Franța să ne zică mersi, că i-am făcut loc în Logan și în Duster

Mă uit cu compasiune la francezi, ca la niște frați de gintă nițel mai săraci cu duhul. Să luăm o țâră în colimator cupul prezidențial, pe Nicolas Sarkozy și pe Carla Bruni. Ce vedem aici? Două biografii de patrupezi veșnic în călduri, lipsiți de imaginație, care în loc să tragă împreună la aceeași căruță, și-o trag la gioale unul altuia într-o veselie și apoi și-o trage fiecare în parte cu cine se nimerește. Mai întâi, Nicolas s-a încurcat cu Cecilia Ciganer-Albaniz, în timp ce era însurat cu Marie-Dominique Culoli, care i-a dăruit doi feciori. Nicolas bagă divorț și o ia pe Cecilia. De bucurie că n-a rămas fată bătrână, Cecilia s-a combinat cu jurnalistul american Richard Attais. Când coarnele îl scoteau deja afară din casă, Nicolas și-a luat inima în dinți, s-a despărțit de Cecilia și s-a luat cu Gilberta Bruni Tedeschi, care cu această ocazie și-a schimbat numele cu ceva mai credibilul Carla Bruni Sarkozy. Fost fotomodel italian, Carla este actual muzician francez. Cetățenia a primit-o în 2008, cu ocazia căsătoriei. Ca fotomodel, a fost pe rând sau împreună a lui Mick Jagger, Eric Clapton și Donald Trump. Când credea că-l iubește cu disperare pe Donald sau Eric, s-a amorezat lulea de scriitorul Jean-Paul Enthoven, iar când voia să-i zică te iubesc lui Jean-Paul, s-a trezit că i-o zice fiului acestuia, filosoful Raphael Enthoven, căruia i-a dăruit un copil, în confuzia creată. Raphael și-a revenit repede și a lăsat-o pe Carla, care comite în continuare încurcătură după încurcătură. În fine, ultima dată a ieșit în bătaia flash-urilor unor paparazzi, din apartamentul muzicianului Benjamin Biolay, în timp ce Nicolas Sarkozy încă mai dormea în patul ministrului Ecologiei, Chantal Juanno. Benjamin este fostul soț al Chiarei Mastroianni, fiica lui Marcello Mastroianni și a Catherinei Deneuve. Chiara Mastroianni este sora lui Christian Vadim, făcut de Catherine Deneuve, de data aceasta cu regizorul Roger Vadim, ca să fie sigură că lasă urmași. Toată istoria Franței este un șir nesfârșit de istorioare de budoar, ca ale cuplului prezidențial. Franța a fost vivandiera romanului, țiitoarea vizigotului, metresa vandalului, putorișca normandului, gagica burgundului și prostituata Reichului. Am văzut la tv o fază în care niște francezi umblau cu mâna-ntinsă, imitând niște codoașe pensionare din Balcani. În definitiv, chiar dacă nu recunosc, subconștientul a ajuns să le joace feste serioase francezilor, care ar avea nu o dată motive reale să iasă la cerșit, cerând măcar compasiune. Băieți de comitet cum suntem, le-am făcut însă loc lângă noi, în Loganuri și Dastere. Ar fi fost păcat ca bătrâna curtezană să rămână cu mâna întinsă.

Facebook Comments

43 Comments Franța să ne zică mersi, că i-am făcut loc în Logan și în Duster

 1. Cristi

  Domnule Ivanciuc,

  daca doriti sa completati arborele genealogic, sau reteaua de paianjen a guvernului frânc, imi aduc aminte de un articol dintr-un ziar german. articolul se chema Die sexuelle Republik, dar nu-mi aduc aminte care ziar.

  Ba uite ca stie gugle: http://www.zeit.de/2008/34/Paris

  ca sa le trezesc atentia co-forumistilor, doar intertitlurile:

  – Das Geld – banii

  – Wer schläft mit wem? – cine cu cine doarme

  – Die Fernsehstars – vedetele tv

  – Die Germanopratins – telectualii de stanga

  – Die Intellektuellen – telectualii in genere

  – Die Journalisten – clar

  – Der Hof – curtea

  Reply
 2. Yeba

  @gabhry_el 2:09

  Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri

  Şi niciodată n-or să vie iară…

  Update:

  "Ce mai rămâne din cultura franceză. Preocuparea pentru grandoare” de Antoine Compagnon şi Donald Morrison Carevasazica au si ei complexele lor, pe cine sa-si verse nervii? Hazul e sa-i verse pe unul care "se tine de neam" cu ei.

  Si finu' Petrica la studii.

  Yves Montand, cu fular rosu, cintind prin '58 la Festivalul Tineretului (zis al Foamei) din RO. De unde sa stie el de detinutii politici? In fond, ce, era obligat?!

  Si Monica Lovinescu scriind despre zidul gros de ostilitate de care s-a inconjurat criticind comunismul si ca principiu.

  Reply
 3. Leon cel Treaz

  @gabhry_el

  lasa ca a studiat in Franta madam Aspazia Cojocaru, de la Curtea Constitutionala, Facultatea Internaţională de Drept Comparat, Strasbourg, Franţa, 1978, 1980. In plina epoca de aur.

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @gabgry_el,

  "Ai noştri tineri la Paris învaţă

  La gît cravatei cum se leagă nodul,

  Ş-apoi ni vin de fericesc norodul

  Cu chipul lor isteţ de oaie creaţă.

  La ei îşi cască ochii săi nerodul,

  Că-i vede-n birje răsucind mustaţă,

  Ducînd în dinţi ţigara lungăreaţă…

  Ei toată ziua bat de-a lungul Podul.

  Vorbesc pe nas, ca saltimbanci se strîmbă:

  Stîlpi de bordel, de crîşme, cafenele

  Şi viaţa lor nu şi-o muncesc — şi-o plimbă.

  Ş-aceste mărfuri fade, uşurele,

  Ce au uitat pîn’ şi a noastră limbă,

  Pretind a fi pe cerul ţării: stele".

  Reply
 5. Leon cel Treaz

  @omen,

  nu toti francezii dunt franci. Mai sunt si franco-provensali, occitani, gasconi, alsacieni, bretoni, basci sau corsicani.

  Reply
 6. Merechene

  @Florinaa, am citit si eu despre asasinarea cameramanului (prima data la Riddick), dar doar pe bloguri. nu stiu ce sa cred…nu apare nimic oficial.

  Reply
 7. Leon cel Treaz

  @Florinaa,

  cat de credibila este stirea cu asasinarea autorului filmului? O aud pentru prima data.

  Reply
 8. Florinaa

  @ Leon cel Treaz:

  E vorba de continuare, de faptul ca autorul filmului a fost asasinat. La o cautare Andrej Mendierej nu gasesc o agentie de stiri, o televiziune, o publicatie mai serioase sa-mi confirme. Ma gindeam ca stiti voi mai multe.

  Multumesc inca o data. 🙂

  Reply
 9. Leon cel Treaz

  @Florinaa,

  filmul a fost difuzat la trei zile dupa accident. Ce pare ca sunt focuri de arma sunt vreascurile de mesteacan care se rup sub pasii tipului care filmeaza.

  Reply
 10. omen

  …si mai sunt si dezlanat… 😆

  ideea era ca de aia isi permit sa faca misto de toata lumea si e cam greu sa faci misto de ei.., in plus, e preferabil sa ai de-a face cu frantuzoaicele, decat cu englezoaicele, my 2 cents 😛 😆

  Reply
 11. omen

  missto scris, coane Leoane 😀

  bagat un vot la manivela..

  pe de alta parte, cand ma gandesc ca de la Charlemagne incoace, frantujii au influentat profund istoria Europei(daca e sa luam numai legea salica, paregzample) si au documente scrise de lb franceza cu mai bine de jumate de mileniu inainte de “scrisoarea lui Neacsu”, de fapt, ce mai, Radu Negru cumanu’ inca nu coborase din munti… :mrgreen:

  ps. sorry, iar m-am incurcat in adresele de email…

  Reply
 12. omen

  missto scris, coane Leoane 😀

  bagat un vot la manivela..

  pe de alta parte, cand ma gandesc ca de la Charlemagne incoace, frantujii au influentat profund istoria Europei(daca e sa luam numai legea salica, paregzample) si au documente scrise de lb franceza cu mai bine de jumate de mileniu inainte de "scrisoarea lui Neacsu", de fapt, ce mai, Radu Negru cumanu' inca nu coborase din munti… :mrgreen:

  Reply
 13. MicutzaCeKurai

  @para,

  mi-a placut poza despre apa plata cu lamuie (lămuie? na, ca nu-mi iasă – îmi cer scuze pentru lipsa de diacritice și critice).

  Reply
 14. oldhashu

  para,

  Poți nega realitatea?!

  In orice caz, când intră dihonia intre frați, se lasă cu "saluturi":

  Scuze, Mme, că m-am jucat în poala ta! Unii bătrâni atât mai pot face…

  Reply
 15. oldhashu

  @ gabhry_el,

  Auzi, nu cumva confunzi? O fi fost ăl francez, cu "muștaru' " rămas de la multipla activitate igienico-sanitară pomenită…

  Reply
 16. mece

  Francezii sunt zburdalnici pentru că sunt relaxaţi. Şi sunt relaxaţi pentru că au o istorie care le permite în cele mai multe momente ale ei. Franţa e super-chique.

  Reply
 17. MicutzaCeKurai

  din dust-er ne tragem si-n dust-er ne vom intoarce. sau, vorba vulcanului, ashess to ashess (ai dracului doi de "s" – puteam sa-i pun oriunde)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *