BAC 2011

De ce s-au plîns repetenții care au picat bacalaureatul din 2011?

Bac-ul a foste greu, s-a spus. E mai greu de precizat cît de greu e un examen. Cînd concurența este reală, nivelul de dificultate al unui examen crește de la sine. Acum 20-25 de ani elevii care dădeau la facultăți tari precum automatica, electronica sau medicina ridicaseră așa de tare ștacheta încît păreai cumva supraom dacă intrai la medicină. Asta se întîmpla fiindcă veneau 10 oameni pe un loc la medicină sau 20 de oameni pe un loc la drept. Și pentru că era o mare șmecherie să fii medic sau să prinzi repartiție în oraș pe vremea aceea. Buuun! Deci dacă e concurență și miză, oamenii cresc singuri nivelul de dificultate al examenelor. Și al vieții în general. Probabil că unii dintre repetenții de azi, dacă ar vedea programul de învățat pe care îl aveau colegii mei care au intrat la medicină fără meditații acum aproape 20 de ani, li s-ar părea inuman. Veți spune că un examen de tip competiție e normal la admiterea într-o facultate, în timp ce bac-ul e un examen mai pentru mase, în care nu e competiție și, teoretic, pot trece toți, nu doar primii n. Da, așa e, dar gîndiți-vă că, totuși, acest examen de bac trebuie cumva să țină loc și examenului de admitere care acum nu se mai dă. În cazul unei competiții e aiurea să te superi că nivelul de dificultate e mare. E ca și cum ai spune: “Nu se poate dom’le, e inuman! Am dat la medicină și a fost foarte greu. Au venit unii ai naibii de pregătiți care au luat numai de la 9,90 în sus. Eu așa nu mă mai joc. De ce există oameni dispuși să muncească și să-și sacrifice vacanțele de dragul performanței?”

articolul integral

Facebook Comments

20 Comments BAC 2011

 1. nedormitul

  nici mai devreme nu s-a auzit, de unde rezultă concluziile:

  1) bugșii ăia vechi erau într-adevăr stricați

  2) nu i-au pus pe-ăia noi, că i-au furat instalatorii

  Reply
 2. Bleen

  Acum pot să vă zic, că nu m-aude nimeni: n-au venit pentru gîndaci, au venit pentru bugs. Au schimbat microfoanele vechi, că erau uzate moral şi se îmbîcsiseră de praf.

  Reply
 3. Amelia

  @bleen: nu v-ajunge domne' genocidul pe care l-ati facut cu reducerea salariilor, Codul Muncii, Bac-ul etc.? Acum ati trecut si la "gandacocid"?

  O sa vina asociatia "Bugy-Bugy" sa faca o manifestatie… ca presupun ca gandacii nu au sindicat (sau mai stii?)

  Reply
 4. Gimilica

  Poate pare absurda o propunere pragmatica acum in valtoarea certurilor politico-bacalaureistice, dar imi fac curaj sa-mi relansez propunerea, dealtfel banala. Eu propun ca examenul de Bac. sa nu mai aiba calificativele Admis-Respins pentru simplul motiv ca el trebuie sa fie considerat examen de absolvire nu examen pentru admitere la facultate. Avantajele ar fi in primul rand psihologice, eliminandu-se stresul de dinainte de teste si depresia de dupa. Astfel diploma de absolvire a liceului trebuie sa contina foaia matricola cu notele din timpul scolii, notele de la competente si notele obtinute la materiile de bac, fara calificativele Admis-Respins. Baremul de nota 6 sa fie introdus doar de comun acord Minister – universitati la admitere. Diploma de bac reflecta munca pe perioada liceului. In cazul in care absolventul nu e multumit de notele de la bac. poate merge la marire in sesiune din toamna, similar cu situatia studentilor. Cred ca poate fi un punct de plecare pentru o discutie a ceea ce vrem sa reprezinte bac-ul.

  Reply
 5. Dragos

  pssst-pssst, sa nu vorbesti in scrumiera aia noua de pe birou. 😉

  (eu sunt "tanti" aia cu sanii lasati, in papuci, cu mop si galetusa)

  Reply
 6. Bleen

  Azi la 15 ne dă pe toţi afară din minister ca să se ocupe de gîndaci ăia de la dezgîndăcire. Sau era vorba de bugs, nu de gîndaci?

  Reply
 7. Dragos

  "acelasi tembel zice ca e un plan, probabil masonic, sa faca rost de mana de lucru ieftina"

  nţ, eu zic ca-i un plan ticluit de traficantii de organe.

  Reply
 8. bogdan

  tot vad pe unul din tembelii stangisti ca-i da inainte cu bac-ul elitist. nu-i zic numele, e unu cu barbuta si ochelari (de cal, cred). manilor, fratilor, pai si eu, acum la 17 ani distanta, luam bacul fara probleme. m-am uitat oleaca pe subiecte si m-a bufnit rasul. pai asta e dificultate?

  bine, eu am invatat cam 1 an jumate pentru bac, nu doua saptamani. apropos de asta, o aud pe abramburica zicand ca a fost prea putin timp intre probe. pai eu am dat 5 probe in 10 zile. altii, saracii, au dat bac la 7 materii si au supravietuit totusi.

  acelasi tembel zice ca e un plan, probabil masonic, sa faca rost de mana de lucru ieftina si ca saracii copii nu se pot concentra ca-s camerele de filmat gramada pe ei. trist! bine ca se pot concentra cand se filmeaza facand sex sau batandu-se prin clase si apoi se pun pe youtube. sa vezi chestie, si prin germania sau europa unde vor pleca ei la ciordit, pardon munca, numai camere de filmat sunt. ai dracu capitalistii astia, ce-i sreseaza pe oameni.

  Reply
 9. Mih

  Iresponsabililor, nu va mai hahaiti atata pe seama tinerilor agresati si napastuiti nemilos de un Bac ticluit politic de marinaru' sadic si ministru' lui cu unspe clase!

  Inconstientilor! Nici nu va dati seama ce crima genocida s-a pus la cale in contra viitorului nostru!

  Rezervele, schimbul de maina, e decimat azi de acest dezastru national (sau,cincizecimat, ca 50% si mai bine au fost picati cu dusmanie din cauza de frauda si nestiinta de carte, auzi motive!)

  Cum va arata parlamentul de maine, partidele, presa, politia, universitatile, chiar si liceele, scolile generale, medicina primara si secundara, justitia debalansata, patronii si muncitorii din industria tunurilor, a taiatului frunzelor la maidanezi, a economiei de coltul strazii si a atator altor craci si ramuri de activitate, infloritoare pana acum?

  Ne chinuim de peste 20 de ani sa pregatim generatia viitoare, oameni de nadejde, trosnitori de seminte si iubitori de cultura traditional-manelista si vin criminalii astia dictatoriali, niste vai de ei si vor sa ne strice tineretul? Sa-i puna la carte? Sa ii invete sa nu mai fie descurcareti si shmecheri? Sa le impuna criterii de competenta?

  UUUndeee o sa ajuuungeeem?

  Reply
 10. Boonierat

  – Dă-mi un hotnews!

  – De care? Că avem think outside the box, contributors, smartwoman, hotnews sport, hotnews life, hotnews monden, hotnews offline, hotnews online, hotnewsers…

  – Dă-mi atunci un Seppukunews!

  – Păi aşa zi, mai dă-i-n poula mea cu hotnews-ul lor!

  Reply
 11. Spin Doktoru

  Am şi eu o întrebare. Hotnews se apropie de faliment? S-a spart gaşca? Se dărâmă şandramaua?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *