Gîndire de milițian

Domnule Boc,

Spuneți că fac scandal doar evazioniștii. Îmi dau seama că n-ați înțeles mare lucru din iritarea generală pe care ați provocat-o inclusiv susținătorilor PDL. Vreau să vă ajut, să nu mai spună lumea că mă grăbesc să vă cer demisia. (ca și cum folosește la ceva să vă ceară demisia un cetățean din Gurbănești…)

Permiteți-mi să vă supun atenției un alt caz în care Statul se comportă exact la fel ca în cazul celor 3 declarații lunare și a normelor ilegale și hilare pe care acum le numiți „Mecanism de protecție socială”: ca un milițian.  E vorba de cetățeanul onest care plătește o amendă. Un prieten plecat în vacanță e oprit ieri în Predeal, controlat, și primește o amendă pentru că nu avea rovignietă. Vina lui.  I se reține talonul (potrivit legii), urmînd să-l recupereze după ce prezintă dovada că are rovignietă și a plătit amenda. Iată relatarea lui despre felul în care a decurs povestea:

„da sati povestesc cu amenda, ca tocmai ce m-am intors.
ma duc la admin financiara, cum mi-a zis politaiu. aia ma trimit la primarie.
la primarie platesc 125 ron, jumate din amenda, ca n-au trecut 24h.
dupa care la banca sa virez cei 28 de eur in contul CNDPR, parca. compania drumuri, poduri, alea-alea, ce are romania din plin.
la bcr o doamna fff draguta. ia amenda, se uita si ma intreaba daca sunt sigur. pai nu scrie asa in amenda? ba da, dar noi habar n-avem. pai si io ce fac? pai nu stiu… hai sa dam un search pe google. hai! search pe google, saitu oficial, nici o informatie sa ne lamureasca. dar un nr de telefon. suna. raspund, habar n-au nici aia. dar ii dau alt nr de telefon. suna. raspunde un nene. haaoleo! complicat! nu cumva contravenientul are funcție publica? ca daca e, nu plateste. nu, nu e. aha! pai: contul cutare, calculati, platiti, trimiteti fax la filiala cndpr brasov. ok, ne-am lamurit. n-au trecut decat 45 min. hai sa platesc. buletinu! dau buletinu… pai n-apareti la noi. n-aveti cont la bcr? pai nu! aha. sa va facem un cont. meseria, ocupatia, starea civila, copii. jap-jap. mergeti la ghiseu. merg, platesc. trimitem faxul. iau toate hartiile (copii dupa amenda, plata la cndplm, buletin, certificat constator) si ma duc la politie. ofiterul de serviciu, din nou am avut noroc, baiat cumsecade. domne, ati avut ghinion, ati picat peste cel mai bulangiu agent din predeal. imi ia actele. il intreb daca mi-a trimis talonul la brasov. da un telefon – da a plecat de dimieata. ok. merg, iau masina, plec la brasov. caut politia, caut politia,caut politia, caut politia, o gasesc, intru, o intreb pe doamna de la ghiseu. iesiti, intrati pe gang, intrebati acolo. eu nu stiu. s-ar putea sa trebuiasca sa mergeti la tractorul (…)
intru in noua locatie, ofiterul de serviciu. bunaziua, vreau talonu. aaaa! pai nu se poate. azi e ultima vineri din luna. nu se lucreaza. pai si io? luni! e ora 14. de la 9 m-am apucat.”

De acord, problema e nesemnificativă în fața proporțiilor Crizei. E însă util să realizați că Statul se poartă așa cu contribuabilii săi în orice circumstanță: își bate joc consecvent, cu îndîrjire și nesimțire de timpul lor. Fie că plătim taxe, că luăm adeverințe sau plătim amenzi, în absolut orice situație, cetățeanul e un infractor căruia Statul îi face un favor regesc purtîndu-l pe drumuri aiurea. Mesajul e consecvent același: să fie mulțumit că nu ia și o amendă, mama lui de contribuabil hoțoman!

Miniștrii dumneavoastră de la Muncă și Finanțe n-au ieșit nici ei din spiritul de milițian care pare a pluti asupra oricărei inițiative guvernamentale: au produs legi și norme care își bat joc de timpul nostru. Ba domnul Șeitan, după ce bagă groaza în oameni cu amenzi uriașe, se trezește să ne ierte regește dînd impresia că sîntem șerbi pe domeniul domniei sale. Asta ne enervează, nu taxele. Gîndirea și manierele de milițian ale Guvernului și angajaților lui, nu taxele și amenzile.

Acuma ați priceput?

Facebook Comments

71 Comments Gîndire de milițian

  1. estu

    florin cojocaru> am stau si eu ani buni in Franta. sunt de acord cu tine privire la eficienta birocratilor lor. si stii prea bine ca sunt horror stories si acolo.

    cereti ce vreti, e dreptul vostru.

    ma enerveaza insa ca cereti transformari fundamentale practic peste noapte. 5 ani sunt prea putini. si voi vreti sa vedeti munti miscati in 5 luni si inca avand resursele si materialul uman vai de capul lui ca in Ro.

    asteptati si voi 2012.se rezolva de la sine.

    Reply
  2. mona

    Imi pare rau ca sunteti principiali numai cand e vorba de voi, jurnalistii.

    Noi, privatii, stam la aceste cozi dintotdeauna.

    Au venit de la RTV si Antene, ne-au filmat ca pe niste vite si atat……

    Hai sa vedem cum va reactiona presa in legatura cu proiectul scandalos legat de stabilirea a 2 niveluri ale salariului minim pe economie.

    Noi, cei care lucram in privat, neavand sindicate, suntem reprezentati de patroni. Mai mare rasul ….

    Reply
  3. estu

    chemarea la greva generala, fiscala, etc din cauza de 3 formulare e complet hilara.

    sau de fapt se imputa guvernului ca nu a dat OUG prin care sa elimine birocratia si sa bage competenta in toata administratia.

    ca daca era lege, o respectau, clar!

    Reply
  4. Florina

    Ca fapt divers: la flash mob-ul de ieri, Ghinea avea in borcan euro. Intrebat de reportera de ce euro,a zimbit si a spus ca asta a gasit, ca asta avea, nu-mi amintesc exact. Va intreb: cine arunca in derizoriu protestul? Atit, pentru ca de analiza unor cereri din petitie nu am timp acum.

    Problema pe care o pun nu se refera in nici un caz la oportunitatea unui protest, ci strict la modul in care a fost conceput si continuat.

    Reply
  5. estu

    pe langa exemplele negative pe care toti le avem eu cred ca avem toti si multe exemple pozitive in care lumea e amabila, cooperanta si rapida iar sistemul se misca rezonabil. inclusiv in Ro.

    dar deh, e misto cu isteria.

    ai o problema? faci sesisari, scrii de ea, incerci sa o indrepti. punctual.

    eu de pilda am la activ vreo 4 sesizari la OPC. culmea, de fiecare data mi s-a solutionat favorabil, dupa saptamani byune, e drept. nu a fost nevoie de audienta la Basescu si nici de inlocuirea lui Boc cu Ponta.

    avand insa o abordare logica evident ca sunt de blamat.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      estu, nu te blameaza nimeni. Daca tu esti multumit cu sistemul, eu nu sint. Am stat suficient timp intr-un stat cu birocratie stufoasa, Franta, ca sa stiu ca se poate infinit mai bine. Asta-i tot.
      Si mi se pare ca ai uitat de ce cerem noi plecarea lui Boc. Nu pentru statul la cozi. Reciteste articolul in cauza. In nici un caz nu e o tifna, asa cum incerci tu sa o prezinti.

      Reply
  6. estu

    acuma minunatia asta cu birocratia si lenea si incompetenta unora e cam veche.

    sa va zic si povestea mea. in 2008 aveam de platit impozit pe diferite profituri, suma frumoasa de tot. Bun, merg la sectia financiara si ca sa platesc o transa de cateva zeci de mii am preferat sa fac virament bancar. iau cu chiu cu vai contul de la aia de la circa , ma duc la banca, fac viramentul. peste cateva saptamani, vin sa platesc a doua transa. verific daca le-au intrat banii in cont. evident ca nu.

    ei, ca sa recuperez banii aia, ca de la mine evident ca plecasera am alergat vreo 6 (sase) luni. nu zile, nu saptamani, luni. ca ametisera conturile, CUIul, numele destinatarului, aia de la banca in stransa colaborare cu aia de la circa financiara. pana la urma s-a rezolvat totul.

    credeti ca am cerut demisia ministrului? (apropo, in 2008 era guvern PSD-PNL). nu. nici macar nu l-am injurat pe Tariceanu, prea putin era vina lui. stiu foarte bine ce dificil e sa schimbi lucrurile astea. se fac in timp, cu vointa si bani.

    peste noapte in nici un caz. nicaieri pe planeta.

    Reply
  7. Florina

    Bleen, se poate fara acuze la modul general? Multumesc. Pentru ca eu in nici un caz nu ma refer la A3 si RTV, care era clar cum vor reactiona si in nici un caz la R-C care, dupa o foarte lunga perioada, a reusit sa ma amuze. Ci chiar la Ghinea care, daca tot s-a urcat pe val, putea sa foloseasca ocazia inteligent.

    Reply
  8. estu

    Coleg de-al meu. PFA. il intreb, ba, cum te afecteaza la buzunar chestia asta?

    cam 100 ron pe luna. dar sa fim seriosi, sunt constient ca e o forma de evaziune fiscala.

    si tampenia cu 3 formulare, cu cozi, cu nebunii?

    deloc. le-am trimis, ca de obicei, prin posta.

    sa nu va mirati ca nu a mers la flash mob, era ocupat cu lucrul.

    Reply
  9. AccesDirect

    E o prostie sa renunti la actiune doar pentru ca o suita de hiene oportuniste iti confisca mesajul si-l rastalmacesc in interes propriu.

    Partea cea mai suparatoare e ca dispun de mijloace si vizinilitate incomparabil mai puternice decat cei in drept.

    Reply
  10. Bleen

    Nu-l ascultă nimeni pe Ghinea. Văd că toţi sînteţi absorbiţi de Goţiu, Badea, Răzvan Dumitrescu şi tot ce înseamnă Realitatea-Caţavencu şi Intact. Ceea ce zic ei e relevant pentru voi.

    Reply
  11. Bleen

    Reacţia disproporţionată a A3 şi RTV nu anulează şi nu decredibilizează subiectul. N-o să ne lăsăm călcaţi în picioare doar pentru a le face în ciudă trusturilor. Şi guvernul ar trebui să zică mersi că e tras de urechi cînd face tîmpenii.

    În 1999 studenţii căminişti au ocupat Pţa Universităţii (eram printre ei). Constantinescu, Radu Vasile şi PNŢCd (mi se pare că Virgil Petrescu era ministrul educaţiei) ne-au acuzat că sîntem puşi de PSD, că e o manipulare. Într-adevăr, mişcarea a fost folosită de opoziţia de atunci (şi de Luis Lazarus ca trambulină publică) însă reacţia ţîfnoasă a autorităţilor le-a adus acel 6% pentru CDR în 2000 şi 5% pentru Emil (la cît ajunsese înainte să renunţe la candidatură). Nu acuzi cîteva sute de mii de studenţi (pe atunci studenţii erau mai puţini şi mai bine priviţi, nu aveam milioane de studenţi, ca acum) doar pentru că ţi se pare ţie că protestele lor sînt o manipulare a opoziţiei. Ăla, pentru mine personal, a fost declicul. Cu 3 ani înainte mă bucuram pentru victoria CDR şi a lui Emil, ba chiar eram observator din partea CDR la alegeri (ne duceam prin sate, prin judeţ). În 1999 am jurat să nu mai votez CDR şi Emil. Şi m-am ţinut de cuvînt.

    Reply
  12. Nea

    Florina, şi mie mi se pare că reacţia a fost disproporţionată. Ţin minte că acum câţiva ani a murit un pensionar la coadă încercând să plătească un impozit. A fost puţină vâlvă şi atât.

    Dar mi se pare că atunci vuvuzelele aveau căluşul adânc înfipt în gură de mânuţa lui Năstase.

    Florin, ca o picanterie: ai dreptate cu atmosfera, am avut satisfacţia să o văd pe o supradirectoare a doamnei vasile care a intrat ca o furtună în biroul ei şi a dat-o cu nasul unde făcuse pipi. Inutil să adaug că modul de adresare a fost: Vasile, să-mi prezinţi imediat situaţia aia…

    Reply
  13. Florina

    Florin (9.59)

    Nu ai nici o garantie ca in 6 luni nu va fi la fel. Dar cu Ponta (oricine altcineva din zona respectiva) crezi doar ca va fi altfel, pentru ca le va fi frica. Poate le va fi, nu sunt sigura. Dar sunt sigura ca nu le va fi frica mai mult de 6 luni.

    Situatia creata este revoltatoare, e drept, plecind de la lege, ordonanta si hotarire, care se bat cap in cap, pina la (dez)organizarea modalitatii de incasare, ca sa nu mai vorbesc de comunicarea absolut dezastruoasa. Dar mai inspaimintator este modul isteroid in care s-a reactionat si cu nimic mai presus, prin unele cereri, decit ceea ce a facut guvernul. NU neaparat Boc.

    De fapt, eu cred ca daca se comunica pertinent si cu scuzele de rigoare, putini s-ar mai fi inflamat atit de tare. Focul a fost intetit de declaratiile absurde.

    Dar, daca unei situatii aberante i se raspunde cu o cerere cel putin nerealista, care crezi ca va fi rezultatul? Ponta? Daca raspunsul este da, te rog sa te gindesti la auditul despre vorbea cind a preluat sefia PSD. Ai mai auzit ceva de el?

    Reply
  14. Marius Delaepicentru

    Cel mai simplu: luaţi poze cu cozile din diverse zile, arătaţi un certificat medical cum că nu sunteţi capabili de a pierde timpul la coadă, apoi, dacă vă vine impozitul majorat, faceţi întîmpinare. Documentată.

    Reply
  15. Hantzy

    Da, neamtule, stiu ca totu se face prin esapeu!

    Si eu, pentru proxima delegatie in China (a propos nu zbori si tu pe 06.09 ?) am cerut din nou asistenta de la personal, fie si pentru ca de asta data trebuie sa iau si ceva piese de schimb in bagaj. Iar ca PL, fac si eu o groaza de formulare SOX pentru comenzi, freigabe sau perfectionari, insa doar ocazional, spre 'osebire de tine.

    @AccesDirect, da asa e! De aia scrisesem mai devreme ca trebuie inlocuiti ci ce mulcesc doar cu aratatorul.

    Reply
  16. Marius Delaepicentru

    Exemplul cu rovigneta nu e cel mai relevant, ţinînd seama că a circula pe drumurile publice nu e un drept fundamental. Iată un exemplu de respectare a drepturilor fundamentale: în Republica Moldova Comisia Electorală Centrală admite chiar şi votarea în baza buletinului expirat. Se mai îndoieşte cineva de mentalitatea miliţienească a statului român?
    http://wp.me/pKahb-q4

    Reply
  17. AccesDirect

    Mai mult decat de informatizare, e nevoie de fapt, sa li se scota din cap astora ideea ca sunt buricul pamantului si nu prestatori de servicii. Sa devina eficienti, in orice maniera ar lucra si sa se organizeze cum trebuie si sa renunte la modelul 3 sefi la 2 palmasi.

    Reply
  18. neamtu tiganu

    Hantzy, io nu sunt proiectant, asa ca sunt nevoit sa folosesc o multime de patratele de la comenzi pt. studii, teste, incercari, la livrari, "Freigabe" documentatie, chiar si delegatiile se documenteaza tot prin SAP, stoc de materiale, costuri de mat si/sau fabricatie si multe altele.

    Reply
  19. AccesDirect

    Oricat de reusita va fi informatizarea sistemului, vor trebuie sa pastreze si metoda old style…cu hartii, stampile, plimbat de la un bioru la altul. Pentru marea masa de indivizi care nu se pot descurca altfel.

    Reply
  20. neamtu tiganu

    AccesDirect, evident ca oamenii buni costa, peste tot in lume, pe la noi se spune nu conteaza cit costa ceva ci cit iti aduce, adica raport calitate/pret. Socoteala e simpla, ce-i mai ieftin, un nr. imens de functionari cu minecute si creion chimic dupa ureche sau doar citiva bine calificati, eventual mai bine platiti? sa nu mai spun ca o anumita ordine in sistemu administrativ ar ajuta si guvernu sa ia masuri in cunostinta de cauza nu dupa ureche. In plus un sistem computerizat ar limita enorm ocaziile de dat/luat mita.

    Reply
  21. Hantzy

    NT, eu am folosit si SAP si PSI Penta si PDB si inca vreo groaza de dracii, dar, proiectant lenes cum ma stii, nu mi-am invatat decat patratica mea din fistecare … si n-am probleme! Insa si mie-mi place sa-njur!

    Reply
  22. Hantzy

    Da, AccesDirect, dar chiar si asa e o problema de amortizare: daca il platesti bine si iti aduce o scadere de cheltuieli care sa-l faca rentabil nu vad nicio problema. Exact ca banii castigati de sotia dumitale pentru firma: mai intai au fost cheltuiti, iar abia apoi recuperati!

    Iar cu softistii problema e cam la fel: daca, angajandu-l pe unul, nu mai ai nevoie de spatii imense pentru arhivare, de 10 perechi de maini care sa dactilografieze, sa stampileze, sa dea numar, sa treaca in registru, sa bea cafele intre timp … ehehehei!

    Reply
  23. neamtu tiganu

    io personal cind aud de programe de administrare deja mi se face paru maciuca si maciuca par, de ex. zilnic trebe sa fac ceva in SAP, ca fara SAP la noi nu merge nici sa trimiti trei suruburi la firma din colt, desi il folosesc de ani de zile si am facut scolarizare, de fiecare data ma ametesc. Si nu numai io, ca oi fi mai prost, am probleme, toata lumea injura de mama focului.

    Reply
  24. AccesDirect

    @neamtule: aia buni nu se spurca la 600 de euro. Scorul lor incepe de la 2500 in sus si sunt angajati la firme renumite.

    Mandra mea lucreaza pentru o firma care face softuri medicale, e doar masteranda si a adus deja bani firmei, cu un proiect european pentru care au primit cateva zeci de mii de euro. In fine, pentru asta i-au dublat salariul deja.

    Ce vreau sa zic e ca astia trebuie platiti ca lumea iar bugetarii nu isi pot permite.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      nicaieri bugetarii nu sint platiti mai bine ca in privat. Au alte motive pentru a lucra la stat. In Franta sint ministere in care ai 45 de zile de concediu platit pe an si la ora 17.30 se inchide sandramaua. Apoi, nu banii sint problema reala. De pilda, e cunsocut ca in firmele private principalul motiv de plecare declarat sint banii desi principalul motiv real e "atmosfera proasta". Problema nu e numai una de procese si proceduri ci una in primul rind culturala.

      Am mai recomandat aici, merita sa rasfoiti modelul de diagnoza culturala de aici: http://humansynergistics.ro/•%20Circumplex-d… E un model rodat in zeci de mii de studii si audituri. Incercati sa plasati administratia romaneasca si cea nemteasca sau franceza pe model. Veti vedea unde e diferenta.

      Trebuie o schimbare radicala de cultura de organizatie in administratie. Iar asta presupune sa stii ce viziune ai, sa crezi in valori si sa ai lideri ai schimbarii. Lideri, repet, nu manageri. Si poate ca problema reala, cea pe care nu o vedem, e ca nici Boc nici ministrii lui nu sint lideri. Nu au viziune, nu sint capabili sa mobilizeze nimic. Sint doar niste contabili care administreaza criza. (Basescu e, de pilda, lider si nu manager)

      Pe bune, daca as putea decide, as face un studiu Circumplex in toata administratia, as compila un raport de diagnoza clar si un plan de schimbare culturala dupa care as incerca sa gasesc lideri, nu manageri, in pozitii cu putere in ministere. Nu salariile sint problema. Vorba lui Nea, s-ar putea ca nici pentru 2500 pe luna sa nu rezisti sa lucrezi la doamna directoare pe care o descrie el.

      Reply
  25. neamtu tiganu

    Salut Hantzy, da ce activ esti azi dis de dimineata, io am intrat pe net sa platesc o amenda, 10Euroi pt. depasirea vitezei pe autostrada in zona de 80 cu 9(noua) km/h. Asa ca azi nu beau vin.

    Reply
  26. Hantzy

    Da, neamtule, ca de obicei ai dreptate! Obisnuiti cu astfel de "generalitati", adeseori pornim la rezolvarea problemei considerand doar cazul particular. Insa, adevarul ie ca, ceea ce asociem, pentru Ro cu o anumita coloare politica, prin alte partzuri este deja o realitate independenta de astfel de criterii.

    Reply
  27. neamtu tiganu

    AccesDirect, din fericire in Ro sunt destui de multi si de buni specialisti IT precum si firme de specialitate, e doar o chestie de bani sa-i atragi pe cei mai buni. Da, cum spuneam mai sus, lipseste un concept, o coordonare intre ministere, niste proceduri. Cel mai teribil specialist IT nu poa sa programeze decit pe baza unui altgoritm.

    Reply
  28. Hantzy

    accesDirect, programe de impozitare sau chiar de contabilitate macroeconomica se gasesc pe piatasau pot fi comandate prin licitatie publica. Iar cativa admini care sa asigure functionarea lor la coeficienti de frecare spre zero n-or fi chiar asa de greu de gasit. Chiar platiti bine, presupunand ca astfel vor fi exclusi din sistem cei ce muncesc doar cu degetul aratator. Hai sa nu fim chiar nihilisti! Mai ales ca n-am inventa noi roata!

    Reply
  29. neamtu tiganu

    Poate ca ar trebui sa se faca distinctie intre politica si administratie. Administratia e o meserie, ca sa nu zic stiinta, ar trebui complet rupta de politica. Citeam pe undeva ca STATU Roman a trimis la studii in strainatate un nr. de tineri tocma pt. imbunatatirea administratiei da nu a fost niciunu angajat.

    In definitiv e nevoie de meseriasi, ca in orice alt domeniu, tinerii nelinistiti, compromisi prin propaganda nerusinata pt. anumire gasti politice, nu vor putea misca niciodata nimic si mai degraba vor distruge orice idee.

    La noi in firma e o gasca de 7 insi care fac QM, treaba lor nu e alta decit sa defineasca procesele diferitelor activitati, de la modu de a comanda ceva pin-la cele mai mici amanunte, cum e desfasurarea "sedintelor" de analiza a documentatiei, relatiile cu terti, continutu specificatiilor, ofertele, contracte si, si, si.. Evident ca pt. fiecare chestie exista o checklista, cu formulare si tot tacimu.

    Reply
  30. AccesDirect

    Informatizarea, pe langa aia cu hartiile si statul la ghiseu, o sa mai aduca in sistem si o legiune de IT-isti submediocri.

    Insi slabi pregatiti, care n-au gasit loc in firmele private pentru ca nu stiu meserie sau is lenesi si isi zic "ingineri de sistem".

    Reply
  31. Hantzy

    Ma refeream la faptu' ca esti informat in privinta amabilitatii iei! E si asta un avantaj pe Dambovita.

    Tu credeai ca vorbesc serios?!

    Reply
  32. Nea

    De la Nea Zăpadă, evident.
    Nu-ţi doresc fericirea de a o cunoaşte pe *******, flocii de pe faţa ei poţi să-i vezi, dar mai greu o să vezi o situaţie clară a plăţii impozitelor.

    Reply
  33. Nea

    Hantzy, spre deosebire de tine, eu ştiu şi culoarea flocilor de pe picioarele doamnei director ****** de la administraţia financiară din *******, ştiu cum îşi poartă mustăţile şi la ce sumă devine amabilă.
    [nume editate din ratiuni evidente, Nea ii poate scrie direct doamnei director, daca vrea o relatie mai personala]

    Reply
  34. Hantzy

    Un exemplu de impozitare din Germania:

    intre 2001-2004 imi injghebasem, impreuna cu soata, un birou de proiectare, acasa intr-o camera separata, cu telefax, PC in leasing, licente de softuri etc. Finanzamt-ul (administratia financiara) mi-a trimis la cateva saptamani o propunere de impozitare pentru primul an: 1000 DM trimestrial, care sa fie automat trasi din contul meu bancar. Le-am raspuns ca, intreucat nu stiu ce castiguri voi avea, mi-ar conveni in primul an sa platesc integral la depunerea declaratiei de venit. Au acceptat iar in martie 2001, la cateva luni dupa depunerea declaratiei (din care dedusesem costurile initiale) am primit calculul final, plus propunerea pentru anul in curs: 1500 DM trimestrial. Am acceptat doar 1200 DM, iar in martie 2002, dupa depunerea noii declaratii mi-a fost refacut calculul si mi s-au mai tras inca vreo 2200DM = 1100EUR si s-a refacut din nou propunerea de impozitare. In spatele propunerii si ale calculelor respective stau ore bune de birocratie, dar eu, contribuabilul, nu le simt. Si, desi stiu acum unde este administratia finaciara locala, n-am vazut-o niciodata pe dinauntru. Si n-am stat niciodata la vreo coada sa platesc vreo factura. Totul se rezolva online sau corespondenta, iar formularele sunt atat de intuitiv concepute, ca prost sa fii tot stii! Iar daca tontusi e ceva neclar, lasi liber, iar functionarul te contacteaza binevoitor, cerand explicatii, nicidecum chemandu-te in alta zi.

    Reply
  35. Nea

    Părerea mea este că orice funcţionar, orice angajat la stat este în fibra lui pesedist, are icoana lui iliescu pe noptieră. Asta chiar dacă are carnetul de membru PNL în buzunar (sau cu atât mai mult).

    Aşa că sub guvernările pesediste, ei îşi fac mendrele ştiind că asta e linia politică iar în cele de dreapta îşi fac mendrele în speranţa că pun tălpi guvernului şi că va reveni cât mai curând tătucul Iliescu şi mămuca Năstase, să nu-i lase de izbelişte.

    Reply
  36. Hantzy

    @cati,

    a vana concluzii punctuale din declaratii retorice, nu se face! E un joc prea simplu si prea saracut!

    Iata cum v-as raspunde eu la cele doo intrebari:

    1. In cazul de fata nu e vb de o cerere lansata azi, ci la momentul votului, mai exact in noiembrie 2008. De atunci se asteapta un aparat birocratic simplificat, conditie sine qua non a unei guvernari declarate de dreapta. Iar guvernula actual are intr-adevar noroc! E vorba insa de acelasi noroc ca al inventatorului centurii de siguranta sau al semaforului electric. Daca vteza de deplasare a vehiculelor rutiere arfi ramas sub 10 km/h nu s-ar fi gandit nimeni la ele. Daca guvernul actual decide, contrar legilor fiscalitatii ce prevad un preaviz de 6 luni pentru orice modificare, ca are nevoie de banii contribuabililor lunar (adica urgent), tot acelasi guvern trebuie sa aibe grija sa-ti puna la dispozitie toate parghiile necesare pentru a-ti indeplini obligatiile fara intarziere, incepand de la formulare si pana la personal instruit. Ceea ce nu se intampla.

    2. Intrebati de la ce premisa pleaca FC cand afirma ca altii ar sti de frica. Pai de obicei, cel care-l vede pe altul calcand in rahat, se fereste sa se naclaiasca. Afirmati ca Ponta (intrucat e si el intre acei altii inclus) este simpatizatul celor ce cer. In campania elöectorala si in opozitie tonti se comporta astfel. fara exceptie! Insa tonti cand ajung la guvernare, de foarte mult ori constransi de circumstante, uita ce-au promis. PD-L, de exemplu, parea a fi sansa intreprinzatorilor, dar forfetarul si marirea fiscalitatii nu prea dovedeste acest lucru. De ce credeti ca Ponta ar fi mai loial electoratului sau decat fratele vitreg, PD-L?! Ii credeti pe trandafirii brusc mai onorabili?! Mira-m-as!

    Reply
  37. Hantzy

    Am trait si eu o poveste similara: in primul an al Rovinietei, revenit in tara, am cautat de la Bors pana aproape de Feleac, unde am innoptat, sa cumpar bulina galbina. Daca unii aveau ceea ce se promitea ca se gaseste peste tot, aveau numai varianta pentru intregul an, asa ca ma hotarasem sa-mi continui drumul fara a mai incerca a o obtine. Insa la oesirea din Cluj, legea lui Murphy loveste nemilos, un caschetar ma opreste si ma intreaba de vinieta. Orice argument e respins de hominid cu siguranta lui Boc la coasa, basca mai doreste sa-mi aresteze certificatul de inmatriculare. In clipa aia ii spun nevestii sa sune la ambasada Germaniei si sa intrebe daca pe teritoriul Romaniei au militienii dreptul de a retine bunuri private. Cum era de asteptat, parjoala schimba registrul si vrea sa-mi retina doar carnetul de sofer. L-am somat atunci sa-mi dea adresa benzinariei sau giseului de unde pot procura vinieta. Ma reped intr-acolo, dar bineinteles n-aveau, asa ca i-am facut cu ochiul lui eminescu duduii de la casierie si mi-a dat un ravasel cu stampila care atesta acest lucru. M-am intors la locul faptei si i-am aratat agentului confirmarea, acuzandu-l ca ma pune degeaba pe drumuri si ca nu-si face datoria mai intai de a-i controla statul daca pune la dispozitie rovinietele respective. Mi-a spus ca nu e treaba lui, insa i-am replicat ca o fi treaba vreunui coleg de la brigada economica, insa pentru mine e acelasi lucru. Mi-a dat actele inapoi si mi-a zis sa ma interesez cum sta treaba, iar daca are dreptate sa-l caut, ca altfel ma gaseste el …

    Reply
  38. cati

    Buna seara/dimineata dle Cojocariu,

    Aveti totala dreptate cand afirmati ca: "Adevarul e ca nimeni n-a cerut vehement si imperativ sa se schimbe ceva, asteptam sa se schimbe de la sine" si ca: "Schimbarea trebuie sa inceapa acum, nu miine.". Asa e, nimeni n-a cerut, acum cerem si de undeva trebuia sa se inceapa, nu?

    Bun! Cererea a fost formulata si adresata; urmeaza rezolvarea ei.

    Dar imi permit doua intrebari (raspundeti doar daca nu va deranjeaza si/sau daca vreti):

    1. Vi se pare normal sa cerem azi si sa si primim tot azi (ieri daca se poate, pentru unii), ceva ce nimeni nici n-a cerut si nici n-a primit 20 de ani, si anume: un aparat birocratic suplu si eficient?

    Daca ne uitam in urma, niciunul dintre guvernele trecute nu a avut "norocul" astuia de-acum: sa ia masuri prin care sa faca aparatul birocratic suplu si eficient(cea mai dureroasa masura e reducerea salariilor cu 25% acompaniata de reduceri de personal); noroc cu criza asta, da' ma rog fiecare cu norocu' lui.

    2. Dvs. afirmati: "Sa vina Ponta, putin imi pasa. Oricine va veni insa, macar va fi un pic mai atent cu subiectul. Vor sti de frica, de acum incolo". Intrebare:

    Ce va indreptateste sa credeti ca "vor sti de frica"? De la ce premise plecati?

    Caci eu, de pilda, apreciez ca daca vine Ponta (oricine, inseamna inclusiv el), n-ai sa vezi ca va sti el de frica in raport cu contribuabilii (noi privatii in special), intrucat el se va baza pe ceilalti care sunt si foarte multi si care formeaza "Romania lui sa se dea": bugetari, pensionari, asistati si altii asemenea. Lucru verificat de realitatea faptelor trecute. Fiecare e cu armata lui.

    Prin urmare afirmatia dvs ca "vor sti de frica", (inclusiv Ponta, prin deductie), mi se pare ca e doar o presupunere a dvs, nefiind bazata pe un adevar sau fapt petrecut. Eu cred ca nu puteti sti ca asa va fi pana cand acest lucru nu se va intampla in mod efectiv/concret.

    PS

    Una peste alta, socotesc ca, totusi, nu e onest sa dam cu pietre tot in boul care trage. Respectiv dl Boc si guvernul pe care-l conduce. Poate ca urmeaza ceva remanieri.

    Un pic de rabdare si de calm nu strica nimanui.

    Dvs, insa, faceti cum credeti de cuviinta, e dreptul dvs.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cati: buna dimineata,
      1. cum a spus si Hantzy, programul PDL si toate discursurile politice din ultimii ani vorbesc de "in slujba cetateanului" si "debirocratizare". Bun, nu faci nimic ca nu te lasa functionarii psdnl-isti din ministere si criza. Dar sa faci mai rau in timp ce spui ca vei face mai bine? Apoi, reducerea de salarii si concedierea celor 70.000 nu e reforma. Am fost recent sa platesc lucruri la un AFP de sector. Un local jalnic, cu 5 birouri intr-o camera de 12 mp si totusi functionarele alea erau inca politicoase si serviabile desi lucrau intr-un ritm diabolic. Toti sefuletii, cei care nu stau in birou, sint problema. Si nu aia au fost concediati. Ideea e simpla: nu e clara nici o directie si nici o strategie. Sa reduci salariile si sa dai afara oameni ca nu ai bani, e ok, eviti sa te imprumuti. Dar cind isi revine economia, ce facem? Marim salariile si angajam iar clientela. Asta nu se cheama reforma ci managementul crizei. E foarte bine ca se face si asta, eu insa vreau reforma.

      2. e o presupunere bazata pe reflexul oamenilor politici: te feresti sa faci ce a adus caderea cuiva. Si e o constatare generala, in societatile rudimentare frica e o motivatie mult mai buna decit constiinta. Asadar, pina in momentul in care contribuabilul nu e reprezentat de o structura organizata cu greutate electorala si publica semnificativa, nimeni nu-l va lua in seama. Noi, pe bloguri sintem ridicoli daca nu reusim sa ne organizam. De fapt, toata istoria recenta a Romaniei demonstreaza ca presupunerea mea e aproape o certitudine.

      PS. Daca boul merge spre prapastie, ce facem? Stam calmi?

      PPS: De 8 luni de zile si noi si altii repetam un lucru: Criza e o extraordinara oportunitate pentru PDL sa se transforme intr-un partid de dreapta autentic. Acum e fereastra de oportunitate pentru a introduce reforme serioase si a recupera un electorat enorm din zona dezamagitilor tacuti. Ce-a facut Boc in timpul asta? A taiat din cheltuieli si atit. Aaaa, si a bagat impozitul asta care va fi atit de contestat in justitie (cu sanse foarte mari ca statul sa piarda contestatiile pentru ca legea e facuta cu picioarele, nu cu capul) incit nu e exclus sa-i coste de fapt mai mult decit incaseaza. Rabdare pentru ce? Ce garantie avem ca in urmatoarele 6 luni nu va fi la fel?

      Reply
  39. ElCucui

    Hai sa-ti zic eu si mai absurda. Apropo de informatizarea pluii si de simplificarea cruului. Acum 3 ani am deschis o firma cu cumatrul meu. Dupa primele 6 luni de activite aveam de recuperat TVA de 2.800 roni. Am trimis bilantul prin posta, cum imi permitea legea, recomandata cu confirmare de primire si opis de continut, caz in care plicul se inchide in fata oficiantului dupa ce acesta a verificat existenta documentelor incluse. Numai ca plicul nu a ajuns la un troglodit de operator. De 2 ani TVA-ul asta se rostogoleste de la o luna la alta si, luna de luna de luna, primim 1-2 somatii de plata si, luna de luna, depunem copii dupa bilantul lipsa, documentele prin care demonstram ca am trimis acel bilant, toate insotite de o cerere sa ne lase in pace. Depunem acest pachet pe la toti sefii, subsefii si femeile de serviciu de la circa din Roma. Draci. Ieri am mai ridicat doua somatii sa platim 3.200 Lei, TVA restant, ca, intre timp, dracii au mai calculat si niste penalitati. Ce sa mai cred?

    1. Sunt total dezorganizati si nu comunica intre servicii;

    2. Le-a intrat in cap ca au de incasat si ma considera un hoț;

    3. au raportat suma deja la minister, si, impreuna cu alte restante, a intrat in bugetul consolidat al tarii si acum sunt obligati sa o recupereze;

    4. Trimit scrisori la intimidare ca tu, de frica unui control de fond, sa o platesti si sa scapi;

    5. 1, 2, 3 și 4.

    Așa că nu trebuie să ne punem mari speranțe în informatizarea și simplificarea birocrației. Și, nu în ultimul rând, mai e și vorba aia celebră a lui Güry Pascu: "Birocrația e răutatea oamenilor din birouri!"

    Reply
  40. Liviu Iordache

    Zici: Îmi dau seama că n-ați înțeles mare lucru din iritarea generală. Gresit, iritarea generala a fost pe galagia fara sens, fara niciun dumnezeu, pentru ca a fost complet artificiala. De fapt, marea majoritate, imensa majoritate a dat dreptate guvernului, chiar daca este evident ca a facut-o si cu un cinism sinistru, in bataie de joc! Dar tocmai pentru a se vedea ca s-a ajuns la absurd, 500.000 de autori, liber profesionisti si liber schimbisti dintr-o populatie ocupata, alta decit bugetarii (loviti si cainati recent), de numai 3 milioane! pai daca 1 din 6 romani care se presupune ca fac pibul si ar trebui sa faca si bugetul se dau de ceasul mortii ca au de completat 3 hirtii sa nu va mirati ca pe toate site-urile ii injura lumea la greu, si anume lumea aia nepusa de nimeni la astfel de treaba. Mai ginditi-va cit de generali sunteti cei iritati. Cel mult citeva sute, restul…

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @liviu iordache: e trist daca noi sintem citeva sute iar restul inghit umilinta cu placere. Mi se pare chiar interesanta afirmatia asta: "De fapt, marea majoritate, imensa majoritate a dat dreptate guvernului, chiar daca este evident ca a facut-o si cu un cinism sinistru, in bataie de joc!" Popor de masochisti, o iau peste bot si se bucura. Interesant.

      Reply
  41. Turnofftheglory

    Florin, ever nu voi spune sa nu ii aruncam pe tembelii astia la cos pentru ca sunt tembeli. Ideea e ca demersul cu DA s-a tinut pentru ca cei mai loviti la lingurica sunt dincolo de advertiseri avocati sau balerina, intinzatorul de rahat ce s-a simtit vizat.

    Cred ca destept ar trebui facut asa, pus mail la ministerul de finante, la munca si la justitie si cerut imperatic capatana boului cu ideea si regulile de aplicare. Si regulati la sange prin spam si declaratii destepte.

    Eu am inebunit cand Vadim si Paunescu l-au batut pe spate pe Ginea. Va sustime. Mai bine crap decat sa ma sustina piramidon.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Eu l-am aprobat pe Ghinea insa am impresia ca au improvizat prea tare si risca sa compromita o idee buna. Era evident ca tot PSDNL-ul or sa-i ia in brate, trebuiau sa fie foarte fermi in a refuza efuziunile lor pentru ca riscul de a fi perceput ca un oportunist sint foarte mari. Apoi, daca faci un flashmob si vin 70 de oameni, nu cumva tocmai decredibilizezi demersul tau?
      In orice caz, faptul ca "intinzatorii de rahat" au preluat subiectul nu inseamna ca noi avem datoria sa-l ignoram. Ne facem prea multe probleme si calcule, trebuie sa spunem limpede in ce credem si sa ne aparam valorile, indiferent de context. Daca eu cred in statul care te lasa in pace, nu pot sa ma fac ca nu-i vad pe Seitan, Vladescu si Boc cum glorifica statul care te pune pe drumuri doar pentru ca niste jeguri s-au bagat si ele pe subiect. Nu se poate sa ne conditioneze Paunescu sau Vântu sau Patriciu discursul.

      Reply
  42. DLM

    Sint plecat dinainte de… Am fost, intre timp, o singura data in Ro, in 2004 cred. De nevoie. As putea sa va povestesc zeci de intimplari prin care am trecut in vremea lui Ceashka, mult mai nasoale decit cea de mai sus. Bataia de joc a functionarului fata de contribuabil vad ca e in aceiasi parametri desi, fiind una dintre cele mai demente chestii din tara aia, m-as fi asteptat sa fie printre primele care sa fie rezolvate. Asta fiindca eu presupuneam pe atunci, he-he, ca romanii nu sint un popor de timpiti, ci ca toate relele vin de la sistemul cretin importat de la rusi. Apoi i-am vazut votind si m-am linistit.

    Acum, eu ma intreb daca inainte de Boc (Tariceanu, Nastase, Vacaroiu) era altfel. Adica mai bine. Si ma mai intreb daca inlocuirea nu doar a lui Boc, dar a intregului guvern (cu gîndirea și manierele de milițian cu tot) va rezolva problema birocratiei aberante. Exista vreun motiv sa credeti ca un nou prim-ministru sau un nou guvern vor da de pamint cu procedurile astea kafkiene? A promis vreun politruc/partid asa ceva?

    Boc, ne-Boc, tot un drac. Mai repede o sa se lase tiganii scolarizati decit sa isi schimbe romanul firea.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @DLM: problema e asa: niciodata nu e cel mai important lucrul asta. Tot timpul exista reforme, crize, drame, evolutii si situatii. Asa ca toata lumea tace lasind barbatii de stat sa lucreze in liniste si daca deschizi gura sar pe tine ca esti nebun, ca asta e un detaliu. Adevarul e ca nimeni n-a cerut vehement si imperativ sa se schimbe ceva, asteptam sa se schimbe de la sine? Daca-l iei pe Boc la rost, nu e bine, ca dai apa la moara PSD-ului. Cum naiba sa se schimbe ceva cind nu vrei intr-adevar sa se schimbe? Noi sintem o societate tinara si oarecum rudimentara. Frica e cel mai bun motiv sa facem ceva, nu constiinta. Iar daca politicienilor nu le e frica de noi pe tema asta, ii doare in pix. Le e frica de sindicate – baga mariri salariale. Le e frica ca nu-i mai voteaza pensionarii, maresc pensiile. Dar de ce le-ar fi frica de contribuabilul de care-si bat joc daca el insista sa taca din gura, umil?
      Asa ca eu as spune altfel: Hai sa-l trintim pe Boc pe motiv de bataie de joc de contribuabili. Sa vina Ponta, putin imi pasa. Oricine va veni insa, macar va fi un pic mai atent cu subiectul. Vor sti de frica, de acum incolo.
      Daca noi cautionam timpeniile lui Boc pe motiv ca vine Opozitia la putere, apoi ai lor le suporta mizeriile ca sa nu venim noi la putere iar, vom ramine veci exact in punctul in care sintem acum. Trebuie sa iesim odata din obsesia paguboasa a lui "Acum nu e momentul". Facem scenarii si ne credem strategi, temporizam tactic si analizam adinc, insa in realitate nimeni habar n-are ce va fi peste 2-3 luni. Schimbarea trebuie sa inceapa acum, nu miine.

      Reply
  43. Merechene

    Aurelian,

    cand am fost in RO, am luat o amenda pe care am platit-o online. Dupa un an si ceva, ne suna taica-miu:" bai, voi nu sunteti normali? luati amenzi in Romania si nu le platiti?"… primisem scrisoare acasa ca avem o mica datorie fata de stat 😀 . Noroc ca pastrasem confirmarea platii.

    Reply
  44. aurelian

    am un exemplu bun: pentru contraventile la legea circulatiei constatate in bucuresti poti plati pe site, cu cardul, si nu mai e nevoie sa trimiti nicio dovada nicaieri… de ce nu se generalizeaza sistemul? nu ma intrebati pe mine…

    a! am uitat sa va spun ca statul roman comisioneaza plata cu cardul, pe internet 🙂

    Reply
  45. Turnofftheglory

    Hai sa va zic o chestie. Cand ma plimbam cu hartoagele de SRL chestia era muuuuuuuuuuuuuuuult mai naspa.

    Nu le iau apararea dar nu aveti idee ce a insmenat sa fac un cont la firma prin 2002 la BCR. Nu imi deschideau cont de persoana juridica caci am venit cu pasaportul nu cu buletinul. Erau de stat. Adica fosilozaurii de sucursala.

    Sa schimbi actionariatul sa aduci doua obiecte noi de activitate m-a costat doua saptamani de dans. Ai idee ce maculatura se acumuleaza pe tampenii? Cati oameni iau salariu sa dea o stampila si cata putere le confera?

    Chestia nasoala e cand scoti nasul din Romania si afli de proceduri rezonabile, de raspuns in doi timpi, de numere de ordine, de plata online. Sunt chestii adanci. Si cand te intorci, rahaturi ca astea te scot din minti.

    Inteleg asta.

    Inca ceva, proiectam pe niste coiae blegi de ministri frustrarea si responsabilitatea.

    Imagineaza-ti ca maine Mirel e ministru de Finante si eu La Munca. Ce asteptari ai avea? Ce mari cutremure la nivel birocratic crezi ca prinzi in 12-24 de luni?

    A muta azi un dinozaur dintr-un birou este aiuritor de complicat. Sa il concediezi devine anticonstitutional, sa il bagi la bulau devine futil.

    Nu vreau sa demoralizez dar ne zbatem ca niste fraieri pe chestii minore, majore caci te implica personal.

    E minor. Major ar fi ca primul cretin care o da in bara sa se duca la bulau. Procurorul si judecatorul care ia mita ca sa il scoata pe piptalac sa se duca si ei la tubulatura. Plus seful ierarhic sa o ia rau pe coaja. Plus umilinta oficiala si scuze.

    Aici trebuie sa batem si sa insistam.

    Avem un judecator craiovean iubitor de dreturile glaucomului ce imparte celula cu al sau condamnat.

    Daca la cazul Giuleti zboara toata conducerea spitalului, o taie la bulau directorii mari si mici, putorile ce si-au bagat halatul ca era schimb de tura de Sfanta Marie ratata, pica si doi directori de pe la primarie, secretarul de stat responsabil, ceva s-ar schimba.

    Ei bine acel subiect aproape a disparut de pe agenda. Acum facem flash mob cu Simina. Ce s-a realizat din cacatul asta? Vadim si Paunescu, va mangaiat in direct si va transmis bezele.

    Ca asa e in tenis.

    Reply
  46. Para

    Aoleo, Florine, bine că mi-ai amintit. Am şi eu de trimis prin poştă o copie după dovada că am plătit amenda la DC Cluj.(direcţia circulaţie, am aflat că aşa trebe scris pe plic)

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Apropos, cit de timpit trebuie sa fii sa ceri chestia asta cu dovezile trimise prin posta. De ce? Ca nu-s ei in stare sa se uite ce bani si de la cine le intra in cont?

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *