu armele lor, vor pierde pe mana lor. Aveti incredere in ceeea ce ganditi. Pana la capat.

    Nu 5-10% ci minim 50%. Asta ar trebui sa fie abordarea.

    Reply
  42. Bleen

    Şi nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte, dar în august 2010, în articolul care născut-o pe Albă ca Zăpada, apărut pe Blogary, Sebastian Lăzăroiu vorbea de 35%. Albă ca Zăpada avea acolo 35%, nu 5%, cît să canibalizeze PDL şi să transforme guvernarea USL 2012-2019 într-o certitudine. Acolo, în povestea aia, PDL avea 8% (Capra cu trei iezi) şi ACZ avea 35%.

    Reply
  43. Bleen

    @dragoş

    Analogia e deplasată dintr-un motiv extrem de simplu: vorbim de politică. Dacă vrei să xxx 5-600 000 de alegători, peste 40% în cîte 30 de colegii, trebuie s-o faci cu cap, nu cu entuziasm. Apropo de xxx-ul cu femeile. N-am auzit de femei care să se xxx doar că-ţi apreciază entuziasmul. O femeie poate aprecia entuziasmul cel mult din milă, atunci cînd e vorba de xxx. Anyway, vă readuc aminte că vorbim de schimbare politică, schimbare care, dacă nu e violentă, presupune alageri, parlament, logistică, adminstraţie, 4 ani de funcţionărime, rutină împuţită şi imposibilă atît înainte de campania electorală cît şi după, la care se adaugă compromisurile.

    Reply
  44. Dragos

    "iar un entuziasm orb, al unei populaţiuni oarbe şi în călduri duce la cine ştie ce violuri"

    mai degraba ar merge, zic eu: "nefericiti cei drepti, caci vor taia pruncii in doua…"

    Reply
  45. Dragos

    Chestia cu "marile spirite se afla pe aceeasi lungime de unda" se confirma: exact analogia (deplasata a lui Neamtu) fata-baiat vroiam s-o fac si eu, mai limpede:

    sa zicem ca un baiat vrea sa XXX cu o fata. daca filoSofeaza ca "tz, trebuie sa se spele, sa se rada, sa-si puna chiloti curati si ciorapi fara gauri, sa se abtina de la usturoi&ceapa, sa se spele pe dinti, sa se sprayeze, sa-i cumpere flori, s-o ia de acasa, sa-i zica lu' ma-sa sar'na, sa-i promita lu' tac-su c-o s-o respecte, sa-i dea mana cand coboara din 41, sa-i cumpere un cico si-o savarina, s-o pupe, s-o pipaie, daca are sida, daca-i curva, daca-i asa, daca-i pe dincolo, ca de ce…" se lasa pagubas. si se uita la televizor cum ponta, crin, domnudan fut de rup.

    un masturbist!

    Reply
  46. Bleen

    @Mihail Neamţu

    Sînt cîteva comentarii la articolul ăsta care te contrazic. Celor pentru care elanul vine din adîncuri ("inchei spunand ca mai trebuie sa mai iei in considerare un lucru: eu am 36 de ani si doi copii, nu mai am timp sa astept (inca) 20 de ani sau mai bine. ma grabesc sa fac ceva, altfel generatia mea rateaza si lasa “revolutia” altora. fix ca parintii nostri…") luciditatea nu le poate strica nimic. Cei cărora li se strică cheful aşa uşor li se strică oricum mai devreme sau mai tîrziu şi nu e bine să te bazezi pe ei (entuziaştii de serviciu ai click-urilor).

    E ca un bulgăre care o ia la vale. La ce vale o ia decizi înainte să-i dai drumul, de cînd era un mic bulgăraş (facem ce facem şi tot la Albă ca Zăpada ajungem). Că degeaba o ia la vale şi se face ditai monstrul dacă se îndreaptă spre prăpastie şi cade de sus şi se sparge în mii de bulgăraşi. Trebuie să-i stabileşti ţinta dinainte.

    Iar un entuziasm orb, al unei populaţiuni oarbe şi în călduri duce la cine ştie ce violuri (că tot fu demonstraţie în Bucureşti pe tema respectivă).

    Cred că cehii în general sînt de urmărit.

    Reply
  47. Mihail Neamtu

    Mirel, sunt de acord. E fundamentală reflecția pe care o propui. Totuși, îndrăznesc o analogie deplasată: să presupunem că vrei să te căsătorești cu o fată. Să presupunem că un sentiment adânc vă leagă. Mireasma florilor, muzica stelelor și nevoia de-a fi tu însuți te fac să sfidezi nevoile, neamurile, sărăcia, viitoarele credite bancare.

    Faci o propunere, reciți o poezie, constelația astrală e favorabilă. Sunt absolut convins că evocarea prozaică a dificultăților unui mariaj în secolul XXI (casă, mașină, copii, scutece, combustibil, vacanțe, școala copiilor) – toate astea ar omorî elanul. Sigur, cinicii ar invoca statisticile divorțului în 2011.

    Revin acum la politică. Tot ce spui sunt calcule necesare, doar că eu le-aș discuta (public, mai ales) după ce aș epuiza resursele de entuziasm, inteligență și sacrificiu de care dispun pentru a convinge o sută, o mie, poate chiar zece mii de oameni că ne trebuie o schimbare – că reforma statului lângă Ioan Oltean e la fel de plauzibilă ca transparența fiscală pe lângă Marian Oprișan. Perioada octombrie 2011-februarie 2012 mi se pare timpul persuasiunii, al efortului de coagulare, al îndrăznelii (quia absurdum est…).

    Când Noul Partid va exista, e corect să discuți și ce șanse mici are să câștige 3-5 la sută. Cred că 5% e perfect onorabil.

    Cred că cehii de la TOP 09 sunt de urmărit.

    Reply
  48. nedormitul

    ca să nu se întîmple asta, pdl va trebui să facă o ofertă. adică să formeze o alianţă cu acz pe partea dreaptă. asta dacă pdl este interesat de putere. dacă e interesat numai să intre în parlament cu o minoritate confortabilă, care să îi permită, eventual şi cîteva migraţii inerente, nu va face propunerea.

    şi, desigur, a doua condiţie, acz chiar să "fure" acel nucleu dur încît pdl să fie forțat să facă oferta.

    Reply
  49. Bleen

    @Mihail Neamţu

    Nu am zis că nu va reuşi. Am remarcat doar dificultăţile logistice şi, mai ales, necunoscuta strategică. Să zicem că se găsesc bani şi cîteva mii de oameni dispuşi să renunţe la afaceri, cariere de succes, stabilitate financiară şi viaţă personală pentru a face politică. Să zicem că găsim oameni veniţi din afara politicii şi dispuşi să devină politicieni de meserie (mie asta mi se pare cel mai greu, nu banii, logistica şi celelalte).

    Acum mai rămîne să găsim utilitatea acestui nou partid. La ce e bun el şi la ce foloseşte. După cum am spus, ca partid parlamentar, nu poate şantaja guvernul decît la legile bune (sînt singurele pe care le poate bloca atîta timp cît cele rele au o largă majoritate). Şi mai are o problemă strategică. Nu mică. Papă din core-ul PDL. În sine nu e nicio nenorocire, oricum PDL ar merita să şi-o ia peste bot (prostia se plăteşte, deşi la PDL nu e doar prostie, e şi lăcomie, şi aroganţă). În cazul votului majoritar nu papă procentual 5% sau 7% ci poate păpa chiar jumătate din procentele PDL. Poate duce USL la 60% şi PDL la 15%, nu ca voturi, ci ca mandate.

    Hai să vedem. Avem 7 colegii – vot majoritar – candidatul cu cele mai multe voturi ia mandatul.

    Varianta A, fără ACZ (sau cum i-o zice):

    1. USL – 44, PDL – 41

    2. PDL – 43, USL – 42

    3. USL – 46, PDL – 42

    4. USL – 44, PDL – 40

    5. PDL – 46, USL – 41

    6. USL – 45, PDL – 43

    7. PDL – 43, USL – 41

    Scor final: USL – 4 mandate, PDL – 3 mandate

    Varianta a 2 a, cu ACZ:

    1. ACZ ia 5% (USL – 44, PDL – 36)

    2. ACZ ia 6% (PDL – 37, USL – 42)

    3. ACZ ia 5% (USL – 46, PDL – 37)

    4. ACZ ia 4% (USL – 44, PDL – 36)

    5. ACZ ia 6% (PDL – 40, USL – 41)

    6. ACZ ia 7% (USL – 45, PDL – 36)

    7. ACZ ia 5% (PDL – 38, USL – 41)

    Scor final: USL – 7 mandate, PDL – 0 mandate, ACZ – 0 mandate

    E un scenariu simplist dar trebuie luat în considerare. Sînt cîteva întrebări la nivel de strategie cărora un nou partid trebuie să le răspundă chiar înainte de a se naşte.

    Reply
  50. Dragos

    "se aşteaptă idei şi sugestii"

    orice drum, oricat ar fi de lung, incepe cu primul pas, se stie !

    primul pas: haideti sa croim un Program de Guvernare pentru un popor de ~20 milioane de sufletele cu caracteristici romanesti. pe capitole si puncte: sanatate -a,b,c,d…z; justitie- 1,2,3…33; invatamant – I,II,III,IV…XXL; politie- pac, pac,pac…pac; armata- pac, bum, bum-bum…poc; dascal de dascal la catedra, doctor de doctor in spitale, politist de politist pe strada, infractorii in puscarie, ciutacii la vidanje, rogozanii la munca, si tot asa pana obtinem ceva in care sa CREDEM si sa fim CONVINSI ca-i CALEA DREAPTA pentru ca Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere.

    pasul 2: vom vedea ce si cum in functie de primul

    Reply
  51. Mihail Neamtu

    Si evident: a spune acest lucru in 2011 e o forma de profetism iar in 2013 e o forma de intelepciune.

    PS: Daca cineva i-ar fi spus lui Dragos Aligica numarul de calorii consumate in redactarea unui doctorat, ar mai fi comis oare greseala academismului inalt de trei ori consecutiv (doctorate in, respectiv, stiinte politice, economie si relatii internationale, cred)? Eu sper ca da.

    Reply
  52. John Galt

    Revolutia industriala a aparut DUPA inventarea motorului cu abur. Nu inainte.

    Daca vrem schimbare ar trebui sa avem intai uneltele cu care sa facem acest lucru. Iar acest unelte nu sunt altceva decat IDEI, vechi de cand lumea, neschimbate absolut deloc in esenta lor. Trebuie doar sa le descoperim, si sa le oferim oamenilor fara nici o retinere, pentru ca ei sunt cei care SE schimba, SINGURI. Oamenii nu pot fi schimbati din exterior. Nimeni nu are acesta putere in afara de ei.

    Reply
  53. Stefan Bargaoanu

    Inca una si ma duc: poate rostul generatiei noastre (bautoarea de "siecs na plajnai") e sa purtam batalii pentru inimi si minti, nu pentru putere politica. Ca ideile misca lumea si daca ai castigat pe taramul ideilor, castigi si pe taramul actiunii (politice).

    Reply
  54. Bleen

    @tibi

    1. Probabil. Nu mi se pare o tragedie. Ciudat ar fi fost dacă cele două articole mi-ar fi aparţinut. Deşi n-ar fi fost prima oară cînd mă contrazic.

    2. Se cizelează, se modifică, se lucrează, se aşteaptă idei şi sugestii.

    Reply
  55. Stefan Bargaoanu

    Unul dintre cele mai tari posturi ale tale, Bleen, poate mai bun decat cel cu umbreluta de la cocktail! 🙂 (btw, te-ai lamurit, are sau nu are umbreluta?)

    Toate observatiile tale par juste, concluzia e clara: daca e asa de greu, atunci trebuie sa ne apucam chiar acum de treaba!

    O solutie ca sa trecem pe langa toate obstacolele mentionate de tine si nu peste ele, ca sunt prea mari, ar fi sa NU facem un partid nou. Ci eventual ceva de genul Tea Party, care e si jucator si spectator in acelasi timp. Cei de la TP influenteaza cat pot ambele partide dar mai ales pe Republicani si in acelasi timp se situeaza in afara "sistemului". Putin contradictoriu, dar rezultatele din 2010 dau sperante.

    Si cum se zicea mai sus, e problema de timp. Revista portavoce a dreptei americane – National Review – a luat fiinta in 1955, iar un presedinte conservator – Reagan – a castigat alegerile tocmai 25 de ani mai tarziu. 25 de ani au trebuit discursului conservator sa ajunga la masa critica in inimile electoratul american, electorat altminteri nascut de "centru-dreapta".

    Mie mi se pare ca toata efervescenta din zilele astea de la noi nu prevesteste neaparat un nou partid, castigator de alegeri, ci reprezinta de fapt chinurile facerii pentru o dreapta autentica in Romania. Bloggeri si personalitati publice de dreapta, impreuna cu poporul dreptac, au ajuns la concluzia "ca asa nu se mai poate" si ca "ceva trebuie facut". Cred ca pur si simplu dreapta romaneasca se maturizeaza, dar nu e clar daca va deveni un partid.

    Norocul nostru e cu online-ul si cu experienta americana – folosindu-ne de ele putem arde niste etape si pe langa o dezbatere de idei mai serioasa sa iasa macar ceva similar cu TP, daca nu un partid nou.

    Inchei spunand ca mai trebuie sa mai iei in considerare un lucru: eu am 36 de ani si doi copii, nu mai am timp sa astept (inca) 20 de ani sau mai bine. Ma grabesc sa fac ceva, altfel generatia mea rateaza si lasa "revolutia" altora. Fix ca parintii nostri…:(

    Reply
  56. tibi

    1. Articolul asta "Un nou partid" este cumva in contradictie cu articolul

    "Optimismul, o formă de politeţe".

    2.Eu cred ca ,intr-un fel, conducerea AB ar trebui sa expliciteze (sa simplifice) cu mult mai mult " Obiectivele Asociaţiei pentru 2011 – 2014". Eventual sa organizeze un brainstorming ( eventual sub forma de vot deschis asupra ideilor si propunerilor)) printre membrii AB.

    Reply
  57. Florin Cojocariu

    "That would never work in the real world". You hear it all the time when you tell people about a fresh idea. This real world sounds like an awfully depressing place to live. It's a place where new ideas, unfamiliar approaches, and foreign concepts always lose. The only things that win are what people already know and do, even if those things are flawed and inefficient. Scratch the surface and youll find these real world inhabitants are filled with pessimism and despair. They expect fresh concepts to fail. They assume society isn't ready for or capable of change. Even worse, they want to drag others down into their tomb. If you're hopeful and ambitious, they'll try to convince you your ideas are impossible. They'll say youre wasting your time. Don't believe them. That world may be real for them, but it doesn't mean you have to live in it.

    "The real world" isn't a place, it's an excuse. It's a justification for not trying. It has nothing to do with you.

    Reply
  58. Dan MAȘCA

    Este nevoie de OAMENI, care sa construiasca pe termen lung, ca nimeni nu a construit nimic durabil peste noapte. Oamenii sunt si de afaceri. Este vreo problema ?

    Cred ca orice proiect inceput si dus la capat este un proiect politic, pentru ca prin rezultate din comunitate schimba ceva.

    Reply
  59. John Galt

    Regulile si principiile dupa care exista ORICE lucru pe lumea asta (*inclusiv organizatie, firma, familie sau chiar "masina de tuns iarba") sunt UNIVERSALE. Nu tin cont de persoana, de anotimpul de afara sau de stelele de pe cer.

    Oamenii se adapteaza acestor LEGI, nu invers.

    Reply
  60. Nea

    Bleen, Flavia:

    Stai, soro, că nu-i musai. Ştiu un timp care a venit în pulover la tv şi până-n seară era preşedinte pe 7 ani. Nu l-a costat un leuţ.

    Altul a investit în câteva cartuşe de Kent şi s-a ales pe patru ani.

    "multă, enorm de multă inteligenţă strategică şi experienţă în politică şi în campanii electorale"?

    Da de unde, să-l mai pomenim doar pe Prostănac sau pe Crin.

    Voinţă politică să fie, că se rezolvă multe.

    Reply
  61. John Galt

    Cred ca discutia ar trebui pornita de la principii solide, nu cu jumatati de masura. Ar trebui sa voteze numai cei care platesc taxe|, nu cei care primesc subventii. Insa nu se doreste acest lucru, pentru ca tocmai in acest fel isi pastreaza puterea cei care se considera stapanii tuturor.

    In plus, din punct de vedere tehnic exista deja posibilitatea de a trece in cu totul alta dimensiune. Balotul poate fi verificat in orice moment de catre ORICE VOTANT, transparent in orice etapa si in mod securizat, respectandu-se anonimitatea. Ar putea fi o schimbare de paradigma in tot ceea ce numi democratie.

    Prezenta la vot ar putea fi incurajata prin reducerea impozitelor (sa zicem ca cei care voteaza platesc cu 25% mai putin – cam care ar fi participarea populatiei active?).

    Insa mai nimeni nu doreste asa ceva.. Mentalitatea e inca la nivelul secolului trecut, cand se vota cu stampila. Nu e de mirare ca si problemele sunt la fel.

    Incercati sa vedeti link-ul de mai jos. Va schimba multe:

    http://people.scs.carleton.ca/~maheshwa/courses/4

    In spatele fiecarui comentariu de aici se afla un om. Nu o masina, nu un tonomat. Daca voi plecati de la ideea ca virtualul e asa, o chestie ce trebuie ignorata, atunci nu stiu de ce va mirati ca ajungem iarasi la aceeasi coruptie de tip "uite stampila/nu e stampila", la aceleasi dileme obosite din secolul trecut, cand altii au "incredere" sa schimbe miliarde cu o semnatura electronica, fara a mai fi nevoie de "tete-a-tete".

    La alegerile din 2008 s-a vazut clar ce influenta pot avea 10-20 de indivizi, chiar credeti ca a fost o intamplare? Sau ca informatia poate fi controlata? Ha!

    Reply
  62. Bleen

    Nope. E nevoie de politicieni, nu de oameni de afaceri. Cît despre platforma electronică şi cardul de membru, eu merg pe tete-a-tete.

    Toată lumea vorbeşte de revoluţia pe twitter dar uită că ăia care dădeau ştiri pe twitter erau în piaţă, printre scutieri şi gloanţe. În revoluţia asta pe net e nevoie ca măcar unul să fie în lumea reală.

    Reply
  63. John Galt

    Solutii exista insa ar trebui sa iesiti din logica asistatilor, celor care cer insa nu ofera nimic.

    Astept platforma electronica (de votare, inregistrare samd). Un card de membru (cu cip, ca la banca), ar rezolva multe.

    Insa deh, e nevoie de oameni de afaceri, nu de populisti.

    Reply
  64. Dan MAȘCA

    Stimate domn Rasvan Lalu, stiu sigur ca sunt oameni mult mai buni pe stiinte politice si pe diverse teorii moderne decit subsemnatul, care stau la baza actualelor partide moderne.

    Pe mine ma intereseaza sa "impuna interese" de dreapta si sa se implice ;).

    Totodata mai stiu clar ca exista o lege a partidelor care cere statut si alte prevederi ce ar trebui indeplinite daca vreodata se va ajunge la decizia de a se forma un astfel de partid.

    De abia astept sa citesc detalierea cu care veti veni.

    Reply
  65. Rasvan Lalu

    Abia după ce se va găsi răspuns fiecărei idei şi observaţii din acest text, va merita luarea în considerare a tentativei de crearea a unei formaţiuni politice.

    Cred că dificultăţile, dilemele şi neputinţele trecute în revistă aci îşi pot găsi soluţii acceptabile. Voi încerca să arăt acest lucru mai detaliat.

    Deocamdată, doar o observaţie de început.

    Partidele apără şi impun interese, nu principii, valori sau ideologii.

    De la ultimul partid cu ideologie, valori şi principii cu care am avut de-a face, nu păstrez o amintire tocmai excelentă.

    Orientarea, valorile şi principiile se deduc din acţiunile concrete ale partidelor, nu stau la începutul construcţiei politice, ci reies din bilanţul acesteia. Un partid modern şi democratic nu-şi propune să instaureze cinstea şi dreptatea, urmând apoi să operaţionalizeze aceste concepte în legi, norme, măsuri şi indicaţii, ci propune proiecte politice concrete, impregnate de o anumită viziune.

    Aşa cum sugerează şi textul, ideea „imaculării“ trebuie uitată. N-a reuşit ea nici Maica Precista, darmite un partid românesc. De altfel, e nevoie oricum de mai multă discreţie în proclamarea principiilor generale. Despre asta şi despre altele la fel, vom mai vorbi.

    Reply
  66. Dan MAȘCA

    Florine, AB = oameni . AB = comunica prin oameni. AB= comunica prin oameni proiecte/idei/ solutii.

    AB de exemplu, am dat ideea aceasta si altor oameni de dreapta din mediul academic ar putea organiza o conferinta internationala la nivel academic care sa aiba la baza : solutii libertariene pentru invatamintul romanesc, solutii de descentralizare a unui stat ca Romania etc.

    Universitarii si nu numai, au nevoie de astfel de conferinte.

    Sa zicem ca cei de la http://wseas.org/ ar face aceasta conferinta sa fie ISI 🙂 .

    Sa zicem ca rezultatele ar fi niste lucrari individuale sau de grup care sa fie insusite partial sau total.

    Sa zicem ca facem lobby sa participe intelectuali , oameni din zona universitara din tara si de afara si ii dam o importanta cuvenita, iar asta se face cu bani.

    Sa zicem ca ar putea fi organizata la Tirgu Mures daca se va dori. Sau in alt oras care ofera locatie mai buna .

    Este doar o idee, dar care cu siguranta ca ar ajuta la cunoasterea AB si a oamenilor actuali si viitori membrii sau simpatizanti ai ABului .

    Reply
  67. Dan MAȘCA

    Florin, mai adaug faptul ca asa cum tu ai venit imediat cu basecamp.com ca solutie de project management, tot asa mai stim si noi si altii de prin zona alte solutii opensource sau proprietare, care ne pot ajuta sa putem comunica eficient.

    Da este de muncit, dar ar fi pentru multi dintre noi o schimbare de prioritati pentru o perioada de timp.

    Poate fi o solutie sa porneasca Asociatia Blogary, iar dupa ce se formeaza incet, incet motorul se poate incerca sa se porneasca si posibilul partid.

    Reply
  68. Florin Cojocariu

    N-am spus că nu există oameni competenți. Am spus că oamenii competenți care să creadă în ce crede AB și care sunt dispuși să investească timp și energie în asta sunt greu de găsit. Și, în orice caz, nu vor fi găsiți în discuții despre ce nu se poate ci în proiecte "pilot" concrete. Am spus că un partid poate fi pornit după ce ai găsit oamenii ăștia, nu înainte. Apropos de experiența ta cu Theophyle, nu ce spune e problema, problema e ce face sau nu face. Dacă nu s-ar fi intrat cu el într-un proiect concret, era imposibil să vezi din exterior dacă poți conta pe el sau nu. Asta e tot.

    Reply
  69. Dan MAȘCA

    Vorbesc si din prisma unui om care face startupuri si a facut startupuri de multi ani cu firma americane, iar in parte din ele a fost investitor, desi nu ii stiam pe cei din partea cealalta a lumii. Sigur ca unii au fost mai buni, iar altii mai putin buni, dar este clar ca daca niste oameni dintr-un tirg ca al nostru de pe Mures ( si Mircea Munteanu este din Tirgu Mures si un foarte bun meserias pe ce face el, cunoscind din interior cum functioneaza statul actual) au reusit sa faca o echipa, desi nu exista nici o scoala si nici un fel de traditie, care sa ajunga sa lucreze su antreprenori din toate zonele dezvoltate ale SUA si sa faca fata cu brio, atunci sunt sigur ca sunt astfel de oameni si in alte locuri din tara mult mai dezvoltate decit Tirgu Muresul, iar cu ajutorul unor oameni ca cei din Diaspora, cu siguranta ca aceasta echipa se poate extinde.

    Reply
  70. Dan MAȘCA

    Florin Cojocariu ai dreptate partial. Spun partial pentru ca exista oameni competenti in Romania. Exista oameni care sunt mult liberi material si spirituali, care nu depind de statul social.

    Acum ceva luni am fost la Bucuresti si am discutat cu un profesor de filosofie. Am fost la unul dintre fondatorii URR sa il cunosc si sa discut despre ideea de partid nou pornit pe online. Am discutat ca tati de copii, care ar dori sa ofere acestor urmasi sanse mai mari de a ramine acasa.

    Sigur ca au fost sceptici avind in vedere ca nu ma stiau.

    Am cerut acum ceva luni lui Theophyle, inclusiv am fost dispus sa platesc consultanta lui si a celor din jurul lui pentru a lucra la partea doctrinara si statutara.

    Am pornit cu niste lectori universitari din Tg Mures si Cluj aceeasi idee.

    Toate astea pentru a vedea , a studia ce se intimpla in lumea asta academica, a intelectualilor cu potential creator pe zona doctrinara, programe etc.

    Chiar daca am luat o mica teapa de la Theophyle, spunind ca lucreaza sau va lucra cu altcineva la ceea ce ii cerusem, iar dupa o vreme iese in piata cu NOua Republica, pot sa iti spun ca exista potential.

    Reply
  71. Sare'n Ochi

    @Bleen, de acord: luciditatea este necesara.

    ca tot il plangem pe Steve Jobs, el zicea ca sunt necesare maxim 3 proiecte majore pentru a izbandi (a face ceva).

    pana la partid, miscati Asociatia!

    Reply
  72. g.s.

    De acord cu Siebeling. Cred ca si Aligica e de acord (vezi citatele de mai jos). Asta e solutia cistigatoare pe termen lung chiar daca psihologii avertizeaza ca, cu cit un obiectiv e mai indepartat, cu atit motivatia e mai mica. Solutiile romanesti au fost mereu focurile de paie de genul confectionarii, de azi pe miine, a unor partide sau aliante care sa trimita niste oameni in palatele puterii. Daca lui Aligica i s-ar mai alatura macar 6-7 insi la fel de bine informati ca si el si ar publica fiecare macar un articol pe saptamina ani de zile de aici inainte, multumita si internetului primele efecte ar putea sa se vada in 10-15 ani.

    In presa romaneasca a ultimilor 20 de ani editorialistii si pretinsii analisti politici, niste grafomani total inocenti dincolo de marginile unei culturi generale destul de prafuite, egala de obicei cu suma romanelor si poeziilor citite, au produs mai mult literatura, s-au intrecut in exercitii de stil, speculatii de cafenea, calambururi, piruete lingvistice si intorsaturi de condei bune cel mult sa-si impresioneze amantele.

    Fara eforturile zilnice si pe termen lung ale unor oameni care vad departe, romanii vor balti in continuare mult si bine, indiferent cite partide si ONG-uri s-ar crea.

    Reply
  73. Florin Cojocariu

    Mie mi se pare, e drept, din exterior, foarte simplu. AB trebuie să aleagă 1-2 proiecte și să încerce să le implementeze anul ăsta. Bani se vor găsi. Asta e o ocazie extraordinară să rodezi o echipă care conduce asociația. E un cadru în care simpatizanții se pot încadra. Se va lămuri imediat cine e meșter la dat din gură și cine e în stare să și facă ceva. Se va creea o cultură internă, singurul ecosistem în care pot supraviețui valorile. Se va câștiga încrederea altora și, mai important, veți putea crede în voi.

    Pentru că adevărata problemă nu e "de ce nu se poate face ce nu se poate face" ci "ce naiba facem și cum?"

    Reply
  74. Florin Cojocariu

    Eu nu cred în problema logistică insurmontabilă. Asta e mai degrabă o falsă problemă. După cum spune și Dan, banii se pot strânge. Adevărata problemă e să creezi un core team cu competențe foarte bune, care cred în aceleași valori ca și tine. Oamenii ăștia sunt foarte greu de găsit. De fapt, eu mă uit la problemă ca la un start-up. Ai ideea, cu ea strângi banii de la investitori. Deseori asta e cel mai simplu. Start-up-urile eșuează la implementare în proporție covârșitoare. Iar asta pentru că nu au core-team-uri cu competențe serioase și cu experiență de management, capabile să creeze rapid propriile echipe de producție, distribuție, finanțe, logistică etc.

    Absolut toate start-up-urile de succes (Apple e printre ele) au avut la început o echipă de fondatori cu competențe și talente complementare, care credeau orbește în produsul lor.

    Experiența mea din ultimii 15 ani spune că oamenii ăștia sunt foarte greu de găsit. Mult mai greu de găsit decât banii. Cine are competențe e sceptic, nu crede în visul tău sau nu-l interesează. Oportuniștii vor mima competențe și e greu să-i vezi din prima. Cine are entuziasm nu prea știe să facă mare lucru. Și tot așa. Aici, de pildă, multă lume vorbește, sunt însă convins că dacă căutăm un om care să se ocupe de strângerea de fonduri, de la A la Z, nu-l găsim.

    Dacă AB ar porni acum un partid, nu banii vor fi problema ci faptul că va fi nevoită să lucreze cu cine se nimerește. Lucrurile vor fi prost făcute și, așa cum spuneam într-un comentariu anterior, povestea se va transforma într-un paradis al oportuniștilor. Pentru că veți fi obligați să delegați puteri și nu vei ști cel mai des cui delegați cu adevărat.

    Reply
  75. N.A.C.

    @bleen este un inceput poate prinde citva parlamentari,primari etc daca in momentul cand vom fi la putere vom reusi sa ne facem cunoscuti vom castiga pe termen lung. In 2002 cand am intrat in PDL in Vrancea eram 30 de membri.

    Reply
  76. Flavia

    Si hai sa nu mai fim atat de exclusivisti. Sa pornim de la ideea ca nimeni nu-i perfect, ca nimeni nu detine adevarul absolut si nimeni nu este un geniu. Sa mizam pe decenta fiecaruia dintre noi. Si pe incredere.

    Reply
  77. cristoiu

    Un cercetas trimite un biletel la comandantul armatei (prin porumbel,bineinteles):tancurile pot trece ,infanteria nu,fiindca e un caine la capatul podului.

    Reply
  78. Sare'n Ochi

    matematica este intotdeauna un dus rece 🙂

    am putea sa ne demobilizam sa zicem: scump dom'le, scump – dincolo era mai ieftin!

    dar, intreb, ailaltii cum au reusit – noi n-avem sponsorii nostri, evergetismul nostru, numai scarpinatul in cap si zicerea: no, asa ceva nu se egzista?

    Reply
  79. Dan Masca

    Bleen : partidul se face pentru a face politica prin care sa obtii puterea de a influenta.

    Finantarea este simpla : am donat si voi dona bani catre blogary pentru ca sunteti de incredere. Inclusiv cu clarificarea lui Florin pe blog spusa direct si la toti ati cistigat inca o luna de sponsorizare 😉

    La partid cu finantarea este simplu : o campanie desteapta pe online si garantez ca in 5-9 luni stringi 500000 euro fara probleme.

    As da bani chiar si numai pentru a duce la capat ideea ca un partid de jos , mijloc si sus, poate gindi, comunica si crea altfel decit se intimpla acum cu alde Oltean, Boc si USLasiii. Da, ai dreptate : nimic valoros nu se obtine fara sacrificiu.

    Stiu ca pina in 25 iarasi trebuie sa ma stresez pentru salarii, taxe si impozite platite la timp de cind ma stiu si fara contracte publice. Nu este nici o diferenta intre a construi ceva valoros din orice domeniu si a construi un partid.

    Este acelasi lucru.

    Se incepe cu un statut . L-ati facut ptr madame Blogary.

    Haide sa incepem sa facem un statut de partid aici ca exemplu doar 😉

    Reply
  80. g.s.

    Aligica : „De ce e importanta dezbaterea? Sa nu uitam de unde am pornit. Rolul ideilor. Calitatea si substanta dezbaterii conteaza. Conteaza ceea ce se intampla in spatiul disputei ideologice. Sunt unii care intervin in discutie insistent si zic ca disputa ideologica e o pierdere de vreme. Nu stiu ce spun. Starea si continutul dezbaterii publice determina in buna masura dinamica societatilor moderne. Cine nu a ajuns sa inteleaga asta, nu are ce cauta in dezbaterea publica. Nu ca asa decretam noi. Ci pentru ca este concluzia logica a propriei sale pozitii.”

    Aligica : „Acum, ca am fost obligat sa intervin public intr-un moment in care nu doream sa o fac, as vrea sa imi inchei aceasta interventie printr-o nota personala privind publicistica mea. Spuneam mai sus ca intentia mea e sa imi reorientez publicistica, pe cat se poate, in afara sferei politice.

    Am sa incerc ca in viitor sa scriu mai putin despre politicienii romani si manevrele lor si mai mult despre carti, dezbateri de idei, economie, stiinte sociale, razboiale culturale ale corectitudinii politice, escrocheria ecologista, istoria si viitorul proiectului national romanesc, religie si ateismul de ziua a saptea/b< si alte teme ce imi par mult mai interesante si care cred ca sunt mult mai interesante si pentru cititorii mei fideli care urmaresc ceea ce scriu nu atat pentru a citi printre randuri ecouri ale manevrelor politice de culise in care as fi implicat cat pentru ideile cu care ambalez de multe ori aceste comentarii politice."

    Reply
  81. munteanu mircea

    da. interesanta si realista analiza. tocmai de aceea cred ca solutiile nu ar trebui sa fie gîndite centralist, asa cum a fost in toata perioada de dupa 1864 in tara asta, ci de jos in sus. solutia ar fi destructurare. totala a statului actual. poate si citeva cladiri, simbol al aberatiilor din ultimii 65 de ani, ar ttebui demolate. pe urma reconstructie pe bucatele, baza fiind comunitatea. daca aceste comunitati, coerent construite, vor avea forta si inteligenta, poate chiar necestiatea e sub semnul indoielii, de-a crea o suprastructura peste ele, atunci vom avea din nou ceva ce vom numi Romania. Daca nu , doar mici alcatuiri mai apropiate de firesc, de interesele si aspiratiile, dorintele locuitorilor de orase, sate, judete, etc. fara Romania.

    Reply
  82. tucu

    Eu sunt convins ca singura modalitate de a conta in fata celor ce conduc este sa ne transformam dintr o adunatura intr o adunare.

    Reply
  83. Luminita

    Bleen,

    la manusa aruncata de tine eu raspund cu o banalitate dezarmanta "daca vrei, poti" in rest,; cum, cu cine, cat costa si care este marja de reusita, sunt detalii de pus la punct pe parcurs.

    La dilema: "ca alegător, ca să votez cu ics necunoscutul, trebuie în primul rînd să ştiu că ics necunoscutul există pe lumea asta, că candidează la aceste alegeri, că e din partidul charlie’s angels, apoi ics necunoscutul să-mi ceară votul, să-mi spună de ce trebuie să-l votez, şi să-mi dovedească, cel puţin pe partea verbală, că e aşa imaculat moraliceşte şi competent profesionaliceşte cum susţine (principalele argumente ale sale în aceste alegeri)" as adauga " faptul ca esti o alternativa la actualii politicieni, ma face sa aleg a ma mai frigie odata decat sa mananc aceeasi ciorba acra ". Se poate conta pe exasperarea alegatorului cat despre capacitatea de a comunica mesagele cu pricina …. ce mama masii, traim in era comunicarii si a unei uriase oferte de mijloace de comunicare, daca nici la asta nu ne vom pricepe, atunci tragem obloanele din start.

    Reply
  84. Dragos

    on-topic 101%:

    pe-un picior de plai,

    pe-o gură de rai,

    ……………

    laie, bucălaie

    ……………..

    ca să mă îngroape

    aice, pe-aproape

    ……………

    că la nunta mea

    a căzut o stea

    ……………

    măicuță bătrână,

    cu brâul de lână,

    …………

    a căzut o stea

    Reply
  85. Bleen

    @kabal

    Am spus deja de concentrarea energiilor. Problema e că activii sînt în jur de 10-15% în fiecare colegiu. La proporţional am vorbi de un partid de 10-15%, la majoritar vorbim de un partid cu zero mandate.

    Reply
  86. Dragos

    "pentru a reuşi, un nou partid are nevoie de…cîteva milioane de euro, vreo 15 milioane ar fi decentuţ"

    Google: 7,62 (AKM) – 30$/120 buc.

    2000-3000 de iliesci-nastasi-felixi-ciutaci-vioricicostinici-vanti-gen trecuti pe linie moarta ar costa intre 500$ si 750$.

    elegant – fezabil – rapid

    Reply
  87. kabal

    @bleen nu cred ca e nevoie de reprezentanti in 20000 de sectii de votare daca e vot uninominal… un partid nou se poate concentra pe 10% dintre colegii si sa "bage mare" acolo .

    Se pot alege colegii in zonele cu antreprenoriat puternic Bucuresti, Timisoara , Iasi, Brasov, Cluj etc unde sunt sanse mult mai bune sa castigi

    Reply
  88. Siebeling

    Pentru ca un partid nou, imaculat moraliceste, sa aiba vreo sansa la alegeri, este nevoie de oameni care sa-l voteze. Eu cred ca nu exista inca masa critica necesara pentru a forta spargerea sau fisurarea actualei oligarhii PSD-PDL-PNL-UDMR. Din acest motiv, cred ca energiile putinilor oameni care isi doresc altceva sa se indrepte catre educarea oamenilor, in special a tinerilor. In timp, peste doua sau trei decenii, probabil va apare si aceea masa critica de oameni care sa constituie baza sociala a unei altfel de forte politice.

    Nimic nu se poate face peste noapte, doar din disperare si revolta. Cred ca e nevoie de munca serioasa intinsa pe decenii pentru a vedea rezultate care sa indreptateasca speranta. Avem nevoie de un proiect educational, nu (inca) unul politic. Prin educatie nu inteleg sistemul de invatamant (controlat de stat, si deci de oligarhie), ci mai degraba formarea care se realizeaza acasa, pe strada, in spatiile publice, in afara scolii.

    Reply
  89. Bleen

    Eu aş vrea ca oamenii să fie conştienţi de asta, dincolo de entuziasmul iniţial. Nu cred în exaltaţii de serviciu. Ăştia sînt exaltaţi de la natură şi caută pretexte să se descarce şi sînt primii care te lasă baltă.

    Se tot vorbea despre nu ştiu ce şansă am pierde dacă nu profităm de entuziasmul şi adrenalina de după demiterea lui Lăzăroiu, care n-ar dura decît 3-4 zile, maximum o săptămînă. Nu poţi face un partid, o construcţie chinuitoare şi pe termen lung, care îţi mănîncă bani, energii, timp şi viaţă personală bazîndu-te pe entuziasmul de 3 zile al unora. Dacă se face ceva, se face cu ceilalţi, care au rezistenţă, nu cu exaltaţii de trei zile. D-aia e bine să treacă cele trei zile sau trei săptămîni, să se reaşeze lucrurile, să se plictisească entuziaştii pe distanţe mici şi abia apoi, cu inteligenţă şi sudoare, să se facă ceva.

    Reply
  90. corneliu

    Va rog sa ma credeti ca ideea de partid imaculat ma baga-n spaima.

    As prefera un partid care sa aiba o (una) idee cu adevarat valoroasa.

    Reply
  91. Bleen

    @roşu

    Exact. Un nou partid poate fi dovada că se poate şi altfel, că e nevoie şi de credinţă, şi de principii, că nu e suficient să dai găletuşe. Dar ca să dovedească asta acest nou partid trebuie să nu ia 1% sau 2%. Şi mai e ceva, ca acest partid să aibă succes, credinţa în principii trebuie să se traducă în ore şi bani. Crezi în principii, eşti sătul de politicienii care iau voturi cu găletuşa? Atunci implică-te. Cu ore, cu zile, cu luni, cu ani din viaţa ta şi cu bani. Banii ca banii, însă marea problemă e timpul. Repet, se poate face dar nu pe ochi frumoşi şi nu după program sau în weekend. Toţi cei implicaţi într-un asemenea proiect trebuie să-şi sacrifice viaţa personală şi profesională şi stabilitatea financiară. Nu-i puţin lucru.

    Reply
  92. Rosu

    O mica remarca din partea mea: chiar daca un nou partid e posibil sa fie o nazuinta "ambitioasa" exprimarea optiunilor pro-principii cu voce tare, raspicat, in mod clar de catre tot mai multi poate face ca si acei politicieni care azi nu dau mult pe valorile dreptei sa ia in considerare reprezentarea acestei voci.

    Cei care traiesc cu impresia ca oricand vor putea cumpara voturi pot sa inceapa sa aibe emotii.

    In orice caz as zice ca cel mai rau lucru este nepasarea.

    Reply
  93. Bleen

    Nu zic că nu se poate face un nou partid însă e important să ştim şi de ce îl facem, care îi este utilitatea, dacă există vreuna, şi e important de ştiut că un partid nu se face după program sau în weeekend.

    Reply
  94. Bleen

    Dacă vrei să faci o chestie ca lumea, faci o chestie de 20-30%. Dar o astfel de chestie nu e Imaculată Moraliceşte. E de ales între entuziasm şi imaculare şi un partid pe bune, de-adevăratelea. Care nu e Marea Revoluţiune, e doar un pas înainte. Poate nici măcar nu e un pas foarte mare, dar e un pas. Cine vrea Revoluţiune trebuie să facă revoluţiune pe bune. Iar Revoluţiunea nu se face cu alegeri, ci cu violenţă. Deci, din această dilemă nu puteţi ieşi: ori un pas înainte, ori răsturnarea regimului politic prin violenţă. Eu personal pledez pentru un pas înainte. Şi cum teleportarea încă nu a fost inventată nici măcar în politică, trebuie să facem paşii înainte, cu răbdare, în ordine. Ca să faci 1000 de paşi trebuie întîi să faci primul pas, apoi al doilea, apoi al treilea… Cum era reclama lui Pădure: un pic mai bine pentru dumneavoastră (la GEPA, dacă îmi aduc aminte bine).

    Articolul şi comentariile mele sînt pe bune deocamdată. Cînd oi intra în campania electorală îmi bag picioarele în logică şi bun simţ şi vorbesc şi scriu în lozinci. Pînă atunci prefer să gîndesc cu mintea mea.

    Reply
  95. geefo

    Articolul este ca un dus rece.

    "Imacularea Moralicească să fie relevantă pentru alegătorii din cele două colegii"

    Mi se pare mie, sau IM chiar nu este relevanta pentru majoritatea alegatorilor?

    Reply
  96. Bleen

    @poweraxxel

    Cred că ar trebui să vorbeşti la persoana I, nu a II a. Cînd vom construi tu vei fi în teritoriu, la vreo şedinţă sau întîlnire cu alegătorii. Cînd vom construi, veţi şti, fiindcă veţi fi chiar în miezul construcţiei, care pe la Tecuci, care pe la Baia Mare sau Răsuceni, la şedinţe, întîlniri cu alegătorii, negocieri cu tipografiile sau cu producătorii de materiale publicitare sau cu firme de transport, la obţinut autorizaţii pentru mitinguri de la primării sau la bătut din uşă în uşă, la recrutat militanţi şi candidaţi.

    Reply
  97. Bleen

    Iar pentru cei care vorbesc de o nouă clasă politică ţin să le reamintesc cîn în 2008 Parlamentul s-a primenit în proporţie de 80%, dacă nu mă înşel. Ca să nu mai zic că liderii partidelor mari sînt tineri sau relativ tineri (Boc, Ponta, Antonescu, Daniel Constantin, Kelemen Hunor).

    Reply
  98. Flavia

    In regula cu toate afirmatiile tale. Dar acum vreau si cealalta varianta. Cum se poate reusi! Bleen, iarta-ma. Sunt sub influienta pierderii lui Steve Jobs.Sper ca nu este ultimul om din lume care a crezut ca se poate.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *