Anatomia mitului unui asasin: Che Guevara

În urmă cu câțiva ani, pe vremea când era condus de Victor Ponta, Tineretul Social Democrat și-a ales o mascotă criminală: Che Guevara. Ponta și-a asumat public modelul. După alegerea lui Ponta ca lider al PSD, Mazăre i-a dedicat șlagărul “Comandante Che Guevara”. Din precara cultură politică a noii generații pesediste lipsesc date esențiale: după victoria revoluției cubaneze în 1959, mercenarul argentinian Che Guevara a fost numit comandatul închisorii “La Cabaña” din Havana. Timp de șase luni, între 2 ianuarie și 12 iunie 1959, în acest infern penitenciar amenajat în incinta fortăreței spaniole “San Carlos de la Cabaña”, de pe partea de răsărit a intrării în portul Havana, au fost executați fără judecată, pe puțin 156 de prizonieri, majoritatea politici, la ordinul lui Che Guevara. Dr. Douglas Young, profesor de științe politice și istorie la Colegiul Gainesville din Georgia, SUA, a publicat în urmă cu un an un eseu intitulat “The Real Che Guevara”, care contabilizează toate victimele certe ale lui Guevara, executate prin împușcare între 1957-1959 (www.therealcuba.com/MurderedbyChe.htm). Ar fi vorba, în total, de 180 de victime, printre care colonelul Cornelio Rojas (vezi filmul execuției)

Facebook Comments

24 Comments Anatomia mitului unui asasin: Che Guevara

 1. Criştian Preşconiu

  E complicat pentru Ponta cel citit, cum zicea madam Culcer, şă treacă ce o poză. Şună bine comandante şi toţi puţoii vişează la o dictatura pe ritm latino, dar a cere ca nişte şfertodocţi şă şi citeaşcă e cam mult.

  Reply
 2. Nea

  Mece, m-am luat după un reportaj făcut cu ocazia vizitei lui Castro in Bucale.

  Aplaudaci in piata palatului, tot tacâmul. Ceaşcă părea acelaşi pitic bâlbâit, Castro stăpânea mulţimea, căreia nu-i prea păsa nici de crimele lui, nici de ale lui Ceaşcă.

  Reply
 3. mece

  @ Nea

  ????????????????????????????????????????????.

  Din carismă (a cărei existenţă în sine e o chestie ce ţine de aprecierea fiecăruia) , în opinia mea, în prezenţa crimelor mai rămâne tot atât de mult cât rămâne dintr-un bulgăre de zăpadă pe care l-ai pus la cuptorul cu microunde. Pornit.

  Dar dincolo de asta, îmi scapă complet mesajul postului tău. Iar comparaţia din final nu mă ajută cu nimic.

  Reply
 4. Nea

  Fapt este că dictatorii cubanezi, spre deosebire de cei din România au şi oarece carismă pe lângă instinctul criminal. Comparaţi-l pe Ceaşcă cu Castro, la un scor aproximativ egal de crime, Castro pare băiat bun, Ceaşcă doar un bâlbâit isteric.

  Cam la fel cu vedetele române comparativ cu cele exotice: primele sunt deobicei vulgare chiar în pardesiu fără a fi senzuale nici măcar in fundul gol.

  Reply
 5. mece

  singura limită pe care a avut-o Che a fost chiar revoluţia: a lui a fost prea mică. De altfel, plictisit de Cuba, şi-a şi căutat alta prin Africa, fără mare succes, revenind pe continentul mamă, unde a fost ucis fără mare fast. Dar ia să vi avut el la dispoziţie o Cambogie, ei… alta ar fi fost treaba. Ar fi picurat sânge tricourile ălea, nu alta. Ar fi avut alde Ponta la ce să se prost-erneze.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *