Tînăr vreau, măi Boc, să fiu

Pentru susţinerea activităţii economice, Guvernul Boc, prin vocea ăluia mic care respiră din ce în ce mai greu, anunţă un pachet de măsuri pentru tinerii întreprinzători. În luna septembrie. Asta printre alte mari gogomănii şi fariseisme de centru-dreapta. Simt că mi se urcă sîngele la cap! Iarăşi “pentru tineri”? Şi cu noi, cu potenţialii  întreprinzători de vîrsta a doua, cum rămîne? Că noi n-am primit nimic, niciodată! De la nimeni.

Proasta inspiraţie a mamei mele, de a mă aduce pe lume în anul de gratie 1964, a făcut să ratez toate oportunităţile şi pomenile guvernamentale “pentru tineri”. De casa de la primărie nu m-am lipit. Eram prea tînăr şi n-aveam familie. Am primit un pat la nefamilişti. Cînd cu ANL-ul lui Năstase, aveam familie, dar depăşisem vîrsta maximă eligibila. Iar acum, ca să mă înscriu în programul “Prima Casă”, ar trebui să mai am încă 25-30 de ani de activitate în faţă, bine platită, eventual într-o multinaţională – exclus MacDonald si KFC! – pentru a putea returna creditul. Deci ar trebui sa fiu mai tînăr cu cel puţin vreo 15-20 ani.

La 46 de ani bătuţi pe muchie, eu aş putea fi – să zicem – un medic primar care nu ia şpagă, un inginer capabil – poate chiar doctor inginer! – într-un institut de cercetare-proiectare, sau un profesor de liceu, diriginte de clasă – cum era domnul Buciu, dirigintele meu. Respect! – aş putea fi un contabil bun, un jurist-consult dibaci sau un strungar cu categoria a şasea, specială. Sau aş putea fi orice altceva, la fel de onorabil, în orice caz un tip dedicat şi competent, dar care, dintr-un salariu de 2000 lei nu şi-ar putea permite niciodată să-şi cumpere o locuinţă de pe piaţa liberă. Oricît de căzută în cap ar fi această piaţă! ‘Tu-i mama ei de viaţă!

Şi atunci, acordarea de facilităţi exclusiv tinerilor nu se cheamă cumva discriminare? Discriminare pe criterii de vîrstă? Ba, bine că nu! Şi noi, purisanii, n-avem nici oengeuri care sa facă gălăgie cum au ţiganii!

Ca şi alte guverne, tot fără nici un rezultat, Guvernul Boc şi-a pus şi dînsul problema strangulării exodului post-juvenil. Însă fără să ştie un lucru: junele care vrea să plece, pleacă! Politicienii nu au cum să înţeleagă asta, din moment ce, astăzi, sînt politicieni. Adică cetăţeni care nu s-au gîndit niciodată să-şi ia lumea în cap, fiind perfect conştienţi că, exclusiv pe vrăjeală, nu pot parveni decat loco. Pe deplin încrezători la tinereţe că, odată agregaţi, sistemul ticăloşit le va deschide capacul borcanului de miere! (Cojocariu, tu te-ai duce în fiecare dimineaţă să stai 10 ore pe scaun la Parlament pentru doar 1500 euro pe lună? Nici eu!) Pe cînd tînărul care vrea să rămînă şi să întreprindă ceva în ţară, rămîne. Pleacă după faliment!

De ce să nu fie sprijiniţi şi puriii de 46 de ani să înceapă o activitate economică pe cont propriu? Oameni cu picioarele pe pămînt – nu cu un picior în Canada! – maturi, cu responsabilitatea unei familii şi cu frica lui Dumnezeu. Puţin curaj le mai trebuie. De ce să nu-l primească de la Stat? Ştiu meserie, cunosc mersul treburilor, ar avea deplina autoritate asupra angajatilor… mai tineri. Başca că ar crea noi locuri de muncă în jurul lor. S-ar degreva sectorul de stat şi chiar sectorul privat pe alocuri, de acea forţă de muncă demi-excedentară, blazată, plafonată, care ne strică media la capitolul productivitatea muncii. Ba mai mult, ar lăsa în urmă loc pentru tinerii cu pile. Ca să-şi facă şi ei mîna!  Ar scădea presiunea pe fondul de pensii, pentru că, se ştie – patronul iese la pensie cu picioarele înainte. Mai pun, sau lăsăm aşa?

Bine. Închei aşadar, nu înainte să cer public, aici, de la înalta tribună a doamnei Blogary, sprijin guvernamental pentru toţi tinerii de 46 de ani din ţara asta care vor sa debuteze primul start-up privat din viaţa lor de amploaiaţi! Şi apoi, cer sprijin pentru tinerii de toate vîrstele! Şi pentru toti întreprinzătorii! Apropo, întreprinzătorii care au dat faliment primesc vreun ajutor de la Stat?

P.S. Ar trebui totuşi să-i sufle cineva lui Emil Boc o şmecherie din Regat (din Regatul Unit): FIECARE ARE VÎRSTA PE CARE O SIMTE. El fiind din Cluj, sînt sigur că l-a gasit extrem de plicticos pe Jerome K Jerome, abandonînd definitiv lectura după primele două pagini!

http://www.youtube.com/watch?v=vJRpLhENmNE

Facebook Comments

38 Comments Tînăr vreau, măi Boc, să fiu

  1. ender

    @ElCucuy Câhhhh! Cu ideea sunt evident de acord, dar chestia asta cu "Prima Nuștiuce" mă enervează la fel de mult ca folosirea ron în loc de leu. Prima poluție diurnă… 🙂

    @Andra Pare o inițiativă excelentă. Instituțiile statului pot comunica foarte bine între ele dacă vor și dacă sunt obligate. Există un precedent, acordul unic pentru certificatele de urbanism și autorizațiile de construire. Că nu toate primăriile sunt la fel de eficiente în al folosi asta e o altă poveste. Managementul în administrația publică nici nu se moștenește, nici nu se înmânează în ședințe de partid. Se învață în școli… Cât despre managementul calității sau TQM în administrațiile publice autohtone ce să mai vorbim. Primăria îți cere copii după acte eliberate de ea…

    Reply
  2. Andra

    Cea mai simpla lege e legea conservarii calitatii mediului. E facuta de americani si suna asa:

    "Apa trebuie sa aiba aceasi calitate la intrarea si la iesirea dintr-o cladire".

    Adrian Moraru de la IPP (Institutul de politici Publice) a legea simplificarii administrative:

    Legea simplificarii

    art. 1. nicio procedura sau norma administrativa nu poate prevedea proceduri prin care sa se solicite aplicantului sa prezinte documente pe care trebuie sa le procure de la alte institutii publice.

    art. 2. institutiile publice nu pot solicita copii dupa acte unor terti. daca acestea sunt necesare, institutia care are nevoie de acestea urmeaza sa efectueze copiile documentelor de care are nevoie din bugetul propriu.

    art. 3. orice prevedere contrara art. 1 se abroga.

    art. 4. institutiile publice au 45 de zile pentru a readapta procedurile sub incidenta acestei legi la prevederile art. 1

    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societa

    Reply
  3. Mycroft

    Oh, o postare cu Guta pe Mme Blogary. Tocmai ce-mi lipsea mai mult astazi. Altfel, as fi fost de acord cu textul…

    Reply
  4. ElCucuy

    @MicutaCK, Scuze, aia cu Clujul era o caterinca mai veche la adresa lui Mircea Toma. Nu o lua ca atare. (Stai sa trezeasca Nedormitul, sa vezi ce-mi face!)

    @poweraxxel. Tu ai impresia ca i-am crezut? Vezi mai sus comparatia mea cu Dacia Papuc si Lamborghini.

    @ender, asta era ideea. De ce nu "Prima Firma"?

    @Yeba, habar nu aveam de ideea UE cu cei +50. La noi exista figura cu pensionarea inainte de termen

    Reply
  5. para

    Nu am pretins că ştiu multe despre politică, dar, de când a început, cu forfetarul, m-am îndoit că acest guvern este de dreapta. Dacă a dat de pământ cu bugetarii şi cu pensionarii, trebuia să-şi atragă privaţii printr-o formă unică de activitate economică şi o cotă unică mai joasă, o clarificare a competenţelor, un management profesionist al administraţiei, cum zicea @aurelian. Aşa, ne-a supărat pe toţi.

    Paşi spre lucrul ăsta se întâmplă, OUG63/2010 s-a adoptat ieri la Senat, şi mai trebuie să treacă de deputaţi. Este prima dată când se limitează banii în Primării, astfel încât să nu mai intre peste Bugetul de Stat, să nu mai poată să dea primăriile prime după bunul plac, şi după ce intră în deficit, să ţipe la Guvern că n-au bani.

    Lucrurile în continuare îmi par încâlcite. De la Băsescu, cel care a constatat după ce a promis ţepe în piaţă că n-are suficiente atribuţii constituţionale ca să facă ce a promis, până la declaraţii de dreapta care nu se pot susţine prin fapte, lucrurile blocându-se în mecanisme şi legi existente care se aplică sau nu în funcţie de loc şi de persoane importante. Politică levantină.

    Reply
  6. Yeba

    UE se gândeşte la nişte norme care să lumineze şi să stimuleze angajatorii să angajeze paritar tineri şi tineri 50+, preocuparea de a valorifica a doua categorie fiind foarte intensă şi nouă.

    Până termină de gândit, „ape vor seca în albie…”, dar ideea există.

    Reply
  7. poweraxxel

    @ Florina: HR in Romania … intr-adevar o mare bulibaseala!

    @ Cucui: asta cu "masuri pentru tinerii intreprinzatori" sunt povesti. Nu mai plange dupa astia mai batranii. Daca ai ajuns sa crezi lucrurile astea, ai imbatranit degeaba! In realitate, numai unii au avut parte de asa ceva … (de toate culorile posibile si imposibile!)

    Reply
  8. MicutzaCeKurai

    pardon. si io-s din Cluj si inca nu mi se pare plictisitor Jerome K. Jerome. nu-s plictisitori nici Jaroslav Hasek si nici Ilf si Petrov. mi se pare plictisitor si prost de discriminator sa zici "din Cluj", deci: "incuiat".

    Reply
  9. Florina

    Va zic rapid. In somaj, in momentul de fata, aproape 50% sunt cei sub 25-28 de ani, iar restul peste 40.

    De ce sunt asa de multi tineri? Si de ce, probabil, se concep programe de ajutor pentru ei. Doua motive, mari si late: absenta cultului muncii si inflatia de locuri in facultati.

    E o discutie lunga sau poate o alta postare.

    Reply
  10. AccesDirect

    @Florina: ai si tu dreptate. E plina piata de headhunteri lipsiti de fler si manageri intoxicati de clisee corporatiste.

    Reply
  11. AccesDirect

    Au lasat-o mai moale si angajatorii cu varsta maxima si alte-alea.

    Decat sa angajeze un putzoi care, dupa 3 luni cere salar dublu sau pleaca in alta parte pur si simplu. Asta in cazul in care nu taie frunza la caini si raspunde obraznic. Asa ca, incet, au redescoperit seriozitatea indivizilor maturi la cap.

    Reply
  12. Florina

    mac gregor

    nu se poate. intra la discriminare.

    iar discriminarea pozitiva se sccepta numai pentru unii. ajutorul oferit tinerilor, apropo, se incadreaza la discriminare pozitiva. da', vorba lui ElCucui, se gaseste macar un ONG sa semnaleze asta?

    Reply
  13. mac gregor

    e o porcarie, ar tb o lege care sa oblige la angajarea unui procent de muncitori peste 50 de ani. Multi au experienta si pot face treaba f buna.

    Reply
  14. ender

    Dacă ar fi sa fie sprijinit cineva ar trebui sa fie firmele tinere ("start-up" a căror asociat/asociați să fie la prima tentativă antreprenorială) și nu întreprinzătorii tineri. Se vede că actualul premier nu reușește să se desprindă de "paradigma" UTC/UASCR. Iar acest sprijin nu ar trebui să ia forma unor ajutoare/subsidii directe de care s-ar abuza evident, ci mai degrabă să apară ca ușurința de a înființa o firmă, de a beneficia de consultanță juridică, fiscală și de afaceri gratuită, pregătire antreprenorială, tot acest pachet oferit în sistem "one stop shop".

    Oricum prin PNDR erau deja sprijinite micro-intreprinderile din mediul rural, și tot prin PNDR, axa LEADER vor putea fi sprijiniti noii antreprenori rurali. De ce nu e deja funcțional LEADER, și de ce s-au alocat cei mai putini bani, procentual, din UE, asta e o alta poveste. Una trist românească.

    Așa că bănuiesc că nu avem de a face decât cu un nou "Nicule, mai dă-le o sută la salar"

    Reply
  15. Florina

    Acum citiva ani s-a discutat si s-a eliminat, chipurile, discriminarea pe criteriu de virsta. In fapt, s-a intimplat asa. Virsta nu mai este mentionata, iti primesc CV-ul, te cheama eventual si la interviu,sunt perfect acoperiti. Apoi te refuza sub un pretext oarecare: esti supracalificat, nu e necesara asa o experienta, au nevoie de o persoana mai dinamica, eventual fara obligatii de familie, gasesc ceva, ca inventivi sunt.

    Asa ca adauga si bataia de joc la toate de mai sus.

    Reply
  16. ElCucui

    @Florina, stii ca zici bine? Până acum niște ani nu prea luam în seamă ofertele de muncă care precizau vârsta maximă admisă: 35 de ani. Acum imi sar în ochi. Mă angoasează. (Oengeurile anti-discriminare stau cu mâinile în sîn?)

    Reply
  17. Florina

    Serios acum, ai perfecta dreptate.

    In plus, cei din generatia asta sunt primii refuzati la angajari. Daca sot-sotie isi pierd locurile de munca, nu-i primeste in alta parte si mai au si unul-doi copii inca elevi sau studenti, ce fac?

    Reply
  18. ElCucui

    @AccesDirect …și care și-a trăit cei mai frumoși ani din viață – pe la 20-25 de ani – în cei mai crunți ani de dictatură ceușistă. Ultimii. Generația care a ieșit în stradă în Decembrie '89 și care a dat cele mai multe jertfe. Fără nici un mișto!

    Reply
  19. ElCucui

    @ Florina, portițe se găsesc, că d-aia suntem români.

    @ The Wolfman He, he, he! Asta-i altă poveste! BTW, știi cum NU se impozitează profitul reinvestit? Dai matale toate impozitele la stat, inclusiv impozitul pe profit – profitul pe care nu îl are nici un imm – și apoi se face, sanchi, o analiză după care fiscul hotărăște ce e investiție și ce nu. Evident că Dacia ta papuc va fi considerată "aspirator de gagici", un moft, pe când Lamborghini-ul lui Prigoană Jr. va fi investiție. Investiție în imagine, vorba lui Dănuț Diaconescu.

    Reply
  20. Florin Cojocariu

    Bravo! Acuma l-am citit. Cred ca esti primul care observa aberatia asta a "sprijinirii tinerilor". Ceea ce imi da si o idee pentru fundatia Blogary…

    Reply
  21. Măritul Dictator

    deşi încasează castane în draci, la pacientul boc se simte din ce în ce mai acut lipsa unui cucui.

    Reply
  22. AccesDirect

    Fara misto. Generatia care e acum la 40-45 a fost mereu faultata sau sarita din orice program de sustinere. Si cand a avut 25 si cand a avut 30 si acum, cand nu mai asteapta de la nimeni nimic.

    E tocmai generatia care a avut de toate ca sa poata scurta tranzitia asta sinistra. Si curaj la aia 25, eu ii zic optimism, si studii care nu-s facute la apelul bocancilor, si experienta in conditii dure, si tot ce vrei.

    Asadar, Boc, esti ultimul imbecil din lista Primilor Imbecili.

    Reply
  23. The Wolfman

    Nu e vorba de nici o egalitate de sansa. NU e vorba nici macar de vre-o sansa. Vor face niste criterii de eligibiliate asa de ambigue, incit, din nou, doar "premiantii" de partid vor beneficia de facilitatea asta. Deci, pina si purii degeaba viseaza. Vise ai voie sa ai doar daca esti in "sistem". Si de origine sanatoasa.

    Reply
  24. ElCucui

    @mitica, buna observatie! Mentalitatea "de la ăi cu țîța-n gură pîn'la ăi cu barba sură", sau, cum se mai spune, "de la ai cu botoșei, pîn' la și cu 43" se numește egalitate de șanse. O țicneală a democrației. Puriul are experiență dar n-are curaj, junele are curaj dar n-are experiență. Media celor doi curaj+experiență:2 este egala. Si atunci de ce sa fie avantajat numai tânărul?

    Reply
  25. ElCucui

    Care ai dat, bă, voturi negative? Că te sparg! Ce nu-ți convine? Că vreau sa fiu considerat și eu tanăr? (Buna, Andra!)

    Sari cu argumente, nu cu voturi mișelești!

    Stiați că 27% din tinerii elvețieni chestionati vor să-și părăsească țărișoara? Uite, pana si Guță vrea să emigreze în rock'n roll de frica impozitarii manelistilor!

    Reply
  26. mitica

    Bun articolul!Arata clar mentalitatea romanilor "de la cel cu tita-n gura, pin' la cel cu barba sura".Statu' "sa ne dea"!Daca nu salarii, pensii, macar curaj.Da' daca stii meserie, cunosti mersul lucrurilor, ai avea autoritate, de ce trebuie sa te-mpinga cineva de la spate?Nu poti sa hotarasti singur si sa faci ce-ai hotarit!?Nu cumva ca in situatia in care nu reusesti sa poti da vina pe altcineva?Ca daca statu' nu-ti dadea "curaj"……..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *