Cine conduce Romania?

Conform anunţului de presă de pe site-ul preşedinţiei:

În perioada 6-10 aprilie, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, se află în vacanță de Paști.

Departamentul de Comunicare Publică
06 Aprilie 2015

Nu există nici o precizare formală sau informală în privinţa celui care îl înlocuieşte în această perioadă. Pe surse, s-a aflat că preşedintele a sărbătorit Paştile la părinţii săi, în Germania, iar în următoarele zile este în vacanţa de Paşti, şi se va afla la Madeira, în Portugalia.

Asta în condiţiile unei situaţii externe foarte tensionate în care, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, săptămîna trecută au sosit la baza aeriană de la Câmpia Turzii 12 avioane A10  Thunderbolt, supranumite distrugătoarele de tancuri.

ŢInînd cont de faptul că Preşedintele este Comandantul Suprem al Forţelor Armate, consider absolut necesar să ştim, mai ales într-o situaţie precum cea de acum, cui a delegat prerogativele prezidenţiale pe durata absenţei din ţară.

UPDATE:
Raluca Boboc, pe Facebook:

A preluat Tăriceanu atribuțiile de la Johannis ?

Johannis este oficial în vacanță (sursa:comunicatul Administrației Prezidențiale)
.
Dacă Johannis lipsește oficial de la serviciu timp de o săptămână, putem presupune că acesta i-a delegat atribuțiile lui Tăriceanu. Însă Tăriceanu a atacat recent statul de drept (cazul Șova), iar imaginea lui Johannis ar fi afectată.

Într-un context internațional atât de dificil și cu un război la graniță, românii trebuie să știe cine este la comanda statului cât timp președintele este în vacanță.

Precedentul Traian Băsescu – 2008: Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a fost rugat de catre seful statului „sa vegheze la functia prezidentiala”, incepand de joi si pana duminica, atat timp cat se va afla la Beijing, unde participa la deschiderea Jocurilor Olimpice.
Traian Basescu a anuntat intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca i-a delegat competentele de prim om in stat, presedintelui PSD al Senatului, Nicolae Vacaroiu, mai mult colegial decat oficial, avand in vedere ca nu a semnat vreun decret prezidential in acest sens.

Precedentul Victor Ponta – 2014: Premierul Victor Ponta intra intr-un scurt concediu dupa ce si-a delegat, prin decizie, atributiile de coordonare a Guvernului catre vicepremierul Gabriel Oprea. Decizia va fi aplicata in perioada 19-24 noiembrie.

Ultima postarea a Preşedintelui, pe Facebook, este aceasta, de ieri. Apropo de NATO şi de situaţia în care ne aflăm.

iohannis NATO

(Foto: airforce-technology.com)

Facebook Comments

4 Comments Cine conduce Romania?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *