Miza europarlamentarelor

PSD

Vrea să arate că poate merge la prezidențiale singur, fără ajutorul PNL. Un scor foarte bun, peste 35%, va crește încrederea partidului în prezidențiale și în șansele lui Ponta. În același timp poate demoraliza PNL și celelalte partide, astfel încît să provoace o hemoragie de oameni și resurse către PSD.

Un scor bun va crește influența lui Ponta și a PSD-ului în Partidul Socialist European, în Parlamentul European și Comisia Europeană și, mai ales, la liderii germani, populari sau socialiști.

PNL

Pentru Crin Antonescu un scor bun este vital. Cu Tăriceanu la conducere, PNL  a obținut 18% la parlamentare și 14% la europarlamentare. Cu Crin Antonescu la conducere PNL nu a coborît sub 20%, nici la prezidențiale și nici la parlamentare (25% din mandatele de parlamentar). Un scor de peste 20% îl confirmă pe Antonescu în postura de cel mai de succes lider al PNL din perioada post-decembristă.

PNL se poate poziționa fără emoții ca cel mai puternic partid de dreapta și cel în jurul căruia se face unirea dreptei. O diferență serioasă între PNL și PDL îi consolidează poziția lui Antonescu de prezidențiabil al dreptei, demoralizează PDL și poate convinge pedeliștii să se încoloneze în spatele lui Antonescu pentru prezidențiale, în turul al doilea sau chiar din primul tur.

Un scor de peste 20% înlesnește transferul PNL de la ALDE la PPE, un transfer extrem de important în perspectiva prezidențialelor. PNL și PDL împreună pot anula un previzibil avantaj al PSE în România. Dacă ne luăm după actualele sondaje, PSD va avea 40% din mandate, PNL va avea 20%, PDL va avea 18% iar UDMR 6%. Dacă PNL se transferă la PPE scorul PPE- PSE va fi 44% la 40%. Una e să negociezi cu PPE cînd ai cinci europarlamentari, cu totul alta e cînd ai opt sau nouă europarlamentari.

PDL

Un scor de peste 16% al PDL consfințește victoria totală și finală a lui Blaga împotriva lui Băsescu. În același timp PDL se poate plasa cît mai bine în negocierile cu PNL. Un scor apropiat între cele două lasă marjă de manevră PDL-ului și îl transformă în arbitrul prezidențialelor și șansa PNL de a intra în PPE. Un PNL extrem de puternic va avea aliați în PPE care vor presa PDL-ul să accepte intrarea peneliștilor în rîndul popularilor europeni. Un PNL apropiat de PDL ca scor va trebui să negocieze în primul rînd cu PDL, extrem de dur, fără presiunea PPE.

Negocierea PNL-PDL

Ar putea însemna: susținerea candidatului PNL la prezidențiale (Crin Antonescu), promisiunea desemnării unui premier din partea PDL (Vasile Blaga, care are o imagine foarte bună în PNL și în rîndul fanaticilor anti Băsescu, de care e plin PNL) în 2016 sau în cazul succesului unei posibile moțiuni de cenzură după prezidențiale (în cazul în care cîștigă Antonescu), susținerea intrării PNL în PPE. În condițiile în care Băsescu e scos din PDL, pedeliștii lui Blaga vor fi primiți ca niște eroi în PNL.

Băsescu

Ar putea fi un arbitru la prezidențiale dacă va dovedi că are în spate măcar cîteva sute de mii de voturi pe car ele poate activa către unul dintre cei doi finaliști. Pînă acum n-a dovedit. PDL nu a scăzut de cînd Băsescu i-a zis adio, iar partidul lui Băsescu e undeva la 2%. Dacă la europarlamentare partidul susținut de Băsescu nu obține un scor cu două cifre, Băsescu nu contează ca arbitru în lupta prezidențială.

PS. Ce viziune pe termen lung au pedeliștii? Iată trei exemple: Boc – a renunțat la funcția de prim ministru pentru retragerea la primărie (a fost într-adevăr un pariu riscant, a fost la cîteva sute de voturi de înfrîngere – însă omul a obosit și nu mai vrea politică); Macovei –  a renunțat total la coloana vertebrală pentru un loc eligibil la europarlamentare; Udrea – a renunțat la ruperea PDL sperînd că-i rezolvă Băsescu problema și i-l dă jos pe Blaga de la conducerea PDL. Trei exemple de oameni înfrînți. Din toate punctele de vedere. Politic, moral, uman, intelectual.

Începînd cu 1 octombrie această rubrică va fi accesibilă doar membrilor Comunității Blogary (membrii Asociației Blogary, sponsori, donatori, autori, comentatori vechi).

sursă foto

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *