Cum a cîştigat Teo

Teo Trandafir a câștigat colegiul 19. Mai jos câteva explicații despre cum s-a întâmplat. Teoretic un candidat al PDL ar fi trebuit să piardă. Coaliția PSD+PNL+PC avea 10 puncte peste PDL.

–          A avut o notorietate crescută de la începutul campaniei

–          Era un personaj popular, dintr-o zonă  relativ decentă a show-bizz-ului

–          A fost un candidat surpriză (adversarii nu au avut timp să schimbe candidatul)

–          A reușit să mobilizeze voturi apolitice (15% din cei care au votat nu aveau simpatii politice)

–          S-a asociat in campanie cu oameni din PDL perceputi ca „disidenti”.

–          A reușit să ia 30% din voturile PC (și au venit cam 8% cu simpatii PC la vot). Nu știu de ce (Piedone? Mircea Badea?).

–          Liberalii au preferat sa stea mai mult pe acasa si o treime chiar au votat Teo.

–          Contracandidata sa a avut o campanie cu greseli.

–          A venit cu un singur proiect.

Poate mai sunt si alte motive. Dar acestea au contat mult.

Facebook Comments

47 Comments Cum a cîştigat Teo

 1. Pingback: Teo Trandafir va pleca din PD-L! O spune consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 2. Alex

  Nu vreau neaparat sa aduc aminte despre nemultumirea mea enervanta de saptamana trecuta privind comentariile care nu se refereau la subiectul articolului… Vreau insa sa-mi manifest multumirea fata de discutiile de mai sus. Am citit cu interes multe comentarii.

  Reply
 3. zexe

  Cristian Preda a castigat, in sfarsit, in competitie deschisa. Preda a dovedit ca este un bun de purtator de cuvant. Daca Videanu s-ar hotari sa intre in viitoarea competitie electorala, cred ca Preda va fi angajat sa o faca din pozitia de purtator de vorbe.

  PDL a castigat un purtator de cuvant talentat.

  Pana la urma, care a fost miza reala?

  Reply
 4. Andra

  Ar fi tare bine daca PDL-ul ar sti (daca ar fi capabil – ) sa multiplice "efectul Teo", adica sa aduca la vedere intiativele bune de tip civic pe care numai Mona Musca a fost capabila sa le aduca in politica. Practic, in zona asta (de politica "civica") Mona Musca a devenit un brand de neinlocuit, nimeni nu a putut repeta pana acum ce a facut ea, nici chiar PNL care isi propusese prin 2007-2008 sa re-ocupe zona (si-a creat niste ONG-uri pe zona asta, dar, cu toata mediatizarea posibila, n-au reusit, pt. ca se vede clar ca ceea ce le-a lipsit a fost “spiritul”).

  Teo e singura in care vad din nou acest spirit; e singura capabila sa adune din nou la un loc oameni la fel de multi pentru lucruri la fel de bune; a fost un lucru extraordinar – si cred ca i-a adus puncte – faptul ca a avut curajul sa se defineasca politic prin pretuirea pe care o are fata de Mona.

  Reply
 5. Riddick

  Mona Muscă este o etapă depăşită. Şi-a epuizat "resursa de zbor" pe la şusele A3 sau Realitatea de acum câţiva ani.

  Vad ca "secta" vede victoria lui Teo ca o realizare a sa, nu a PDL.

  Reply
 6. nedormitul

  mona muscă poate face altceva şi poate face foarte bine. valeriu stoica nu mai e parlamentar de cîţi ani? de vreo 8-9. totuşi, se numără printre cele vreo 10 nume grele ale pdl-ului.

  Reply
 7. nedormitul

  apropo de vedetele tv, pe răzvan dumitrescu nu-l întrece nimeni! acolo să vezi umor, autoironie şi felu' unu, felu' doi şi felu' şapte de relaxare!

  Reply
 8. gabhry_el

  Teo ar fi cîştigat şi în sectorul 1.

  Nu e suficient să faci scorul partidului, chiar dacă acesta are 49%, nu 32%.

  Membrii de partid votează cu oricine este propus de partid, dar ceilalţi, oricît ar fi de puţini (inclusiv simpatizanţii), nu.

  Aceştia din urmă decid victoria, în fond.

  Reply
 9. Nea

  În România, chiar şi Cătălin Voicu, cu zeghea pe el, dacă ar candida din partea PSD-PNL-PC ar avea şanse reale de succes şi un scor peste 40%, indiferent cât de normal ar fi adversarul PDL.

  Reply
 10. nedormitul

  teo a mai arătat că ştie să "muleze" personajul pe situaţie. a fost pozitivă, a zîmbit tot timpul, a fost întotdeauna la obiect, rupîndu-se total de vedeta de divertisment.

  Reply
 11. nedormitul

  teo nu prea s-a arătat la faţă, nu a răspuns provocărilor. atunci cînd a ieşit, a vorbit la obiect, coerent, corect, în timp ce munca "murdară" a făcut-o cristian preda, hîrşit în campanii electorale – au fost încercări timide de a o asocia pe teo cu maneliştii de la protv, a urmat ruperea afişelor şi plagiatul grosolan marca "buzdugan" practicat de liliana mincă, acuzaţiile de mită electorală, ş.a.

  un alt avantaj al lui teo: dacă ar fi candidat la alegerile generale, şansele ei ar fi fost minime. au pierdut mulţi oameni cu nume grele, deşi erau primii în colegiile lor. deocamdată, uninominalul are efecte benefice numai la alegerile parţiale, nu şi la cele generale.

  Reply
 12. Bleen

  Apropo de statutul de vedetă de divertisment al lui Teo: nu asta e imaginea ei. Are notorietate datorită TV-ului dar nu e percepută ca vedeta clasică, de tabloid. Cel puţin nu pentru targetul ei (cel pe care l-a vizat PDL pentru această campanie).

  Cît despre Liliana Mincă, pînă aseară nu o auzisem vorbind. Am rămas mască. Oricum, a avut un scor excelent, 44% nu e de colo pentru un personaj de asemenea factură.

  Reply
 13. nedormitul

  ca să mă exprim mai elegant, liliana mincă e proastă de bubuie. agramată ca şi piedone, cu buboaie în spate (cu care statutul de vedetă de divertisment al lui teo nu se poate compara) şi cam imposibil de schimbat cu altcineva, ca reacţie la candidatul surpriză al pdl.

  s-a vorbit foarte mult de "cadoul" făcut de pd-l lui prigoană jr. nimeni nu prea a vorbit de cît îi datorează pnl-ul lui radu stroe sau pc-ul lilianei mincă.

  Reply
 14. MicutzaCeKurai

  s-a cistigat si primaria din Rm. Valcea de catre PDL.

  dar – in ce priveste Bucurestiul – despre a cui victorie vorbim? in termeni absolutzi, da – a cistigat Teo. in termeni subtili – am luat-o peste bot: cu cit mai putzini oameni care sa-si exercite dreptul de vot, cu atit mai multe sanse sa se ajunga la aberatzii. "democratzia" – sau ce o fi insemnind ea in Romania – este in continuare sufocata/alterata/deformata de catre tembelizoare. politicienii nostrii s-au jucat cu finkelsteinul zgomotului de fond chiar aici unde birfa are valoare de adevar si unde "mi-a zis un prieten care are o matusa a carei vecina chiar a patzit asta" devine STIRE, SUBIECT DE EDITORIAL, LEGE si 'tu-i m(biip!)ortzii ma-sii de DICTATOR.

  cum aducem oamenii la vot aceasta ar trebui sa fie framintarea/preocuparea/intrebarea "reformatorilor" din PDL. victoria din sectorul 19 este un fel de "noapte minunata a democratziei".

  Reply
 15. gabhry_el

  niku

  victoria lui Băsescu l-a revigorat mai mult decît un an sabatic

  ce bucurie mai mare e să vezi împlinindu-ţi-se o speranţă, o idee în care ai crezut şi pentru care ai muncit?!

  ca şi acum cu Teo…

  Reply
 16. sebastian lazaroiu

  niku-elektriku

  Vine si timpul cand trebuie sa pleci. E important sa stii cand sa pleci si sa lasi locul altuia

  Reply
 17. gabhry_el

  Berceanu a simţit vîntul reformării, dacă a spus că după 2012 (sau 14?) se retrage din politică.

  Ce vrea să spună? "Şefu', lasă-mă pînă atunci, că n-o să mai auzi de mine după".

  Problema e că Berceanu nu poate puii, nu poate promova în partid decît tot "berceni".

  Pe de altă parte, încearcă să imite retragerea lui Băsescu, care a spus că nu mai are o miză politică.

  Numai că Berceanu nu e Băsescu şi această hotărîre poate determina comportamente diferite, "dacă tot nu mai urmează ceva care să mă intereseze".

  Reply
 18. gabhry_el

  A cîştigat şi Preda, dar mai mult a cîştigat Băsescu.

  Că e inteligent şi l-a ascultat pe Lăzăroiu.

  … şi s-a ascultat pe sine cînd l-a adus lîngă el pe Lăzăroiu.

  … şi pe Preda, pe Monica Macovei, pe TRU…

  sper că lista va continua

  Reply
 19. Bleen

  Eu nu-l văzusem pe Preda la TV (fiindcă nu mă uit la TV) decît o dată, parcă, mai demult. L-am văzut acum. Nu-mi pare poet deloc. E tăios şi limpede.

  Miza candidaturii şi victoriei lui Teo e raportul de forţe din PDL, nu din Parlament. E o victorie în Bucureşti (fief-ul PSD-PNL) şi nu oriunde, ci în sectorul 4, unul dintre cele mai pesediste sectoare.

  E vorba de lupta din PDL: structuri sau idei? Un partid e o organizaţie bazată pe logistică sau o organizaţie bazată pe anumite valori? Simplific, bineînţeles. Cele două nu se exclud, sînt necesare, luate separat, dar suficiente, doar împreună.

  Reply
 20. sebastian lazaroiu

  riddick

  1.De acord, a fost reciproc avantajos

  2. a fost o intrebare care masura in exit poll simpatia politica. Liberalii au fost sub scorul clasic din colegiu.pt mine a fost unul din primele semne ca teo va castiga

  Reply
 21. Riddick

  Deschidere către ce ?

  Am auzit-o pe Teo azi: "Eu fac parte din societatea civilă!".

  La PDL nu este nevoie nici de dinozauri, nici de poeţi.

  Reply
 22. Riddick

  Nu sunt de acord cu două din puncte:

  – la nr.5: mai degrabă, disidenţii au căutat să îşi creeze o platformă, pe fondul victoriei previzibile a lui Teo;

  – la nr.7: cine ştie cu adevărat ce au făcut liberalii ?!

  Reply
 23. alex

  @mihnea. Ca sa fiu rautacioasa: in colegiul 19 sunt mai multi simpatizanti PC. Plus mai sus, inteleg ca la vot au fost cam 8% simpatizanti PC – deci ~1200- din care 30% deci ~360- au votat Teo. Sunt putini dar multi la o prezenta de ~15000 de oameni. Plus la vot, conteaza chiar si o singura persoana. Sa nu uitam alegerile prezidentiale…

  Reply
 24. val_one

  🙂 ce nu ştie(cred) dl Lăzăroiu este atitudinea de noncombat adoptată de Piedone.O să vă dau eu un mic

  amănunt picant din campania electorală.Un tip din stafful

  PC a primit serile trecute „misiunea” nocturnă de a

  recupera fluturaşii electorali distribuiţi de PNL pe maşinile parcate pe raza colegiului 19.De la el ştiu că

  „redecorarea” în roşu a sediului lui Teo n-a fost făcută de PC.

  PSD şi PNL şi-au dorit mult mai mult o victorie în acest colegiu.Piedone pare a fi de părere că o bună relaţie cu PDL ar fi mai utilă pe viitor.

  Reply
 25. alex

  update: a se citi mai sus in loc de "nu vad legatura dintre dumnezeire si politica" – "nu vad legatura dintre dumnezeire si loterie". Desi, nici pe prima nu prea reusesc sa o vad…

  Reply
 26. alex

  Am vazut declaratia lui Minca dupa aflarea rezultatelor. A fost penibila. Pe scurt ne-a indemnat sa gandim data viitoare cand votam (tradus: "sunteti prosti baaaa, foarte prosti), a sustinut ca de fapt a castigat, l-a amintit de mai multe ori pe Dumnezeu (nu vad legatura dintre dumnezeire si politica), a tot spus ca suntem foarte saraci (de aia a dat compot si vin la PET, fara eticheta- daca tot suntem amarati, ce mai conteaza ce e in sticla), a spus ca e desteapta si ca face acte de caritate ( da! isi plateste voturile cu o sacosa cu mancare pentru amarati din C19)etc. Incep sa ma enervez… Noapte buna!

  Reply
 27. Pingback: Teo a castigat la 1/19

  1. Florin Cojocariu

   Ma bucur pentru Preda mai mult decit pentru Teo:) Dupa cum a observat Bleen, Preda a spus pe Realitatea ca Teo e importanta pentru ideea de deschidere. Absolut de acord. Eu as adauga: Domnu Oltean, vedeti ca reforma se face si cu blogu'? 🙂 Sa nu uitam, Preda s-a lansat prin celebra (si gresita) sarja anti – Honorius cu numai 4 luni in urma. Cu numai 4 luni in urma era un personaj exotic si oarecum tolerat pe care Oltean il persifla. As merge pina acolo sa spun ca Teo e cea mai putin importanta in batalia asta:) Alegerile le-au cistigat reformatorii si adeptii deschiderii PDL. (Ah, ce si-ar fi dorit unii PDL-isti ca Teo sa piarda si Preda sa-si rupa gitul…)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *