Ce poate face Basescu acum?

Poate denunța din gură pactul de coabitare. Pe Ponta îl ia cu leșin la lingurică 0,003 secunde, după care își revine și face mișto de tataie.

Dar Băsescu mai poate face ceva. Nu, nu s-o pună pe Codruța să-l aresteze pe Victor, că sîntem stat de drept și nu poți aresta puțoi în călduri așa, fără motive legale și serioase, cum vrea mușchii tăi arbitrari. Nu. Băsescu poate face altceva. Check this out:

[restrict]

Își poate da demisia. Pe bune. Fără vrăjeli. O anunță și, în ultimă instanță, și-o și dă. Zice în felul următor:

Obiectivul meu, ca președinte al României, ca om politic, e să apăr și să păstrez independența justiției și statul de drept. Pînă acum am reușit. După ce alegerile din decembrie 2012 au adus USL-ul la guvernare cu 70%, am încercat să lupt, așa singur cum am rămas, împotriva incercărilor lui Ponta și PSD-ului de a distruge justiția. Astăzi prezența mea la Cotroceni nu face decît să cauționeze și să legitimeze încercările lui Ponta și PSD-ului de a intra cu bocancii în justiție. Nu am de gînd să legitimez așa ceva. Nu am de gînd să fiu părtaș la distrugerea justiției și statului de drept. Am făcut tot ce ținea de mine din poziția de președinte ca să-i opresc. Astăzi, o asemenea poziție nu face decît să-i legitimeze. Dacă rămîn la Cotroceni dau un semnal foarte prost Uniunii Europene, partenerilor americani, britanici sau germani, și anume că la noi lucrurile sînt ok, că nu se întîmplă nimic grav. Nu pot face asta. Nu pot prezida distrugerea statului de drept. Nu pot rămîne închis la Cotroceni. Vreau să lupt. Și a venit vremea să lupt. Drept pentru care, dacă nu voi reuși să opresc lovitura de stat la adresa justiției în două săptămîni, îmi dau demisia din funcția de președinte și mă întorc în ringul politic. Voi lupta pînă la ultima picătură de energie. Nu m-am născut președinte, nu țin să fiu președinte și să asist neputincios, rămas fără pîrghii, la revenirea țării mele la situația din vremea lui Năstase. Nu legitimez distrugerea statului de drept. Nu particip la o farsă. Cobor în arenă și mă lupt. Din actuala poziție nu mai pot ajuta. Pot doar legitima o farsă, și nu vreau să fac asta. Vreau să lupt, nu să stau în vitrină cît alții fură și distrug în spatele meu.

Astfel, în cel mult trei luni (așa zice Constituția) de la demisia lui Băsescu se țin alegeri prezidențiale anticipate. PSD nu are candidat. PNL are. Ponta poate cîștiga alegerile, într-adevăr, dacă se rupe pe fugă USL și este anunțat candidat la prezidențiale. Însă riscul de a le pierde este extrem de mare. Nu e timp suficient pentru pregătirea ruperii de PNL, pentru ca tot narativul aferent să intre în mintea alegătorilor, nu e timp pentru pregătirea PSD-ului pentru prezidențiale. Cum va justifica Ponta ruperea USL? ”Băsescu și-a dat demisia, deci vor fi prezidențiale și eu vreau să fiu președinte, fuck USL!” Da, Antonescu primește un cadou nesperat de la Băsescu, dar am senzația că oricum îl va primi (alea cu MRU, Udrea, Boc și Predoiu sînt glumițe). În momentul în care Băsescu își anunță demisia PSD-ul intră în fibrilații. Băsescu îi suflă președinția de sub nas PSD-ului și o dă alianței PNL-PDL. Ar fi o chestie, nu? PSD va încerca să pună alegerile cît mai tîrziu (dar nu mai tîrziu de trei luni de la demisie, cît spune Constituția). Problema e că are nevoie de majoritate pentru așa ceva. PNL și PDL pot încerca să creeze o majoritate și, pentru binele și stabilitatea țării, să pună alegerile la o lună de la demisie. Lui Ponta îi va total imposibil să-și mai pregătească candidatura. Ca să nu mai spunem că în cazul unei moțiuni de cenzură reușite, premierul e desemnat de Băsescu. Și nici Dragnea nu cred că va fi foarte energic și implicat în luptă alături de Ponta. Dacă Ponta e executat, Dragnea preia PSD.

Dacă Ponta și pesediștii mai și află că Băsescu și Antonescu ar fi negociat chestii în secret, fandacsia-i gata.

Da, lui Băsescu i se poate argumenta că astfel dă țara și justiția pe mîna lui Antonescu. Dar care ar fi diferența? Tot a luat-o Ponta și o va lua de tot la anul sau o va lua Antonescu.

Mai există și posibilitatea ca pesediștii să fie mulțumiți cu Antonescu președinte. De ce nu? Poate că va fi bun cu ei. Tolerant. Milos.

[/restrict]

Facebook Comments

2 Comments Ce poate face Basescu acum?

  1. Yeba

    Maică, închide ghilimelele, că zboară textu în te miri ce microfon și n-ai platformă de rezervă când o începe asta să pârâie la încheieturi.

    Reply
  2. Canadiana

    Ce cadou frumos ar face Basescu lui Ponta/Antonescu cu demisia. Exact ce spera Felix. Si justitia nu e singura victima a demisiei, mai e si SRI. Poti sa pui in aceeasi propozitie sigurantia nationala cu Ponta? Sau cu Somniferul?

    Oare exista parghii legale pentru o urmarire penala a lui Ponta relativ la imixtiunea in justitie? Ca asta ar fi singura solutie demna pana la demisie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *