Interviu Cristian Preda (partea a II-a): Nu vreau nici bani, nici putere.

Scoaterea religiei din școli

MB: Revenind puțin la autonomie, ar putea fi în zona autonomiei fundamentul unei mișcări de dreapta, să-i spunem neo-conservatoare?

Eu respect identitățile conservatoare, dar nu pot adera la conservatorism. Cred totuşi într-o formulă de includere a conservatorilor. E o familie politică paradoxală, care pe măsură ce trece timpul, e obligată să reconstruiască trecutul căruia îi datorează o plecăciune. Conservatorii sînt oameni simpatici, cultivați, erudiți tocmai pentru că sunt siliţi să facă un efort intelectual considerabil. Eu sînt departe de orice sensibilitate conservatoare. Cînd vorbesc despre utilizarea resurselor diversității eu gîndesc în termeni foarte liberali.

Cred, de pildă, că dreapta în România ar trebui să se definească într-o formulă laică și să ceară, între multe altele, scoaterea religiei din școli. Mi se pare că prezența religiei ca o disciplină obligatorie timp de 12 ani în școală, este păguboasă și pentru Biserică și pentru școală. Mariajul este eșuat. În foarte multe locuri, în școală nu se fac ore de religie, ci se încearcă un fel de catehizare, care nu reușește decît rareori. Nu mi se pare că tinerii de azi sunt străbătuți de valorile religioase pe care o bună catehizare le-ar produce. Mi se pare că încercarea de a face religie în şcoală o proiectează pe aceasta într-o paradigmă foarte autoritaristă. Eu nu cred că este o soluție bună. Pledez pentru o laicizare a spațiului public și a spațiului educațional.
Sînt în același timp de acord ca în acest ansamblu al spațiului educațional să existe școli religioase. Pot exista școli catolice, ortodoxe, greco-catolice, protestante. Mai mult, cred că statul trebuie să le sprijine pe toate, aşa cum trebuie să suţină şcolile publice laice. Mi se pare mai cinstit așa, pentru că nu cred că avem nevoie de un model autoritar de educație în școală. Dimpotrivă, ne trebuie o școală construită pe ideile libertății și egalității.

Cînd vorbesc de toleranță ca resursă a dreptei, mă gîndesc că nu ne trebuie o identitate marcată sau la limită chiar epuizată de religios. Eu personal sînt departe de asta.

Numele trandafirilor

MB: Ce nume ar trebui să poarte o astfel de mișcare de dreapta?

Eu n-am o problemă să-i spun dreapta, pur și simplu. Cred de asemenea că referirea la democrație și liberalism e foarte nimerită și de asta am pledat în favoarea  păstrării numelui PDL. Mai cred că e utilă şi revendicarea populară, chiar dacă acum ea e o referință vagă, a unei familii cu copii foarte diferiți.
În funcție de context aș spune “dreaptă democratică și liberală”, într-o tentativă de sincronizare cu celelalte formule ale familiei populare. În sînul Parlamentului European, în grupul popular, se vede foarte bine diversitatea, deoarece avem acolo 38 de partide. Văd, de pildă, ce diferențe sînt în chestiuni de etică politică între un CSU și respectiv UMP. UMP-ul rămîne fidel unui liberalism laic care e foarte diferit de creștin-democrația unui neamț din Bavaria, care crede că trebuie să punem icoane în toate școlile, să facem o mesă în fiecare dimineață și să interzicem, la limită, avortul.

Cultura politică a banilor

MB: Rețin așadar că dreapta, pragmatic vorbind, e o mișcare politică care trebuie să federeze tot ce înseamnă valorile autonomiei pe un spectru foarte larg: economic, religios, cultural. Aș reveni la o chestiune dureroasă pentru noi. Un partid e o organizație care funcționează în primul rînd cultural, în intern.  În acest moment, cu unele excepții, printre care cea a noului val din care faceți parte, majoritatea celor intrați în politică au făcut-o pentru obiective economice. Chiar în PDL există astfel de politicieni iar în PNL partidul e confiscat în întregime de discursul deschis al domnului Patriciu unde motivația pentru politică este averea și nu vreo altă valoare. Avem așadar o cultură internă a partidelor construită pe bani. Trebuie să schimbăm această cultură? Cum?

Aș introduce o nuanță:. Mecanismul despre care vorbiți există în forma despre care vorbiți, dar și într-una care mi se pare mult mai periculoasă, pentru că în politică intră în mod cert oameni care țintesc îmbogățirea dar și unii deja bogați care caută în mod evident puterea pur și simplu. Ei realizează că după ce, în formule clientelare sau uneori în mod corect, au devenit oameni “cu cheag”, o intrare într-un partid politic aduce putere pur și simplu.

MB: Patriciu pare un exemplu greu de evitat. E cel mai bogat om din România dar asta nu e suficient.

El este emblema, el exprimă la cote foarte înalte acest model. E și un caz paradoxal pentru că, din informațiile pe care le am, cele vehiculate în gazete, el a profitat de pe urma statului român. E de notorietate faptul că s-a aflat într-o relație foarte avantajoasă pentru el cu statul român. În același timp e ultra-liberal, un soi de David Friedman la cub care ar vrea să șteargă și cuvîntul “stat” din dicționar. Dar el este o caricatură a unui tip uman care există în foarte multe variante.

Povestea începe la nivel local, în primul rînd, prin construcția unei rețele politico-comerciale în care participarea la campanii e răsplătită cu contracte, care la rîndul lor aduc o contribuție suplimentară la următoarele campanii.

MB: Și cum putem schimba această situație?

Sînt două variante. Prima, din păcate, e foarte puțin practicabilă tocmai pentru că sistemul este partidocratic și a confiscat toate resursele: cea în care creezi ceva cu totul nou plecînd de la asumarea valorilor de dreapta de care vorbeam. Asta  e aproape imposibil, pentru că felul în care sînt construite legile, inclsuiv cele electorale, blochează apariția unui nou partid. De ani buni în România problema e cum facem să mai dispară din partide, nu cum să apară unele noi.
Cea de-a doua variantă, pe care am îmbrățișat-o și eu, este aceea de a căuta în interiorul unui partid existent posibilitatea de a-l deschide către societate, pentru a aduce în interiorul organizației un alt tip de oameni care să poată reamenaja terenul existent. Nu e o soluție comodă, nici pentru mine nu e comodă. Dar trebuie construită o majoritate, care să se impună în faţa politicienilor „reţelelor comerciale”.

MB: Da, sînteți imediat suspectat că vreți ori bani ori putere!

Întîmplător nu vreau nici bani, nici putere și ăsta e marele meu avantaj. Poți să intri în această competiție dacă ai deja “un rost în viață”. Nenorocirea este că în partide intră foarte mulți oameni care n-au un rost în viață și care caută să-și croiască o viață politizîndu-se, ceea ce nu e în regulă. Cînd mă uit la organizațiile de tineret ale PDL, PSD și PNL văd de multe ori exact această problemă.

Electoratul de dreapta nu e iluzoriu

MB: Nu aveți impresia că poate nu de la partide ar trebui să înceapă schimbarea? Aș evita termenul de “societate civilă”, mai ales din cauza a ce se întîmplă acum cu unele ONG-uri, am avut însă discuții la Blogary despre faptul că dreapta este un produs fără piață.

De ce spuneți că nu are piață?

MB: Pentru că mi-e greu să înțeleg ce e, e prea vagă. E un produs vag pentru “cumpărători”.

Da. Aș mai adăuga aici ceva. Cred că din 96 incoace viața politică din România e și foarte teatrală. Nu doar pentru că avem mulți oameni politici care se concep pe ei înșiși ca actori și atunci cînd intră într-un studio de televiziune, de pildă, devin brusc purtătorii unui rol. Pentru ca la sfîrșitul emisiunii să te bată pe umăr și să se mire: “haide, o iei chiar așa, personal?”. Există însă o dimensiune teatrală mai puternică, emoțională, un fel de dramoletă care se leagă, peste ani. Gîndiți-vă că în 2000 am avut mica piesă a tribunului echipat cu mitralieră și pînă și eu m-am dus și l-am votat pe Iliescu. În 2004 am avut drama construită în jurul tiranului Năstase și în 2009 am avut drama flăcării violete și a lui Geoană în vizită la Vântu. E ceva de piesă de teatru de mîna a doua care se joacă în momentele cheie.

MB:Și unde e electoratul de dreapta?

Electoratul de dreapta este tîrît în această interpretare teatrală.

MB: Ce le vindem pînă la urmă? Pentru că, atunci cînd vin alegerile, le vindem pensii. Am impresia că dacă cineva ar candida acum cu un discurs coerent de dreapta ar pierde alegerile.

Nu. Eu pledez pentru o schimbare a registrului, în primul rînd. Pentru ieșirea din acest tip de teatru de provincie unde ajungi să te duci pentru că e singurul loc unde te poți amuza în oraș. Văd această provincializare a politicii cînd văd oameni foarte serioși care se duc să voteze împotriva lui Geoană [pe motiv de vizită la Vântu] miza pentru ei fiind mult mai consistentă decît cea care îi este prezentată.
Cred că există și în lumea oamenilor de afaceri, și în lumea intelectualilor, a celor de la țară, există această piață pentru dreapta. Numai că dacă îi pui pe toți în autobuzul care îi duce în micul oraș de provincie în care li se servește numai această piesă de proastă calitate, mi se pare că nu avem electorat de dreapta.

Trebuie să punem în scenă dezbaterea politică și să descriem aceste mize politice într-un teatru ceva mai răsărit, pornind de la valori care să fie tratate într-un mod coerent.

––––––––––––

Prima parte a interviului: „Dreapta se construiește pe autonomie și toleranță”

În ultima parte, pe care o publicăm luni, Preda vorbește despre Geoană, bicameralism,  și proiectul european.

Facebook Comments

37 Comments Interviu Cristian Preda (partea a II-a): Nu vreau nici bani, nici putere.

  1. Pingback: Biserica și statul, un divorț amânat în spațiul ortodox | Life Mission

  2. Pingback: Cine susține laicizarea spațiului public? – Kiseleff

  3. Dan Canada

    Sorry, dar asta e o prostie; auzi cica: "dreapta în România ar trebui să se definească într-o formulă laică și să ceară, între multe altele, scoaterea religiei din școli". Nu mai spune dom-le ?!? De cind si pina cind dreapta adevarata renunta la religie? OK, inteleg ca in SUA sunt republicani care sunt evanghelisti exagerati, dar in Romania e cu totul altceva. In Romania avem sansa asta extraordinara a unei religii ortodoxe neschimbate de secole si vin "specialisti" de astia care sa spuna enormitati ca asta de mai sus. Si chestia cu parlamentul unicameral: e clar ca nu a mers cu parlament bicameral, de ce sa nu se incerce si cu unicameral? Sau observabilitatea celor 300 ar fi prea mare, nu-i asa?

    Reply
  4. Dan MAȘCA

    Legat de interviul luat lui neamtu tiganu.

    As avea doar un exemplu de dat.

    Sunt obisnuit sa lucrez cu studii de caz. asa m-au invatat americanii :).

    Cind cineva preia o guvernare, ar trebui sa ajunga sa faca o analiza completa a sistemelor.

    Lucrez in IT/new media si implicat fiind si in politica am incercat sa dau o mina de ajutor sau m-am interesat ce anume se intimpla prin ministerul de profil.

    Un prieten de al meu politic a ajuns sa aiba o functie de conducere in acel minister.

    POate stii ca statul roman plateste pentru licentele Microsoft folosite in

    administratia publica niste bani :
    http://www.zf.ro/business-hi-tech/licentele-micro

    Dar cu siguranta nu stii ca nici PSD, nici PNL si nici PDL prin oamenii lor nu au facut o analiza inainte de a semna acest contract si de al prelungi, analiza prin care sa se vada cite dintre calculatoarele cumparate anterior semnarii contractului si anterior prelungirii lui, au licente achizitionate deja in regim OEM.

    Tot asa sunt sigur ca nici domnul Preda nu are nici un fel de analiza serioasa facuta in PDL, iar la final Statutul PDL de dupa congres va fi la fel de nereformat, asa cum antonescu crin in motiunea lui peste "Prin noi insine ACUM", a reusit sa dea impresia ca va reforma PNL, creind curente politice noi in PNL , asa cum scrie in motiune, protejindu-le bla bla bla, dar dupa ce am citit noul statul al PNL am vazut ca a ramas acelasi statut nereformat si antiliberal, la fel ca celelalte statute create de toti fostii presedinti PNL , inclusiv domnul Stoica si de domnul Stolojan.

    Reply
  5. Dan MAȘCA

    Florine, dupa discutia cu doamna profesor mai sus amintita, am ajuns sa aflu un lucru ce cu siguranta nu il stiai nici tu :

    extras din :

    http://www.brasov.ac.ro/faculties/medicina/JMB/JM

    Începutul anului 2008 a însemnat pentru

    medicina românească, prin plecarea în eternitate

    a Sofiei Ionescu Ogrezeanu, pierderea uneia din

    cele mai ilustre DOAMNE ale ştiinţelor medicale

    din ţara noastră. Aceasta cu atât mai mult

    cu cât este vorba de prima femeie neurochirurg

    din ţara noastră şi după câte au dovedit

    documentele internaţionale – şi prima femeie

    din lume în această disciplină de vârf.

    Adevărul incontestabil a fost relevant

    după îndelungate cercetări iatro-istorice de peste

    30 de ani, la 17 septembrie 2005 la Congresul

    Mondial de Neurochirurgie din Maroc

    (Maraketsh) care a confirmat că doamna doctor

    Sofia Ionescu este prima femeie neurochirurg

    din lume.

    ––––––

    Si se spune ca nu avem traditie si pe domeniul mai sus pomenit in articol ? 🙂

    Cit timp ar trebui sa treaca sa putem zice ca avem sau nu traditie ?

    Reply
  6. Dan MAȘCA

    Florine, am sa incerc sa iti raspund despre ce traditie vorbim.

    Bunicul meu a fost prizonier de razboi. a reusit sa scape din lagar.

    a venit acasa in Ardeal si s-a ocupat de pamintul lui si el si fratii lui.

    Au fost gospodari buni, dar comunistii l-au prostit sa isi dea pamintul.

    Bunicul meu mi-a transmis niste lucruri. Le consider traditie.

    Zilele trecute am avut ocazia sa cunosc la o cafea o doamna distinsa care locuieste de ceva ani la noi in Tirgu Mures.

    Am stat la citeva cafele dimineata cu domnia sa si asa am aflat mai multe lucruri interesante. De exemplu :

    – bunica lui Mugur Isarescu i-a fost profesoara de limba romana la IASI in perioada interbelica

    – o ruda apropiata a ei a fost secretarul comisiei care s-a ocupat de unirea Basarabiei cu Romania

    – a cunoscut toti prim ministrii de dupa 45, mai putin pe actualul 🙂

    si lista ar putea continua.

    Discutiile cu domnia sa le-am avut legat de educatia din perioada interbelica, avind in vedere ca am un copil in clasa a III-a si ca se discuta cu reforma invatamintului.

    Trebuie sa recunosc ca am aflat de la ea lucruri foarte interesante si care in proportie mare ar fi trebuit sa fie preluate de Miclea si Funeriu.

    Asta este tot traditie, doar ca unii trebuie sa stie ce inseamna traditia.

    Sunt din categoria oamenilor care cred ca Romania a ajuns unde a ajuns tocmai pentru ca oamenii nu au fost invatati ce este traditia si au luat-o doar aceasta traditie comunista mai recenta. Adica oameni ca domnul Preda si marea majoritate a profesorilor care fac si pe parlamentarii si pe blogerii si pe reformatorii, scot pe banda rulanta oameni pregatiti "foarte bine".

    Domnul Preda ar fi trebuit sa stie ca traditia romaneasca din scoli in perioada interbelica era aceea in care fiecare clasa avea pe perete tablou cu regele si o icoana ortodoxa.

    Sigur ca suntem in anul de gratie 2010, dar tot domnul Preda ar fi trebuit sa stie ca nu este obligatoriu ca sa participi la nici o ora de religie.

    Pot sa ii spun ca ei ca parinte am fost intrebat de invatatoarea unguroaica, care preda germana ca limba nativa juniorului meu, daca doresc sau nu sa mearga la ora de religie. Ora este pusa ori la inceput de zi ori la final de zi, astfel incit cei care nu doresc sa participe sa poata sa plece mai repede sau sa vina mai tirziu la scoala.

    Adica sunt liber si eu si copilul sa decidem ce vrem sa facem cu aceasta ora optionala.

    Nu voi putea sa imi dau copilul la o scoala ortodoxa si unde sa invete germana ca limba materna, asa cum sa imi dau copilul acum la actuala scoala publica in care se preda limba germana ca limba materna si unde sa poata sa participe la ore de religie ortodoxa pentru ca asa am decis toti trei in familie.

    Cred ca romanii sunt de dreapta nativ si sunt conservatori majoritari, doar ca au avut grija profesorii si "elitele" sa ii faca sa uite ca totusi avem traditie 🙂 .

    Reply
  7. Dan MAȘCA

    Seara buna,

    foarte bun interviul.

    Domnul Preda este bine ca exista, dar mai are mult pina departe.

    UniversalDandy a dat un raspuns ok legat de conservatorism. UniversalDandy ar trebui sa detaliezi putin ce anume ar insemna acel stat puternic pentru a nu avea confuzii legat de rolul mult prea mare al statului in viata noastra de zi cu zi.

    Sunt din categoria acelora care cred ca PNL si PDL ar trebui sa ajunga in viitorul cit mai apropiat posibil parte dintr-o uniune politica de dreapta. Sa ramina partide independente si sa atraga si altele de dreapta.

    Sigur ca acum avem la PNL Patriciu, dar cu siguranta ca peste niste ani nea Patriciu and Co o sa oboseasca sa se faca ca fac liberalism :).

    Reply
  8. UniversalDandy

    Inca o dovada ce diferit este inteles conservatorismul in Romania…din pacate,inca,nu se stie exact care este definitia politica a consevatorismului…este ceva "paradoxal" construit de "oameni simpatici" care fac "plecaciuni la trecut"

    Trebuie inceput din clasa 1a cu blogary.ro pe post de educatoare.

    Daca lumea pe care o doresti se bazeaza pe "

    -un stat puternic

    -armata tare

    -taxe reduse

    -libertatea individuala , religioasa etc…

    -libertatea antreprenoriala

    -familie traditionala

    -lege puternica

    atunci probabil ca ai inteles ceva din "consevatorismul" oamenilor 'simpatici" care se pleaca la trecut…

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @UniversalDandy: ala e un program de guvernare ce ai pus tu acolo. O ideologie e un sistem de valori cu declinarile lui in real, programele politice si prioritatile. Conservatorismul are ca valoare traditia, nu? Sint si eu curios, in Romania, despre ce traditie vorbim?

      Reply
  9. neamtu tiganu

    Apropos de trasnporturi, va povesteam ca a fost la noi o firma romaneasca. Printre altele au dorit sa vada depozitele noastre pt. ca vroiau sa-si dimensioneze propriile spatii. Le-am aratat si au fost uimiti cit de mici sunt. Le-am spus ca depozitu nostru e autostrada, subansamblele se livreaza "just in time", se reduc costurile de depozitare precum si capitalu blocat in piese.

    Reply
  10. neamtu tiganu

    BIP e pe nemteste Bruttoinlandsprodukt.

    1. Statu intotdeauna are intr-o mina biciu si-n alta zaharelu. Bici inseamna controale si amenzi si zaharel inseamna cointeresare. Sistemu progresiv daca e inteligent poa sa scoata economia subterana la suprafata. Pe de o parte depinde de sistemu de deductibilitati si pe de alta parte de asigurarea sociala. Ex. daca va bagati pe http://www.n-heydorn.de/gehaltsrechner.html si bagati salariu brut lunar de 1500Euroi, pt. Klasa de impozitare III (casatorit cu copii) veti vedea ca impozitu e 0 (in litere zero). Deci angajatu nu plateste impozit, plateste doar asigurare de boala si somaj, deci are o asigurare minima.

    2. In privinta investitiilor prima chestie e sa se-ncerce sa nu fuga capitalu din tara si eventual sa se atraga altu. E ingrijorator de ex. ca Patriciu a cumparat o banca in Georgia. Nu-l acuz pe Patriciu, acuz politica financiara romaneasca ca nu e-n stare sa atraga capital.

    Evident ca prioritatiile de investitii sunt cele in infrastructura, mai ales transporturi. De facto tara e blocata, fara autostrazi cu CFR la pamint. Nu intimplator primele civilizatii si industrii s-au dezvoltat de-a lungu fluviilor, putindu-se transporta ieftin.

    Ex., o sucursala a firmei noastre a fost mutata pt. ca se afla prea departe de autostrada. Evident joburi in infrastructura ar insemna reducerea somajului, mai ales ca somerii proaspeti vin tocma din domeniu muncii cu circa, mineri, ceferisti. Exista modele in Germania asa numitu "ein Euro job", in care somerii care muncesc primesc suplimentar, pe linga ajutor si un Euro pe ora.

    O masura care mi se pare simpla ar fi deblocarea Bucurestiului prin desfintarea facultatiilor si universitatilor din centru orasului. Cred ca respectivele cladiri ar putea fi vindute f. bine si s-ar putea construi campusuri undeva la marginea oraselor sau chiar in orasele mici de provincie, asa cum e Heidelberg, Cambridge si altele. S-ar debloca orasu de mii de studenti, acestia ar avea posibilitati de cazare mult mai ieftine in campusuri fara sa concureze, pe piata imobiliarelor, oamenii muncii.

    Reply
  11. neamtu tiganu

    BIpu e considerat indicatoru principal. Evident ca trebuie corectat cu factoru de inflatie. BIPu insa nu ia in considerare economia subterana si nici pe cei care se autointretin, de ex. taranii care traiesc din mica lor gradina. In acest context presupun ca BIpu real al Ro e mult mai mare decit cel oficial.

    Somaju nu e un factor economic, decit cel mult indirect, e mai mult un factor social. Trebe mentionat ca BIPu nu reflecta standardu de viata a unui popor, mai sunt multi alti indicatori, cum ar fi GINi index, impartirea bogatiei pe procente din populatie, s.a.m.d.

    Pt. cresterea BIPului ar trebui in primu rind sa se reduca economia subterana, sa se incerce antrenarea celor care se autoaprovizioneaza in sistemu oficial. Cel mai important instrument al statului e si ramine sistemu de impozitare, cu riscu de a fi injurat, mie mi se pare ca sistemu progresiv impreuna cu deductibilitati inteligente e mai potrivit, (n-am loc sa povestesc de ce) in plus as mari enorm impozitele pe pamintu arabil care nu e lucrat.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @neamtu BIpu inseamna PIB, adiac produsul intern brut, nu? Eu cred ca subiectul asta e foarte inetresant. Citeam pe undeva ca francezii si, prin ei, europenii, se gindesc sa caute alt parametru pentru ca PIB-ul era bun pentru era industriala si nu prea mai e relevant acum. N-avem niste economisti sa ne ajute?
      intre sistemul progresiv de impozitare si scoaterea economiei subterane la suprafata nu e prietenie prea mare. Remarca ta ma duce insa cu gindul la faptul ca n-am vazut o analiza serioasa asupra impactului cotei unice. Stiu sigur ca a scos venituri de pe piata neagra, in primul an. Avem vreun economist care vrea sa intre in discutie? Pina atunci, intrebarea 3:
      3. In conditii de austeritate bugetara, care ar trebui sa fie prioritatile pentru investitii? In ce domenii/proiecte trebuie bagati bani?

      Reply
  12. neamtu tiganu

    raspuns: Obiectivu prioritar al Guvernului in acest an, precum si in anii care urmeaza, ca de altfel obiectivu oricarui guvern din orice tara e imbunatatirea situatiei economice. Personal nu pot sa dau nici solutii, nici sugestii. As putea eventual povesti cum incearca guvernu german. Luarea unor solutii e ingreunata de lipsa unor date economice solide. Am incercat sa ma documentez la Institutu de Statistica da nu am gasit decit date incomplete. Chiar am vazut pe blogu Voxpublica cum un baiat parca Laurentiu incerca sa calculeze care e impozitu, respectiv retinerile statului de la angajat, respectiv angajator. Se pare ca e f. greu de obtinut date cit de cit reale. Va rog sa nu-mi aruncati in ochi cele 16%.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @neamtu: 2. Care sint parametrii pe care ii iei in calcul atunci cind vorbesti de situatie economica? (somaj, PIB etc) De ce sint rai parametrii astia acum si cit ar trebui sa fie ca sa fie bine? (nu-ti arunc in ochi 16% insa nu-mi arunca in ochi "nemultumirea populara")

      Reply
  13. Florin Cojocariu

    @neamtu: fii atent, am o idee: sa-ti iau primul interviu in comentariile la alt interviu. Avem interviuri pe mess, pe mail, pe videochat dar in comentarii nu. intertextualitate extrema. Uite, prima intrebare:

    1. Care e cel mai important lucru pe care Guvernul trebuie sa-l rezolve anul asta?

    Reply
  14. neamtu tiganu

    nea Florine, in general nu am incredere in politicieni, daca vrei sa-mi iei un interviu pot sa-ti si explic de ce.

    Cert e ca daca as fi fost tentat sa am incredere in Preda interviu matale mi-ar fi zdruncinat-o.

    Reply
  15. Doru BARBU

    @ Florin COJOCARIU

    Pana sa invete cu ce se mananca democratia (proces cognitiv extrem de cronofag) romanii ar trebui sa invete lucrurile elementare : sa se spele pe maini inainte de a se aseza la masa, sa nu se pise sau sa se cace cu usa deschisa la baie si sa nu isi lase betisoarele igienice cu care tocmai s-au scobit in urechi pe masa in sufragerie, pe mandretea de fata de masa din macrame !!! Cand vor fi invatat toate acestea…si inca multe altele…romanii pot sa puna mana pe "abc-darul" democratiei ! Pana atunci…

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Barbu: auzi, da' tu nu esti român? Începe cu tine, vorba lui Adrian Stanciu: Daca vrei sa schimbi lumea incepe cu tine. Si cu usa aia pe care tot o lasi deschisa.

      Reply
  16. neamtu tiganu

    "Întîmplător nu vreau nici bani, nici putere și ăsta e marele meu avantaj."

    Nu cred, pur si simplu nu cred si nu am incredere in cei care pretind ca fac ceva numai din idealism.

    Nu am incredere in cineva care e in acelasi timp decan, profesor, europarlamnetar si altele.

    Nu am incredere in politicieni care fac teoria chibritului, care vorbesc de teorii si evita sa discute chestiile actuale care dor.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @neamtu: Ok, inteleg. Dar sint curios, e vreun politician roman in care ai incredere? Si daca nu, ce-i de facut?

      Reply
  17. mece

    @Doru BARBU

    Păi da cu transcrierea convorbirilor lui Cătălin Voicu, la un capăt, iar la celălalt cu imaginile ăstea, e cam mult adevăr pentru o singură zi. Dar vedeţi, tocmai de aia e nevoie ca dl. Cristian Preda să o ţină gaia – maţu cu ale lui, noi să desfacem, cum ne pricepem şi noi mai bine, firu-n patru şi să facem ce facem, dar să fim în afara celor două situaţii.

    Cred că merge cu ce am zis citatul ăsta din Philip Roth (e din Povestea lui Orişicine)

    "(…) n-ai cum sa schimbi realitatea. Trebuie să o accepţi aşa cum e. Nu te da bătută şi accept-o aşa cum e. Altă cale nu există." Eu merg pe acel "nu te da batut(ă)". Ceea ce va recomand si vouă.

    Reply
  18. Doru BARBU

    @ Cristian PREDA

    Domnule Cristian PREDA, cunoasteti proverbul "teoria ca teoria…dar practica ne omoara"!

    Vorbim, dezbatem, analizam, cuantificam, parafrazam, citam…si unde ne aflam?

    Aici http://www.zoso.ro/2010/03/romania-criza.html ne aflam domnule PREDA!!!

    Se intampla in Romania anului 2010!!!

    Pai ce treaba au "oamenii" aia care se calca in picioare la Bricostore cu democratia, reforma politica, civilizatia, UE, NATO, votul uninominal, parlamentul unicameral, etc…

    Si atunci te miri de calitatea "clasei politice" romanesti? Pai e reprezentativa domnule Cristian PREDAl!!! Cat se poate de reprezentativa!!!

    Despre ce vorbim noi aici? Totusi…:

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @BARBU: uneori e bine sa si citim inainte sa comentam. In prima parte a interviului, cam in al doilea bloc, cel intitulat "Frica de cuvinte" gasim urmatorul fragment:

      "MB:- Aveți cumva impresia că doctrina e privită ca teorie care are prea puțină legătură cu practica?

      Da, e bună precizarea. Aici sînt două straturi ale memoriei care influențează percepția. E un strat foarte profund care ține de formula tradițională “prea multă carte strică” și atunci, cu picioarele înrădăcinate în această geologie românească de dată foarte veche, unii reacționează de maniera “a se slăbi”. Asta e una. Există, apoi, un strat mai recent al memoriei colective, legat de comunism, și care zice: “teoria ca teoria, da’ practica ne omoară”.

      MB:- Aici nu se întîlnesc cumva spaima de teorie a cetățeanului cu discursul “de lemn” al politicianului?

      Sigur, ele sînt cuplate și duc, de pildă, la un discurs demagogic. El e ilustrat perfect de cariera fabuloasă pe care a făcut-o termenul “concret”. “Vrem măsuri concrete”, “să discutăm concret” etc."

      Adica, vorbim, dezbatem, cuantificam, parafrazam, citam dar nu citim si nici nu prea ne pasa ce vor sa spuna ceilalti. E unul din motivele pentru care sintem in rahat. Concret vorbind.

      Reply
  19. Camil Stoenescu

    toate bune si frumoase, vorbim de valori, ideologii, programe, toleranta…si revenim cu nasul in politica damboviteana si vedem ca mereu in varful piramidei sunt oameni care n-au nicio treaba cu toate cele enuntate anterior.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Camil: Ar trebui sa nu mai vorbim? Tocmai vorbitul poate sa schimbe ceva. Pe de alta parte, s-au schimbat multe. Din interior schimbarea se vede greu. As indrazni insa sa spun ca politica romaneasca e sensibil diferita de cea din 2004, sa zicem. Sint in continuare hahalere oportuniste in politica. Sint insa si multe fețe noi și e din ce in ce mai clar ca apune o epoca. Iesirea lui Iliescu din scena e simultana cu decaderea lui Vanghelie, disparitia lui Vadim, anonimatul lui Becali. Preda, de pilda, indiferent cit de mult ne place sau displace mesajul lui, e in mod clar anuntul unei epoci in care se face politica altfel. Ma surprinde de pilda cit de relevant a devenit Stoica, dintr-odata.

      Reply
  20. Riddick

    PPE este un partid virusat de indivizi gen Berlusconi, Sarkozy şi Merkel, care fac cu ochiul lui Ivan (pe cine cred ei că prostesc ?).

    Au ştiut conservatorii britanici cu cine au de-a face, când au trecut la ECR. Nu mai votez PDL la viitoarele europarlamentare dacă mai face parte din PPE – "Europe's driving force", cică…

    Sper să nu rămână ambiguităţi după congresul PDL, nostalgicii FSN sau PNL sunt în plus !

    Reply
  21. Leon cel Treaz

    @

    Cristian Preda:

    "Nenorocirea este că în partide intră foarte mulți oameni care n-au un rost în viață și care caută să-și croiască o viață politizîndu-se, ceea ce nu e în regulă. Cînd mă uit la organizațiile de tineret ale PDL, PSD și PNL văd de multe ori exact această problemă".

    Da, de multe ori ma uit la Cristian Boureanu si-mi zic: ce vagabond perfect ar fi fost acest bourean, daca nu-l lua Valentina Pelinel de nevasta. Da' nu-l baga in seama daca n-ar fi intrat la timp in partid.

    Reply
  22. Leon cel Treaz

    @

    "Mi se pare că prezența religiei ca o disciplină obligatorie timp de 12 ani în școală, este păguboasă și pentru Biserică și pentru școală. Mariajul este eșuat. În foarte multe locuri, în școală nu se fac ore de religie, ci se încearcă un fel de catehizare, care nu reușește decît rareori". (Cristian Preda)

    Cand BOR va recunoaste lucrul asta, va insemna sa fim intr-adevar un stat european.

    Reply
  23. Pingback: Interviu Cristian Preda (partea I) – dreapta se construiește pe autonomie și toleranță. | Madame Blogary

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *