Rosia Montana si Curtea Constitutionala. Protestele, ecranizare de Bollywood dupa o carte de colorat.

Traian Băsescu a declarat că legea Roșia Montană nu va trece de Curtea Constituțională. Nu de altceva, dar pentru a începe exploatarea nu e nevoie de o lege. Nu e nevoie de o lege ca să reglementezi un caz particular, nu pentru așa ceva există legile. O declarație corectă, însă nu foarte inspirată.

Situație perfectă pentru Ponta și Antonescu.

Ponta: Dragi români, eu am vrut, însă Băsescu, cel care controlează Curtea Constituțională, s-a opus.  Dacă nu vor intra bani la buget din exploatarea aurului, dacă oamenii de la Roșia Montană nu vor avea locuri de muncă și vor muri de foame, dacă vom plăti toți despăgubiri de miliarde, vina îi aparține exclusiv lui Băsescu și oamenilor săi de la Curtea Constituțională. Încă o dată, ca și vara trecută, Curtea Constituțională ia o decizie pentru care vor plăti toți românii. Oamenii lui Băsescu iau decizii pentru români, fără să fi fost votați de români și fără să fi coborît în stradă în București sau să fi mers printre minerii și familiile lor de la Roșia Montană. Băsescu nici măcar nu se mai ferește, le dă ordin de la televizor, în văzul întregii țării, oamenilor săi de la Curtea Constituțională.

Antonescu:  Acum înțelegeți de ce am spus că sîntem în opoziție? Pe o temă vitală pentru români, pentru cea mai importantă temă a toamnei și poate a anului 2013, decizia aparține lui Băsescu și regimului său, nu nouă. Degeaba Ponta e prim ministru, degeaba avem 70% din Parlament, degeaba am cîștigat alegerile, degeaba au votat oamenii. Deciziile le iau tot oamenii lui Băsescu, cei din Curtea Constituțională, pe care nu i-a votat nimeni, pe care Băsescu i-a pus acolo. Și le iau la ordinul lui Băsescu. Curtea Constituțională e instrumentul prin care Băsescu ocoloește votul popular, ocolește voința oamenilor și își promovează interesele. Trăim în dictatura lui Băsescu și a Curții Constituționale. Am spus-o și vara trecută și atunci prietenii lui Băsescu de la Bruxelles ne-au băgat pumnul în gură: România e condusă, împotriva voinței populare, de Băsescu și slugile sale de la Curtea Constituțională. Trăim în dictatură, nu în coabitare. Ponta se iluzionează crezînd că coabitează cu Băsescu. Băsescu nici măcar nu se mai ferește, le dă ordin de la televizor, în văzul întregii țării, oamenilor săi de la Curtea Constituțională.

Revenind la proteste, ele sînt o excelentă supapă pentru lumea bună, pentru oamenii mișto din București și orașele mari. Oameni mișto care i-au adus la cîrma Bucureștiului pe Oprescu, Chiliman, Onțanu, Robert Negoiță, Piedone, Vanghelie și Rareș Mănescu. Tema, de tip Wall-E sau Elysium, este facilă și comodă moral, luată dintr-o carte de colorat sau desen animat pentru copii de patru ani, folosită des de Hollwood, începînd cu anii 80, ”să fie natură și apă și aer și capitaliștii răi cu dolari și buldozer care calcă floricele și indieni să piară din țară”, ieșirea împreună în oraș, sentimentul de solidaritate între oameni care nu se cunosc dar seamănă între ei și vin din aceeași lume, fun, jogging și promenadă prin cartierele Bucureștiului, cît mai departe de sediul Guvernului, sentimentul de apartenență la ceva mișto, frumos și fără responsabilitate, fără a fi nevoie de vreun efort de înțelegere, fără discernămînt și dileme morale, toate acestea fac ca mitingul să aibă aparența unui dans de Bollywood sau unui episod din Captain Planet. Punctat cu teme autohtoniste, antisemite, comuniste sau anarhiste. Bineînțeles că nu cei cîțiva extremiști care s-au erijat în lideri sînt definitorii pentru proteste. Ei doar își cîștigă credibilitatea pentru viitor. Bineînțeles că nu cercetătorii mișto de la Academie care vor dictatură militară ca în Egipt, doamnele mișto care vor ca statul să vîndă acțiuni tuturor românilor la Roșia Montană, domnii mișto care vor să nu ne lăsăm călăriți de evreii canadieni și tinerii mișto care se declară anarho-comuniști sînt reprezentativi pentru proteste. Reprezentantivă e masa mișto care e plimbată de colo colo prin București, cît mai departe de centru, masa mișto care nu are obiective politice, care vrea doar să fie parte la o chestie mișto, să-și bifeze implicarea civică pentru confortul psihic și să-și încarce bateriile mulțumirii de sine pentru zece ani de acum încolo. Implicare civică bifată, distracție bifată, descărcare bifată, credibilitate oengiști bifată, legitimare opoziție la exploatarea resurselor naturale bifată, poziționarea și definirea politică a celor două tabere politice, PSD și PNL, bifată.

PS. Nașul TV a dat-o bine de tot pe antisemitism și legionarism. Nu e de mirare că Neamțu se simte acolo ca la el acasă.

Începînd cu 1 octombrie această rubrică va fi accesibilă doar membrilor Comunității Blogary (membrii Asociației Blogary, sponsori, donatori, autori, comentatori vechi).

Facebook Comments

3 Comments Rosia Montana si Curtea Constitutionala. Protestele, ecranizare de Bollywood dupa o carte de colorat.

  1. Rheia

    Eu pariez pe dreptatea lui Bleen. Și mai pariez că pe protestatari îi va opri exact ce-l va opri, peste vreo cîteva zile, și pe puștiul meu de opt ani din frecat PSP-ul primit cadou aseară. (Așa cum s-a întîmplat și cu tableta, și cu toate celelalte jucării primite de-a lungul timpului…)

    Reply
  2. Bleen

    Un occupy mai apos.

    Și ăștia sînt cei mai articulați și coerenți. Nu mai vor să fie guvernați de politicieni (dar de cine?), nu mai vor capitalism sălbatic, de cumetrie, care monetizează orice.

    Radu, 30 de ani, economist
    Purtatorul sloganului (pe spatele pancartei): Pentru o Romania guvernata de oameni, nu de politicieni
    “Am fost guvernati de politicieni 23 de ani si am vazut ce a iesit. Este randul oamenilor sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce cred.
    Momentan protestez contra proiectului Rosia Montana, dar acesta este doar un punct. Cine a scris pe pancarte “Jos capitalismul” se refera la capitalismul de cumetrie care este acum la noi in tara. Noi nu am avut niciodata capitalism.”

    Andrei Marin, 30 de ani, freelancer
    Purtatorul sloganului: Hipster roman
    ”Noi am trait esecul capitalismului: noi suntem generatia care a crescut fara locuri de munca, fara perspective, am trait intr-un capitalism salbatic si de cumetrie. Daca este vorba de capitalism sa fie, dar ca in Norvegia si Suedia va rog. Sau ca in Germania. Dar ca in Statele Unite mai putin: e parerea mea personala.”

    Ion Gabriel Pusca, 44 de ani, editor
    Purtatorul sloganului: Romania este a romanilor
    “Nu as fi de acord cu proiectul asta nici daca compania asta ar avea o tehnologie curata. Pentru ca poate sa vina o firma din Romania sa faca treaba asta. Nu-i neaparat sa vina o firma din strainatate. Problema e ca aici sunt niste interese pe care unii oameni le urmaresc.”

    Alexandra, 18 ani, eleva si aspiranta studenta la Teatru
    Purtatorul sloganului: Salvati Rosia Montana
    “In principiu am venit pentru Rosia Montana pentru ca… pentru… nu stiu, asta se intampla foarte… of. Chestia ca Rosia Montana urmeaza sa se voteze si eu cred ca natura a fost facuta pentru oameni si oamenii au fost facuti pentru natura. Nu cred ca trebuie sa epuizam toate resursele planetei. Nu am fost la Rosia Montana pana acum, dar mi-as fi dorit sa ajung. Despre ecologie m-am informat singura de pe Internet.
    Eu nu sunt atat de mult impotriva corporatiilor. Eu tin foarte mult la natura. Nu-mi pasa cine e la putere.”

    Alexandru Alexe, 29 de ani, activist civic profesionist – “neimportant unde lucrez”
    Purtator de si strigator in Portavoce
    ”Sunt proletar ca majoritatea oamenilor din tara asta. Vreau nu doar schimbarea partidelor, ci a unui sistem care produce in continuu acelasi tip de om politic corupt.
    Am folosit cuvantul proletar pentru ca-i descrie foarte bine pe muncitori. Eu discern intre capitalismul care ar trebui sa duca la avans tehnologic, economic, care impinge omenirea inainte, si capitalismul de cumetrie, capitalismul asta nociv care monetizeaza absolut orice. Nu sunt impotriva capitalismului si nu sunt socialist si nici comunist.”

    Vlad Mixich, autorul reportajului
    ”In directia in care am privit eu am vazut o multime de oameni saturata de politicienii si afaceristii corupti ai capitalismului romanesc salbatic. Asta nu e o chestiune ideologica si nici o dezbatere dilematica. E un fapt pe care-l simtim de ani de zile pe pielea noastra, o mazga care ne face sa exclamam mioritic “Deh, asta e Romania!” si cu care parea ca ne-am obisnuit sa traim. Afacerea Rosia Montana a umplut, din motive nedeslusite inca, paharul care s-a revarsat in strada sub forma unui protest al oamenilor cuminti.
    Si asta, cel putin pana maine, e un motiv de bucurie.”

    Reply
  3. Bleen

    “Avocatul poporului, ICR, Oltchim, Ponta, Becali chiar, loviturile de stat, beizadelele, coruptia, hotia generalizata, procesele care ori nu incep, ori nu se termina, averile alesilor, aroganta, legile proaste etc…toate aceste lucruri sunt reversibile si absorbante. Poluarea si modificarea geografiei unui loc sunt IREVERSIBILE. D-asta, stimate domn, iesim acum.”

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *