În lumea post-comunistă. Scriitorul polonez Bronislaw Wildstein despre demiterea lui Traian Băsescu

În România are loc o încercare a oligarhiei post-comuniste de a-l răsturna pe preşedintele ales în mod legal.

În clipa în care Dvs. veți citi această rubrică, cel mai probabil, va fi deja cunoscut rezultatul referendumului, al cărui scop este destituirea preşedintelui Traian Basescu. Acest demers al grupării de guvernământ USL, coaliție a post-comuniștilor și liberalilor, încalcă ostentativ Constituţia României și a provocat deja proteste internaţionale, inclusiv din partea instituţiilor UE. Până și preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz , a reproșat “greșelile prietenului său”, adică ale prim-ministrului Victor Ponta. Nepreţuita “Gazeta Wyborcza” l-a comparat pe Ponta cu… Viktor Orban.

De fapt, avem de-a face în România cu o încercare de restaurare a sistemului lui Ion Iliescu, cel care, după răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, a creat un regim post-comunist model. Oligarhia provenită din vechea orânduire a preluat în întregime puterea economică şi politică, și nu a ezitat să folosească teroarea împotriva adversarilor; miliţiile minerilor aduse la Bucureşti au masacrat protestele studenţilor.

Băsescu, la fel ca Orban în Ungaria, sau Kaczynski, în Polonia, a încercat să spargă acest monopol. Şi, tocmai de aceea, împotriva preşedintelui României a fost declanşată o campanie de ură, în care establishment-ul se folosește de toate resursele care îi stau la dispoziție, în special de avantajul pe care îl are în mass-media.

Băsescu a condamnat oficial comunismul, ca sistem criminal, şi a creat un fel de IPN (Institutul Memoriei Naționale, NT) românesc. A dus o luptă consecventă împotriva corupţiei şi, încă de la începutul mandatului său, a optat pentru integrarea cu Occidentul, şi anume cu Londra şi Washingtonul; rezultatul a fost obținerea de către România a elementelor “scutului anti-rachetă”, ceea ce nu a fost în stare să facă guvernul lui Tusk.

Recent, în România au fost descoperite zăcăminte de gaz de șist. Sub patronajul preşedintelui, fostul prim-ministru, în luna martie a.c. a semnat un acord cu compania americana Chevron, cu privire la explorarea acestora.

USL a ajuns la putere datorită unui sprijin neașteptat pe care, în luna aprilie, i l-a dat un grup de deputaţi din diferite partide, încălcându-și angajamentele electorale. Noul guvern, încă de la început, a declanșat campania împotriva președintelui. A devenit notoriu refuzul premierului de a-i pune la dispoziție un avion pentru deplasarea la summit-ul Consiliului European, deși Curtea Constituţională se pronunțase, declarând că preşedintele este cel care trebuie să reprezinte ţara în străinătate. Nu-i așa că vă sună cunoscut?

În scopul suspendării preşedintelui, noua majoritate, printr-o procedură de urgență, încălcând Constituţia, l-a schimbat pe preşedintele parlamentului și pe avocatul poporului. Preşedintele a fost acuzat de încălcarea Constituţiei şi de a fi acţionat împotriva economiei ţării – era vorba de programul de austeritate adoptat de către guvernul anterior față de criza economică.

Îndepărtarea lui Băsescu este o încercare de înăbușire a României independente.

articol apărut în săptămânalul Uważam Rze
ediția 30 iulie 2012
traducere Anca Cernea

UPDATE (Bleen):

Astăzi la 24.00, la by Alexa, e invitată Elenina Nicuț, observator la alegeri din partea Asociației Blogary, să povestească cum e să te bați cu fraudacii în Teleorman.

Facebook Comments

364 Comments În lumea post-comunistă. Scriitorul polonez Bronislaw Wildstein despre demiterea lui Traian Băsescu

 1. teocharis

  observ ca se revine topicul INS: un post mai vechi ptr cine doreste sa inteleaga recensamantul:19 milioane reprezinta doar POPULATIA STABILA, care include (cf metodologiei recensamintului):”♦ cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România care, la momentul recensământului, se aflau pe teritoriul ţării (persoane prezente) sau erau temporar absenţi, fiind plecaţi în străinătate pentru o perioadă mai mică de 12 luni;♦ cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie veniţi pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămâne o perioadă de cel puţin 12 luni (la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc.) care aveau doar reşedinţa în România;♦ cetăţenii români plecaţi în străinătate în cadrul misiunilor diplomatice sau militare, oficiilorconsulare şi al reprezentanţelor comerciale româneşti din străinătate.”nu s-au cuprins în populaţia stabilă a ţării:♦ cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România plecaţi în străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a rămâne în străinătate o perioadă de cel puţin 12 luni : la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioadă îndelungată) – circa 900.000 persoanede asemenea, au făcut obiectul recensământului, dar nu au putut fi înregistrate în formularele individuale şi nici în centralizatoare următoarele categorii de persoane:♦ cetăţenii români, străini sau fără cetăţenie cu domiciliul în România, care la momentul critic al recensământului erau plecaţi cu întreaga familie în străinătate şi pentru care nu au existat alte persoane (în ţară) care să declare existenţa lor;♦ persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, prin evitarea vizitelor personalului de recensământ (populaţie necontactată).Procentajul locuinţelor în care nu s-a putut realiza recenzarea reprezintă […] circa 1 million de persoane.deci, cf estimarii INS suntem 19+0.9+1= aprox 21 milioane cine hotaraste insa cati din cei 21 milioane sunt votaci(i.e. peste 18 ani)am  propus regula de 3 simpla:la 22 milioane – 18.2 mil votacila 21 mil –  xbottow line: numarul votacilor nu poate scade, chiar si dupa recensamant! cu mai mult de 150.000!!

  Reply
    1. Hongse

     clop Crin se trage el de pământ din Isaccea, din neamul Căcărău. Ponta se trage probabil din neamul căcălău.

     Reply
  1. DanCanada

   valid Da, a fost criminal! 🙂 Un rant de vreo 40 de minute despre boii astia si dupa reclame, iar…! Nu l-am mai vazut niciodata asa pornit.

   Reply
 2. MariusBadea

  Daca secuimea a ascultat de Viktor Orban si nu a iesit la vot, inseamna ca la mine-n sectoru’ 3, e plin de unguri.

  Reply
 3. Rezon

  Aoleu, pliz, am un dezacord = patru masini „care aducea”… corectati, va rog, ca rade colegii mei, academicienii… 

  Reply
 4. Ilinca

  Eu abia astept sa vad cum suna documentul ala care anunta CCR-ul ca „numarul provizoriu” al populatiei stabile la recensamantul din 2011 a fost de 19.042.936. 

  Reply
  1. oglinjoara

   quaddelta şi eu.tu poate încă nu te-ai convins de ce sunt în stare uslaşii…paralizarea CCR, de ex., ţi s-ar fi părut un worst case scenario?

   Reply
   1. quaddelta

    oglinjoara Acu are aer de improvizatie. Dupa ce Rus a anuntat cu gura lui 18.300.000 de votanti nu poate sa sugrume 2 milioane intr-o saptamana.

    Reply
  2. valid

   quaddelta sa fim seriosi usl a parasit de mult scenariul, acum doar improvizeaza,in speranta ca auditoriul nu se prinde ca nu mai au portativul in fata. sint mai mult vocalize in speranta ca cineva ii ia in serios, daca te uiti la debusolarea de la a3 vezi ca sint deja depasiti de situatie si nu mai stiu pe unde sa scoata camasa. in faza asta incearca orice, doar doar o fi cu noroc. 

   Reply
 5. Alex D

  Durere de taliban uselist (de pe un blog pe care nu vreau să faceți trafic că chiar nu merită):„Dupa cateva saptamani am inceput din nou sa sper. Acum sunt imunizat si nu mai simt atata durere, simt doar URA. Avem 2 lideri, Ponta si Antonescu (as suferi mult daca s-ar retrage), si o televiziune minunata, Antena 3. In toamna-iarna mai avem o sansa sa scapam de dementii de la pdl si implicit de chioru’. Atunci e batalia finala.”

  Reply
  1. revealer

   Alex D Pe talibanii islamisti ii inteleg un pic, au promis raiul celor 72 de fecioare. Dar p-astia…ce-au promis, 72 de arginti la pensie?

   Reply
 6. Rezon

  Intors acasa, dupa observare in stronghold rural, PSD. Nu pot spune ca au fost nenorociri ca la Elenina.Rolul meu a fost mai degraba de descurajare in momente cheie. Mobilizarea la vot a USL a fost beton. Satul era strabatut de 2 masini de teren, plus un VW Passat si un Cielo care aducea tot timpul oameni la vot. Dupa 9 seara, s-au rarit satenii, dar au inceput apara tigani in grupuri de cate 7-8, cam la fiecare 10 minute. Suspectez ca erau platiti, dar n-am dovezi. La 11:03 seara a mai aparut un ultim grup si le-am tinut calea in usa. Disperarea ca n-au apucat sa voteze mi s-a parut suspecta, dar asta e, nu am dovezi. Am fost primit initial cu surprindere si ostilitate. Apoi s-a mai relaxat atmosfera. Fiind comuna natala a tatalui meu, m-am descoperit nepot de-al doilea al presedintei sectiei de votare. Am primit chiar 2 mici, apa si cola din portiile comisiei. Eu am facut cinste cu inghetata, ca sa cimentez atmosfera de cordialitate. Consecinta imediata e ca presedintele PSD local a fost avertizat de la inceput ca sunt acolo si n-a indraznit sa intre in sectie pana la 00:30, cand se incheiase numaratul voturilor si toata lumea se pregatea de plecare. Le-a scrasnit oamenilor lui ca au facut rahatul praf, ca se astepta la cel putin 80% prezenta. Aia au ridicat din umeri si au dat din cap spre mine. In fine, de la 9 am iesit sa ma plimb prin fata scolii si m-am prefacut ca vorbeam la telefon cu alti observatori, suficient de tare ca sa fiu auzit: „Aha, ati gasit vot multiplu? Chemati politia imediat si cereti intreruperea votarii”. Nu stiu cat efect a avut, dar m-am gandit ca putina nesiguranta in transee nu poate face rau.In sectie au fost reprezentanti ai PSD, PNL, PDL, PC si … UDMR. Reprezentantul PDL era un tanar intelectual, care citea o carte de filosofia religiei. Pe la 8 seara a plecat cu urna mobila, care s-a intors pe la 10. Cred ca acela a fost momentul cand m-am felicitat cel mai mult ca am fost acolo. Multe se puteau intampla in 2 ore de absenta a omului PDL. Concret:Numar de votanti inscrisi pe listele electorale: 1257Numar total de voturi exprimate: 866 (68,89%)Numar de cereri pentru urna mobila: 46Numar de voturi exprimate in urna mobila: 45Numar de voturi exprimate pe liste speciale: 109Voturi DA: 737 (85,10%)Voturi NU: 114 (13,16%)Voturi nule: 15 (1,74%)Observatii: Seful PSD local s-a aratat nemultumit de prezenta. Daca scadem votantii pe liste speciale, oamenii satului au votat in proportie de 60,22%. Deci, 40% dintre ei au stat acasa. Frustrant pentru ei.  Iar proportia de voturi DA/NU se incadreaza in media nationala. In rest, nereguli minore: doi batrani au votat pe masa comisiei, nu in cabina. De doua ori au intrat insotitori cu batrani in cabina de vot, dar a fost cererea lor. Afara era un panou cu „Demite-l”, peste drum, la 30 m de sectia de votare.

  Reply
 7. quaddelta

  Stati linisti ca am pregatit eu apararea lui Basescu:”24,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila erau in total in Romania la sfarsitul lui 2010″Prin urmare participare reala la referendum a fost de 34% 

  Reply
 8. cristihan

  Luati de aici: http://www.antena3.ro/politica/psd-cere-romanilor-sa-nu-si-divulge-cnp-ul-la-recensamant-140861.htmlMuriti, ba!

  Reply
  1. Rheia

   cristihan Mă simt îngrozitor de proastă, îmi cer scuze, dar nu văd relația cu olimpiada referendumului de ieri.

   Reply
   1. cristihan

    Rheia Cum, nu te uiti la antena 3? Of, te iert… 🙂 Vor sa foloseasca datele de la recensamant ca dovada ca cvorumul a fost atins 😛

    Reply
    1. cristihan

     Rheia Eh, ii lasa. Normal ca nu. Doar ca lege impotriva mancatului compulsiv de rahat nu exista…

     Reply
 9. oglinjoara

  USL a trecut la planul B: tot prin Antena 3, unde este aruncat un „Document bombă: 16.527.971 votanţi reali”, un document aparent de la INS datat 26.07.2012 cu acest număr de voturi.Este de văzut dacă nu cumva documentul este falsificat: antedatat, adică. De menţionat că Ponta i-a schimbat pe şefii INS.Pe de altă parte, Ponta, la RTV, sugerează Curţii Constituţionale ar trebui să ceară ultimele date de la INS.

  Reply
   1. Annia

    Canadiana Probabil. Oricum, vor avea nevoie de cel putin un tap ispasitor. Dar nici Ponta nu se simte prea bine…

    Reply
  1. oglinjoara

   Documentul era urmare a unei solicitări a lui Dragnea:”Liviu Dragnea a făcut o adresă către Institutul Naţional de Statistică, prin care cerea un număr provizoriu al populaţiei stabile din România. Vă prezentăm răspunsul din partea Institutului.”http://www.antena3.ro/life-show/media/document-bomba-16-527-971-votanti-reali-urmareste-live-declaratii-socante-178039.html

   Reply
   1. revealer

    oglinjoara 1. „numar provizoriu”2. datele de la INS au legatura cu listele electorale cum are sula cu prefectura.Vorba lui @valid – o gaina fara cap.

    Reply
  2. GabiDumitru

   oglinjoara Eu vad aici un posibil nou dosar penal.Atit.Astia n-au avut nici un plan B.Au pariat exclusiv pe cartea demiterii lui Base.Ceea ce fac acum e o incercare disperata si inutila de a mai salva ceva.

   Reply
   1. oglinjoara

    GabiDumitru crezi că se resemnează?eu îţi spun că vor exploata orice şansă pe care o au de a se lupta până la capăt să-l doboare pe Băsescu

    Reply
  3. Xilef

   oglinjoara Tot o dau în bară, idioții.Ei spun că populația adultă ar fi 16 milioane și ceva, însă 50%+1 ar fi peste 8.400.000. Or la referendum prezența a însemnat 8.200 și ceva.Deci tot degeaba.(scuze pentru datele aproximative, sunt luate pe fugă)

   Reply
   1. Louisy

    Atentie, pe hartie scrie ca aia e populatia din tara. Adica anuleaza total diaspora, ca asa vor ei. Cam 2 milioane in diaspora dau exact cat e pe lista lui Rus. Astia joaca din nou cartea cum ca toti sunt prosti, numai ei sunt smecheri.

    Reply
 10. Nea

  Băsescu a lovit un pucist (de fapt, mai mulţi).Socoteala e extrem de simplă. Au votat în total 46% din electorat, din care 13% împotriva demiterii lui Băsescu.Deci, pentru demitere au votat 46-13 = 33% din electorat, cu tot cu fraude, spălare de creiere etc. Se aude, acolo, la PDL?Aşa să-mi ajute Stamate şi Stoian.

  Reply
  1. Mistral

   Nea intreb si eu ca ingineru’ . De ce ai scazut 13 din 46 ? Cred ca trebuia scazut 13% din 46 . 

   Reply
   1. Nea

    Mistral Răspund ca inginerul: Înmulţirea este asociativă în raport cu adunarea, am făcut economie la scris. Poftim:  46% – 13% = 33 %

    Reply
    1. Mistral

     Nea  respunsul corect : 46 %-46%*13% .  voturile NU au fost 13% din 100% voturi inregistrate .

     Reply
    1. Nea

     hope18 Stai liniştită că, dacă e cum zice Mistra îţi dă 46-6= 40%. Dacă scazi frauda, pici taman sub 33%.

     Reply
  2. Nea

   Şi încă un detaliu: dacă aduni toţi pensionarii + bugetarii + şomerii + puşcăriabilii din România (adică cei care ar avea mai mult de suferit de pe urma lui Băsescu) îţi dă muult peste 33%. Înseamnă că mulţi din categoriile astea sunt mai deştepţi decât îi crede Antena 3.

   Reply
    1. MariusBadea

     Rheia Multam, d’aia n-am fost bun la mate’. Eu mai tin minte doar Olivotto (culegerea de fizica?).

     Reply
    2. Nea

     Canadiana Dacă vrei, îţi spun unde e înmormântat Stamate, să-i pângăreşti mormântul. Anual se organizează acolo pelerinaje cu campionat de fotbal folosind craniul lui, a fost şi Sebastian Lăzăroiu, celebru repetent la matematică.

     Reply
    3. Rheia

     MariusBadea Nu că vreau să fac opinie separată (deși cam vreau), dar mie matele și fizica mi s-au părut mult mai ușoare decît umanioarele. Cifre, teoreme, demonstrații, și cam atît. Era mult mai puțin de învățat. Și de ținut minte.

     Reply
    4. Rheia

     Ze Phsyco De ce, măi, că eu chiar eram intimidată de colegele care reușeau să țină mintă un miliard de chestii în plus față de mine. Să mor eu dacă fac mișto.

     Reply
    5. Nea

     Rheia E de discutat. Cred că depinde de structura mentală a elevului şi de talentul dascălilor. Volumul de informaţii e mai mic la umanioare, de aia şi dura fac. 4 ani, nu 5 sau 6 ca la ingineri şi medici.

     Reply
   1. Nea

    MariusBadea Nimeni nu ştie cu exactitate. Se ştie că purtau costume la fel, cenuşii, la zile festive aveau şi mânecuţe din satin contra uzurii premature, cravate de nuanţa blănii de şobolan înecat în butoiul cu motorină. Nu ţi-a prea plăcut Algebra sau au făcut la Uman?

    Reply
 11. MariusBadea

  Cred ca una din sansele de viitor ale Romaniei ar fi sa se revizuiasca (schimbe total) Constitutia, eventual sa revenim la monarhie – vezi zvonurile cu Charles de Romania – si convocarea Parlamentului odata pe an (la fel cum faceau vechii islandezi cu Althing-ul) adica numai atunci cand ai de votat sau revizuit o lege cu adevarat importanta. In rest ce pumnii mei fac astia toata ziua in Parlament?

  Reply
    1. SimonaM

     MariusBadea Credeam că vrei ”să se schimbe” Constituția la noi, și tot restul…La islandeji da, probabil că merge.

     Reply
  1. Ilinca

   quaddelta INS_ul nu are date despre populatia cu drept de vot, are date despre populatia existenta in tara si atat. 

   Reply
    1. vbkiler

     quaddelta Pentru vot se iau datele de la Evidenta Populatiei adica de la Min de Interne nu de la INS.

     Reply
    2. revealer

     quaddelta Si daca unul din cetateni moare (doamne fereste) INS il sterge din scripte? De-aia se folosesc datele de la Evidenta Populatiei, nu de la INS.

     Reply
    3. Ilinca

     quaddelta unii nu au drept de vot pentru ca au fost condamnati sau au boli mintale. Oricum, nu au date despre populatia plecata din tara care este numeroasa. Datele lor sunt zero dpdv al listelor electorale. 

     Reply
    4. quaddelta

     revealer Eu explic ce zice gadea. Am rezistat 3 minute. Au luat populatia totala de la INS si au scazut minorii cum spuneam mai sus. In felul asta participarea a fost de 51%.

     Reply
    5. Annia

     quaddelta Ma gandesc ca daca Sova face parte din „echipa de juristi”care lucreaza la documentul pentru CCR, ar trebui sa fim mai relaxati: pana acum s-a dovedit briliant!

     Reply
  2. severmihail

   Sa ne aducem aminte ca BEC a stabilit prezenta la vot: sub 46,..; la asta se va raporta CCR, ca doar nu face cercetari sociologice…

   Reply
   1. quaddelta

    severmihail Antena3 se chinuie acum sa nu-si demoralizeze electoratul iar USL-ul sa-si justifice cheltuielile in fata sponsorilor. In plus ganditi-va ca Antena3 a furnizat, presupun ca nu ieftin, „strategi” de talia lui Bogdan Teodorescu care trebuie sa-si croiasca astazi o iesire din cacat.

    Reply
    1. Rheia

     quaddelta Talia lui Bogdan Teodorescu e cam cît a tripletei Gîdea-Ciutacu-Badea înănțuiți, deci e chiar mare omul, zău!

     Reply
 12. Canadiana

  tapalaga zice ca usl ca ccr poate contesta rezultatele referendumului sub imperiul ordonantei 41

  Reply
  1. subway

   A descris MariusBadea mai jos marele fasss de pe A3.  16.527.971 votanti reali.S-au atacat ca a zis Base ca votacii USL sa faca un exercitiu de a nu se uita la A3 timp de o saptamana. Galmea e in transa, parca predica la sectanti. Gata, nu mai rezist. Prea multa mizerie acolo.

   Reply
 13. MariusBadea

  Da’ la referendumul din 2007 cine a plecat? Vreun parlamentar? Vreun pucist? Da’ la referendumul din 2009 ce s-a intamplat? Au luat in calcul rezultatul? Idiotii astia iau in calcul legea doar cand le convine lor!

  Reply
 14. valid

  cel mai fain rezultat al referendumului e ca motanul a ramas descoperit de imunitate. ar face bine sa treaca pe la reprezentanta burberry.

  Reply
 15. MariusBadea

  Astia de la USL sunt cretini (nu c-ar fi vreo stire bomba!), cica sunt mai putini votanti pe liste in realitate – au avansat si cifra de 15mil.Pai daca-i asa, insemna ca si numarul de parlamentari trebuie sa scada proportional. Daca le-ar aminti cineva asta, cred c-ar vira imediat la 180 de grade.

  Reply
  1. Hongse

   MariusBadea Ieri au încercat să fure 1(un) milion de voturi, nu le-a ieşit, acum încearcă cu 4 milioane? De multe îi poţi acuza dar nu că duc lipsă de imaginaţie.

   Reply
   1. MariusBadea

    Hongse Cred ca ieri au furat mai mult de un milion de voturi. Vezi cazurile de la Olt , Dolj si Vrancea – par example.

    Reply
    1. Hongse

     MariusBadea Asta-i clar! Eu mă refeream strict la milionul ăla pe care-l anunţase Şova, dar pe care l-au pierdut pe drum…

     Reply
  2. Trocar

   MariusBadea Asta cu numarul scazut de cetateni cu drept de vot e fum in ochi. Oricine a primit un buletin roman si are peste 18 ani are drept de vot (daca nu e nebun sau la inchisoare). Nu conteaza ca la recensamand mai sunt doar 19 mil. in tara, restul sunt pe aiurea si tot au drept de vot.Iar in 2012 au voie sa voteze cei nascuti inainte de 1994, deci cele mai numeroase generatii, nici vorba sa scada numarul de votanti. http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Evolutia_demografica_din_Rom%C3%A2nia.png

   Reply
 16. musiuplugary

  nu se poaaaate! scremuleasca i-a dat contraexemplu lui ponta la „base ataca trusturi de presa”, astfel: si d-l antonescu(ametescu, n.m.) a avut o iesire la adresa evz. surprinzator!

  Reply
 17. valid

  urmariti va rog daca manevrele pe care le observati la sustinatorii usl-istilor nu respecta intru totul fazele prin care trece un bolnav care afla ca are o boala mortala. incepe cu negarea ( a fost folosita ieri, s-a negat procentul din toate punctele dee vedere )faza a doua furia ( in plina desfasurare ) faza a treia negocierea ( va urma ) dupa care vine depreasia ( deja se vad semne ale ei prin unele tembeliziuni )si la sfirsit acceptarea.

  Reply
  1. adina

   GabiDumitru intra deja in legenda – Regele Scorpion. E fain ca cei mai mari artizani ai acestei legende sunt USL-istii.

   Reply
 18. vbkiler

  ProDemocratia nu trebuia sa fie neutra ca vad ca Parvulescu mananca rahat in fiecare zi la A3. Oare ce au facut oamenii lor in sectiile de votare ca doar au avut cel mai mare numar de observatori.

  Reply
 19. Ilinca

  Apropos de listele electorale, nu sunt sigura ca numarul de electori ar fi trebuit sa scada dramatic. Dreptul de vot peste 18 ani inseamna ca acum voteaza cei nascuti inainte de 1994 ori la noi declinul demografic a inceput cam prin 91, deci numarul de votanti este foarte, foarte putin afectat. Practic scaderea numarului de nasteri va afecta listele electorale peste mai multi ani. Acum suntem votanti cei din generatia decreteilor, adica cel mai mare val populational din Romania. 

  Reply
  1. Canadiana

   GabiDumitru  gata, am facut si eu rocada, n-am mai rezistat pe antena 3, dar am 3 minute in plus fata de Hongse  :)cer spor de periclitate marit

   Reply
 20. vbkiler

  Pe blogurile USL e jale mare cica Crin si Ponta sa plece iar in locul lor sa ii puna pe Tariceanu si Oprescu si sa faca rocada pnl prim-ministru si psd presedintia peste doi ani

  Reply
 21. Hongse

  Cum îl cheamă pe sulache moderatoru de la A3? Ăsta cică are un coleg care are 4 morţi la el în bloc. Stau şi mă-ntreb ce epidemie e acolo şi dacă n-ar trebui pus blocul în carantină…

  Reply
    1. adina

     valid ramane el si cu mazare in usl. Mazare se lauda ca manechinele i-au adus procente, era sa zic profit :-D, de 70% la referendum.

     Reply
 22. adyzah

  La A3, cred ca vor sa mearga pe multi morti ca sa scada nr. maxim si automat sa creasca procentul.Ar trebui sa fie muuulti morti, dar deh, ei incearca…

  Reply
   1. hope18

    Canadiana Pai chiar asa: cainii si pisicile din ograda nu i-au adus la vot.Au adus pana si niste batrani care habar nu aveau pe ce lume se aflau.Cica ei s-ar fi dorit sa vina cu orice pret, desi ei aproape se tarau in carje

    Reply
 23. Nea

  Băi, ăştia ce vârstă au?Când aveam 10 ani şi jucam leapşa, nimeni nu avea tupeul să schimbe regulile în timpul jocului şi, mai ales, după ce pierdea.PSD=PNL vrea cu orice preţ să ne dovedească câtă dreptata am avut considerând acest referendum o fraudă şi refuzând să participăm la ea. În 2009, pesedeaua se agăţa de numărătoarea lor fantezistă a voturilor. Acum, de reguli deja acceptate. Ăştia nu au ruşine sau le e aşa frică de puşcărie?

  Reply
  1. subway

   Florina Da’ pana acum au fost buni mortii de pe liste. Astia-s prosti, in toamna nu se vor mai putea folosi de numele mortilor pentru frauda.

   Reply
 24. Canadiana

  Realitatea tv: s-a luat dinescu de moderatoare ca-l tot arata pe ponta coborand din mercedes  🙂

  Reply
  1. adina

   Canadiana dar e premierul romaniei, domnule dinescu ! :-)))Cine e tipa ca il streseaza rau pe Dinescu. Si cand ma gandesc ca acu vreo 4-5 ani ca apreciam emisiunile sale cu Stelian Tanase.

   Reply
 25. Hongse

  Hai că am mi-am făcut curaj să dau pe antena 3. Dacă nu dau semn de viaţă în juma de oră trimiteţi-mi şi mie o ambulanţă…

  Reply
  1. Beavix

   gupi Se pare că Voiculescu și PNL au început să le dea ghionturi celor de la PSD, mai exact lui Hrebe și lui Rus, pentru că nu au organizat treaba cum trebuie.

   Reply
    1. Hongse

     Beavix Felix tocmai a început să realizeze că şi-a pariat imunitatea parlamentară aiurea… 😀

     Reply
 26. Florina

  Useliştii au tîmpit lumea cu dreptul cetăţenilor de a merge la vot. Dar despre dreptul de se întoarce de la vot nu spun nimic. Poate de aia era să o păţească Elenina, care abia, abia s-a întors de la observare vot.

  Reply
 27. oglinjoara

  Niels Schneker (referitor la revizuirea listelor electorale): Nu trebuia decât să amânăm pentru o lună-două..Păi, stimbaile cu 4-5 preşedinţi ai tăi, tocmai Varanul tău n-a mai avut răbdare să-i vină de hac lui Băsescu.

  Reply
  1. Beavix

   oglinjoara Hahaha se ceartă ăia la A3 între ei… vai de capul lor de idioți și vai de capul ălora care se uită la ei… ooops, stai că mă uit și eu acuma. Fac un sampling 🙂

   Reply
 28. Louisy

  Hai că am auzit azi două idei care sunt exprimate la fel, egal de hilare:- Antonescu, cand a zis că se cară, credea că nu o să piardă- Ce greșală că a fost acceptat cvorumul, că astfel „noi” – adică ei – am pierdut.E ca faza aceea de la grădiniță, cand joci piticot și dai cu zarul pana iese ce ai tu nevoie să iasă, iar abia apoi muți.

  Reply
 29. Louisy

  Foarte misto emisiunea de la A3, debiteaza cu atata viteza ca abia tin pasul. Am reusit sa retin urmatoarele:- Deja au motive pentru o noua suspendare, deoarece Base a atacat Antena 3 in discursul său de azi. Cand a aparut ideea exprimată așa, a atacului la adresa Antenelor, a fost pur și simplu un moment de panică isterică în studio. Asta mi-a dat de gandit: unica lor metereză e Antena 3. Daca ar cădea cumva asta, șandramaua USL s-ar duce naibii. „Bruselu a fost informat a amenintat Antena 3?!”. De ținut minte, v-am spus, sunt atat de proști că ne dau idei chiar bune.- Nils Șmecher vine cu o idee care nu e deloc rea, pe care o atribuie zvonurilor din „radio șanț”: arestarea a 60 de puscariabili USL, destramarea majoritatii USL si numirea unui guvern PD-L. Ah, ce nostalgie ma cuprinde, cand imi amintesc de tineretea mea din luna aprilie, cand iepuroiu era 4,3… Sună chiar mișto, sal’tare nene Nils, a sunat atat de convingător că ăia din studio i-au tăiat-o cu „nu le da idei”.- În treacăt, s-a șoptit cu spaimă că pană și „ziariști” ar putea fi arestați. Măcar Ciutacu și Dumitrescu, nu ar fi mare pagubă, s-ar mai curăța naibii profesia…

  Reply
  1. Louisy

   Era sa uit: de „vina” pentru corectia valutara de azi e Isarescu, care a intervenit azi in piata, ca sa-l ajute pe Basescu, in timp ce lui Ponta i-a tot spus ca nu are bani de aruncat pe interventii. Concluzia? Isarescu //ust Die!

   Reply
 30. Bleen

  Revista Kamikaze: ”Monday, hour 19:30, Dan Şova is still on the meterezes, just doesnt believing that the infidels pedelists won the referendum against the dictator Băsescu.”

  Reply
  1. geronimo

   Bleen  da, e mai bine zis asa. Nu e totusi o victorie ce o lupta furioasa si disperata de ariergarda. O retragere tactica, din care am scapat deocamdata cu fata curata si relativ teferi. Fuseseram pe nesimtite aproape incercuiti. Contraatacul va trebui bine pregatit

   Reply
  2. geronimo

   Bleen da, e mai bine zis asa. Nu e totusi o victorie, ci o lupta furioasa si disperata de ariergarda. O retragere tactica, din care am scapat deocamdata cu fata curata si relativ teferi. Fuseseram pe nesimtite aproape incercuiti.Contraatacul va trebui bine pregatit

   Reply
  3. geronimo

   Bleen  totusi, Bleen, e o retragere strategica sau tactica ? Avand in vedere ca eram la braț cu inamicul, ca-i simțeam suflarea in f ață, tind sa cred ca prin ziua de ieri am reusit doar o eschiva tactica. Altfel ne sufocau !

   Reply
 31. gupi

  Văzând io vreo 20 de minute din emisiunea de la A3, sunt aproape convins că Varanul o trece pe Dana Grecu în testament.

  Reply
 32. geronimo

  In timpul scurs de la suspendare, Basescu deja recuperase puternic in dauna Fratiei USLumane, cam 30%. Oamenii incepusera sa intrezareasca adevaratul motiv al pucistilor : redobandirea controlului politic al Justitiei. Insa nu mai era timp. Succesiunea loviturilor de stat care a culminat cu suspendarea presedintelui in 6 iulie a fost executata la foc automat. Ceea ce mi se pare mie mai important e ca, dincolo de considerentele pragmatice ale nevalidarii prin cvorum, argumentul MORAL e cel mai puternic, argumentul Tare : am boicotat in mod asumat un referendum care se dorea a fi legitimarea unei LOVITURI de STAT sadea. Plebiscitarea unei nelegiuri ar fi fost, la fel, un nonsens chiar si in conditiile unei situari linistitoare a presedintelui in sondaje : nu erau tocmai pucistii cei mai indrituiti sa indemne electoratul la plebiscitarea faradelegii. Atata timp cat CCR, acum ca si in 2007, nu si-a dat avizul consultativ ptr. incalacarea grava a constitutiei, singurul motiv intemeiat de suspendare, presedintele Basescu ramane presedintele LEGITIM pana la expirarea mandatului consfintit prin votul nostru din 2009. Dupa avizul negativ al CCR, suspendarea insasi e ilegitima, iar Fratia USLumana ne-a impins in fata o substitutie : confuzia voita intre LEGITIMITATEA presedintelui (ramasa intacta) si POPULARITATEA (deteriorata). Ori, nicaieri in lume ultima NU e un motiv intemeiat de suspendare. Confuzia intre legitimitate si popularitate a fost usa din dos prin care sistemul ticalosit l-a vrut deferit oprobiului public pe Basescu ; dupa ce mai intai l-a diabolizat bine timp de cativa ani, exact dupa metodele consacrate de comunisti. Ei bine, uite ca nu le-a mers nici de data asta. Am mai fost si noi pe aici.Am zis howgh !____ Cum zicea Bleen undeva, victoria era absolut necesara, dar nu suficienta. E doar o victorie de etapa. Cursa e lunga si razboiul cu impostura nu s-a sfarsit. Trebuie s-a facem cat mai vizibila ochiului public.

  Reply
 33. apicultor

  Ponta la intalnirea cu FMI despre promisiunea revenirii cursului de schimb: Mai organizam doua referndumuri si tragem EURO la 4 ron.

  Reply
 34. SimonaM

  Florina Neghină zice pe FB”Occupy Nasul TV :DLa miezul noptii, la By Alexa,, Elenina despre teroristii de la referendum, iar la 19.30 eu, telefonic, la Pe urmele banilor. Evident, pierduti.”

  Reply
  1. Florina

   SimonaM Mulţumesc, Simona, dar nu era suficient ca fusesem la By Alexa in ziua caderii guvernului MRU, in ziua suspendarii lui Base si azi noapte, cind le-au cazut fetele uselistilor dupa referendum, azi, cind sa intru telefonic la Pe urmele banilor, a cazut emisia. My God,aflu lucruri foarte interesante despre mine. 😀

   Reply
 35. oglinjoara

  distracţie pe A3: se caută vinovaţi, iar Hrebe spune spăsit cadourile făcute lui Băsescu:1. pragul de 50%+1 (nu degeaba Dinescu spusese aseară că Ponta s-a căcat pe el la Bruxelles).2. listele electorale ne-revizuite

  Reply
  1. oglinjoara

   gupi deocamdată pe PSD, dar cum nu poate exista o responsabilitate colectivă şi cum Ponta a clacat la Bruxelles, ţapul ispăşitor va fi el – Che DottorePonta e un om politic mort, iar el nu ştie încă.

   Reply
  1. Beavix

   GabiDumitru Vina pentru aprecierea leului o poartă Băsescu, care a dezinformat investitorii mințindu-i că a câștigat la referendum. 😛

   Reply
 36. vbkiler

  Dezamăgit de rezultatele de la referendum Victor Ponta a dat azi o ordonanta de urgenta pentru infintarea postului Antena 3 in limba maghiara 🙂

  Reply
 37. Louisy

  Atentie, propaganda USL-ista a mai furat ceva in aceasta dupa-amiaza: acum, la ei 8 milioane sau 8,5 milioane au votat pentru ei. In mod voit confunda prezenta totala cu voturile „DA”. Trebuie corectati de fiecare data: 7 milioane din 18.

  Reply
 38. gupi

  maine vine FMI-ul si zice”Ponto, viata-i grea, criza mare, ne pare rau, tre’ sa dai banii inapoi pana in septembrie.”

  Reply
  1. Annia

   subway Ameninta, da’ e negru! Nu mai are putere nici pentru zambetul ala chinuit de la Bruxelles:)

   Reply
 39. DanCanada

  Bhuwahahaahaaa! Băse: „Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot” DEMISIA!! Dupa trei luni, Ponta nu mai poate fi avortat. Deci cel mai bine ar fi sa fie toti avortati acuma!

  Reply
  1. adina

   DanCanada scurta cariera politica a lui Ponta. Il vor trece colegii in analele istoriei psd-iste ca o stea cazatoare, desprinsa din cometa Adrian Nastase, care a facut implozie 🙂

   Reply
  1. revealer

   Bleen Daca nu a mers cu agroturismul, cu ecoturismul sau cu turismul pe litoral, macar turismul electoral sa mearga la noi.

   Reply
 40. Bleen

  Astăzi la 24.00, la by Alexa, e invitată Elenina Nicuț, observator la alegeri din partea Asociației Blogary, să povestească cum e să te bați cu fraudacii în Teleorman.

  Reply
 41. Alex D

  I-auziți ce debitează moldoveanul penal: http://www.rtv.net/chiuariu-usl-va-cere-curtii-sa-aplice-forma-legii-referendumului-care-nu-impune-prag-de-prezenta_38034.html

  Reply
   1. Alex D

    Annia Dar acum, la modul cel mai serios, dacă CCR validează referendumul (pe cine știe ce motiv stupid) ce se mai poate face?

    Reply
    1. Annia

     Alex D Nu am nicio idee! Nu sunt jurist. Poate ne ajuta Elenina. Dar deocamdata e bine sa nu fim paranoici (si ar trebui sa mi-o spun in primul rand mie insami:))

     Reply
   1. adina

    Ioana S am vazut tigani mestesugari. Turambar ce stie sa faca altceva decat sa schimbe barca dupa cum bate vantul ?

    Reply
 42. musiuplugary

  astia se ascund dupa 7 mil de beleuzi, da’ alea patruj’de ordonante unde mama dracu’ le mai baga? in budigaile lu’ Barosso… ?

  Reply
  1. adina

   gupi e suparat, de fapt toti sunt suparati, ca nu le-a spus nimeni ca se boicoteaza. Ca la lucrarea de aritmetica dintr-a V a, stii ca dai lucrarea pe 29 iulie dar nu stii ce subiecte sunt. Trebuie sa fie pregatiti pentru orice. Daca nu, la repetentie cu ei.

   Reply
  2. adina

   cica Guvernul nu a avut nici o treaba cu organizarea referendumului, doar Presedintia (Crin), Parlamentul (cei 256) si CCR :-)).

   Reply
 43. adina

  USL-ul nu e in stare nici macar sa-si organizeze o retragere organizata. Boicotul i-a pocnit in moalele capului.

  Reply
 44. Annia

  Oarecum off-topic: eu cred ca si asta e o veste foarte buna: http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-12916921-mihnea-maruta-inlocuieste-grigore-cartianu-sefia-redactiei-adevarul-cartianu-director-editorial-ziarului.htm.Pe vremea cand Mihnea Maruta era redactor sef la Cotidianul, acesta era un jurnal de calitate! Parerea mea…

  Reply
 45. severmihail

  http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/vesti-proaste-antena-3-a-castigat/
  „Anteniștii s-au salvat a doua oară, la mustață chiar, de la anonimat. Când BEC-ul a anunțat rezultatele, Mihai Gâdea a vrut, inițial, să urle de ciudă. Dar s-a oprit și s-a gândit un pic. În locul frustrării, pe chip i-a apărut un zâmbet larg. Și-a amintit pentru ce este plătit regește și cât de prost este Dan Voiculescu, patronul lui născut a doua oară după Revoluție doar ca să fie și bătut mereu, și jefuit constant. În timp ce doamna grăsuță de la BEC turuia rezultatele, deci, Gâdea avut, pentru o clipă, o viziune: a văzut cu propriii ochi pe ecranul televizorului cum, în curtea Antenei 3, sosește un convoi de basculante pline cu căcat. Precipitat, a pus mâna pe telefon și și-a sunat toți colegii din trust, spunându-le tuturor același lucru: ”Fraților, am învins! Încă avem ce mânca!”.”

  Reply
 46. Bleen

  „Nu puteam să-i îndemn pe oameni să meargă la referendum în condiţiile în care copiii credincioşilor noştri şi-au rugat părinţii să nu se prezinte la urne pentru a nu risca să-şi piardă serviciul din străinătate in cazul in care Romania va fi sanctionata de Uniunea Europeana pentru abuzurile antidemocratice comise pana acum si pentru fraude electorale”, ne-a spus un preot dintr-un sat de ceangăi catolici.

  Reply
 47. adina

  daca USL-ul raspunde la apelul de reconciliere al lui Basescu, antenistii raman fara emisie, Voiculescu si Iliescu fara scop in viata.

  Reply
  1. DanCanada

   adina Si Crizel daca face si el odata ce-a promis, ar trebui sa dispara si sa nu mai auzim de el.

   Reply
 48. Bleen

  Lista românilor indezirabili pentru usl-iști:români din diaspora (indezirabili începînd din 6 decembrie 2009)maghiari din România (începînd cu 29 iulie 2012)ardeleni

  Reply
 49. Louisy

  Se tot repeta obsesiv pe B1 clipul cu țața ce face pe nebuna la vila Dante. Nu știu de ce nu face niciun reporter un calcul simplu. Țața spune că „i-a tăiat” 600 lei de la pensie. Booon, mie mi-a rezultat o pensie de 3686 lei care satisface conditia CASS + Impozit = 600 lei. Poate greșesc, poate calculați voi mai bine, dar, dragi reporteri, nu vi se pare asta o informație bună de precizat despre „protestatara pensionară”?

  Reply
    1. SimonaM

     Louisy Nu-i găsesc nicio circumstanță. Așa mi-am explicat eu fenomenul. De ce să-mi consum nervii cu cretina aia? Mai bine ne-am ocupa de ăia care au spălat-o pe creieri. Acolo e pericolul, nu la o țață proastă.

     Reply
 50. adina

  Basescu comparat cu Viktor Orban si cu Lech Kaczynski. O companie foarte selecta de anti-comunisti.

  Reply
 51. quaddelta

  Matematica dragostea meahttp://www.gandul.info/politica/referendum-2012-atentie-numara-sova-cum-a-castigat-si-pierdut-usl-intr-o-singura-noapte-un-milion-de-voturi-video-9910220

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *