De weekend

Scriam acum cîteva zile pe Facebook:

„Sînt un idealist şi vreau să fiu răsplătit pentru idealismul meu cu un gipan şi-o piscină.
E ca şi cum ai spune: „Sînt vegetarian. Daţi-mi un porc să-l mănînc.” Generozitate contra-cost. O minoră la Sfîntul, că merită!
Meritocraţie nu înseamnă bani contra statut. Nu eşti plătit pentru ceea ce eşti sau ce-ţi imaginezi tu că eşti. „Bă, uitaţi-vă bine la mine, am citit uite atîtea cărţi şi am un vocabular ales. Deci nu ştiu cum faceţi sau cum nu faceţi dar puneţi mînă de la mînă şi mîine, la ora stabilită, vreau să-mi aduceţi cheia de la Porsche şi de la vilă. Societatea, bă tîmpiţilor, trebuie să înveţe să-şi răsplătească valorile. În bani.”

Am găsit şi soluţia: non-profitul. Eşti un teatru, o filarmonică, un cenaclu de marţi sau de vineri, o chestie eminamente şi esenţialmente ne-comercială? Păi fii ne-comercial pînă la capăt! Dacă eşti împotriva logicii profitului, atunci fii pînă la capăt. Nu crezi că banul este măsura lucrurilor şi, mai ales, măsura valorii tale? Nu-l accepta. Sau nu lucra pentru el. Fă-o din plăcere. Eşti un om al spiritului, eşti plin de viaţă, de generozitate, vrei să împărtăşeşti, vrei ca din preaplinul vieţii şi cunoaşterii tale să se înfrupte toţi cei din jur, te interesează soarta umanităţii, tremuri febril de grija Omului. Nu ai nevoie de bani pentru toate astea. Sau, mai bine zis, nu o faci pentru bani. Nu fi comercial, nu face compromisuri de conştiinţă! Elimină logica profitului din viaţa ta! Fii primul care ridică gratuitatea şi generoziatea şi frumuseţea şi preaplinul şi nebunia vieţii la rang de biblie! Nu te pierde în nimicuri, în meschinării, în micimi sufleteşti şi calcule negustoreşti.  Omul e bun şi generos de la natură. Deci fii tu însuţi! Poate că ceilalţi rătăcesc încă. Nu-i nimic, te vor urma, copleşiţi de forţa exemplului. Sfidează banul şi sfidează profitul şi arată tuturor cerlorlalţi că se poate! Renunţă la bani, renunţă la posesiuni, şterge hotarele! Dă fără a cere!

_______

Întrebare de la un incult care sînt: există cumva în literatura de specialitate distincţia între monopol pe produse vitale ca să zic aşa şi monopol pe celelalte? Ok, înţeleg că dacă e un singur producător e monopol. Dar dacă e un singur producător de sclipici pentru cămăşi de cocalari n-aş putea spune că asta e o nenorocire, nu? Putem vorbi de monopol în cazul produselor sau serviciilor de care consumatorul se poate lipsi fără vreo pierdere care să-i afecteze fiinţa lui cu care să născut, umblă, iubeşte, bea bere şi o să moară? Ok, ştim că monopolul e stagnare şi regres, nu progres dar e el şi dictatură şi prizonierat?

_______

A învăţa vine de la latinul invitiare. Care vine de la vitium – viciu. A învăţa – a te obişnui cu viciul, a te umple de viciu, a prelua un obicei şi al căra cu tine zi de zi, de-a lungul timpului. A te învicia, cum ar zice Noica (zic şi eu aşa – nu mă înţelegeţi greşit, nu-mi place absolut deloc personajul, cu tot cu istoria sa personală şi filozofia).

_______

Începînd de săptămîna ce e cît p-aci să treacă vă puteţi loga pentru a comenta în 6 feluri distincte

  1. cu contul de Intense Debate
  2. cu contul de WordPress
  3. cu contul de Facebook
  4. cu contul de Twitter
  5. cu contul de Open ID
  6. cu cont de invitat 

Comentariile acelora care se loghează cu contul de Facebook, Twitter, Open ID sau ca invitaţi se moderează automat. Aici chiar nu am ce face, este o limitare tehnică. Nu există opţiuni pentru a aproba automat comentariile acestora. Pe IntenseDebate sau WordPress vă puteţi face cont (trebuie să alegeţi un username care nu mai există în baza lor de date)  şi puteţi alege din „profile – display name” orice nickname doriţi  (de exemplu, eu am ca username Blogary (bleen era deja luat) şi folosesc ca display name Bleen, Yeba are ca username yeba0  ((yeba era deja luat).

Ar fi ideal ca membrii Asociaţiei Blogary şi comentatorii cu tradiţie să-şi facă cont de intensedebate sau wordpress, pentru a putea comenta fără să fie nevoiţi să treacă prin moderare. Ceilalţi îşi pot face cont de intensedebate sau wordpress dar asta nu e o garanţie că nu vor trece prin moderare. Oricum, sîntem destul de prompţi în materie de moderare, deci nu aveţi prea mult de aşteptat în caz că vi se aprobă comentariul.

_________

Link-uri din trecut:

Kat – Ce frumoase-s fetele

Gelu Trandafir  – Eroul discret al opoziţiei anti-Castro: Orlando Zapata.

Cornel Ivanciuc  – Frații Castro și preceptele terorii de stat cubaneze

Facebook Comments

43 Comments De weekend

  1. neax

    Hongse, e bine, dar există şi soluţia banală: Când au 3 kile în aia mare, opresc la butic, cumpără 250 ml săniuţă, îi toarnă peste cei 3 l, apoi se pişă 3 l fără 250 ml, ca să aducă la semn. Asta dacă nu ţinem seama de mărimile parţial molare, că atunci se încurcă treaba.

    Reply
  2. neax

    Atunci mai na una:

    Un om avea o damigeana de 12 litri plina ochi cu vin. De asemenea, omul mai avea si 2 vase: unul de 8 litri si altul de 5 litri. Intr-o zi, el se hotaraste sa ii daruiasca lui Remeş 6 litri de vin in damigeana de 8 litri. Scrieti pasii necesari "separarii" a celor 6 litri de vin in damigeana de 8 litri.

    Reply
    1. Hongse

      Umple ocaua mare, după care o răstoarnă în aia mică. Sună Văcăroiu la uşă, aşa că beau împreună ăle 3 kile de zaibăr rămase în ocaua mare. Umple din nou ocaua mare, cu mare atenţie să nu se prăpădească nicio picătură. O goleşte din nou în aia mică. În cea mare iar sunt 3 kile la care Văcăroiu se uită cu jind, dar în damigeană sunt 6, după ce cu mâini tremurânde răstoarnă bidonu mic în ea. Dar are pâlnie în mână şi determinare în spirit.

      Cu durere în suflete şi tristeţe în ochi duc damigeana lui Remeş, dar se bucură totuşi la gândul că au mai rămas 3 kile. În drum spre casă se opresc la butică şi cumpără apă minerală şi niste alune.

      (N-ai cerut să rămână 6 kile, nu? Şi în plus a apărut Văcăroiu, că doar nu era să-l serveşti cu citronadă…)

      Reply
  3. gabarelo

    Bleen,

    te puteai abtine, din inaltimea operei tale, de la observatia despre Noica. Oricum, nici cocalarilor, de care vorbeai doua randuri mai sus, nu cred ca le e drag de el.

    N-as fi zis nimic daca postarea (ghinion) nu era chiar despre niste chestii care l-au preocupat si pe Noica.

    Reply
  4. Stefaniu Criste

    Într-o gospodărie sunt porci, găini și gâște. Știind că sunt 130 de capete, 268 de picioare și de cinci ori mai multe gâște decât găini, aflați care este bugetul anual al fermei primarului.

    Reply
        1. val_one

          nu m-am gîndit, are de cinci ori mai multe gîşte…
          n-am (pre)zis eu acum vreo 3 ore că nu mă descurc să revolv aşa ceva?:p:@

          Reply
          1. Pataphyl

            Nu-ș ce nu vă iese?! – are patru porci, douășuna de găini și osutăcinci gîște (familia primarului nu se pune). Ce nu-mi iese mie e bugetul anual, dar aflăm după alegerile locale.

            Reply
    1. Hongse

      Mie-mi dă cu zecimale. Mi-e că nişte găini şi gâşte deja au contribuit cu câte un copan la grătarele campaniei electorale, aşa că aş zice că primarele care este este Vanghelie. Întrebarea mea care este, PETA ştie?

      Reply
  5. Yeba

    Yeba e unică, pălării are mai multe. S-au înmulțit defectele platformei ăsteia! După cum se vede, sunt 3 minute diferență și am crezut că s-a pierdut bunătate de comentariu.

    Reply
      1. Yeba

        ?? Oricum, nu mă joc cu Patrafil. I-am rezolvat lui Dragoș problema de aritmetică și pe-aia de lingvistică, calculez pagini per jumătăți de traducător, extrag baze și radicali de unde apuc, ascult Antena 3, pe scurt, muncesc ca o roabă.

        Reply
    1. val_one

      🙂 )))) aferim! cu cît mai multe, cu atît mai bine. 🙂
      le vom recunoaşte după pălării. 😉
      oricum, peste vreo oră, două vine Gupi cu o problemă pe care habar n-o să am s-o rezolv. 😉

      Reply
  6. val_one

    de weekend merge şi un banc.

    Antonescu merge la frizer, se aşează pe scaun şi frizerul începe să-l tundă, ţic ţac, ţic ţac, apoi îl întrebă:
    – Şi ziceţi că EVZ vă cam supără?
    – Da, mă cam irită cu prostiile lor despre mine.
    Ţic ţac, ţic ţac …după cîteva minute:
    – Şi au scris ceva şi despre o casă?
    – Da, dar las-că am eu ac de cojocul lor, cînd voi ajunge preşedinte!
    După alte 3-4 minute:
    – Şi am citit că se iau şi de doamna…
    – Da nu mă mai enerva şi mata, ce treabă ai cu familia mea?
    – Eu? n-am nimic, dar cînd vă zic ceva de EVZ vi se scoală părul şi vă tund mai bine!

    Reply
  7. oglinda-oglinjoara

    off topic

    Moguliziunile sunt atât de orbite de ură împotriva lui Băsescu că transmit în direct/mediatizează până şi protestele extremiştilor (de dreapta), dacă acestea sunt împotriva lui Băsescu & co.

    Reply
  8. neax

    Păi te cam joci cu focul: începând cu academicienii (plătiţi acum pentru câte cărţi au citit/scris, mai ales pe vremea lui Ceaşcă) până la fundaţiile caritabile ale căror preşedinţi sunt adesea principalii beneficiari ai carităţii (Mihaela Geoană conduce o astfel de fundaţie de la volanul unui Lexus), sunt mulţi care văd non-profitul ca pe o afacere grasă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *