Cui ii canta Basescu „Guantanamera”?

„Păi, la Guantanamo îi ţineau până ce spuneau ce voiau să audă ofiţerii CIA“ (Traian Băsescu, la B1TV)

De câte ori să mai repete apăsat fostul nostru președinte refrenul cu „guantanamizarea“ până să îl întrebe presa: „Dar numai la Guantanamo îi țineau, domnule Președinte?“? Mă rog, presa neacoperită, că aia acoperită ori se face că nu înțelege unde bate omul, ori tace mâlc, ori contraatacă, nu fără temei, în plan moral. Un lucru e clar: la ușa DEX-ului sigur nu bate!

Nimeni nu se avântă, însă, pe fir în jos la etimologie. Și nici nu sondează puțin în istoria recentă. Pandaimosul de la Guantanamo devenise celebru în 2005 după apariția unui articol în Washington Post care dezvăluia că pe vremea lui Bush Jr. suspecților de terorism li se cam dădea mai multă apă decât puteau să bea. Pe gât, cu furtunul. S-a făcut și film. De Oscar chiar! Iar metoda se globalizase. Se pare că vestita întreprindere americană de alimentări cu apă a avut niște filiale și în România. „Se pare“ spunem așa, pentru piața internă, că restul Lumii civilizate și necivilizate are certitudini. Presa internațională ne arată cu degetul de 10 ani, necontenit, ne indică până și locurile de detenție, societatea civilă ne pune la dispoziție și orarul zborurilor avioanelor-pârnaie (pag.104). Un fost deținut se declara norocos la DW că a prins repartiție la Kogălniceanu sau la București (ORNISS). Probabil pentru că la noi nu prea e presiune la apă pe nicăieri. Sau pentru că metodele de interogare au rămas cele vechi, sovietice, pentru care se face antrenament de anduranță încă de la clasa pregătitoare de jihadism.

[…]

Așadar, fostul șef al unui stat acuzat de găzduirea sucursalelor celei mai umede pușcării din lumea democrată vorbește de furtun în casa irigatului, ca rădăcină etimologică, iar ziaristului format la BBC (și maturizat la Vîntu-Ghiță) Cătălin Striblea, investigatorului de calibru Sabin Orcan și analistului atomic Ion Cristoiu nu le dă prin cap să-l întrebe dacă e vreun sâmbure de adevăr în ce zic toți nebunii ăștia.

Preluare Kamikaze. Citiţi articolul integral aici.

(Foto: youtube.com)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.