Îndemn la greva fiscală

Cristian Ghinea a iniţiat petiţia de mai jos

Stimate domnule prim-ministru Emil Boc,

Noi, subsemnații, ne declarăm dezaprobarea față de modul umilitor în care administrația pe care o conduceți înțelege să aplice noile prevederi privind veniturile de natură profesională. Ni se pare ilogic, absurd și jignitor să fim purtați pe drumuri, lunar, de la o instituție la alta, să completăm niște declarații la fel de absurde. Cei mai mulți dintre noi nici nu sîntem capabili să înțelegem ce ar trebui să completăm.

Domnule prim-ministru, ne declarăm incapabili să ne ridicăm la nivelul guvernului pe care îl conduceți. Cum nu putem schimba poporul, ar fi mai ușor să schimbăm guvernul. Sau guvernul să încerce să coboare la nivelul nostru.

De aceea,vă punem la dispoziție, prin poștă, fiecare în parte, copii ale contractelor pe baza cărora sîntem plătiți. Veți primi din partea noastră aceste plicuri, ca semn al bunei noastre credințe. Ne exprimăm disponibilitatea, ca niște contribuabili onești ce sîntem, să plătim taxele legale, după ce ne veți comunica sumele aferente.

Vom face acest lucru după ce guvernul pe care îl conduceți ne va pune la dispoziție o declarație cadru simplă, completabilă anual, inclusiv în regim online. Am aștepta și scuze din partea unui guvern responsabil. Pînă atunci, noi subsemnații, ne declarăm cetățeni în grevă fiscală.

Cu același respect pe care ni-l acordați,

Semnează aici

Citeste si articolul care explica in detaliu motivele, aici.

Facebook Comments

109 Comments Îndemn la greva fiscală

  1. bilbofil

    1. O problema de principiu este ca nici in prezent nu exista o taxare unica, aceeasi pentru orice leu cistigat. O guvernare de bun simt ar presupune ca nu conteaza cum este obtinut un venit, el trebuie taxat la fel. Nu ar trebui sa fie nicio deosebire intre anii cistigati in baza unui contract de munca, contract de prestari servicii comercial sau civil, de inchiriere, din dividende etc. (la depozitele bancare ar trebui doar sa nu se mai impoziteze si inflatia).

    O problema creeata de grija pentru imaginea politica nu doar in Romania si si in tari mai respectabile este punerea unei parti din contributia salariatului la diferitele asigurari sociale in circa angajatorului, ceea ce creeaza probleme de echivalare intre veniturile salariale si alte venituri. Daca contributia la asigurari ar fi fost trecuta integral in sarcina salariatului/pensionarului, mare parte din propunerea de reducere a lui Basescu s-ar fi realizat fara a mai trece pe la Curtea Constitutionala.

    2. Solutia normala ar fi ca toti cei care obtin venituri din drepturi de autor, chirii etc. sa fie obligati o data sa se prezinte la administratia financiara pentru a fi luati in evidenta. Civilizat ar fi ca administratia financiara sa se ocupe si de inregistrarea acestora de catre diferitele fonduri de asigurari sociale.

    3. Dupa care, anual se depun declaratiile de venit, la care se put calcula impozitul si contributia la fonduri. Acum pentru salariati si PFA aceste dari se incaseaza anticipat trimestrial sau lunar pe baza venitului lunar, respectiv a venitului din anul anterior. La drepturi de autor este mai greu pentru ca sumele pot varia mult mai mult de la an la an si de la luna la luna.

    In general, o solutie mai buna ar fi sa se acorde o reducere (ca la impozitul pe proprietate imobiliara) pentru cei care platesc anticipat. Un 5-10% din venituri pe un an ar trebui sa fie destul de motivant pentru plata in avans astfel incit Vladescu si Boc sa vada banii varsati la buget anul asta (cind le crapa buza) si nu la anul.

    Tot in general, ar trebui sa se renunte la prostia de format special de ordin de plata pentru Trezorerie, care impiedica sau ingreuneaza plata electronica a obligatiilor. (De fapt solutia radicala ar fi ca Trezoreria sa devina – asa cum trebuie – o simpla banca de depuneri a ordonatorilor de credite si platile sa se faca intre conturile acestora si cele de de la bancile comerciale ale persoanelor private exact ca intre orice conturi bancare, dar deja sint off-topic.)

    4. Punerea pe drumuri lunar a beneficiarilor drepturilor de autor este o masura corporatista de distrugere a initiativei private si a liberei concurente si incalca principiul egalittii de tratament, intrucit persoanele fizice autorizate nu sint obligate la acest circ (nu in aceeasi masura).

    @gabhry_el: cu precizarea de mai sus privind modul de percepere a contributiilor, pentru persoanele angajate cu contract de munca este mai ieftin atit pentru stat, cit si pentru afacere (cosutri angajator + angajat) ca determinarea si plata impozitului pe venit si taxelor angjatului sa se faca de catre angajator. Acesta are deja o contabilitate din care poate extrage datele neceasre cu un efort minim. Iar statul are de intregistrat si verificat o singura situatie centralizata a tuturor angajatilor, nu situatii individuale ale fiecarui angjat in parte. Situatia aparuta ca urmare a unor surse multiple de venit se poate clarifica la nevoie pe baza declaratiei anuale a angajatului.

    De altfel, o problema majora cum spuneau mai multi trebuie facuta si o analiza a costurilor de colectare a obligatiilor. Inregistrarea lunara de declaratii de venit cresterea cu 1-2 ordine de marime a numarului de tranzactii bancare nu constituie o buna gospodarire a banului public.

    @Florin: S-a explicat deja ca un liber-profesionist, inidferent de incadrarea juridic-fiscala este o intreprindere, cu contabilitate proprie a facturilor si care are de regula mai multi clienti, unii poate din alta jurisdictie fiscala (adica din strainatate) si deci ar trebui sa isi poata calcula singur obligatiile mai usor si mai ieftin decit i-ar fi fiscului si caselor de asigurari sa ii centralizeze veniturile si platile.

    Doar ca este aberant si iresponsabil sa pui o persoana fizica (sau juridica, o micro-intreprindere) sa declare lunar o suma a carei procesare risca sa coste mai mult decit impozitele si contributiile datorate. Pe micii contribuabili Boc isi poate permite sa ii astepte cu declaratiile si banii un trimestru sau un an, functie de sume, sau, eventual, sa le ofere reduceri la plata in avans, care nu ar necesita depunerea si prelucrarea de declaratii. Patru plati trimestriale pe baza unei singure declaratii anuale de venturi transmisa prin posta (sau electronic) la o singura institutie nu ar fi un capat de tara.

    5. @Florin: de ce nu va duceti firma intr-un paradis fiscal (real sau relativ – un stat din SUA sau UE)? Cum voi lucrati in servicii, nu ar trebui sa fie mari probleme si ati avea si un regim juridic, nu doar fiscal, mai relaxat si mai rational?

    6. Nu pot participa la greva pentru ca am optat pentru statutul de PFA in locul celui de titular de drepturi de autor.

    Reply
  2. Mihai

    Cred ca meritul lui Boc la trecerea legii CCR este perfect egal cu vinovatia lui din cazul aberatiilor cu depunerile declaratiilor.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Ministrii si secretarii de stat sint subordonatii lui. Treaba unui PM e sa conduca Guvernul, e direct responsabil de prostiile pe care le face Guvernul. Nu inteleg in ce fel i se subordoneaza Parlamentul. Apoi, nu-mi spuneti ca a avut timp de negocieri cu parlamentarii zilele astea. Daca legea a trecut e in primul rind meritul lui Basescu si al parlamentarilor care il sustin. Puterea lui Boc in PDL incepe sa fie la fel cu cea pe care o are in Guvern.
      Cind spuneam prin primavara ca Boc trebuie sa se concentreze pe Guvernare si PDL trebuie sa aiba alt sef, toata lumea a tipat. Am spus clar atunci ca intre Guvern si PDL si Parlament nu va fi de fapt decit pe drum, rupt de realitate si le va face pe toate prost. Am mai spus ca aminarea alegerilor interne va submina grav autoritatea lui Boc. Am avut, din pacate, dreptate.

      Reply
  3. gabhry_el

    dar pe lângă împleticirile cu plata impozitelor, uite că a trecut şi modificarea legii CCR: nu se mai amână procesele din cauza excepţiilor de neconstiţionalitate

    e nedrept şi demobilizator să vezi numai partea goală a paharului

    Reply
  4. gabhry_el

    Bleen

    nu trebuie să-şi permită orice

    şi trebuie criticat

    poate chiar biciuit, dar nu omorât în bătaie

    e o diferenţă lesne de sesizat chiar şi pentru un dictator

    Reply
  5. Bleen

    Oricum, PSD-PNL vor veni la guvernare din 2012. De aceea e vital ca pînă în 2012 PDL să facă reforme radicale, măcar să rămînă ceva după ce au plecat ei. Aşa cum s-a întîmplat şi în 1996-2000: s-au făcut nişte reforme ireversibile.

    Reply
  6. Bleen

    @gabhryel

    "Dar cine crezi că o să vină după ce Boc pleacă/pică iar PDL îşi va fi demonstrat falimentul la guvernare"

    Să înţeleg că acest guvern îşi poate permite orice şi noi trebuie să tacem şi acceptăm doar de frica PSD-PNL?

    Reply
  7. gabhry_el

    Dar cine crezi că o să vină după ce Boc pleacă/pică iar PDL îşi va fi demonstrat falimentul la guvernare?

    Lucian Croitoru, refuzat o dată?

    Te faci că nu pricepi că PSD-PNL nu vor accepta un alt guvern pe care să nu-l controleze.

    Ce pretenţii ar mai putea avea PDL la constituirea unui nou guvern?

    N-am spus că îl susţii pe Crin sau Ponta. Deci raţionamentul defect e creaţia ta. El nu există.

    Cum îţi spuneam, pregăteşte-te – dacă insişti atât – pentru nişte ceaiuri politice cu de-alde Năstase.

    Reply
  8. Platon

    incepe sa miroasa a pute pe aici. sa nu uitam ca si rtv a fost onorabil pana si-a facut "clientela" dupa care a urma ce a urmat. nu-mi iese din cap dragaleala lui diaconu catre nistorect aseara la irtv, spumantul de la gura nisto-ului in interpretatrea legii (este vizata breasla noastra cea fudula a jurnalistilor), unele contre de pe aici cu calificative cu tot. un balamuc in care intrevad o impacare intre "rasele" de jurnalisti intru purtarea aceluiasi razbel.sa dea Dzeu sa ma insel !

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Platon: nimeni de la Blogary nu e jurnalist. E destul de clar care sint motivele noastre. Daca miroase, miroase de la tine.

      Reply
  9. mitica

    @Florin, firma data ca exemplu daca l-ar avea angajat pe cel pe care-l plateste pe DA ar mai avea de platit partea sa la impozit pe venit, pensii, asigurari de sanatate si somaj.Asa, plateste doar DA si suma respectiva este trecuta la cheltuieli, care se poate observa ca-s mai mici decit in cazul unui angajat. Nu poate sa-i retina darile frelancerului, pt. ca respectivul poate sa mai cistige alte sume, din alte DA.Si atunci sa vezi balamuc, ca ar trebui alti oameni la fisc, care sa scotoceasca pe la cite firme i s-au retinut omului bani pt. pensie, sa-i centralizeze astfel incit respectivul sa nu fie pagubit peste ani.De aia declaratiile se depun de cel in cauza, ca sa aiba si propria evidenta, ca atunci cind i se va calcula pensia, sa poata demonstra la ce venituri a platit contributia.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @mitica: desigur ca cheltuielile sint mai mici decit la salariat insa freelancerul nu e salariat. Cit de greu e de inteles ca desi poate sa para ca are venit regulat, venitul lui nu e regulat deloc? Omul e la granita dintre antreprenoriat si salariat, cum sint toti cei cu activitati independente. Isi ia niste riscuri, nu beneficiaza de aceleasi drepturi ca salariatul. Apoi, asta cu conturile e vrajeala, te intreb eu, in momentul de fata, o firma plateste prin dispozitie de plata la fiecare salariat in parte? Nu, plateste o singura suma la casa de pensii, cumulat, pentru toti salariatii. Atunci de unde stie Statul cit a platit fiecare? Plata poate fi cumlata, sint informatii destule in alte documente care sa regaseasca cine si ce a contribuit. Nu pe baza chitantelor sau a exrtaselor de cont se tine evidenta. De altfel chestia cu pensia e o eroare, o sa vedeti in curind ce harababura legala iese de aici. Statul trebuia sa perceapa asigurari de sanatate si somaj, cumulat, la sursa, platibili intr-un singur cont. Nu reduci deficitul fondului de pensii fortind sa plateasca pentru pensie pe unii care nu sint interesati de asta in timp ce scopul tau declarat e sa renunti la sistemul de pensii de stat.

      Reply
  10. gabhry_el

    Cucuy

    bineînţeles că sunt multe de făcut, reparat, îmbunătăţit etc.

    problema e că nu se pot face toate dintr-o dată

    şi perfect

    ăsta e(ra) singurul meu amendament

    că pleacă "prostul" şi Florin o să i se adreseze absolut inutil lui Ponta

    încă Boc mai poate mişca ceva, "puţân câte puţân", vorba cântecului

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Cine a zis ca daca pleaca Boc trebuie sa vina Ponta? De unde rationamentul asta defect ca daca il critici pe Boc atunci il sustii pe Crin sau Ponta?

      Reply
  11. ElCucui

    @Cojocariu. Corect: 10,5+0,5+5,5=16,5. Ba trebuie puși pe drumuri. Ziariștii. De angajatori se ocupă ANAF și DNA. Din războiul asta trilateral cu Președinte-Prim Ministru-Presă luzărul se numește Boc.

    @Gabhry–el. Pe Boc încă nu l-am înjurat. L-am criticat. Pe vremea când nu existau bloguri pe unul l-am facut bețiv și hoț, pe altul țopârlan și borfaș și pe celălalt poponar și bandit. Am câștigat o pâine din înjurături. Pe carte de muncă, nu pe drepturi de autor!

    Reply
  12. gabhry_el

    adevărata problemă, e, cum zicea Bleen, modalitatea de plată

    ar trebui să fie cât mai simplu să-ţi plăteşti obligaţiile

    nu să fii scutit de corvoada plăţii lor

    de ce să ţi-o preia altcineva?

    fiecare să-şi plătească impozitele

    firma şi le plăteşte ale ei

    angajaţii să şi le plătească ale lor

    acuma s-au bulucit pentru că a fost termentul strâns

    de acum înainte vor avea o lună la dispoziţie să şi le plătească

    Reply
  13. ElCucui

    @gabhry_el.

    L-am votat pe Băse, da' n-am spus la nimeni 🙂

    Impozitul minim e un lucru rau. O mangleala, de fapt. Imi spun asta 3 economisti de la 3 firme la care am interes.

    "Sprijinirea tinerilor" e o vrăjeală pe care o aud încă de pe vremea lui Ceaușescu. E ca aia a ofițerului de la starea civilă cu "Statul ocrotește familia" (din câte știu, nu ai auzit-o încă). "Spijinirea tinerilor întreprinzători" e o petardă de doi lei. Adică toată economia urlă, de exemplu, să se treacă la plata TVA-ului la încasare, nu la facturare, că mori și în caz că marfa ta are un succes fulminant și nea Emil se gândește să facă un avantaj tinerilor care vor s-o taie din țară. Adică sugrumă vrabia din mână…

    Asta cu plata TVA-ului putea s-o rezolve azi, ieri sau acum doi ani. Cu două rânduri tipărite în Monitorul Oficial.

    Reply
  14. aurelian

    @Mitica: excelent si, ca sa inteleaga toata lumea, ce spui tu e ca si cand eu, beneficiar, i-as retine furnizorului impozitul pe profitul aferent facturii emise si l-as vira impreuna cu impozitul meu pe profit la stat.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @aurelian: nu e bun exemplul, aici vorbim de remuneratie, nu de contracte intre firme. Si in cazul salariatilor, si inc azul DA si PFA e vorba de remuneratie si se pot aplica aceleasi reguli. E greu de priceput de ce la salariat se poate face retinere la sursa iar la artist nu.

      Reply
  15. aurelian

    @Florin: pentru ca statul roman este slab informatizat; sa ne aducem aminte de campania furibunda impotriva proiectului e-Romania? ca iar ma apuca dracii…

    Reply
  16. mitica

    @Florin, sa stii ca ai haz.Spui tu "ce impiedica statul sa spuna ca pt. fiecare suma platita pe DA sau PFA firma platitoare retine 16.5% si ii plateste…."

    Firmele fac asta pt. proprii angajati si mai pun si partea lor pe care o vireaza in conturile dedicate fiecarei retineri, nu intr-un singur cont, ca pensiile, sanatatea si somajul au bugete separate.Tu la firma care-ti plateste DA figurezi la cheltuieli.Contabilitatea ta, ti-o tii singur.Ca tu esti de fapt un angajat mascat si ai vrea sa beneficiezi de aceleasi facilitati ca unul care ia toti banii pe carte de munca, e treaba ta.Si cum tu ajuti firma respectiva sa fenteze statul, daca stai la cozi sa-ti platesti darile in fiecare luna inseamna ca scapi totusi prea ieftin.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @mitica: Ce vorbesti, Frantz? o persoana fizica isi tine "contabilitatea singura"?? "angajat mascat"?? "ajuti firma sa fenteze statul"?? Vorbesti aiurea. Cum adica figurez la cheltuieli, salariile nu sint cumva tot o cheltuiala? Esti bun de angajat la Guvern, instinctul de a vedea in fiecare contribuabil un infractor ti-e bine dezvoltat.

      Reply
      1. Florin Cojocariu

        @mtica: uite un caz concret, sa vezi ca gresesti. Nu vorbim de femeile de serviciu de la RTV. Uite cazul firmei scryb.ro care are un model de afaceri bazat pe lucrul cu freelanceri. Adica noi gasim clienti si asiguram managementul dar pe executie lucram cu colaboratori pe fiecare proiect. Si pe fiecare proiect e un fel de licitatie pentru a determina art-ul sau copywriterul care merge mai departe. oamenii astia nu sint salariati. Conceptul de freelancer e apropiat de cel de doctor, dulgher, avocat sau PFA. Nu e un job regulat pentru ca desi poate lucra in fiecare luna, poate foarte bine sa nu fie selectat 3 luni la rind. Explica-mi de ce anume ar trebui ca un astfel de om sa fie asimilat unui salariat? De ce crezi ca scryb.ro face evaziune daca il plateste pe DA?

        Reply
  17. Yeba

    Deci telespectatorii inteleg acum ca noi, presa, prin reprezentantii nostir deliciosi, ca Laura Chiriac cu titlul lui Ghinea in gura la fiecare 10 secunde, a avut dreptate, nu am slujit decit interesul cetatenilor (nu al mogulilor cum cu multa nesimtire a afirmat un primitiv) si am avertizat de mult ca acest guvern e toxic si trebuie sa plece, ca si cel care l-a inventat si l-a sustinut in multiplele sale transformari izomorfe.

    Explicati-ne putin, domnule Nastase, in dezastrul actual, care credeti ca ar fi avantajele unor alegeri anticipate?

    Reply
  18. ElCucui

    @OK. Am avut impresia că Florin nu știe că o parte din impozit se reține la sursă din moment ce consideră că s-a schimbat total regula. Punerea autorilor pe drumuri îmi întărește convingerea că e un război direct cu ziariștii. Că de mogulii angajatori se ocupă ANAF-ul. Bietul Boc… Nu știe că nu a cîștigat nimeni războaie cu presa. Mici bătălii izolate, cu cîte un ziarist, poate, dar războaie niciodată! De-asta zic eu că e fraier.

    Reply
  19. gabhry_el

    numai bine se nimereşte greva fiscală cu greva fiscală la care îndemna Felix Motanul, care voia să lase Guvernul fără bani la buget

    nu c-ar fi o conspiraţie

    dar să vezi cum se aranjează lucrurile în favoarea lor

    oricum, sunt sigur că "tâmpitul" o să corecteze situaţia

    doar n-o fi aşa tâmpit să-şi pună în cap proprii susţinători

    până atunci putem să-l batjocorim

    c-aşa face o Doamnă

    Reply
  20. gabhry_el

    El Cucuy

    Deci l-ai votat pe Băse până la urmă? 😛

    Drept să-ţi spun, nu ştiu dacă impozitul minim a fost un lucru bun sau rău…

    Poate ar trebui un economist şi nişte date (statistice) să ştim…

    Cu tinereţea am vrut a zice că toţi trag din toate părţile de guvernarea asta să crească ţara ca Făt-Frumos: într-o lună cât altele într-un an sau zece.

    Când se ştie cine e PD(L), la centru şi (mai ales) în teritoriu, de când e şi cât e de dreapta, ce majoritate are în Parlament etc.

    Reply
  21. ElCucui

    @aurelian. Corect. 10,5% cu 0,5%. Plus 5% aia care nu au și carte de muncă. Maxim șasăsprezece. Dar nu am auzit ca angajatorul să fie exonerat de cei 16% de până în OUG.

    Reply
  22. AccesDirect

    Ghinea n-are dreptate cand sa bashicheaza ca trebuie sa declari calitatea. ( ”Realizez venituri de natura profesionala in calitate de….” )

    Cum suna asta, am realizat venituri pe care le trec cu titlu de DA in calitate de femeie de servici sau soferu` ploii?

    Reply
  23. ElCucui

    @Florin. De tâmpenia asta cu "cei care beneficiau abuziv de drepturi de autor" uitasem. Nu mai am nici un dubiu. Boc a intrat ca fraierul în războiul cu șoferii de la Realitatea plătiți pe drepturi de autor.

    Reply
  24. aurelian

    El Cucui: am o vaga impresie ca OUG se refera la contributiile la fondul de somaj, CASS si pensii…

    Reply
  25. ElCucui

    @gabhry_el. Daca maine ar fi alegerile, nu l-aș vota nici pe Ponta, nici pe Crin. Nici pe Oprea. Asta nu inseamna ca Boc n-a fost papagal la faza cu drepturile de autor. De când a început această reality-telenovelă. Și tare mi-e frică că nu e vorba despre "lărgirea bazei de impozitare" ci de un război cu presa mugulică care nu era al lui.

    Legat de tinerețea pe care o pretind ce vrei să-ți spun? Că Văcăroiu și Năstase au fost mult mai ticăloși? Da, au fost. Dar de la ei nu aveam pretenții mai ales că nu i-am votat niciodată. Pe Boc l-am votat indirect. Zilele trecute a mai căcat o prostie (era să zic "cât el de mare"): "Impozitul minim a eliberat economia de firmele fantomă…" Adică el e de acord cu prostul-proștilor care a fost Pogea.

    @Florin. Partial principiul este pastrat. Angajatorul plateste ca si inainte 16% pe contractul de drepturi de autor (sau, dupa caz, 10% firma si 6% autorul). Numai ca acum, pe langa astia 16% "retinuti la sursa", mai vine un 16% pe care il plateste autorul. Să mă corecteze cineva dacă greșesc.

    @Aurelian. Adevăr grăiești. Angajații nu prea știu ce bătaie de batjocură înghit agenții comerciali de 20 de ani.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Cucui: acuma sint 16,5 pe care ii plateste autorul. Chestiunea e ca puteau fi foarte simplu retinuti la sursa. Toti, in acelasi cont. Acuma stau si ma intreb de ce trebuie frate conturi diferite?

      Reply
  26. aurelian

    @Florin: de aia am spus ca Boc e dobitoc. In loc sa-i zboare pe cretinii aia doi (l-as adauga si pe Cseke , de amorul artei, asa), el repeta ca papagalul tampenii.

    Reply
  27. aurelian

    @neamtu tiganu: bancile impoziteaza si in romania dobanzile, ca si firmele de intermediere la bursa…

    Reply
  28. aurelian

    dap logica este probabil gresita… asa cum gresita a fost si tacerea complice la adoptarea legii drepturilor de autor. O lege proasta a fost acceptata si imbratisata de toata lumea pentru ca deschidea portite de evitare a platii obligatiilor.

    Incapacitatea sistemului de a absorbi aceste noi sute de mii de declaratii este de blamat dar de blamat este si ce a generat aceste sute de mii de declaratii… iar asta nu este OUG.

    Ne-am obisnuit sa tratam efectele si nu cauza… iar asta nu e bine

    Reply
  29. gabhry_el

    sunt interzise comentariile "pe lângă ce spunem NOI"?

    asta, pe lângă faptul că nu era pe lângă…

    şi nu era o declamaţie, doar am spus că sunt şi aberaţii

    e clar, vezi că ai repetat de două ori cuvântul, că nu vezi decât ce pofteşti

    şi-aşa zici tu: la tine e "ok, poate deplasat", la mine e resentiment…

    🙂

    te asigur că mă obosesc să citesc ce scriu alţii înainte (înafară de Neamţu Ţiganu)

    nu ştiu de unde ai tras concluzia contrară

    dar chiar dacă nu le-aş citi, se poate comenta la articol, nu?

    în fine, te las să te desfăşori în "dictatorialitatea" ta

    baftă!

    Reply
  30. MicutzaCeKurai

    io am semnat. mi se pare un exercitziu de normalitate sa nu ne lasam doboritzi de catre birocratzie. ie-te a dracului birocratzie, a ajuns mai tare decit securitatea! tot io sa muncesc si pentru functzionarii de la ANAF? ma duc cu banu-n cioc, sa-si bata de mine joc? in loc sa stau la cozi, prefer sa stau la spritzuri. PFA-ul mi l-am radiat, un SRL l-am pus in asteptare. din pacate mai am un DDA la care nu pot sa renuntz (inca). vreau sa platesc, dar in mod civilizat si nu in detrimentul timpului meu personal (sa nu mai vorbesc despre neuroni). in ce-l priveste pe Boc, mi-e drag, sunt alaturi de el, dar porcaria asta ii este imputabila. Maestre, ai devenit un dobitoc! (sa ajungi sa te lasi calcat in picioare de un gunoi si un handicapat precum cei doi boi: Vladescu si Seitan – sa girezi incompetentza lor????!!!!)

    Reply
  31. neamtul tiganu

    Sunt ultimu care i-as lua apararea guvernului Boc, cred insa ca sunt sub o presiune enorma, au acuta nevoie de bani, s-au precipitat sa-i obtina cit mai repede, azi, daca se poate. Mai mult, cred ca nici nu stiu de ce suma ar fi vorba, vor sa aiba urgent o evaluare. In plus, vor sa arate vis-a vis de FMi ca fac ceva, ca iau masuri.

    La asta se adauga lipsa colaborarii intre cele trei ministere, finante, munca, sanatate si nu in ultimu rind colaborarea bancilor care ar trebui sa declare veniturile, respectiv sa le impoziteze. Exemplu, veniturile mele din dobinzi sau de la bursa sunt AUTOMAT impozitate de banca, care le varsa la buget, evident ca la sf. anului fac egaliazarea, pt. ca aici impozitu e progresiv si venituri din dobinzi sub 1614 Euroi, pe familie, NU se impoziteaza.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @neamtu: am sa repet pina cad lat: nici o presiune nu justifica indolenta, neprofesionalismul si prostia cu care au conceput cei din Guvern actele normative si normele de aplicare, felul nesimtit in care dau normele cu 2 zile inainte de expirarea termenului si apoi ne iarta regeste (si total ilegal) de amenzi. Aici sint niste vinovati si daca Boc vrea sa conduca de adevarat trebuie sa execute scurt niste idioti. Faptul ca nu o face si considera in continuare ca e victima nedreapta a unui scandal de pres si ca nimeni n-a gresit cu nimic, e adevarata problema. Nu taxele, nu legea, ci felul in care reactioneaza fata de proprii subordonati, faptul ca demonstreaza ca e neinformat, dezinformat si rupt de realitate. Ce nu pricep talibanii care-l sustin orbeste e ca miine el poate fi la fel de orb, neinformat si rupt de realitate in orice alta problema. Apropos, daca cumva CCR declara legea ANI neconstitutionala si ne amintim ca Basescu a cerut o lege noua pentru a evita acest risc iar el s-a incapatinat sa mearga cu aia veche, atunci ce facem?

      Reply
  32. Yeba

    @Andra, leva pare sa fie juma de euro la BNR, = 3,75 milioane de euro, deci putem sa incepem invers, "farfuza asta blonda etc." n-a stiut sa scoata de pe europeni decit 1 milion.

    Reply
  33. gabhry_el

    Florin

    Îmi pare rău că am intrat din nou pe Blogary.

    Dar poate că asta a fost dorinţa – inconştientă – a ta.

    Înţelege, odată, că n-am nimic cu tine. Chiar nu pot să-mi exprim o opinie fără să mă suspectezi de ceva?

    Vezi că începi, şi ţi-o spun cu toată seriozitatea şi prietenia, să aberezi în ceea ce mă priveşte.

    Dacă ţii neapărat să fii Dictator faţă de mine, nici nu trebuie să mi-o spui. Mă retrag. Mi-ai dat destule semnale.

    Ce interese am în "zona parlamentarilor PDL", monşer?

    Chiar nu ţi-e ruşine?

    Expune-le public, dacă crezi că le ştii, să vadă şi cititorii pe ce "bazezi".

    Cred că ai deraiat complet numai gândindu-te că m-aş putea transforma într-un "postac".

    Revenind la argumente on-topic:

    Îl acuzi pe Boc că nu ştia de debandada plăţilor. El spunea că nu ştie.

    Nu ţi-ai pus problema că nu se uită, ca şi tine – cum pretindeai – la tonomate?

    Acolo s-a insistat pe cozile de la şomaj, pensii etc!

    Dacă n-a văzut – pentru că nu se uită la TV, ca tine – de unde să ştie?

    Într-o vreme le cereai să nu guverneze după teveuri.

    Acum le reproşezi că nu se uită în gura lor.

    Nici nu-ţi mai cer consecvenţă.

    Uite, încă un exemplu de "vizionarism" de-al tău.

    Înainte de alegeri, Vântu l-a chemat pe tipu' ăla din Noua Zeelandă – nu ştiu cum îi zice – să facă iar ordine la Realitatea, unde mai fusese şef.

    Tu dădeai ca sigură reorientarea lui Vântu – pro-Băse.

    Eu îţi spuneam că nici vorbă.

    Era în vremea "Noi vrem respect!"

    Bineînţeles că mi-ai spus că nu ştiu despre ce-i vorba, că nu mă pricep ş.a.

    Las' că te pricepi tu!

    P.S. Niciodată nu te-a prins postura de "dictator".

    Ştii foarte bine.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @gabhry_el: moncher, esti si ingrat si nici nu te obosesti sa citesti ce se scriu altii inainte de a le comenta parerile. Scrii aici ca sa ne arati ce bun, destept si cultivat esti, e mai putin important sa intelegi ce spun ceilalti inainte de a le da replica. Citeste din urma si ai sa te convingi, interventia ta n-a fost decit o declamatie pro-Boc si pro PDL complet pe linga ce spunem noi. Ok, poate ca aia cu interesele e deplasata, e insa singura explicatie rationala pentru talibanismul din comentariul tau. Astea fiind zise, exemplul din discutia noastra privata despre Sergiu Toader spune clar ca esti de fapt foarte resentimentar. De asta e clar mai bine sa oprim discutia definitiv, aici. Cine stie ce iti mai amintesti.

      Reply
      1. Florin Cojocariu

        Iata aici o mostra de tembelism, daca mai era nevoie: Boc sustine ca nemultumiti de impozite sint cei care nu vor sa le plateasca. Nici o vorba despre haos, nesimtire, norme proaste, cozi fara rost. Sint doar mogulii care au inventat subiectul: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7727492-emil
        Omul asta a ajuns o catastrofa, deja mi-e frica ca orice va face va fi bine si orice va fi criticat din ce face va fi din cauza mogulilor. Si sa mai zica cineva ca intre timp nu i-a spus nimeni nici de Ghinea, nici de hotnews, nici de noi. Deja e delir de persecutie, nu neinformare.

        Reply
  34. aurelian

    @Florin: stii care este problema? firmele depun aceste declaratii de ceva vreme si nimeni nu s-a inflamat atat de tare. Sunt 800,000 de contribuabili persoane juridice care trimit astfel de declaratii (sau ar trebui… in realitate trimit vreo 500,000). Jurnalistii se inflameaza foarte tare atunci cand este vorba de propriul interes si mai deloc cand vine vorba de interesul public general.

    Asta ma scoate din sarite si ma face sa nu ader la demersul lui Cristian Ghinea. Cand lesinau oameni la coada la ITM acum vreo 2 ani nu am vazut niciun indemn la greva fiscala. De ce? Pentru ca interesul imediat ai personal de atunci al jurnalistului (de opinie) nu era afectat deloc.

    M-am saturat sa fiu solidar cu unii care care sunt solidari cu propriul lor interes si atat.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @aurelian: sint multe care nu merg, eu chiar nu vreau sa-i pun totul lui Boc in cap. Sigur ca jurnalistii sint mai inflamati cind e vorba de interesul lor. Chestiunea insa e cu totul alta: ok, nu poti schimba sistemul peste noapte, poate e prea greu sa rezolvi problema persoanelor juridice. De bine,de rau functioneaza. Pot sa inteleg ca au alte prioritati, chiar pot. Insa de ce anume, cind introduci un impozit nou, s-o faci mai rau decit pe vremea lui Nastase si sa- creezi o debandada de nedescris, asta e de neinteles. Aici nu mai e sistemul care se opune, e chiar el care alimenteaza sistemul idiot. Ghinea are dreptate, imi pare rau. Trebuie inceput de undeva. Si cel mai bine e sa incepi facind lucrurile noi cum trebuie. Faptul ca acum 2 ani lesinau oameni la coada la ITM nu e un argument ca ar trebui si jurnalistii (desi ei sint chiar o minoritate) sa lesine astazi. Logica e gresita.

      Reply
  35. gabhry_el

    probabil că în tâmpenia lor, Boc/Şeitan/Vlădescu/Videanu nu le-a trecut prin cap că sunt 500.000 de creatori în ţara asta

    (care plătesc dările toţi odată făcând cozi ceauşiste)

    sigur, asta nu scuză aberaţiile din formularele de completat

    dar de ce ar trebui să nu-şi plătească ei impozitele?

    de ce să fie treaba angajatorului impozitele angajaţilor?

    şi-apoi, avem pretenţia ca de mâine să plătim totul on-line

    aşa, în 6 luni Boc – tâmpitul, prostul, incompetentul! – să facă ce-o face, da' să informatizeze tot sistemul fiscal din ţară!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @gabhry_el: daca ai interese in zona parlamentarilor PDL fii totusi bun si incearca sa nu te transformi intr-un postac. Te comporti ca si cum n-ai fi inteles obiectiile noastre si ale altora, raspunzi iarasi pe linga subiect. Iti repet, dupa o saptamina de haos, confuzie si doua zile de cozi si functionari adusi in pragul disperarii, Boc a declarat ca la el pe birou nu e nici o problema, asadar problema nu exista. Si sa intrebam la Munca sau Finante. Tie chiar ti se pare normal? Nu ma lua cu fraze mestesugite, daca si tu, pentru niste marunte loialitati personale, ajungi sa-ti deformezi singur principiile pina la limita, atunci chiar nu e nimic de discutat. Categoria de argumente care deriva din "e razboi asa ca Boc trebuie sprijinit neconditionat"sint de fapt drumul cel mai sigur si rapid catre un esec definitiv si total al PDL-ului. Intelege ca aici nu e nod in papura, nu e Buscu care-l critica gratuit pe Constantinescu ca sa se dea el destept. Acum asistam la momentul in care Boc a facut cea mai dura gafa de pina acum: a aratat ca nu e deloc de dreapta. PDL-istii ar trebui sa se trezeasca si sa inteleaga ca tocmai criticile celor care sint de partea lor sint mai importante. Altfel e simplu sa fii incompetent si mediocru si sa etichetezi pe orice critic drept Ciutac. Iti repet si tie, loialitatile in politica sint fata de idei si credinte, nu fata de oameni. Ca nu sint prieten cu Boc. Si nici tu nu esti prieten cu altii, desi s-ar putea sa traiesti cu impresia asta.

      Reply
    2. Florin Cojocariu

      @gabhryel: si, sa-ti explic de ce e bine sa fie treaba angajatorului. Odata cu introducerea cotei unice s-a introdus si principiul retinerii la sursa. Asta creste gradul de incasare al impozitului pe venit la 100%. Ca salariat, tu iei salariul net si la revedere. Firma plateste in citeva conturi darile cumulate si totul e clar. Tu n-ai nici o treaba cu fiscul, e civilizat si eficace, teribil de anti-birocratic. Te intreb, cu ce anume strica sa fie pastrat principiul? De ce naibii punem oamenii sa piarda zile pe la cozi cind exista posibilitatea simpla sa se legifereze altfel? Darile cumulate pe DA sint 16.5%. Ce anume impiedica statul sa spuna ca pentru fiecare suma platita pe DA sau PFA, firma platitoare retine 16.5% si ii plateste intr-un cont, unul singur? Ce era asa de greu ca Statul, dupa aia, sa ia banii din cont si sa-i aloce proportional catre bugetele respective? De ce sa nu lasam doar exceptiile sa faca cereri de scutire/rambursare iar regula sa fie simpla si nebirocratica? Erau alti bani? Sint mai buni acum daca includ mult timp pierdut si nervi? Nu pricepi ca e vorba de prostie, indolenta si nesimtire din partea celor care s-au ocupat de subiect? Iar Boc ori ii da afara ori se solidarizeaza cu ei? Ce e asa de greu?

      Reply
  36. neamtul tiganu

    As vrea sa va mai alinez amaru, ca azi sunt in toate f. bune si va spun, cu mina pa inima, ca cea mai mare birocratie din lume e in germania.

    Am scris mai demult pe blogu meu, cu mult umor, despre asta http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2010/05/ziua

    Uneori ma gindesc ca daca n-ar fi existat Bill Gates Germania ar fi fost o tara inundata de hirtii, asa e relativ bine, sunt obligat, prin lege, sa pastrez documentele de impozit doar cinci ani.

    Reply
  37. Yeba

    Ultimul scenariu, cules de pe un blog de catzaveice: acest haos este stirnit cu skepsis, ca sa se stearga scandalul palmei lui Base.

    Reply
  38. jderu'

    Titlul apelului scârtâie. Ar trebui fãcut un "Îndemn la continuarea grevei fiscale" a celor care primesc bani pe drepturi de autori cã greva tine deja de 20 de ani.

    Reply
  39. aurelian

    am in continuare acea opinie contrara, care se refera la fundamente, insa am ajuns la aceeasi concluzie: Boc, Vladescu si Seitan sunt idioti.

    E musai ca Boc sa plece…

    Reply
  40. ElCucui

    @cornelius, da' sa depui declaratia și in luna cand NU incasezi drepturi de autor, ți se pare normal?

    @Neamțu Țiganu. Mulțumesc. Și vă mai alintați că n-aveți umor 🙂

    Reply
  41. Yeba

    "Doar convingerea noastra ca principiile stau inaintea oamenilor", deci sa guverneze dumnealor, principiile.

    Va trebuie intrupari, nebunaticelor?

    Lavinia, Olguta, Nicu, Dan si alte trupuri destoinice tinjesc dupa imbratisarea voastra.

    Reply
  42. cojoc

    Sa vedeti circ peste 20 de ani cand ciutacii si tonomatele vor iesi la pensie

    Si dupa cartea de munca vor primi 300 de lei pensie, pt ca acolo sunt trecuti cu salarii de 500 de lei.

    Vor incepe sa urle toti ca ei de fapt au castigat zeci de mii de euro si ca trebuie sa ia acum pensie de 3 mii de euro.

    Da, asa o fi fost, numai ca zecile alea de mii de euro le-ati castigat pe sustache, fara sa platiti nimic la stat.

    Asteptati putin si o sa vedeti voi circ.

    Daca CCR va considera constitutionale masurile lui Boc, sa vad cine va sustine?

    Sa vad si eu "milioanele" alea de romani care vor iesi in strada sa-i apere pe "bietii jurnalisti" care castigau 300 de lei pe vremea raposatilor Felix, SOV si Patriciu!! 🙂 🙂

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cojoc: vorbesti fara sa citesti ce scriu altii inainte. Nu e vorba de taxe,nimeni nu contesta taxele. Gaseste un singur articol in care eu sau cineva de la Blogary a spus ca e gresit sa platim taxele din legea in cauza. Asadar vorbesti aiurea, ne acuzi de ceva ce nu am spus. Din perspectiva asta nu esti prea diferit de ciutacii pe care ii ataci. In plus, esti si cam naiv daca tu crezi ca Ciutacu mai are nevoie de pensie. Mi-e sila de postacii PDL-ului si de talibanii pedelisti, nu credeam sa ajung sa spun asta. Nu stiti decit sa pupati in cur oamenii de la care sperati vreo renta si sa-i injurati pe altii ca sa faceti placere "sefului", in rest nu aveti nici o idee, nada, tabula rasa. Sinteti la fel cu Badea, Ciutacu et comp, niste jegosi meschini cu nasul pe sus. Si asta e ultima replica pe care v-o dau si comentariul la care ma refer e ultimul de genul asta care mai intra aici, de saminta.

      Reply
  43. neamtul tiganu

    Ar mai fi un aspect, declaratiile LUNARE necesita un nr. imens de functionari care prelucreaza aceste date. Deci cheltuielile administrative ale statului cresc enorm, poate ca asta se vrea, sa se justifice imensu aparat functionaresc.

    Reply
  44. jack spamtecătorul

    lasati-ma, va rog, sa stau in bataia paranoiei. lasati-ma sa cred in povesti, cu agenti de teren straini, care arunca in aer guverne, cu citiva banuti otraviti. lasati-ma sa mai cred, doar putin, in teoria conspiratiei, in gindul ca romania e sabotata, la greu, prin plasarea (cu intentia de a fi stopata din orice progres) a unor cretini infantili, in functia de ministru in guvernul romaniei, care, ajung in acele scaune cu un scop anume, recomandati si de renumele propriei lor imbecilitati. am afirmat-o si o repet, ori de cite ori am ocazia: nu se va intimpla nimic, absolut nimic, in sensul undreptarii lucrurilor, daca nu li sa vor taia, citorva, demosntrativ, nasurile si/sau urechile, la modul propriu, medieval!

    Reply
  45. gabhry_el

    asta e: pentru că nu s-a făcut nimic 20 de ani, tragem pe Boc până îi zboară fulgii:
    Cucuy vrea tinereţe fără bătrâneţe
    Ghinea nu vrea contabil
    Florin vrea totul acum, pe loc…

    sublimă e concluzia: să moară, chiar dacă va fi (mult) mai rău!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Poate nu strica sa reamintesc celor mai nou veniti ca nu am fost niciodata oficios PDL si nici port drapel prezidential. Cei surprinsi de felul in care il tratam pe Boc ne iau drept altceva. Recititi asta: http://blogary.ro/about-2/, acolo se vorbeste despre loialitatea fata de idei, nu fata de oameni.
      Nu e nici o conspiratie, Boc tocmai a reusit sa demonstreze ca orice idee de dreapta e o utopie ridicola in cabinetul pe care-l conduce. Asta e motivul pentru care nu mai vrem sa auzim de el. Motivele pentru care altii il ataca ma lasa, personal, rece. Nu exista nici o conspiratie. Doar convingerea noastra ca principiile stau inaintea oamenilor.

      Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cornelius: esti clar impertinent si irational, la argumente raspunzi cu tifna. Eu nu sint Boc si nici tu Preda, asa ca ai rosu din prima.

      Reply
  46. Para

    Fiscal, ar trebui să aibă aceeaşi formulă de impozitare ca orice cetăţean onest, cizmar, de pildă.

    Reply
  47. neamtul tiganu

    O postare lipsita de umor…

    In Ge declaratia de impozit se face o data pe an, indiferent ca-s drepturi de autor au alte cistiguri. Pt. asta exista programe, pe care le cumperi sau le descarci din Internet de la min. de finante. Formularu se retransmite, inapoi completat, prin Internet, iar chitantele si un ex. semnat, prin posta. In fiecare an se reevalueaza darile pe care le ai de platit. In cazu in care ai de dat, dai ceva trimestrial, prin homebanking, sau faci contract cu banca sa-ti plateasca automat la o anumita data.

    Nu am fost niciodata la oficiu de finante si nici la cel de pensii, nu am stat niciodata la nici o coada.

    Reply
  48. AccesDirect

    @cornelius:

    Si care e ideea in logica ta? Daca domnu` scriitor scrie o carte la 3 luni, e neaparata nevoie sa faca 12 excursii pe an la ghiseu? Asa, daca tot are timp liber baiatu`?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cornelius: tinere, am impresia ca nu citesti ce scriu ceilalti inainte de a-i contrazice. Daca tot ce vrei e sa demonstrezi ca toti cei care incaseaza bani pe PFA si DA sint evazionisti, no problem, ne-ai convins. Insa lamureste-ma de ce trebuie ca statul sa-si bata joc de noi punind lumea pe drumuri si dind reglementari confuze? Sau ti se pare normal ca un fel de represalii la evazionismul presupus? In realitate, si tu ca si Statul plecati de la premiza ca contribuabilul e un infractor. Asa ca nu avem prea mult de discutat.

      Reply
  49. cornelius

    @Florin Cojocariu: pai daca le incaseaza lunar, de ce nu poate depune declaratia lunar, ca orice firma care depune declaratiile lunar?

    Reply
  50. cornelius

    @AccesDirect: ce lucreaza de dimineata pana seara (si in weekend), pe drepturi de autor? Poti sa dai un exemplu concret de activitate din asta?

    Reply
  51. AccesDirect

    E suprarealist si nu inteleg. Cat de birocrat si cat de tampit trebuie sa fii, sa alcatuiesti o lege ce pune pe drumuri o categorie de indivizi care, de regula, lucreaza de dimineata pana seara, si in weekend de cele mai multe ori?!

    Si n-are nici contabil angajat, nu-si permite secretare sau plimbatori de hartii sau cine naiba mai face trebile astea.

    Reply
  52. cornelius

    @Bleen: lunar in perioada in care ai incasari din drepturi de autor. Mie extrem de greu sa cred ca exista cineva care scrie cate o carte pe saptamana, sau inventeaza, pe banda, cate o inventie pe luna.

    Practic, nu prea inteleg cum de ia cineva drepturi de autor lunar, ritmic, o perioada indelungata.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cornelius: daca legea a fost prost facuta si lasa loc de interpretari, refa legea sau militeaza pentru refacerea ei. Noi discutam aici despre altceva, anume despre modul idiot in care statul iti incaseaza impozitele umilindu-te, nu despre incadrarea unui venit intr-o categorie. Faptul ca exista oameni care platesc mai putine taxe folosindu-se de o lege neclara (cu dedicatie, la vremea ei) nu indreptateste Statul sa puna lumea pe drumuri aiurea si sa fie confuz. Chiar si felul in care se stabileste incadrarea sau nu a unui venit in categoria DA e sinistru: e la latitudinea inspectorului fiscal pentru ca legea e evaziva. Te intreb eu, un copywriter poate sau nu sa fie platit intr-o agentie pe DA? Eu zic ca da, fara nici o problema. La fel si un jurnalist, in fond e vorba de transfer de drepturi de proprietate intelectuala. In realitate legea e total confuza si asta va lasa loc la un nesfirsit sir de abuzuri si de spagi. E fals sa crezi ca toti cei platiti pe DA sint soferii de la iRTV… Ca sa nu mai spun ca da, sint oameni care incaseaza venituri din drepturi literare sau muzicale, lunar.

      Reply
  53. cornelius

    am inteles ca se pot plati prin ordin de plata si trimise declaratiile prin posta. aaaa, sunt multi soferi care nu stiu sa completeze declaratiile privind incasarile din drepturi de autor… aia e altceva…

    Reply
  54. anarchix

    @ cornelius

    pentru ca in toate tarile din lume declaratiile de venit se depun la o anumita data din an.

    In State, de exemplu, pe forma PDF ai box-uri unde bagi sumele alea castigate in lunile respective (chiar daca sunt disparate) si apoi atasezi chitantele. E treaba numaratorului de boabe de fasole de la IRS sa faca adunarea si sa te taxeze accordingly.

    Reply
  55. cornelius

    n-am inteles de ce cei care castiga bani pe drepturi de autor nu trebuie sa depuna declaratii lunare in perioadele in care castiga acei bani.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *