2012. Scufiţa Roşie, Moş Crăciun, Fetiţa cu chibrituri? Sau Albă ca Zăpada?

Pentru a înţelege mişcările partidelor pe scena politică în această toamnă ar trebui să plecăm de la presupoziţia că toate sunt cu ochii pe 2012. Anul alegerilor. Dacă avem datele pe care le au şi ei atunci nu ar fi greu să anticipăm mutările pe tabla de şah a politicii.
Un sondaj foarte recent (nu voi dezvălui numele institutului, dacă vrea să le facă publice, le va face singur), arată următoarea distribuţie a intenţiilor de vot:
26%
26%
20%
15%
7%

Trebuie să recunoaştem că e o schimbare spectaculoasă faţă de sondajele din primăvară: 35%, 34%, 20%. Evident, schimbarea a fost generată de: 1. măsurile de austeritate – pentru prima oară statul îţi ia nu ţi mai dă (sau îţi ia ce ţi-a dat, cu toate vinovăţiile împărţite) şi 2. apariţia pe scena publică a Partidului Poporului – OTV (un post de televiziune care putea intra lejer în Parlament doar cu audienţele pe care le făcea). Previzibil, PP a schimbat dinamica intenţiilor de vot care, imediat după anunţarea măsurilor de austeritate, prevestea o altă turnură. Dacă vreţi să înţelegeţi mai multe amintiţi-vă de dinamica opţiunilor din 2000. Mai exact, cine scădea atunci când altcineva creştea.
Totuşi, ascensiunea PP nu poate fi explicată dacă nu luăm în considerare contracţia uriaşă a spaţiului de alegere după exhibarea cvasi-falimentului bugetar. Încrederea în vechile partide şi lideri s-a prăbuşit. PP este, deocamdată, un simptom, nu un efect. Dacă ştim să citim cauzele putem înţelege mai bine posibilele efecte.
O clasă de efecte se referă la distribuţia probabilă din 2012. Aceasta poate să arate aşa:
Scufiţa Roşie 26%
Fetiţa cu chibrituri 25%
Moş Crăciun 23%
Capra cu trei iezi 15%

Sau poate să arate aşa:
Albă ca Zăpada 35%
Scufiţa Roşie 26%
Fetiţa cu chibrituri 12%
Moş Crăciun 12%
Capra cu trei iezi 8%

Acum înţelegeţi mai bine mişcările lui Crin Antonescu? Dar sloganul lui Victor Ponta: venim la guvernare după anticipate? Înţelegeţi de ce nu sunt (încă) motive de panică la PDL?
Dacă va fi un singur partid dominant în 2012 atunci pot să vă garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le ştiţi deja. Dacă nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Şi toate trei personaje de basm.
P.S. Am revenit pe blogary. Unele texte, cum e cel de faţă, vor fi pentru iniţiaţi. Pentru neiniţiaţi întotdeauna lucrurile se dezvăluie în timp. Aşa că nimeni nu trebuie să dispere.

Facebook Comments

586 Comments 2012. Scufiţa Roşie, Moş Crăciun, Fetiţa cu chibrituri? Sau Albă ca Zăpada?

 1. Mihai D. Popescu

  Pentru cine nu a observat: sub titlul prezentului articol scrie clar "by SEBASTIAN LĂZĂROIU on AUGUST 30, 2010 · 582 COMMENTS"…

  Reply
 2. Pingback: Cine este Albă ca Zăpada? | Madame Blogary

 3. Pingback: Cum s-a transformat Alba ca Zapada in Miscarea Populara. Cine si ce rol are in viitoarea structura de centru dreapta | Stiri de ultima ora | RoNews.Biz

 4. Pingback: Fostul presedinte al OTPDL: Basescu le-a transmis tinerilor ca ei sunt Alba ca Zapada | bucatar monden

 5. Gimilica

  Poveste de februarie

  M-am nascut printre Carpaţi

  A fost odată ca niciodată, o ţară minunată cu munţi si ape repezi, cu cărbune si petrol. A fost odată….

  Aici m-am născut eu, prematur. La căpătâiul meu au fost trei ursitoare : una imi asigură protecţie, alta imagine, iar ultima bogaţie. Dintr-un tată pe picior de divorţ si o mamă minoră. Am fost ţinuta un an la incubator şi hrănită cu cornuri, lapte si apoi cu ouă. Am o familie numeroasă, cu unchi, matuşi si chiar o bunicuţă din partea mamei de care ascultă si mami si tati, nu-i iasă din cuvânt. Sunt de viţă nobilă, ma trag din baroni.

  La împlinirea vârstei de un an am scos capul în lume (oarecum timid) si mi-am facut simţită prezenţa pe scena pe care voi evolua când o să fiu mare. Era în 2007 când tata a reuşit sa divoţeze şi să spună NU în loc de DA. L-am ajutat cu toţii, şi rude, şi prieteni şi ursitoarele mele.

  Au trecut anii şi am împlinit 5 ani de viaţă. Azi m-au botezat. Mama şi bunicuţa au pus mâna de la mâna şi mi-au făcut cadou o scufiţă roşie, de la tata am primit chiloţei galbeni (3 perechi, sa am de schimb când fac caca pe mine), iar unchiul de gradul doi din partea tatei mi-a dăruit cizmuliţele fermecate de culoare albastră.

  Bunicuţa (care nu locuieşte cu noi, fiind “săracă şi cinstită”) m-a povăţuit:

  -Draga mea nepoată, acum eşti fată mare şi o să umblii singură prin pădure, să ai mare grijă că acolo locuieşte lupul cel rău şi puternic, să te fereşti de el! Spunând aceste vorbe pline de înţelepciune, bunicuţa plecă la casa din marginea pădurii să-şi odihnească oasele obosite şi să mai ticluiască ceva planuri de viitor.

  -Mami, mami, dar unchiul nostru vânătoru’ nu mă poate apăra de lupul cel rău?

  -Fata mea, unchiul tău e prea obosit să te apere de lup şi nici puşca nu-l mai ajută şi oricum e încolţit de lupii tineri şi justiţiari.

  -Şi ce o să fac, o să mă descurc singură?

  -Eşti prea mică pentru un război aşa de mare, dar nu eşti singură, suntem noi, familia ta, baronii şi ursitoarele, care ţi-au ursit să devii actriţă de telenovele pentru că nu eşti suficient de matură să joci în Actorul şi sălbaticii.

  Astea fiind zise, mi-am dat jos chiloţeii galbeni şi m-am îmbrăcat în pijamaua vărgată să dorm liniştită ştiind că ursitoarele veghează.

  -Vise plăcute! Îmi spuse cineva.

  Din fericire aceasta poveste nu poate avea un final fericit.

  Concluzie:

  Politica naste monstri.

  Acum….. Scufita rosie.

  Se pregateste Alba ca zapada.

  Reply
 6. mifty

  mă, sunteţi complet duşi!!! :))

  1. nici pulea spătaru' nu mai vine la vot!!!

  de-asta înainte de ultimele alegeri, s-a trecut pe şestache şi în mare taină soluţia "câştigă alegerile cine e votat de 51% din persoanele care s-au prezentat la vot"!!!

  asta înseamnă şi că dacă vin 10 inşi, din care 4 votează pnl, şi 6 psd, alegerile alea sunt legale, şi, mai ales, "reprezentative"!!!

  2. credeţi la modul serios că apariţia unui nou partid politic ar emoţiona pe cineva???

  AŞ!!!

  în cel mai rău caz, s-ar zmiorcăi "liderii" actuali, şi-ar face gât pe mai vechea temă a "traseismului politic"…

  ciudat, când era în favoarea lor traseismul ăsta, tăceau mâlc!!!

  3. regret că l-am votat doar o singură dată pe vadim!!!

  e singurul care nu e lichea dintre toate javrele politice din ţara asta.

  şi apropo, rog să-mi arătaţi şi mie un certificat medical din care să reiasă că tipu' (aka CVT) e chiar "glumeţ".

  nu de alta, dar niciodată nu s-a ivit aşa ceva, chit că alde cristoiu şi băcanu, prin 94-95 făceau mare caz că îl au… dar nu l-au publicat niciodată!!!

  şi texte de genul "priviţi-mă în ochi, sunt om serios" NU ţin la mine!!!

  dixit!!!

  Reply
 7. Turambar

  Imi pare rau ca mi s-a folosit handle-ul / nick-ul de aceasta maniera nepoliticoasa si mirlaneasca. Imi pare rau ca cititorii si participantii la aceasta discutie si-au inchipuit ca sint eu: Turambar, aka Mirel Palada.

  Iar cine mi-a folosit e-numele, sa-i fie rushine.

  Bleen, trebuia sa-ti dai seama… 🙁

  Reply
 8. Vova

  @Florin Cojocaru

  Ok. Scuze.

  @morris

  Asa, si nu vad problema. Daca aveam ceva de ascuns nu puneam linkul catre blog si gata!

  Te distreaza ministrii aia? Vad ca de Blaga la Interne nu ai zis nimic. Sau de Vali Vreme la agricultura!

  Razi de eternul Geoana la Externe? Intreaba orice PD-L-ist de frunte ce parere ar avea despre aceasta pozitie. Sa vezi ca toti sunt de acord ca e unul dintre cei mai buni diplomati!

  Cat despre Iliescu…nu cred ca i-am scris numele acolo. Dar stiu, obsesia fata de PSD e acuta si te doare, nu?

  In fine. Eu stiu sa port o discutie civilizata cu orice om, indiferent de afinitatile politice. Nu am eu niciun drept sa te critic pe tine ca il votezi pe Basescu! Dar…

  Reply
 9. Yeba

  @morris, super!

  😆 😆 😆

  adevarul este ca nu stiu sa desenez emoticonul ala care, in ciuda virstei si a prestanţei, se tavaleste pe jos de ris!

  Reply
 10. morris

  @Vova: din curiozitate, m-am uitat prin blogul tau. Faza cu ce guvern ideal vezi tu…fara comentarii! Auziti aici: cica: prim ministru:Nastase; la transport:Zgonea, la educatie:Andronescu; la dezvoltare reg si locuinte: Antonescu; la afaceri externe, eternul Geoana! la comert si mediu de afaceri:Tariceanu! la justitie:Ponta si la relatia cu parlamentul:Saftoiu. O intrebare: Iliescu ce sa fie? Presedintele tarii?

  Reply
 11. Andra

  Lazaroiu

  Acum am vazut raspunsul dvs.; ce pot sa spun? Dvs. ma acuzati de tot felul de lucruri pe care nu le argumentati, exact asa cum va acuza Mungiu pe dvs.

  Tehnica asta tine de discutiile intre propagandisti, cand vor sa evite un raspuns.

  Daca n-as fi vazut ca-i raspundeti si lui Vova cu acelasi argument (presa n-a ajutat PSD), nici n-as mai fi-ntrebat nimic.

  Ca sa va raspund eu: perseverenta in ideea ca trebuie sa acceptam presa asa cum e (ca nu castiga PSD), nu mie imi dauneaza. Din punctul asta mai departe, din partea mea sunteti liber sa sustineti orice doriti.

  Reply
 12. Andra

  Ma bucur mult ca-mi acordati atata atentie, dle. Lazaroiu 🙂

  Cu o astfel de transparenta, nimeni n-o sa-si faca idei gresite despre partidul alb ca zapada.

  Va multumesc eu in numele tuturor

  Reply
 13. Vova

  @Sebastian Lazaroiu

  Secretul asta il tot aud de ceva timp, dar tot el ii salveaza mereu! Abia astept ziua in care presedintelui ii va expira mandatul, iar cu ajutorul lui Dumnezeu vom scapa de eventualul partid al lui DD (care, sper din toata inima ca nu e creatia dvs si a celor din jurul presedintelui), si va vedea tot electoratul ce oameni competenti are acest partid.

  Dupa cum am spus si in comentariul neaprobat, in 2004 l-am votat pe Basescu pentru ca vedeam altceva in el. Ca tanar, credeam ca se va schimba ceva si vom scapa de acei baroni locali. Anul trecut am votat Geoana, pentru a scapa de baronii PD-L. Problema e ca PSD-ul avea in 2004 competenta pe cand PD-L-ul de azi nu prea.

  Daca stau sa ma gandesc la articolul dvs cu Scufita, fetita.. etc, incerc si eu o previziunea.

  In 2012 PSD-ul va castiga. Pe locul 2 va fi tot PD-L-ul pentru ca sigur vor inventa cvea. Nu cred in posibilitatea ca PD-L-ul sa ajunga noul PNTCD, doar daca isi doresc acest lucru doi oameni. Presedintele si Blaga.

  Inca o intrebare:

  Cine promoveaza tinerii in politica ? In PSD am pus aceeasi intreabre si am inteles. De la niste PNL-isti am aflat de asemenea cateva lucruri. Sunt curios la PD-L. Pentru ca orice s-ar zice despre "batranii" din politica, cand ma uit la cei care vin noi , ma sperii!!!!!!!!

  P.S. Diseara, domnul presedinte tot la doamna Culcer merge?:))

  Reply
 14. sebastian lazaroiu

  @Vova: n am un raspuns la ultimele intrebari. as vrea sa il am. poate ca am niste presimtiri. nu sunt neaparat pozitive. sa iti spun un secret: Presedintele i-a lasat de ceva timp sa isi arate adevarata valoare. Poate ca mai au nevoie de timp.

  Reply
 15. Vova

  @Sebastian Lazaroiu

  Scuze pentru dublura acestui comentariu, in cazul ca va fi, dar nu mai aparea comentariul sub nicio forma!

  Si la punctul 1 si la 6 aveti dreptate. Presa a functionat ca un bumerang! Ostilitatea mult prea mare cu care a fost tratat presedintele a facut electoratul sa fie suspicios. Bine, daca stam sa analizam faptul ca in Romania presedintele a pierdut alegerile putem spune ca si presa a avut rolul ei (asupra celor din diaspora nu cred ca a avut presa o influenta decisiva).

  Eu stau si ma intreb de foarte mult timp care este motivul pentru care PSD-ul cara PC-ul in spate. Nu s-au lamurit ca Antenele nu sunt neaparat un avantaj? Pot fi un avantaj in momentul in care stii cum sa-l folosesti! In Romania, din pacate, campania negativa a ajuns la un nivel foarte mare si pe deasupra mai este o campanie negativa si de proasta calitate!

  Ca sa vorbesc despre presa in general, din pacate in Romania nu exista presa independenta. Se stie clar ca Antenele sunt cu PSD si mai nou cu PNL-ul, B1 este clar orientat pro Basescu iar Realitatea e in functie de cum bate Vantu. La TVR e in functie de cine pune conducerea.

  Apropo de TVR, pot sa va spun ca daca eu as fi fost consilierul domnului presedinte, dupa acea emisiune a doamnei Culcer cu dopresedintele, eu il rugam pe acesta sa faca tot posibilul ca acea asa zisa jurnalista sa zboare. Nu pot sa concep un prezentator sa-i spuna presedintelui tarii, la televiziunea de stat, “spune-ti repede ca trebuie sa luam publicitate”.

  Inca o intrebare. Cand o sa isi ridice domnul presedinte mana de pe PD-L? cand o sa-i lase sa le vedem adevarata valoare? Eu unul ma amuz teribil cand in toate discutiile se vorbeste despre PSD, PNL, PRM, etc si Basescu. PD-L-ul nici in ziua de azi nu a reusit sa aiba o identitate proprie. E ori partidul lui Basescu, ori PD. Din pacate, “luptatorii” anti-comunism au uitat ca PSD-ul si PD-L-ul au aceeasi mama si acelasi tata.

  Trebuie sa precizez ca, in 2004 am fost votant Basescu. De ce? Pentru ca traiam intr-un oras al unui baron PSD si eram satul. Ii uram. In 2009 am fost votant Geoana. de ce? Pentru ca sunt satul de baronii PD-L. Diferenta majora, din punctul meu de vedere, intre cele doua partide e ca PSD-ul avea in 2004 competenta, PD-L-ul acum are foarte putini oameni competenti!

  PNL-ul nu il iau in discutie ca nu pot vota asa ceva…:)

  Reply
 16. Vova

  @Sebastian Lazaroiu

  Rescriu ce am precizat mai devreme pentru ca nu mi-a fost aprobat comentariul.

  La punctul 1 si 6 aveti perfecta dreptate. Principala problema a presei din Romania este ca nu exista presa independenta! Antenele cu PSD-ul , B1 cu Basescu, Realitatea dupa cum bate Vantu. Tvr, in functie de cine este la putere si cine numeste conducerea.

  Apropo de TVR, cum poate un moderator sa-i spuna presedintelui tarii, la televiuznea de stat, "SPune'i repede ca trebuie sa luam publicitate" ? Sincer, din punctul meu de vedere, a doua zi doamna Culcer zbura departe!

  Daca stam si analizam faptul ca in Romania, Mircea Geoana a castigat alegerile, putem spune ca a avut si presa rolul ei. Diaspora, care a facut diferenta, nu cred ca a fost in vreun fel influentata de ceea ce era pe televiziuni in Ro.

  In acelasi timp, presa din romania mai are un defect major! Dupa cum le atragea atentia si domnul Catalin Avramescu (pe care chiar il apreciez) , nu stiu ce inseamna jurnalism. Nu stiu ce inseamna sa fi moderatorul unei emisiuni.

  Va adresez si eu o intrebare:

  – cand credeti ca PD-L-ul va ajunge sa aiba o identitate proprie. Sa nu mai fie partidul lui Basescu? Sa nu mai fie PD? Sa fie PD-L? cand ii va lasa actualul presedinte sa isi arate adevarata valoare?

  Reply
 17. sebastian lazaroiu

  @Andra: cam greu de discutat cu tine, nu crezi? nu pentru ca ai folosi cuvinte "grele", ci pentru ca uiti ce spui de la un comentariu la altul. fa de curiozitate o retrospectiva a comentariilor tale in dialogul cu mine si incearca sa gasesti o linie logica. daca nu reusesti sa-ti dai seama de asta roaga un tertz sa o faca pentru tine. in dialogul cu tine eu nu m-am prevalat de functia mea. vad insa ca tu ai o durere personala cu asta. imi displac profund oamenii artzagosi chiar daca uneori nu sunt lipsiti de inteligenta.

  Reply
 18. Vova

  Si la punctul 1 si la 6 aveti dreptate. Presa a functionat ca un bumerang! Ostilitatea mult prea mare cu care a fost tratat presedintele a facut electoratul sa fie suspicios. Bine, daca stam sa analizam faptul ca in Romania presedintele a pierdut alegerile putem spune ca si presa a avut rolul ei (asupra celor din diaspora nu cred ca a avut presa o influenta decisiva).

  Eu stau si ma intreb de foarte mult timp care este motivul pentru care PSD-ul cara PC-ul in spate. Nu s-au lamurit ca Antenele nu sunt neaparat un avantaj? Pot fi un avantaj in momentul in care stii cum sa-l folosesti! In Romania, din pacate, campania negativa a ajuns la un nivel foarte mare si pe deasupra mai este o campanie negativa si de proasta calitate!

  Ca sa vorbesc despre presa in general, din pacate in Romania nu exista presa independenta. Se stie clar ca Antenele sunt cu PSD si mai nou cu PNL-ul, B1 este clar orientat pro Basescu iar Realitatea e in functie de cum bate Vantu. La TVR e in functie de cine pune conducerea.

  Apropo de TVR, pot sa va spun ca daca eu as fi fost consilierul domnului presedinte, dupa acea emisiune a doamnei Culcer cu dopresedintele, eu il rugam pe acesta sa faca tot posibilul ca acea asa zisa jurnalista sa zboare. Nu pot sa concep un prezentator sa-i spuna presedintelui tarii, la televiziunea de stat, "spune-ti repede ca trebuie sa luam publicitate".

  Inca o intrebare. Cand o sa isi ridice domnul presedinte mana de pe PD-L? cand o sa-i lase sa le vedem adevarata valoare? Eu unul ma amuz teribil cand in toate discutiile se vorbeste despre PSD, PNL, PRM, etc si Basescu. PD-L-ul nici in ziua de azi nu a reusit sa aiba o identitate proprie. E ori partidul lui Basescu, ori PD. Din pacate, "luptatorii" anti-comunism au uitat ca PSD-ul si PD-L-ul au aceeasi mama si acelasi tata.

  Trebuie sa precizez ca, in 2004 am fost votant Basescu. De ce? Pentru ca traiam intr-un oras al unui baron PSD si eram satul. Ii uram. In 2009 am fost votant Geoana. de ce? Pentru ca sunt satul de baronii PD-L. Diferenta majora, din punctul meu de vedere, intre cele doua partide e ca PSD-ul avea in 2004 competenta, PD-L-ul acum are foarte putini oameni competenti!

  PNL-ul nu il iau in discutie ca nu pot vota asa ceva…:)

  Reply
 19. Andra

  Dle Lazaroiu

  N-as fi crezut vreodata ca un om serios, ditamai consilierul lui Basescu, poate iesi public cu asemenea tampenii –

  Puteti sa mergeti la o discutie deschisa si sa spuneti public ca criteriul dvs. pt. "normalitatea" presei e ca PSD n-a castigat alegerile cu o asemenea presa…?

  … asa credeam si eu.

  Ca PSD n-a castigat – inca – alegeri cu presa pe care si-a format-o, asta e un criteriu pt. normalitatea romanilor – cata a mai ramas din ea sub mizeria acestei prese

  Dar dvs. nu dati o para chioara pe efortul de a explica unui om obisnuit, un lucru atat de grav cum e Presa sub Basescu

  Incercati doar sa-i gasiti scuze lui Basescu pt. afirmatiile lui contradictorii si aberante

  Iata de ce e bine ca exista Alina Mungiu.

  Mi-ar placea mult sa va traga Alina putzin de ciuf in mod public in legatura cu Presa

  Dar ma tem pe tema asta si ea poarta-n spinare o complicitate la fel de mare ca dvs., ca altfel, discutiile astea ar fi fost publice demult

  Reply
 20. sebastian lazaroiu

  1. dar presa era ostila si asta a functionat ca un avantaj. era pe val pentru ca fusese victimizat. inainte de a fi victimizat nu era chiar pe val. oricum, presa nu a folosit coalitiei anti-Basescu. dimpotriva. asta voiam de fapt sa arat.

  2. la toate partidele a fost la fel. Alegeri fara miza.Presa nu a putut influenta in nici un fel. asta voiam sa arat.

  3. de acord

  4. castiga alegerile cine ia mandatul de premier. ia mandatul de premier cine are cei mai multi parlamentari (a devenit o cutuma). diferenta chiar in numar de voturi a fost foarte mica in favoarea PSD daca tinem cont de faptul ca PSD a avut nu doar presa, ci si bugetul pe mana (cu mana lui CPT).

  5. EBa a luat, inevitabil si natural, si din voturile PDL.

  6. daca ar fi fost doar acea eroare poate ca Geoana castiga. a fost un sir lung de erori. dar presa? a functionatin favoarea PSD?

  Reply
 21. Vova

  @Sebastian Lazaroiu

  Referitor la intrebarea adresata Andrei.

  1. referendumul de demitere 2007:

  Indiferent de partea cui a fost presa, presedintele era pe val atunci. Dupa cum a recunoscut si Ion Iliescu, probabil a fost cea mai mare greseala a PSD-ului.

  2. alegerile europarlamentare 2007

  Indiferenta cu care au tratat acele alegeri primarii PSD si-a spus cuvantul. Masina de vot a PSD ar putea oricand sa fie peste oricare alt partid. Din pacate pentru ei, luptele interne duc de cele mai multe ori la pierderi masive de voturi. La acele alegeri niciun primar nu si-a dat cu adevarat interesul.

  3. alegerile locale 2008

  4. alegerile parlamentare 2008 (nr de mandate pdl mai mare, procentaje sensibil egale)

  Nu au legatura mandatele. Aici eeste vorba despre uninominal. Tipul de uninominal foarte prost. (pana la urma asta isi doresc si cei din PSD si cei din PD-L) Din punctul meu de vedere ar trebui acelasi sistem ca si la primari, cu doua tururi. Procenetel obtinute de PSD arata un numar mai mare de voturi, deci au castigat alegerile. Daca eu am un milion de lei, dvs 500.000, dar puteti cumpara mai multe lucruri decat mine , nu inseamna ca aveti mai multi bani!

  5. alegerile euro parlamentare 2009 (nr. egal de mandate si pdl+eba>psd)

  Poate sunt singurele alegeri castigate pe bune de PD-L. Dar, prin aceasta alaturare, EBA+PD-L, sa inteleg ca se recunoaste faptul ca filiale locale au fost obligate sa duca 10 voturi de la partid catre EBA?

  6. alegerile prezidentiale 2009 – Singurul vinovat este Mircea Geoana. Puteau sa fie de partea PSD-ului si BBC si CNN si Animal Planet. Din punctul meu de vedere cea mai grea lovitura a fost interventia in direct, imediat dupa dezbatere, a lui Vantu!

  Reply
 22. drakon

  hihihi

  banuiesc ca nici un sociolog nu poate sta departe de un mit al obiectului muncii…

  oricum e mult mai finut si elegant decit sa muti neste procente 😛

  foarte fain!!

  chestia cu initiatii cred ca e cea mai tare!!

  Reply
 23. nicole

  Cei ce dati procente pe-aici va invartiti intr-un cerc INCHIS.

  In acest moment n-au nici o valoare reala aceste procente. Sunt jucarele.

  Reply
 24. nicole

  1. Daca a venit televiziunea din capul @Andrei aici, nu mai conteaza nici clasamente, nici procente la aceasta tema. Asa ca se poate dezbate orisice.

  2. Singurul lucru temeinic de retinut din mesajul lui Sebastian Lazaroiu e urmatorul: ERODAREA PARTIDELOR POLITICE ROMANESTI E MASIVA, TARGET-MARKET-UL PENTRU ORICE PARTID NOU ESTE URIAS.

  Nu doar nou (inscris recent) trebuie sa fie acel partid.

  Insa daca ar fi CREDIBIL, cu alte cuvinte, daca ar genera INCREDERE, ar castiga urias de mult si extrem de rapid.

  Dar INCREDEREA ESTE CEL MAI GREU LUCRU DE RECONSTRUIT AZI IN ROMANIA.

  Reply
 25. Pingback: Exista vreo sansa pentru Alba ca Zapada? | IPOblog [ipostaze]

 26. vanghelis007

  Imi place tare mult.As vrea ca indiferent ce se schimba in tara asta, cei care vor veni sa continuie sa spuna povesti de adormit copiii, iar noi sa continuam sa visam la luminita de la capatul tunelului,desi altii ar dori sa o viseze numai pe Luminita.Si asa din curiozitate, povestea aceea cu Ursul pacalit de vulpe o stiti? Daca va rog frumos, ne-o spuneti? Uite, va dau o acadea..

  Reply
 27. jos_iliescu

  E clar:

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 25% – PNL

  Moş Crăciun 23% – PP

  Capra cu trei iezi 15% – PDL (Blaga, Videanu, Berceanu)

  Sau poate să arate aşa:

  Albă ca Zăpada 35% – PDL #1 (Basescu)

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 12% – PNL

  Moş Crăciun 12% – PP

  Capra cu trei iezi 8% – PDL #2 (Blaga, Videanu, Berceanu)

  Reply
 28. para

  @omen

  Suntem nişte golani, la nivelul cărora Lăzăroiu s-a coborât. Asta am înţeles de la AMP. Chestia cu Humanitasul lângă zece pentru România n-o ştiam.

  Reply
 29. mariar

  Cine zice că Valeriu Stoica,şarpele cel mai veninos din politichia din Românica,e…Sleepy,se înşeală amarnic,sau habar n-are…E adevărat că la vremuri grele nici n-are clopoţţei,nici nu serveşte publicitate…deh…ca-n junglă….ssssssss…

  Reply
 30. catalin

  a inceput sa se contureze ACZ in grupul care a cerut ca Boc sa isi depuna mandatul de premier, la sedinta PDL in desfasurare?

  Reply
 31. Pingback: Radu Moraru de la B1 TV a luat-o razna: E Partidul Verde “ALBA CA ZAPADA”? « bataiosu.ro – Blogul lui Marian Bătăiosu

  1. Florin Cojocariu

   Nu vor anticipate dar nici nu exclud ideea. Si-au spus ca au luat decizia inteleapta, calculul lor fiind, probabil, ca daca trece motiunea e preferabil anticipate acum, pina nu apare ACZ sau mai ia PP 5%:) Stau si ma intreb ce rol a avut articolul lui Sebastian Lazaroiu asupra deciziei de azi. Nu cred ca nul.
   Cred insa ca au intrat intr-o capcana, similara celei de la suspendarea trecuta. Daca motiunea nu trece se decredibilizeaza. Daca trece, vor trebui sa initieze suspendarea, altfel nu fac nici o brinza, Basescu nu va accepta guvern de tehnocrati si va numi PM politic. Daca initiaza suspendarea, risca sa le explodeze in fata. Cum se tot spune pe aici, din cauza nehotaritilor, procentele sint extrem de fluide. Nu exista nici o garantie pe orizont de timp mai mare de 2-3 luni. E foarte posibil sa rateze si al doilea referendum de suspendare, chestiune care le va crea o uriasa problema de credibilitate, ca in Petrica si lupul. Cred ca opozitia joaca foarte prost, suna a disperare.

   Reply
 32. Necunoscutul

  Dacian, polemica cu domnul consilier a avut un substrat pe care doar eu si domnia sa il stim ! Nu e cazul sa te ambalezi asa! In rest..numai de bine!

  Reply
 33. Sebastiana ot Ferent

  Carpathian Ballad: Updated version

  Red Riding Hood: PSD

  The Little Match Girl: PNL

  The Goat with Three Kids: PDL

  Santa Claus: PP

  Snow White and the Seven Dwarfs

  The Cast:

  Snow White: Monica Macovei

  Snow White's Stepmother: Elena Udrea

  Sleepy:Valeriu Stoica

  Sneezy:Sebastian Lazaroiu

  Dopey:Liviu Negoita

  Doc: Cristian Preda

  Happy: Sever Voinescu

  Bashful:Cristian Patrasconiu

  Grumpy: Daniel Funeriu

  The future will say better!

  Reply
 34. dacian tolea

  SPIRITUL NECUNOSCUT AL LIBERTATII SI DUSMANUL PUBLIC NR. 1

  Spiritul liber al Necunoscutului?! LOL

  Credeam ca bati la cap cu metoda, da' acu' se vede ca bati campii, hmm, cu gratie! 🙁

  Si apropo de polemica, e super onest si ok – din punctul meu de vedere – sa intri intr-o polemica la vedere, asumandu-ti barbateste opiniile si pozitia fata de un anumit subiect sau reactie, fiind in schimb super jenant sa (te) angajezi (in) asa ceva stand in buda acoperit de ziare!!!

  Presa, la aceasta ora, si ma refer aici chiar la presa care face rating, este dusmanul public nr. 1 in Romania de astazi, punand in pericol aproape orice proiect de reforma (a statului, a Constitutiei, a sistemului politic, a partidelor chiar). De fapt, pentru ca am cunoscut aceasta situatie chiar din interior, media la care ma refer este angajata politic pana in maduva oaselor, fiind, ca economia subterana, una din pivnitele, din catacombele sistemului nostru politic, din care ar trebui urgent scos totul la suprafata! Cand am ales sa fac politica (galben-albastra, by the way!) acesta a fost principalul motiv al iesirii din presa: decat sa ajung, ca majoritatea, sa fac politica si sa ma joc de-a traficul de influenta si de opinie camuflat in jurnalist, dar cu simbrie de la diversi lideri de partid imbarligati cu tot soiul de oameni de afaceri, am preferat sa ies din buncar si sa fac politica la lumina, inscris cu acte in regula si insigna in piept, acolo unde am crezut ca se doreste cu adevarat schimbarea si improspatarea acestui spatiu al lasilor cu gura plina… Las, desigur, din perspectiva asumarii unei angajari politice, partinice, si a participarii la lupta in lina intai, cu baioneta in mana, in uniforma si sub insemnele pe care le aperi! Ca de aia suntem unde suntem si e presa inamicul public numarul unu, rasturnand si intorcand totul pe dos, pentru ca lupi cu gura plina de sange se pudreaza in draci si se dau drept oite, scuturand gales din gene pe toate ecranele patriei!

  Nu trebuie sa fii nici portocaliu, nici basescianist ca sa iti dai seama de acest lucru, dar cred ca trebuie sa fii rosu (de furie) ca sa fii complice la asa ceva!

  P.S. Necunoscutule, adevarat iti zic, necunoscute ti-s toate cele pe care le slavesti!

  Reply
 35. samantha

  @Yeba,

  Regret redundanta, n-am remarcat-o nici la a 2-a parcurgere a intregului ferpar, dar mai mult ca sigur ca ea exista.

  @Morris,

  Imi cer scuze pentru injuratura, gluma proasta, jignirea si ironia ieftina care-au abundat in interventia mea anterioara. Faptul ca un necunoscut se declara satul de arhetipul josnic pe care-l intrupez si eu ma lasa fara cuvinte. Iar fara cuvinte nu-ti mai ramine decit sa taci si probabil sa accepti binele cu forta pe care ti-l prescriu cu osirdie citiva moralisti de rit nou. So be it.

  Reply
 36. gabhry_el

  BVB au oportunitatea celui de-al 12-lea ceas.

  (Chiar cu un calcul rece: "Eu, Blaga/Videanu/Berceanu cât voi mai fi în Guvern? Care poate fi viitorul meu politic? Mă duc acum de bunăvoie, cu oareşce onoare, sau voi fi aruncat mâine-poimâine?)

  Reply
 37. Bleen

  La rîndul meu vă rog să renunţaţi la ping pong-uri în doi. Cine vrea ping pong, vă anunţ că le-a venit masa ălora de la ISP. Profesională.

  Reply
 38. Necunoscutul

  La randul meu , imi cer scuze cititorilor, ca i am plictisit cu polemica dintre spiritul liber al Necunoscutului si spiritul pierdut al domnului Consilier! a fost interesant oricum, cat de repede a cazut in tentatia polemicii!

  Reply
 39. gabhry_el

  Cea mai tare mutare ar fi ca însăşi tripleta (să-şi dea seama că cel mai bine ar fi) să facă un pas în spate.

  Dar îţi trebuie muuuult spirit de sacrificiu/multă inteligenţă sau multă decenţă să faci aşa ceva.

  Chiar dacă ai crede că n-ai făcut nimic rău, ci numai bine, cum consideră unul ca Blaga, de exemplu.

  Asta chiar ar fi o lovitură!

  Reply
 40. sebastian lazaroiu

  @necunoscutul: tineri imbatraniti inainte de vreme am mai vazut. de aia care stau acasa sub pat la revolutie. spre referinta, iata unul din ei: http://www.echipadeimagine.ro/otpdl/partid-cu-oam
  si mai e una pe care o cunoasteti la fel de bine ca si noi ceilalti. tot o reformista.

  cer scuze cititorilor blogary. a fost un dialog pe care il inchei aici. cum v-ati dat seama necunoscutul nu mi-e chiar asa de necunoscut. e doar un spirit liber si curajos care polemizeaza sub anonimat.

  Reply
 41. bilbofil

  Domnul Lăzărescu a făcut din Albă ca Zăpada un Bau-Bau politic, dovadă corul politicienilor și jurnaliștilor interpretînd „Nu mi-e frică de Bau-Bau…” Cred însă că este mai puțin important dacă vînătorul o scoate pe Bunicuța din burta lupului de mare sau dacă abandonează inima AKZ pentru a fugi după o căprioară.

  Basmul cu AKZ poate da un tun la următoarele alegeri (ca FDSN în '92 ori DA în 2004). Pentru a trece însă de la schimbarea domnilor (bucuria nebunilor) la o schimbare de fond, Trebuie ca AKZ să aibă în spate niște politici coerente asumate nu doar de cei 15000 de pitici specialiști, ci și de prințul care o aduce prin votul său la viață și, evident, de AKZ însăși.

  Au existat niște aspirații formulate în 89-90, au fost făcute în anii '90 cu asistență străină niște strategii (inclusiv cea a JICA pentru București pe care a promovat-o primarul general Băsescu), dar aceste strategii nu au ajuns să fie îmbrățișate și de electorat (de unde de pildă succesul lui Sorin Oprescu ori semi-succesul lui Proiectul Johannis) și nici nu au mai fost actualizate semnificativ în condițiile în care asistență străină s-a reorientat după 2000 pe integrarea europeană – care vizează doar politicile europene.

  În concluzie, dacă nu îl convingem pînă în pe ținc că indiferent de poveste, după faptă trebuie să vină răsplata și că, dacă nu, povestitorul trebuie bătut pînă spune povestea corect, nu contează ce sau cîte personaje de basm evoluează în guvern.

  Schimbînd analogia, cînd se încheie un contract de transport maritim, se stabilește obligatoriu dacă portul de destinație este Sankt Petersburg sau Londra; numele navei este opțional și în orice caz subordonat exigențelor destinației.

  Reply
 42. Necunoscutul

  Tinerete, libertate, echilibru si siguranta de sine ! Asta e reteta, daca nu o stiati! Trebuie doar sa realizezi care iti e drumul si menirea in viata !

  Reply
 43. tucu

  @Andra

  @Sebastian Lazaroiu

  @Necunoscutul

  Vorbiti despre presa din Romania? Ce intelegeti prin presa?

  Mijloc de informare ca in tari democratice sau mini ministere ale propagandei ca in sistemele fasciste sau comuniste?

  Cump poate fi numit ceea ce fac RTV sau Antena 3-presa sau propaganda?

  Cel ce se uita la respectivele posturi ce credeti ca asteapta?Informare obiectiva sau informare negativa asupra adversarilor politici.

  Daca vom fi in stare sa ne detasam de pasiunile politice vom vedea ca in Rominia nu se mai face presa.

  Se face propaganda sau reclama mascata.

  Reply
 44. Necunoscutul

  Domnule consilier, spiritele libere nu resimt frustrari niciodata! Poate doar cele inchise ! Imi permit sa va fac teoria presei din romania , pt ca asa cum stiu multe lucruri din tabara presei , la fel de multe lucruri stiu si din tabara portocalie si nu numai (doar, ca doar cei portocalii se plang de modul de actiune al presei). Va repet, trebuie cautate si analizate cauzele, nu EFECTELE !!

  Reply
 45. sebastian lazaroiu

  @Necunoscutul: frustrarile dvs. vin din alte directii. nu mi faceti mie teoria presei din romania cand stiti la fel de multe lucruri ca si mine. dar probabil le-ati uitat. toti uitam…

  Reply
 46. Yeba

  @samantha, perspectiva respectivului nu e ticaloasa, e neinteligenta, ba chiar saracuţă cu duhuleţul.

  Iar semnalarea e redundantă, poate ar fi bine sa citim macar mesajele de „mai sus”, macar alea scurte, clare si nerepetitive.

  Ce inseamna flaming?

  Reply
 47. morris

  Doamne! Sunt satul de cei ce se cred prea inteligenti fata de restul lumii si cauta sa fie ironici ( vezi Samantha si altii). E o moda in a copia discursul politicienilor, mod prin care nu spui nimic, ci doar cauti sa arati ca ai inteles tot si esti prea destept sa dezvolti o idee; si postezi o injuratura, o gluma proasta, jigniri si ironii ieftine. Asta fac unii si aici. Din pacate, unul ca Florin (fiind dictator), e nevoit sa le raspunda decent si argumentat, in loc sa-i ignore.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @morris: nu sint deloc nevoit. Pur si simplu constatam ca cei dusi realmente cu capul sint mult mai putini decit credeam. Multi se calmeaza daca vad ca au cu cine discuta si incep sa discute in loc sa injure. Unii nu. (am avut recent citeva discutii interesante cu Mirel pe tema asta) Discutia si grupul nostru trebuie sa fie deschise, daca raminem doar noi intre noi nu facem nimic. Cind am spus ca nu sintem PDL-isti si nici talibani basescieni, nu am glumit. Simpatiile noastre sint limpezi, proiectul nostru insa nu e unul de partid. E important sa incercam sa regasim interese comune, sa spargem enclavele, chiar fiind in dezacord pe majoritatea temelor cu unii dintre comentatori. Politica din Romania nu poate fi reinventata in enclave. Vorbeam zilele trecute de comunitate si solidaritate. Probabil trebuie sa re-invatam reflexele comunitatii, prea ne-au isterizat altii cam fara voia noastra.

   Reply
 48. argus

  d-le Lazaroiu,va propun o alta abordare:

  Fefeleaga-24.6 %

  Ahab-17.89 %

  Poirot-3,95 %

  Pistruiatul-31,63 %

  …restul sa-l completeze care cum vrea…o sa se gaseasca o sumedenie de "eruditi"…

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   Reamintesc pentru cei mai noi veniti ca avem, pe linga decenta exprimarii (multumesc pe bune celor care au facut efortul sa schimbe tonul), citeva reguli importante: nu se accepta comentarii off-topic si nici comentarii pe post de chat si instant mess (flooding, flaming si dispute unu la unu in comentarii). Multumesc pentru intelegere.

   Reply
 49. Necunoscutul

  Culisele campaniilor din Romania ar dezamagi probabil multi specialisti in comunicare politica! Dezamagitor raspuns venit de la un sociolog! Din pacate in viziunea dumneavoastra cei care nu sunt cu Cotroceniul sunt doar niste frustrati, sau prieteni cu Voiculescu ci cu Vantu, probabil! Ar trebui sa cautati cauzele care au dus la actiunile presei din Romania si nu efectele! Daca veti fi onest si veti cauta aceste cauze, le veti gasi chiar in imediata dumneavoastra apropiere !

  Reply
 50. Andra

  Florin, vreau sa stiu motivul pt. care mi-ai moderat un comentariu. Nu contine nicio insulta, nu este scris pe o adresa de mail necunoscuta.

  Reply
 51. MicutzaCeKurai

  @argus – posibil.

  asta de care vorbesc eu (film cu Rusell Crowe – itzi dai seama))))): economistul-gladiator), era student eminent dar facuse o obsesie din a descifra mesaje secrete ascunse in texte de ziare – si se credea angajat al CIA (avea prieteni imaginari – de fapt asa si-a si dat seama ca-i bolnav: prietenii lui nu imbatrinisera deloc in cei 15-20 de ani de cind ii vedea efectiv si statea de vorba cu ei).

  Reply
 52. argus

  @florin cojocariu : dv. chiar credeti ca un analist si sociolog de fortza lui Lazaroiu isi transmite mesajele astfel ?…sunteti naiv…e doar o demonstratie in oglinda a calitatii presei romanesti si mentorilor ei…o piatra aruncata in lac,dar nu de un prost ci de un om cu adevarat destept…si prostii stau in apa pana la gat,abia astept "analizele" televizate de seara…

  Reply
 53. MicutzaCeKurai

  @andra – esti obositoare: bazai numai acelasi lucru si total in incoerentza, sa nu mai zic cit de tastatoreic (de la logoreic). presa anilor 90 a fost una buna, nascuta din dorintza de a informa si de a spune cit mai multe unui public tzinut infometat de cuvintul scris. au distrus-o de-alde SRS, Nistorescu, CTP si altzi infometatzi de glorie si bani (cu complicitatea politicienilor). azi ramine sa se faca presa doar pe internet, in spatziul virtual, unde nu pot ataca mogulizatorii de opinie. de unde si incercarea madamei ex-peremiste (buruiana aia de Olgutza Vasilescu) de-a impune un fel de cenzura (la adapostul bunelor intentzii) prin crearea unui CNA al postarilor pe internet.

  Reply
 54. argus

  @micutzacekurai : e posibil sa nu vorbim de acelasi film,finalul celui vazut de mine ESTE imaginea in ospiciu a respectivului,era vorba de un student foarte bun la matematica,dar nu genial si care era marcat de faptul ca nu excela in domeniu…faza cu obsesia mesajelor era felul lui de a-si gasi un domeniu de excelentza…

  Reply
 55. MicutzaCeKurai

  oricite VoxPublica sau bloguri de frustrate s-ar realiza, tot nu se poate pune monopol pe Internet. si-i mai simplu ca la televizor pe care-l injuri degeaba: la blogul nenorocitului/nenorocitei potzi sa-tzi lasi din putzul gindirii pe clantza/la poarta – si daca te modereaza, tot itzi citeste mesajul (e ceva implacabil, ca si SMS-ul)))). de aceea este din ce in ce mai atractiv sa renuntzi la televizor si sa treci pe calculator.

  Reply
 56. Andra

  3. Presa face rau

  Face bine Presa spiritului de comunitate care lipseste romanilor ?

  Evident ca nu.

  A construit Presa din romania vreodata “normalitatea” pe care ne-o dorim cu totii ? Evident ca nu.

  Ba dimpotriva, a rasturnat complet normalitatea lucrurilor; de exemplu s-a ajuns asa departe ca astazi PSD si PNL acuza si denunta “numai la televizor”, dar n-au depus, in toti cei 6 ani care-au trecut, nicio plangere penala in Justitie, si cu toate astea acuzatiile si denunturile PSD care nu vad niciodata justitia la fata au devenit “normalitatea” zilnica la televizor.

  De ce nu foloseste PDL-ul Presa pe care o detine ca sa faca din ea o alternativa la monopol si la efectele lui nocive ?

  Habar n-am – dar stiu deja ca de la dvs. nu voi afla niciodata.

  Nu exista in Romania nici deficit de bani, cu atat mai mult de inteligenta: romanii castiga in Occident premii pt. filme pe care le fac in Romania.

  Cel mai probabil Alba ca zapada va fi la fel de autista si rupta de realitate ca PDL,

  pt. ca reteta e simpla si verificata: faci un partid de 40%, dupa care il izolezi complet de populatie, iar pt. asta nu-ti trebuie decat un Monopol de Presa ca sa pui intre partidul resp. si sustinatorii lui o mana de tovarasi “formatori de opinie” rupti de realitate, si de care nu treace nimeni.

  Inchei aici conversatia cu dvs. pt. ca subiectul “presa” este evident un subiect incomod, motiv pt. care nici dvs. nici domnii de pe MB nu doresc un dialog adevarat pe acest subiect.

  Tip from me: dac-as fi in locul dvs. n-as continua cu stilul acesta de a ataca persoana in loc de-a’i ataca ideile, pt. ca asta-i un stil prin care se recomanda provocatorii de mana a 2-a sau a 3-a pe net, comentatorii de clasa nu-l folosesc niciodata.

  Reply
 57. argus

  apropo'…de ce nu folositi si niste titluri din literatura clasica ?…ar avea si Hrebenciuc ce mesteca pe la tv-uri,nu mai zic de analistii lu' peste(tudor,pieleanu,bulai & Co.) care vor face diverse tipuri de clabuci,functie de partidul pe care-l sustin…

  Reply
 58. MicutzaCeKurai

  @argus,

  filmul: A Beuatiful Mind))) – era vorba despre un economist. si nu unul oarecare ci unul care a reusit sa-si tzina sub control boala (schizofrenie, parca) si sa ia un Premiu Nobel pentru Economie. un film despre un caz real. omul n-a sfirsit-o in nici un ospiciu (cred c-ai vazut filmul doar pina la jumatate, moment in care, intr-adevar, el se crede exact in locul in care-l descrii). din pacate, fiul sau a mostenit aceeasi boala dar nu si-a putut-o controla. in rest, pertinente observatziile despre presarii mogulizatzi.

  intreba dl. SL cum de-au reusit PDL si Basescu sa faca fatza monopolului de presa. simplu – inca nu exista si nici nu se poate face (exceptzie statul chinez)))) un monopol pe blogosfera. oamenii care au fost de partea lui Basescu au avut si au vrut sa aiba surse alternative de informare – internetul, noua Lume Libera)))).

  Reply
 59. Andra

  2. I-a folosit PSD-ului Monopolul de Presa?

  Nu, a pierdut toate alegerile.

  Dvs. dle. pareti insa a spune ca ar trebui sa ma bucur ca PDL castiga alegeri in ciuda acestui monopol.

  Eu v-am spus ca un astfel de monopol pe presa este un pret moral in-acceptabil pt. victoria lui Basescu in niste alegeri – pentru ORICE victorie a oricui in orice alegeri de-acum inainte

  Romanii au pierdut o gramada de lucruri esentiale care-i defineau, din 2004 si pana astazi, ca pret pentru crearea monopolului PSD, lucruri pe care vi le-am aratat si ati spus ca “le-ntelegeti”.

  Dar nici nu va trece prin cap sa va ganditi la solutii de limitare a acestui monopol, pt dvs un monopol e un pret acceptabil cat timp PSD nu castiga alegeri cu el.

  Intr-un Monopol – ca si sub Iliescu in 20 de ani – nu creste nimic daca nu are putere egala si de sens opus cu el.

  Cheia unui Monopol este controlul concurentei.

  Ca sa intri in competitie cu un Monopol insa trebuie sa dispui de puterea lui financiara.

  Niciun grup independent de oameni nu poate strange atatia bani, numai un partid poate.

  Din cauza asta solutii la Monopolul de presa exista si sunt mai multe: o televiziune de partid (B1 exista dar pare ca vrea sa fie low profile, nu are ca obiectiv sa intre in competitie cu monopolul PSD), legea anti-trust, ba chiar si declaratiile de avere ale jurnalistilor, cu care – surpriza – cand exista libertate adevarata spuneau ca sunt foarte de acord (in 2005):

  Trusturile media sa-si faca declaratii de avere si de interese!

  de Radio MIX

  2 februarie 2006
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1191250-trustu
  Pe cand acum, cu PSD tinanadu-i strans in pumn, spun ca aceste declaratii le-ar limita nu–stiu-ce libertate.

  Sigur exista foarte multe alte solutii pentru a democratiza presa, nu numai cele enumerate de mine.

  Dar problema esentiala este ca aici, in clubul lui basescu, nimeni nu le cauta. Nici dvs. Desi, oricine acuza sau invinovateste presa pt. ceva – din pozitie de putere ca dvs. sau basescu – sunt obligati ca in secunda 2 sa puna pe masa si solutiile problemei.

  Pe basescu insa nu-l intereseaza cat rau poate face presa romanilor, atat timp cat poate manipula Presa in favoarea lui. Au trecut deja 6 ani care intareasc prin fapte aceasta afirmatie.

  Reply
 60. Andra

  Dle. Lazaroiu

  Sa rezum subiectele care-au aparut in aceasta “conversatie”:

  1. E buna o televiziune de partid?

  2. I-a folosit PSD-ului monopolul de presa?

  3. Presa face rau (spiritului de comunitate)

  1. E buna o televiziune de partid?

  Dle, televiziune PDL-ista exista: e B1; deci de ce spuneti "ca nu e o solutie" ?

  Asta era un captcha ca sa va deschid interesul pentru discutia despre Monopolul PSD in Presa.

  Problema cu B1: ca televiziune de partid, B1 functioneaza bine ca o tribuna de dialog – atat cu sustinatorii PDL sau ai principiilor portocalii cat si cu restul poporului – dar nu functioneaza ca alternativa la Monopol, desi cerere exista (“nu esti singura, te asigur).

  Reply
 61. Bibliotecaru

  Să înţeleg că acest om, Lăzăroiu, este cel care oferă consiliere preşedintelui României? Şi noaptea îi spune cum lupul cel rău (nu zaietz, nu pagadi) mănâncă pe Bunicuţa şi pe Scufiţa Roşie… iar vânătorul este mituit cu un post de inspector de zonă la Direcţia Silvică, ca să se facă că nu bagă de seamă?

  De ce să mă mir că această ţară merge prost

  când este condusă de infantili cu creierul jos?

  Nu am avut răbdare să citesc celelalte comentarii, dar domniile voastre vă daţi seama că poporul român a ajuns în stadiul de a fi supus de o masă poli-politică constituită pe golăneală, asemenea găştilor de cartier?

  Reply
 62. argus

  d-le Lazaroiu sunteti tare…daca ametitii astia au luat de bune niste povesti si incearca sa desluseasca mesajul secret !?!…imi aduce aminte de un film in care un matematician innebunise si credea ca desluseste mesaje codate in paginile oricarui ziar…intotdeauna era aproape sa descifreze mesajul dar lipsea un ultim amanunt care-l impiedica s-o faca.A sfarsit la ospiciu,crezand ferm ca e de fapt la departamentul secret guvernamental de analiza apresei…oamenii din presa noastra sunt asa de tembeli incat nu pot innebuni(prostia nu doare),in schimb vor face analize pana la a face spasme musculare la gat,muschii faciali si cred ca si la dinti o sa le apara carcei…inca o data:sunteti tare de tot,un Basescu mai tanar si mai dur…

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @argus: partial adevarat, au deslusit mesaje secrete care nu prea exista. Exista insa un mesaj, care nu e secret de loc. Uite, Lazaroiu a explicat pe larg in Adevarul: http://www.adevarul.ro/interviurile_2_plus_1/Seba
   Mie mi se pare ca asta e mesajul cu adevarat important: dupa ani de zile de "echilibru" e loc de o formatiune noua care sa creasca recaptind nehotaritii si blazatii, nu luind de la un partid sau altul. Asta da peste cap toate calculele cu procente pe care le fac liderii politici acum. In realitate cu o masa de nehotarititi, dezamagi si dezinteresati de vot care se apropie de 50%, situatia e extraordinar de fluida. Lazaroiu a spus si asta, partidele se bat acum toate pe un univers electoral de 40%. PP arata ca se poate creste ametitor de repede daca tintesti pe cei 50% care stau deoparte. Din fericire DD o face prost. Insa cine isi da seama cum s-o faca bine ar putea schimba configuratia politica actuala. Adevarata cauza pentru care toti au preluat povestea lui Lazaroiu incercind cu disperare sa o ridiculizeze, este pentru ca nici unui lider nu-i convine sa aiba discutia asta in partid, acum. E clar, unii au facut-o pe prostii, altii sint prosti de-a dreptul, fara dubiu.
   PS: foarte multi au facut eroarea de a stabili de la ce al partid ia ACZ procente. Nu are nevoie sa ia de la nimeni, ia din cei intrati in expectativa in ultimii ani.

   Reply
 63. samantha

  L-am vazut azi-dimineata pe Tibi Lovin la Nasucul (in, evident, reluarea capodoperei de aseara). Numai spirit, numai zimbet (mi-am strivit lentilele de contact hipnotic in timp ce-mi montam pantofiorii de cocota, asa ca e explicabila inadvertenta), nu-mi voi gasi linistea pina cind nu-l voi invita la un ceai de macese augmentat cu corne de radasca. Voi il cunoasteti bine, asa ca va rog sa-mi destainuiti: are prietena ? Sau prieten, for that matter…

  Reply
 64. MicutzaCeKurai

  @BauBau,

  excelenta observatzia lui @aldea de pe Forum! de fapt, de acolo au si inceput discutziile despre o Reforma – de la a discuta Constitutzia si de la a intreprinde o schimbare a acesteia. intradevar, prin Constitutzie, cetatzeanul trebuie sa primeze Statului. doar ca actuala Constitutzie este scrisa/gandita de catre niste comunistoizi care confunda propria persoana cu Statul.

  in ce priveste un nou partid (sau aliantza))))) – acesta are sanse reale in actuala conjunctura (de 20 de ani vedem aceleasi figuri triste/copii, nepotzi de-ale lor in politica – nu le rareste decit binecuvintata Moarte (nu vreau sa fiu licentzios). s-or gandi unii la Baconski, la baiatula acela cere ne-a cistigat litigiul cu Insula Serpilor (Bogdan Aurescu)? vom vedea)))) razboiul necesar si suficient din politica actuala se duce intre generatziile anilor 90,2000 si 2010. cei din 90 nu vor sa iasa la pensie, cei din 2000 nu intzeleg inca valoare expresiei: "Petrica, esti cel mai bun" (hă, hă, hă!). partidul lui Diaconescu este, acum, un bun colector de voturi – si atit. se fasaie pina in 2012 (din lipsa de structuri locale, judetzene, regionale – e doar un partid de nisa, exact ca si OTV-ul). dar aparitzia PP le-a demonstrat unora ca se poate si se cere aducerea pe piatza politica a unor figuri noi. din pacate, aceste figuri noi sunt un fel de candidatul manciurian pentru vechile figuri. asa ca, ar cam fi cazul sa reluam discutziile despre reforma – ce, cine, cind, unde, de ce.

  Reply
 65. Florina

  gradinarulcarpatilor

  Despre print, nimic? De unde venea, al cui era, de ce umbla creanga pe-acolo?

  Dar marul, cum ramine cu marul? De pe la noi sau din import?

  Reply
 66. Yeba

  Nu e neaparat nevoie sa fie ceva adevarat (cifre) la momentul t=31 (apud @Nemo), ca sa faca valuri.

  Face valuri pt ca raspunde imaginarului colectiv, e clar ca tot electoratul impartaseste perceptia "asa nu se mai poate", "toti sunt la fel", "parca ailaltii au facut ceva?" "sa plece toti" si intuieste ca nici fara partide nu se poate – deci exista asteptare (mare).

  Eu zic ca exista si circumspectie anti-Mos Craciun, desi…

  ACZ a avut foarte mult de dereticat cind a ajuns in casa piticilor, cit erau de pitici. Pe de-o parte tb sa fie ACZ in CV, pe de alta tb sa demonstreze ca are deja niste realizari.

  Reply
 67. gradinarulcarpatilor

  Pentru o mai buna intelegere , inclusiv pentru initiati( dupa politizarea magistrala , poate cea mai mare realizare din 2010 ,…si mai sunt cateva luni pentru alte impliniri, e greu sa mai descoperi culoarea verde a initiatilor in efluviile portocalii ce duhnesc pretutindeni ) dupa crestinarea poporului , Ileana a devenit …ELENA .

  Reply
 68. gradinarulcarpatilor

  Dar de fapt prin ce s-a remarcat ,,Alba ca Zapada " ? A fost doar protagonista unei malversatiuni a Mamei Vitregi pe fondul indolentei Tatalui natural . E o Miorita cu mai mult noroc ,nascuta intrun context favorabil , cand vanatoarea inlocuise pastoritul in ocupatia principala a populatiei ( popor nu mai parem nici acum ). Daca o cautam trebuie sa vedem si cine -i sunt tatal si mama vitrega , si pentru ca ,,ce naste din pisica tot soareci mananca" garanteaza cineva ( povestitorul nu ne spune )ca noua imaculata , profitoare a unui mit al puritatii din mentalul colectiv ,nu se va razbuna ( ca orice scorpion nascut in luna fatidica , noiembrie , a alegerilor ), cum ii cere gena-i egoista , pe creatorul sau …poporul, care in noua agonie va citi pe blog (in 3D, probabil ) un nou basm …cu Ileana Cosanzeana , adecvat agriculturii primitive spre care se indreapta ….

  Reply
 69. Nemo

  andrei p: ma confunzi. nu sunt nedormitu'.:roll:

  iar in rest, apoi cum le spui tu Coane Leonido…

  da's cam jemanfişist, sa ştii.

  Reply
 70. Merechene

  gabe

  vorbeam in general, de romanul ignorant…

  daca intr-adevar ar avea un happy ending povestioara asta frumoasa, posibil ca Romania sa fie salvata. (acum imi dau seama ca folosesc foarte des cuvantul "salvare" . 😀 ) astept deznodamantul; sper sa nu ramana doar la stadiul de proiect.

  Reply
 71. andrei p

  @nedormitul

  Nu conteaza cat de des va spuneti ca s-au luat masuri "autentice" de dreapta. Va spun eu, v-ati convins din prima.

  Reply
 72. gabhry_el

  Merechene

  eu cred că l-ar tenta să fie un "pitic" în trena Albei ca Zăpada 🙂

  "Alba ca Zăpada" e o "poveste" (politică) genială în contextul actual (cu toate loviturile ei de biliard posibile).

  Reply
 73. Merechene

  gabhry_el

  treaba este ca daca romanul are bani sa-si plateasca rata la masina sau sa-si cumpere i-phone, o sa uite in cateva secunde de politicieni si de problemele existente in sistem…

  Reply
 74. gabhry_el

  n-avem nici o scuză

  şi nici n-o s-o avem, niciodată, pentru că ne-am lăsat şi ne lăsăm călăriţi

  libertatea de a vorbi?

  probabil libertatea de a necheza!

  Reply
 75. gabhry_el

  totul depinde de om

  legi, chibrituri, birocraţie, Justiţie, Moş Crăciun, fonduri nerambursabilie, şosele, chiştoace, cozi la DA, CNA, ştiri…

  de la viitorul lui BVB la cel al lui Moş Crăciun…

  totul depinde de noi

  Reply
 76. Nemo

  Alba ca Zapada "de dreapta", in Romania, este(cam) utopic.

  PDL-ul s-a dus la vale nu pentru ca a fost Boc nu stiu cum. s-a dus in primul rand din cauza crizei economice si pt ca s-a umblat la salarii; cum s-au primele masuri autentice de dreapta, PDL-ul a picat.

  nici PNL-ul nu are acel 20% real. are prb vreo 10-12%. ar trebui sa fie o Alba ca Zapada extrem de heterogena; adica o Alba curat murdara, considerand publicul tinta 🙂 oricum, cam seamana a onanism neuronal; e pe aceeasi treapta cu sahul in parc, cand te zvanta in bataie niste pensionari cu mutre inofensive 😆 sunt atat de multe variabile…, oricum, toate au un fundament comun: iesirea din criza. out crisis, out nihil :mrgreen:

  oricum, neasteptat ecoul acestei sarade; inseamna ca pe undeva, ceva e adevarat :). cel putin la momentul t=31 august. si daca pe lunga durata, 2012, etc, astea sunt mai mult sau mai putin povesti, are un mesaj pe termen scurt: "fetitelor", nu va jucati cu chibriturile anticipatelor, motiunilor(sau ce-or mai fi), ca riscati draq sa ne parlim cu totii!"

  Reply
 77. sebastian lazaroiu

  @andra: esti prea suparacioasa…

  @necunoscutul: pentru ca ai fost si tu prin campanie ar trebui sa stii cum se speculeaza prostiile adevrsarului. restul par bla-bla-uri de frustrat…

  Reply
 78. Nemo

  gabriel: exact genul de mesaj cu care sarise Turambar mai sus 🙂 categoria "daca esti intelectual, sudor, pensionar, profesor universitar, sociolog, etc", tre' sa stai in banca ta, sa nu te bagi in mizeria politicii 😀

  Reply
 79. gabhry_el

  rănintă, sacrificată…

  … că el are un job….

  păi, poţi să-ţi bagi job-ul ăla undeva în cazul ăsta… în care laşi dalmaţienii să se zbenguie

  Reply
 80. gabhry_el

  mece

  singura, şi cea mai mare problemă, va fi când unul ca Cristian Ghinea va spune

  "Ştiţi, eu nu vreau să fiu Alba ca Zăpada".

  Că preferă să stea pe margine şi să se dea societatea civilă lovită.

  Reply
 81. mece

  gabhry_el,

  de acord. AZ e necesară şi va intra în Parlament. În ce am scris m-am raportat exclusiv la textul lui Sebastian Lăzăroiu.

  Reply
 82. gabhry_el

  Mece

  chiar dacă Alba ca Zăpada n-ar lua 35% din voturi, ea ar trebui să apară.

  Doar n-o să ne târârim încă 20 de ani cu nişte partide care folosesc democraţia pentru a face ceea ce vedem.

  Dacă BVB (fie ea Capră, Fetiţă sau Moş) nu realizează că nu mai este vreme de amânat viitorul României, e musai să apară o Albă ca Zăpada.

  Chit c-o să trebuiască să urmeze toată povestea Albei ca Zăpada şi n-o să fie eroină şi noi fericiţi (până la adânci bătrâneţi) din prima.

  Reply
 83. gabhry_el

  Presiunea parlementarilor PDL pentru ramaniere într-o formă sau alta e deplasată, dincolo de un anumit punct.

  Adică ce-o să facă parlamentarii PDL?

  O să voteze împotriva propriului Guvern?

  O să-şi dea foc la valiză?

  Vrea anticipate?

  Vrea să obţină 15%, acum? (Şi să dispară).

  Reply
 84. estu

  gabhry_el>dar vai, nu se poate sa intri in politica sau sa-ti asumi vreo pozitie de conducere! ziaristicaim! ii invatam pe altii cum se face, e mult mai facil!

  cine se baga o face din interes, e evident!

  uite la aia de la TMC, ocupati fiind sa-i invete pe altii economia au dat faliment!

  Reply
 85. gabhry_el

  Nimic nu se compară cu responsabilitatea.

  Cine are curajul de a fi Alba ca Zăpada?

  Fără scâncete şi alte subterfugii.

  Băsescu nu poate face nimic de unul singur. Sau cu o Capră (Ori Moş Crăciun, n-are importanţă). Să (ne) înţelegem.

  Ghinea o să facă exact 0 cu Asociaţia lui filatelică cu tot.

  Madame o să ţină conferinţe a la long, în gol.

  Probabil că au înţeles şi Dictatorii asta: că un partid guvernează, nu societatea civilă, oricât de elevată ar fi ea.

  Reply
 86. neamtul tiganu

  ma scuzati ca vin acum pa seara, da am avut probeme de rezolvat, ceva cu entropie si entalpie, ptiu al draq de greu a fost.

  Nu pot citi toata vuvuzeala, nu pricep cine centreaza cine da cu capu, poa sa faca cineva un rezumat?

  Reply
 87. aurelian

  @Andra:

  Primo: nu te lasa prinsa in plasa TV; exista viata PUBLICA si dincolo de televiziune

  Secundo: audienta televiziunilor de stiri este atat de scazuta incat nu se pot sustine din publicitatea incasata. In Romania de azi au succes doar televiziunile generaliste care genereaza audienta cu emisiuni de divertisment (vezi Burlacul si alte tampenii). Antena 1 este vectorul profitabilitatii Intact pe partea de tv si nu Antena 3. Realitatea TV e pe moarte pentru ca nu se uita nimeni la ei iar publicitarii stiu asta… bine, pe langa managementul defectuos dar asta e o alta mancare de peste. ProTV este unde este pentru ca are o emisiune informativa buna si foarte putina politica in grila. In schimb divertisment cat cuprinde (nu discutam calitatea aici… asta-i targetul asta se ofera).

  Sa ne uitam acum si la presa scrisa dar aici e simplu; compara tirajele Adevarului (din zilele fara carti) cu cele ale Click sau Libertatea; concluzia e una singura: politica nu vinde, politica duce la faliment (vezi Cotidianul); militantismul partizan e pagubos pentru cifra de afaceri a mass media…

  Romanul mediu trage o singura concluzie dupa ce se uita la un talk show politic, iar asta e: "mai dai ba dracului si p'astia, alti hoti"

  Si, in final, argumentul final a ceea ce spun mai sus il constituie chiar intrebarile pe care ti le-a pus Sebastian Lazaroiu si la care nu ai raspuns…

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   Eu zic sa publicam o carte, "Comentarii la Alba ca Zapada, de Sebastian Lazaroiu". 4 pe pagina, cu nota introductiva scrisa de turambar si studiu final de zexe, iese 150 de pagini. 160 daca zexe e nervos tare, cum e in ultimele zile. Dam lovitura, ne finantam.

   Reply
 88. gabhry_el

  Cu un mesaj simplu: Condu tu România! (Nu alţii!, adică), s-ar găsi destui nereprezentaţi la nivel central sau local care să mobilizeze milioane de oameni.

  Reply
 89. mece

  Eu nu cred că este posibilă Albă ca zăpada, aşadar rămâne scenariul nr. 1 de distribuţie a voturilor.
  Un argument ar fi cel factual: până în prezent alegerile nu au fost câştigate niciodată de un partid complet nou. Fiecare dintre partidele care a câştigat alegerile a făcut parte din Parlamentul anterior (cu excepţia FDSN-ului lui Ion Iliescu, dar la acest moment această situaţie nu prezintă vreo importanţă).
  Un alt argument ţine de construcţia voturilor acestui nou partid,aşa cum rezultă din articol. Este evident că AZ nu ar putea fi decât un partid de dreapta. Între cele 2 variante singura formaţiune care îşi păstrează procentele neatinse este SR, AZ luându-şi voturile de la FC (13%), de la MC (11%) şi de la C3i (7%), restul de 4% fiind luat din cei 11% ai căror titulari nu sunt indicaţi în prima variantă (se poate bănui că titularul a 6-7% este UDMR). Deci AZ şi-ar lua voturile de la 3 partide + restul. Pentru a putea face asta înseamnă că electoratul rupt are ceva în comun, care nu poate fi decât apartenenţa la dreapta, declarată cel puţin, a partidelor pe care le-ar fi votat în lipsa AZ. Nu se poate imagina un partid care să rupă atât de mult din PSD. Deci Scufiţa este PSD. Mă îndoiesc însă că poate apărea o forţă politică în stare de aşa ceva, în acest moment. Este observabil că AZ ar lua jumătate din voturile unor partide care nu pot fi decât PDL, PNL (sigur) şi PRM (cel mai probabil). În ipoteza unei slabe participări la vot – probabilă – asta ar însemna că AZ ar avea forţa de a rupe de electoratul de bază, pur şi dur, al PDL şi PNL în primul rând –că acesta s-ar prezenta la alegeri, iar asta nu cred că-i posibil. Un AZ pentru a fi capabil de o asemenea performanţă ar trebui se constituie cu oameni importanţi de la aceste partide. Or care ar putea fi oamenii aceştia? De asemenea cred că raţionamentul se păstrează în linii mari şi în condiţiile unei participări ceva mai mari la vot.
  160+de pag 🙂

  Reply
 90. Necunoscutul

  Sa fim seriosi, situatia presei din Romania- pentru care vad ca se dau de ceasul mortii foarte multi pe acest forum, in frunte chiar cu domnul consilier – a fost mana cereasca pentru Basescu! Presa a fost „dusmanul” perfect utilizat cu succes de Basescu in toate campaniile incepand din 2007. Si daca nu ar fi existat, tot l-ar fi inventat, pentru ca acest personaj politic este contruit doar pe CONFLICT. Acolo se simte cel mai bine! In rest, probabil ca ar fi un politician sters! Care sunt marile proiecte relizate de Basescu din 2005 pana acum? Greu de spus! In schimb putem sa amintim foarte multe conflicte generate, create si chiar intretinute! La capitolul viziune si contructie din pacate manualul de istorie va trasa in dreptul lui Basescu , doar o linie continua !

  Reply
 91. para

  Andra

  Înţelg situaţia de fapt, cu presa slăbită.

  Interesul meu, ca cetăţean, e ca presa să fie puternică, pentru că este ceea ce zici tu că este: un spaţiu public împrumutat privaţilor de către Stat, spre a-l folosi în interesul cetăţenilor.

  Presa normală e făcută de către indivizi specializaţi, de preferinţă, oameni cu spirit civic.

  În goana după vânzări, intervine tendinţa de a exagera, de a teatraliza orice, inclusiv relatările politice (în cazul dezinteresat). Aici, trebuie să existe nişte capete limpezi, în breaslă, care să dezavueze aceste practici şi să impună civilitatea. Unul dintre ele este domnul Pleşu, după părerea mea.

  E un balans între calitate şi bani, cu care eu sunt familiarizat din meseria mea. Dacă vrei doar bani, calitatea dispare. Există un punct în care eu spun, de multe ori, nu, mulţumesc.

  E chestie de individ, de conştiinţă profesională, pe care n-ai cum s-o provoci printr-o televiziune partizană de sens contrar. Mai rău se înrăiesc, l-am văzut pe Badea cum îl umilea pe Nassul. Şi pe Naşul spunând mizerii despre ăilalţi, şi, tot aşa, mizeria se adună.

  părerea mea…

  Reply
 92. estu

  Andra nu pledeaza ptr presa pro PDL ci ptr o normalitate a presei. e o mare diferenta.
  raul facut de tembelizunii si de catre sleatha asta de imbecili ce-si spun ziaristi sau mai nou blogari e imens. Cu exceptiile de rigoare, normal.

  Reply
 93. Andra

  @para

  Comunitate inseamna limbaj PUBLIC si comunicare, para.

  Cand lasi PSD-ul sa stapaneasca cheile comunicarii publice si ale limbajului public, "comunitate" e acolo unde e PSD-ul, pentru ca aceea e o comunitate intreaga si functionala cand e vie: cand comunica cu exteriorul, si invata/acumuleaza din feed-back.

  @Dle. Lazaroiu

  Mi se pare mie sau scrie bleen in locul dvs. ?

  Cred ca pt. azi am citit prea multe bleenisme ca sa va pot raspunde.

  Noapte buna.

  Reply
 94. Bleen

  Mai importantă decît ANI (mult mai importantă) e modificarea Legii Curţii Constituţionale. Ăla chiar e un succes pe justiţie.

  Reply
 95. jay

  @sebastian lazaroiu,

  nimic de la intalnire? niste ghilimele cu dublu sens, un semn al exclamarii plina de rautate, o cratima ca un stilet? ceva? sa stim si noi maine "sub cine" ne trezim, ca "peste cine" inca stim…

  Reply
 96. franco

  Bravo Dl Lazaroiu ! O sarada penru initiati.

  In ceea ce ma priveste as prefera pe Harap Alb dupa calatoria intiatica de la Dealul Ascuns trecind peste colina Celui Prea Inalt pina in orasul luminilor. Poate a invatat ceva pentru conducerea imparatiei macar a nu se insoti cu omul ros si cu cel spin.

  Ha ha ha !

  Reply
 97. sebastian lazaroiu

  @Andra – din pacate nu esti consecventa in discutia cu mine. Initial ma intrebi despre televiziunile de partid (PDL), dupa care imi spui ca nu ti am raspuns la intrebare si ca te sufoci din cauza peisajului mediatic monopolist. nu esti singura, te asigur. doar ca varianta ta, cu televiziuni PDL, nu ar face aerul mai respirabil.

  deci, in orice sens ai pus intrebarea – fie ca te referi la eficienta comunicarii sau la angoasele tale ca telespectator- raspunsul e acelasi. Nu, nu televiziunile de partid rezolva problema.

  Reply
 98. george

  alba ca zapada reprezinta o parte din pdl ( cristi preda, sever voinescu, emil boc, elena udrea, roberta anastase) restul nu mai conteaza.o sa ramana de poveste:)))

  Reply
 99. AccesDirect

  "o mică diversiune spirituală, care abate atenţia de la marile eşecuri ale administraţiei Băsescu."

  Reply
 100. Rodica

  Felicitari D-lui Lazaroiu: De la Flacara Violeta n-am mai vazut asemenea ecou in media ca la basmele lui! Eu cred ca mai interesanta decat identificarea (altfel destul de facila) a partidelor este concluzia: niciun partid existent nu se apropie de majoritatea de 50%, deci adio anticipate din perspectiva PSD: s-a si vazut cum motiunea de cenzura s-a transformat in motiune simpla. Cat despre ce va fi in 2012, e mult pana departe..Priviti inapoi cum in fiecare an din ultimii patru realitatea politica s-a schimbat cu 180 grade. Si da, cred ca a fost si un mesaj pentru niste persoane: vreo zece – nu sariti din barca ca aveti mult de inotat!

  Reply
 101. estu

  Andra, ai descris bine situatia in discutia cu lazaroiu.

  cel mai mare rau facum de tembeliziuni e perfertirea opiniei publice. sunt complet de acord cu tine.

  Reply
 102. Raduli

  Scufita Rosie – PSD

  Fatita cu chibrituri – PRM

  Mos Craciun – PNL

  Capra cu trei iezi – PDL

  Alba ca Zapada – PP (DDD) sau un nou partid

  Reply
 103. AccesDirect

  Singurul lucru concret la PP sunt intentiile de vot. Presupunand ca se infiinteaza, va trebui sa isi faca structuri in teritoriu, sa gaseasca candidati, etc.

  Nu vad cum o sa poata face asta, stiut fiind ca Dan Diaconescu, desi e la fel de lacom ca Nastase, e mai zgarcit decat George Copos.

  Reply
 104. Pingback: Etica instituţiei prezidenţiale şi diversiunea OTV « Dan Mihalache

 105. tucu

  @ Florin Cojocaru

  Interesanta analiza.

  Cred insa ca Udrea nu este concludenta deoarece vine in fata publicului cu handicapul Basescu.

  O mare parte din ura este ura transferata de la Basescu la ea.

  Nu cred ca e locul aici pentru o analiza dar in cazul lui Basescu cred ca ura vine si din perspectiva ""alungarii din rai"".

  Ma refer la faptul ca o mare parte a populatiei traieste mai bine sau mai prost din concubinajul cu tita comuna -statul.

  Probabil ca au intuit ca tinta marinarului era inchiderea robinetului.

  (multumita lui Tariceanu nu l am inchis cind populatia o ducea mai bine incercam sa l inchidem acum cind ne merge prost)

  Reply
 106. Măritul Dictator

  Dicta, pot să dau iama prin moderări, mă laşi? Promit să fiu băiat cuminte. Adică dimpotrivă!

  Reply
 107. valexandru

  @all

  Eu cred ca Alba -ca -Zapada sunteti dvs.

  Ar trebui sa va hotarati sa intrati in joc . Aveti toate datele : sunteti tineri, cu viziune, neatinsi – evident-de obiceiurile pre-decembriste, dornici sa contati in decizia inalta, cu cariere, creiere care refuza sa se lase spalate de unii si de altii, cu discernamant politic si ideologic, cu capacitatea de a trezi entuziasmul oamenilor, etc.

  Pana in 2012 aveti tot timpul sa va "organziati".

  De ce nu o faceti?

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @necunoscutul si altii: va rog sa va abtineti de la a fi insultatori. Opinia e una iar tiritul discutiei inspre scandal si bodega e altceva.

   Reply
 108. tucu

  @Dle Lazaroiu crezi ca exista un personaj eligibil in fruntea guvernului care dupa ce functionarii de la finante fac o nefacuta de genul ordonantei cu cele trei declaratii ,sa i dea afara?

  Repet pe functionari+ministrul de resort.

  Daca stii un asemenea personaj propune l ca prim ministru si mi ai indeplinit dorinta de miine dimineata.

  Reply
 109. tucu

  @gradinarulcarpatilor

  Nu stiu cine e Hoara ,probabil de la PDl .

  PDL e plin si el de gingavi,politruci si profitori ca si celelalte partide.

  Cit despre ascultat,daca ai nervi sa i asculti trebue ascultati toti.

  Personal nu sunt adeptul criticatului de pe margine.

  Daca cineva stie ce ar trebui sa faca guvernul ar trebui sa vina si sa spuna -la obiect si documentat ce crede ca trebue facut.

  A debita numai generalitati nu foloseste nimanui.

  Ori ce auzim seara de seara la RTV sau Antene sunt generalitati.

  Reply
 110. Radu

  @lazaroiu

  ok, am inteles cam ce v-ati dori pentru 2012. dar pentru maine dimineata ce v-ati dori, inainte de toast, gem/dulceata si lapte/ceai/cafea?

  cand va veti trezi, cine sa conduca guvernul?

  si cu/fara care ministri?

  Reply
 111. Terebent

  @Andra: O fi reteaua Realitatii de secolul 21 dar calitatea editoriala este jalnica. Ce se face la Realitatea nu mai este jurnalism si nici presa, este tabloidizare. Compara continutul editorial al Realitatii cu cel al ziarelor de tip tabloid din tara si strainatate si ai sa vezi ca nu e nici o diferenta. Mai mult, de multe ori chiar ei se compara cu ziare de tip tabloid.

  Reply
 112. gradinarulcarpatilor

  @tucu , nu-mi place Hoara . Persoanele alese trebuie sa se manifeste public . Cele numite (gen Hoara )sa paraseasca locul de munca cu bilet de voie , sau in concediu fara salar', nu ma intereseaza parerile lor , ci eficienta muncii lor .Persoanele alese raspund pentru cei pe care-i numesc in functii executive , vin sa ne explice ce bine ne e de pe urma celor pe care i-au pus in functii . Ce sa ne explice noua , Hoara si Lazaroiu , cand noi vedem ce e in jur . Incearca sa ne abureasca . Alesii din opozitie , pentru ca nu au puterea sa numeasca oameni in functii executive, e bine sa apara public sa ne spuna parerea lor , ceilalti degeaba vorbesc …faptele sunt ale lor prin uneltele incompetente pe care le promoveaza ….dupa principiul …crestin : Cum e turcul si pistolul , ii dai un deget si …devalizeaza bugetul …

  Reply
 113. Terebent

  Domnule Lazaroiu ai vreun candidat pentru masa aia?? A ghicit cineva care cum sunt personajele. As mai incerca si eu odata avand in vedere ca toate agentiile de presa s-au intrecut azi in interpretari care mai de care aiuristice pe marginea articolului tau.

  Deci avem asa:

  Albă ca Zăpada = sigur un partid nou altul decat PP

  Scufiţa Roşie = Sigur PSD-ul

  Fetiţa cu chibrituri = Sigur Crin

  Moş Crăciun = Eu as zice ca e batranul PDL

  Capra cu trei iezi = PP-ul lui Dan Diaconescu.

  Reply
 114. Andra

  Nu se uita nimeni la TVR pt. ca RTv a setat standardele sus: RTv foloseste o reteta de televiziune din secolul 21

  Reply
 115. Andra

  sebastian lazaroiu says:

  Tuesday, 31 August 2010 at 2:14 pm

  @Andra:

  va fi greu sa raspunzi insa la intrebarea de ce psd a avut aproape toata presa de partea lui, tot bugetul intre 2007-2008 (mai putin in 2009) si a pierdut sau a luat un scor egal cu pdl (care n avea mai nimic din toate astea) la urmatoarele runde electorale:

  1. referendumul de demitere 2007

  2. alegerile europarlamentare 2007

  3. alegerile locale 2008

  4. alegerile parlamentare 2008 (nr de mandate pdl mai mare, procentaje sensibil egale)

  5. alegerile euro parlamentare 2009 (nr. egal de mandate si pdl+eba>psd)

  6. alegerile prezidentiale 2009

  chiar nu vrem sa invatam nimic din asta? cu ce i a ajutat monopolul din presa?

  Dle. Lazaroiu

  Asta inseamna ca, atat timp cat PDL castiga alegerile, pot sa accept ca in tara mea Presa sa devina Monopol PSD … ?

  Desigur ca ma intereseaza si soarta PDL, daca daca pentru asta trebuie sa accept un rau si mai mare – un Monopol in Presa – atunci care-i castigul, Dle Lazaroiu ?

  Sau, daca PDL poate castiga alegeri si fara Presa, atunci am dreptate: numai BVB pot sa castige asa alegerile, si-atunci: care-i problema … pt. care se omoara atata lume si popor de un an de zile… ?!

  … Un Monopolul in Presa inseamna democratie zero.

  Cui foloseste castigarea alegerilor de catre PDL daca PDL ajunge sa stapaneasca peste o populatie care-l adora pe Dan Diaconescu ?

  Eu nu sunt sociolog ca dvs. dar stiu ca in ultimii 6 ani, din cultura publica au disparut cam TOATE lucrurile pt. care am votat PDL.

  Am spus: din cultura PUBLICA, asta insemnand ca oamenii nu mai sunt interesati de toata multimea de lucruri de care erau interesati in 2004

  Oamenii vroiau atunci reforma jsutitiei, oamenii erau atunci interesati de politica, oamenii vroiau atunci sa participe la decizia politica, erau abia eliberati de sub PSD si vroiau sa-si exercite aceasta libertate.

  Cititi arhivele din 2004 – atatea cate mai exista azi, pt. ca toate ziarele de monopol isi sterg periodic arhivele – ca sa vedeti cum gandeau oamenii in 2004-2005 – si cum gandesc azi.

  PSD a redus la ZERO toate aceste atitudini in doar 6 ani.

  Exemplul cel mai elocvent e protestiada PSD-ista din 2008, indreptata chiar impotriva esentei democratiei: impotriva participarii la vot.

  Pai, daca PSD e capabil sa instrumenteze o astfel de presiune publica, aproape fara efort – iata ameninta cu protestiada sindicatelor – atunci la ce mai foloseste sa votezi PDL ?

  In Italia reforma justitiei a reusit pt. ca a fost sustinuta de Presiune publica. In Romania, PSD a fost lasat sa distruga presiunea publica, cu ajutorul monopolului media, in numele a ceea ce Basescu numeste: “libertatea infractorilor de a-si crea Presa”.

  Dle. Lazaroiu

  Vasile Dancu – desi sociolog ca si dvs. si creator al ghidului de manipulare a informatiei pe vremea PSD – a reusit o performanta barbateasca: a dat un raspuns onest.

  Dvs. NU ati raspuns.

  As fi preferat orice raspus sincer in locul chestiei cu PDL-ul.

  …dar, stiti cum se zice: thanks anyway

  Reply
 116. para

  @Andra

  Scuze.

  De ce nu se uită nimeni la TVR? Pentru că omul e atras de scandal, o dată, şi pentru că, probabil, s-a investit mai puţin în ceea ce înseamnă prezentare.

  Eu sunt mulţumit cu comunitatea Madamei, deocamdată.

  Reply
 117. tucu

  @gradinarulcarpatilor

  Nu inteleg de ce te legi de Dl Lazaroiu.

  Daca pe tine nu te intereseaza un dialog cu un consilier prezidential este treaba ta.

  Daca nu ti plac ideile lui contraargumenteaza dar chestia cu blogaritul in timpul serviciului mi se pare de prost gust.

  Vad ca nu te intrebi de ce Dnii parlamentari Ghise,Andronescu,Voicu si mai stiu eu care stau toata ziua prin televiziuni desi presupun ca-i platim ca sa faca complect altceva,

  Reply
 118. Andra

  Para

  Ma deranjeaza ca ma crezi tampita. Unde p.m. mai pot eu sa ma uit in Romania la vreo televiziune unde sa vad ca cineva e de aceeasi parere cu mine sau cu tine ?

  Sa nu-mi zici de TVR sau B1, ca astea nu sunt televiziuni pt. ca nu se uita nimeni la ele.

  Televiziune inseamna “participare publica", inseamna comunitate: locul unde ne’ntanim toti indiferent cu ce partid votam, ca la teleenciclopedie

  Reply
 119. Zam

  @Bleen

  Intrebarea e cum poate scufita rosie ,PSD, ca in conditiile unei prezente substantial mai mari la vot sa isi pastreze procentul? Ceva nu se leaga. In conditiile erodarii partidelor consacrate, teama mea este ca scufita rosie e chiar PP-OTV.

  Reply
 120. para

  Ce face consilierul aici, la ora asta, nu e treaba mea. Poate o să-l dea afară, mai ştii… Sau poate face, de fapt, un studiu…

  Nu lucrez cu statul, din principiu. Nu mă interesează banii lui. Respect normele de construcţie, pentru că altfel, cade casa pe oameni, nu pentru că mă obligă ISC-ul. Până acum n-am avut probleme cu ei.

  Reply
 121. Nea

  Para şi Tucu, aveţi dreptate amândoi, dar societatea primitivă şi ultracoruptă actuală se apropie mai mult de modelul găştilor descris de Tucu. Abia după ce matahala justiţiară îi goneşte pe derbedeii agresivi putem juca cinstit, pe bază de reguli acceptate.

  Reply
 122. tucu

  @para

  Vorbesti de reguli.

  Forma de organizare a "" gastii"" este data de niste reguli.

  Libertatea ,egalitatea pentru toti ,sunt reguli care au fost acceptate in timp.Au fost organizatii statale extraordinar de eficiente in care aceste principii nu existau-Imperiul Roman e un exemplu.

  Cred insa ca suntem in afara subiectului asa ca sa revenim la Alba ca Zapada.

  Reply
 123. gradinarulcarpatilor

  @ para , am spus , impozitarea diferentiata a profitului , pe Dinu Patricu il obligam sa plateasca , altfel picam de impotent .Simplificam licitatiile introducand criterii de calificare clare si nu punctam decat pretul oferit . In 2010 sunt licitatii blocate de multe miliarde de euro din cauza caietelor de sarcini facute pentru a favoriza o anumita firma .Tu ai vazut cum arata o fisa de date a unei achizitii ? S-au introdus criterii de adjudecare fanteziste , gen sondajele …din casa spanzuratului , total subiective , care parca te invita la contestatie .E o practica generalizata , antinationala , care atenteaza a siguranta nationala . Se castiga la CNSC si Curtile de apel in dispretul total al legii , iar cand se vor verifica procedurile ( 5 ani de la terminarea unui program ) de organismele europene indreptatite se vor retrage baii . Nu mai vorbesc de calitatea lucrarilor …ISC -ul a devenit organ de partid . …Iar in timpul asta un consilier sta pe blog pe post de Sherezada …

  Reply
 124. para

  @tucu

  la baza dezvoltării unei societăţi civilizate eu cred că stau nişte idei la care indivizii rezonează în mod natural, cum ar fi libertatea, egalitatea de şanse, proprietatea privată, legea. Dar să-l întrebăm pe d-l Lăzăroiu, că dânsul e sociolog, asta e profesia lui…

  Reply
 125. tucu

  @para

  Sentimentul de gasca sta la baza desvoltarii societatii umane.

  Tribul,statul toate functioneaza pe principiul gastii (termenul nu e tocmai academic dar in estenta e corect)

  De unul singur nu poti supravietui.

  Reply
 126. AccesDirect

  Am eu o varianta mai buna. Proprie cu viziunea PSDNL, in edificarea unui stat de tip medieval. Tara poate fi taiata bucatele, ca prajiturile, si impartita prin pomeni.

  Fireste, bucatile cele mai mari si mai suculente revin oligarhilor, carora le revine sarcina sa imparta firimiturile.

  Reply
 127. aurelian

  back to basics… fara salarii, fara pensii, fara profit… lumea perfecta! Cred ca asta a pohtit Vosganian… si a inceput cu pensiile

  Reply
 128. tucu

  @gradinarulcarpatilor

  Ai o varianta mai buna?

  Convinge-ne.

  Nu poti sa negi totul fara sa oferi ceva in schimb.

  Uite Dan Diaconescu ofera 20 mii de EUr (ca si Geoana) .

  Poti spune ca i mai bun (darnic ) decit Basescu care nu a oferit nimic.

  Reply
 129. para

  @tucu

  sentimentul ăsta de gaşcă ce se bizuie pe şeful cel mare nu e de dorit, cred. Fiecare ar trebui să fie convins de justeţea principiilor dreptei. Dacă ar fi aşa, nu ar mai exista incoerenţă în mesaje, poate diferenţe la mod de acţiune, dar uşor ajustabile.

  Reply
 130. gradinarulcarpatilor

  @tucu , asta-i explicatia …aproape 5 milioane de alegatori au dat in mintea copiilor , sau au ramas cu ea …Ati scapat de moguli ,de rusi , de comunisti … o sa scapati si de salarii si pensii … si gata toate sperantele voastre s-au implinit …puteti pleca linistiti din tara …Nu stiu daca Dinu Patriciu isi va plati datoria , juridic pare ca nu …dar asta e , nu le puteti avea chiar pe toate , mai sunt si mici ,,esece " ….

  Reply
 131. tucu

  @para

  Daca te referi la ""dragostea"" fata de Basescu in privinta mea te inseli.Pentru mine Basescu nu inspira dragoste ci speranta.

  Este exact sentimentul pe cre-l ai, copil fiind, atunci cind in gasca exista unul mare si zdravan care te apara de batausii din cartier.

  Reply
 132. gradinarulcarpatilor

  E o vorba la romi, fostii tigani : ,,tot tiganu isi lauda ciocanu ".

  ,,Ai fi surprins …"repetat obsesiv , dezvaluie o stare psihica deprimata a cuiva care nu se manifesta natural , care joaca un rol fortat , care nu se exprima asa cum e el cu adevarat , care isi arata o fata construita impotriva fondului sau nativ . Omul e stilul …

  Reply
 133. tucu

  Dle Lazaroiu ,textul care a generat aceasta discutie este o dovada de eficienta.Dar este numai un inceput.

  Continuarea fireasca ar fi ca toti cei ce si au facut un nume si cred sincer in Alba ca Zapada sa incerce sa genereze dezbateri asemanatoare.

  Ma intreb de citiva ani unde este vocea intelectualilor de rasa (mai avem inca).?

  Chiar nu pricep ca riscam sa raminem definitiv in zona mediocritatii

  agresive.

  Reply
 134. mariar

  Nu-i şaradă,nici poveste,e o FARSĂ,să poată să "se rîdă"cu Împăratul era gol-ca şi Era Împăratului,la un drink,pe seară,acesta fiind vizibil -"dezgustat-pe cale de a pierde…lupta cu Securilă "…Hă,Hă,Hă!…

  Reply
 135. para

  bine, de fapt, eşti subiectiv de la bun început.

  Hai, că am dat-o-n trilulilu din nou. mă autobannez.

  Reply
 136. gradinarulcarpatilor

  Nu inca , dar daca cei pe care-i platim noi si pe care-i sorbi din ochi isi mai continua opera de binefacere a tuturor nulitatilor care v-au lipit afise , cred ca nu va mai fi picior de nesomer in tara . Nu vezi ce se intampla in jur ,cum toti hotii si nepriceputii prospera . Stai pe blog , asta ti-e misiunea ? Iti dau un sfat cum sa scapam de baietii destepti din energie .Puneti impozit pe profit diferentiat in functie de rata profitului . Sa vezi cum scade munca la negru , spaga si tunurile de tot felul …

  Cine e incapabil de ura e incapabil si de iubire …ori daca iubire nu e degeaba ai functie inalta ….

  Pui o intrebare nepotrivita pentru un demnitar , obraznica chiar …

  Reply
 137. para

  @Tucu

  "Nu poti fi obiectiv atunci cind urasti" fără să raţionezi cu capul tău, aş adăuga. Nici când iubeşti necondiţionat.

  Reply
 138. tucu

  @Nea-Ai perfecta dreptate.

  In privinta limbii romane sa stii ca m-am gindit de multe ori de ce respectivii muncitori ajunsi demnitari ai statului vorbeau mai corect decit ziaristii zilelor noastre.

  Cred ca am gasit raspunsul.Din cauza limbii de lemn.Daca ai observat tovarasii foloseau un numar limitat de cuvinte ,fraze tip,idei prefabricate.Erau fraze cizelate de altii pe care respectivii le foloseau cu orice ocazie.

  Reply
 139. tucu

  Dle lazaroiu,am uitat un motiv important care determina ineficienta campaniilor antibasescu -URA.

  Nu poti fi obiectiv atunci cind urasti.

  Intrebarea este -de ce l urasc persoane atit de diferite-intelectuali de dreapta,politruci de stinga,fosti presedinti,fosti prim ministri,gainari ajunsi in top 300,actori extraordinari si tate ratacite in politica.

  Cind e vorba de Basescu -ura este sentimentul care i leaga.

  De ce?

  Reply
 140. Nea

  Tucu, respectivii ziarişti seamană mai mult cu propagandiştii anilor 50, nu 60. Cu diferenţa notabilă că ăia ştiau româneşte mai bine decât ăştia de acum.

  Şi mai e o explicaţie: lipsa de substanţă.

  Reply
 141. sebastian lazaroiu

  @gradinarulcarpatilor:

  te inseli. sunt incapabil de ura. poti sa spun multe lucruri pozitive despre psd. te-ar surprinde…

  tu esti somer?

  Reply
 142. gradinarulcarpatilor

  D-le Lazaroiu urati din toti rarunchii PSD-ul .Acum sunteti in timpul programului , n-ar trebui sa va respectati si fisa postului si toate partidele din Romania .Vorbiti de pomeni electorale …in casa spanzuratului . PD (PDL ) a dus pe cele mai inalte culmi practica amagirii alegatorilor .Vi-l mai amintiti pe Flutur ? Dar de salariile profesorilor ?

  Reply
 143. tucu

  Dle Lazaroiu, problema ineficientei campaniilor anti Basescu are totusi o explicatie.

  Lipsa de profesionalism.

  Daca campaniile erau conduse cum trebue nu cred ca efectul ar fi fost de neglijat.

  Norocul nostru este ca respectivii ziaristi seamana mai mult cu propagandistii anilor 60 decit cu liderii de opinie moderni.

  Reply
 144. morris

  dl. Lazaroiu, vuieste presa de sondajul de poveste. Oare e presa partizana sondajului? Mie recunosc, imi place ca s-au zapacit.hehe. P.S. un pupic din partea mea pt sefu' pe chelie, se poate? In toata povestea asta, el e Ursul din padure (nepacalit de vulpe).

  Reply
 145. tucu

  Andra gresesti

  Nu PSD ul detine monopolul presei ci gruparea (gruparile) transpartinica care face jocurile in Rominia ultimilor 20 de ani.PSD ul este unul din mijloacele respectivei grupari la fel ca si importante grupari din PNL sau PDL.

  Media de la noi nu mai este de mult un mijloc de informare ci un mijloc de presiune.

  Reply
 146. para

  @Andra

  Antibăsiştii cred că iRealitatea e proBăse. 🙂

  Dacă ar lăsa obsesia cu Băsescu-cel-care-manevrează-totul, l-ar vedea şi pe-al lor Crin. Şi ar avea de criticat la obiect, o grămadă, că principiile de dreapta am văzut că le ştiu, teoretic, din programul PNL care a ieşit azi.

  Cred că ţi-ai dori, de fapt, ca toată lumea să fie de acord cu tine. Nu se poate, părerea mea. Trebuie să le lăsăm jurnaliştilor libertatea de a nu avea dreptate. Şi cea de a se regăsi, şi de a se autoreglementa. Şi trebuie să le arătăm erorile, când le vedem. Mai este şi internetul, mai e şi societatea civilă.

  În rest, nu se termină lumea, si nici perfectă nu va fi vreodată, până în ziua aia, pe care n-o ştie nimeni.

  Reply
 147. AccesDirect

  Intrebarea lui Turambar vis-a-vis de corectitudinea sondajului e direct insolenta, si tradeaza transparent naravurile unor institute de sondare a opiniei publice, patronate prin intermediari, de alde Vantu sau Voiculescu.

  Reply
 148. sebastian lazaroiu

  @Andra:

  va fi greu sa raspunzi insa la intrebarea de ce psd a avut aproape toata presa de partea lui, tot bugetul intre 2007-2008 (mai putin in 2009) si a pierdut sau a luat un scor egal cu pdl (care n avea mai nimic din toate astea) la urmatoarele runde electorale:

  1. referendumul de demitere 2007

  2. alegerile europarlamentare 2007

  3. alegerile locale 2008

  4. alegerile parlamentare 2008 (nr de mandate pdl mai mare, procentaje sensibil egale)

  5. alegerile euro parlamentare 2009 (nr. egal de mandate si pdl+eba>psd)

  6. alegerile prezidentiale 2009

  chiar nu vrem sa invatam nimic din asta? cu ce i a ajutat monopolul din presa?

  Reply
 149. Măritul Dictator

  Florin

  Ca să demonstrezi ceva (chiar şi că nu există), trebuie să înţelegi acel ceva. Eu cred că analiştii se chinuie să înţeleagă ceva-ul. cît de cît, mă rog.

  Reply
 150. Andra

  GRESIT: cand un singur partid, PSD, detine impreuna iezii lui 98% din piata presei politice (care determina decizia politica si e capabila sa creeze "presiune publica"), atunci presa asta a iesit din partizanat/polaritate, a devenit MONOPOL.

  Ori, intr-un Monopol nu se poate pune problema partizanatului. Nu poti sa fii "echidistant" fata de un Monopol. Presa e numai a unora, si toti lucreaza pentru ei.

  acum insa am draci pt. ca ma enerveaza raspunsul dlui Lazaroiu. revin mai tarziu

  Reply
 151. aurelian

  @Andra: ma bucura ca-ti spune si Sebastian Lazaroiu ce tot iti spun eu de ceva vreme: presa partizana nu este presa… cel putin asa dupa cum o suma de principii de etica definesc materia in discutie

  Reply
 152. sebastian lazaroiu

  @Andra:

  Sa ti raspund. Atunci cand ai dreptate (adica atunci cand te bati pentru convingerile tale) ai nevoie de o presa echidistanta, nu partizana. eu intotdeauna am sustinut ca solutia la partizanatul lor din presa nu e partizanatul nostru din presa. Comunicarea cu membrii si sustinatorii nu trebuie sa se faca prin presa. Comunicarea cu alegatorii da. Dar pentru asta ai nevoie de presa echidistanta.

  La ce i-a folosit PSD ca si-a construit "o tribuna de dialog"? PSD a castigat alegerile din 2008? Am o indoiala. Au obtinut mai putine mandate decat PDL si din cauza asta nu au putut da premierul. Scorul mare pe care PSD l-a luat in 2008 s-a datorat pomenilor nesfarsite date mana in mana cu PNL. Si ma refer la banii din buget. PSD a avut mare parte a presei de partea lui si a pierdut toate alegerile din 2007 incoace. Deci: la ce i-a folosit?

  Reply
 153. Andra

  A, ref la bani: am inteles de pe surse 🙂 ca banii n-au fost niciodata o problema

  La limita, chiar si daca banii ar fi fost o problema, sa ne amintim ca alegerile au fost castigate in 2004 cu un singur radio: Radio Total

  Radio se asculta toata ziua, la servici, in trafic, peste tot, si costa ZERO

  De ce oamenii care nu voteaza nici cu PSD nici cu PDL nici cu PNL nu mai au in Romania nici un singur post de televiziune sau de radio Normal ?

  ….Dupa 6 ani de "libertate a presei" lui basescu

  De ce'am devenit captivi in propria noastra tara ?

  Reply
 154. Andra

  Florin

  Ai vrea te rog sa mijlocesti o chestie pentru un om fara putere ca mine, din "societatea civila" ?

  Caci … femme je suis, povrette et ancienne, qui riens ne sçay, si vreau sa'nvat politica 🙂

  Imi pui o pila te rog la Sebastian Lazaroiu sa-mi raspunda si mie la o intrebare despre Presa?

  As vrea sa stiu si eu de ce un partid care se vrea "mare" nu a vrut sa-si construiasca timp de 6 ani o presa de partid pentru dialogul cu sustinatorii, asa cum au toate partidele mari in tarile dezvoltate ?

  De ce numai PSD a fost capabil sa construiasca o tribuna de dialog cu populatia ?

  Ba chiar o tribuna de dialog direct cu sustinatorii celui mai mare dusman al sau: PDL ?

  Nu vreau povesti rasuflate cu iezii si cu BVB, imi pare rau dar nu cred o iota din povestea asta, caci Presa e singurul mijloc prin care se pot castiga alegeri fara Pomeni, doar cu ajutorul oamenilor inteligenti

  Deci e exclus ca politicienii, indiferent de partid, sa nu-si doreasca sa-si asigure un suport electoral care nu costa nimic, asa cum a facut PSD

  In 2008 PSD a castigat alegeri folosind Presa ca sa-i tina acasa pe votantii anti-PSD.

  Daca Lazaroiu vrea sa se prefaca iar ca nu-i adevarat, sa citeasca aici:

  http://voxpublica.realitatea.net/freestyle/scarba

  Reply
 155. Mihai

  @Turambar

  Sa vorbesti de deontologie in trustul lui Voiculescu e ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului. E nevoie de mult tupeu sa faci politruc un sociolog care este consilier prezidential (deci lucreaza pentru Basescu, da) din pozitia sociologului co-proprietar de de institut de sondare cu Voiculescu. Da stiu, in trustul vostru e libertate mare,…vedem in fiecare seara asta la antene.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @mihai: apropos de libertate, sintem singura tara din lume in care ziaristii care il injura non stop pe presedinte la radio, in presa tiparita, la TV si pe bloguri, fac un site in care urla "Opriti cenzura!"

   Reply
   1. Florin Cojocariu

    ma gindeam acuma ce lovitura formidabila de imagine ar da cel care a facut sondajul daca l-ar face public azi-miine. Mai ales ca majoritatea "analistilor" se incapatineze sa ne demonstreze ca nu exista iar Antenele se chinuie de mama focului sa-l arunce in ridicol. Cred ca ar obtine o notorietate extraordinara, ar fi o lovitura de marketing.

    Reply
 156. Cititor ocazional

  Dl Lazaroiu pune piticii in fata unei false chestiuni – care ii duce pe coclauri – menite insa a escamota mai multe chestiuni reale, aproape cea mai mica dintre ele fiind viitorul Spânului, iar cea mai mica fiind viitorul dlui Lazarescu. Dle Lazarescu, nu incercati sa ghiciti cine e Spânul, fiindca nu va ofer nimic pentru asta, nici macar o cafea la varice.

  Reply
 157. tucu

  Andra ,ca dalmatienii se ncaiera intre ei se stie si asta e salvarea noastra.

  Din incaierarea respectiva nu va iesi insa nici o data o Alba ca Zapada.

  Personal insa as vota si un urmas a lui Aghiuta -Negru ca Zmoala daca reuseste sa ma convinga ca termina cu adunatura asta de nenorociti care si au batut joc de 20 de ani din viata noastra.

  Reply
 158. Andra

  tucu

  e simplu sa faci o Alba ca zapada: ii pui pe dalamatieni sa se-ncaiere'ntre ei si vor gasi ei mai tarziu si'un scop pentru asta … 🙁

  Reply
 159. tucu

  gabhry_el

  Cred ca ar trebui sa l intrebam pe Dl Lazaroiu unde gasim o Alba ca Zapada intr o tara plina de dalmatieni?

  Reply
 160. Mihai

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 25% – PNL

  Moş Crăciun 23% – PDL

  Capra cu trei iezi 15% – UNPR

  Albă ca Zăpada 35% – PP

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 12% – PNL

  Moş Crăciun 12% – PDL

  Capra cu trei iezi 8% – UNPR

  Reply
 161. Necunoscutul

  Ce nu a inteles acest domn Consilier este responsabilitatea functiei pe care o ocupa! Cei mai multi dintre consilieri Presedintelui nu au inteles si nu vor intelege nicodata ce inseamna COMUNICAREA INSTITUTIONALA, de aici si gravele derapaje ale presedintelui in cei aproape 6 ani de mandat! Domnul consilier politic ar trebui sa inteleaga ca aceasta postare nu l face pe domnia sa nici mai inteligent si nici mai interesant, ci se deconteaza in contul Presedintelui! Daca PSD ul avea nevoie de ceva pentru a ingropa pt totdeauna gafa "flacarii violet" i-a ajutat domnul consilier politic cu interepretairile basmelor fratilor Grimm! La ce consilieri de presedinti din statele lumii ati vazut asemenea pozitii "golanesti" exprimate in spatiul public in calitatea oficiala pe care o au ?

  Reply
 162. Pingback: 2012 – Poveşti Nemuritoare | athenian legacy

 163. gabhry_el

  uite, c-a ajuns turambar să ţină lecţii de deontologie sociologică!

  a uitat de sondajele manipulatorii şi interpretările aşijderea elaborate pentru Scufiţa Roşie şi Motanul Încălţat

  crede că el e Alba ca Zăpada…

  Reply
 164. gradinarulcarpatilor

  Ioane , daca tot dai din casa , cum se termina Capra cu Trei Iezi .Despre Lup scrie,dar …consilierii ?

  Reply
 165. gradinarulcarpatilor

  Eu cred ca Iedul neastamparat e Blaga , fie si doar pentru ca e primul pe care l-ar hartani Lupul .Ceilalti sunt din BVB .

  Reply
 166. maria

  "Previzibil, PP a schimbat dinamica intenţiilor de vot care, imediat după anunţarea măsurilor de austeritate, prevestea o altă turnură."

  "Acum înţelegeţi mai bine mişcările lui Crin Antonescu? Dar sloganul lui Victor Ponta: venim la guvernare după anticipate? Înţelegeţi de ce nu sunt (încă) motive de panică la PDL?"

  Sa inteleg de aici ca aparitia PP a oprit prabusirea PDL-ului ? Si ca a luat destul de mult si din procentele PSD -ului?

  Albă ca Zăpada 35% va lua 13% de la Fetita cu chibrituri si 11% de la Moş Crăciun . Adica de la PDL si PNL .Restul de la PP .

  Reply
 167. Ion

  Varianta 1:

  Scufiţa Roşie 26% – PSD (rosu din cap pana-n picioare)

  Fetiţa cu chibrituri 25% – PNL (fetita Crin care se tot joaca cu focul)

  Moş Crăciun 23% – PP (singurul care inca mai promite daruri multe)

  Capra cu trei iezi 15% – PD-L (trei iezi = BVB (Berceanu-Videanu-Blaga) …care s-ar putea imputina dupa ce-i papa lupul(Basescu))

  Varianta 2:

  Albă ca Zăpada 35% – Partid nou imaculat (fara boroni consacrati)

  Scufiţa Roşie 26%

  Fetiţa cu chibrituri 12%

  Moş Crăciun 12%

  Capra cu trei iezi 8%

  Reply
 168. alina

  Probabil urmatoarea dv lucrare"va fi Tehnici de manipulare.Personal,tocmai in aceasta perioada fac un sondaj de opinie la nivel de judet,si NIMENI nu a dat vreun vot Partidului Popular.

  Atunci de unde ar avea 20%?

  Reply
 169. mece

  ca experiment, având în vedere reacţia, articolul trebuia publicat mâine. sunt sigur că remanierea ar fi rămas să fie dezbătută în altă zi.

  Reply
 170. tucu

  Pina la urma cred ca esenta saradei Dlui Lazaroiu este Alba ca Zapada.

  Este clar ca s-au creat premizele aparitiei unor noi personaje sau formatiuni politice .

  Alba ca zapada poate avea mare succes cu conditia sa schimbe piticii si aici intervine marea dificultate,sa semene cu marinarul chior.

  Reply
 171. Pingback: Echipa de Imagine » Focul din padurea adormita

 172. gradinarulcarpatilor

  @a , Pe 21 dec. 2012 e sfarsitul Lumii ( dupa alti prezicatori ).Timpul ramas e scurt … Vor fi alegeri in primavara , Scufita Rosie n-o sa mai rabde sa vada Capra cu Trei Iezi dansand cu …Lupul si-un Pitic bezmetic sperand in Mos Craciun .Fetita cu Chibriturile va aprinde fitilul …suspendarii ….

  Reply
 173. gradinarulcarpatilor

  @para

  Pari initiat ,masa e pentru poporul alegator in 2012 ? Ca sa aleaga sau pentru ca a ales bine ? Cine va sta in capul mesei ?Cititorul de Levant ?

  Reply
 174. a

  De la mine se vede asa (si trebuie sa spun ca nu ma pricep deloc la politica):

  1. Mesajul articolului este creat pe baza unor tehnici care tin seama de efecte (gen control reflexiv sau teoria jocurilor);

  2. Mesajul are 3 componente:

  -a. O componenta destinata jurnalistilor (mesajul principal- partidul lui DD creste; mesaje secundare PDL nu-si face griji, OTV-izarea Romaniei dar si declansarea unui quest: "cine e Scufita Rosie?", "Mos Craciun?" etc.). Expresii cheie "ascensiunea PP" si "nu sunt (încă) motive de panică la PDL".

  -b. Una destinata publicului aproximativ la fel cu a.

  -c. Una pentru strategii celorlalte partide (si asta cred ca este cea mai importanta), care e foarte subtila si pe care sa fiu sincer n-o inteleg decat partial.

  Componenta a. este gandita sa aiba ca efect dezbateri la televiziuni, in presa, pe bloguri. Si-a atins scopul.

  Componenta c. este gandita sa-i determine pe strategii adversi sa contreze teoria si sa…din punctul asta nu inteleg nici eu. Inca.

  Este un articol foarte bine gandit pentru ca este extrem de greu sa lovesti simultan trei tinte diferite cu un singur text.

  My two cents.

  Reply
 175. Mary

  Domnule Lăzăroiu, ca cetățean al României, am o nedumerire:de-asta vă plătim din bani de la buget? Adică pentru tâmpeniile astea? Dumneavoastră n-ar trebui, cumva, dacă tot aveți pretenția că sunteți sociolog, să faceți treaba serioasă pentru care ocupați funcția de consilier prezidențial? Sau noi, toți cei cărora ni s-au tăiat salariile cu 25%, trebuie să fim foarte încântați că „inteligența” dumneavoastră emană povești care nu mai adorm nici măcar copiii. Vreau să-mi răspundeți: de ce vă plătim? Studiile despre migrații pe care le-ați făcută nu vă ajută să…migrați decât în sfere prea mici? Sau ați observat că nu aveați activitate și v-ați gândit să aruncați niște așa-zise idei ziarelor și televiziunilor ca să nu se creadă că stați degeaba. Deși nu aveam nici o convingere de bun augur în privința dumneavoastră, cu idioțeniile astea m-ați convins definitiv că locul dumneavoastră nu e la Cotroceni. Poate vă uitați puțin prin Europa și aflați cu ce se ocupă alți consilieri prezidențiali fiindcă se vede treaba că nu știți. Și ar mai fi un ultim aspect. Când oamenii din țara asta sunt atât de îngrijorați de ceea ce le rezervă vremurile și niște politicieni incompetenți (aflați la guvernare sau nu) treaba dumneavoastră ar fi să le dați încredere prin munca serioasă pe care sunteți plătit să o faceți. Nu să-i spuneți președintelui că muncește mai mult ca un profesor și are salariu mai mic sau să dați drumul în mass-media la aberații cu personaje din povești. Aș vrea să închei „cu stimă” dar nu e cazul. În viziunea mea (s-ar putea și a altora) nici nu v-ați apropiat de „picioarele” stimei. Capul e departe.

  Reply
 176. calin

  UDMR se va duce intotdeauna in alianta cu partidul cel mai voluminos, unde va avea locul doi la masa (ca acum, in ordine PDL, UDMR si UNP).

  UDMR nu va mai vrea sa intre in alianta cu doua partide medii, pentru ca atunci va fi intotdeauna locul 3 la masa (cel mai mic) o pozitie de pe care nu va putea negocia decat in termeni ultimativi, asadar nelucrativi, nesustenabili.

  PSD nu va mai fi niciodata un partid de 35%, datorita demografiei in schimbare a populatiei.

  Reply
 177. calin

  In scenariul 1:

  Scufiţa Roşie 26%

  Fetiţa cu chibrituri 25%

  Moş Crăciun 23%

  Capra cu trei iezi 15%

  … PDL a reusit reforma, si a crescut inapoi la peste 20%, resorbindu-si electoratul de la PP, dar ramanand in alianta cu PP (si cu nementionatul UDMR).

  In scenariul 2:

  Albă ca Zăpada 35%

  Scufiţa Roşie 26%

  Fetiţa cu chibrituri 12%

  Moş Crăciun 12%

  Capra cu trei iezi 8%

  … PDL n-a izbutit reforma, si un nou partid se va crea din resursele PDL (care va ramane fie si ca dog product, cu nucleul dur si cu un minim de cheltuieli de logistica); noul partid (Alba ca Zapada) va lua electorat de la PDL, de la PP (care va fi totusi sustinut peste pragul de trecere la 8%), de la UNP (poate Alba ca Zapada este crescut pe samburele UNP) in primul rand de la ne-votanti (ceea ce explica masivul 35%). PNL, partid flexibil ca volum, va scadea la nucleul lui dur, dand electorat PSD-ului (care in noua baza – cu mai multi votanti va creste la 26%).

  Legenda:

  Alba ca Zapada: Partidul cel nou;

  Scufita Rosie: PSD

  Capra cu trei iezi: PP

  Fetita cu chibrituri: PDL

  Mos Craciun: PNL.

  Reply
 178. Merechene

  Bleen, dezamagirea la romani s-a transformat in ura.

  in sondajul al doilea, aparitia unei Albe ca Zapada ar aduce cu 4% mai multi votanti decat la primul. lumea vrea o schimbare, e clar. formarea pdl-ului a fost stage one. a venit acum momentul etapei a doua de rafinare a dreaptei. probabil, peste inca vreo 20 ani, o sa apara si o Cenusareasa… who knows… 😀

  Reply
 179. Bleen

  @Cătălin

  aaa… Se pare că se amînă. Aşa-s sociologii, mai precauţi, îşi calculează şansele de victorie înainte. În procente, evident.

  Reply
 180. catalin

  @bleen

  nu ma refeream la primul pariu, ci la constatarea ta de la 12:59: fight!!!! intre cei doi sondori. full contact intelectual.

  Reply
 181. Bleen

  De fapt, refuzul politicii e şi un refuz al comunităţii. E valabil şi pentru neîncrederea în educaţie şi justiţie. Ambele aparţin comunităţii, sînt instrumente regulatoare ale acesteia. Ori, refuzul tuturor acestora este şi refuzul în a crede într-un bine comun.

  Reply
 182. Bleen

  Şi, apropo de dezamăgire, acum mă gîndesc: ea vine tocmai din credinţa că de acolo vine salvarea, din politică. La prima vedere se poate spune că cei mai mulţi dintre cei care nu vin la vot nu mai aşteaptă nimic de la politică (mai ales tinerii, care ar fi luat totul pe cont propriu şi care ar crede că salvarea nu poate fi decît individuală). Eu cred că scîrbirea şi dezamăgirea vin tocmai din speranţă şi aşteptare.

  Reply
 183. Măritul Dictator

  mie deja mi s-a făcut cam foame. am încercat acelaşi joc, să-i zicem, cu sandra romain şi cu sylvia saint şi mi-a ieşit.

  Reply
 184. Bleen

  Rolul Albei ca Zăpada (dacă va exista vreodată) este de a ieşi din asemenea jocuri, de a la refuza, nu de a le încuraja. Şi, oricum, e absurd să crezi că o Albă ca Zăpada care nu e tocmai Albă ca Zăpada ar avea vreo şansă. În ciuda a ceea ce cred mulţi, oamenii nu-s proşti. Nici măcar ăia care votează cu Dan Diaconescu. Poate disperaţi, poate obosiţi, poate scîrbiţi sau dezorientaţi, dar nu proşti şi în niciun caz orbi.

  Reply
 185. Merechene

  😆 am zis si eu asa… stiu ca nu sunt ajutatoare, faceam doar o evaluare a fortelor: stanga – dreapta. nu prea mi-ar conveni sa fie in echilibru, ca nu am rezolvat nimic asa.

  Reply
 186. Bleen

  @merechene

  Greşeşti. Voturile Albei ca Zăpada nu pot fi voturi ajutătoare. Dacă ar fi aşa, Albă ca Zăpada n-ar mai fi Albă ca Zăpada. Ar fi Capra ca Zăpada sau Albă ca Zăpada şi cei trei iezi. Şi ar lua voturi canci. Albă ca Zăpada chiar trebuie să fie Albă ca Zăpada. Pe bune. Nu doar ca imagine. Nu ca cîrlig sau cîrjă. Albă ca Zăpada ar trebui să iasă din asemenea jocuri. Şi de unde ideea că Albă ca Zăpada ar trebui să aducă voturi ajutătoare PDL? De ce nu PNL? Sau PSD? Însă, repet, Alba că Zapadă nu trebuie să aibă rol ajutător dacă vrea să existe.

  Reply
 187. catalin

  nr de votanti va depinde de cit de inocenta si nepatata e ACZ. in sondaj e usor: esntionul nu o vede. e doar un personaj de poveste.

  Reply
 188. turambar

  Sebi, maiestre, cel putin unii dintre noi nu ne am facut breasla de rusine! Nu umblam cu cifre ascunse si sondaje fantoma. Suntem sociologi si ne asumam cercetarile si mai ales nu ne am lasat manjiti de mirajul politicii dar in acelasi timp sa vrem sa ne mai considere opinia publica sociologi! Daca ai parasit lumea sociologilor ar fi ok sa ti asumi rolul de politruc! Cat despre rezultatele din 2008, cred ca sunt la fel ca cele ale CURSU lui din 2004!

  Reply
 189. Merechene

  asta insemana ca din 4.65 milioane de alegatori, alba ca zapada are nevoie doar de 1.750.000 voturi ca sa ajunga la 35% – ceea ce nu e chiar greu… iar pdl-ul ar lua 600,000 de voturi (hope I'm not wrong!)

  daca ar fi primul caz, in care sunt 4.45 mil de alegatori, pdl-ul singur ar lua mai putin, adica 1.25 milioane de voturi. s-ar pierde deci voturile ajutatoare, aduse de alba ca zapada.

  Reply
 190. picus

  aici oamenii abia daca ies in strada pentru salarii; dar pentru reforma CSM, pentru legea ANI, pentru modificari importante la legea electorala? cine sa priceapa chestii atit de metafizice? si cite mai sunt la noi pe dos; de pilda, s-a schimbat modul de alegere al presedintilor de CJ; dar puterile lor au ramas aceleasi ca pe vremea cind erau alesi de consilieri; asa ca in prezent poporul din judete le delega direct suveranitatea, dar degeaba, pentru ca nu au drept de veto si sunt redusi la statutul de notari si executori a ceea ce voteaza consilierii.

  Reply
 191. picus

  problema e ca in Romania e greu sa mobilizezi mase mari de oameni pentru o chestie atit de abstracta (chiar daca vitala) ca modificarea legii electorale

  Reply
 192. picus

  scufitza, fetitza, padurarul si iedutzii au tot interesul ca noi sa nu putem iesi din captivitatea in care ne tin de 20 de ani; modificarile despre ca s-a vorbit la ceai sunt un pericol serios pentru ei;au atita minte incit sa inteleaga treaba asta;dupa toate probabilitatile, modificarile au sanse mici sa fie votate pina in 2012. greu pentru ACZ.

  Reply
 193. picus

  Totul devine foarte complicat pentru ACZ daca iedutzii vor zice pas modificarilor legate de modul de a vota. Se subintelege ca nici scufitza, nici fetitza si nici padurarul(al carui procent s-ar reduce periculos spre 5% in fata unei prezente semnificativ mai mari la vot din partea olahilor) nu au vreun motiv de a schimba ceva. Tare mi-e ca proiectul va muri in fasa, iar ACZ va fi nevoita sa se bata dupa aceleasi reguli ca pina acum.

  Reply
 194. catalin

  @Bleen,

  ma sperii cu asistenta. parca aici e blog de dreapta. In prezentarea lui Cameron postata de voi (f. interesanta si pt care va multumesc), se vorbea de "Puterea Poporului" nu am auzit nimic de asistenta. sau poate nu inteleg eu noul sens??!!

  Reply
 195. Merechene

  deci Alba ca Zapada ia in total 31% de la pdl (fetita cu chibrituri), pnl (mos cracila) si capra cu trei iezi (?). scufita rosie are votantii ei fideli, indiferent ce se intampla, Ponta nu poate lua mai mult de 26% (eh…cel putin asa zice sondajul). raman inca 4% pana la 35. deocamdata nu vad spiel -ul, dar daca ma uit la cifre, in primul caz raman 7% din voturi neexprimate, iar in al doilea 11%. 11-7 = 4% – sa fie asta frauda electorala reala?

  Reply
 196. catalin

  @Florin

  Probabil ar fi favorizata ACZ. Dar nu poti subestima capacitatea psd ului de mobilizare la sate si a asistatilor social. stiu pare un cliseu dar ei sint si vor fi loviti din greu daca se va reforma sistemul de asistenta sociala (vezi citi falsi pensionati de boala au gasit recent la verificari si mai ales la sate). Si mai e ceva: e cam greu sa gasesti o ACZ inocenta, credibila si sa aiba si priza la un nr semnificativ de votanti asa incit sa ii scoata la vot sau sa le atraga pe nehotariti.

  Reply
 197. Bleen

  Uite că mi-a venit acu' ideea, la o ţigară şi înc-o bere: Albă ca Zăpada trebuie să ofere, ca şi Moş Crăciun, însă, repet, la un alt nivel, asistenţă. Este exact de ceea ce avem nevoie acum, şi nu numai noi, românii. Poate părea ciudat, dar exact asta trebuie să ofere Albă ca Zăpada.

  Reply
 198. Mircea

  Albă ca Zăpada depinde de alegerile din RM si ce se intampla dupa acolo.

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 25% – PNL

  Moş Crăciun 23% – PDL

  Capra cu trei iezi 15% – UDMR

  Sau poate să arate aşa:

  Albă ca Zăpada 35% – noul partid mentionat mai sus incluzand oameni cu o imagine inca ok din PDL si UNPR

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 12% – PNL

  Moş Crăciun 12% – PDL

  Capra cu trei iezi 8% – UDMR

  Reply
 199. Alice

  eu nu stiu despre ce sondaj vorbiti 🙂

  insa prognosticul meu este:

  Scufita Rosie = PSD = culoarea si, evident, procentul (din pacate…) o tradeaza.

  Fetita cu chibrituri = PNL: "cand se lumina de ziua, zacea jos fetita, cu obrajii rosii, cu zambetul pe buze… moarta, moarta de frig, in cea din urma noapte a anului. Ziua Anului nou o gasi acolo zgribulita cu gramajoara ei de cutii cu chibrituri, din care o cutie fusese arsa."A vrut sa se incalzeasca"! zise cineva. Nimeni nu stiu ce frumuseti vazuse fata, si-n ce stralucire intrase impreuna cu bunica, in ziua Anului nou". Mult prea generoasa si gingasa metafora, dupa parerea mea… bine, elementele "obraji rosii", "zgribulita" si "straluciri impreuna cu bunica" s-ar potrivi… anyway, in 2012 avem alegeri de Anul nou? 🙂

  Mos Craciun = PP = inevitabil, doar nu in fiecare zi primesti 20.000 Euros la drum de seara :-)))

  Capra cu trei iezi = PDL, cu rugamintea sa nu degenereze in "Iedul cu trei tapi" :-)) ca sa o tinem tot in metafore: Bursa de Valori Bucuresti stie de ce 😉

  Well, Alba ca Zapada m-a cam pus in ecuatie: este alba, deci cam incolora, dar, prin excelenta, curata… sunt inclusi in povestea de fata si cei 7 Pitici aferenti sau nu? dar Printul? 🙂

  Inca mai cred in povesti, astfel incat chiar imi doresc ca aceasta Alba ca Zapada sa-i reziste mamei vitrege, Piticii sa fie de treaba, Printul sa vada la timp racla de clestar si, evident, sa (mai) tina vraja cu… marul (?!? la un moment dat parca era propus insemn electoral).

  Nu de alta, dar eu, Alice, chiar vreau sa traiesc intr-o Tara a Minunilor 🙂

  Reply
 200. Bleen

  Însă nu Dan Diaconescu e Albă ca Zăpada. Deşi, Albă ca Zăpada va trebuie să opereze în acelaşi registru, însă la un alt nivel.

  Reply
 201. cati

  Eu opinez ca varianta intai e pentru cazul actualului sistem de vot, iar varianta a doua e pentru sistemul de vot asa cum il discutati cu cateva zile in urma. (proiectul Ralucai Turcan) si Alba ca zapada e noua grupare conservatoare (baconschi). Da Doamne.

  Reply
 202. Bleen

  Dan Diaconescu cu soluţiile lui fantezist-ridicole îi scapă de incertitudini şi nelinişti. Şi asta contează mai mult decît orice. Dan Diaconescu e drogul politic de care aceşti oameni au nevoie. Ei ştiu (poate refuză să recunoască conşitent, dar ştiu) că nu le va rezolva problemele reale (deşi neliniştea şi incertitudinea sînt cele mai reale probleme ale noastre, ale tuturor, în aceste momente de criză) însă, ca şi drogaţii, mai vor un răgaz, o amînare. Ori ăsta e rolul visării, al bovarismului :): să îţi dea un pic de răgaz.

  Reply
 203. Semanticus

  Daca o tzine tot asa in oct. la congresul PSD se voteaza motiunea "Fara alegeri anticipate", hehehehee

  Reply
 204. catalin

  @MicutzaCeKurai si Florin,

  daca e asa cum spuneti, nr de votanti va fi f important. Si atunci ajungem din nou la sistemul de vot si modalitatile de atragere a celor din strainatate la vot, tocmai subiectul ultimei invitatii la ceai.

  Reply
 205. picus

  Fireste ca n-a facut nici o greseala votind aiurea.omul e de prea mult timp in parlament pentru asta. Ceva vreme dupa votul pe motiune, insul mormaia cu jumatate de gura ca PDL trebuie s-o lase mai moale cu austeritatea. Petru Filip e tipul de politician de care trebuie sa scapam cit de repede, altfel nu avem nici o sansa. Omul fara insusiri, fara competente, minat doar de pofta de a se capatui, mereu dispus sa faca un compromis, care nu iese niciodata la infruntare deschisa, sub-mediocru intelectual, gol la suflet, alunecos – cancerul vietii noastre politice.

  Reply
 206. Bleen

  Păi s-o luăm băbeşte:

  – PSD şi PNL trebuie să aibă peste 20%

  – PRM iese din calcul

  – PDL trebuie să aibă sub 20%

  Rămîne partidul lui Dan Diaconescu. Este posibil să fie la 20-23%? Şi aici răspunsul îl dă tot Sebastian Lăzăroiu (nu ştiu dacă asta i-a fost intenţia) chiar prin numele de cod pe care le-a ales. Trăim în plină criză iar în asemenea momente soluţiile cele mai fanteziste sînt şi cele mai comode. Reveria e cea mai comodă. Mai bine visezi la Moş Crăciun decît să faci SWOT-uri. Oamenii au nevoie de optimism, reverie, soluţii miraculoase, poveşti, personaje mitice. Da, Dan Diaconescu şi partidul său sînt soluţia pentru astfel de oameni. Acum e momentul să promiţi orice. Probabil (sau aproape sigur) nu te vor crede dar îţi vor mulţumi (prin vot) pentru minciuna liniştitoare şi acomodantă.

  Reply
 207. Andra

  picus, multumesc

  tot mai cred ca e o confuzie de personaje, Petru Filip pe care l-am vazut eu la tv pare un om ok, atat doar ca nu are profil de pm

  Reply
 208. Semanticus

  Ah! ce imi plac discutiile intre initiati, scuze, intre sondori Lazaroiu/Turambar/Alex. 🙂

  Oricum foarte ingenioasa ideea cu personaje de poveste. Felicitari domnu Lazaroiu.

  Reply
 209. MicutzaCeKurai

  zgomotul de fond i-a scirbit in plus fatza de cit i-a alungat lipsa de coloana vertebrala a politicienilor si predilectzia acestora de a inghitzi broaste pe stomacul gol, bine asezonate cu turkis delight (rahat). pleaca-ai nostri, vin ai nostri – samd.

  Reply
 210. Nemo

  DDD(astia or fi iezii caprei? 😆 ) dixit:

  "Dan Diaconescu adauga ca ar fi discutat cu presedintele Basescu si despre procesul Elodia, care a ridicat audientele postului sau.

  "Dansul chiar mi-a reprosat ca nu am apelat la dansul, cu toate serviciile secrete o gasea imediat", a declarat Diaconescu.
  http://www.ziare.com/dan-diaconescu/stiri-dan-dia

  bun boboru' cu Elodia, ce mai. cum avea pe vremuri PSD-ul "iepuri", de ce sa nu aiba niste iepuri si-o viitoare ACZ? sa mai fure din avansul Scufitei prevazuta cu Bunicutza 😉

  Reply
 211. MicutzaCeKurai

  daca se reuseste (si fara reforma dura, vizibila si multa mea culpa nu se va reusi) sa se scoata la vot 10-15% peste votantzii de serviciu (cei 45-47%), atunci are sanse si Alba ca Zapada sa fie bagata in seama. apoi se cununa cu Capra cu 3 iezi (poate-i face pastrama pe vreo 2) si avem iar o majoritate de dreapta – spre disperarea pontosilor Scufitzei rosii. iar fetitza cu chibriturile va muri de frig (bugetar). baciul ungurean se da cu cel care-l lasa sa faca si el de-o brinza, iar Mos Craciun isi va deserta sacul cu imunitatzi parlamentare in capul Scufitzei rosii. orisicit, la cita varza politica avem in Romania, va pot da si variante intermediare: Alba ca Capra, Zpada cu Trei Iezi, Scufitza cu Chibrituri, Fetitza Rosie samd.

  Reply
 212. Bleen

  Mogulii sînt o temă dar nu decisivă. Mogulii nu au fost şi nu sînt decisivi. Ba mai mult (sau mai puţin, cum vreţi s-o luaţi), au fost şi sînt marginali.

  Reply
 213. sebastian lazaroiu

  in 2000 psd avea 48% in sondaje cu doua luni inainte de alegeri. si prm 5%. dupa doua luni psd a luat 36% si prm 20%. pe verificate.

  Reply
 214. picus

  @andra

  Daca Petru Filip e fostul primar de la Oradea, sigur e vorba despre o intoxicare DDD. Nici n-are rost sa ne inchipuim ca Basescu l-ar putea numi premier pe un corupt notoriu si un tip fara nici un fel de consistenta intelectuala sau politica.Ca primar a tinut Oradea pe loc doua mandate. In rest, omul e o nulitate deplina. Nici nu merita vorbit.

  Reply
 215. MicutzaCeKurai

  zgomotul de fond facut de catre "mogulizatoare" + "datoriile" catre asistatzi, i-au alungat de la vot pe "speriosii" de "dreapta". ei stau acasa si distrug sistemul cu mici si bere (@bleen, ai uitat ce-ai scris nu de multa vreme?)

  Reply
 216. AccesDirect

  Sondajul asta de poveste a bagat in ceata cel putin PSD, care viseaza la un 50%. Enervarea (pe un nou partid care le fura fraierii) e vizibila in mistocareala ieftina a lui gusganului rozaliu.

  Reply
 217. Bleen

  Este extrem de interesant de analizat (nu m-am gîndit pînă acum – dar aşa-s eu, gîndesc de la 5 beri în sus) ce s-a întîmplat în 2000.

  Reply
 218. Bleen

  Şi trebuie să nu uităm ce s-a întîmplat în 2000: singurul partid care a crescut a fost PRM (a luat în jur de 20%). PSD a avut un scor apropiat de cel din 96 (poate chiar mai mic, dar s-ar putea să mă înşel).

  Reply
 219. morris

  Turcescu il critica pe Vosganian(la Nasu) ca a spart aiurea 4mld euroi pe vremea cand era ministru. La Rtv nu o facea. of, ipocrizie…

  Reply
 220. Bleen

  O Albă ca Zăpada nu se poate mişca în bazinul actual, asta e clar. Bazinul actual aparţine într-o porporţie destul de mare partidelor actuale (doar votanţii din interiorul bazinului sînt interşanjabili). Aici intervine şi discuţia despre sistemul de vot.

  Reply
 221. Andra

  Pe Hotnews D. Diaconescu zice ceva de Petru Filip, nu-nteleg, va fi premier…?

  Daca e Petru Filip avocatul care apare la Tv, iarasi va fi unul care n-a vazut in viata lui "economie" la fata, iar va vorbi ca Boc in limbi straine despre ce se-ntampla in economie

  E un tip decent, dar e de linia a 2-a, n-are profil de premier

  Reply
 222. Merechene

  Yeba, diferenta e ca in prima varianta o sa avem un guvern de stanga iar in a doua, unul de dreapta. 😀

  Reply
 223. Bleen

  @yeba

  Da, dar aici intervine o problemă. Dacă partidul x are 1 000 000 de votanţi din 5 000 000 asta, în procente, înseamnă 20%. Dacă nu pierde niciun votant, deci are tot 1 000 000 în cifre absolute, dar din 10 000 000, în procente are 10%, deci jumătate.

  Reply
 224. Bleen

  "Liderul deputaţilor PSD de la Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat luni seara că înţelege în sfârşit de ce preşedintele Traian Băsescu mai are declaraţii deplasate, dacă are consilieri precum Sebastian Lăzăroiu, care scrie despre Moş Crăciun şi Albă ca Zăpada."

  :)))))))))))))

  Reply
 225. Yeba

  pai doar procentele sunt relevante, bineinteles ca participarea la vot e diferita, dar calculele se fac punind 100% in dreptul totalului de participanti, nu?

  Reply
 226. Bleen

  Apropo, dacă auziţi Mirel pe aici, să ştiţi că nu sînt eu. E Turambar (Mirel Palada – directorul CCSB, blogger, cinefil şi rugbist-amator).

  Reply
 227. morris

  Pai daca nu ai fost la butoane dictatoare, nu ai vazut ce spuneam pe la 7 jumate.Am zis ca dai o bere pt ca Nasu (B1) vorbeste de Blogary si Lazaroiu cu sondajul. Si am castigat. Bine…eu am propus, eu am luat, eu am dat!

  Reply
 228. Bleen

  Mă mănîncă limba să zic şi eu ceva (deşi sînt gazdă şi nu se cade). O să zic totuşi: la al doilea sondaj, cel cu ACZ prezenţa la vot e alta decît la cel fără ACZ. Precizare: nici noi nu ştim nimic care cine ce cum cît din cît, nu am vorbit cu Sebastian Lăzăroiu înainte.

  Reply
 229. Yeba

  Nu inteleg, dar nu insist decit putin. Deci in varianta cu Alba, se ocupa 93% din spectru, in varianta ailalta, 89%. Attila si Nahorniacii n-au decit sa-si adjudece ce ramine – si ramine mai putin cu 4%.

  Reply
 230. ElCucui

  Ar fi interesant de stiut la ce ora s-a facut sondajul. Ca daca s-a facut dupa 10 seara, in timpul showului DDD, procentul obtinut de PP este plauzibil. Dimineata, pe teleshopping, fac pariu ca nu ia nici 0,5%.

  Reply
 231. morris

  Am castigat pariul. Se vorbeste acum la Nasu de Lazaroiu si povestea sondajului! Bleen,,berea pls! Vezi Morris: 7.50 pm.hehe

  Reply
 232. lucid

  Sarada facila, dle Lazaroiu. Va castiga (cel putzin majoritar relativ) Alba ca Zapada. Pasii sunt: guvern din tehnocratzi din septembrie, evolutzie (previzibila azi, desi….Doamne fereste de o criza in W in USA!) in sensul bun, adica de la stabilizarea de acum la crestere usoara dar constatabila, in primavara lui 2012 un nou partid politic ANTIPOLITIC alcatuit pe baza echipei tehnocrate, o campanie electorala ALTFEL – adica sincera, fara demagogie, plus blazarea evidenta a electoratului (se va testa iar la alegerile pentru locul raposatului Timis), si, in final, majoritatea – sa speram, pentru binele Romaniei, absoluta dar nu zdrobitoare.

  Eu unul am mai spus-o la "postul" despre Elena Udrea: lichidarea pedeleului in actuala sa forma, recuperarea elementelor profesionist-tehnocrate si, mai ales, oneste (adica fara bube mediatizate) din toate partidele (dadeam ca exemple Funeriu, Baconski, Mihai Tanasescu, Marian Sarbu, Lucian Croitoru, Paleologu jr, etc) in paralel cu disparitzia (macar temporara) a balastului uman dubios gen nutzi udrea, berceanu, videanu, poate si blaga, totul in paralel cu guvernul tehnocrat urmat inainte cu cateva luni (nu cu mult) de alegeri de infiintzarea Albei ca Zapada.

  Succes, Traian Basescu, caci numai asa Romania poate fi salvata.

  Reply
 233. Bleen

  Vorbeam azi cu Florin despre sondajele cu Scufiţa, Alba etc. Şi ziceam: să vezi că dincolo de procente chestia asta nu remarcă nimeni. Altă ghicitoare: care-i diferenţa dintre sondajul fără Alba şi sondajul cu Alba (în afară de Alba, evident)?

  Reply
 234. Dan

  Domnnule Lazaroiu,

  incercarea mea ar fi urmatoarea :

  in cazul in care nu se formeaza un partid nou, in afara PPului, ar putea fi :

  PSD=Scufiţa Roşie 26%

  PDL=Fetiţa cu chibrituri 25%

  PNL=Moş Crăciun 23%

  PP=Capra cu trei iezi 15%

  daca apare un partid nou, popular, sustinut de Basescu, unii din PDL, unii din PNL si altii neimplicati politic acum, ar putea fi asa :

  Partid nou = Albă ca Zăpada 35%

  PSD=Scufiţa Roşie 26%

  PDL=Fetiţa cu chibrituri 12%

  PNL=Moş Crăciun 12%

  PP=Capra cu trei iezi 8%

  Reply
 235. AccesDirect

  Citiţi mâine în Evenimentul Zilei şi după ora 9.00 pe evz.ro cum au decriptat jurnaliştii noştri personajele lui Lăzăroiu şi cum se reaşează scena politică după acest sondaj. :)))

  Reply
 236. Alex

  Hm… Institutul care a facut sondajul de mai sus nu e perfect, cum nu e niciun institut de sondare, dar e mult, mult mai bun decat CCSB. Trust me!

  Reply
 237. Bleen

  Am văzut că au scris toţi despre şaradă dar nu s-au obosit să dea şi link sau măcar numele blogului. "Sebastian Lăzăroiu, aflat pe Lună sau pe Marte sau pe scara blocului a făcut o şaradă."

  Reply
 238. Yeba

  Stimate domnule Lazaroiu,

  in cazul in care Capra nu e DD, va rog sa luati masuri ca sa devina. E pacat sa se piarda asemanarea, cind vorbeste seamana atit de incredibil de bine cu o capra rumegind !! (il vad pe mute la "Ursu si toanta aia grasuta"). Altminteri e ca si cum l-ati aduce pe Popeye in poveste, dar ce sa vezi, nu e ala, e Olguta Vasilescu!

  Reply
 239. sebastian lazaroiu

  @turambar-

  presupun ca e la fel de corect ca si sondajele CCSB de la iesirea de la urne din 2008. Si e o casa de sondaje cu care CCSB mai colaboreaza din cand in cand. poate discutati intre voi, Mirel, ce zici?

  Reply
 240. Bleen

  Pentru toţi cititorii: au fost 20 de comentarii la moderare. Le-am aprobat şi sînt mai sus (ele apar nu cu data aprobării ci cu data la care au fost scrise). Dacă vreţi să aveţi entire picture trebuie să recitiţi comentariile de la primul. Unele dintre răspunsuri la ghicitoarea lui Sebastian Lăzăroiu sînt chiar interesante. Sorry, dar niciunul dintre noi nu a fost la calculator şi nu a putut modera comentariile.

  Reply
 241. Bleen

  Le cerem scuze celor care au avut comentarii în moderare. Niciunul dintre noi nu a fost la calculator, aşa că nu am avut cum le aproba (sau nu) pînă acum.

  Reply
 242. catalin

  a intrat si Ursu Pacalit de Vulpe in hora interpretarilor.

  M.Kivu: mai importanata e morala povestii!!

  Reply
 243. turambar

  am si eu o intrebare: sondajul asta e la fel de corect ca cele din campania pentru prezidentiale care il dadeau pe Basescu cu 6% in fata lui Geoana??

  Reply
 244. dacian.tolea

  Am postat doua comentarii intre 15:30 si 16:00. Mi s-a cerut rabdare pentru moderare – (?!) – si acum constat ca moderatorul (?!) le-a umplut de sange si le-a ingropat pe ascuns, fara niciun sobor de blogeri de dreapta… 🙁

  By the way…

  Cand m-am referit la mama vitrega a Albei ca Zapada sa stiti ca nu m-am referit la tatal cel bun si adevarat!!! Vitreg ar fi un altoi din PSD sau chiar mai mastihoaie ar putea deveni Elodia din tolba lui Mos Craciun!

  In fine, pentru cei care au lipsit de la moderare precizez ca am comentat in felul urmator:

  "Scufita rosie – PSD

  Fetita cu chibrituri – PNL

  Mos Craciun – PP (DDD)

  Capra cu trei iezi – PDL

  Alba ca Zapada – surpriza: un nou partid!!!

  Interesanta si captivanta alegorie. Atentie mare, insa, la mama vitrega!!!"

  Asta scriam intre 15:30 si 16:00. Am gresit cu ceva?! S-a schimbat ceva intre timp?

  Reply
  1. nedormitul

   scuze pentru întîrzierea moderării, dictatorii nu au fost on-line. sînt încă vreo 3 comentarii care aşteaptă consiliul consultativ al satrapilor blogary.

   Reply
 245. estu

  nici pe departe nu o sa ia DD atata. de fapt probabil ca nici nu o sa existe partidul lui la alegeri.

  asta e barometru de stress cu capul, nu exemplu de sondaj electoral.

  cred ca sondorii o iau pe urmele ziaristilor.

  Reply
 246. Para

  Dana Grecu e bestială! I-a tăiat pe toţi, şi pe Hrebenciuc. La ce mai invită oameni, că ea ştie tot, nu-i mai trebuie alte păreri…

  Reply
 247. AccesDirect

  In fond, ce poti sa le reprosezi beotzienilor de la noi. Ca au o viziune atat de diferita despre stat si viata? Asta stiu si asta vor ei.

  Reply
 248. vod

  Eu cred ca alba ca zapada cu cei 35% inca nu exista. Poate apare anul viitor si o inlocuieste pe capra cu trei iezi care e idopat ca gasca inainte de taiere. Si poate atunci se va numi Harap Alb. Un Harap Alb care nu exista dar care apare daca experimentul capra cu trei iezi reuseste. Cat despre celelalte personaje, au timp sa scada in procente si daca se mai cearta mult, asa cum fac acum, ajung in partea de jos a clasamentului.

  Reply
 249. estu

  si pe mine m-a cuprins seriozitatea cand am vazut sondajul asta.

  e o axioma. numarul prostilor e intotdeauna mai mare decat poti sa-ti inchipui.

  la care am pus eu corolar (dupa ce a castigat Base).

  cand totusi de apropii de numar, intensitatea prostiei e mult mai mare decat poti sa-ti inchipui.

  nu intelegeti gresit. Am prezis ca o sa piarda Base,ca sunt prea multi prosti.

  corolarul l-am pus dupa ce am vazut ca fiind mult mai prosti decat puteam eu sa-mi inchipui au reusit totusi sa piarda.

  Reply
 250. Para

  Bă! Care e Băsescu dintre voi? Ce tot o daţi cotită, ştim că îşi face un partid nou şi vrea să distrugă pdl!

  Reply
 251. Pingback: Sondaj: Partidul Poporului la 20 la sută? Un mare fâs! Altul e mesajul lui Lăzăroiu!

 252. neamtul tiganu

  As vrea sa adaug faptu ca personajele de poveste la care se face referinta in articol nu prea sunt bastinase, adica sunt in parte importante din Fratii Brothers si deci nu reprezinta nici pe departe quintesenta poporului roman, cu exceptia caprei cu trei iezi si aceasta fiind nostalgica, ca cine mai are azi trei iezi.

  Astept o adaptare cu personaje tipic romanesti ca Cocosu cu doi bani (nici o trimetere la personaju cu acelasi nume), Pacala, Setila, Pasarlungila, Fomila, Ochila si de ce nu, daca nu sunt prea pretentios, la povestea porcului.

  Reply
 253. MT

  scufita rostie pdl

  fetita cu chibrituri psd

  mos craciun pnl

  capra cu trei iezi prm

  alab aca yabata dan diaconescu.

  Reply
 254. ion

  Scufita rosie – psd

  Fetita cu chibrituri – pdl

  Mos craciun – pp ddd daca va mai exista

  Alba ca zapada – partid nou, cu isarescu?

  Capra cu trei iezi – pnl

  Reply
 255. morris

  Azi vine Nasu' din concediu (Radu Moraru).Pun pariu ca se va discuta si acest sondaj de poveste. Poate il invita pe Lazaroiu. Cine tine pariul? pe berea lui Bleen.Florina?

  Reply
 256. neamtul tiganu

  Sunt surprins de aceasta postare, mai ales dupa mesaju unui VIP Blogary care pleda pt. seriozitate.

  Nu am de gind sa fac acest joc mistocar, nu-mi permite educatia, ma voi referi, cu decenta, asupra variantelor sugerate de autor.

  1. Varianta intii ar fi o constelatie politica formata din 5 partide.

  2. Varianta 2, constelatie de patru.

  Nici un partid nu va avea majoritate, buuun. Deci vor fi necesare niste coalitii, care cu care?

  Cine pierde cine cistiga?

  Concluzie, ei cistiga INTOTDEAUNA si voi pierdeti.

  P.S E f. greu sa faci previziuni, mai ales cind e vorba de viitor!

  Reply
 257. estu

  Para. exact. in plus, vorba lui Mazare, avem fete frumoase!

  adica daca tot le cuceresc pe ele, hai sa faca un efort sa ia si restul!

  Reply
 258. Para

  @estu
  cel mai bine îi luăm ostatici pe ăia de la Kogălniceanu. Ai văzut ce treabă bună au făcut cu RFG-ul.

  Reply
 259. Basencu

  Dle Lazarescu ATI fost implicat intrun accident la Brâncoveanu conducand un vw sirroco Daca da ATI declarat accidentul la Poliţie
  edit nedormitul: domnul lăzărescu nu lucrează la noi. din cîte se pare, a murit, ba chiar a luat şi nişte premii pentru asta!

  Reply
 260. estu

  de fapt Antenele si iRTV au atatia prozeliti ptr ca spun ceea ce astia vor sa auda. sunt ca si OTVul.

  nu DD a creat mizeria aia morala, el doar exploateaza filonul atat de bogat.

  Reply
 261. estu

  eu le tot propun la astia cu care ma intalnesc. pacat ca nu am proiect cu vreo armata, ca gaseam persoane mai serioase pe acolo. asa, doar cu civili…

  grea, grea treaba.

  mai e si sansa ca sa declare DD razboi Germaniei, vreo 2-3 divizii reuseste sa inarmeze, riposteaza aia cu tunuri cu apa si gata Anschluss-ul!fara varsare de sange!

  Reply
 262. bilbofil

  <q cite="estul">ar trebui sa invitam vreo tara serioasa sa ne cucereasca,</q>

  Hmmm, mai există așa ceva? Dacă declarăm război elvețienilor, ăia sînt în stare să se înarmeze pînă în dinți cu bricege Victorinox și să se vîre în buncărele lor de sub Alpi pînă uităm noi că sîntem în război cu ei (trei zile). Danemarca, Liechtenstein, Luxemburg, îi românizăm noi pe ei dacă ne ocupă. Cu Noua Zeelandă am putea avea succes, dacă nu cumva reușim să îi batem cît sînt ocupați să vadă un meci de rugby… Delicată treabă…

  Reply
 263. AccesDirect

  Asta cu refuzul realitatii s-a vazut dupa ce Basescu a anuntat masurile de austeritate in locul Guvernului. E un fel de faza a negarii, asemantoare cu cea a bolnavilor incurabili, atunci cand afla ce problema au.

  Reply
 264. Nemo

  yay! "Lazaroiu" e deja headline pe online 🙂 la ziare, hotnews, gandul, evz 😀

  am sa verific sa vad cat sare blogary in zelist, dupa bombitza asta. [p'orma am sa iau o pauza binemeritata de politica romaneasca].

  Reply
 265. anonimm

  multe salutari domnului basescu,si sa fie tare ca piatra impotriva partidelor cu maimuțe,ca nu au nimic in cap decat moda de partizani de a distruge umanitatea din oameni si razboi moral la judecata tuturor romanilor,Domnule Boc fi uman si corect cu romaniii ………….

  Reply
 266. Florin

  Prima varianta pare clara:

  PSD, PNL, PP(u lu Danut),PDL(cu cei trei iezisori BBB in continuare)

  A doua e in schimb aia interesanta!!!

  Alba ca Zapada e, de fapt, una si aceeasi cu Blonda de la Drept!!! Care posibil va fi ceva mai precoce decat mentorul ei si va trece peste primaritza, devenind direct premieritza; sau va face un scurt popas ca primaritza, doar sa arate ca poate, dupa care, ca sefa de prim partid parlamentar, desemnata premier. De unde nu mai e decat un pas sa-l inlocuiasca pe tatuc la momentul 'pensionarii' politice!

  Va coagula in jurul ei vocile critice de acum (Preda, Voinescu (de vazut ce-o sa faca Macovei)) si se va rupe de BBBB (al patrulea B fiind Boc, care n-are cum sa se elibereze de BBB, asa ca va fi sacrificat cu ei cu tot).

  O sa intrebati cum e posibil sa ia in acelasi timp de la Fetita cu Chibrituri, Capra cu trei iezi si Mos Craciun???

  Pai Fetita cu Chibrituri nu e prea apreciat de liberalii cu coloana.

  Alaturi de cei 3 iezi nu mai raman decat cei au zis pana acum 'sa traiti sefu, am inteles'.

  Iar tot bazinul PP va fi atras fara prea multe probleme catre Alba ca zapada cea blonda, cu pantofi scumpi, dar care vorbeste al dracu de bine si pe care oricat ai incerca, nu prea ai cum s-o ataci decat cu marlanii gen 'centura politicii'care sunt, de fapt, exact genul de cancanuri ce prind la bobor.

  Stiu, e putin cam extravagant pentru a fi credibil. Eu zic, mai vedem noi!

  Nelamuriri, raman, una o exprim chiar eu: cand se va produce ruptura si cine va guverna dupa aceasta ruptura?

  Well, pregatim floricelele, desfacem berea! And now we wait!

  Reply
 267. petre inspirescu

  mos craciun ne va aduce cadouri… prin TV

  scufita rosie e o babuta care a vizitat moscova

  fetita cu chibrituri merge la coafor si se vopseste

  capra cu trei iezi… Blegu, Vidu si Behehercaitu

  alba ca zapada… ghici cine e printu si ce pregateste el

  deci mananc ceva-n oras?

  Reply
 268. estu

  orice vine de la Base va fi etichetat ca si PDLul.

  daca vin Merkel, Obama, Cameroon, Putin,oricine, daca au girul lui Base vor fi respinsi.

  Nu intelegeti. societatea e complet alienata.

  Antenele si IRTV au castigat, e dementa colectiva.

  nu mai avem cu cine.

  se refuza normalitatea, nu se refuza Base.

  nu vrem sa gandim, nu vrem sa auzim nimic, vrem doar sa ni se dea.

  cine promite ca se da, castiga. indiferent ce promite.

  Reply
 269. estu

  vedeti daca nu au facut reforma mai repede?

  sau cumva nu s-a facut mai repede reforma tocmai ai de-a face cu populatia asta, cam la toate niveluri ?

  deci OTV la 20%. vadim la vreo 8-15%.

  PSD vreo 30%.

  remarcabil!

  se trag concluziile dupa 20 de ani de dementa care urmeaza dupa 50 ani de teroare.

  iar remarcabil!

  ar trebui sa invitam vreo tara serioasa sa ne cucereasca, sa nu mai umblam dupa Alba ca Zapada. ca eu cred ca s-a maritat cu un vestic bine si a emigrat de ceva vreme.

  Reply
 270. Nea

  Florina, în Scufiţa Roşie, personajul central e bunicuţa. Ea face şi desface totul, iar morala este nu lăsaţi lupii nevinovaţi să umble singuri prin păduri bântuie de scufiţe roşii şi bunicuţe.

  Reply
 271. Yeba

  @morris, ce nu face omul pentru un iaurt?! Ghicim, ce să facem! Si nu cred ca au dat pe iRTv din lipsa de stiri!

  Semnalez scrisoarea „primului jurnalist care va intra in greva la 1 sept in Trust”, baiatul cu chibrituri.

  @para, Mos Craciun trebuie sa fie unu care ia ”in ţara lui să ni se dea”.

  Reply
 272. picus

  scufitza: psd etc.

  fetitzul resent: pnl

  père noel: DDD TV

  capritza: pdl

  alba neagra: partidul lui baconschi/base

  Reply
 273. Nea

  Nemo, ăla nu e avatar, e organigrama PSDNL.

  Şi oricum, în politică imacularea nu e bună, vezi câte chestii nasoale a păţit Albă ca Zăpada până ce a venit prinţu s-o maculeze niţel.

  Reply
 274. DLM

  Si eu sint un initiat. Ritul Scotian J&B antic si acceptat grade 40. Ocazional particip la orgii decente si cu simpatizantii riturilor Jack Daniels Tennessee si Old Charter Kentucky Straight Bourbon grade 47 si 52.

  Dupe ce m-am consultat cu Dr. Carmen Muresan Hara si cu 7 clairvoyants etiopieni, dupa ce m-am incarcat la max de bioenergie si am privit indelung flaca violet a unei brichete BIC, sint in masura sa va anunt cum vor sta lucrurile de fapt:

  Spinul 39,234%

  Seherezada 16.5509%

  Motanul incaltat 11,7106%

  Pacala 83,5641%

  Cei trei purcelusi 99,99%

  O missa solemnis in oras celui care ghiceste personajele. Take your time. 3012.

  Reply
 275. Nemo

  a, pai confuzia e intre Mos Craciun si Capra cu 3 iezi, restul e clar(nici eu nu cred ca peremul mai intra in calcul).

  ambii sunt cu "daruri multe". iar pepeul lui DD o sa dea la toata lumea. toata lumea care pune botu'.

  inclin sa cred totusi ca pedele e capra cu 3 iezi 😀

  adevarat va zic voua, cel putin cativa vor fi mancati! :mrgreen:

  @Nea: cu avatarul ala vrei sa te dai imaculat? 🙂

  Reply
 276. anonimm

  Domnule Lazaroiu intotdeauna mia placut cum ganditi dumnevoastra,dar modul in care schimbarile politice din romania au adevarate momente explicative cu partidele politice,si anume faptul ca aici este mana puternica a Domnului Basescu care eu personal lam votat de cate ori lam vazut pe buletinele de vot,si anume ca el are la indemana partidul poporului care ia amploare,ca sa poata impiedica avansul celorlalte partide ale opozitiei care au mai fost la guvernare,il avantajeaza enorm pe domnul presedinte,si ca sa il laud pe domnul presedinte ca este mana in mana cu dan diaconescu,il felicit bravo lui ,ca se foloseste de partide,pentru a stabiliza poporul asta deja incercat de ani de zile.iar ca un mic coment de cine sau care ministru sa fie schimbat singurul care nu il cred capabil sa fie pe functie este doamna Elena Udrea nu am nimic cu ea ,dar nu este cu capul acolo acolo si nu cunoaste ce trebuie facut .este doar o opinie personala,multumesc de intelegere…..multe salutariii si doamne ajuta pe romaniiiiiii

  Reply
 277. Nea

  Andra, şi eu plângeam când eram copil. Acum plâng că a ars toate chibritele din Petrom, Romtelecom, etc. şi tot nu a reuşit să se încălzească.

  Reply
 278. Andra

  Nea eu plangeam mereu la fetita cu chibrituri

  E un arhetip mai puternic decat Alba ca Zapada 🙂

  de fapt, cred ca cea mai mare batalie e pe rolul FCC

  Reply
 279. Merechene

  para, daca pana in 2012 nu vine sf lumii si trece si criza, Alba ca Zapada e salvata! In schimb, Alba ca Zapada se va transforma intr-o capra cu trei iezi daca nu e salvata la timp.

  Reply
 280. Nea

  Andra, Fetiţa cu chibrituri, în afară că e de milă, mai consumă în mod iresponsabil şi contraproductiv puţinele resurse de care dispune şi se zgâieşte prin geamurile bogătanilor sperând să ajungă ca ei dar nefăcând nimic. Aşa că poate fi foarte bine Peneleaua

  Reply
 281. Andra

  FCC e singurul personaj care capitalizeaza mila, deci trebuie sa fie … deci NU poate sa fie partidul-mitraliera PNL

  Reply
 282. para

  Capra cu trei iezi = PSD + (UNPR + PRM + PC)

  Moş Crăciun = PP

  Scufiţa Roşie = PNL

  Fetiţa cu chibrituri = PDL

  Albă ca Zăpada nu există.

  Reply
 283. gabriel

  Scufiţa Roşie 26%–––––-PSD

  Fetiţa cu chibrituri 25%–––PDL

  Moş Crăciun 23%––––––PP

  Capra cu trei iezi 15%––––PNL

  Albă ca Zăpada 35%–––––UN NOU PARTID

  Scufiţa Roşie 26%–––––-PSD

  Fetiţa cu chibrituri 12%–––PDL

  Moş Crăciun 12%––––––PP

  Capra cu trei iezi 8%––––PNL

  Reply
 284. Liviu Iordache

  Alba ca Zapada: PLD, sau cum s-o fi numit PDLplusPNL aripa responsabila

  Scufita Rosie: PSD

  Fetita cu chibrituri: PP

  Mos Craciun: UNPR

  Capra cu 3 iezi: PNL-Antonescu

  Ramin 7 la suta: 5 UDMR, si restul

  Imi pare rau, trebuie sa refuz invitatia la masa, sunt la regim

  Reply
 285. cmt

  Cred ca, pentru comparabilitate, ar trebui sa vehiculam procente absolute.

  Apoi cifrele astea sunt o gluma, nu? Nu se poate schimba atat de mult configuratia intr-o saptamana… Doar daca imi spuneti ca numele agentiei care a cules datele incepe cu C si se termina cu P!:) Sau incepe cu I si se termina cu S/C (dar nu e IMAS!)…

  PP e ceva tranzitoriu, dinspre PD-L spre… ? Momentan spre PNL si PRM, apoi poate spre PSD. Sau spre o noua constructie politica, de ce nu? Dar nu cred ca TB mai poate invia un "Lazar" politic dupa minunea din 2004. Decat doar pentru a castiga, impreuna cu PD-L, mai mult decat poate lua PD-L singur. Ceea ce nu garanteaza o pozitie de succes..

  Scufita Rosie PSD

  Mos Craciun PNL

  Caprita PD-L

  Fata cu chibrituri PP

  Alba ca Zapada ceva nou, dulce si cu o jucarie inauntru! un ou Kinder? 🙂

  Nice day and (more) valid analysis!

  Reply
 286. Yahoo

  PP nu e Partidul Poporului e Partidul Piratilor! In caz ca nu stiati cica se infiinteaza si asta pana la alegeri, iar electorat ar avea destul.

  Reply
 287. Pingback: Fluierarul din Hamelin a.k.a Flautul Fermecat « Politeía

 288. Barengott

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 25% – PNL,

  Moş Crăciun 23% – PD-l in formula de azi, sau putin schimbat

  Capra cu trei iezi 15% – Eu zic ca va fi PP, pana in 2012 se va consuma, ca si PNG lu' gigi

  Sau poate să arate aşa:

  Albă ca Zăpada 35% – Partid nou infiintat, poate cu garda din PLD, + UNPR

  Scufiţa Roşie 26% – PSD, desi cine naiba e lupul care sa o manance?

  Fetiţa cu chibrituri 12% – PNL

  Moş Crăciun 12% – PD-L garda veche, posibil BVB

  Capra cu trei iezi 8% – PP.

  Capra nu e PDL ca Ponta ar fi fost mult mai agitat.

  Totusi, macar spuneti cine ia masa cu dvs.? 😀

  Reply
 289. Semanticus

  @Sebastian,

  cred ca asta este singurul mesaj relevant pentru initiati: "Încrederea în vechile partide şi lideri s-a prăbuşit."

  Restu sunt tehnicalitati pentru un scenariu probabil.

  Reply
 290. barthales

  Scufita rosie (am cravata mea, sunt pionier): PSD

  Fetita (crina)cu chibrituri: PNL

  Mos Craciun (cu senzationalul): PP

  Capra cu trei iezi (blaga, videanu, berceanu): PDL

  Alba ca zapada (albu-i alb si negrul negru): Vadim + Miron Cozma

  Reply
 291. Yeba

  @Florina, spiritele mari se intilnesc, dadui peste postarea ta tocmai cind voiam sa ma exprim !! Am o indoiala cu Capra in teritoriu, si 8% e mult, dar probabil ca tb sa ma resemnez, astia suntem.

  Dle Lazaroiu, cine ghiceste partial dar cel mai aproape de adevar primeste un iaurt?

  Reply
 292. gabhry_el

  Florina

  Poveşti-poveşti, da' toţi se cam tem de-o Albă ca Zăpada.

  E simplu: dacă capra nu-şi sacrifică iezii, va fi şi ea sacrificată.

  Din sacrificiul ei va apărea Alba ca Zăpada.

  Concluzie: fără sacrificii, vine Moş Crăciun.

  Reply
 293. Philip

  Parerea mea,

  Mos Craciun – PSD

  Scufita Rosie – PDL

  Fetita cu chibrituri – PP (DDD)

  Capra cu trei iezi – PNL

  Alba ca Zapada – nu a aparut inca, daca va apare

  Sebi, ce se aude cu masa in oras? 🙂

  Reply
 294. popi

  Scufita Rosie – PSD

  Fetita cu Chibrituri – PNL

  Mos Craciun – PDL

  Capra cu trei iezi – UNPR

  Alba ca Zapada – PP

  Scufita Rosie – PSD

  Fetita cu Chibrituri -PNL

  Mos Craciun – PDl

  Capra cu trei iezi – UNPR

  Reply
 295. Jurnalist

  Stimate domnule Lăzăroiu,

  Vă mărturisesc faptul că, iniţiată sau nu, v-am citit textul şi, după lecturarea lui, m-a încercat o mare dezamăgire. Eu, în 14 ani de meserie, n-am mai întâlnit un consilier prezidenţial care să scrie aşa ceva.

  Cu respect,

  un jurnalist vechi în breaslă

  Reply
 296. tucu

  Demult parca si APR (partidul lui Melescanu )umflat de nu stiu cine ajunsese pe la 17 % si a facut fissss.

  Tot de mult,dupa o guvernare la fel de trfelita, PRM ul ajunsese la 20%.

  Vremurile fiind asemanatoare probabil ca a aparut un nou PRM -PP ul lui Dan Diaconescu .

  Cred insa ca a aparut prea devreme ,se va umfla dar nu cred ca rezista la cota actuala.

  DD cinta dar cinta aceiasi melodie care va plictisi auditorul.

  Cineva scria mai sus ca pina nu vedem cine va fi noua stea a PDL cartile nu sunt jucate.

  Sunt total de acord.

  Problema mare este gasirea unui nou Basescu.

  Intrebare-daca l cloneaza cineva,clona are voie sa candideze?

  Reply
 297. Nea

  Nu ştiu programul PP (sper să nici nu aibă vreunul) dar îi prefer de departe PSDNL-ului.

  Chiar dacă s-ar aduna acolo toate boaitele din lume, nu vor putea lucra atât de diabolic ca Iliescu, adevărat ceasornicar elveţian al răului absolut.

  Reply
 298. Florina

  Alba ca Zapada – nou infiintat, eventual din PDL si PNL

  Scufita Rosie – PSD

  Fetita cu chibrituri -PNL

  Mos Craciun – PDL

  Capra cu trei iezi – PP

  Reply
 299. gavrilo

  B-V-B e clar capra cu malaies in calcaies, Mos Craciun care va aduce fiecarui roman un cadeaux de 20.000 euro, este iarasi limpede, celelalte 2 sunt sigure iarasi, asa ca stiiiiiiimati rrrrroooooomani, un nooooouuuuuu papapaaaaaaarrrrtiiid, nascut din spuma alba a anticoruptiei, din biiiletelul rooooz, calaaare pe caaaaal alb(si pe bicicleta), iulia timoshenko a Romaniei,urmasa lui Traian (al Romaniei), care este ceea ce trebuie (Romaniei), si …… esteeeee…

  Pai, nu?

  Reply
 300. Gicu Maracine

  Daca (Doamne fereste!) PP-ul lui Diaconescu face intr-adevar 20% la alegeriile din 2012, eu nu mai calc in tara!

  Reply
 301. bogdana

  buna ziua. Cred ca sunt urmatoarele variante: scufita rosie-psd; fetita cu chibrituri-pnl; mos craciun-pdl; capra cu trei iezi-unpr. alba ca zapada-pp; scufita rosie-psd; fetita cu chibrituri-pnl; mos craciun-pdl; capra cu trei iezi-unpr

  Reply
 302. Merechene

  restul de 7% reprezinta eroarea? 😀

  Alba ca Zapada e sigur PDL-ul pe care-l vor toti dead. dar cine va fi Fat Frumosul care sa-l salveze?! 😛

  Reply
 303. Anti A1, A2, A3 si A

  Ca sa fie si ceva diferit:

  – Scufita = PSD

  – Fetita cu chibrituri = Nutzi = PDL

  – Mos Craciun = PNL

  – Capra cu 3 iezi = PP (DDD)

  (desi ultimele doua pot fi si invers, daca ma gandesc bine)

  Alba ca zapada – noul partid al lui facut din multe aripi ale celorlalte.

  Reply
 304. Mihai

  Alba ca Zapada e clar o formatiune noua a carei aparitie ar injumatati procentele Fetitei cu Chibrituri si ale lui Mos Craciun dar nu s-ar atinge de nici-un vot din cele rosii. Deci Fetita cu Chibrituri si Mos Craciun nu pot fi decat PNL si PD-L. Capra cu 3 iezi trebuie sa fie capra OTV-ista.

  Eu as zice asa:

  Alba ca Zapada: formatiune noua

  Fetita cu Chibrituri PDL

  Mos Craciun PNL

  Scufita Rosie PSD

  Capra cu 3 iezi PP

  Reply
 305. CLARA

  Scufita Rosie – PSD

  Fetita cu Chibrituri – PNL

  Mos Craciun – PDL

  Capra cu trei iezi – UNPR

  Alba ca Zapada – PP

  Scufita Rosie – PSD

  Fetita cu Chibrituri -PNL

  Mos Craciun – PDl

  Capra cu trei iezi – UNPR

  Reply
 306. dacian tolea

  Scufita Rosie – PSD

  Fetita cu chibrituri – PNL

  Mos Craciun – PP (DDD)

  Capra cu trei iezi – PDL

  Alba ca Zapada – surpriza: un nou partid!!!

  Interesanta si captivanta aceasta alegorie. Atentie mare la mama vitrega!!!

  Reply
 307. aka

  -alba ca zapada e sigur pp-ul lui dan diaconescu (zice sebastian lazaroiu:"Dacă va fi un singur partid dominant în 2012 atunci pot să vă garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le ştiţi deja.")

  – scufita rosie = PSD, este evident.

  restul nu mai sunt evidente:

  – fetita cu chibrituri poate fi crin si pnl sau poate fi pdl. eu cred ca e pdl.

  – mos craciun poate fi pnl sau poate fi prm (sau chiar pdl). eu zic ca este pnl.

  – capra cu trei iezi poate fi prm sau poate fi pdl, dar eu cred ca e vorba de vadim si prm.

  Reply
 308. mihai

  – Scufita rosie – PSD – 26%

  – fetita cu chibriturile – PNL – 26%

  – Mos Craciun – PP-OTV -20%

  – Capra cu 3 iezi – PDL – 15%

  Alba ca zapada va fi noua struto-camila partePDL+partePNL+UNPR+ce mai iasa…

  Reply
 309. Scorpionu

  Mi se pare o viziune sumbra ipoteza unui singur partid dominant in 2012..Cred ca dl.Lazaroiu estimeaza o involutie drastica a economiei romanesti (posibil sa aiba date)suprapusa peste o criza politica generata de meciul din PDL …Il tradeaza si neincrederea in sansele lui T.B. de a tempera apele pediste dar este optimist in mentinerea majoritatii parlamentare , adica circ permanent pana in 2012 .Da , peisajul este favorabil unei formatiuni care sa capitalizeze pierderile de imagine pedisto-penelisto-pesediste.Suprapunerea lui DDD in toata povestea mai degraba are rol de sperietoare , de bau-bau, care sa ia locul lui Vadim in spaimele electoratului de dreapta.

  Oricum , interesanta aruncarea in discutie a subiectului unui partid nou ..

  Reply
 310. joness

  Vai, vai, deci vine Dan Diaconescu si ne mananca pe toti! Am scapat ca prin urechile acului de Vadim, am scapat cu mari emotii de Vantu, acum cine mai apara natia de balaurul cu Rolls Royce?? Trebuie sa apara de undeva un domn ofiter sub acoperire care sa isi asume sarcina de a salva natiunea de la oprobiul Europei, asa cum au facut-o batranii Iliescu si Basescu la vremea lor!

  Cumva domnul Ungureanu de la SIE?

  Mi-ar place sa cred ca PSD-ul are sub 35% dar e prea gogonata, sorry.

  Reply
 311. Pingback: NeneaLars.com » Moș Crăciun

 312. MicutzaCeKurai

  si-atunci: PSD – Scufitza Rosie; PNL – Crinutza cu Chibrituri; Mos Craciun – PP al DDD; PDL – Capra cu 3 BVB; Alba ca Zapada – un partid nou si neintinat (mai neintinat decit PP al DDD? hmmm, de ce program si de ce lansare ar trebui sa aiba parte!) pina 100%, la adunare, ramine loc si pentru Baciul ungurean sa-si faca eternitatea in Parlament.

  INTREBARE: ce se mai aude despre uninominal si despre unicameral?

  Reply
 313. Costache

  Basme de adormit adultii! Cine are serviciile secrete, dna, bec, ccr etc si basca mai si numara voturile, ala castiga alegerile! Eventual decide si participarea la vot cu 110%… S-a vazut deja, in decembrie 2009!

  Reply
 314. Dragos

  Hm !

  in 1990 cei mai multi copii au citit Imparatul Rosu. Eu am vrut sa citesc Imparatul OGVAIV dar n-am putut din cauza ochilor vineti.

  La fel in 1992.

  In 1996 am ales-o pe Arabella pentru ca avea, credeam eu, un inel fermecat. Am plans cand Rumburak a invins-o.

  In 2000 cea mai vanduta poveste, iarasi, a fost cu Imparatul Rosu. Pe locul doi a fost Ratusca cea nebuna.

  Ei, in 2004 am cumparat o carte de povesti pe a carei coperta scrie Croitorasul cel viteaz. De atunci toooooot

  citesc la ea, in 2009 am trecut la capitolul II. ULTIMUL !

  Mi-e teama ca nu cumva, in 2014, sa realizez ca tipografia a incurcat copertile si eu am citit de fapt "Ferdinand, taurasul cel bland".

  ps: cum naiba se face ca pana si Heidi a inceput cu "Nu zaeţ, nu pagadi"

  Reply
 315. MicutzaCeKurai

  intr-adevar, am uitat de baciul ungurean. dar nu-i printre personaje (poate doar printre cifrele de inceput – la 7 procente – nu vad UDMR-ul crescind la 15% nici cu participare de 0% la vot; si-atunci PSDPNL se agita fiecare pe la 26 de procente, PP (DDD) la 20% si Capra cu BVB la 15%.

  Reply
 316. yodda

  mos craciunul sa fie PP, ca el a promis cadouri multe pentru fiecare, alba-ca-zapada sa fie un nou partid ce calareste valul , in rest capra – pdl, scufita-psd, si fetita sa fie crinolina

  Reply
 317. Teo

  Ia sa vedem:

  Scufita Rosie: PSD

  Capra cu trei iezi: PDL

  Mos Craciun: PNL

  Fetita cu chibrituri: PP

  Alba ca Zapada: formatiune noua

  Am i right or not? 😛

  Reply
 318. mm

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 25% – PDL

  Moş Crăciun 23% – PNL

  Capra cu trei iezi 15% – OTV

  Sau poate să arate aşa:

  Albă ca Zăpada 35% PP

  Scufiţa Roşie 26% – PSD

  Fetiţa cu chibrituri 12% – PDL

  Moş Crăciun 12% – PNL

  Capra cu trei iezi 8% – OTV

  Reply
 319. Ics

  @ Bleen PP este Partidul Popular al lui Dan Dianconescu. Insa acum am o noua problema, cine este capra? pentru ca intr-adevar, daca intra 3D iese Vadim. UNPR nu poate fi, cred ca se consuma pana in 2012, iar UDMR n-are cum ajunge la 15%. Deci?

  Reply
 320. Radu

  Cifrele de mai sus sunt cam fanteziste in raport cu realitatea. Aia bine masurata! Mie mi se pare ca avem o alta configuratie actuala.

  -Scufita rosie are vreo 40

  -Mos Craciun baga si el pe la 20

  -F cu kibrituri scade bine pe la 16

  -Capra (sau ceea ce ar urma sa devina capra) vine din urma cu vreo 12

  Personal cred ca pana in 2012:

  -Scufi se misca putin in sus

  -F cu kibrituri se opreste din rostogol pe la 10-12

  -Mosul face bungee jumping in jur de 18

  -Capra isi face datoria si trece din postura de animal in cea de pozitie, disparand in neant, alaturi de fantoma ApR

  Alba ca Zapada? Poate Alba ca Zapata! 😉 Nu stiu daca incoana facatoare de minuni electorale mai poate invia vreun mit. Poate cu dosul… Palmei! 🙂

  Reply
 321. Nea

  E simplu:

  Albă ca Zăpada,

  Scufiţa Roşie,

  Fetiţa cu chibrituri,

  Moş Crăciun

  Toţi ăştia sunt bugetari sau asistaţi social.

  Capra cu trei iezi e singura care produce ceva, ba chiar are şi iniţiative legislative şi judecătoreşti.

  Reply
 322. slow forward

  Scufita rosie: PSD

  (rosu – culoarea partidului, fostii comunisti, scufita de pensionar a lui Iliescu etc.)

  Fetita cu chibrituri: PNL

  (Crin pe vremea cand era pletos, caruia ii place sa se joace cu ideile, mai putin cu faptele)

  Mos Craciun: PP

  (DD si parul lui interesant, plus ideea ca e un partid unflat care nu stii daca vine sau nu vine)

  Capra cu trei iezi: PDL

  (Ma rog, Udrea nu iese prea bine aici, iar cei trei iezi presupun ca au nume care incep cu BVB – ar putea fi si un fragment de PDL, cu respectivii, restul orientandu-se spre Alba za zapada)

  Alba ca zapada: ?

  (partid nou si imaculat care o sa rupa voturi de la toti – e loc pe piata, intrebarea e daca gasim vanzatorul ideal)

  Reply
 323. MicutzaCeKurai

  DDD poate poza in Alba ca Zapada (ca ia cu imprumut piticii de la Vadim si Becali – si de la PSD, aripa Ilici si Vanghele).

  Capra sa fie cu trei iezi BVB?

  Fetitza cu Chibrituri e Crinela (desi-i nasol sa te joci cu focuol in preajma lui Patriciu).

  Scufitza Rosie si Mos Craciun… mai, sa fie. PeSeDeaua care duce papica pensionarei din padure si Vadimac-mac-mac la Cap (cu ztraitza plina de promisiuni)? ca n-o veni Traian Basescu calare pe un alt partid?)))))))))

  Reply
 324. AccesDirect

  Pana PDL nu are un candidat nou la prezidentiale nu are rost sa ne gandim la el in procente.

  @bleen, ai dreptate, uitasem cu totul de Vadim. deci Ponta, Crin, Diaconescu, Vadim.

  Reply
 325. Nea

  În 91 eram la Londra şi am vazut la BBC(pe atunci nu era British Bullshit Corporation) un documentar despre România. O tanti recita: Cât e Iliescu-n floare, nici în p…. nu ne doare!
  Şi continuă să fie-n floare după 20 de ani. O fi floare perenă sau imortelă!
  [admin edit: va rog mult, fara cuvinte tari explicite ca ne haleste Olguta]

  Reply
 326. nick_d

  Scufita rosie: PSD

  Fetita cu chibrituri: PNL

  Mos Craciun: PP

  Capra cu trei iezi: PDL

  Alba ca zapada: ?!?!

  Reply
 327. Bleen

  Dacă DD intră în joc PRM iese (mă rog, a ieşit deja dar nu mai are nici şanse să reintre). Vadim e un DD expirat şi obosit. DD e un Vadim nou.

  Reply
 328. Terebent

  Scufiţa Roşie 26% = PSD

  Fetiţa cu chibrituri 25% = PNL

  Moş Crăciun 23% = PDL

  Capra cu trei iezi 15% = PRM

  Sau poate să arate aşa:

  Albă ca Zăpada 35% = PP

  Scufiţa Roşie 26% = PSD

  Fetiţa cu chibrituri 12% = PNL

  Moş Crăciun 12% = PDL

  Capra cu trei iezi 8% = PRM

  Dar ma cam indoiesc ca PP sa ia de la PDL si PNL si nimic de la PSD…

  Reply
 329. Pingback: Partidul lui Dan Diaconescu a ajuns la 20%? Consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, face previziuni pentru 2012: Scufita Rosie, Mos Craciun, Fetita cu chibrituri? Sau Alba ca Zapada? « Traiestesenzational's Blog

 330. Bleen

  Voiculescu nu poate fi luat în calcul la procente. Văd că Sebastian Lăzăroiu n-a scris pe nicăieri 1%. Deci nu e Voiculescu pe listă.

  Reply
 331. Pingback: Lecţia de iniţiere – Palatul Sutu

 332. Catalin

  Cred ca nu ar fi nici o supriza ba chiar ar fi benefica in acest moment aparitia unui nou partid politic.

  Actualele partide seamana din ce in ce mai mult cu vehiculele folosite pentru concursul "cati pasageri incap in masina …". Poti stabili un record mondial dar capacitatea lor ramane totusi limitata, locurile pe scaun sunt ocupate de aceiasi indivizi iar volanul si pedalele sunt controlate de cetateni cu "vechime" care, daca tara o cere, pot conduce foarte bine oricare din celelalte masini.

  Data fiind pasiunea poporului pentru fenomenul politic, in permanenta scadere din 90 incoace (cel putin ca prezenta la vot) si evidentiata destul de bine de ultimele sondaje, o formatiune care sa se adreseze realmente si celor care s-au saturat de P(SD, NL, DL, RM)ar putea beneficia de niste oportunitati interesante daca se infiinteaza cel tarziu in prima jumatate a lui 2011.

  Posibil sa ma insel dar cred totusi ca ori se face curatenie in PDL (de data asta de foarte sus in jos) ori nu mai avem mult de asteptat pana la un nou partid (popular sau nu).

  Reply
 333. Nemo

  a, da? mai exista pereme in Romanica?! uitasem. deci astia sa fie Mos Craciun si pepeul capra.. 🙂

  neah, nu dispare. pana si pt faptul ca unii ca mine n-ar vota niciodata ce ar ramane pe tava; si nu stiu cum naiba, dar la ultimele alegeri am inclinat balanta 😀 (de bine de rau, sunt singurii care au mai miscat ceva reforma "esentiala", nu din asta de pe o zi pe alta, care se va lasa cu remaniere de seitani; si mai suntem niste fraieri care nu uita chestiile astea). desi, stiu ca Boc e rau, doar ne-a zis Cojocariu de atatea ori in ultima vreme, iar el are mereu dreptate, chiar si cand n-are 😀

  si chiar, bine ati revenit domnu' Seby 🙂 nu de alta, da'[si aici ar urma o chestie waaay off topic, pe buna dreptate moderata in spirit procustian].

  Reply
 334. AnaluManole

  Riskmanagementul ne invata: pe scufita rosie o poate manca lupul, albacazapada se marita cu printul, fetita cu chibrituri poate ingheta daca i se termina chibriturile. capra cu trei iezi are un viitor incert (poate tot cu lupul). deci mizez pe mos craciun. el este always surprising 😀

  Reply
 335. AccesDirect

  PP cred ca e pe undeva pe la 20-25%, la paritate cu PNL, care, in functie de remaniere si succesul reformei, va pica inapoi pe la 15-18%.

  Reply
 336. Para

  Să ştiţi că Mircea Badea o detestă pe Albă ca zăpada. Chiar ieri făcea inventarul oribilităţilor din poveşti.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   eu nu rezist sa ma uit la Badea mai mult de 3 secunde. Daca a facut inventarul de care spui, asta tradeaza de fapt un copil complexat.

   Reply
 337. MicutzaCeKurai

  cutremurator daca a re-ajuns PRM-ul la 15% (vai de capul lor de functzionarasi, pensionari si asistatzi social)! ca nu-i cred pe UNPR-isti capabili de scor (astia-s istorie)))). iar 7% poate sa si le ia DDD oricind (cutremurator, oricum – dar parca se poate sta mai usor de vorba cu DDD decit cu Tribunul; "retardatul" mai mic?)

  Reply
 338. bilbofil

  Securitatea prin obscuritate nu prea iese pentru cine se pregateste. Planurile de război trebuie să fie secrete, dar situația prezentă a frontului este bine să fie făcută publică, altfel pierzi războiul de propagandă, soldații se demoralizează sau, în situații critice, ajung sub foc prietenos. Dacă ești mai credibil decît inamicul, războiul este pe jumătate cîștigat.

  În altă ordine de idei, chiar Albă ca Zăpada să fie dominatoarea în 2012? Aia de a fugit cu vînătorul în pădure și a trecut apoi prin paturile a șapte pitici încă înainte să se mărite cu prințul? O fi politica curvă, dar totuși!

  Reply
 339. gabi balaceanu

  din pacate neinitiatii sunt cei care adorm seara ascultind basme cu aceste personaje, avind cosmaruri din care nu-si revin nici ziua urmatoare…si tot asa, alte personaje, alte jocuri, aceeasi piesa, jucata fals, lucru evident chiar si pt neinitiati…unde e regizorul, unde sunt actorii, unde sunt personajele(de basm sau nu)care sa faca un spectacol credibil?

  Reply
 340. mece

  poate iezii sunt albă ca zăpadă

  poate zăpada va fi legalizată şi capra va căştiga alegerile

  poate moş crăciun există şi se va alia cu scufiţa roşie (care sigur există) şi vor hali capra

  haliburton

  Reply
 341. AccesDirect

  Populimea trebuie tinuta in ignoranta si mintita cu orice ocazie. Trebuia mentionat si ca, probabil, prezenta la vot va fi de 3-4% .

  Reply
 342. Nemo

  haha. din seria "cuvinte incrucisate" 😀

  scufita rosie e clara, fetita cu chibrituri pare sa fie crinolina :mrgreen: prietenii stiu de ce 😉

  capra cu 3 iezi iese pedele; in orice varianta! 😀

  Mos Craciun e nou' pepe; Alba ca si Nea pare sa fie una bucata fata morgana, vanduta pe post deja vu bunicutza-virgina. cui? romanilor!("fireste", ar adauga Ady da Nasty).

  mind games, monser. mind games.
  http://www.youtube.com/watch?v=xZbKHDPPrrc

  Reply
 343. Terebent

  Bine ai revenit…

  Am si eu o indrebare, de ce noi populimea nu vedem astfel de sondaje? Adica sondaje cat de cat mai credibile, nu ca cele de genul 45%, 30%, 10%?

  Reply
 344. Pingback: Ce vrea sa spuna Lazaroiu? | daily teo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *