Albă ca Zăpada face un anişor

Acestea sau acelea fiind spuse, vă readucem în atenţie un articol scris pe 30 august 2010 de Sebastian Lăzăroiu pe acest blog: 

2012. Scufiţa Roşie, Moş Crăciun, Fetiţa cu chibrituri? Sau Albă ca Zăpada?

Pentru a înţelege mişcările partidelor pe scena politică în această toamnă ar trebui să plecăm de la presupoziţia că toate sunt cu ochii pe 2012. Anul alegerilor. Dacă avem datele pe care le au şi ei atunci nu ar fi greu să anticipăm mutările pe tabla de şah a politicii.
Un sondaj foarte recent (nu voi dezvălui numele institutului, dacă vrea să le facă publice, le va face singur), arată următoarea distribuţie a intenţiilor de vot:
26%
26%
20%
15%
7%

Trebuie să recunoaştem că e o schimbare spectaculoasă faţă de sondajele din primăvară: 35%, 34%, 20%. Evident, schimbarea a fost generată de: 1. măsurile de austeritate – pentru prima oară statul îţi ia nu ţi mai dă (sau îţi ia ce ţi-a dat, cu toate vinovăţiile împărţite) şi 2. apariţia pe scena publică a Partidului Poporului – OTV (un post de televiziune care putea intra lejer în Parlament doar cu audienţele pe care le făcea). Previzibil, PP a schimbat dinamica intenţiilor de vot care, imediat după anunţarea măsurilor de austeritate, prevestea o altă turnură. Dacă vreţi să înţelegeţi mai multe amintiţi-vă de dinamica opţiunilor din 2000. Mai exact, cine scădea atunci când altcineva creştea.
Totuşi, ascensiunea PP nu poate fi explicată dacă nu luăm în considerare contracţia uriaşă a spaţiului de alegere după exhibarea cvasi-falimentului bugetar. Încrederea în vechile partide şi lideri s-a prăbuşit. PP este, deocamdată, un simptom, nu un efect. Dacă ştim să citim cauzele putem înţelege mai bine posibilele efecte.
O clasă de efecte se referă la distribuţia probabilă din 2012. Aceasta poate să arate aşa:
Scufiţa Roşie 26%
Fetiţa cu chibrituri 25%
Moş Crăciun 23%
Capra cu trei iezi 15%

Sau poate să arate aşa:
Albă ca Zăpada 35%
Scufiţa Roşie 26%
Fetiţa cu chibrituri 12%
Moş Crăciun 12%
Capra cu trei iezi 8%

Acum înţelegeţi mai bine mişcările lui Crin Antonescu? Dar sloganul lui Victor Ponta: venim la guvernare după anticipate? Înţelegeţi de ce nu sunt (încă) motive de panică la PDL?
Dacă va fi un singur partid dominant în 2012 atunci pot să vă garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le ştiţi deja. Dacă nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Şi toate trei personaje de basm.
P.S. Am revenit pe blogary. Unele texte, cum e cel de faţă, vor fi pentru iniţiaţi. Pentru neiniţiaţi întotdeauna lucrurile se dezvăluie în timp. Aşa că nimeni nu trebuie să dispere.”

Facebook Comments

62 Comments Albă ca Zăpada face un anişor

 1. ioana

  Mulţumesc, aşa mai seamănă a site. Nici n-am încercat până acum să pun vreun link, dar nu se ştie niciodată când ai nevoie. Trăiască linkurile! Chiar dacă sunt cu redirecţionări javascript – presupun că nu vă interesează poziţionarea Blogary în rezultatele Google, dacă da vă recomand să lăsaţi linkuri normale. E un simplu sfat profesional, bineînţeles.

  Reply
 2. Petru Moldovan

  Eu cred ca iese AcZ anul asta. Si mai cred si ca cel mai potrivit sef acolo ar fi Lazaroiu. Si mai cred ca ar trebui cooptati/convinsi Ghinea si Ionita. Si daca vor sa devina migratori desigur si cei care sunt decor democratic la PDL de genul Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda. Si desigur Presedinte de Onoare va fi pe viitor marinelul nostru chior. Si nu fac misto, chiar cred ca e posibil asa ceva. Si chiar asa vota cu mare placere asa ceva, ca votatul cu PDL ma cam stica la mate mai nou si in rest nu avem decat socialisti si unguri…

  Bine, exista si posibilitatea sa votez cu ungurii daca mi-l propun in colegiu meu pe Eckstein Kovacs Peter ala care e liberal adevarat si normal la cap, dar eu stau in Bucuresti nu in Cluj asa ca e putin probabil…

  Reply
 3. andrei

  Hai totusi sa privim treaba asta direct. Alba ca zapada nu are un anisor, ea e mult mai batrana si decat Silviu Brucan. Deasemenea ca originalitate, ideea de a face un nou partid nu tocmai a spart tiparele strategiei politice antterioare ei.

  In orice caz, modul de promovare a acestei idei a fost genial dupa parerea mea. Asta cred ca "sarbatorim" acum. Si chiar un pic mai mult, un anisor de cand Alba ca Zapada exista doar in imaginatia unei oglinzi fermecate.

  Din pacate, eu cred ca acolo va ramane.

  Reply
 4. gupi

  nu-i bai

  eu ii ziceam lui nedo ala ce-a comentat mai sus.

  Acum e ok totul, comentariile astea "de Dorel" se pot sterge.

  Reply
 5. gupi

  asa e bun.

  Acum, in pagina aia de redirect ai putea pune o poza. sau un text.

  De exemplu: "Beti 2 litri de lichide pe zi"

  Reply
 6. gupi

  nedo, debifeaza ultima optiune (aia cu textul) si bifeaza "Do not use 302 redirect, only javascript redirect".

  Reply
 7. Tio

  Poate ca amenintarea cu Alba ca Zapada e doar o tentativa de a imblinzi mamele vitrege PDL/PSD?

  E doar cosmetizare sau e o tatonare pt a gasi suficienta sustinere de jos pt a forta o improspatare a partidelor existente? Asa cum face Tea Party care impune republicanilor proprii candidati???

  P.S. Ma inveseliti-l pe S.Lazaroiu cumva! Un consilier de imagine poate? O prietena? 😉

  Reply
 8. estu

  dar sa revenim la povesti. Daca vrem sa le transformam in realitate cineva trebuie sa puna bazele unui partid,cu actele de rigoare.

  Apoi se va vedea daca o sa aiba sau nu succes, in functie de efortul de a castiga aderenti. Pana nu se infiinteaza legal, Alba ca Zapada o sa aiba trecere numai la copii si la analistii mai mult sau mai putin de ocazie.

  Infiintezi sau nu infiintezi un partid, vremea infiintatului trece.

  Reply
 9. estu

  Blogary are si un cont pe feisbuc? Daca ar avea atunci postacii de partid ar fi fericiti, ar putea sa dea laic si dislaic fara numar, fara numar.

  Reply
 10. Redacţiunea

  @Ioana

  În ceea ce priveşte link-urile ai dreptate. Partea proastă e că de multe ori se ajunge ca un şir întreg de comentarii să fie doar un interminabil schimb de linkuri.

  Reply
 11. Redacţiunea

  @Ioana

  Un comentator nu-şi poate şterge comentariul. Deasmenea, un comentator nu poate posta fără aprobarea Blogary. Comentariile sînt stocate pe serverul Blogary. Dacă mîine, Doamne fereşte (deşi se face backup zilnic) se pierd toate informaţiile de pe server, se pierd şi comentariile. Dacă Redacţiunea decide mîine să închidă Blogary şi să-şi copieze datele blogului pe un DVD pe care să-l ţină în dulapul bunicii, atunci acolo vor sfîrşi şi comentariile, pe un DVD în dulapul bunicii, făfă ca comentatorii să poată face ceva. Odată scris, un comentariu rămîne scris atîta timp cît va dori Blogary.

  Reply
 12. tucu

  @Redactiunea 11,02

  Mai incet cu promisiunile.

  Vine miine Nastase si ti cere sa te tii de cuvint.

  Pe unde scoti camasa? Ajutor de la noi sa nu astepti.

  Reply
 13. ioana

  Ca persoană obişnuită cu bunele practici pe web, şi mie mi se pare absurd să nu se permită postarea linkurilor de către comentatori… cum trimiţi oamenii la o sursă? Se pune nofollow general când există riscul ca linkurile să afecteze site-ul (deşi bănuiesc că decizia nu are de a face cu chestiuni de optimizare).

  Oricum, comentariile NU aparţin Blogary. Blogary poate să le cenzureze, dar comentariile aparţin celor care le postează, că doar nu ne-am angajat să scriem în numele Blogary ci ne exprimăm propriile păreri. Faceţi nişte confuzii grave.

  Reply
 14. Rosu

  O mare si calduroasa aplauza de la mine pentru redactiune pentru decizia curajoasa de a le lua troll-ilor jucaria!

  Ura pentru redactiune! 🙂

  Reply
 15. val_one

  stimată redacţiune, reacţiunea închide comentariile.

  una din soluţii ar fi să le închideţi dumneavoastră.

  Reply
 16. Freikorps

  Pe cine mai reprezinta, pe cine mai servesc "ideile" "politice"?!

  Interesul public? Exclus. Interesul national? Care national!?

  Votul universal la romani este o eroare, atit timp cit sapunul si buna cuviinta au fost si sunt notiuni exotice in viata multora dintre ei.

  Din teama de real, cativa se rezuma la potentialul unor idei, poate chiar generoase, dar fara aplicatibilitate practica, tinand cont de adresabilitatea lor.

  Prea multa sporovaiala, prea putina actiune. Cat timp inchipuita societate romaneasca se zbenguie voluptos in mocirla cupido-manelista, doar maciuca de silex troznind moacele "manelistilor" bolnavi incurabil de rapt, ar mai putea avea vreun efect de "insanatosire".

  Acela ca, mitocanul european, indiferent cat de mult a tilharit, indiferent de cat de multi complici a avut si are, va afla pe propia-i faptura, ca poate ajunge "ad patres" inainte de a apuca sa-si savureze pe deplin mirsavia.

  Reply
 17. nemo

  stimata redactiune, cre'ca va trebui sa iei curand neshte deciziuni, pen'ca observ ca una din chestiile care s-a modificat, e ca au aparut trolli in gasca(sau unu' singur de pe la multe IP-uri) care dau vot negativ la tot ce "misca" de pe blogary, rupand conversatia. deh, efectele celebritatii :mrgreen:

  Reply
 18. Redacţiunea

  @Daniel

  Decizia editorială ne aparţine în totalitate şi n-o vom democratiza niciodată. Şi cînd spunem decizie editorială ne referim atît la articole cît şi la moderarea comentariilor. Blogary nu e piaţă publică, e un blog privat. Postările ne aparţin, indiferent că e vorba de articole sau comentarii. Acest lucru nu se va schimba niciodată. Dacă Asociaţia Blogary va avea nevoie de un spaţiu democratic de discuţie, atunci vom face un forum separat. Însă blogul va funcţiona întotdeauna după principiile unei întreprinderi private. Deciziile nu se votează. Se votează cel mult oamenii care au responsabilitatea şi libertatea de a lua aceste decizii.

  Repetăm, că poate nu s-a înţeles: Blogary nu e falanster şi nici nu va fi vreodată.

  În ziua în care cetăţenii, în grupuri mari sau mici, vor decide politica editorială a Adevărului, României Libere, Evenimetului Zilei, Realităţii sau Gândului vom lua şi noi în consideraţiune această posibilitate. De fapt, nu. N-o vom lua nici atunci.

  Reply
 19. daniel

  Câteva sugestii.

  Şi care ar trebui votate, nu decise de starea emoţională a unuia sau al altuia. Vreţi să transformaţi blogary, într-o platformă credibilă.

  Bun.

  1. Începeţi cu schimbarea limbajului şi a formulărilor.

  Gen, vorbeşte prostii formulat într-un limbaj normal şi civilizat, în dezacord.

  2. Din nou, faptul că unul pune un link şi mai adaugă apoi şmechereşte e dreptu meu iar restul sunt banaţi, linşaţi whatewer e cam şi cum Cristi Borcea sau Becali a ales că să-şi lovească maybachu că aşa vrea muşchiu lui, proprietatea lui.

  3. Admini şi moderatorii, porniţi de la premiza că postările, nu vă aparţin. Tăiem,banăm etichetăm de dreapta ce nu ne convine, ştergem în funcţie de starea personală dată de o bere, două sau mai multe.

  Postările aparţin unor interlocutori. Chiar şi cei mai stupizi investesc câteva secunde. Iar cu ascunsul mesajului e din nou o eroare, ajung să se citească şi să se placă un grup de 5-6 indivizi. Întrebare, vreţi să vă publicizaţi mesajele. Argumentaţi.

  4.Porniţi de la premiza că tot ce se scrie aici e public, fapt demonstrat de incidentul recent care a dat apă-n moară oponenţilor. Reporterii de la hotnews şi-au făcut jobul de jurnalist.Punct. Nu cred că sunt duşmani sau afiliaţi cu o conspiraţie nu ştiu de care. Au avut un subiect l-au tratat.

  Da, a dat vizibilitate dar din aceea negativă în ansamblu, din păcate. Urmăriţi atacurile din ce în ce mai dese la adresa lui SL(Iliescu şi protejata dânsului, Creţu) prin care se încearcă decredibilizarea profesională. Poate nu deranjează ,dar vă spun că atunci când ajungi să consumi timpul dând explicaţii şi în autoapărare sau apărarea unora din tabără nu rămâne prea mult timp pentru iniţiative care trebuie continuate şi aplicate.

  Ori în fapte, viitorul nu judecă după ce a spus xulescu sau yulescu la un moment, viitorul judecă după impactul unor măsuri.

  5. Cineva care spune ce nu vă convine nu e un critic şi nici măcar duşman. Poate să fie un amic, adevărat.

  Reply
 20. ElCucui

  Toată copilăria m-a urmărit capul tăiat al cardinalului Andrei Báthory, interpretat de György Kovács în filmul Mihai Viteazul, cum clipea el mirat din iarbă! Nu doar copilăria și nu numai pe mine. Ce n-am înțeles, Mirel, este dacă roata trenului i-a tăiat gâtul sau i-a zdrobit capul. Anyway, le doresc tuturor acelora care care ți-au sărit la beregată în aceste zile să asiste măcar la o sinuciudere în direct în viața asta. Să aibă ocazia să empatizeze cu sinucigașul, să îi încerce sentimente umane, creștine – creștine nu, că e interzis! – să se comporte și să recționeze cum nu ai făcut-o tu.

  Reply
 21. ElCucui

  Ce, ați schimbat subiectu'?! Pe banii noștri?! Ia zi, Mirel, cum îți permiți să ai prietenă pe banii noștri? Oi vrea să te și căsătorești cu ea! Pe banii nosștri! Ce cauți la Predeal pe banii noștri? Nu ți-e rușine să-ți iei concediu pe banii noștri? Mai mergi și cu trenul, pe banii noștri! Mai fumezi pe banii noștri? Mai bei bere? Cuum? Pe banii noștri?!!!

  Reply
 22. eugeni

  Albutza nost' facut-a anu' si tare-ii mandra. Un pic cam slabutza, da asha-i ghini.

  I-au ieshitara dintzii uite ala mare din fata, cum ii zice….aha ..SL si ala mai mic dintr-o parte MA, chiar langa ala mare, de era sa cada ieri alataieri. Da acu' totu-i in regula. Faina fata avem..ptiu…ptiu..ptiu…sa n-o deochem.

  Reply
 23. Flavia

  Un semn bun a aparut astazi. Unul dintre pitici, Bleen, a scapat de linsajul TV. Semn ca Alba ca Zapada, de data asta, nu se mai emotioneaza in fata lupului. Ci pur si simplu l-a executat sec cu formula: "Nu demisioneaza, nu se sinucide". Deja joaca in alta liga. Hai cu piticii, Alba ca Zapada!!!

  Reply
 24. val_one

  hai să ne lămurim. o perlă nu apare din nimic, are nevoie de un germen pe care se depune strat după strat sideful, încet-încet şi cu răbdare. rezultatul îl ştim, o mică minune a naturii.

  de ce n-ar fi Blogary acel germen?

  Reply
 25. underscore

  Deci s-a nascut ?

  Ca multi au impresia ca prea dictatorul rege si vruta de norod casta lui sosie au anuntat ca vor s-o zamisleasca pe alba ca zapada. Si de atunci se depun rugaminti de catre cei buni sa-i milostiveasca domnu pe parinti sa strige minunea, in timp ce aia rai fac vraji si incantateaza in intuneric blesteme asupra puterii divine.

  Alti nelamuriti se intreaba daca nu cumva preamaritii sunt sterpi si vecinu' de la 4 e prea beat sa dea o mana de ajutor.

  Ori neinitiatii nu se prind ca e doar o idee si nu ceva concret sa pozeze in Tabu sa-si arate glezna si condurii.

  Reply
 26. Pioneer Bănicioiu

  Un an de când aşteptaţi să vi se pună pe tavă, să vi se bage în traistă. Faceţi-o! De ACZ vorbesc.

  Reply
 27. bazel09

  Că tot vorbim de "albu ca zăpadă" – Aseară mirel iar imediat începe linsajul lui Lăzăroiu la Retarditatea! sau Latrina 4

  Reply
 28. val_one

  revin! de fapt, (cred) că ştiu şi cum, şi de ce.

  evoluţia lui SL mă indreptăţeşte să sper.

  Reply
 29. val_one

  speranţă, numele tău e Albă ca Zăpada! 🙂

  şi nu ştiu cum, nu ştiu de ce, dar este cea mai frumoasă speranţă din ultimii ani. cel puţin aşa simt eu.

  mă înşel? poate, dar ar fi păcat…

  Reply
 30. daniel

  Pe de altă parte, astăzi am fost extrem de mulţumit , să nu zic încântat de răspunsurile lui SL, pe hotnews,privind proiectele abordate ca şi ministru. Sunt punctuale şi denotă o viziune strategică.

  Singurul meu hic, nu sunt specialist IT dar impresia formată citind ştirile, o bază de date unice..are costuri enorme atunci când se prevede realizarea unei interoperabilităţi a diferitelor sisteme tehnice(baze de date) deja existente(facturi sărate de către consultanţi etc, depăşiri repetate a termenelor de execuţie).

  Exemple din domeniul sănătăţii sunt gârlă.

  Abordarea brand new inclusive ar putea fi mai eficientă.Clasic ar fi Oracle. Au fost şi abordări inovatoare aplicate(cost redus), gen soluţii Google. la nivel mic municipal.

  N-am voie să pun linkuri, drept rezervat grangurilor, anyway.

  Dar repet, nu sunt specialist în IT.

  Reply
 31. daniel

  O Albă ca Zăpada ce se joacă cu treişpe chibrite, călăreşte unşpe reni şi mulge şapte căpriţe ,printr-o casă bântuită de patru fantome cardinale pare un basm.

  Cu pleonasmul aferent, de vis.

  Reply
 32. Hantzy

  ACZ are deja un anisor?!

  Pare ca redactiunea stie mai multe decat vrea sa zica … oricum e promitator.

  Reply
 33. andra

  Astazi la birou imi spunea o prietena: ce-ar fi ca Blogary sa puna umarul la miscarea asta de care tot vorbeste Lazaroiu?

  Sa-i vedem la fata pe prietenii de centru-dreapta de prin tara – marile orase. Sa iesim din comentariul istetz pe net si sa vedem daca putem identifica niste TINERI sustinatori in toata tara pentru o miscare de centru-dreapta care sa oblige PDL sa-si lepede ultimele hainute Pediste si sa devina cu adevarat o formatiune populara, curajoasa.

  Daca ar aduce la vot 100,000 de studenti din toata tara (numai Clujul are 50,000) ar fi ceva! Blogary cu Lazaroiu in frunte ar putea sa scoata din pasivitate tocmai hipsterimea care o abureste zilnic pe Facebook dar n-ar face nimic pentru comunitatea lor, pentru scara blocului, pentru ei insisi. Cum? Aratind ca intre a fi cool si a fi responsabil nu e o prapastie.

  Nu ma intreba ce face Blogary pentru mine, ci ce fac eu pentru Blogary…

  Reply
 34. nedormitul

  P.S. Am revenit pe blogary. Unele texte, cum e cel de faţă, vor fi pentru iniţiaţi. Peste un timp, nici inițiații nu vor mai pricepe nimic. Aşa că, disperaților!”

  Reply
 35. gupi

  Albă ca zăpada s-ar putea să se întâlnească cu lupu' scufiței.

  Citesc in Opinia Timisoarei

  "Luceafarul Huilei, Miron Cozma, asteptat cu un grup de ortaci la Congresul Blocului National al Revolutionarilor de la Timisoara"

  Reply
 36. Michael

  "Mai e mult ..pana departe" cum zice un intelept din popor, adica pina la alegerile din nov/dec 2012. Nu va imbatati cu apa rece, adica cu statistici (statistica nu este o stiinta adevarata). USl ul este disperat sa ajunga la bucate. Nu se va da inapoi de la nimic, auziti bine de la nimic, ca sa ajunga iar in fruntea mesei, iar Boc si compania sunt timizi si timorati dupa pumnii luati de 3 ani incoace. Pregatiti-va pentru ce e mai rau dragi PDL isti, USL se va radicaliza, vin lupte grele, poate chiar de strada, vom vedea scene ca la Londra sau Birmingham ?!

  Reply
 37. skin

  cam lunga sarcina, ce sa zic. imi aduc aminte de mona de freitas sau cum o chema? nu stiam ca mai nou aniversarile se numara de la inseminare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *