FINANCIAL SENSE – Enemies in the East: An Interview with Anca-Maria Cernea

Anca-Maria Cernea este preşedinta Fundaţiei Ioan Bărbuş şi membru fondator al platformei conservatoare În Linie Dreaptă. Prezenţă activă politic la începutul anilor ’90, ca vicepreşedintă a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi a Organizaţiei de Tineret PNŢCD, este, de asemenea, o voce remarcabilă în spaţiul publicistic românesc de dreapta. Articolele ce-i poartă semnătura, cît şi traducerile importante pe care le-a realizat, amprente puternice ale conservatorismului de extracţie anglo-saxonă, pot fi citite atît pe site-ul ÎLD, cît şi în Revista 22.

Am avut plăcerea să o cunosc personal pe Anca. Atunci am descoperit cu încîntare o persoană deschisă, caldă, zîmbitoare. O prezenţă energică şi fermă în acelaşi timp. Un om inteligent, cu umor, punctînd esenţialul în conversaţie. Tonică, permanent atentă, cu simţul importanţei detaliului. Calmă şi fără nici o stridenţă, inspiră confortul intelectual tipic celor care mai mult fac decît vorbesc, al celor pe care te poţi bizui.

Acum am bucuria să vă prezint fragmente dintr-un amplu şi foarte interesant interviu pe care Anca l-a acordat Financial Sense şi să vă invit să-l citiţi integral aici.

“Cernea explained that the Communist elite “were not ready to give up the privileges they had obtained by murder, treason and theft…. On the contrary, they and their offspring became prosperous businessmen, media tycoons and successful politicians. They constituted some kind of a privileged cast, an establishment, enjoying an enormous power, no matter who was officially governing the country.”

“No longer exercising totalitarian control over the press, the former Communists nonetheless rule the media. “They own most of the media companies and they don’t hesitate to make use of them according to their convenience,” says Cernea; “they practice character assassination, slander and intimidation campaigns, against anybody who attacks the establishment – currently their target is mostly President Băsescu.” As for the rule of law, most of Romania’s judges were part of the old structures. According to Cernea, “they refuse to enforce the law if it is against the interests of the establishment. There are huge corruption networks involving politicians and judges, for instance as it was revealed recently, in the Voicu-Costiniu case, when a number of such people were arrested or indicted.”

FINANCIAL SENSE

Facebook Comments

77 Comments FINANCIAL SENSE – Enemies in the East: An Interview with Anca-Maria Cernea

  1. Glook

    @Florina Si cand te gandesti c-ar fi putut ramane Musca daca nu i se plateau neste polite pentru razgandire.

   Reply
 1. Bleen

  Ca să nu mai fie atacați, pedeliștii ar trebui, pe surse, să-și arate toți disponibilitatea de a se trece la USL. Astfel, toți pedeliștii ar beneficia de non-combatul de care beneficiază cîțiva grei.

  Reply
  1. BarbuMateescu

    @Bleen Este mai bine pentru viitorul PDL să aibă 7% la parlamentare, cu toţi baronii emigraţi în altă parte, decât 21% şi o lâncezeală în mediocritate doi-patru-paişpe ani. Premizele mele pentru această afirmaţie că PDL nu va mai guverna oricum din toamnă, iar partidele nu fac congrese reformatoare decât după înfrângeri.

   Reply
   1. Bleen

     @BarbuMateescu Nu sînt așa de convins că vom avea PDL (în forma asta) în toamnă. Și nici USL. Miza e următoarea: poliția, serviciile, parchetele și instanțele să aibă timp suficient (cel puțin pînă în 2019) să termine ce au început. În toamnă vom avea la guvernare o alianță însă marea miză e 2014. Oroarea de justiție e transpartinică și ea se manifestă atît la liderii USL, cît și la greii PDL. Tot ce vor greii PDL e să fie ca înainte, justiția să nu-și bage nasul în viața și afacerile „oamenilor de onoare”. 
    Miza greilor PDL nu e victoria în 2012 ci preluarea partidului și imunitate în fața justiției. Cele întîmplate zilele astea, declaraţiile în presă, arată că băieţii s-au prins că nu li se asigură nicio imunitate şi că deja MRU a preluat iniţiativa şi are mînă liberă. 

    Reply
 2. Bleen

  Se pare că candidatul-surpriză al PDL-ul la Primăria Capitalei nu este al PDL-ului ci al USL-ului și nu candidează la Primăria Capitalei ci la Primăria Sectorul 4.

  Reply
   1. Bleen

     @Yeba E un om care muncește de dimineață pînă seara și căruia îi place să stea la serviciu, nu să fugă acasă și să doarmă, ca Oprescu sau Antonescu. Deci e un om muncitor care bea în cantități mici.

    Reply
    1. Yeba

     😀 Și să te ții de ele și în pușcărie. Că or să-mi vină Posturile să-mi spună că-i pușcăriabil și or să-mi strice Postul.

     Reply
    2. Yeba

     Cum vrei să te avanseze Bleen la rang de moderator-de-probă și arhiduce de Piatra Neamț, dacă nu-i citești comentariile? Rândunica vine cu știrea când hotărăște dna Udrea. Eu deja am îndoieli, Lăză aruncă și el o sticlă-n mare, dă nervi pă cuiele alea, dă unde să găsească ăștia impostor dă categorie Oprescu, îmi vin cu muncă și aiureli.  

     Reply
    3. Bleen

      @Yeba Nu e impostor de tip Oprescu. E cu muncă. Cu principii sănătoase. Cu notorietate cît 16 oprești. Cu realizări cîr 37 de oprești. Ba mai mult decît atît, în tinerețe se dădea la o prietenă de-a maică-mii. Deci nu e Toader Paleologu. Dar nici Hora Moculescu. Lia o chema. Pe prietenă. Dar Lia n-a cedat. S-a măritat cu iubitul ei student. Iubitul ei cu palmă grea. Care o bătea în studenție și care a continuat s-o bată și în căsătorie. La un moment dat se pare că a divorțat după cîteva decenii de mîncat bătaie.

     Reply
    4. Bleen

      @BarbuMateescu Deși numele lui de familie nu începe cu o diacritică, asta nu înseamnă că nu e un om capabil, de onoare.

     Reply
    5. chriscross

     esti nedormit nedormitule:
     „Ba mai mult decît atît, în tinerețe se dădea la o prietenă de-a maică-mii.”
     Sulfina e lesbi? 😀

     Reply
    6. Yeba

     Critica iubirii pure. Nu merge asa, intereseaza-te si află urmarea. Până la urmă ea s-a măritat cu el? Soțul bătăuș a aflat că are o soră dată la călugărie de mică și s-a pocăit, cerând să fie reevaluat? Dar nu de Lia, care era deja în luna de miere in Costa Rica, ci de Mihaela Miroiu?  

     Reply
    7. Yeba

     @bleen, Critica iubirii pure. Nu merge asa, intereseaza-te si află urmarea. Până la urmă ea s-a măritat cu el? Soțul bătăuș a aflat că are o soră dată la călugărie de mică și s-a pocăit, cerând să fie reevaluat? Dar nu de Lia, care era deja în luna de miere in Costa Rica, ci de Mihaela Miroiu?  
      

     Reply
    8. Yeba

     Rău a făcut duduia care s-a demascat, se știe ea care. Eu sunt țintaș foarte slab și nu se știe unde nimerește glonțul când shoot fie și un mail. Un comment am iși eu și ăla n-a apărut unde trebuie din 2 încercări și peticul albastru nu s-a lăsat clickuit deși am respectat rețeta, o fi de la Explorer.

     Reply
 3. Bleen

  Pentru cei care au probleme cu afișarea comentariilor la articolul anterior, se pare că e o problemă cu Chorme-ul. În Firefox, Safari și IE se văd comentariile.

  Reply
  1. Ivan Zubeldian

    @Bleen Dacă PDL a decis candidatul la care mă gândesc eu, e foarte probabil. Deși nu e tocmai evident:)

   Reply
    1. Bleen

      @Dragos  @Ivan Zubeldian Ha ha! Nu e Udrea. Este probabil unul dintre foarte puținii capabili să-l bată pe Oprescu. Nu, nu e Paleologu, așa cum ar crede lumea. E altcineva. 

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *