Blogary Espresso TV: Daniel Funeriu

Interviul integral:

Autor: Florin Cojocariu

Facebook Comments

62 Comments Blogary Espresso TV: Daniel Funeriu

 1. cornel

  Nu pot suporta oamenii care odata ajunsi in functie isi blameaza predecesorii. A trait in strainatate 20 de ani dar nu a imprumutat eleganta lumii civilizate, in schimb, intors de cativa ani in Romania, copiaza foarte bine badarania celor care ii sunt maestri politici.

  Reply
 2. Gabriel

  Domnule Funeriu, ajutati si absolventii Spiru Haret, nu toti suntem prosti ! Ati avea 100000 de voturi ! Pedepsiti pe cei vinovati !

  Reply
 3. postacu scelerat

  si eu care credeam ca le-ai rodat destul la pestele sturlubatic. ideile. oricum, nici acolo nu a fost deloc greu sa faci un tv de net pe bune. stie asta toata lumea.

  (am intervenit special ca sa te enervez)

  Reply
 4. Mih

  Avem o aplecare spre can-canuri, anecdotica, micile destainuiri si barfulite picante…

  Nu-i rau, nu intotdeauna, poate, dar…E pacat ca ne "plictiseste" alt gen de discutie, de marturisire…parerea mea!

  @Florina,chapeau! Ai spus-o mult mai bine decat mine…

  Reply
 5. anarchix

  Yeba,

  interviurile de tip espresso ar trebui sa fie shot-uri tzepene de cafea. De data asta a fost doar un shot si cam atat. Maybe next time. Astept cu nerabdare inerviul cu Patapievici de pe ILD sa am un termen de comparatie mai bun.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @anarchix: intentia initiala asta e, interviuri scurte, provocatoare. Acuma, era evident ca Funeriu, in plin scandal si atacuri dezlantuite ale antenelor, exact ceva provocator astepta:) Se putea mult mai bine, am facut insa ce a permis contextul. Nu-ti dau insa dreptate ca e plictisitor, mi se pare ca arata o latura a lui Funeriu surprinzatoare, o oarecare fragilitate si chiar timiditate. Mi se pare ca e prima oara cand pare credibil ca lider politic, tocmai pentru ca nu se mai vede mandria aia tzeapana la care il provoaca atacurile, e foarte uman. Pe mine unul m-a impresionat si m-a surprins. Cat despre cele viitoare, fii ingaduitor, un format de interviu nu se rodeaza peste noapte. Plus ca aici e vorba de mai multi, fiecare cu "tehnica" lui. De pilda shot-ul de espresso cu Plesu, dureaza o ora:) (Ar fi si culmea sa-l ai pe Plesu disponibil si sa pleci dupa 15 minute pe motiv de format:) Apropos, si Plesu mi se pare foarte special, e unul din cele mai interesante interviuri ale lui)Eu stiu inspre ce concept mergem, cum vom ajunge acolo, e alta discutie. Sunt insa convins ca nu e greu sa facem un TV de net pe bune. Pana atunci, mai rodam ideile.

   Reply
 6. Yeba

  Crema de zahar ars precis ii place, ar fi nefiresc, la calitatile lui, sa n-o aprecieze.

  Eu cred ca a fost un interviu bun. Din interviurile de tip expresso vreau sa deduc despre omul Funeriu/Lazaroiu/Avramescu: ce il recomanda pentru post si cum poate contribui la viata publica, poate fi autoironic, cum si-a metabolizat succesele… Alina Mungiu este un exmplu de om inteligent cu metabolism intelectual defect.

  Reply
 7. Nea

  Ce greu e să fii normal.

  De o mie de ori mai greu, atunci când eşti politician.

  Şi de o sută de mii, atunci când eşti politician român.

  Reply
 8. anarchix

  @ Florina

  🙂 Un lucru e sigur. Take-home Chinese buffet sigur nu e specialitatea lui, din moment ce nu s-a acomodat in Amerika.

  Reply
 9. nedormitul

  ce voiai să-ți spună, programul de guvernare? voiai comunicat de presă? voiai să facă spume la gură băgîndu-i în beep de mamă pe ăia care copiază?

  și a vorbi despre tine într-un interviu public nu înseamnă să-ți arăți pozele de la 3 luni cu suzeta în gură. e un exerciţiu de dezinvoltură, dar asta nu înseamnă să dezvălui nişte detalii pe care le consideri intime.

  un interviu nu are ca scop neapărat să scoţi cu cleştele o informaţie de genul "în data de, la ora de, mă aflam în staţia de autobuz împreună cu x şi aşteptam autobuzul să ne îndreptăm spre". aş zice, mai degrabă, că nu ai citit/văzut suficient interviu la viaţa ta.

  Reply
 10. anarchix

  @ Bleen

  Indiferent cum ai lua-o, omul nu a spus absolut nimic. Si poate nu era nimic de spus, la o adica. Rezultatele la BAC au aratat exact cum sta extraordinara scoala romaneasca care da olimpici (don't get me started with that) de toate felurile.

  Daca mai luati interviuri, faceti-le ceva mai consistente. (Acum se pare ca vreau sa caut nod in papura, dar daca omul Funeriu a fost intervievat, n-a spus mai nimic. Citez din RAM-ul creierului: "Nu pot sa vorbesc despre asta. E prea personala. Poate cand imi scriu memoriile" sau echivocul cand cu plecarea in Franta).

  Reply
 11. Mirel Axinte

  @anarchix

  E un interviu cu Funeriu despre omul Funeriu. Dacă citeşti printre rînduri, afli chestii interesante. Mult mai interesante decît crezi.

  Dacă vrei să afli detalii despre BAC şi altele, pentru asta există Hotnews şi Mediafax. Blogary nu face ştiri.

  Cît despre planurile de viitor, există deja o lege a educaţiei care va fi pusă în aplicare. Schimbările pe care această lege le aduce se vor vedea în 10-20 de ani. Cu geneaţiile care acum sînt în clasa a X a sau a VII a sau a V a nu se mai poate face mare lucru. Se mai poate face ceva pentru cei care intră în clasa I peste 2 sau 3 ani.

  Cît despre ireversibilitatea schimbărilor, hai să fim serioşi, nimic din ce-i omenesc nu e ireversibil. Dacă românii vor decide în 2012 că USL e mai potrivit pentru conducerea României şi că Ecaterina Andronescu e soluţia, atunci USL va schimba legea şi va anula ce a făcut Funeriu. Punct. Cu suveranitatea poporului nu te pui şi această afirmaţie vă asigur că nu conţine absolut nimic ironic. Trebuie s-o acceptăm chit că nu ne convine în anumite momente, la urma urmei asta este fundaţia şi coloana vertebrală a statului de drept.

  Reply
 12. nedormitul

  anarchix

  mai e ceva de spus despre bacalaureat? s-a tot spus. imaginează-ţi că pot exista interviuri în care oamenii să vorbească despre ei mai relaxat. după părerea mea, interviul îl umanizează pe funeriu. nu mai e roboţelul de la educaţie care taie şi spînzură. politica se face cu oameni, iar oamenii ar trebui cunoscuţi şi altfel decît în cadrul instituţional în care se desfăşoară vremelnic. nu aşteptam să-l văd cu funeriu citind lista cu toţi elevii picaţi la bacalaureat. ce a fost de spus, s-a spus. vreau să-l cunosc pe omul funeriu. sigur, prezentarea este subiectivă, la persoana I. dar ea este necesară – nu îl văd pe funeriu un veac la educaţie, dar un viitor politic poate avea. or, viitorul politic se construieşte în primul rînd pe un astfel de discurs.

  Reply
 13. anarchix

  @ mih.

  exclus. v-ati taia venele (de plictiseala) de la primele frame-uri.

  si e ANARCHIX! 🙂

  Din nou, urasc sa fiu un ala care pisses on your parade, dar sunt ofticat ca am asteptat mult mai mult de la interviul asta.

  Reply
 14. Mih

  Tocmai asta inteleg prin NECESITATEA binelui ireversibil : consolidarea reformei inceputa de Funeriu (si cea din educatie nu e singura de care e nevoie). E normal sa fim sceptici cand ne uitam la majoritatea celor din politica romaneasca ( de USL nici nu mai spun, din pacate e valabil si pt multi din PDL). Dar NU E IMPOSIBIL! Mai ales daca facem fiecare cate ceva, ce ne pricepem, ce ne sta in putere…Si la urma urmei, de ce nu am lua exemplu de la cei pe care ii apreciem? Daca Funeriu ar fi fost sceptic, s-ar mai fi bagat in politica, ar mai fi facut ceva pt invatamantul romanesc, acest PRIM pas? Merita omul acesta sa facem mai mult decat sa-l apreciem?

  Reply
 15. anarchix

  Interviul mi s-a parut extrem de slab. De fapt, nu s-a spus nimic deosebit. Un om realizat in afara care a venit sa schimbe una alta. OK … altceva?

  Interviul mi-a lasat impresia de clip publicitar al carui obiect e ministrul Funeriu.

  Detalii privind BAC-ul, ioc!

  Planuri de viitor, ioc! Ca veni vorba, nedormitul has a point. Dupa ce pleaca Basescu se va alege praful de noile politici la nivel de minister.

  De fapt, totul putea fi facut in 2 minute.

  Whatever. Ce weekend naspa! 🙁

  Reply
 16. nedormitul

  nu uitaţi, tot binele ireversibil care s-a făcut în românia ultimilor 21 de ani a fost făcut pentru că pcr-ul a înţeles că poate rămîne la putere şi într-o formă de capitalism, cu față umană. un capitalism contrafăcut, de faţadă, dar tot capitalism se numeşte. mersi, asta au înţeles şi comuniştii chinezi.

  vine funeriu la educație. dacă nu are 7-8 ani la dispoziție pentru a stîrpi paraziții din sistem, pentru a-i da sistemului să se re-creeze, pa şi pu bine ireversibil.

  Reply
 17. nedormitul

  da, există un funeriu – rara avis. un om care a ştiut ce vrea şi s-a încăpăţînat să facă ceea ce ştia că are de făcut. a avut în cap imaginea binelui în ciuda tuturor criticilor. din păcate, ca binele făcut de funeriu să rămînă ireversibil, politica începută de el ar trebui să fie continuată încă 5-6 ani. mira-m-aş şi minuna-m-aş.

  Reply
 18. nedormitul

  nu ştiu de la cine vreţi voi bine ireversibil, cînd guvernul actual şi parlamentul actual sînt înţesate de oameni care nici nu ştiu ce e ăla bine. oameni care fac bine împinşi de la spate. oameni care, atunci cînd reuşesc să conştientizeze că fac bine, nu reuşesc să convingă pe nimeni. pe urmă vine unul ca năstase, dă drumul la credite cu buletinul şi la bula imobiliară şi gata! pac! oamenii sînt bucuroşi că li s-a făcut bine. chiar şi ciuvică.

  Reply
 19. Mirel Axinte

  Pentru nemicrobişti, pierderea meciului cu Suedia se referă la sfertul de finală de la Campionatul Mondial din USA 1994, pierdut cu Suedia la unşpemetri (au ratat atunci Dan Petrescu şi Belodedici).

  Reply
 20. Mih

  Interviul are o hiba : e prea scurt!

  Felicitari Madame, felicitari Florin !!!

  Mai vreeeaaauuu!!!

  Tot respectul (in cel mai bun si adevarat sens al cuvantului) pt ministrul Funeriu!

  Asa este, avem nevoie de "Binele ireversibil"…

  Reply
 21. alt vlad

  grozav interviul! Nu cred ca exista un echivalent al lui Funeriu in alte partide, din pacate… Tare mi-as dori sa ajungem cindva in situatia in care alternanta la guvernare sa ma lase oarecum senin. Sa vorbim despre asta doar in termeni impersonali precum: eficienta, program s.a.m.d. Dar noi suntem tot la stadiul in care percepem intoarcerea PSD-ului (si pe buna dreptate!)ca pe o tragedie, ca pe intoarcerea lui Voldemort (harry Potter, scuzati! : )tocmai pentru ca in alte partide se aduna exclusiv lichele in timp ce la PDL au mai patruns si oameni de tipul Funeriu. Tot ce construieste omul asta o sa darime Ecaterina Andronescu. Exista oare Binele ireversibil in Romania?

  Reply
 22. Flavia

  Dragos, iesi la interval si spune tot ce stii. Nu mai avem timp de pierdut.Este timpul generatiei voastre.

  Reply
 23. Dragos

  daca puneti un http, doua puncte :, doua linii // si un www cu punct . inaintea

  "comunicatedepresa.ro/catavencu/tineri-savanti-ai-generatiei-asteptate"

  veti putea accesa un articol unde catavencii lui Doru Buscu si cotidianul punct ro al lui Cornel Nistorescu militau pentru, citez "Romania are nevoie de savanti geniali cu ajutorul carora sa se schimbe in bine".

  Dl. Daniel Funeriu era nominalizat.

  Deci, din cauza domnilor Nistorescu si Buscu rata promovabilitatii la BAC a fost doar de 45,72%.

  Adica: huo+nue Nistorescu ! huo+nue Buscu !

  Reply
 24. Flavia

  Fabulos. Doamne, ce oameni frumosi exista printre noi!!! Unde au fost 20 de ani??? Cati or mai fi prin lumea asta mare in timp ce noi ne mancam tineretea cu toti parvenitii si ipocritii?

  Reply
 25. Dragos

  am inteles, dl. Funeriu este un Gica Hagi cu balonul educatiei; dl. Lazaroiu este Nadia Comaneci la barna muncii din ro.

  dl. bleen ce e, nea Imi, nea Bella Karoly sau nea Pitzi ?

  Reply
 26. nemo

  felicitari Florin. interesanta seria de interviuri, felicitari si pt editare, it's professional :).

  Funeriu spune cum trebuie spuse cateva lucruri, clar, simplu: "vid axiologic", "daca esti cinstit si muncesti, reusesti".

  nu e prea mare nevoie de multa filozofeala, nici macar din aia de drepta 😀

  ps. Funeriu are totusi o problema cu niscai termeni in lb romana, se vede ca c-a plecat de mult timp si ca e chimist 😀 i.e. "oastei"

  Reply
 27. tucu

  Prostia nu se poate interzice prin lege. Adevarat.

  Partea proasta este ca la noi ""Prostia "" face legea.

  In concordanta cu ce am afirmat mai sus si avind in vedere ca momentan sunt alaturi de lege universitatea ieseana si a exprimat speranta ca si alte universitati ii vor urma exemplul iar ministerul va fi obligat sa reglementeze situatia pina in toamna

  De abea il astept pe Dl Profesor Marga cu argumentatii pertinente in favoarea initiativei moldovenesti.

  In definitiv daca ai reusit sa obtii o diploma la Spiru Haret de ce dracu iti mai trebue si bacalaureatul?

  Reply
 28. Mirel Axinte

  Nu e nicio problemă. Să se înscrie şi să plătească taxa. Prostia nu se poate interzice prin lege. Şi Caritasul, şi FNI-ul au avut clienţi milioane, şi să nu ne mai facem că plouă, înşelăciunea a fost posibilă datorită lăcomiei şi prostiei marii mase.

  Reply
 29. tucu

  Moldova a gasit solutia ingenuncherii puiului de dictator- Funeriu.

  O facultate particulara din Iasi admite la studii si copii fara diploma de bacalaureat aceasta urmind sa fie adusa (eventual ) pina la terminarea celui de al II lea an de studii.

  Sugerez Dlui Ministru Funeriu sa vina in sprijinul copiilor si al facultatilor private si sa propuna o lege prin care copilul poate fi admis la facultate in baza diplomei de absolvire a 4 clase primare urmind ca diploma de bacalaureat sa o prezite pina la inplinirtea virstei de 40 de ani (daca intre timp nu se schimba legea)

  Cer ca Dl ministru sa asculte glasul poporului nu al dictatorului.

  Jos Bac ul.

  Reply
 30. Yeba

  @daniel, pai daca citezi, citeaza! Unde am zis ca esti rusofil/prorus (prorusofil e pleonastic) etc.

  In formulari contam pe umorul tau. Am vrut sa-ti arat ca exista si abordari politice la nivel inalt (Havel e chiar un simbol) care nu tin cont de pretul gazelor (stirea e breaking news, n-am umblat dupa ea.). Pe mine m-a contrariat nu criticarea criticabilului Base (caruia ii zicem Zmeus in doar gluma, ca tot om este) ci raportarea la pretul gazelor.

  Reply
 31. daniel

  yeba,

  e o probă de maturitate să înţelegi că un punct de vedere diferit, e normalitatea, e dreptul tuturor să aibă o opinie. şi se pare, că unii nu înţeleg cum pot să existe şi alte viziuni, nu numai că nu înţeleg dar nici măcar nu încearcă să facă minimul efort de a înţelege.

  şi tot nu înţeleg cum în mintea unora, faptul de a critica pe Băsescu, pentru faptul că a creat disensiuni-the fact- când nu era cazul, e asociat automat citez cu a fi prorusofil, vândut etc. e low level atacul de genul ăsta, nici nu-l bag în seamă, denotă obtuzitate şi micime emoţională.

  pe de altă parte, iniţiativa de genul interviul acestuia, sunt întradevăr de lăudat. pe dl Funeriu , l-am lăudat de câte ori am avut ocazia, de când a fost promovat în politică. anul trecut dl Dâncu a trimis săgeţi la adresa lui când nu era prea popular, şi îmi reamintesc că nu s-au găsit mulţi să sară în apărarea lui, probabil şi din obişnuinţa faptului că cititorii lui blogary sunt addicted la un anumit curent, citesc acelaşi bloguri.

  ori, să fi închistat în propria mentalitate, să citeşti şi să te simţi confortabil doar într-un mediu confortabil, unde toţi strigă acelaşi cor la unison, şi unde apărarea e mult mai simplă, de userii şi adminul de serviciu, nu prea ajută pe termen lung în a dezvolta o perspectivă mai clară.

  Reply
 32. Yeba

  Frumsei, frumusei, mai ales Florin Cojocariu – nu-ti puteai lua ochii de la el, dar nu-i rau nici Avramescu, propun sa mergem la film simbata viitoare. Si la cofetarie, pe urma.

  Lui @daniel si altora le dau tema de vacanta:

  Havel tocmai nenoroci natiunea ceha.

  Deci dupa ce ca sunt o mina de oameni, daca ofteaza chinezii o data ii trimit in spatiu, s-a trezit Havel sa ameninte ca da inapoi decoratia Quadriga data de nemti, daca i-o dau aia si lui Putin. Documentare pe gugl.

  Sa se calculeze cat ii costa gazele la iarna. Ca i-au suparat si pe nemti, pe unde-s firmele de intermediere.

  Reply
 33. Mirel Axinte

  Mai avem interviuri cu Andrei Pleşu, Cătălin Avramescu şi Bogdan Glăvan. Toate trei luate de Mihail Neamţu. Interviurile le avem, mai rămîne să decidem cînd le publicăm.

  Reply
 34. Boonierat

  Vreo 5500 de candidaţi s-au retras din examenul de titularizare cînd au văzut că nu se poate copia.

  Reply
 35. nightmare

  daca BAC-ul este o fotografie (cum a spus dl Funeriu),atunci Examenul de Titularizare este o mare tragedie si drama de nivel national,proportionala cu salariile cerute ….poate are dl Nistor o explicatie mai logica ,desi nu prea l-am vazut zilele astea pe sticla .

  Reply
 36. Musette

  Doar o vorba sa mai spun: 'esentele tari se pastreaza in sticlutze mici'! D-le Funeriu, va doresc sa va tina D-zeu asa cum sunteti acum, sai fiti sanatos si sa nu va lasati doborat! La fel si d-lui Lazaroiu, al carui interviu il asteptam sa apara…

  Reply
 37. Musette

  BACU DIN ACEASTA VARA A FOST MOMENTUL ADEVARULUI! FELICITARI D-LUI MINISTRU FUNERIU PT CA A AVUT CURAJUL SA DEMONSTREZE CONCRET UNDE SE AFLA SCOALA ROMANEASCA!Elevii s-au invatat ca 'colectioneze' diplome, de la cea de bac la cea de facultate si sa nu invete nimic, sa nu stie sa faca ceva concret pentru a-si castiga existenta. Le sta gandul doar la Moni, Iri si alte prostii ce tin de moda, sex si metodele cele mai ingenioase pt.a fura o nota buna! Profesorii care stiu doar sa ceara salarii marite, acum ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea si sa fie trasi la raspundere de parintii copiilor cu rezultate dezastruoase. Ce au facut in orele de curs daca rezultatele sunt asa de catastrofale? Dar ce ne mai miram cand am vazut ca la examenul de definitivat chiar acesti profesori au incercat sa copieze sau pur si simplu au parasit sala pentru ca subiectele i-au depasit. Asta in timp ce un elev care a luat bacul cu 9 la matematica a reusit sa rezolve in timp util subiectul si nu i s-a parut decat de dificultate medie. Asa ca toti acei clevetitorii de pe margine care s-au repezit sa-l faca praf pe dl Ministru Funeriu sa se puna in locul parintelui care isi trimite copilul la scoala sa invete si constata ca l-a trimis degeaba.. Pana nu se trece la o disciplina reala in scoli, la uniforme, nu se interzic tot felul de 'fitze' de la vestimentatie, tunsori pana la comportament, nu se va reveni la normalitate. De asemenea, pana nu se instituie un sistem de penalizare a profesorilor cu rezultate slabe la bac, nu se va preda materia cu adevarat. Si nu in ultima instanta, pana nu se revine la examenul de admitere in facultate, se va continua marea fraudare a rezultatelor pt. a fi admis pe baza de dosar…Sunt multe de facut dar important e ca acum s-a atins punctul culminant al democratiei prost inteleasa de catre toti: parinti, elevi, cadre didactice. DE OAMENI NOI CA FUNERIU SAU LAZAROIU AVEM NEVOIE. EI SUNT, TOTUL ESTE SA-I CONVINGEM SA IASA IN FATA SI SA LE DAM SPRIJINUL NOSTRU!

  Reply
 38. Yeba

  @ivan zubeldian i-a caracterizat frumos pe Funeriu & Lăză, sper să se confirme.

  Mai vrem sa fim dusi la filme d-astea.

  Lăză despre programul ungurilor Drumul catre muncă 🙂 .

  Reply
 39. filadel

  Daniel Funeriu este un extraterestru în România. Avem o întîlnire de gradul III și ezităm să participăm. 🙂

  Mulțumesc Florin Cojocariu pentru interviu.

  Reply
 40. nightmare

  Ambitios,luptator,corect cu sine insusi,sensibil in acelasi timp,senin si surazator,puternic si mai ales valoros,trebuie neaparat sustinut in toate demersurile si proiectele sale .

  PDL nu poate pierde asemenea valoare .

  Felicitari autorului interviului pentru ocazia de-al putea vedea pe Funeriu-omul.

  Reply
 41. Florina

  Funeriu. e cu totul diferit de tot ceea ce am avut pînă acum şi chiar faţă de ceea ce avem la momentul actual în guvern (cu excepţia lui Lăză). este normalitatea care ne-a lipsit. numai cu asemenea oameni se mai poate face ceva bun aici.

  Florin. foarte bun! momente esenţiale, nici prea puţin, nici ciorbă lungă.

  Felicitări ambilor!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *